सहकारिता मन्त्रालय
एनसीडीसीद्वारा प्रायोजित योजनाहरू
06 DEC 2023 4:19PM by PIB Gangtok
एनसीडीसीद्वारा प्रायोजित योजनाहरू
राष्ट्रिय सहकारिता विकास निगमको (एनसीडीसी) उद्देश्य उत्पादनका साथै उत्पादनशीलता बढाउँदै फसल कटाईपछिका सुविधाहरू बढाउनका लागि कृषि सहकारीहरूलाई प्रोत्साहन सुदृढिकरण र विकास गर्नुरहेको छ। निगमले कृषि विपणन तथा निविष्टिहरू, परिशोधन, भण्डारण, शीत शृङ्खला तथा कृषि उत्पादहरूको विपणनका साथै बिउ-बिजन, मल तथा अन्य कृषि उपकरण आदिको आपूर्तिमाथि ध्यान केन्द्रित गर्दछ। गैर कृषि क्षेत्रमा, निगमले विशेष रूपमा कमजोर वर्गका लागि डेयरी, पशुधन, हतकर्घा, रेशम खेती, कुखुरा पालन, अनुसूचित जाति एवं अनुसूचित जनजाति, महिला सहकारीहरूमाथि विशेष ध्यान दिँदै सहकारीहरूलाई आमदानी सिर्जना गर्ने गतिविधिका लागि सुविधाले युक्त बनाउने कोशिश गर्दछ।
एनसीडीसीद्वारा कार्यान्वित वा सहायता प्रदान गरिने विभिन्न योजनाको विवरण निम्न प्रकार छन् :
1. कार्यान्वित योजनाहरू
1. एनसीडीसी प्रायोजित योजनाहरू :
1. युवा सहकार : सहकारिता उद्यम सहयोग एवं नवप्रवर्तन योजना : यो योजना अभिनव वा नयाँ विचारका साथ शुरु गरिएका वा नवगठित सहकारीहरूलाई प्रोत्साहित गर्न लक्षित छ। यो एनसीडीसीद्वारा रचना गरिएको सहकारी स्टार्टअप तथा नवाचार निधिसँग जोडिएको छ।
2. आयुष्मान सहकार : यस योजनाले अस्पताल, स्वास्थ्य स्याहार, आयुर्विज्ञान शिक्षा, परिचारिका शिक्षा, परिचिकित्सा शिक्षा, स्वास्थ्य बीमा तथा आयुष जस्ता सर्वव्यापी स्वास्थ्य प्रणालीलाई समेट्ने विस्तृत दृष्टिकोण राख्दछ।
3. नन्दिनी सहकार : यो योजना महिला सहकारीको माध्यमद्वारा महिलाहरूको आर्थिक-सामाजिक स्थितिमा सुधार ल्याउनका साथै महिलाहरूको उद्यमिता गतिलाई सहयोग गर्न लक्षित छ। यसले महिला उद्यम, कारोबारी योजना, क्षमता विकास, ऋण एवं सहायता वा अन्य योजनाको ब्याज छूट जस्ता महत्त्वपूर्ण घटकलाई सम्मिलित गर्दछ।
4. डेयरी सहकार : यो ईएसजी (पर्यावरण, सामाजिक, शासन) सम्बन्धित गतिविधिको उच्च परिणाम हासिल गर्न सहकारीहरूलाई प्रोत्साहित गर्नका लागि वित्तीय सहायता प्रदान गर्ने सहकारी दूध उत्पादन कारोबारमाथि केन्द्रित छ। यसमा नयाँ परियोजनाहरूका लागि सहकारीद्वारा पूर्वाधारको रचनाका साथै विद्यमान परियोजनाको आधुनिकीकरण वा विस्तार सामेल छ।
5. डिजिटल सहकार : डिजिटल भारतको सिद्धान्त अनुरूप, एनसीडीसीद्वारा हातेमालो तथा ऋण सुविधा लगायत भारत सरकार, राज्य, केन्द्र शासित प्रदेश, अभिकरणबाट डिजिटल भारतमा सहकारीले सक्रियमा भाग लिने उद्देश्यका साथ डिजिटल रूपमा सशक्त सहकारीका लागि केन्द्रित वित्तीय सहायता संरचनाको परिकल्पना एनसीडीसीले गरेको छ।
6. स्वयं शक्ति सहकार योजना : महिला स्वयंसहायता समूह (एसएचजी)-हरूलाई ऋण/ पेशगी प्रदान गर्नका लागि कृषि ऋण सहकारीलाई एनसीडीसीको वित्तीय सहायता प्रदान गर्ने यो नयाँ योजना हो।
7. दीर्घावधि कृषक पूँजी सहकार योजना : यो एनसीडीसीको परिधइभित्रका गतिविधि/ वस्तु/ सेवाको निम्ति दीर्घकालीन ऋण/पेशगी प्रदान गर्नका लागि कृषि ऋण सहकारीहरूलाई दीर्घकालीन वित्तीय सहायता प्रदान गर्ने एनसीडीसीको नयाँ योजना हो।
II. एनसीडीसीद्वारा कार्यान्वित अन्य केन्द्रिय योजनाहरू :
1. कृषि पूर्वाधार निधि योजना – डीए एवं एफडब्लु, कृषि तथा कृषक कल्याण मन्त्रालय
2. भण्डारण पूर्वाधारबाहेक भण्डारणका लागि केन्द्रिय क्षेत्र एकिकृत कृषि विपणन योजना (सीएसआइएसएएम) को उपयोजना कृषि विपणन पूर्वाधार (एएमआइ)
3. एकिकृत बागवानी विकास मिशन (एमआइडीएच), डीए एवं एफडब्लु, कृषि तथा कृषक कल्याण मन्त्रालय
4. पीएम मत्स्य सम्पदा योजना (पीएमएमएसवाई) – मत्स्य पालन विभाग, मत्स्य पालन मन्त्रालय, पशु पालन तथा दूध उत्पादन।
5. पीएम सूक्ष्म खाद्य परिशोधन उद्यम औपचारिकिकरण (पीएमएफएमई) – खाद्य परिशोधन उद्योग मन्त्रालय
6. पीएम 10,000 एफपीओको गठन एवं प्रोत्साहन योजना – डीए एवं एफडब्लु, कृषि तथा कृषक कल्याण मन्त्रालय
7. मत्स्यपालन पूर्वाधार विकास निधि (एफआइडीएफ) योजना – मत्स्य पालन विभाग, मत्स्य पालन मन्त्रालय, पशुपालन एवं दूध उत्पादन
B. एनसीडीसीद्वारा सहायता प्रदान गरिने अन्य गतिविधि :
क) विपणन:
• मार्जिन राशि/ कार्यकारी पूँजी सहायता
• प्राथमिक/ जिल्ला सहकारी विपणन समितिहरूको शेयर पूँजीगत आधारको सुदृढिकरण
• वातानुकूलित वाहनसहित ढुवानी वाहन, फर्निचर एवं फिक्चरको खरिद।
• कृषि पूरमवाधारको विकास/ सुदृढिकरण, श्रेणीकरण तथा मानकीकरण
ख) परिशोधन
• नयाँ चिनी कारखानाहरूको स्थापना (निवेश ऋण)
• विद्यमान चिनी कारखानाहरूको आधुनिकीकरण तथा विस्तार/ विविधिकरण (निवेश ऋण तथा मियादी ऋण
• नयाँ सूत कात्ने मिलहरूको स्थापना, पुरानाहरूको आधुनिकीकरण/ विस्तार/ पुनर्वास
• विद्यमानहरूको आधुनिकीकरण/ विस्तार तथा आधुनिक कटन जिनिङ तथा प्रेसिङ युनिटको स्थापना
• लघु/ मध्यम कृषि तथा सम्बन्धित क्षेत्रको परिशोधण एकाइ, तान लगाउनअघि /पछिको परिशोधन, वस्त्र तथा सिलाई एकाइ
• खाद्यान्न, तेलदाना, बगाने फसल, फल तथा तरकारी-सब्जी, मकैको माड, पार्टिकल बोर्ड आदि जस्ता अन्य परिशोधन एकाइको स्थापना
• मार्जिन राशि/ कार्यकारी पूँजीगत सहायता
• नयाँ मिलमा राज्य सरकारको सहभागितामा शेयर पूँजी।
ग) भण्डारण
• गोदामको निर्माण तथा विद्यमान गोदामको मरम्मति/ पुनरूद्धार
• मार्जिन राशि/ कार्यकारी पूँजीगत सहायता
घ) शीत शृङ्खला
• शीत भण्डारको निर्माण/ विस्तार/ आधुनिकीकरण
• शीत शृङ्खला घटकको स्थापना जसमा (1) एकिकृत प्याक हाउस, (2) रीफर ढुवानी, (3) शीत भण्डार (थोक, खेत नजिक) (4) शीत भण्डार (केन्द्र, बजार छेउ), (5) पकाउने एकाइ आदि।
• मार्जिन राशि/ कार्यकारी पूँजीगत सहायता
ङ) सहकारीको माध्यमद्वारा आवश्यक उपभोक्ता वस्तुको वितरण
• खरिद बिक्री केन्द्र, डिजल, मट्टीतेल भण्डार/ गोदाम, थोक उपभोक्ता सहकारी भण्डारको स्थापना, विस्तार र आधुनिकीकरण, विभागीय उपभोक्ता सहकारी भण्डार, सहकारी परिसङ्घ जस्ता पूर्वाधारको स्थापना
• उपभोक्ता वस्तुहरूको वितरणका लागि रेफरिजरेटेड वाहन लगायत फर्निचर एवं फिक्चर, ढुवानी वाहनको खरिद
• मार्जिन राशि/ कार्यकारी पूँजीगत सहायता
च) औद्योगिक
• सबै प्रकारका औद्योगिक सहकारी, कुटीर तथा ग्रामोद्योग, हस्तशिल्प, ग्रामीण शिल्प आदि
छ) ऋण तथा सेवा सहकारी / अधिसूचित सेवाहरू
• कृषि ऋण/ कृषि बीमा
• जल संरक्षण कार्य/ सेवा
• सिञ्चाई, ग्रामीण इलाकामा सूक्ष्म सिञ्चाई
• पशु स्याहार/ स्वास्थ्य/ रोगको रोकथाम
• सहकारीको माध्यमद्वारा ग्रामीण स्वच्छता, नाला तथा ढल प्रणाली
• पर्यटन, आतिथ्य, परिवहन
• नयाँ, गैर पारम्परिक तथा नविकरणीय ऊर्जा स्रोतबाट विद्युतको उत्पादन एवं वितरण
• ग्रामीण आवास
• अस्पताल/ स्वास्थ्य स्याहार एवं शिक्षा
• ऋण सहकारीका लागि पूर्वाधारको रचना
ज) सहकारी ब्याङ्किङ एकाइ
• आधुनिक ब्याङ्किङ एकाइसित सम्बन्धित पूर्वाधार सिर्जनाका लागि पीएसीलाई सहायता
झ) कृषि सेवा
• सहकारी कृषि सेवा केन्द्र
• कस्टम हायरिङका लागि कृषि सेवा केन्द्र
• कृषि सामग्री विनिर्माण तथा सम्बन्धित एखाइको स्थापना
• सिञ्चाई तथा जल सञ्चय कार्यक्रम
ञ) जिल्ला योजना कार्यक्रम :
• चुनिएका जिल्लाहरूमा एकिकृत सहकारी विकास परियोजना
ट) कमजोर वर्गका लागि सहकारी
• मत्स्य पालन, डेयरी तथा पशुधन, कुखुरा पालन, अनुसूचित जाति, आदिवासी सहकारी, हतकर्घा, नरियल जटा, सूनपाट, रेशम खेती, महिला, पाहाडी इलाका, तमाखु एवं श्रमिक
ठ) सहकारीहरूको कम्प्युटरिकरणका लागि सहायता
• कम्प्युटरको खरिद/ जडान, हार्डवेयर प्रणाली तथा अनुप्रयोग सफ्टवेयर, नेटवर्किङ, अनुरक्षण लागत, प्राविधिक मानवबल तथा क्षमता विकास एवं प्रशिक्षणका लागि सहायता प्रदान गरिन्छ।
ड) प्रवर्तक एवं विकास कार्यक्रम
• अध्ययन/ परियोजना प्रतिवेदन, प्रबन्धन अध्ययनका लागि परामर्श
• बजार सर्वेक्षण तथा कार्यक्रमहरूको मूल्याङअकन आदि।
कूल मिलाएर एनसीडीसीले गठन भएदेखि 20.11.2023 सम्म ₹2,87,712.45 वितरण गरिसकेको छ। एनसीडीसीको वितरण 2014-15 को ₹5,736 करोडबाट बढेर 2022-23 मा ₹41,031 पुगेको छ। यसका साथै एनसीडीसीले वर्ष 2014-15 उपरान्त वित्तीय सहायता वितरमा 28% को औसत वार्षिक वृद्धि दर हासिल गरेको छ। वित्तीय वर्ष 2023-24 मा अपेक्षित वितरण ₹50,000 रहेको छ।
यो जानकारी केन्द्रिय सहकारी मन्त्री अमित शाहले राज्य सभामा प्रश्नको लिखित उत्तरमा दिएका हुन्।

Ministry of Cooperation
Schemes sponsored by NCDC
06 DEC 2023 4:19PM by PIB Delhi
The objective of National Co-operative Development Corporation (NCDC) is to promote, strengthen and develop farmer cooperatives for increasing production and productivity and instituting post harvest facilities. The Corporation’s focus is on programmes of agricultural marketing and inputs, processing, storage, cold chain and marketing of agriculture produce and the supply of seeds, fertilizer and other agricultural inputs etc. In the non-farm sector, the Corporation endeavors to equip cooperatives with facilities to promote income generating activities, with special focus on weaker sections such as dairy, livestock, handloom, sericulture, poultry, fishery, scheduled caste & scheduled tribes, women cooperatives, etc.
Details of different schemes implemented/ activities assisted by NCDC are as follows:
1. SCHEMES IMPLEMENTED:
1. NCDC Sponsored Schemes:
1. YUVA SAHAKAR - Cooperative Enterprise Support and Innovation Scheme: The scheme aims at encouraging newly formed cooperative societies with new and/ or innovative ideas. It is linked to a Cooperative Start-up and Innovation Fund created by NCDC.
1. AYUSHMAN SAHAKAR: The Scheme has a comprehensive approach to cover hospitals, healthcare, medical education, nursing education, paramedical education, health insurance and holistic health systems such as AYUSH.
1. NANDINI SAHAKAR: The scheme aims to improve socio-economic status of women and supports entrepreneurial dynamism of women through women cooperatives. It will converge critical inputs of women’s enterprise, business plan formulation, capacity development, credit and subsidy and/ or interest subvention of other schemes.
1. DAIRY SAHAKAR: It is a cooperative dairy business focused framework of financial assistance for encouraging cooperatives to achieve higher outcomes in ESG (environmental, social, governance) linked activities. It includes creation of infrastructure by cooperatives for new projects and modernization and/or expansion of existing projects.
1. DIGITAL SAHAKAR: Aligned with the principles of Digital India, NCDC has conceived a focused financial assistance framework for Digitally Empowered Cooperatives for handholding and credit linkage by NCDC, dovetailed with grant, subsidy, incentives etc. from Government of India / State / UT / agencies with the objective of cooperatives actively partaking in Digital India.
1. SWAYAM SHAKTI SAHAKAR YOJNA: New scheme for providing NCDC's financial assistance to Agricultural Credit Cooperatives for providing loan/advances to Women Self Help Groups (SHGs).
1. DEERGHAVADHI KRISHAK PUNJI SAHAKAR YOJNA: New Scheme for extending NCDC's long term financial assistance to Agricultural Credit Cooperatives towards their onward lending of long term loans/advances for activities/commodities/services under the purview of NCDC.
1. Other Central Schemes being implemented by NCDC:
1. Agri Infrastructure Fund Scheme - DA&FW, Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
2. Agricultural Marketing Infrastructure (AMI) sub scheme of Central Sector Integrated Scheme on Agriculture Marketing (CSISAM) for Storage and other than Storage Infrastructure
3. Mission for Integrated Development of Horticulture (MIDH) - DA&FW, Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
1. PM Matsya Sampada Yojana (PMMSY) – Department of Fisheries, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying
2. PM Formalisation of Micro Food Processing Enterprises (PMFME)- Ministry of Food Processing Industries
3. PM 'Formation and Promotion of 10,000 FPOs' scheme - DA&FW, Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
4. Fisheries & Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF) Scheme – Department of Fisheries, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying.
1. OTHER ACTIVITIES ASSISTED BY NCDC:
a) Marketing:
• Margin Money /Working capital assistance
• Strengthening share capital base of primary / district cooperative marketing societies
• Purchase of furniture and fixtures, transport vehicles including refrigerated vans
• Development / Strengthening of Agricultural Marketing Infrastructure, Grading and Standardization
1. Processing:
• Setting up of new sugar factories (Investment Loan)
• Modernisation and Expansion / Diversification of existing Sugar Factories (Investment loan and term loan)
• Establishment of new/ Modernization/ Expansion/ Rehabilitation of existing spinning mills
• Modernization/ Expansion of existing and establishment of modern cotton ginning & pressing units
• Small /medium scale agro & allied sector processing units, pre/post loom processing/ garment & knitting units
• Setting up of other Processing units, such as Foodgrains/Oilseeds /Plantation Crops /Fruits & Vegetables /Maize Starch/Particle Board etc.
• Margin money /Working capital assistance
• Share capital participation by State Government in new spinning mills
1. Storage:
• Construction of godowns and repair / renovation of existing godowns
• Margin money / Working capital assistance
1. Cold Chain:
• Construction / expansion / modernization of cold storages
• Establishment of Cold Chain components which broadly include (i) Integrated pack house, (ii) Reefer transport, (iii) Cold storage (Bulk-near farm gate),(iv) Cold storage (Hub-near market) and (v) Ripening units etc.
• Margin money / Working capital assistance
1. Distribution of essential consumer articles through cooperatives:
• Establishment of infrastructure such as shopping centre, diesel, Kerosene bunk/warehouse / new / expansion / modernization of wholesale consumer cooperative store / departmental consumer cooperative store / consumer federation
• Purchase of furniture and fixture, transport vehicles including refrigerated vans for distribution of consumer articles
• Margin money / Working capital assistance
1. Industrial:
• All types of Industrial Cooperatives, Cottage & Village Industries, Handicrafts / rural crafts etc.
g. Credit & Service Cooperatives/ Notified Services :
• Agriculture Credit / Agriculture Insurance
• Water Conservation works / services
• Irrigation, micro irrigation in rural areas
• Animal care / health /disease prevention
• Rural Sanitation, Drainage, Sewage system through Cooperatives
• Tourism, Hospitality, Transport
• Generation & Distribution of power by New, Non-Conventional & Renewable sources of energy
• Rural Housing
• Hospital / Health Care and Education
• Creation of infrastructure for credit cooperatives
1. Cooperative Banking Unit:
• Assistance to PACS for creation of infrastructure relating to Modern Banking Unit.
1. Agricultural Services :
• Cooperative Farmers Service Centres
• Agro Service Centres for Custom Hiring
• Establishment of Agricultural inputs manufacturing and allied units
• Irrigation / water harvesting programmes
1. District Plan Schemes:
• Integrated Cooperative Development Projects in selected districts
1. Cooperatives for Weaker Sections:
• Fisheries, Dairy & Livestock, Poultry, Schedule Caste, Tribal Cooperatives,Handloom, Coir, Jute, Sericulture, Women, Hill area, Tobacco & Labour
1.
l. Assistance for Computerisation of Cooperatives:
• Assistance is provided for purchase / installation of computers/ hardware, system & application software, networking, maintenance cost, technical manpower and capacity development and training.
1.
m. Promotional and Developmental programmes:
• Consultancy for studies / project reports, management studies,
• Market survey & evaluation of programmes, etc.
Cumulatively, NCDC has disbursed ₹2,87,712.45 crore since inception upto 20.11.2023. NCDC disbursements have risen steadily from ₹5,736 crore in 2014-15 to ₹41,031 crore in 2022-23. With this, NCDC has achieved about 28% average annual growth rate in disbursement of financial assistance since 2014 -15. Expected disbursement for FY 2023-24 is envisaged as ₹50,000 crore.
This was stated by the Minister of Cooperation, Shri Amit Shah in a written reply to a question in the Rajya Sabha.