शिक्षा मन्त्रालय
सिक्किम विश्वविद्यालयमा जी20 विश्वविद्यालय कनेक्ट कार्यक्रम
28 AUG 2023 5:10PM by PIB Gangtok
भारतले 1 दिसम्बर, 2022 मा आधिकारिक रूपमा एक वर्ष लामो जी20 अध्यक्षता लिएको थियो जुन 30 नोभेम्बर, 2023 सम्म जारी रहनेछ। भारतको अध्यक्षताका मुख्य विषयवस्तु र प्राथमिकताहरूलाई रेखाङ्कित गर्दै प्रधानमन्त्री मोदीले जी20 ले शान्ति तथा सद्भावको पक्षमा बलियो सन्देश दिनुपर्ने कुरालाई जोड दिए तथा शान्ति एवं सुरक्षा बिना भावी पुस्ताले आर्थिक वृद्धि वा प्राविधिक नवीनताको फाइदा उठाउन नसक्ने कुरामा बल दिए।
JLOA.jpg)
जी20 को एक भागको रूपमा युनिभर्सिटी कनेक्ट कार्यक्रम 28 अगस्त, 2023 मा सिक्किम विश्वविद्यालयमा विदेश मन्त्रालय र विकासशील देशहरूको लागि अनुसन्धान तथा सूचना प्रणाली (आरआईएस) को सहयोगमा युवा मस्तिष्कलाई संलग्न गर्ने व्याख्यान शृङ्खला आयोजित गरिएको थियो। कार्यक्रमका प्रमुख अतिथि राजदूत प्रीति शरण, पूर्व सचिव, विदेश मन्त्रालय, भारत सरकार थिइन्। राजदूत शरनले भारत जी20 प्राथमिकताहरूमा विशेष व्याख्यान दिइन्। आफ्नो व्याख्यानमा श्रीमती शरनले अन्य राष्ट्रहरूसँग भारतको साझा सम्बन्ध र भारतको महाशक्तिको रूपमा उदाउने सम्भावनाहरूबारे प्रकाश पारिन्। प्रोफेसर चिन्तामणि महापात्रा, संस्थापक तथा मानद अध्यक्ष, कलिङ्ग इन्स्टिच्युट अफ् इण्डो-प्यासिफिक स्टडिज, भुवनेश्वर पनि विशेष अतिथिको रूपमा उपस्थित रहेर एक विशेष व्याख्यान दिए, जहाँ उनले भारतले विभिन्न मोर्चाहरूमा विश्वव्यापी अगुवाका रूपमा उभिन लागिरहेका विभिन्न पहलहरूको बारेमा प्रकाश पारे। उनले भारतलाई आशा, सद्भाव र शान्तिको वकालत गर्ने अगुवाका रूपमा हेरिएको पनि बताए।
PLIW.jpg)
14 अगस्त, 2023 र 18 अगस्त, 2023 बीच विश्वविद्यालयमा विभिन्न पूर्व-कार्यक्रम गतिविधिहरू बहस, निबन्ध लेखन, प्रश्नोत्तरी र पोस्टर बनाउने प्रतियोगिता आयोजना गरियो। सिक्किम विश्वविद्यालय, एसआरएम विश्वविद्यालय, तादोङ कलेज, सरकारी कानून कलेज, बुर्तुकका विद्यार्थीहरूले भाग लिए। व्याख्यान शृङ्खलाको अन्त्यमा विजेता र सहभागीहरूलाई पुरस्कार वितरण गरिएको थियो।
उपकुलपति प्रा. अविनाश खरेले आफ्नो सम्बोधनमा जी20 ले आर्थिक प्रगतिदेखि विज्ञान र प्रविधि, अन्तरिक्ष, नवप्रवर्तन र स्टार्ट-अपहरू हरेक क्षेत्रमा उत्कृष्टताको नयाँ उँचाइमा पुग्ने भएकाले भारतलाई आफ्नो गौरव र विविधतामा देखाउने अवसर पनि हुने बताए।

Ministry of Education
G20 University Connect programme at Sikkim University
28 AUG 2023 5:10PM by PIB Gangtok
India took over the year- long G20 presidency officially on 1st December 2022 which will continue till 30th November 2023. Outlining key themes and priorities of India’s presidency, PM Modi underlined that the G20 has to convey a strong message in favour of peace and harmony and stressed that without peace and security future generations will not be able to take advantage of economic growth or technological innovation.
ME81.jpg)
As part of the G20, University Connect programme- engaging young minds Lecture Series was organized on 28th August, 2023 at Sikkim University in association with Ministry of External Affairs and research and Information System for Developing Countries (RIS). The Chief Guest for the programme was Ambassador Preeti Saran, Former Secretary, Ministry of External Affairs, Govt. of India. Ambassador Saran delivered a special lecture on India G20 priorities. In her lecture Smt. Saran highlighted on the relations that India shares with other nations and also on the possibilities of India emerging as a super power. Professor Chintamani Mohapatra, founder and Honourary Chairman, Kalinga Institute of Indo- Pacific Studies, Bhuvneshwar was also present as special guest and delivered a special lecture where he highlighted on the various initiatives that India has take to emerge as a global leader on various fronts. He also mentioned that India is being looked upon as a leader in the advocacy of hope, harmony and peace.
94DF.jpg)
Various pre- event activities- debate, essay writing, quiz and poster making competitions were held in the University between 14th August 2023 and 18th August 2023. Students from Sikkim University, SRM University, Tadong College, Government Law College, Burtuk participated in the events. Prizes to the winners and participants were handed over at the end of the lecture series.
Vice- Chancellor Prof. Avinash Khare in his address mentioned that G20 will also be an opportunity to showcase India in all its glory and diversity as it scales new heights of excellence in every area ranging from economic progress to science and technology, space, innovation and start- ups.