Ministry of Culture
MONUMENTS OF NATIONAL IMPORTANCE
21 DEC 2023 3:15PM by PIB Delhi
There are 3697 ancient monuments and archaeological sites and remains declared as of national importance in the country. Details are given at Archaeological Survey of India (ASI) website https://asi.nic.in.
The declaration of monuments and sites is done under section 4 of the Ancient Monuments and Archaeological Sites and Remain Act, 1958. Central Government issues a notification of its intention to declare any ancient monument which archaeologically, historically or architecturally qualifies to be of national importance by giving two months’ notice, inviting views/objections from public. After considering the views/objections received within the stipulated period, the Central Government may declare the ancient monument to be of national importance by publishing a notification in the official gazette.
Details of expenditure on conservation, preservation and maintenance of monuments and sites of national importance situated in the country, during last five years are given at Annexure.
ASI undertakes conservation, preservation and maintenance of ancient monuments and archaeological sites and remains of national importance throughout the country including Odisha as per need, priority and resources, following norms and policy of conservation. In addition, basic amenities and visitor facilities like pathways, signages, visitor benches, facilities for divyangs, sound and light shows, illumination, souvenir shops, etc. are provided at monuments. Besides, landscaping and environmental development in and around monuments is a continuous phenomenon.
Details of allocation & expenditure incurred for conservation, preservation and environmental development of ancient monuments and archaeological sites and remains declared as of national importance during the last five years
(Amount in Crore)
Name of State/UT
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
Allocation
Expenditure
Allocation
Expenditure
Allocation
Expenditure
Allocation
Expenditure
Allocation
Expenditure
Andhra Pradesh
5.30
5.30
5.15
5.15
4.57
4.57
5.75
5.75
11.60
11.60
Assam
3.15
3.15
3.40
3.40
3.04
3.04
3.30
3.30
7.44
7.44
Meghalaya
Nagaland
Arunachal
Pradesh
Bihar
1.76
1.76
1.55
1.45
1.23
1.23
3.35
3.35
9.00
9.00
Chhattisgarh
2.10
2.10
3.00
3.00
2.89
2.89
4.78
4.78
7.50
7.50
Goa
1.60
1.60
2.20
2.20
3.70
3.70
7.00
7.00
10.45
10.45
Delhi
(NCT)
30.67
30.66
30.25
30.25
24.51
24.51
19.1
19.08
30.5
30.35
Gujarat
9.62
9.62
7.00
7.00
7.34
7.34
10.50
10.50
14.09
14.09
Daman & Diu (UT)
Haryana
2.90
2.90
1.57
1.57
0.80
0.80
1.50
1.50
6.53
6.53
Punjab
Himachal
Pradesh
1.51
1.51
2.15
2.15
1.25
1.25
1.15
1.15
8.90
8.90
Jammu & Kashmir (U.T)
1.75
1.75
1.55
1.55
0.80
0.80
2.55
2.55
6.11
6.03
Jharkhand
0.86
0.86
1.60
1.60
0.88
0.88
1.18
1.16
2.00
2.00
Karnataka
21.6
21.44
28.55
28.55
20.77
20.77
25.07
25.07
39.93
39.93
Kerala
2.27
2.27
4.50
4.50
2.03
2.03
6.82
6.82
7.50
7.50
Ladakh (UT)
0.70
0.70
0.30
0.28
0.20
0.20
0.43
0.43
1.92
1.92
Madhya Pradesh
8.10
8.09
12.50
12.50
15.00
15.00
16.25
16.25
22.9
22.9
Maharashtra
17.9
17.9
20.98
20.98
18.16
18.16
24.5
24.49
39.05
39.04
Manipur
0.85
0.84
1.00
1.00
1.31
1.31
1.25
1.25
2.00
2.00
Mizoram
Tripura
Odisha
5.90
5.90
5.30
5.30
3.63
3.63
8.23
8.23
13.18
13.17
Rajasthan
7.05
7.05
10.3
10.28
11.5
11.5
12.03
12.03
17.93
17.93
Telangana
3.70
3.70
5.35
5.35
2.80
2.80
7.00
6.80
15.50
15.50
Tamil Nadu
8.10
8.10
9.60
9.60
7.25
7.25
12.00
12.00
19.95
19.95
Puducherry (UT)
Uttar Pradesh
15.97
15.95
22.35
22.35
22.26
22.22
42.24
42.24
63.65
63.53
Uttarakhand
0.82
0.82
3.59
3.59
4.60
4.60
3.75
3.75
4.85
4.85
West Bengal
10.75
9.69
8.15
8.10
7.38
7.37
12.67
12.57
17.16
17.16
Sikkim,
This information was given by Union Minister for Culture, Tourism And Development of North Eastern Region Shri G.Kishan Reddy in Rajya Sabha today.

কল্চর মন্ত্রালয়
নেস্নেল ইম্পোর্তেন্সকী মোনুমেন্তশিং
21 DEC 2023 3:15PM by PIB Imphal
লৈবাকসিদা নেস্নেল ইম্পোর্তেন্সকী থাক্তা লাউথোকখ্রবা অরিবা মোনুমেন্ত অমদি আর্কিওলোজিকেল সাইত অমদি রিমেন ৩৬৯৭ লৈ‍। অকুপ্পা ৱারোলশিং আর্কিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (এ.এস.আই.)গী ৱেবসাইত https://asi.nic.in দা পীরি‍।
মোনুমেন্তশিং অমদি মফমশিং লাউথোকপগী থবক এন্সেন্ত মোনুমেন্তস এন্দ আর্কিওলোজিকেল সাইতস এন্দ রিমেন এক্ত, ১৯৫৮গী সেক্সন ৪গী মখাদা তৌই‍। কেন্দ্র লৈঙাক্না আর্কিওলোজিগী, পুৱারীগী নৎত্রগা আর্কিতেকচরগী মীৎয়েঙদা মতিক চাবা অরিবা মোনুমেন্ত অমা হেক্তবু লাউথোক্নবগী অপাম্বা অসি থা অনিগী মতম পীদুনা, মীয়ামদগী ৱাখল্লোন/ৱায়েৎ কৌদুনা নোতিফিকেসন অমা থোক‍ই‍। অপীবা মতমদা ফংলিবা ৱাখল্লোন/ৱায়েৎশিং খন্নরবা মতুংদা, কেন্দ্র লৈঙাক্না ওফিসিএল গেজেত্তা নোতিফিকেসন অমা ফোঙদুনা অরিবা মোনুমেন্ত অদুবু নেস্নেল ইম্পোর্তেন্স ওই হায়না লাউথোকপা য়াই‍।
হৌখিবা চহি মঙাসিদা লৈবাকসিদা লৈবা নেস্নেল ইম্পোর্তেন্সকী মোনুমেন্তশিং অমদি মফমশিং ঙাক শেন্নবা, য়োকখৎনবা অমদি পাননবা শীজিন্নখিবা চাদিংগী অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সচরদা পীরি‍।
এ.এস.আই.না ওরিসা য়াওনা লৈবাক পুম্বদা লৈরিবা নেস্নেল ইম্পোর্তেন্সকী অরিবা মোনুমেন্তশিং অমদি আর্কিওলোজিকেল মফমশিং নৎত্রগা রিমেনশিং মথৌ তাবা, অহান অকোন অমদি রিসোর্সকী মতুং ইন্না, কঞ্জার্বেসনগী কাঙলোন অমদি খুজিল থৌরাং ইন্দুনা ঙাক শেনবা, য়োকখৎপা অমদি পানবগী থবক পায়খৎলি‍। মসিগী মথক্তা, মোনুমেন্তশিং অসিদা খোঙ লম্বী, সাইনেজ, কোয়বা লাকপশিংগী ফম্ফম ফান, মীমান্নদ্রবশিংগী ফেসিলিতীশিং, খোঞ্জেল অমদি মঙালগী সোশিং, মৈ থানবা, সোভেনর, দুকান্নচিংবা তঙায় ফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা মচাক অমদি কোয়বা লাকপশিংগী ফেসিলিতীশিংসু পীরি‍। মসিগা লোয়ননা, মোনুমেন্ত মনুং অমদি অকোয়বগী মফমশিংদা লেন্দস্কেপিং অমদি অকোয়বগী ফীভম শেমগৎ শাগৎপগী থবকসু লেপ্পা লৈতনা পায়খৎলি‍।
হৌখিবা চহি মঙাসিদা নেস্নেল ইম্পোর্তেন্স ওই হায়না লাউথোকখ্রবা মোনুমেন্তশিং অমদি মফমশিং ঙাক শেন্নবা, য়োকখৎনবা অমদি অকোয়বগী ফীভম শেমগৎ শাগৎনবগীদমক এলোকেত তৌখিবা অমদি চৎখিবা শেনফমগী অকুপ্পা ৱারোল
(শেনফম অসি লুপা করোরগী খুজিংদনি)
স্তেত/য়ু.তি.গী মমিং
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
২০২২-২৩
এলোকেসন
এক্সপেন্দিচর
এলোকেসন
এক্সপেন্দিচর
এলোকেসন
এক্সপেন্দিচর
এলোকেসন
এক্সপেন্দিচর
এলোকেসন
এক্সপেন্দিচর
অন্ধ্র প্রদেশ
৫.৩০
৫.৩০
৫.১৫
৫.১৫
৪.৫৭
৪.৫৭
৫.৭৫
৫.৭৫
১১.৬০
১১.৬০
অসাম
৩.১৫
৩.১৫
৩.৪০
৩.৪০
৩.০৪
৩.০৪
৩.৩০
৩.৩০
৭.৪৪
৭.৪৪
মেঘালয়
নগালেন্দ
অরুনাচল প্রদেশ
বিহার
১.৭৬
১.৭৬
১.৫৫
১.৪৫
১.২৩
১.২৩
৩.৩৫
৩.৩৫
৯.০০
৯.০০
ছত্তিসগর
২.১০
২.১০
৩.০০
৩.০০
২.৮৯
২.৮৯
৪.৭৮
৪.৭৮
৭.৫০
৭.৫০
গোৱা
১.৬০
১.৬০
২.২০
২.২০
৩.৭০
৩.৭০
৭.০০
৭.০০
১০.৪৫
১০.৪৫
দিল্লী (এন.সি.তি.)
৩০.৬৭
৩০.৬৬
৩০.২৫
৩০.২৫
২৪.৫১
২৪.৫১
১৯.১
১৯.০৮
৩০.৫
৩০.৩৫
গুজরাত
৯.৬২
৯.৬২
৭.০০
৭.০০
৭.৩৪
৭.৩৪
১০.৫০
১০.৫০
১৪.০৯
১৪.০৯
দামন অমসুং দিউ (য়ু.তি.)
হরিয়ানা
২.৯০
২.৯০
১.৫৭
১.৫৭
০.৮০
০.৮০
১.৫০
১.৫০
৬.৫৩
৬.৫৩
পঞ্জাব
হিমাচল প্রদেশ
১.৫১
১.৫১
২.১৫
২.১৫
১.২৫
১.২৫
১.১৫
১.১৫
৮.৯০
৮.৯০
জম্মু অমসুং কাস্মির (য়ু.তি.)
১.৭৫
১.৭৫
১.৫৫
১.৫৫
০.৮০
০.৮০
২.৫৫
২.৫৫
৬.১১
৬.০৩
ঝার্খন্দ
০.৮৬
০.৮৬
১.৬০
১.৬০
০.৮৮
০.৮৮
১.১৮
১.১৬
২.০০
২.০০
কর্নাতকা
২১.৬
২১.৪৪
২৮.৫৫
২৮.৫৫
২০.৭৭
২০.৭৭
২৫.০৭
২৫.০৭
৩৯.৯৩
৩৯.৯৩
কেরলা
২.২৭
২.২৭
৪.৫০
৪.৫০
২.০৩
২.০৩
৬.৮২
৬.৮২
৭.৫০
৭.৫০
লদাখ (য়ু.তি.)
০.৭০
০.৭০
০.৩০
০.২৮
০.২০
০.২০
০.৪৩
০.৪৩
১.৯২
১.৯২
মধ্য প্রদেশ
৮.১০
৮.০৯
১২.৫০
১২.৫০
১৫.০০
১৫.০০
১৬.২৫
১৬.২৫
২২.৯
২২.৯
মহারাস্ত্র
১৭.৯
১৭.৯
২০.৯৮
২০.৯৮
১৮.১৬
১৮.১৬
২৪.৫
২৪.৪৯
৩৯.০৫
৩৯.০৪
মনিপুর
০.৮৫
০.৮৪
১.০০
১.০০
১.৩১
১.৩১
১.২৫
১.২৫
২.০০
২.০০
মিজোরম
ত্রিপুরা
ওরিসা
৫.৯০
৫.৯০
৫.৩০
৫.৩০
৩.৬৩
৩.৬৩
৮.২৩
৮.২৩
১৩.১৮
১৩.১৭
রাজস্থান
৭.০৫
৭.০৫
১০.৩
১০.২৮
১১.৫
১১.৫
১২.০৩
১২.০৩
১৭.৯৩
১৭.৯৩
তেলঙ্গনা
৩.৭০
৩.৭০
৫.৩৫
৫.৩৫
২.৮০
২.৮০
৭.০০
৬.৮০
১৫.৫০
১৫.৫০
তামিল নাদু
৮.১০
৮.১০
৯.৬০
৯.৬০
৭.২৫
৭.২৫
১২.০০
১২.০০
১৯.৯৫
১৯.৯৫
পুদুচেরী (য়ু.তি.)
উত্তর প্রদেশ
১৫.৯৭
১৫.৯৫
২২.৩৫
২২.৩৫
২২.২৬
২২.২২
৪২.২৪
৪২.২৪
৬৩.৬৫
৬৩.৫৩
উত্তরাখন্দ
০.৮২
০.৮২
৩.৫৯
৩.৫৯
৪.৬০
৪.৬০
৩.৭৫
৩.৭৫
৪.৮৫
৪.৮৫
ৱেস্ত বেঙ্গল
১০.৭৫
৯.৬৯
৮.১৫
৮.১০
৭.৩৮
৭.৩৭
১২.৬৭
১২.৫৭
১৭.১৬
১৭.১৬
সিক্কিম
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা হংলকপা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম ওইনা কলচর, তুরিজম অমদি দিভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জি. কিসন রেদ্দীনা ফোঙদোকখিবনি‍।