Ministry of Home Affairs
MODERNIZATION OF POLICE FORCES
12 DEC 2023 4:10PM by PIB Delhi
Modernisation of police forces is an ongoing and continuous process. ‘Police’ and ‘Public Order’ are State subjects as per the Seventh Schedule of the Constitution. It is the responsibility of the State Governments to develop the police infrastructure. However, the efforts of the States for equipping and modernizing of their police forces have been supplemented under the scheme of “Assistance to States & UTs for Modernization of Police (ASUMP)” [erstwhile scheme of Modernization of State Police Forces (MPF)]. The budgetary allocations and releases to the State/UT Governments under the ASUMP scheme [erstwhile scheme of Modernization of State Police Forces(MPF)], during the last 5 years is at Annexure-I.
Modernization of Central Armed Police Forces (CAPFs) & Assam Rifles (AR) is also a continuous process. CAPFs & AR have been allotted sufficient funds under General Provisioning and Modernization budget heads to maintain and upgrade their inventories as per their operational requirement. The details of funds allotted to CAPFs (BSF, CISF, CRPF, ITBP, NSG & SSB) and Assam Rifles (AR) in the last five years under General Provisioning and Modernization budget heads is at Annexure-II.
ANNEXURE-I
Table No:- I: Details of the funds allocated, released to the States during the last 5 financial years under the scheme of ‘Assistance to States and UTs for Modernization of Police’
(in crore)
S.
No.
State
2018-19
2019-20
2020-21
Allocation
Released
Allocation
Released
Allocation
Released
1.
Andhra Pradesh
26.48
50.81
24.46
75.36
24.46
5.83
2.
Arunachal Pradesh
4.25
1.034
3.92
0
3.92
0
3.
Assam
28.57
5.67
26.4
0
26.4
0
4.
Bihar
29.90
13.18
27.62
9.42
27.62
19.12
5.
Chhattisgarh
10.52
8.56
9.72
8.35
9.72
7.16
6.
Goa
1.11
0.21
1.03
0
1.03
0.22
7.
Gujarat
27.69
52.62
25.58
41.19
25.58
0
8.
Haryana
12.43
12.95
11.48
18.48
11.48
0
9.
Himachal Pradesh
3.79
3.35
3.5
27.49
3.5
0.83
10.
Jammu & Kashmir
43.19
32.69
39.9
40.20
-
-
11.
Jharkhand
9.97
9.91
9.21
7.08
9.21
0
12.
Karnataka
41.53
11.39
38.37
14.61
38.37
9.14
13.
Kerala
17.44
17.78
16.11
54.01
16.11
0
14.
Madhya Pradesh
29.34
37.97
27.11
14.45
27.11
0
15.
Maharashtra
51.00
9.58
47.11
65.98
47.11
0
16.
Manipur
10.34
5.99
9.55
10.75
9.55
0
17.
Meghalaya
4.07
3.66
3.75
6.63
3.75
0
18.
Mizoram
5.16
8.38
4.77
34.63
4.77
1.14
19.
Nagaland
11.63
18.88
10.74
17.29
10.74
0
20.
Odisha
16.89
35.10
15.6
42.45
15.6
0
21.
Punjab
17.77
36.52
16.42
31.33
16.42
4.15
22.
Rajasthan
33.83
62.59
31.26
27.28
31.26
13.53
23.
Sikkim
1.92
0.362
1.77
0
1.77
0
24.
Tamil Nadu
37.70
68.868
34.84
56.62
34.84
0
25.
Telangana
18.93
64.17
17.48
57.58
17.48
4.16
26.
Tripura
8.49
7.08
7.84
4.97
7.84
5.72
27.
Uttar Pradesh
68.39
118.67
63.19
62.75
63.19
32.02
28.
Uttarakhand
3.64
13.60
3.37
5.43
3.37
0
29.
West Bengal
31.28
46.93
28.9
46.53
28.9
0
Sub-Total
607.25
758.50
561.00
780.89
521.10
103.02
Contingency Reserve ^
38.45
39.57
38.54
Mega City ^ Policing
45.00
32.03
-
PMU + Misc. exp.
1.40
1.2416
0.45
0.23
0.45
0.23
‘Incentives for Police Reforms’^
76.90
158.26
154.15
Separate Project**
9.08
20
56.52
UTs
NA
NA
NA
Grand Total
769.00
768.83
811.30
(RE 791.30)
781.12
770.76
(RE:
103.27)
103.25
ANNEXURE-I
(in crore)
S.
No.
State
2021-22
2022-23
Allocation
Released
Allocation
Released
1.
Andhra Pradesh
24.46
0
17.73
0.4430
2.
Arunachal Pradesh
3.92
0
3.26
0.3345
3.
Assam
26.4
9.36
11.64
3.8565
4.
Bihar
27.62
0
27.14
0.4430
5.
Chhattisgarh
9.72
5.44
11.01
0.4430
6.
Goa
1.03
0.26
2.79
1.0245
7.
Gujarat
25.58
0
26.67
0.5440
8.
Haryana
11.48
10.35
11.96
0.5440
9.
Himachal Pradesh
3.5
0
4.34
0.3345
10.
Jammu & Kashmir
-
-
***
-
11.
Jharkhand
9.21
0
11.87
1.8830
12.
Karnataka
38.37
32.54
19.19
4.7975
13.
Kerala
16.11
4.48
18.59
0.4430
14.
Madhya Pradesh
27.11
6.78
25.15
0.4430
15.
Maharashtra
47.11
0
36.24
0.5440
16.
Manipur
9.55
0
4.10
0.9845
17.
Meghalaya
3.75
0
3.29
2.1145
18.
Mizoram
4.77
0
2.74
3.2531
19.
Nagaland
10.74
17.03
3.57
0.3345
20.
Odisha
15.6
3.90
13.91
0.4430
21.
Punjab
16.42
0
11.18
0.4430
22.
Rajasthan
31.26
13.53
21.18
0.5440
23.
Sikkim
1.77
1.37
2.43
0.3345
24.
Tamil Nadu
34.84
0
44.04
0.5440
25.
Telangana
17.48
8.74
14.32
4.1240
26.
Tripura
7.84
6.75
3.91
0.3345
27.
Uttar Pradesh
63.19
32.02
56.61
0.5440
28.
Uttarakhand
3.37
5.84
5.43
0.4430
29.
West Bengal
28.9
0
23.49
0.5440
Sub-Total
521.10
158.39
437.78
31.0621
Contingency Reserve, ^
99.35
0.18
31.00
Mega City ^ Policing
Misc. exp.
0.45
0.1770
Incentives for Police Reforms^
124.00
Separate Project**
5.00
UTs
NA
22.22***
5.4470***
Grand Total
620.45
(RE: 188.00)
158.57
620.45
(RE 150.52)
36.6861
(=36.69)*
*Released amount remained on lower side due to unspent balances (lying with the States), which are required to be reduced to /below 25% of allocation of the relevant financial year.
**Greyhounds Training Centre in Andhra Pradesh.
*** From F.Y. 2022-23 onwards, the details of funds allocated and released to UTs are at Table No: II.
^Release/utilization of these funds is shown against relevant States.
Note
I.The figures of allocation and release for FY 2018-19 include funds released to the Ordnance Factory Board (OFB) for supply of weaponry to the States.
II. Releases to States have varied vis-à-vis allocations. Where release is less than allocation, the same is on account of non-submission of Utilization Certificates(UCs) and where release exceeds allocation, the same is on account of releases made for Mega City Policing or/and supplementary releases or/and better performance incentives or/and incentives for police reforms.
ANNEXURE-I
Table No:- II: Details of the funds allocated and released to UTs during the year 2022-23 under the scheme of ‘Assistance to States and UTs for Modernization of Police’
(in crore)
S.No.
UTs
2022-23
Allocation
Release
1.
Andaman & Nicobar Islands
0.86
0.43
1.
Chandigarh
1.00
0.50
1.
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
0.66
0.33
1.
Delhi
10.69
2.6725
1.
Jammu & Kashmir
6.65
0.00
1.
Ladakh
0.66
0.33
1.
Lakshadweep
0.58
0.29
1.
Puducherry
1.12
0.8945
Sub-Total
22.22
5.4470
Note: UTs have been included in the ASUMP Scheme w.e.f. F.Y 2021-22. However actual release to UTs could be done only from the F.Y 2022-23 onwards, since the cabinet approved continuation of the ASUMP Scheme vide its decision dated 19.01.2022 and guidelines of ASUMP Scheme were circulated to States/UTs on 08.08.2022.
Annexure-II
The details of funds allotted to CAPFs (BSF, CISF, CRPF, ITBP, NSG & SSB) and Assam Rifles (AR) for modernization during each of the last five years under General Provisioning budget head.
Financial Years
Final Allocation of Fund (Rs. in Cr)
AR
BSF
CISF
CRPF
ITBP
NSG
SSB
Total
2018-19
371.70
862.44
138.43
1014.09
338.87
124.38
212.61
3062.52
2019-20
440.92
606.74
176.22
1220.02
330.21
132.04
237.38
3143.53
2020-21
267.50
501.65
129.76
863.00
144.99
97.08
187.71
2191.69
2021-22
304.32
575.30
197.34
982.83
196.47
136.82
178.71
2571.79
2022-23
433.92
630.47
166.38
896.85
273.75
113.18
157.48
2672.03
G/Total
1818.36
3176.60
808.13
4976.79
1284.29
603.50
973.89
13641.56
The details of funds allotted to CAPFs (BSF, CISF, CRPF, ITBP, NSG & SSB) and Assam Rifles (AR) for modernization during each of the last five years under Modernization budget head.
Financial Years
Final Allocation of Fund (Rs. in Cr)
AR
BSF
CISF
CRPF
ITBP
NSG
SSB
Total
2018-19
43.47
38.44
15.22
35.73
10.00
16.07
10.87
169.80
2019-20
11.57
28.59
11.43
139.51
17.63
12.85
18.38
239.96
2020-21
10.01
12.76
4.91
48.34
0.01
0.00
9.99
86.02
2021-22
7.07
6.87
0.30
18.08
0.00
1.99
2.17
36.48
2022-23
32.97
5.44
5.70
28.57
31.24
0.01
0.53
104.46
G/Total
105.09
92.10
37.56
270.23
58.88
30.92
41.94
636.72
This was stated by the Minister of State for Home Affairs, Shri Nityanand Rai in a written reply to a question in the Lok Sabha.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
আৰক্ষী বাহিনীৰ আধুনিকীকৰণ
12 DEC 2023 4:10PM by PIB Guwahati
আৰক্ষী বাহিনীৰ আধুনিকীকৰণ এক নিৰন্তৰ আৰু দীৰ্ঘস্থায়ী প্ৰক্ৰিয়া। সংবিধানৰ সপ্তম অনুসূচী অনুসৰি, আৰক্ষী আৰু জন শৃংখলা ৰাজ্যৰ বিষয়। আৰক্ষীৰ আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলাটো ৰাজ্য চৰকাৰৰ দায়িত্ব। অৱশ্যে ৰাজ্যসমূহে নিজৰ আৰক্ষী বাহিনীসমূহক সুসজ্জিত আৰু আধুনিকীকৰণৰ প্ৰচেষ্টাক “পুলিচ আধুনিকীকৰণৰ বাবে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক সহায় (ASUMP)” [পূৰ্বৱৰ্তী ৰাজ্যিক আৰক্ষী বাহিনীসমূহৰ আধুনিকীকৰণৰ আঁচনি (MPF)]ৰ অধীনত পৰিপূৰক হিচাপে লোৱা হৈছে। যোৱা ৫ বছৰৰ ভিতৰত, এএছইউএমপি আঁচনি [পূৰ্বৰ ৰাজ্যিক আৰক্ষী বাহিনীৰ আধুনিকীকৰণৰ আঁচনি (MPF)]ৰ অধীনত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল চৰকাৰসমূহক বাজেট আৱণ্টন আৰু ৰিলিজ অনুলগ্নক-Iত দিয়া হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী (CAPF) আৰু অসম ৰাইফলছ (AR)ৰ আধুনিকীকৰণো এক দীৰ্ঘস্থায়ী প্ৰক্ৰিয়া। চিএপিএফ আৰু এআৰসমূহক সাধাৰণ বিধান আৰু আধুনিকীকৰণ বাজেট শতানৰ অধীনত সিবিলাকৰ পৰিচালন প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি নিজৰ তথ্য-পাতি ৰক্ষণাবেক্ষণ আৰু উন্নীতকৰণৰ বাবে পৰ্যাপ্ত ধন আৱণ্টন দিয়া হৈছে। বিগত পাঁচ বছৰত সাধাৰণ বিধান আৰু আধুনিকীকৰণ বাজেটৰ অধীনত কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী (বিএছএফ, চিআইএছএফ, চিআৰপিএফ, আইটিবিপি, এনএছজি আৰু এছএছবি) আৰু অসম ৰাইফলছ (এআৰ)লৈ আৱণ্টিত ধনৰ সবিশেষ অনুলগ্নক-IIত দিয়া হৈছে।
অনুলগ্নক-I
তালিকা নং:-১ আৰক্ষী আধুনিকীকৰণৰ বাবে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশসমূহক সহায়ৰ আঁচনিৰ অধীনত যোৱা ৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ৰাজ্যসমূহক মুকলি কৰা আৱণ্টিত ধনৰ বিৱৰণ।
ক্ৰঃসং
ৰাজ্য
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
আৱণ্টন
জাৰি
আৱণ্টন
জাৰি
আৱণ্টন
জাৰি
১।
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ
২৬.৪৮
৫০.৮১
২৪.৪৬
৭৫.৩৬
২৪.৪৬
৫.৮৩
২।
অৰুণাচল প্ৰদেশ
৪.২৫
১.০৩৪
৩.৯২
০
৩.৯২
০
৩।
অসম
২৮.৫৭
৫.৬৭
২৬.৪
০
২৬.৪
০
৪।
বিহাৰ
২৯.৯৮
১৩.১৮
২৭.৬২
৯.৪২
২৭.৬২
১৯.১২
৫।
ছত্তিশগড়
১০.৫২
৮.৫৬
৯.৭২
৮.৩৫
৯.৭২
৭.১৬
৬।
গোৱা
১.১১
০.২১
১.০৩
০
১.০৩
০.২২
৭।
গুজৰাট
২৭.৬৯
৫২.৬২
২৫.৫৮
৪১.১৯
২৫.৫৮
০
৮।
হাৰিয়ানা
১২.৪৩
১২.৯৫
১১.৪৮
১৮.৪৮
১১.৪৮
০
৯।
হিমাচল প্ৰদেশ
৩.৭৯
৩.৩৫
৩.৫
২৭.৪৯
৩.৫
০.৮৩
১০।
জম্মু-কাশ্মীৰ
৪৩.১৯
৩২.৬৯
৩৯.৯
৪০.২০
-
-
১১।
ঝাৰখণ্ড
৯.৯৭
৯.৯১
৯.২১
৭.০৮
৯.২১
০
১২।
কৰ্ণাটক
৪১.৫৩
১১.৩৯
৩৮.৩৭
১৪.৬১
৩৮.৩৭
৯.১৪
১৩।
কেৰালা
১৭.৪৪
১৭.৭৮
১৬.১১
৫৪.০১
১৬.১১
০
১৪।
মধ্য প্ৰদেশ
২৯.৩৪
৩৭.৯৭
২৭.১১
১৪.৪৫
২৭.১১
০
১৫।
মহাৰাষ্ট্ৰ
৫১.০০
৯.৫৮
৪৭.১১
৬৫.৯৮
৪৭.১১
০
১৬।
মণিপুৰ
১০.৩৪
৫.৯৯
৯.৫৫
১০.৭৫
৯.৫৫
০
১৭।
মেঘালয়
৪.০৭
৩.৬৬
৩.৭৫
৬.৬৩
৩.৭৫
০
১৮।
মিজোৰাম
৫.১৬
৮.৩৮
৪.৭৭
৩৪.৬৩
৪.৭৭
১.১৪
১৯।
নাগালেণ্ড
১১.৬৩
১৮.৮৮
১০.৭৪
১৭.২৯
১০.৭৪
০
২০।
ওড়িশা
১৬.৮৯
৩৫.১০
১৫.৬
৪২.৪৫
১৫.৬
০
২১।
পঞ্জাব
১৭.৭৭
৩৬.৫২
১৬.৪২
৩১.৩৩
১৬.৪২
৪.১৫
২২।
ৰাজস্থান
৩৩.৮৩
৬২.৫৯
৩১.২৬
২৭.২৮
৩১.২৬
১৩.৫৩
২৩।
ছিক্কিম
১.৯২
০.৩৬২
১.৭৭
০
১.৭৭
০
২৪।
তামিলনাডু
৩৭.৭০
৬৮.৮৬৮
৩৪.৮৪
৫৬.৬২
৩৮.৮৪
০
২৫।
তেলেংগানা
১৮.৯৩
৬৪.১৭
১৭.৪৮
৫৭.৫৮
১৭.৪৮
৪.১৬
২৬।
ত্ৰিপুৰা
৮.৪৯
৭.০৮
৭.৮৪
৪.৯৭
৭.৮৪
৫.৭২
২৭।
উত্তৰ প্ৰদেশ
৬৮.৩৯
১১৮.৬৭
৬৩.১৯
৬২.৭৫
৬৩.১৯
৩২.০২
২৮।
উত্তৰাখণ্ড
৩.৬৪
১৩.৬০
৩.৩৭
৫.৪৩
৩.৩৭
০
২৯।
পশ্চিমবঙ্গ
৩১.২৮
৪৬.৯৩
২৮.৯
৪৬.৫৩
২৮.৯
০
উপ-মুঠ
৬০৭.২৫
৭৫৮.৫০
৫৬১.০০
৭৮০.৮৯
৫২১.১০
১০৩.০২
আকস্মিকতা ৰিজাৰ্ভ, ^
৩৮.৪৫
৩৯.৫৭
৩৮.৫৪
মেগাচিটি ^ পুলিচিং
৪৫.০০
৩২.০৩
-
পিএমইউ+ বিবিধ খৰচ
১.৪০
১.২৪১৬
০.৪৫
০.২৩
০.৪৫
০.২৩
পুলিচ সংস্কাৰৰ বাবে উদ্গনি '^
৭৬.৯০
১৫৮.২৬
১৫৪.১৫
ভিন্ন পৰিকল্পনা**
৯.০৮
২০
৫৬.৫২
কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশ
প্ৰযোজ্য নহয়
প্ৰযোজ্য নহয়
প্ৰযোজ্য নহয়
সৰ্বমুঠ
৭৬৯.০০
৭৬৮.৮৩
৮১১.৩০ (আৰই ৭৯১.৩০)
৭৮১.১২
৭৭০.৭৬ (আৰই: ১০৩.২৭)
১০৩.২৫
অনুলগ্ন-I
ক্ৰঃসং
ৰাজ্য
২০২১-২২
২০২২-২৩
আৱণ্টন
জাৰি
আৱণ্টন
জাৰি
১।
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ
২৪.৪৬
০
১৭.৭৩
০.৪৪৩০
২।
অৰুণাচল প্ৰদেশ
৩.৯২
০
৩.২৬
০.৩৩৪৫
৩।
অসম
২৬.৪
৯.৩৬
১১.৬৪
৩.৮৫৬৫
৪।
বিহাৰ
২৭.৬২
০
২৭.১৪
০.৪৪৩০
৫।
ছত্তিশগড়
৯.৭২
৫.৪৪
১১.০১
০.৪৪৩০
৬।
গোৱা
১.০৩
০.২৬
২.৭৯
১.০২৪৫
৭।
গুজৰাট
২৫.৫৮
০
২৬.৬৭
০.৫৪৪০
৮।
হাৰিয়ানা
১১.৪৮
১০.৩৫
১১.৯৬
০.৫৪৪০
৯।
হিমাচল প্ৰদেশ
৩.৫
০
৪.৩৪
০.৩৩৪৫
১০।
জম্মু-কাশ্মীৰ
-
-
***
-
১১।
ঝাৰখণ্ড
৯.২১
০
১১.৮৭
১.৮৮৩০
১২।
কৰ্ণাটক
৩৮.৩৭
৩২.৫৪
১৯.১৯
৪.৭৯৭৫
১৩।
কেৰালা
১৬.১১
৪.৪৮
১৮.৫৯
০.৪৪৩০
১৪।
মধ্য প্ৰদেশ
২৭.১১
৬.৭৮
২৫.১৫
০.৪৪৩০
১৫।
মহাৰাষ্ট্ৰ
৪৭.১১
০
৩৬.২৪
০.৫৪৪০
১৬।
মণিপুৰ
৯.৫৫
০
৪.১০
০.৯৮৪৫
১৭।
মেঘালয়
৩.৭৫
০
৩.২৯
২.১১৪৫
১৮।
মিজোৰাম
৪.৭৭
০
২.৭৪
৩.২৫৩১
১৯।
নাগালেণ্ড
১০.৭৪
১৭.০৩
৩.৫৭
০.৩৩৪৫
২০।
ওড়িশা
১৫.৬
৩.৯০
১৩.৯১
০.৪৪৩০
২১।
পঞ্জাব
১৬.৪২
০
১১.১৮
০.৪৪৩০
২২।
ৰাজস্থান
৩১.২৬
১৩.৫৩
২১.১৮
০.৫৪৪০
২৩।
ছিক্কিম
১.৭৭
১.৩৭
২.৪৩
০.৩৩৪৫
২৪।
তামিলনাডু
৩৪.৮৪
০
৪৪.০৪
০.৫৪৪০
২৫।
তেলেংগানা
১৭.৪৮
৮.৭৪
১৪.৩২
৪.১২৪০
২৬।
ত্ৰিপুৰা
৭.৮৪
৬.৭৫
৩.৯১
০.৩৩৪৫
২৭।
উত্তৰ প্ৰদেশ
৬৩.১৯
৩২.০২
৫৬.৬১
০.৫৪৪০
২৮।
উত্তৰাখণ্ড
৩.৩৭
৫.৮৪
৫.৪৩
০.৪৪৩০
২৯।
পশ্চিমবঙ্গ
২৮.৯
০
২৩.৪৯
০.৫৪৪০
উপ-মুঠ
৫২১.১০
১৫৮.৩৯
৪৩৭.৭৮
৩১.০৬২১
আকস্মিকতা ৰিজাৰ্ভ, ^
৯৯.৩৫
০.১৮
৩১.০০
মেগাচিটি ^ পুলিচিং
পিএমইউ+ বিবিধ খৰচ
০.৪৫
০.১৭৭০
পুলিচ সংস্কাৰৰ বাবে উদ্গনি '^
১২৪.০০
ভিন্ন পৰিকল্পনা**
৫.০০
কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশ
প্ৰযোজ্য নহয়
২২.২২***
৫.৪৪৭০***
সৰ্বমুঠ
৬২০.৪৫ (আৰই: ১৮৮.০০)
১৫৮.৫৭
৬২০.৪৫ (আৰই ১৫০.৫২)
৩৬.৬৮৬১ (=৩৬.৬৯)*
*জাৰি কৰা ধনৰাশি খৰচ নকৰা অন্তিম ধন (ৰাজ্যসমূহৰ হাতত)ৰ বাবে নিম্ন স্তৰত থাকিল, যিটো সংশ্লিষ্ট বিত্তীয় বৰ্ষৰ আৱণ্টনৰ ২৫% লৈ হ্ৰাস কৰাৰ আশা কৰা হৈছে।
**অন্ধ্ৰ প্ৰদেশত গ্ৰেহাউণ্ড প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰ।
***২০২২-২৩ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশসমূহলৈ আবণ্টিত আৰু মুকলি কৰা ধনৰ সবিশেষ তালিকা নং- II ত দিয়া হৈছে।
এই ধনৰ মুক্তি/ব্যৱহাৰ সংশ্লিষ্ট ৰাজ্যৰ ক্ষেত্ৰত দেখুওৱা হৈছে।
টোকা
- ২০১৮-১৯ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে আৱণ্টন আৰু মুক্তিৰ পৰিসংখ্যাত ৰাজ্যসমূহক অস্ত্ৰ যোগানৰ বাবে অৰ্ডনেন্স ফেক্টৰী ব’ৰ্ড (অ’এফবি)লৈ মুকলি কৰা ধন অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
- ৰাজ্যসমূহলৈ মুকলি কৰা ধন আৱণ্টনৰ তুলনাত ভিন্ন ভিন্ন। য'ত আৱণ্টনতকৈ কম ধন মুকলি কৰা হয়, তাত এই ব্যৱহাৰৰ প্ৰমাণপত্ৰ (UC) দাখিল নকৰাৰ বাবে হয় আৰু য'ত মুক্তি আবণ্টনৰ তুলনাত অধিক, তাত এয়া মেগা চিটি পুলিচিঙৰ বাবে মুকলি কৰা ৰিলিজ বা/আৰু পৰিপূৰক ৰিলিজ বা/ আৰু উন্নত প্ৰদৰ্শনৰ উদ্গনি বা/আৰু আৰক্ষী সংস্কাৰৰ বাবে উদ্গনিৰ বাবে হয়।
অনুলগ্নক-I
তালিকা নং II: ‘আৰক্ষীৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশসমূহলৈ সাহায্য’ আঁচনিৰ অধীনত ২০২২-২৩ বৰ্ষৰ সময়ছোৱাত কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশসমূহলৈ আৱণ্টিত আৰু মুকলি কৰা ধনৰ সবিশেষ।
ক্ৰঃসং
কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশসমূহ
২০২২-২৩
আৱণ্টন
জাৰি
১
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
০.৮৬
০.৪৩
২
চণ্ডীগড়
১.০০
০.৫০
৩
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলি, দমন আৰু দিউ
০.৬৬
০.৩৩
৪
দিল্লী
১০.৬৯
২.৬৭২৫
৫
জম্মু-কাশ্মীৰ
৬.৬৫
০.০০
৬
লাডাখ
০.৬৬
০.৩৩
৭
লাক্ষাদ্বীপ
০.৫৮
০.২৯
৮
পুডুচেৰী
১.১২
০.৮৯৪৫
উপ-মুঠ
২২.২২
৫.৪৪৭০
টোকা: কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশসমূহক ২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা এএছইউএমপি আঁচনিত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। তথাপি কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশসমূহলৈ প্ৰকৃত পুঁজি ২০২২-২৩ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰাহে মুকলি কৰিব পাৰি, কিয়নো কেবিনেটে ১৯-০১-২০২২ তাৰিখৰ সিদ্ধান্তৰ ভিত্তিত এএছইউএমপি আঁচনি অব্যাহত ৰখাত অনুমোদন জনায় আৰু এএছইউএমপি আঁচনিৰ দিশনিৰ্দেশনা ০৮-০৮-২০২২ত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশত প্ৰচলন কৰা হয়।
অনুলগ্নক-II
সাধাৰণ ব্যৱস্থা বাজেট শিতানৰ অধীনত যোৱা পাঁচ বছৰৰ প্ৰতিটো বছৰত আধুনিকীকৰণৰ বাবে চিএপিএফ (বিএছএফ, চিআইএছএফ, চিআৰপিএফ, আইটিবিপি, এনএছজি আৰু এছএছবি) আৰু অসম ৰাইফলছ (এআৰ)লৈ আৱণ্টিত ধনৰ সবিশেষ তলত দিয়া হৈছে।
বিত্ত বৰ্ষ
ধনৰাশিৰ অন্তিম আৱণ্টন (কোটি টকাত)
এআৰ
বিএছএফ
চিআইএছএফ
চিআৰপিএফ
আইটিবিপি
এনএছজি
এছএছবি
মুঠ
২০১৮-১৯
৩৭১.৭০
৮৬২.৪৪
১৩৮.৪৩
১০১৪.০৯
৩৩৮.৮৭
১২৪.৩৮
২১২.৬১
৩০৬২.৫২
২০১৯-২০
৪৪০.৯২
৬০৬.৭৪
১৭৬.২২
১২২০.০২
৩৩০.২১
১৩২.০৪
২৩৭.৩৮
৩১৪৩.৫৩
২০২০-২১
২৬৭.৫০
৫০১.৬৫
১২৯.৭৬
৮৬৩.০০
১৪৪.৯৯
৯৭.০৮
১৮৭.৭১
২১৯১.৬৯
২০২১-২২
৩০৪.৩২
৫৭৫.৩০
১৯৭.৩৪
৯৮২.৮৩
১৯৬.৪৭
১৩৬.৮২
১৭৮.৭১
২৫৭১.৭৯
২০২২-২৩
৪৩৩.৯২
৬৩০.৪৭
১৬৬.৩৮
৮৯৬.৮৫
২৭৩.৭৫
১১৩.১৮
১৫৭.৪৮
২৬৭২.০৩
মুঠ
১৮১৮.৩৬
৩১৭৬.৬০
৮০৮.১৩
৪৯৭৬.৭৯
১২৮৪.২৯
৬০৩.৫০
৯৭৩.৮৯
১৩৬৪১.৫৬
আধুনিকীকৰণ বাজেটৰ শিতানৰ অধীনত যোৱা পাঁচ বছৰৰ প্ৰতিটো বছৰত আধুনিকীকৰণৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী (বিএছএফ, চিআইএছএফ, চিআৰপিএফ, আইটিবিপি, এনএছজি আৰু এছএছবি) আৰু অসম ৰাইফলছ (এআৰ)লৈ আৱণ্টিত ধনৰ সবিশেষ তলত দিয়া হৈছে।
বিত্ত বৰ্ষ
ধনৰাশিৰ অন্তিম আৱণ্টন (কোটি টকাত)
এআৰ
বিএছএফ
চিআইএছএফ
চিআৰপিএফ
আইটিবিপি
এনএছজি
এছএছবি
মুঠ
২০১৮-১৯
৪৩.৪৭
৩৮.৪৪
১৫.২২
৩৫.৭৩
১০.০০
১৬.০৭
১০.৮৭
১৬৯.৮০
২০১৯-২০
১১.৫৭
২৮.৫৯
১১.৪৩
১৩৯.৫১
১৭.৬৩
১২.৮৫
১৮.৩৮
২৩৯.৯৬
২০২০-২১
১০.০১
১২.৭৬
৪.৯১
৪৮.৩৪
০.০১
০.০০
৯.৯৯
৮৬.০২
২০২১-২২
৭.০৭
৬.৮৭
০.৩০
১৮.০৮
০.০০
১.৯৯
২.১৭
৩৬.৪৮
২০২২-২৩
৩২.৯৭
৫.৪৪
৫.৭০
২৮.৫৭
৩১.২৪
০.০১
০.৫৩
১০৪.৪৬
মুঠ
১০৫.০৯
৯২.১০
৩৭.৫৬
২৭০.২৩
৫৮.৮৮
৩০.৯২
৪১.৯৪
৬৩৬.৭২
এই তথ্য গৃহ ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায়ে লোকসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত দিছে।