প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি দিল্লীত শুভাৰম্ভণি কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা আঁচনিৰ
উত্তৰ-পূবৰ ১০ টা স্থান আৰু অসমৰ ৩ টা স্থানৰ সৈতে সমগ্ৰ দেশৰ ৭০ টা স্থানত এই উদ্বোধন কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত কৰা হয়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল, বিশ্বেশ্বৰ টুডু আৰু ৰামেশ্বৰ তেলীয়ে ক্ৰমে গুৱাহাটী, শিলচৰ আৰু ডিব্ৰুগড়ত উদ্বোধন কাৰ্যসূচীত যোগদান কৰে
17 SEP 2023 6:38PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীত বিশ্বকৰ্মা জয়ন্তী উপলক্ষে পৰম্পৰাগত শিল্পী আৰু শিল্পীসকলৰ বাবে 'পিএম বিশ্বকৰ্মা আঁচনি' মুকলি কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মাৰ লোগো, টেগলাইন আৰু পৰ্টেলো মুকলি কৰে। তেওঁ অনুষ্ঠানটোত এটা ষ্টাম্প শ্বীট, এটা টুল কিট ই-বুকলেট আৰু ভিডিঅ' মুকলি কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৮ জন হিতাধিকাৰীক বিশ্বকৰ্মাৰ প্ৰমাণপত্ৰ বিতৰণ কৰে।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্বকৰ্মা জয়ন্তী উপলক্ষে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে আৰু কয় যে এই আঁচনি পৰম্পৰাগত শিল্পী আৰু শিল্পীসকলৰ বাবে সমৰ্পিত। তেওঁ সমগ্ৰ দেশৰ লাখ লাখ বিশ্বকৰ্মাৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ সুযোগ লাভ কৰি আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ অনুষ্ঠানটোৰ সৈতে সংগতি ৰাখি অনুষ্ঠিত কৰা প্ৰদৰ্শনী পৰিদৰ্শন কৰে আৰু শিল্পীসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰাৰ মহান অভিজ্ঞতাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। তেওঁ নাগৰিকসকলক অনুষ্ঠানটো দৰ্শন কৰিবলৈও আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে লাখ লাখ শিল্পী আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা আঁচনি আশাৰ ৰেঙণি হিচাপে পৰিগণিত হ’ব।
গুৱাহাটীত কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ তথা আয়ুষ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ এই মহৎ পদক্ষেপত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে যোগদান কৰে।এই উপলক্ষে ভাষণ প্ৰদান কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, "প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনা আমাৰ গতিশীল নেতা- মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ আন এক সফলতাৰ নিদৰ্শন- যিয়ে সমাজৰ সকলোৰে উন্নতিৰ প্ৰতি প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাই মোডীজীৰ সবকা সাথ, সবকা বিকাশৰ দৃষ্টিভংগীয়ে উজ্জীৱিত কৰিছে । এই যোজনাই কেৱল আমাৰ দেশৰ প্রান্তিীয় অংশকে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ সক্ৰিয় অংশীদাৰ হোৱাত সহায় নকৰে, লগতে বিশ্বৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সকলৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতা কৰিবলৈ সজ্জিত হৈ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ এক নতুন পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিব। এই যোজনাই আমাৰ শিল্পীসকলক তেওঁলোকৰ শিল্পকলাত "শ্ৰেষ্ঠতা" অৰ্জন কৰিবলৈ ক্ষমতা প্ৰদান কৰিব। আনহাতে তেওঁলোকক পৃথিৱী খনৰ বাকী অংশৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতা কৰাত সহায় কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত ভাৰত বিশ্বৰ পঞ্চম সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হিচাপে পৰিগণিত হৈছে, আনহাতে ই সন্মান আৰু মৰ্যাদাৰ এক বিশ্বব্যাপী বজাই ৰাখিবলৈ সমৰ্থ হৈছে। যিটো আগতে কেতিয়াও হোৱা নাছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ জৰিয়তে আমাৰ পৰম্পৰাগত শিল্পীসকলৰ সৱলীকৰণৰ সৈতে, প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত ভাৰতে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত হোৱাৰ দিশত আৰু এখোজ আগুৱাই গ’ল।"
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালৰ সৈতে অনুষ্ঠানত অসম চৰকাৰৰ উদ্যোগ আৰু বাণিজ্য তথা ৰাজহুৱা উদ্যোগ , সাংস্কৃতিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী বিমল বৰাও উপস্থিত আছিল; গুৱাহাটীৰ সাংসদ (লোকসভা) কুইন ওজা; ৰমেন ডেকা, উপাধ্যক্ষ, চিটা; সাংসদ (ৰাজ্যসভা), পবিত্ৰ মাৰ্ঘেৰিটা; মৃগেন শৰণীয়া, মেয়ৰ, গুৱাহাটী পৌৰ নিগম (জিএমচি)ৰ লগতে অন্যান্য বিষয়াসকল। অনুষ্ঠানটোত বহু শিল্পী আৰু শিল্পৰ সৈতে জড়িত কৰ্মী উপস্থিত আছিল, যিসকলে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ সুবিধা লাভ কৰিব পাৰিব।
শিলচৰত আজি বংগ ভৱনত জনজাতীয় পৰিক্ৰমা আৰু জল শক্তি দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী বিশ্বেশ্বৰ টুডু, অসমৰ যুৱ আৰু ক্ৰীড়া পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী মন্ত্রী নন্দিতা গাৰ্লোছা, কাছাৰৰ উপায়ুক্ত শ্ৰী ৰোহন কুমাৰ ঝা, শিলচৰৰ বিধায়ক শ্ৰী দ্বিপায়ন চক্ৰৱৰ্তী, শিলচৰৰ সাংসদ ডাঃ ৰাজদ্বীপ ৰায়, লক্ষীপুৰৰ বিধায়ক কৌশিক ৰায়ৰ উপস্থিতিত প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা আঁচনিৰ শুভাৰম্ভ কৰা হয়।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি শ্ৰী বিশ্বেশ্বৰ টুডুৱে কয়, "এই আঁচনিয়ে ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায় বৃদ্ধি কৰিব আৰু লগতে স্থানীয় শিল্পীসকলক অধিক দক্ষ কৰি তুলিব। এই আঁচনিৰ জৰিয়তে স্থানীয় শিল্পীসকলে তেওঁলোকৰ দক্ষতা বৃদ্ধি কৰি লাভাৱান্বিত হ'ব।" তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে শিল্পীসকলক পঞ্জীয়নত সহায় কৰিবলৈ আৰু সঠিক প্ৰশিক্ষণ দিয়াটোৱে এই আঁচনিখনৰ সফলতাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। অসমৰ শক্তি, যুৱ আৰু ক্ৰীড়া পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নন্দিতা গাৰ্লোছাই আনন্দ প্ৰকাশ কৰি কয় যে আঁচনিখন কেৱল স্থানীয় সামগ্ৰী আৰু শিল্পীসকলৰ বিকাশৰ বাবেহে উৎসৰ্গিত। শিল্পী সকল আৰু তেওঁলোকৰ দক্ষতা প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্মৰ মাজেৰে প্ৰবাহিত হয় , কিন্তু তেওঁলোকৰ সেই দক্ষতাসমূহ উন্নীত আৰু মান সম্পন্ন কৰিবলৈ এখন মঞ্চৰ প্ৰয়োজন। সেয়েহে এই আঁচনিয়ে এইক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। তেওঁ অসমৰ দক্ষিণ অংশত আঁচনিখনৰ সফল ৰূপায়ণ হ’ব বুলি আশা ব্যক্ত কৰে।
লগতে ডিব্ৰুগড়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা আঁচনি দুলীয়াজান ক্লাবত আৰম্ভ কৰা হয়। পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ তথা শ্ৰম আৰু নিযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰামেশ্বৰ তেলী আৰু ৰাজ্যিক চাহ জনজাতি কল্যাণ তথা শ্ৰমিক কল্যাণ মন্ত্ৰী শ্ৰী সঞ্জয় কিষাণে আঁচনিখন আৰম্ভ কৰা অনুষ্ঠানত মুখ্য অতিথি হিচাপে উপস্থিত থাকে। অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী ৰামেশ্বৰ তেলীয়ে কয় যে এই আঁচনিয়ে অসংগঠিত খণ্ডক লাভাৱান্বিত কৰিব।
PG/PN
অধিক বিৱৰণৰ বাবে: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1958169

Prime Minister's Office
Prime Minister Narendra Modi launches the PM Vishwakarma Scheme in Delhi today
The launch programme was held at 70 locations across the country with 10 places in Northeast and 3 places in Assam
Union Ministers Sarbananda Sonowal, Bishweswar Tudu and Rameshwar Teli joined the launch program from Guwahati, Silchar and Dibrugarh respectively
17 SEP 2023 6:38PM by PIB Guwahati
The Prime Minister of India, Narendra Modi launched ‘PM Vishwakarma Scheme’ for traditional artisans and craftspeople on the occasion of Vishwakarma Jayanti in New Delhi today. The Prime Minister also launched the PM Vishwakarma logo, tagline and portal. He also released a customized stamp sheet, a tool kit e-booklet and video on the occasion. The Prime Minister distributed Vishwakarma Certificates to 18 beneficiaries.
Addressing the gathering, the Prime Minister conveyed his best wishes on the occasion of Vishwakarma Jayanti and remarked that it is dedicated to the traditional artisans and craftspeople. He expressed delight at getting the opportunity to connect with millions of Vishwakarmas from across the country. He also highlighted the great experience of visiting the exhibition showcased on the occasion and interacting with the artisans and craftsmen. He also urged the citizens to visit the occasion. The Prime Minister said that for the lakhs of artisans and their families PM Vishwakarma scheme is coming as a ray of hope.
In Guwahati, the Union Minister of Ports, Shipping & Waterways and Ayush, Sarbananda Sonowal joined the Prime Minister in this noble endeavour of PM Vishwakarma Yojana.
Speaking on this occasion, the Union Minister, Sarbananda Sonowal said, “PM Vishwakarma Yojana is yet another testimony of our dynamic leader - Honourable Prime Minister Shri Narendra Modi ji - whose commitment to upliftment of all and everyone in the society remains paramount. Modi ji’s vision of Sabka Satha, Sabka Vikas has energised the idea of PM Vishwakarma. This yojna is not only going to help the marginalised section of our country to become active members of nation building but also help create a new ecosystem of Atmanirbhar Bharatiyas, equipped to compete with the best of the world. The Yojna will empower our artisans to become “The Best” in their craft while the curated ecosystem will help them compete with the rest of the world. Under PM Narendra Modi ji’s visionary leadership, India became the fifth largest economy in the world while it has been commanding a global position of respect, honour and dignity, like never before. With the empowerment of our traditional artisans via PM Vishwakarma Yojna, India under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji takes another step forward towards becoming an Atmanirbhar Bharat.”
The Union Minister Sarbananda Sonowal was accompanied by Bimal Borah, Minister of Industries & Commerce and Public Enterprises, and Cultural Affairs, Government of Assam; Member of Parliament (Lok Sabha) for Guwahati, Queen Oja; Ramen Deka, Vice Chairman, SITA; Member of Parliament (Rajya Sabha), Pabitra Margherita; Mrigen Saraniya, Mayor, Guwahati Municipal Corporation (GMC) among other officials. The programme was also attended by scores of artisans and workman who can avail the benefit of PM Vishwakarma Yojna.
In Silchar, the launch of PM Viswakarma scheme was held at Banga Bhawan today in presence of MoS for Tribal Affairs and Jal Shakti, Shri Bishweswar Tudu along with Minister of Power, Youth and Sports Affair, Assam, Smt. Nandita Garlosa, Deputy Commissioner, Cachar, Shri Rohan kumar jha, MLA, Silchar, Shri Dipayan Chakraborty, MP, Silchar, Dr. Rajdeep Roy amd MLA, Lakhipur, Kaushik Rai on the occasion.
Addressing the gathering, Shri Bishweswar Tudu said, “This scheme will boost the small business and also make the local artisans more skillful. The local craftspeople will be benefitted in scaling up their skills through this scheme.” He also highlighted that to help the artisans in registration and give those proper training plays an important role in the success of this scheme. Minister of Power, Youth and Sports Affairs, Assam, Smt. Nandita Garlosa while expressed her happiness said the the scheme is dedicated only for the development of local products and artistes. The artistes and their skills are passed through generation after generation but they need a platform to upgrade and scaling up those skills. And hence this scheme plays an important role. She wishes for successful implementation of the scheme in this southern part of Assam.
Also in Dibrugarh PM Vishwakarma Scheme was launched in Duliajan club. Minister of State in the Ministry of Petroleum & Natural Gas and Labour and Employment, Shri Rameshwar Teli and State Minister for Tea Tribes Welfare and Labour Welfare Shri Sanjoy Kishan graced the Dibrugarh edition of the launching of the Scheme as Chief Guest. Speaking on the occasion, Shri Rameshwar Teli said that the scheme would benefit the unorganized sector.
PG/PN
For more details: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1958169