Ministry of Railways
Two Infrastructure Related Railway Projects sanctioned for Odisha
Quick watering facility to be installed at Sambalpur City Railway Station at a cost of Rupees 5.43 Crores.
Provision of drainage System at the west side of Balasore Railway Station at a cost of Rupees 6.49 Crores.
07 SEP 2023 7:32PM by PIB Bhubaneswar
EMPHASIS ON INFRASTRUCTURE DEVELOPMENT OF SAMBALPUR CITY RAILWAY STATION : RS 5.43 CRORES SANCTIONED BY RAILWAY BOARD
To facilitate the availability of Water in Train Coaches at Sambalpur City Railway Station, a new system called “Quick Watering System” has been approved by Railway Board at a cost of Rupees 5.43 Crores.
Quick watering facilities will help in better water supply and availability of water in passenger coaches. This facility not only provides a fast mechanism to provide water to all passengers in train, it also avoids wastage of water. Apart from this, a 24-coach train can be filled up within five minutes and multiple trains can be watered.
Railways provide water as a passenger amenity in all the train coaches. Watering of coaches is regularly done at nominated Railway Stations so that passengers do not have to face water crisis while making train journey. But, watering of trains also takes a lot of time. Under Conventional System, a train of 24 coaches normally takes about 20 minutes to fill water. Presently, there is no such facility at Sambalpur City Railway Station. Hence, the new “Quick Watering System” which will be provided shall provide the benefit to the passengers of the enroute trains, especially, the trains passing through the Bilaspur-Bhubaneswar route.
By using quick watering system, a 24 coach train can be filled up within 5 to 6 minutes. Moreover, multiple trains can be watered at the same time. In the Quick Watering System, wastage by Spillage of water can be eliminated. Water is supplied through a six inch pipe with high horse power motors to the train coaches through a SCADA System. The SCADA system automatically controls the water flow. It also has the facility of monitoring through SMS. The valves can also be operated remotely. The SCADA system helps to record water consumption and also helps to identify any unauthorized use of hydrants or leakages. By implementing this system, Railways has ensured provision of fresh water to all its passengers and also reduce wastage & misuse of water.
► EMPHASIS ON INFRASTRUCTURE DEVELOPMENT OF BALASORE STATION : RS 6.49 CRORES SANCTIONED BY RAILWAY BOARD
Indian Railways is taking regular initiatives to add more passenger amenities and upgrade the basic facilities at all the stations over the zonal railways. As a part of it, developmental work is also going on at Balasore station in Kharagpur Division of South Eastern Railway. Recently, a fund of Rs 6.49 Crores has been sanctioned by Railway Board for provision of drainage arrangements at the west side of Balasore station.
Major upgradation work has been undertaken at Balasore station under “Amrit Bharat Station Scheme”, which envisages development of stations with a long-term approach. The fund sanctioned by Railway Board will ensure the proper sewage system at Balasore station.
RoM

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡିଶା ପାଇଁ ଦୁଇଟି ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ପର୍କିତ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଅନୁମୋଦନ
5.43 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟରେ ସମ୍ବଲପୁର ସିଟି ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଦ୍ରୁତ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରଣାଳୀ ସୁବିଧା ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ
ବାଲେଶ୍ୱର ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପଶ୍ଚିମ ପାର୍ଶ୍ୱରେ 6.49 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଡ୍ରେନେଜ ବ୍ୟବସ୍ଥା
07 SEP 2023 7:32PM by PIB Bhubaneswar
► ସମ୍ବଲପୁର ସିଟି ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ: ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡ ଦ୍ୱାରା 5.43 କୋଟି ଟଙ୍କା ଅନୁମୋଦନ ହୋଇଛି |
ସମ୍ବଲପୁର ସିଟି ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଟ୍ରେନ୍ କୋଚରେ ଜଳର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ରେଳ ବୋର୍ଡ ଦ୍ୱାରା 5.43 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟରେ “ଦ୍ରୁତ ଜଳଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା” ବା କୁଇକ ୱାଟରିଂ ସିଷ୍ଟମ ନାମକ ଏକ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି |
ଦ୍ରୁତ ଜଳ ଯୋଗାଣ ସୁବିଧା ଯାତ୍ରୀ କୋଚରେ ଉତ୍ତମ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଜଳର ଉପଲବ୍ଧତା ପାଇଁ ସହାୟକ ହେବ | ଏହି ସୁବିଧା କେବଳ ଟ୍ରେନରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଜଳ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଦ୍ରୁତ ଯନ୍ତ୍ରକ୍ରିୟା ଯୋଗାଇଥାଏ ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜଳ ଅପଚୟକୁ ଏଡାଇଥାଏ | ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏକ 24 କୋଚ୍ ଟ୍ରେନ୍ ମାତ୍ର ପାଞ୍ଚ ମିନିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ଭରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଏକାଧିକ ଟ୍ରେନ୍ ମାନଙ୍କରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ ହୋଇପାରିବ |
ରେଳବାଇ ସମସ୍ତ ଟ୍ରେନ୍ କୋଚରେ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ଭାବରେ ଜଳ ଯୋଗାଇଥାଏ | ସ୍ଥିରୀକୃତ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ କୋଚଗୁଡିକରେ ନିୟମିତ ଭାବେ ଜଳ ଭରାଯାଇଥାଏ ଯାହାଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଟ୍ରେନ୍ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଜଳ ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡେ ନାହିଁ | କିନ୍ତୁ, ଟ୍ରେନ୍ ଗୁଡିକୁ ପାଣି ଯୋଗାଇ ଦେବା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସମୟ ନେଇଥାଏ | ପାରମ୍ପରିକ ପ୍ରଣାଳୀ ଅଧୀନରେ 24 ଟି କୋଚ୍ ର ଏକ ଟ୍ରେନ୍ ଜଳ ଭରିବା ପାଇଁ ପ୍ରାୟ 20 ମିନିଟ୍ ସମୟ ନେଇଥାଏ | ବର୍ତ୍ତମାନ, ସମ୍ବଲପୁର ସିଟି ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ସେପରି କୌଣସି ସୁବିଧା ନାହିଁ | ତେଣୁ, ନୂତନ “ଦ୍ରୁତ ଜଳଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା” ଯାହା ଆଗକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ, ତାହା ବିଶେଷ ଭାବରେ ବିଳାସପୁର-ଭୁବନେଶ୍ୱର ମାର୍ଗ ଦେଇ ଯାଉଥିବା ଟ୍ରେନଗୁଡିକର ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବ |
ଦ୍ରୁତ ଜଳଯୋଗାଣ ପ୍ରଣାଳୀ ବ୍ୟବହାର କରି ଏକ 24 କୋଚ୍ ଟ୍ରେନ୍ 5 ରୁ 6 ମିନିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ଭରାଯାଇପାରିବ | ଅଧିକନ୍ତୁ, ଏକାଧିକ ଟ୍ରେନ୍ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ଜଳସେଚିତ ହୋଇପାରିବ | ଦ୍ରୁତ ଜଳଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ, ଜଳର ସ୍ପିଲେଜ୍ ଦ୍ୱାରା ଅପଚୟ ଦୂର ହୋଇପାରିବ | ଏକ ସ୍କାଡା ପ୍ରଣାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଟ୍ରେନ୍ କୋଚ ମାନଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତା ସମ୍ପନ୍ନ ମୋଟର ସହିତ ଛଅ ଇଞ୍ଚ ପାଇପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଏ | ସ୍କାଡା ପ୍ରଣାଳୀ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଭାବରେ ଜଳ ପ୍ରବାହକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ | ଏଥିରେ ଏସଏମଏସ /SMS ମାଧ୍ୟମରେ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଅଛି | ଭଲଭଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ଦୂରରୁ ପରିଚାଳିତ ହୋଇପାରିବ | ସ୍କାଡା/SCADA ପ୍ରଣାଳୀ ଜଳ ବ୍ୟବହାରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ ହାଇଡ୍ରାଣ୍ଟ କିମ୍ବା ଲିକେଜ୍ ର ଯେକୌଣସି ଅନଧିକୃତ ବ୍ୟବହାର ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ | ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ରେଳବାଇ ଏହାର ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ମଧୁର ଜଳ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଏବଂ ଜଳର ଅପଚୟ ଏବଂ ଅପବ୍ୟବହାରକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିଛି।
► ବାଲେଶ୍ୱର ଷ୍ଟେସନର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ : ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡ ଦ୍ୱାରା 6.49 କୋଟି ଟଙ୍କା ଅନୁମୋଦନ ହୋଇଛି |
ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ଏବଂ ଜୋନାଲ ରେଳ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଷ୍ଟେସନରେ ମୌଳିକ ସୁବିଧାକୁ ନବୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳ ନିୟମିତ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି | ଏହାର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ରେଳର ଖଡ଼ଗ୍ପୁର ରେଳ ମଣ୍ଡଳ ଅନ୍ତର୍ଗତ ବାଲେଶ୍ୱର ଷ୍ଟେସନରେ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଚାଲିଛି | ନିକଟରେ ବାଲେଶ୍ୱର ଷ୍ଟେସନର ପଶ୍ଚିମ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଡ୍ରେନେଜ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡ ଦ୍ୱାରା 6.49 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅର୍ଥ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଛି |
ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଷ୍ଟେସନଗୁଡିକର ବିକାଶ ପାଇଁ ଯୋଜନା କରୁଥିବା “ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ୍ ସ୍କିମ୍” ଅଧୀନରେ ବାଲେଶ୍ୱର ଷ୍ଟେସନରେ ପ୍ରମୁଖ ଉନ୍ନୟନ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି | ରେଳ ବୋର୍ଡ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ ପାଣ୍ଠି ବାଲେଶ୍ୱର ଷ୍ଟେସନରେ ସଠିକ୍ ଜଳ ନିଷ୍କାସନକୁନିଶ୍ଚିତ କରାଇବ |
RoM