তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
অসমৰ সম্পদৰ অন্বেষণ: মহাৰাষ্ট্ৰৰ সাংবাদিকসকলে স্বাস্থ্যসেৱাৰ উৎকৰ্ষতা আৰু শুৱালকুচি মুগাৰ বিষয়ে অৱগত হয়
03 NOV 2023 6:09PM by PIB Guwahati
বৰ্তমান অসমলৈ ৩ দিনীয়া চৰকাৰী ভ্ৰমণসূচীৰে অহা মহাৰাষ্ট্ৰৰ তেৰজন বিশিষ্ট সাংবাদিকে ৰাজ্যখনৰ বহুমুখী খণ্ডত নিজকে নিমজ্জিত কৰি ইয়াৰ মনোমোহা পৰ্যটন ক্ষেত্ৰসমূহৰ অভিজ্ঞতা গ্ৰহণ কৰিছে। এই ভ্ৰমণৰ প্ৰাথমিক লক্ষ্য হৈছে অসমৰ বিভিন্ন বিভাগৰ আভ্যন্তৰীণ কাৰ্যকলাপসমূহৰ বিষয়ে জ্ঞান আহৰণ কৰা। প্ৰতিনিধি দলটোৱে তেওঁলোকৰ ভ্ৰমণৰ দ্বিতীয় দিনা শুক্ৰবাৰে যাত্ৰা আৰম্ভ কৰি গুৱাহাটীৰ অল ইণ্ডিয়া ইনষ্টিটিউট অৱ মেডিকেল চাইন্সেছ (এইমছ) পৰিদৰ্শন কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰে।
এইমছ গুৱাহাটীত সাংবাদিকসকলে উষ্ম আদৰণি লাভ কৰে আৰু প্ৰতিষ্ঠানটোৰ বিষয়াসকলৰ সৈতে এক গঠনশীল আৰু মত-বিনিময় মূলক বৈঠকত মিলিত হয়। এই অধিৱেশনত এইমছৰ কাৰ্যবাহী সঞ্চালক অধ্যাপক অশোক পুৰাণিকে অসম আৰু সমগ্ৰ উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ স্বাস্থ্যসেৱা খণ্ডলৈ এইমছৰ অৱদান সম্পৰ্কে অমূল্য তথ্য প্ৰদান কৰে।
ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য মিছনৰ মিছন সঞ্চালক ড০ এম এছ লক্ষ্মীপ্ৰিয়াই ৰাজ্যখনৰ স্বাস্থ্য বিভাগৰ এক বিস্তৃত অৱলোকন প্ৰদান কৰে আৰু বিভাগটোৱে লাভ কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটিসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। বৈঠকখনে ৰাজ্যজুৰি স্বাস্থ্য সেৱা উন্নত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য মিছন (এনএইচএম) অসমৰ উল্লেখযোগ্য সাফল্যৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। সাংবাদিকসকলে বিভিন্ন পদক্ষেপ যেনে স্বস্থ্য সেৱা উৎসৱ, বিনামূলীয়া ঔষধ সেৱা, বিনামূলীয়া ডায়গনষ্টিক সেৱা, বন্ধু মাতৃ কাৰ্যসূচী, নতুন হাইব্ৰিড মডেল, আৰু পৰীক্ষাগাৰ সেৱাৰ বিষয়ে জনাৰ সুযোগ পায়।
মিডিয়া শিক্ষা সঞ্চালক ড০ অনুপ কুমাৰ বৰ্মনে চিকিৎসা শিক্ষা আৰু গৱেষণা বিভাগ উপস্থাপন কৰে, বৰ্তমানৰ চিকিৎসা শিক্ষা আৰু গৱেষণাৰ দৃশ্যপট, আগন্তুক প্ৰকল্প আৰু বিভাগীয় আঁচনিসমূহৰ বিষয়ে তথ্যপাতি প্ৰদান কৰে।
তেওঁলোকৰ ভ্ৰমণকালত সাংবাদিকসকলক এইমছ গুৱাহাটীৰ এক বিশেষ ভ্ৰমণ প্ৰদান কৰা হয়, যাৰ দ্বাৰা তেওঁলোকক প্ৰতিষ্ঠানটোৰ অত্যাধুনিক সুবিধাসমূহৰ বিষয়ে প্ৰত্যক্ষ অন্তৰ্দৃষ্টি প্ৰদান কৰা হয় আৰু অঞ্চলটোৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ দৃশ্যপটত ইয়াৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ বিষয়ে অৱগত কৰা হয়।
ইয়াৰ পূৰ্বে আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ সাংবাদিক দলে অসমত পৰম্পৰাগত ৰেচম বস্ত্ৰ তৈয়াৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্যৱহৃত প্ৰসিদ্ধ হাতেৰে বোৱা কৌশলসমূহ অন্বেষণ কৰিবলৈ শুৱালকুচি ভ্ৰমণ কৰে। এনইএইচএইচডিচি, অসমে শুৱালকুচিৰ ৰেচম কেন্দ্ৰলৈ এই ভ্ৰমণটো সহজ কৰি তুলিছিল।
প্ৰতিনিধি দলটোৱে আন এটা দিনৰ বাবে অসমৰ অনন্য সংস্কৃতি, উদ্যোগ আৰু মনোৰম গন্তব্যস্থানৰ অন্বেষণ অব্যাহত ৰাখিব, যাৰ ফলত মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু অসমৰ মাজৰ সম্পৰ্ক অধিক শক্তিশালী হ'ব।
……………………………………………

Ministry of Information & Broadcasting
Exploring Assam's treasures: Maharashtra Journalists dive into healthcare excellence and Sualkuchi silk
03 NOV 2023 6:09PM by PIB Guwahati
Thirteen distinguished journalists from Maharashtra are currently embarking on a 3-day official tour of Assam, immersing themselves in the state's multifaceted sectors and experiencing its enchanting tourism spots. The primary aim of this excursion is to acquire insights into the inner workings of Assam's diverse departments. Commencing their journey on Friday, the second day of their tour, the delegation had the privilege of visiting the esteemed All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) in Guwahati.
At AIIMS Guwahati, the journalists received a warm welcome and engaged in a productive and interactive session with the institution's officials. During this session, Prof Ashok Puranik, Executive Director, AIIMS, provided with invaluable information regarding AIIMS's substantial contributions to the healthcare sector in Assam and the entire North Eastern Region.
Dr. M S Lakshmipriya, the Mission Director of the National Health Mission, provided an extensive overview of the state's health department and highlighted major milestones achieved by the department. The session also shed light on the remarkable achievements of the National Health Mission (NHM) Assam in improving healthcare services across the state. The journalists learned about various initiatives such as Swasthya Sewa Utsav, free drug services, free diagnostics services, buddy mother program, new hybrid model, and laboratory services.
Dr. Anup Kumar Barman, the Director of Media Education, presented the Medical Education & Research Department, offering insights into the current medical education and research landscape, upcoming projects, and departmental schemes.
During their visit, the journalists were given an exclusive tour of AIIMS Guwahati, providing them with firsthand insights into the institution's state-of-the-art facilities and its pivotal role in the region's healthcare landscape.
Earlier today, the Maharashtra Journalists' Team visited Sualkuchi to explore the renowned hand-woven techniques used in creating traditional silk textiles in Assam. NEHHDC, Assam facilitated this tour to the Silk hub of Sualkuchi.
The delegation will continue its exploration of Assam's unique culture, initiatives, and picturesque destinations for another day, further strengthening the bond between Maharashtra and Assam.
……………………………………………