Ministry of Home Affairs
MODERNIZATION OF POLICE FORCES
12 DEC 2023 4:10PM by PIB Delhi
Modernisation of police forces is an ongoing and continuous process. ‘Police’ and ‘Public Order’ are State subjects as per the Seventh Schedule of the Constitution. It is the responsibility of the State Governments to develop the police infrastructure. However, the efforts of the States for equipping and modernizing of their police forces have been supplemented under the scheme of “Assistance to States & UTs for Modernization of Police (ASUMP)” [erstwhile scheme of Modernization of State Police Forces (MPF)]. The budgetary allocations and releases to the State/UT Governments under the ASUMP scheme [erstwhile scheme of Modernization of State Police Forces(MPF)], during the last 5 years is at Annexure-I.
Modernization of Central Armed Police Forces (CAPFs) & Assam Rifles (AR) is also a continuous process. CAPFs & AR have been allotted sufficient funds under General Provisioning and Modernization budget heads to maintain and upgrade their inventories as per their operational requirement. The details of funds allotted to CAPFs (BSF, CISF, CRPF, ITBP, NSG & SSB) and Assam Rifles (AR) in the last five years under General Provisioning and Modernization budget heads is at Annexure-II.
ANNEXURE-I
Table No:- I: Details of the funds allocated, released to the States during the last 5 financial years under the scheme of ‘Assistance to States and UTs for Modernization of Police’
(in crore)
S.
No.
State
2018-19
2019-20
2020-21
Allocation
Released
Allocation
Released
Allocation
Released
1.
Andhra Pradesh
26.48
50.81
24.46
75.36
24.46
5.83
2.
Arunachal Pradesh
4.25
1.034
3.92
0
3.92
0
3.
Assam
28.57
5.67
26.4
0
26.4
0
4.
Bihar
29.90
13.18
27.62
9.42
27.62
19.12
5.
Chhattisgarh
10.52
8.56
9.72
8.35
9.72
7.16
6.
Goa
1.11
0.21
1.03
0
1.03
0.22
7.
Gujarat
27.69
52.62
25.58
41.19
25.58
0
8.
Haryana
12.43
12.95
11.48
18.48
11.48
0
9.
Himachal Pradesh
3.79
3.35
3.5
27.49
3.5
0.83
10.
Jammu & Kashmir
43.19
32.69
39.9
40.20
-
-
11.
Jharkhand
9.97
9.91
9.21
7.08
9.21
0
12.
Karnataka
41.53
11.39
38.37
14.61
38.37
9.14
13.
Kerala
17.44
17.78
16.11
54.01
16.11
0
14.
Madhya Pradesh
29.34
37.97
27.11
14.45
27.11
0
15.
Maharashtra
51.00
9.58
47.11
65.98
47.11
0
16.
Manipur
10.34
5.99
9.55
10.75
9.55
0
17.
Meghalaya
4.07
3.66
3.75
6.63
3.75
0
18.
Mizoram
5.16
8.38
4.77
34.63
4.77
1.14
19.
Nagaland
11.63
18.88
10.74
17.29
10.74
0
20.
Odisha
16.89
35.10
15.6
42.45
15.6
0
21.
Punjab
17.77
36.52
16.42
31.33
16.42
4.15
22.
Rajasthan
33.83
62.59
31.26
27.28
31.26
13.53
23.
Sikkim
1.92
0.362
1.77
0
1.77
0
24.
Tamil Nadu
37.70
68.868
34.84
56.62
34.84
0
25.
Telangana
18.93
64.17
17.48
57.58
17.48
4.16
26.
Tripura
8.49
7.08
7.84
4.97
7.84
5.72
27.
Uttar Pradesh
68.39
118.67
63.19
62.75
63.19
32.02
28.
Uttarakhand
3.64
13.60
3.37
5.43
3.37
0
29.
West Bengal
31.28
46.93
28.9
46.53
28.9
0
Sub-Total
607.25
758.50
561.00
780.89
521.10
103.02
Contingency Reserve ^
38.45
39.57
38.54
Mega City ^ Policing
45.00
32.03
-
PMU + Misc. exp.
1.40
1.2416
0.45
0.23
0.45
0.23
‘Incentives for Police Reforms’^
76.90
158.26
154.15
Separate Project**
9.08
20
56.52
UTs
NA
NA
NA
Grand Total
769.00
768.83
811.30
(RE 791.30)
781.12
770.76
(RE:
103.27)
103.25
ANNEXURE-I
(in crore)
S.
No.
State
2021-22
2022-23
Allocation
Released
Allocation
Released
1.
Andhra Pradesh
24.46
0
17.73
0.4430
2.
Arunachal Pradesh
3.92
0
3.26
0.3345
3.
Assam
26.4
9.36
11.64
3.8565
4.
Bihar
27.62
0
27.14
0.4430
5.
Chhattisgarh
9.72
5.44
11.01
0.4430
6.
Goa
1.03
0.26
2.79
1.0245
7.
Gujarat
25.58
0
26.67
0.5440
8.
Haryana
11.48
10.35
11.96
0.5440
9.
Himachal Pradesh
3.5
0
4.34
0.3345
10.
Jammu & Kashmir
-
-
***
-
11.
Jharkhand
9.21
0
11.87
1.8830
12.
Karnataka
38.37
32.54
19.19
4.7975
13.
Kerala
16.11
4.48
18.59
0.4430
14.
Madhya Pradesh
27.11
6.78
25.15
0.4430
15.
Maharashtra
47.11
0
36.24
0.5440
16.
Manipur
9.55
0
4.10
0.9845
17.
Meghalaya
3.75
0
3.29
2.1145
18.
Mizoram
4.77
0
2.74
3.2531
19.
Nagaland
10.74
17.03
3.57
0.3345
20.
Odisha
15.6
3.90
13.91
0.4430
21.
Punjab
16.42
0
11.18
0.4430
22.
Rajasthan
31.26
13.53
21.18
0.5440
23.
Sikkim
1.77
1.37
2.43
0.3345
24.
Tamil Nadu
34.84
0
44.04
0.5440
25.
Telangana
17.48
8.74
14.32
4.1240
26.
Tripura
7.84
6.75
3.91
0.3345
27.
Uttar Pradesh
63.19
32.02
56.61
0.5440
28.
Uttarakhand
3.37
5.84
5.43
0.4430
29.
West Bengal
28.9
0
23.49
0.5440
Sub-Total
521.10
158.39
437.78
31.0621
Contingency Reserve, ^
99.35
0.18
31.00
Mega City ^ Policing
Misc. exp.
0.45
0.1770
Incentives for Police Reforms^
124.00
Separate Project**
5.00
UTs
NA
22.22***
5.4470***
Grand Total
620.45
(RE: 188.00)
158.57
620.45
(RE 150.52)
36.6861
(=36.69)*
*Released amount remained on lower side due to unspent balances (lying with the States), which are required to be reduced to /below 25% of allocation of the relevant financial year.
**Greyhounds Training Centre in Andhra Pradesh.
*** From F.Y. 2022-23 onwards, the details of funds allocated and released to UTs are at Table No: II.
^Release/utilization of these funds is shown against relevant States.
Note
I.The figures of allocation and release for FY 2018-19 include funds released to the Ordnance Factory Board (OFB) for supply of weaponry to the States.
II. Releases to States have varied vis-à-vis allocations. Where release is less than allocation, the same is on account of non-submission of Utilization Certificates(UCs) and where release exceeds allocation, the same is on account of releases made for Mega City Policing or/and supplementary releases or/and better performance incentives or/and incentives for police reforms.
ANNEXURE-I
Table No:- II: Details of the funds allocated and released to UTs during the year 2022-23 under the scheme of ‘Assistance to States and UTs for Modernization of Police’
(in crore)
S.No.
UTs
2022-23
Allocation
Release
1.
Andaman & Nicobar Islands
0.86
0.43
1.
Chandigarh
1.00
0.50
1.
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
0.66
0.33
1.
Delhi
10.69
2.6725
1.
Jammu & Kashmir
6.65
0.00
1.
Ladakh
0.66
0.33
1.
Lakshadweep
0.58
0.29
1.
Puducherry
1.12
0.8945
Sub-Total
22.22
5.4470
Note: UTs have been included in the ASUMP Scheme w.e.f. F.Y 2021-22. However actual release to UTs could be done only from the F.Y 2022-23 onwards, since the cabinet approved continuation of the ASUMP Scheme vide its decision dated 19.01.2022 and guidelines of ASUMP Scheme were circulated to States/UTs on 08.08.2022.
Annexure-II
The details of funds allotted to CAPFs (BSF, CISF, CRPF, ITBP, NSG & SSB) and Assam Rifles (AR) for modernization during each of the last five years under General Provisioning budget head.
Financial Years
Final Allocation of Fund (Rs. in Cr)
AR
BSF
CISF
CRPF
ITBP
NSG
SSB
Total
2018-19
371.70
862.44
138.43
1014.09
338.87
124.38
212.61
3062.52
2019-20
440.92
606.74
176.22
1220.02
330.21
132.04
237.38
3143.53
2020-21
267.50
501.65
129.76
863.00
144.99
97.08
187.71
2191.69
2021-22
304.32
575.30
197.34
982.83
196.47
136.82
178.71
2571.79
2022-23
433.92
630.47
166.38
896.85
273.75
113.18
157.48
2672.03
G/Total
1818.36
3176.60
808.13
4976.79
1284.29
603.50
973.89
13641.56
The details of funds allotted to CAPFs (BSF, CISF, CRPF, ITBP, NSG & SSB) and Assam Rifles (AR) for modernization during each of the last five years under Modernization budget head.
Financial Years
Final Allocation of Fund (Rs. in Cr)
AR
BSF
CISF
CRPF
ITBP
NSG
SSB
Total
2018-19
43.47
38.44
15.22
35.73
10.00
16.07
10.87
169.80
2019-20
11.57
28.59
11.43
139.51
17.63
12.85
18.38
239.96
2020-21
10.01
12.76
4.91
48.34
0.01
0.00
9.99
86.02
2021-22
7.07
6.87
0.30
18.08
0.00
1.99
2.17
36.48
2022-23
32.97
5.44
5.70
28.57
31.24
0.01
0.53
104.46
G/Total
105.09
92.10
37.56
270.23
58.88
30.92
41.94
636.72
This was stated by the Minister of State for Home Affairs, Shri Nityanand Rai in a written reply to a question in the Lok Sabha.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
মতমগা চুনবা মওংদা পুলিস ফোর্স শেমগৎপা
12 DEC 2023 4:10PM by PIB Imphal
মতমগা চুনবা মওংদা পুলিস ফোর্স শেমগৎপা অসি হৌজিক চৎথরিবা অমসুং লেপ্তনা চৎথরিবা থবক অমনি। সংবিধানগী ৭শুবা সেদুলগী মতুংইন্না ‘পুলিস’ অমসুং ‘পব্লিক ওর্দর’ অসি স্তেৎ সবজেক্নি। পুলিস ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা হায়বসি রাজ্য সরকারশিংগী থৌদাংনি। অদুবু রাজ্যশিংনা মখোয়গী পুলিস ফোর্সশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎপা অমসুং খুৎলায় লৈনবা পায়খৎলিবা থবকশিং “এসিস্তেন্স তু স্তেৎস এন্দ য়ু.তিস ফোর মোদর্নাইজেসন ওফ পুলিস(এ এস য়ু এম পি)” (হান্না মোদর্নাইজেসন ওফ স্তেৎ পুলিস ফোর্সেস হায়না খঙরম্বা)গী মখাদা মতেং পাংলি। হৌখিবা চহি ৫দা স্কিম অসিগী মখাদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংদা থাদখিবা শেনফমশিং এন্নেক্সর-I দা য়াওরে।
সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্স(সি এ পি এফ) অমসুং অসাম রাইফলস(এ আর) মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎপা অসিসু লেপ্তনা চৎথবা থবকনি। সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সশিং অমসুং এ.আরদা মখোয়গী ওপরেসনগী দরকার ওইবশিংগী মতুংইন্না মখোয়গী ইনভেন্তোরিশিং ফগৎনবা জেনেরেল প্রোবিজন্নিং অমসুং মোদর্নাইজেসন বজেতকী মখাদা ফন্দ মতিক চানা পীরি। প্রোবিজন্নিং অমসুং মোদর্নাইজেসন বজেতকী মখাদা হৌখিবা চহি ৫দা বি.এস.এফ, সি.আই.এস.এফ, সি.আর.পি.এফ, আই.তি.বি.পি, এন.এস.জি অমসুং এস.এস.বি অমসুং এ.আরদা পীখিবা শেনফমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর- II দা পীরি।
এন্নেক্সর-I
তেবল নম্বর-I: “এসিস্তেন্স তু স্তেৎস এন্দ য়ু.তিস ফোর মোদর্নাইজেসন ওফ পুলিসকী মখাদা হৌখিবা শেনবা চহি ৫গী মনুংদা রাজ্যশিংদা পীখিবা শেনফমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
( লুপা করোর )
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
2018-19
2019-20
2020-21
কাইথোকখিবা
পীখিবা
কাইথোকখিবা
পীখিবা
কাইথোকখিবা
পীখিবা
1.
অন্ধ্র প্রদেস
26.48
50.81
24.46
75.36
24.46
5.83
2.
অরুনাচল প্রদেস
4.25
1.034
3.92
0
3.92
0
3.
অসাম
28.57
5.67
26.4
0
26.4
0
4.
বিহার
29.90
13.18
27.62
9.42
27.62
19.12
5.
ছতিসগর
10.52
8.56
9.72
8.35
9.72
7.16
6.
গৱা
1.11
0.21
1.03
0
1.03
0.22
7.
গুজরাত
27.69
52.62
25.58
41.19
25.58
0
8.
হরিয়ানা
12.43
12.95
11.48
18.48
11.48
0
9.
হিমাচল প্রদেস
3.79
3.35
3.5
27.49
3.5
0.83
10.
জম্মু অমসুং কাস্মির
43.19
32.69
39.9
40.20
-
-
11.
ঝারখন্দ
9.97
9.91
9.21
7.08
9.21
0
12.
কর্নাতকা
41.53
11.39
38.37
14.61
38.37
9.14
13.
কেরলা
17.44
17.78
16.11
54.01
16.11
0
14.
মধ্য প্রদেস
29.34
37.97
27.11
14.45
27.11
0
15.
মহারাস্ত্রা
51.00
9.58
47.11
65.98
47.11
0
16.
মনিপুর
10.34
5.99
9.55
10.75
9.55
0
17.
মেঘালয়
4.07
3.66
3.75
6.63
3.75
0
18.
মিজোরম
5.16
8.38
4.77
34.63
4.77
1.14
19.
নাগালেন্দ
11.63
18.88
10.74
17.29
10.74
0
20.
ওরিসা
16.89
35.10
15.6
42.45
15.6
0
21.
পঞ্জাব
17.77
36.52
16.42
31.33
16.42
4.15
22.
রাজস্থান
33.83
62.59
31.26
27.28
31.26
13.53
23.
সিক্কিম
1.92
0.362
1.77
0
1.77
0
24.
তামিল নাদু
37.70
68.868
34.84
56.62
34.84
0
25.
তেলঙ্গানা
18.93
64.17
17.48
57.58
17.48
4.16
26.
ত্রিপুরা
8.49
7.08
7.84
4.97
7.84
5.72
27.
উত্তর প্রদেস
68.39
118.67
63.19
62.75
63.19
32.02
28.
উত্তরখন্দ
3.64
13.60
3.37
5.43
3.37
0
29.
নোংচুপ বেঙ্গল
31.28
46.93
28.9
46.53
28.9
0
সব-তুতেল
607.25
758.50
561.00
780.89
521.10
103.02
কন্তিজেন্সি রিজার্ব ^
38.45
39.57
38.54
মেগা সিতি ^ পুলিসিং
45.00
32.03
-
পি.এম.য়ু + মিস. এক্সপি
1.40
1.2416
0.45
0.23
0.45
0.23
পুলিস রিফোর্মশিংগী ইন্সেন্তিপস’^
76.90
158.26
154.15
তোখায়বা প্রোজেক**
9.08
20
56.52
য়ু.তিশিং
NA
NA
NA
গ্রান্ত তুতেল
769.00
768.83
811.30
(RE 791.30)
781.12
770.76
(RE:
103.27)
103.25
এন্নেক্সর- I
( লুপা করোর )
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
2021-22
2022-23
কাইথোকখিবা
পীখিবা
কাইথোকখিবা
পীখিবা
1.
অন্ধ্র প্রদেস
24.46
0
17.73
0.4430
2.
অরুনাচল প্রদেস
3.92
0
3.26
0.3345
3.
অসাম
26.4
9.36
11.64
3.8565
4.
বিহার
27.62
0
27.14
0.4430
5.
ছতিসগর
9.72
5.44
11.01
0.4430
6.
গৱা
1.03
0.26
2.79
1.0245
7.
গুজরাত
25.58
0
26.67
0.5440
8.
হরিয়ানা
11.48
10.35
11.96
0.5440
9.
হিমাচল প্রদেস
3.5
0
4.34
0.3345
10.
জম্মু অমসুং কাস্মির
-
-
***
-
11.
ঝারখন্দ
9.21
0
11.87
1.8830
12.
কর্নাতকা
38.37
32.54
19.19
4.7975
13.
কেরলা
16.11
4.48
18.59
0.4430
14.
মধ্য প্রদেস
27.11
6.78
25.15
0.4430
15.
মহারাস্ত্রা
47.11
0
36.24
0.5440
16.
মনিপুর
9.55
0
4.10
0.9845
17.
মেঘালয়
3.75
0
3.29
2.1145
18.
মিজোরম
4.77
0
2.74
3.2531
19.
নাগালেন্দ
10.74
17.03
3.57
0.3345
20.
ওরিসা
15.6
3.90
13.91
0.4430
21.
পঞ্জাব
16.42
0
11.18
0.4430
22.
রাজস্থান
31.26
13.53
21.18
0.5440
23.
সিক্কিম
1.77
1.37
2.43
0.3345
24.
তামিল নাদু
34.84
0
44.04
0.5440
25.
তেলঙ্গানা
17.48
8.74
14.32
4.1240
26.
ত্রিপুরা
7.84
6.75
3.91
0.3345
27.
উত্তর প্রদেস
63.19
32.02
56.61
0.5440
28.
উত্তরখন্দ
3.37
5.84
5.43
0.4430
29.
নোংচুপ বেঙ্গল
28.9
0
23.49
0.5440
সব-তুতেল
521.10
158.39
437.78
31.0621
কন্তিজেন্সি রিজার্ব ^
99.35
0.18
31.00
মেগা সিতি ^ পুলিসিং
পি.এম.য়ু + মিস. এক্সপি
0.45
0.1770
পুলিস রিফোর্মশিংগী ইন্সেন্তিপস’^
124.00
তোখায়বা প্রোজেক**
5.00
য়ু.তিশিং
NA
22.22***
5.4470***
গ্রান্ত তুতেল
620.45
(RE: 188.00)
158.57
620.45
(RE 150.52)
36.6861
(=36.69)*
* ফন্দ শীজিন্নদনা লৈবদগী(রাজ্যশিংদা তাদুনা লৈবা) থাদোকখিবা শেনফম হন্থহল্লে, মসি মরি লৈনবা শেনবা চহিগী চাকথুংদগী 25% হন্থহনবা দরকার ওইরে।
** অন্ধ্র প্রদেসতা লৈবা গ্রেহাউন্দস ত্রেনিং সেন্তর
*** শেনবা চহি ২০২২-২৩ দগী হৌনা, য়ু.তিশিংগী কাইথোকপা অমসুং পীখিবা শেনফমশিং তেবল- II পীরি।
^ রাজ্যশিংদা থাদোকখিবা/শীজিন্নখিবা ফন্দশিং।
নোত
I. রাজ্যশিংদা নোংমৈশিং পীনবা শেনবা চহি ২০১৮-১৯ মনুংদা ওর্দিনান্স ফেক্তরি বোর্দ(ও এফ বি)দা পীখিবা শেনফমশিং।
II. রাজ্যশিংদা পীখিবা শেনফমগা কাইথোক্লিবা শেনফমগা খেন্নবা লৈরি। কাইথোক্লিবা শেনফমদগী তানা পীখিবা অসি, মসি য়ু.সি পীদবনা মরম ওইবনি অমসুং কাইথোক্লিবা শেনফমদগী হেন্না পীরবা অসিনা মেগা সিতি পুলিসিং নত্ত্রা/সপ্লিমেন্তরি রিলিজ নত্ত্রা/ থবক হেন্না ফজনা পাংথোকপগী মনা পীবা/ অমসুং পুলিস রিফোর্মশিংগী মনাশিং পীবনি।
এন্নেক্সর- I
“এসিস্তেন্স তু স্তেৎস এন্দ য়ু.তিস ফোর মোদর্নাইজেসন ওফ পুলিসকী মখাদা হৌখিবা শেনবা চহি ২০২২-২৩ মনুংদা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা পীখিবা শেনফমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
(লুপা করোর)
সেরিএল নম্বর
য়ু.তিশিং
2022-23
এল্লোকেসন
থাদোকখিবা
1.
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
0.86
0.43
1.
চান্দিগর
1.00
0.50
1.
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
0.66
0.33
1.
দিল্লি
10.69
2.6725
1.
জম্মু অমসুং কাস্মির
6.65
0.00
1.
লাদাখ
0.66
0.33
1.
লক্ষদ্বিপ
0.58
0.29
1.
পুদুচেরি
1.12
0.8945
সব-তুতেল
22.22
5.4470
নোত: শেনবা চহি ২০২১-২২দগী য়ু.তিশিং এ.এস.য়ু.এম.পি স্কিমদা য়াওরে। অদুম ওইনমক, য়ু.তিশিংদা তশেংনা শেন থাদোকপা অসি শেনবা চহি ২০২২-২৩ খক্তদগী হৌরকখি, মসি মন্ত্রীমন্দলনা 19.01.2022 দা এ.এস.য়ু.এম.প স্কিম মখা চৎনবা অয়াবা পীখিবা অমসুং 08.08.2022 দা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা স্কিম অসিগী চৎন-কাংলোনশিং য়েন্থোক্লবা মতুংদা থাদোকখিবনি।
এন্নেক্সর- II
প্রোবিজন্নিং অমসুং মোদর্নাইজেসন বজেতকী মখাদা হৌখিবা চহি ৫দা বি.এস.এফ, সি.আই.এস.এফ, সি.আর.পি.এফ, আই.তি.বি.পি, এন.এস.জি অমসুং এস.এস.বি অমসুং এ.আরদা পীখিবা শেনফমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং।
শেনবা চহিশিং
ফন্দগী অরোইবা এল্লোকেসন (লুপা করোর )
এ.আর
বি.এস.এফ
সি.আই.এস.এফ
সি.আর.পি.এফ
আই.তি.বি.পি
এন.এস.জি
এস.এস.বি
অপুনবা
2018-19
371.70
862.44
138.43
1014.09
338.87
124.38
212.61
3062.52
2019-20
440.92
606.74
176.22
1220.02
330.21
132.04
237.38
3143.53
2020-21
267.50
501.65
129.76
863.00
144.99
97.08
187.71
2191.69
2021-22
304.32
575.30
197.34
982.83
196.47
136.82
178.71
2571.79
2022-23
433.92
630.47
166.38
896.85
273.75
113.18
157.48
2672.03
গ্রান্ত তুতেল
1818.36
3176.60
808.13
4976.79
1284.29
603.50
973.89
13641.56
মোদর্নাইজেসন বজেত হেদকী মখাদা হৌখিবা চহি ৫দা বি.এস.এফ, সি.আই.এস.এফ, সি.আর.পি.এফ, আই.তি.বি.পি, এন.এস.জি অমসুং এস.এস.বি অমসুং এ.আরদা পীখিবা শেনফমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
শেনবা চহিশিং
ফন্দগী অরোইবা এল্লোকেসন (লুপা করোর )
এ.আর
বি.এস.এফ
সি.আই.এস.এফ
সি.আর.পি.এফ
আই.তি.বি.পি
এন.এস.জি
এস.এস.বি
অপুনবা
2018-19
43.47
38.44
15.22
35.73
10.00
16.07
10.87
169.80
2019-20
11.57
28.59
11.43
139.51
17.63
12.85
18.38
239.96
2020-21
10.01
12.76
4.91
48.34
0.01
0.00
9.99
86.02
2021-22
7.07
6.87
0.30
18.08
0.00
1.99
2.17
36.48
2022-23
32.97
5.44
5.70
28.57
31.24
0.01
0.53
104.46
অপুনবা
105.09
92.10
37.56
270.23
58.88
30.92
41.94
636.72
ৱাফম অসি লোক সভাদা ৱাহং অমগী পাউখুম অইবা ওইনা পীবদা হোম এফেয়ার্সকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী নিত্যনন্দ রাইনা ফোঙদোকখিবনি।