ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଟ୍ରେନ୍-ହାତୀ ଧକ୍କା ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ପୂର୍ବତଟ ରେଳପଥର ହାତୀ ଅନୁପ୍ରବେଶ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଣାଳୀ
ଟ୍ରେନ ଧକ୍କା ଦ୍ୱାରା ହାତୀ ମୃତ୍ୟୁ ଏଡ଼ାଇବାପାଇଁ ପୂର୍ବତଟ ରେଳପଥ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଏହାର ପରିସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଛଅଟି ରେଳ ସେକ୍ସନ ପ୍ରାୟ 200 କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ରେଳଧାରଣରେ ଇଣ୍ଟ୍ରୁଜନ୍ ଡିଟେକସନ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ (IDS) ବା ଅନୁପ୍ରବେଶ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଣାଳୀ ସ୍ଥାପନ କରିବ
ହାତୀ ଚଳପ୍ରଚଳ କରୁଥିବା ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ସ୍ଥାନରେ ଅନୁପ୍ରବେଶ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଣାଳୀ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ପୂର୍ବତଟ ରେଳପଥ 79.12 କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରିଛି
ଅନୁପ୍ରବେଶ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଣାଳୀ ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ ନିକଟକୁ ଆସୁଥିବା ବଣୁଆ ହାତୀକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ହାତୀ ମୃତ୍ୟୁକୁ ରୋକିବାରେ ରେଳ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ସତର୍କ କରିବ
ବଣ୍ଟିତ ଲେଜର ସେନ୍ସିଂ କୌଶଳ ଉପରେ ଆଧାର କରି ଅନୁପ୍ରବେଶ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଣାଳୀ ଟ୍ରାକ ନିକଟରେ ହାତୀର ଉପସ୍ଥିତିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଇବ ଯାହାଦ୍ୱାରା ରେଳ ସେକ୍ସନ ରେ ଟ୍ରେନର ଗତିକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇ ପାରିବ
18 AUG 2023 8:43PM by PIB Bhubaneswar
ପୂର୍ବ ତଟ ରେଳପଥ ଏହାର ଅଧୀନରେ ଥିବା ରେଳ ଲାଇନରେ ହାତୀ ମୃତ୍ୟୁକୁ ହ୍ରାସ କରାଇବା ପାଇଁ ବିଶେଷ କରି ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ୍ ଏବଂ ସମ୍ବଲପୁର ରେଳ ମଣ୍ଡଳ ପରିସୀମା ମଧ୍ୟରେ ହାତୀ ଗତିବିଧିର ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ସ୍ଥାନଗୁଡିକରେ ଏକ ଅଭିନବ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯାଉଅଛି | ଟ୍ରେନ୍ ଧକ୍କା ହେତୁ ବଣୁଆ ହାତୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ପୂର୍ବତଟ ରେଳପଥ ହାତୀ ଗତିବିଧି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅନୁପ୍ରବେଶ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଣାଳୀ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି |
ମାନ୍ୟବର ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ସମସ୍ତ ଜୋନାଲ ରେଳବାଇକୁ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ ବିକାଶ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି | ଏହି ଦିଗ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ପୂର୍ବ ତଟ ରେଳପଥ ହାତୀମାନଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଅନୁପ୍ରବେଶ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଣାଳୀ ଗ୍ରହଣ କରିଛି | ବର୍ତ୍ତମାନ, ହାତୀ ଚଳପ୍ରଚଳ ଓ ଯାତାୟାତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ହାତୀ କରିଡରର ଭଳି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ସ୍ଥାନରେ ଅନୁପ୍ରବେଶ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଣାଳୀ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ପୂର୍ବତଟ ରେଳପଥ 79.12 କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରିଛି |
ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସମ୍ବଲପୁର ଏବଂ ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ୍ ରେଳମଣ୍ଡଳ ଅଧୀନରେ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଛଅଟି ରେଳ ସେକ୍ସନ ପ୍ରାୟ 200 କିଲୋମିଟର ରେଳଧାରଣା କଡରେ ଏହି ପ୍ରଣାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଇବାପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଅଛି | ଏହି ରେଳ ସେକ୍ସନ ଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ମାନେଶ୍ଵର-ବାମୁର, ତୁରେଇକେଲା-ଲଖନା, ଅରାଣ୍ଡ-ଅରଙ୍ଗ ମହାନାଦୀ ଓ ନର୍ଲା-ଥେରୁବାଲି ସମ୍ବଲପୁର ରେଳମଣ୍ଡଳରେ ଏବଂ ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ ରେଳ ମଣ୍ଡଳ ଅନ୍ତର୍ଗତ କପିଳାସ ରୋଡ-ରାଜ ଆଠଗଡ଼-ଅନୁଗୁଳ, ରମ୍ଭା-ଗଞ୍ଜାମ ଏବଂ ନୟାଗଡ଼-ପର୍ଜନପୁର ରେଳ ସେକ୍ସନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଟେ |
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ସୀମାନ୍ତ ରେଳପଥ (NFR) ପ୍ରଥମେ ଅଲିପୁରଦୁଆର ରେଳମଣ୍ଡଳ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଦୁୟାର୍ସ ଅଞ୍ଚଳର ଚଲସା-ହାସିମାରା ରେଳ ସେକ୍ସନରେ ଏବଂ ଲୁମଡିଙ୍ଗ ରେଳମଣ୍ଡଳ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଲଙ୍କା-ହାୱାଇପୁର ରେଳ ସେକ୍ସନ ମଧ୍ୟରେ ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ଭିତ୍ତିରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ହାତକୁ ନେଇଥିଲା | ଏହି ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ସଫଳତା ପରେ, ଉତ୍ତର ସୀମାନ୍ତ ରେଳପଥ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର ବଙ୍ଗଳାର ସମସ୍ତ ହାତୀ କରିଡରରେ ଇଣ୍ଟ୍ର୍ୟୁଜନ୍ ଡିଟେକସନ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ (IDS) ବା ଅନୁପ୍ରବେଶ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଣାଳୀ ସ୍ଥାପନ କରିଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଟ୍ରେନ୍ ଧକ୍କା ହେତୁ ବଣୁଆ ହାତୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁକୁ ଏଡାଇ ଦିଆଯାଇ ପାରିବ | ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ ନିକଟକୁ ଆସୁଥିବା ଅନେକ ହାତୀଙ୍କ ଟ୍ରେନ୍ ଧକ୍କା ଆଶଙ୍କାକୁ ଏହି ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ପୂର୍ବରୁ ବହୁତ ସଫଳ ହୋଇଛି |
ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ ଆଡକୁ ଆସୁଥିବା ବଣୁଆ ହାତୀକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ଏବଂ ହାତୀ ମୃତ୍ୟୁକୁ ଏଡ଼ାଇବାରେ ରେଳ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ସତର୍କ କରାଇବାକୁ ଅନୁପ୍ରବେଶ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଣାଳୀ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ | ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଫାଇବରଗୁଡିକ ସେନ୍ସର ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେବ ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ସ୍ଥାନଗୁଡିକରେ ବନ୍ୟ ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କର ଗତିବିଧିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବ ଏବଂ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ଅଫିସ୍, ଷ୍ଟେସନ୍ ମାଷ୍ଟର୍ସ, ଗେଟମ୍ୟାନ୍ ଏବଂ ଲୋକୋ ପାଇଲଟ୍ ମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରାଇବ | ଟ୍ରାକରେ ହାତୀମାନଙ୍କର ପ୍ରକୃତ ସମୟର ଉପସ୍ଥିତି ଅନୁଭବ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଫାଇବର ଅପ୍ଟିକ୍-ଆଧାରିତ ଆକାଶବାଣୀ ପ୍ରଣାଳୀ ବ୍ୟବହାର କରେ |
ଅନୁପ୍ରବେଶ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଣାଳୀ 60 କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅସାଧାରଣ ଗତିବିଧି ଉପରେ ନଜର ରଖିପାରେ | ରେଳ ଖଣ୍ଡିତ ହେବା ବା ଭାଙ୍ଗିଯିବା, ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ ଉପରେ ଅବରୋଧ ବା ବେଆଇନ ଚଳପ୍ରଚଳ ଏବଂ ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ ନିକଟରେ ଅନଧିକୃତ ଖନନ, ଟ୍ରାକ ନିକଟରେ ଭୂସ୍ଖଳନ ଇତ୍ୟାଦି ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ଅନୁପ୍ରବେଶ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଣାଳୀ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ |
ଏହାର ପ୍ରାଥମିକ ପ୍ରଣାଳୀ ହେଉଛି ବଣ୍ଟିତ ଆକାଶବାଣୀ ସେନ୍ସିଂ (DAS) କୌଶଳ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ଅନୁପ୍ରବେଶ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଣାଳୀ (ହାତୀ ଚିହ୍ନଟ), ଯାହା ଟ୍ରାକ୍ ନିକଟରେ ହାତୀର ଉପସ୍ଥିତି ଚିହ୍ନଟ କରିବା ସହିତ ସଠିକ ସମୟରେ ସାଙ୍କେତିକ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗାଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ରେଳ ସେକ୍ସନରେ ଟ୍ରେନର ଗତି ହ୍ରାସ କରାଯାଇ ପାରିବ | ହାତୀମାନଙ୍କର ଅବସ୍ଥାନ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି, ଜିପିଏସ୍ ଟ୍ୟାଗ୍ ସହିତ ଏସଏମଏସ / ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକୋ ପାଇଲଟ୍ ୟୁନିଟ୍ (ଟ୍ୟାବଲେଟ୍ ସହିତ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସୁବିଧା) ଆଲାର୍ମ ପଠାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବ |
ଯୋଗାଯୋଗ ୟୁନିଟ୍ ହାତୀର ଗତିକୁ ଅଡିଓ ଭିଜୁଆଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ (ଷ୍ଟେସନ ମ୍ୟାନେଜର ଅଫିସ ଡିଷ୍ପ୍ଲେ ବୋର୍ଡ ରେ ଆଲାର୍ମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଇବ | ଏହା ମଧ୍ୟ ରେଳବାଇର ଯୋଗାଯୋଗ ନେଟୱାର୍କ OFC / ରେଲନେଟ୍ / Ip-MPLS କିମ୍ବା LTE ନେଟୱାର୍କ ଉପରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆସିଷ୍ଟାଣ୍ଟ ଷ୍ଟେସନ୍ ମ୍ୟାନେଜର / ଗେଟ୍ ମ୍ୟାନ୍ / ଫିଲ୍ଡ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ସୂଚନା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଣ୍ଟିତ ଆକାଶବାଣୀ ସେନ୍ସିଂ ସର୍ଭରକୁ ସୂଚନା ପଠାଇବ |
ବୃହତ ଆକାରର ମନିଟରିଂ ସହିତ ହାତୀ ଅନୁପ୍ରବେଶର ଶୀଘ୍ର ଚେତାବନୀ ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ଯାହାକି ଏକ ସୁଲଭ ସମାଧାନ ଅଟେ | ସିଗନାଲ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପଦ୍ଧତିକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବା ପରେ, ହାତୀମାନଙ୍କର ପ୍ରକୃତ ବା ସଠିକ ସମୟ ଚିହ୍ନଟ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଉପଯୁକ୍ତ କୌଶଳ ଚୟନ କରାଯାଇ ଏହି ମାଧ୍ୟମ ଦ୍ୱାରା ଅନୁକରଣ କରାଯାଇ ପାରିବ ଯାହା ହାତୀ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଅଭିନବ ପ୍ରୟାସ ହେବ |
RoM

Ministry of Railways
ECoR's Elephant-Saving Intrusion Detection System to Reduce Train-Elephant Collisions
Six Railway Sections in ECoR about 200 Kms stretches to Intrusion Detection System (Ids) taken in to hand in the first phase to check Elephant Deaths due to train Hits.
IDS will help to detect wild elephants those are approaching towards the railway tracks and alert railway officials to help to avert elephant deaths.
IDS based on Distributed Acoustics Sensing (DAS) technique, which should Locate and detect the presence of elephants near the track so that speed of the trains in the sections will be reduced.
18 AUG 2023 8:43PM by PIB Bhubaneswar
East Coast Railway has taken step to check Elephant Deaths on Rail Line in its jurisdiction, especially in sensitive locations of elephant movements in Khurda Road and Sambalpur Railway Divisions. ECoR has decided to install Intrusion Detection System (IDS) in elephant movement areas to prevent the death of wild elephants due to train hits.
During the visit of Hon’ble Railway Minister to North East, Shri Vaishnaw had come across the system to save elephant and had instructed other zonal Railways to follow the same. Presently, ECoR obtained sanction Rupees 79.12 crores for installing IDS at sensitive locations of elephant passing zone and elephant corridors.
Six Railway Sections consisting of 200 Kms stretch under Sambalpur and Khurda Road Railway Divisions of East Coast Railway has been taken in to hand in the first phase. These are Maneswar-Bamur, Turekela-Lakhna, Arand-Arang Mahanadi, Norla-Theruvali in Sambalpur Division and Kapilas Road-Rajathgarh-Angul, Rambha-Ganjam & Nayagarh-Porjanpur Railway Section under Khurda Road Railway Division of East Coast Railway.
Northeast Frontier Railway (NFR) had first taken this project on experimental basis in Chalsa-Hasimara Railway Section of the Dooars area under Alipurduar Division and between Lanka-Hawaipur Railway Section under Lumding Division. After success of the pilot project, NFR has now installing (AI)-based Intrusion Detection System (IDS) in all its elephant corridors in Assam and North Bengal in order to prevent the death of wild elephants due to train hits. The pilot project has already been immensely successful in saving the lives of many elephants approaching railway tracks from being hit by trains.
The IDS will help to detect wild elephants those are approaching towards the railway tracks and alert railway officials to help to avert elephant deaths. The existing optical fibres will be used as sensors to identify movements of wild animals at locations and alert Control Offices, Station Masters, Gateman and Loco Pilots. It uses a fibre optic-based acoustic system working on the principle of dialysis scattering phenomenon to sense the real-time presence of elephants on the track.
The AI-based software can monitor unusual movements up to a stretch of 60 kms. IDS will also help in detecting Rail Fracture, Trespassing on Railway Track and alert about disaster mitigation due to unauthorised digging near Railway Tracks, Landslides near Tracks, etc. Possible deaths of elephants could be averted due to observing several safety measures.
The system's primary application is an Intrusion Detection System (Elephant Detection) based on Distributed Acoustics Sensing (DAS) technique, which should Locate and detect the presence of elephants near the track so that speed of the trains in the sections will be reduced. The system shall be capable of sending alarms to the Loco Pilot unit (Tablet with internet facility) via SMS/Internet with GPS tag, providing information about the location of elephants. The system shall detect and locate moving elephants near or on the track areas of ballasted track.
The communication unit will display elephant movement audio visual alarm on local display. It will also send information to central DAS server for notification to relevant Assistant Station Manager/Gate man/Field Users over railway existing communication network OFC/Railnet/Ip-MPLS or LTE network.
The project aims at develop an affordable solution for large-scale monitoring and early warning of elephant intrusion. After analysing the signal processing methods, the most suitable technique for real- Time detection of elephants is chosen and simulated. A two level detection system using microphones and IR sensors is used for monitoring the scenario and sound data is sent using FM transceivers to a PC installed at Station Manager’s Office or at Control Office.
RoM