Ministry of Education
PM addresses G20 University Connect Finale
Releases 4 publications related to G20 Summit in India
“Events of such scale are bound to be a success when the youth gets behind them”
“Last 30 days saw unprecedented activities in every sphere. India’s range is beyond comparison”
“The unanimous New Delhi Declaration has become headlines all over the world”
“Due to strong diplomatic efforts, India is getting new opportunities, new friends and new markets, providing new opportunities to the youth”
“India made G20 a people-driven national movement”
“Today, the honest are being rewarded while the dishonest are being taken to task”
“Clean, clear and stable governance is mandatory for nation’s development journey”
“My strength lies in the youth of India”
“Friends, come walk with me, I invite you. 25 years are in front of us, what happened 100 years ago, they moved for Swaraj, we move for Samriddhi (prosperity)”
26 SEP 2023 7:51PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the G20 University Connect Finale programme at Bharat Mandapam in New Delhi today. The G20 University Connect initiative was undertaken with the aim to build an understanding of India’s G20 Presidency among India’s youth and enhance their participation in the different G20 events. The Prime Minister also released 4 publications on the occasion namely The Grand Success of G20 Bharat Presidency: Visionary Leadership, Inclusive Approach; India's G20 Presidency: Vasudhaiva Kutumbakam; Compendium of G20 University Connect Programme; and Showcasing Indian Culture at G20.
The Prime Minister began his address by recalling the hustle and bustle at the Bharat Mandapam two weeks ago during the G20 Summit and said that it had become a totally happening place. He expressed delight that the same venue is witnessing the future of India today. Noting that India has lifted the standards of organizing an event like G20 and the world is extremely surprised with it, Shri Modi emphasized that he is not at all surprised as it is the promising youth of India who had associated themselves with such an event. Events of such scale are bound to be a success when the youth associate themselves with it, he said. Prime Minister Modi credited the happenings in India to the youthful energy of the nation.
The Prime Minister said that India is becoming a happening place. It is evident from the activities of the last 30 days. Giving a recap of the last 30 days, the Prime Minister started by recalling the successful Chandrayaan mission when the entire world resonated with ‘India is on the moon’. “23 August has become immortal as National Space Day in our country”, the Prime Minister added. In continuation with this success, India launched its solar mission successfully. Prime Minister Modi said, Chandrayaan covered 3 lakh km, and the solar project will cover 15 lakh km. “Is there any comparison of India's range”, he said.
The Prime Minister underlined that India’s diplomacy has scaled new heights in the past 30 days. He touched upon the BRICS Summit that took place in South Africa before the G20 where six new nations were included as its members with India’s efforts. After South Africa, the Prime Minister mentioned traveling to Greece which was the first visit by an Indian Prime Minister in four decades. He also mentioned meeting several world leaders in Indonesia before the G20 Summit. Highlighting that numerous key decisions were taken for the betterment of the world at the same Bharat Mandapam, the Prime Minister underlined that finding a common ground for all member nations on the same stage in a globally polarized atmosphere was a special achievement for the government. “The unanimous New Delhi Declaration has become headlines all over the world”, the Prime Minister remarked as he mentioned that India has led several important initiatives and outcomes. Talking about the transformative decisions of the G20 that have the capacity to entirely change the direction of the 21st century, the Prime Minister mentioned the Inclusion of the African Union in G20 as a permanent member, International Biofuel Alliance led by India, India Middle East European corridor.
As soon as the G20 summit ended, the State Visit of the Crown Prince of Saudi Arabia took place and Saudi Arabia is going to make an investment of 100 billion dollars in India. The Prime Minister informed that he met with 85 world leaders in the last 30 days covering almost half of the world. Explaining the benefits of the growing international profile of India, the Prime Minister said that due to this, India gets new opportunities, new friends and new markets, providing new opportunities to the youth.
Referring to the steps taken by the government to empower the SC, ST, OBC communities, and the poor and the middle class in the past 30 days, the Prime Minister mentioned launching PM Vishwakarma Yojna on the auspicious occasion of Vishwakarma Jayanti which will greatly benefit artisans, craftsmen and traditional workers. He mentioned the organization of Rozgar Melas to hand appointment letters of Central Government jobs to more than 1 lakh youth. The Prime Minister also informed that more than 6 lakh youths have been given appointment letters since the inception of Rozgar Melas. Prime Minister Modi also mentioned the inaugural session of the New Parliament taking place where the first bill to be passed was Narishakti Vandan Adhiniyam.
Throwing light on the latest developments in electric mobility, the Prime Minister mentioned the approval of a new scheme to empower the battery energy storage system in the country. Among other developments, Shri Modi touched upon the inauguration of Yashobhoomi Convention Centre in Dwaraka, New Delhi; laying the foundation stone of a new International Cricket stadium in Varanasi, and the flagging off of 9 Vande Bharat Trains. The Prime Minister also mentioned laying the foundation stone for a petrochemical complex in a refinery in Madhya Pradesh along with a renewable energy IT Park, a Mega Industrial Park and six new industrial sectors in the state. “All these developments are associated with job creation and enhancing the skills of the youth”, Shri Modi added.
The Prime Minister said that youth progress where there is optimism, opportunities and openness. The Prime Minister asked the youth to think big. “There is no achievement that is beyond you or the country is not behind you”, he said. He said that no occasion should be treated as small and that effort should be made to convert every activity into a benchmark. He illustrated this by giving an example of G20 which could have been a mere diplomatic and Delhi-centric event. Instead, “India made G20 a people-driven national movement”, he said. He praised the participation of youth in the event as more than 1 lakh students from more than 100 universities participated in the G20 University Connect. The Government took the G20 to 5 crore students in schools, higher education and skill development institutions. “Our people think big and deliver even grander”, he added.
Reiterating the importance of the next 25 years of Amrit Kaal, the Prime Minister underlined the criticality of the period for both the nation and the youth. Dwelling on the convergence of the contributing factors, the Prime Minister said that India is among the fastest growing economies as the nation became 5th largest economy from 10th place in a very short time. The global trust in India is strong and there is record foreign investment in the country. The export, manufacturing and service sector is scaling new heights. In just 5 years, 13.5 crore people have come out of poverty transitioning into India’s neo-middle class. “Strides in physical, social and digital infrastructure are ensuring new speed in the development. Physical infrastructure is seeing an investment of 10 lakh crore”, he added.
Talking about the new opportunities for the youth, the Prime Minister informed that about 5 crore registrations have taken place on EPFO payroll. Out of these, 3.5 crores have come into the ambit of EPFO for the first time, meaning this is their first formal block. He also talked about the phenomenal growth of startups in the country after 2014 from less than 100 to more than 1 lakh today. “India is the second biggest mobile handset manufacturer in India. Defence exports increased by 23 times as compared to 2014. Mudra Yojana is making the youth a job-creator”, he said. He informed that 8 crore first-time entrepreneurs were created in the scheme and 5 lakh Common Service Centers were opened in India in the last 9 years.
Prime Minister Modi credited the positive developments taking place in the country to the political stability, policy clarity and democratic values. In the last 9 years, the Prime Minister emphasized that the Government has made honest efforts to curb corruption and gave the example of implementation of technology-based systems to control the middlemen and stop the leakages in the system. “Today, the honest are being rewarded while the dishonest are being taken to task”, Shri Modi emphasized.
“Clean, clear and stable governance is mandatory for continuing a nation’s development journey”, the Prime Minister emphasized. He underlined that if the youth of India are determined, then nothing can stop India from becoming a developed and atmanirbhar nation by 2047. He emphasized that the entire world is looking towards India with hope as they now recognize the potential of India and its youth. He said that the progress of India and its youth is extremely important for the progress of the world. Noting that it is the spirit of the youth that enables the Prime Minister to make commitments on behalf of the nation, he said that the youth of India is the inspiration behind him when he puts forward India’s view on the world stage. “My strength lies in the youth of India”, the Prime Minister exclaimed and assured everyone of tirelessly working for the better future of India’s youth.
Impressed by the contributions of the youth in making the Swachh Bharat campaign a grand success, the Prime Minister appealed to them to take part in an extensive cleanliness campaign to be held across the nation on the 1st of October, 2023, a day before the Gandhi Jayant. His second request was about promoting digital transactions. He asked them to teach at least 7 people to operate UPI within a week. His third request was about Vocal for Local. He asked them to purchase ‘Made in India’ gifts during the festivals and appealed to make use of things that were indigenous in their origin. He asked them to do an exercise of making a list of things of everyday use and check how many of them are foreign-made. He said that many foreign-made objects unknown to us have encroached on our lives and getting rid of them is important for saving the country.
Noting that India’s college and university campuses can become crucial centers for ‘Vocal for Local’, the Prime Minister urged the students to make Khadi a fashion statement of the campus. He suggested conducting Khadi fashion shows and promoting the work of Vishwakarmas at college cultural fests. Noting that the three appeals made by the Prime Minister are for the betterment of the youth of today as well the future generations, he expressed confidence that the youth will leave Bharat Mandapam today with this resolve.
The Prime Minister said that unlike the stalwarts of the freedom struggle we did not get an opportunity to die for the country but we have all the opportunity to live for the nation. He said the youth of the decades a century ago had decided on the grand goal of Independence and that nation-wide energy freed the nation from colonial powers. “Friends, come walk with me, I invite you. 25 years are in front of us, what happened 100 years ago, they moved for Swaraj, we can move for Samriddhi (prosperity)”, the Prime Minister exhorted the youth. “Aatmnirbhar Bharat opens new doors of prosperity and takes self-belief to new heights”, he added. He reiterated his guarantee of taking India into the top three economies, “That is why I need your support and cooperation for Maa Bharati and for 140 crore Indians”, he concluded.
Union Minister for Education and Skill Development, Shri Dharmendra Pradhan was present on the occasion. Speaking on the occasion Shri Dharmendra Pradhan expressed his gratitude to the Prime Minister Shri Narendra Modi for taking forward the global education agenda under G20 architecture which resulted in world recognition for India’s education and skill ecosystem.
He further said that today’s Prime Minister’s insightful interaction highlighting the speed, scale and full range of New India will inspire our Yuva Shakti to ‘Think and Dream Big’.
Guided by PM Shri Narendra Modi’s statesmanship, the country concluded an unparalleled G20 Presidency that brought the whole world together in the pursuit of prosperity. He congratulated the students’ for spearheading the Jan-bhagidari events and making G20 India truly a people-driven national movement.
Background
The G20 Jan Bhagidari movement saw a record participation of more than 5 crore youth from different schools, higher education institutions and skill development institutes from across the country. The G20 University Connect initiative was undertaken with the aim to build an understanding of India’s G20 Presidency among India’s youth and enhance their participation in the different G20 events. The programme engaged over 1 lakh students from universities across India. Initially planned for 75 universities to commemorate India's 75 years of independence, the initiative eventually expanded its reach to 101 universities across India.
Several programmes were held across the country under the G-20 University Connect initiative. They witnessed extensive participation from higher education institutions. Further, what initially began as a programme for universities quickly grew to include schools and colleges, reaching an even wider audience.
The G20 University Connect Finale was attended by about 3,000 students, faculty members, and Vice Chancellors of the participating Universities while students from across the country joined the live event.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী G20 য়ুনিভর্সিতি কন্নেক্ত ফিনালেদা ৱা ঙাংখ্রে
ভারতকী G20 মীফমগা মরী লৈনবা চেফোঙ মরি ফোঙখ্রে
“নহারোলশিংনা তুংদা লেপ্পদগী অসিগুম্বা অচৌবা থৌরমশিং মাইপাকপা অমা ওইখিবনি”
“হৌখিবা নুমিৎ ৩০দা হিরম খুদিংমক্তা মমাঙদা অমুক্তা পাংথোকখিদ্রিবা থবকশিং উখি। ভারতকী থবকশিং চাংদম্নবগী ৱাংমদা লৈখি”
“অমতা ওইনা য়ানখিবা দিল্লি দিক্লারেসন মালেম শীনবা থুংনা হেদলাইনশিং ওইখ্রে”
“অকনবা দিপ্লোমেতকী থবকশিংনা মরম ওইদুনা, ভারতনা অনৌবা খুদোংচাবশিং, অনৌবা মরুপশিং অমসুং অনৌবা কৈথেলশিং ফংলে, নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরে”
“ভারতনা G20 মীয়াম্না লমজিংবা লৈবাক্কী খোঙজং অমা ওইহনখ্রে”
“ঙসিদি, পুকচেল শেংবশিং মনা ফংলে অদুগা পুকচেল শেংদবশিংনা চৈরাক ফংলে”
“লৈবাক্কী চাউখৎপগী খোঙচত্তা পুকচেল শেংবা অমসুং তুংদু-লৈতাবা লৈঙাক লৈহনবা তঙাইফদে”
“ঐগী থৌনা ভারতকী নহারোলশিংগী খুত্তা লৈরে”
“মরুপশিং, ঐগা লোয়ননা চৎমিন্ননবা ঐনা অদোমগী মফমদা হায়জরি। ঐখোয়গী মাঙদা চহি ২৫ লৈরে, চহি ১০০গী মমাঙদা মখোয়না শ্বারাজগী খোঙজং চঙশিনখি, ঐখোয়না নুংঙাই-য়াইফনবা থবক পায়খৎলি”
26 SEP 2023 7:51PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নিউ দিল্লিদা ভারত মন্দাপমদা G20 য়ুনিভর্সিতি কন্নেক্ত ফিনালেদা ৱা ঙাংখ্রে। ভারতনা G20গী প্রসিদেন্ত ওইবগী মতাংদা ভারতকী নহারোলশিংদা খঙহন্নবা অমসুং G20গী তোঙান-তোঙানবা থৌরমশিংদা মখোয়না শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা পান্দমদা G20 য়ুনিভর্সিতি কন্নেক্তকী থবক পায়খৎপনি। প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অদুদা চেফোঙ মরি, মমিং ওইনা পল্লবদা ভারতনা G20গী প্রসিদেন্ত ওইবদা চাউনা মাইপাকপা: মীৎয়েং শানবা লুচিংবা, পুম্নমক কোনশিনবা থৌরাং; ভারতনা G20গী প্রসিদেন্ত ওইবা: বসুধাইব কুতুম্বকম; G20 য়ুনিভর্সিতি কন্নেক্ত প্রোগ্রামগী খোমজিনবা অমসুং G20দা উৎখিবা ভারতকী কলচর অসিনি।
চয়োল অনিগী মমাঙদা G20 মীফম মনুংদা ভারত মন্দাপমদা পাংথোকখিবা থৌরমশিং নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসি মপুংফানা মাইপাক্লবা থৌরম অমা ওইখ্রে। মফম অসিদা ঙসি অমুক ভারতকী তুংলমচৎ উবা ফংলে। ভারত G20গুম্বা থৌরম অমা পাংথোকপা ঙম্বগী থাক য়ৌরে অমসুং মসিদা মালেমগী লৈবাকশিংনা অঙকপা পোক্নখ্রে। অসিগুম্বা থৌরম অমদা ভারতকী নহারোলশিং মখোয় মশামক শরুক য়াবা মরম্না মহাক্তি অঙকপা পোকখিদে। নহারোলশিংনা তুংদা লেপ্পদগী অসিগুম্বা অচৌবা থৌরমশিং মাইপাকপা অমা ওইখিবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত অসি অঙকপা থবকশিং পাংথোকফম অমা ওইরক্লে। মসি হৌখিবা নুমিৎ ৩০দা পাংথোকখিবা থবকশিংনা খুদম ওইরে। চন্দ্রয়ান মিসন মাইপাক্তুনা মালেম শীনবা থুংনা ভারতনা থাদা য়ৌখিবা খোন্থাং য়ৈখ্রে। ওগস্ত ২৩ অসি ঐখোয়গী লৈবাক্তা নেসনেল স্পেস দে হায়না খঙনরগনি। মসিগী মাইপাকপা অসিগা লোয়ননা, ভারতনা মসিগী সোলার মিসন মাইপাক্না থাগৎখ্রে। চন্দ্রয়ান্না কিমি লাখ ৩ লাপ্না পাইখি অমসুং অমসুং সোলার মিসন্না কিমি লাখ ১৫ হেন্না লাপ্না পাইগনি। ভারতকী থবকশিং অসিগা চাংদম্নবা য়াবা করি লৈরিবগে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা নুমিৎ ৩০দা ভারতকী দিপ্লোমেসিগী থবকশিং অনৌবা থাকশিং য়ৌরে। G20 মীফম মমাঙদা খা অফ্রিকাদা পাংথোকখিবা ব্রিক্স মীফমদা ভারতনা হোৎনবদগী অনৌবা লৈবাক তরুক মসিগী মেম্বর ওইনা হাপচিনখি। খা অফ্রিকাগী মতুংদা, প্রধান মন্ত্রী গ্রিসতা চৎখি, মসি চহি ৪০গী মতুংদা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমনা লৈবাক অসিদা চৎপা অহানবনি। G20 মীফম মমাংদা ইন্দোনেসিয়াদা মহাক্না মালেমগী লুচিংবা কয়াগা উনখি।
মালেমগী য়াইফনবা ভারত মন্দাপমদা লৌখিবা মরুওইবা ৱারেপশিং পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তোখায় তানরবা মালেম অমদা ফম্বাক অমদা মেম্বর লৈবাক পুম্নমক অমতা ওইনা পুনখিবা অসি সরকারগী অখন্নবা মাইপাকপা অমনি। অমতা ওইনা য়ানখিবা দিল্লি দিক্লারেসন মালেম শীনবা থুংনা হেদলাইনশিং ওইখ্রে। ভারতনা অসিগুম্বা থবক কয়া মাংজিল থাদুনা পাংথোকখ্রে। G20দা লৌখিবা ৱারেপশিং অসিনা ২১শুবা চহিচাদা অচৌবা অহোংবা পুরকপদা মতেং পাংলগনি। G20 দা অফ্রিকান য়ুনিয়ন লেংদবা মেম্বর অমা ওইনা য়াওখিবা, ভারতনা লুচিংবা ইন্তরনেসনেল বাইওফুএল এল্লাইন্স অমসুং ইন্দিয়া-মিদল ইস্ত-য়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোর মীফম অসিগী অচৌবা মাইপাকপশিংনি।
G20 মীফম হেক লোইবগা, সাউদি অরাবিয়াগী রাজকুমারগী সরকারগী খোঙচৎ পাংথোকখি অমসুং সাউদি অরাবিয়ানা ভারত্তা বিল্লিয়ন দোল্লার ১০০ থাদরগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা নুমিৎ ৩০দা মহাক্না মালেমগী লুচিংবা ৮৫ উনখ্রে। মালেমদা ভারতকী মিংচৎ হেনগৎলকপগী খুদোংচাবা কয়া ফংলে। মসিনা মরম ওইদুনা ভারতনা অনৌবা খুদোংচাবশিং, অনৌবা মরুপশিং অমসুং অনৌবা কৈথেলশিং ফংলে, নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরে।
হৌখিবা নুমিৎ ৩০দা এস.সি. এস.তি, ও.বি.সি অমসুং লায়রবশিং অমসুং মিদল ক্লাসশিং য়াইফনবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শেংলবা বিশ্বকর্মা জয়েন্তি থৌরমদা হৌদোকখিবা প্রধান মন্ত্রী বিশ্বকর্মা য়োজনা অসিনা খুৎহৈবশিং অমসুং শিন্মীশিং য়াম্না চাউনা কান্নবা পীরগনি। নহারোল লাখ ১ হেনবদা কেন্দ্র সরকারগী থবকশিংগী এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং য়েন্থোক্নবা রোজগার মেলাশিং পাংথোক্লে। রোজগার মেলাশিং পাংথোকপা হেক হৌরকপদগী নহারোল লাখ ৬ হেনবদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং য়েন্থোকখ্রে। অনৌবা সংসদতা অহানবা মীফম পাংথোক্তুনা মফম অদুদা নারী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম পাস তৌখ্রে।
ইলেক্ত্রিক মোবিলিতিগী খ্বাইদগী নৌবা থবকশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিদা বেত্তরি ইনর্জি স্তোরেজ সিস্তেম ফগৎনবা অনৌবা স্কিম অমা য়াবা পীখ্রে। নিউ দিল্লিগী দ্বারকাদা য়াসোভুমি কনভেন্সন সেন্তর শঙ্গাখ্রে, বারানসীদা অনৌবা ইন্তরনেসনেল ক্রিকেত স্তদিয়ম অমা শানবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং বন্দে ভারত ত্রেন ৯ লমথাখ্রে। মধ্য প্রদেসতা রিফাইনরি অমদা পেত্রোকেমিকেল কমপ্লেক্স অমা শানবা, রিনিউএবল ইনর্জি আই.তি পার্ক, মেগা ইন্দস্ত্রিএল পার্ক অমা অমসুং অনৌবা ইন্দস্ত্রিএল সেক্তর তরুক শানবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। হায়রিবা থবকশিং অসি নহারোলশিং থবক পীনবা অমসুং হৈথোই-শিংথোইবা হেনগৎহনবগা মরী লৈনবা ঙাক্তনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থাজবা, খুদোংচাবশিং অমসুং নিংতম্বা লৈরবা মতমদা নহারোলশিং চাউখৎলকই। নহারোলশিংনা অচৌবা ৱাখল খনগদবনি। লৈবাক অসিদা নহাক্না তৌবা ঙম্লোইদবা থবক অমতা লৈতে। থৌরম খুদিংমক অপীকপা ওইনা লৌরোইদবনি অমসুং থবক খুদিংমক শিংথাবা য়াবা থবক অমা ওইহন্নবা হোৎনগদবনি। G20 অসি ইচম চম্বা দিপ্লোমেতকী অমসুং দিল্লি খক্তদা পাংথোকপা থবক অমা ওইগদবনি। মদুগী মহুত্তা ভারতনা G20 মীয়াম্না লমজিংবা লৈবাক্কী খোঙজং অমা ওইহনখ্রে। G20 য়ুনিভর্সিতি কন্নেক্ত থৌরমদা য়ুনিভর্সিতি ১০০ হেনবগী মহৈরোয় লাখ ১ হেন্না শরুক য়াবদা মহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকখি। সরকারনা G20 অসি স্কুলশিং, অৱাংবা থাক্কী ইজুকেসন অমসুং স্কিল দিবলপমেন্ত ইন্সতিতুসনশিংগী মহৈরোয় করোর ৫ হেনবদা য়ৌহনখি। ঐখোয়গী মীয়াম্না চাউনা খনখি অমসুং হেন্না চাউবা থবক পাংথোকখি।
অমৃত কালগী মথং চহি ২৫গী মরুওইবা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মতম অসি লৈবাক্কী অমসুং নহারোলশিংগী য়াম্না মরুওইবা মতমনি। য়াংনা চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমিশিংগী মরক্তা য়াওদুনা, অতেনবা মতমগী মনুংদা ১০শুবা মফমদা লৈরম্বদগী ভারতনা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ৫শুবা ইকোনোমি ওইরকখি। মালেম্না ভারতনা থম্লিবা থাজবা অসি মপাঙ্গল কল্লি অমসুং রেকোর্দ ওইনা লৈবাক অসিদা মপান লৈবাকশিংদগী শেন থাদারক্লে। এক্সপোর্ত, মেনুফেকচরিং অমসুং সর্বিস সেক্তর অনৌবা থাকশিং য়ৌরে। শুপ্নগী চহি ৫গী মনুংদা, মীওই করোর ১৩.৫ লায়রবা কোক্তুনা ভারতকী নিও-মিদল ক্লাস য়ৌখ্রে। ফিজিকেল, সোসিএল অমসুং দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থবকশিংনা চাউখৎপগী অনৌবা খোঙজেল য়াংখৎলে। ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লুপা করোর লাখ ১০ থাদবা উরে।
নহারোলশিংগী খুদোংচাবশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ই.পি.এফ.ও পেরোলদা রেজিস্তার করোর ৫ তৌরে। মসিগী মনুংদা, করোর ৩.৫ অহানবা ওইনা এ.পি.এফ.ও শরুক য়াবনি, হায়বদি মসি মখোয়গী অহানবা ব্লোক্নি। ২০১৪ দা লৈবাক অসিদা স্তার্দঅপ ১০০ রোম লৈরম্বদগী অঙকপা ফংনা চাউখৎলক্তুনা হৌজিক স্তার্দঅপ লাখ ১ য়ৌরে। ভারতনা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা মোবাইল হেন্দসেত শাবা লৈবাক ওইরে। ২০১৪গা চাংদম্নবদা দিফেন্স এক্সপোর্ত চাদা ২ হেনগৎলে। মুদ্রা য়োজননা নহারোলশিং থবক পীবা মীওই ওইহল্লে। স্কিম অসিনা অহানবা ওইনা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়র করোর ৮ শেমগৎলে অমসুং হৌখিবা চহি ৯দা ভারত্তা কম্মন সর্বিস সেন্তর লাখ ৫ হাংদোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রাজনিতিগী তংদু-লৈতাবা, নাখৈ শেংবা থৌশিল অমসুং গনতন্ত্রগী গুনশিংনা লৈবাক অসি চাউখৎলকপনি। হৌখিবা চহি ৯দা শেঞ্জা-থুমজা লাকশিন্নবা সরকারনা পুকচেল শেংনা থবক পায়খৎলে অমসুং মিদলমেন লাকশিন্নবা অমসুং সরকারগী ফন্দ নারোলদা চৎখিবা থিংনবা তেক্নোলোজিদা য়ুম্ফম ওইবা থবক কয়া পায়খৎলে। ঙসিদি, পুকচেল শেংবশিং মনা ফংলে অদুগা পুকচেল শেংদবশিংনা চৈরাক ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অমা চাউখৎপগী খোঙচৎ মখা চৎথনবা পুকচেল শেংবা অমসুং তুংদু-লৈতাবা লৈঙাক লৈহনবা তঙাইফদে। করিগুম্বা ভারতকী নহারোলশিংনা চপ লেপ্লবদি, ২০৪৭দা ভারত চাউখৎলবা অমসুং অত্মানির্ভর লৈবাক অমা ওইবদা কনা অমতনা অথিংবা পীবা ঙম্লোই। হৌজিক মালেম পুম্নমক্না থাজবগা অমগা লোয়ননা ভারত্তা য়েংলে অমসুং মখোয়না ভারতকী তৌবা ঙম্বা অমসুং মসিগী নহারোল মশক খঙলে। মালেম চাউখৎনবা ভারত অমসুং মসিগী নহারোলশিং চাউখৎপা য়াম্না মরুওই। লৈবাক্কীদমক নহারোলশিংনা তৌবা ঙম্লোইদবা অমতা লৈতে। ঐগী থৌনা ভারতকী নহারোলশিংগী খুত্তা লৈরে।
শ্বাছ ভারত কেম্পেন মাইপাকহনবদা নহারোলশিংগী থৌদাংদা অপেনবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গান্ধী জয়েন্তি নোংমা ৱাৎলিঙৈদা, ওক্তোবর ১,২০২৩দা লৈবাক শীনবা থুংনা পাংথোক্কদৌরিবা অখন্নবা লু-নানবগী থবক্তা শরুক য়াবীয়ু। চয়োল অমগী মনুংদা য়ামদ্রবদা মীওই ৭ য়ু.পি.আই শীজিন্নবা তম্বীয়ু। ভোকেল ফোর লোকেল থবক ওইনা পাংথোক্কদবনি। কুহ্মৈশিং লাকপদা ‘মেদ ইন ইন্দিয়া’ খুদোলপোৎশিং লৈবীয়ু অমসুং লৈবাক অসিদা শাবা পোৎথোকশিং লৈবীয়ু। নুমিৎ খুদিংগী শীজিন্নবা পোৎলমশিংগী মমিং পরেং অমা শেম্বীয়ু অমসুং মখোয়গী মরক্তা মপান লৈবাকশিংদা শাবা পোৎলম কয়া য়াম্না য়াওবগে হায়বা খঙদোকউ। ঐখোয়না খঙদবা মপান লৈবাকশিংনা শাবা পোৎ-চৈশিংনা ঐখোয়গী পুন্সি লাঙ্গোই চল্লে অমসুং লৈবাক অসি কন্নবা মখোয় শীজিন্নবা লেপ্পা অসি য়াম্না মরুওই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী কলেজ অমসুং য়ুনিভর্সিতি কেম্পসশিং ভোকেল ফোর লোকেলগী মরুওইবা মফম অমা ওইরে। কেম্পসশিংদা মহৈরোয়শিংনা খাদি ফেসন অমা ওইহনগদবনি। কলেজ কলচরেল ফেস্তিবেলশিংদা খাদি ফেসন সোশিং পাংথোক্কদবনি অমসুং বিশ্বকর্মাশিংগী পোৎথোকশিং পুক্নিং থৌগৎকদবনি। হায়রিবা ৱারেপশিং অসিগা লোয়ননা ঙসি নহারোলশিংনা ভারত মন্দাপম থাদোক্তুনা চৎখিগনি হায়বগী থাজবা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নিংতম লালহৌগী লুচিংপুরেলশিংগুম ঐখোয়না লৈবাক্কীদমক থৱায় থানবা খুদোংচাবা ফংদ্রবসু, ঐখোয়না লৈবাক্কীদমক হিংনবা খুদোংচাবা ফংলে। চহি ১০০ মমাঙগী নহারোলশিংনা নিংতম্বা ফংনবা অমসুং লৈবাক অসি লোয়লম লৈঙাক্কী শক্তিশিংদগী লৈবাক শীনবা থুংনা নিংতম্বা ফংনবা ৱারেপ লৌখি। মরুপশিং, ঐগা লোয়ননা চৎমিন্ননবা ঐনা অদোমগী মফমদা হায়জরি। ঐখোয়গী মাঙদা চহি ২৫ লৈরে, চহি ১০০গী মমাঙদা মখোয়না শ্বারাজগী খোঙজং চঙশিনখি, ঐখোয়না নুংঙাই-য়াইফনবা থবক পায়খৎলি। অত্মানির্ভর ভারতনা নুংঙাই-য়াইফবগী অনৌবা থোংশিং হাংদোক্লে অমসুং অনৌবা থাকশিংদা পুখৎনবা মশানা মশাবু থাজবা লৈহল্লে। লৈবাক অসি মকোক থোংবা ইকোনোমি অহুমগী মনুং চনহন্নবা মহাক্না থাজবা পীরি। মসিগীদমক ঐনা অদোমগী মতেং অমসুং ইমা ভারতকী মতেং অমসুং ভারতমচা করোর ১৪০গী মতেং দরকার ওইরিবনি।
এজুকেসন অমসুং স্কিল দিবলপমেন্তকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধানসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধাননা G20গী আর্কিতেকচরগী মখাদা গ্লোবেল এজুকেসন এজেন্দাবু মাংলোমদা পুখৎপগীদমক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীবু তৌবিমল খংবা উৎখি, মদুগী মহৈ ওইনা ভারতকী এজুকেসন অমসুং স্কিল ইকোসিস্তেম মালেমগী থাক্তা মশক খংলি।
মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি অনৌবা ভারতকী স্পীদ, স্কেল অমসুং ফুল রেঞ্জদা হায়লাইত তৌরিবা ঙসিগী প্রধান মন্ত্রীগী ইন্সাইতফুল ইন্তরেক্সন্না ঐখোয়গী য়ুবা শক্তিবু ‘ৱাখল চাউনা খন্নবা অমসুং অচৌবা মংলান’গীদমক পুক্নিং থৌগৎলগনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী স্তেতমেনশিপনা লুচিংদুনা লৈবাক অসিনা অনপেরেলেল ওইবা G20 প্রসিদেন্সী অমা লোইশিনলে, মদুনা চাউখৎপা থিবগী লম্বীদা মালেম পুম্ববু অমত্তা ওইনা পুরক্লে। মহাক্না জন-ভাগিদারি থৌরমশিং লুচিংবা অমসুং G20 ভারতপু তশেংনা পিপল-দ্রাইবন নেস্নেল মুবমেন্ত অমা ওইহনবগীদমক মহৈরোইশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
নুঙগীৱারোল
G20 জন ভাগিদারি ঈহৌদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা মহৈলোয়শঙ, হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্ত ইন্সতিত্যুতশিংদগী নহারোল করোর ৫ হেনবনা শরুক য়াবা উখি। G20 য়ুনিভর্সিতি কন্নেক্তকী থৌরাং অসি ভারতনা G20 প্রসিদেন্ত ওইবা অসি ভারতকী নহাশিংদা ৱাখল তাহন্নবা অমসুং G20 থৌরমশিংদা মখোয়না শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা পান্দমদা লৌখৎখিবনি। থৌরম অসিদা ভারত্তা লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা য়ুনিভর্সিতিশিংদগী মহৈরোই লাখ ১ হেনবনা শরুক য়াখি। অহানবদা, ভারতকী চহি ৭৫ শুরবা নীংতম্ববু পালন তৌনবা য়ুনিভর্সিতী ৭৫ থৌরাং তৌরম্মি, থৌরম অসিনা মসি ভারত্তা য়ুনিভর্সিতি ১০১ য়ৌনা পাকথোক চাউথোকখ্রে।
তোঙান-তোঙানবা থৌরমশিংসু লৈবাক অসিদা শীনবা থুংনা G20 য়ুনিভর্সিতি কন্নেক্তকী থৌরাংগী মখাদা পাঙথোকখি। হায়রিবশিং অসিদা হাইয়র এজুকেসন ইন্সিত্যুসনশিংদগী কা হেন্না শরুক য়াবা থেংনখি। মখা তানা, য়ুনিভর্সিতিশিংগীদমক লাংলম্বা থৌরম অসিদা মহৈলোইশঙ অমসুং কোলেজ কয়া শরুক য়ারক্তুনা পাকথোক-চাউথোরকখি।
G20 য়ুনিভর্সিতি কন্নেক্ত ফিনালে পাঙথোকফম অসিদা মহৈরোই ৩০০০ রোম, য়ুনিভর্সিতিশিংগী ফেকলতি মেম্বর, অমসুং ভাইস চান্সেল্লরশিংনা শরুক য়াখি। মসিগী মথক্তা, লৈবাক অসিগী মহৈরোইশিংনা থৌরম অসিদা লাইব ওইনা শরুক য়াখি।