Ministry of Statistics & Programme Implementation
Consumer Price Index Numbers On Base 2012=100 For Rural, Urban And Combined For The Month Of July 2023
14 AUG 2023 5:30PM by PIB Delhi
The National Statistical Office (NSO), Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI) is releasing All India Consumer Price Index (CPI) on Base 2012=100 and corresponding Consumer Food Price Index (CFPI) for Rural (R), Urban (U) and Combined (C) for the month of July 2023 (Provisional) in this press note. CPIs for Sub-Groups and Groups for both All India and all States/UTs are also being released.
The price data are collected from selected 1114 urban Markets and 1181 villages covering all States/UTs through personal visits by field staff of Field Operations Division of NSO, MoSPI on a weekly roster. During the month of July 2023, NSO collected prices from 99.5% villages and 98.5% urban markets while the market-wise prices reported therein were 88.6% for rural and 92.2% for urban.
All India Inflation rates (on point to point basis i.e. current month over same month of last year, i.e. July 2023 over July 2022), based on General Indices and CFPIs are given as follows:
All India year-on-year inflation rates (%) based on CPI (General) and CFPI: July 2023 over July 2022
Jul. 2023 (Prov.)
Jun. 2023 (Final)
Jul. 2022
Rural
Urban
Combd.
Rural
Urban
Combd.
Rural
Urban
Combd.
Inflation
CPI (General)
7.63
7.20
7.44
4.78
4.96
4.87
6.80
6.49
6.71
CFPI
11.04
12.32
11.51
4.67
4.31
4.55
6.73
6.69
6.69
Index
CPI (General)
187.6
184.7
186.3
181.9
179.9
181.0
174.3
172.3
173.4
CFPI
190.1
200.6
193.8
179.2
186.4
181.7
171.2
178.6
173.8
Notes: Prov. – Provisional, Combd. – Combined
Monthly changes in the General Indices and CFPIs are given below:
Monthly changes (%) in All India CPI (General) and CFPI: July 2023 over June 2023
Indices
Jul. 2023 (Prov.)
Jun. 2023 (Final)
Monthly change (%)
Rural
Urban
Combd.
Rural
Urban
Combd.
Rural
Urban
Combd.
CPI (General)
187.6
184.7
186.3
181.9
179.9
181.0
3.13
2.67
2.93
CFPI
190.1
200.6
193.8
179.2
186.4
181.7
6.08
7.62
6.66
Note: Figures of July 2023 are provisional.
Next date of release for August 2023 CPI is 12th September 2023 (Tuesday). For more details please visit the website www.mospi.gov.in
List of Annex
Annex
Title
I
All-India General, Group and Sub-group level CPI and CFPI numbers for June 2023 (Final) and July 2023 (Provisional) for Rural, Urban and Combined
II
All-India inflation rates (%) for General, Group and Sub-group level CPI and CFPI numbers for July 2023 (Provisional) for Rural, Urban and Combined
III
General CPI for States for Rural, Urban and Combined for June 2023 (Final) and July 2023 (Provisional)
IV
Year-on-year inflation rates (%) of major States for Rural, Urban and Combined for July 2023 (Provisional)
Annex I
All-India General, Group and Sub-group level CPI and CFPI numbers for June 2023 (Final) and July 2023 (Provisional) for Rural, Urban and Combined
(Base: 2012=100)
Group Code
Sub-group Code
Description
Rural
Urban
Combined
Weights
Jun. 23 Index
(Final)
Jul. 23 Index
(Prov.)
Weights
Jun. 23 Index
(Final)
Jul. 23 Index
(Prov.)
Weights
Jun. 23 Index
(Final)
Jul. 23 Index
(Prov.)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
(12)
1.1.01
Cereals and products
12.35
174.4
176.5
6.59
175.7
177.7
9.67
174.8
176.9
1.1.02
Meat and fish
4.38
220.4
215.6
2.73
226.6
221.9
3.61
222.6
217.8
1.1.03
Egg
0.49
181.1
180.0
0.36
185.4
184.8
0.43
182.8
181.9
1.1.04
Milk and products
7.72
180.1
180.6
5.33
179.8
180.3
6.61
180.0
180.5
1.1.05
Oils and fats
4.21
167.2
165.3
2.81
159.7
158.7
3.56
164.4
162.9
1.1.06
Fruits
2.88
167.0
173.5
2.90
177.8
186.7
2.89
172.0
179.7
1.1.07
Vegetables
7.46
165.9
227.0
4.41
210.8
295.2
6.04
181.1
250.1
1.1.08
Pulses and products
2.95
180.9
185.2
1.73
183.2
187.9
2.38
181.7
186.1
1.1.09
Sugar and Confectionery
1.70
122.8
123.8
0.97
124.9
125.8
1.36
123.5
124.5
1.1.10
Spices
3.11
226.3
234.4
1.79
216.8
224.5
2.50
223.1
231.1
1.2.11
Non-alcoholic beverages
1.37
179.2
179.6
1.13
166.7
167.4
1.26
174.0
174.5
1.1.12
Prepared meals, snacks, sweets etc.
5.56
191.6
192.0
5.54
198.4
199.3
5.55
194.8
195.4
1
Food and beverages
54.18
180.5
190.0
36.29
187.6
199.4
45.86
183.1
193.5
2
Pan, tobacco and intoxicants
3.26
200.4
200.9
1.36
204.6
205.2
2.38
201.5
202.0
3.1.01
Clothing
6.32
191.9
192.4
4.72
182.0
182.2
5.58
188.0
188.4
3.1.02
Footwear
1.04
188.5
189.0
0.85
168.5
169.0
0.95
180.2
180.7
3
Clothing and footwear
7.36
191.4
191.9
5.57
179.9
180.2
6.53
186.8
187.3
4
Housing
-
-
-
21.67
174.4
175.3
10.07
174.4
175.3
5
Fuel and light
7.94
181.8
185.5
5.58
184.7
187.4
6.84
182.9
186.2
6.1.01
Household goods and services
3.75
180.4
180.9
3.87
170.4
170.8
3.80
175.7
176.1
6.1.02
Health
6.83
188.5
189.1
4.81
182.8
183.5
5.89
186.3
187.0
6.1.03
Transport and communication
7.60
169.9
170.5
9.73
160.8
161.0
8.59
165.1
165.5
6.1.04
Recreation and amusement
1.37
174.3
175.0
2.04
169.8
170.5
1.68
171.8
172.5
6.1.05
Education
3.46
181.9
183.8
5.62
177.1
178.8
4.46
179.1
180.9
6.1.06
Personal care and effects
4.25
184.4
184.5
3.47
185.2
185.4
3.89
184.7
184.9
6
Miscellaneous
27.26
180.0
180.7
29.53
172.2
172.9
28.32
176.2
176.9
General Index (All Groups)
100.00
181.9
187.6
100.00
179.9
184.7
100.00
181.0
186.3
Consumer Food Price Index (CFPI)
47.25
179.2
190.1
29.62
186.4
200.6
39.06
181.7
193.8
Notes:
1. Prov. : Provisional.
2. CFPI : Out of 12 sub-groups contained in ‘Food and Beverages’ group, CFPI is based on ten sub-groups, excluding ‘Non-alcoholic beverages’ and ‘Prepared meals, snacks, sweets etc.’.
3. - : CPI (Rural) for housing is not compiled.
Annex II
All-India year-on-year inflation rates (%) for General, Group and Sub-group level CPI and CFPI numbers for July 2023 (Provisional) for Rural, Urban and Combined
(Base: 2012=100)
Group Code
Sub-group Code
Description
Rural
Urban
Combined
Jul. 22 Index
(Final)
Jul. 23
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
Jul. 22 Index
(Final)
Jul. 23
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
Jul. 22 Index
(Final)
Jul. 23
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
(12)
1.1.01
Cereals and products
155.2
176.5
13.72
159.3
177.7
11.55
156.5
176.9
13.04
1.1.02
Meat and fish
210.8
215.6
2.28
217.1
221.9
2.21
213.0
217.8
2.25
1.1.03
Egg
174.3
180.0
3.27
176.6
184.8
4.64
175.2
181.9
3.82
1.1.04
Milk and products
166.3
180.6
8.60
167.1
180.3
7.90
166.6
180.5
8.34
1.1.05
Oils and fats
202.2
165.3
-18.25
184.8
158.7
-14.12
195.8
162.9
-16.80
1.1.06
Fruits
169.6
173.5
2.30
179.5
186.7
4.01
174.2
179.7
3.16
1.1.07
Vegetables
168.6
227.0
34.64
208.5
295.2
41.58
182.1
250.1
37.34
1.1.08
Pulses and products
164.4
185.2
12.65
164.0
187.9
14.57
164.3
186.1
13.27
1.1.09
Sugar and Confectionery
119.2
123.8
3.86
121.5
125.8
3.54
120.0
124.5
3.75
1.1.10
Spices
191.8
234.4
22.21
186.3
224.5
20.50
190.0
231.1
21.63
1.2.11
Non-alcoholic beverages
174.5
179.6
2.92
159.8
167.4
4.76
168.4
174.5
3.62
1.1.12
Prepared meals, snacks, sweets etc.
183.1
192.0
4.86
187.7
199.3
6.18
185.2
195.4
5.51
1
Food and beverages
172.5
190.0
10.14
179.4
199.4
11.15
175.0
193.5
10.57
2
Pan, tobacco and intoxicants
193.2
200.9
3.99
198.6
205.2
3.32
194.6
202.0
3.80
3.1.01
Clothing
182.0
192.4
5.71
172.7
182.2
5.50
178.3
188.4
5.66
3.1.02
Footwear
180.3
189.0
4.83
158.7
169.0
6.49
171.3
180.7
5.49
3
Clothing and footwear
181.7
191.9
5.61
170.6
180.2
5.63
177.3
187.3
5.64
4
Housing
-
-
-
167.8
175.3
4.47
167.8
175.3
4.47
5
Fuel and light
179.6
185.5
3.29
179.5
187.4
4.40
179.6
186.2
3.67
6.1.01
Household goods and services
171.3
180.9
5.60
163.1
170.8
4.72
167.4
176.1
5.20
6.1.02
Health
178.8
189.1
5.76
171.7
183.5
6.87
176.1
187.0
6.19
6.1.03
Transport and communication
166.3
170.5
2.53
157.4
161.0
2.29
161.6
165.5
2.41
6.1.04
Recreation and amusement
168.6
175.0
3.80
164.6
170.5
3.58
166.3
172.5
3.73
6.1.05
Education
174.7
183.8
5.21
169.1
178.8
5.74
171.4
180.9
5.54
6.1.06
Personal care and effects
169.7
184.5
8.72
169.8
185.4
9.19
169.7
184.9
8.96
6
Miscellaneous
171.8
180.7
5.18
164.7
172.9
4.98
168.4
176.9
5.05
General Index (All Groups)
174.3
187.6
7.63
172.3
184.7
7.20
173.4
186.3
7.44
Notes:
1. Prov. : Provisional.
2. - : CPI (Rural) for housing is not compiled.
Annex III
General CPI for States for Rural, Urban and Combined for June 2023 (Final) and July 2023 (Provisional)
(Base: 2012=100)
Sl. No.
Name of the State/UT
Rural
Urban
Combined
Weights
Jun. 23 Index
(Final)
Jul. 23 Index
(Prov.)
Weights
Jun. 23 Index
(Final)
Jul. 23 Index
(Prov.)
Weights
Jun. 23 Index
(Final)
Jul. 23 Index
(Prov.)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
1
Andhra Pradesh
5.40
187.1
192.1
3.64
188.1
191.5
4.58
187.5
191.9
2
Arunachal Pradesh
0.14
185.4
187.4
0.06
--
--
0.10
185.4
187.4
3
Assam
2.63
182.0
186.5
0.79
179.4
183.2
1.77
181.5
185.8
4
Bihar
8.21
174.5
179.5
1.62
183.0
187.4
5.14
175.7
180.7
5
Chhattisgarh
1.68
172.2
181.4
1.22
170.9
179.3
1.46
171.7
180.6
6
Delhi
0.28
167.0
169.1
5.64
165.1
170.2
2.77
165.2
170.1
7
Goa
0.14
174.6
176.6
0.25
172.7
174.0
0.19
173.4
175.0
8
Gujarat
4.54
178.6
183.9
6.82
170.3
177.2
5.60
173.9
180.1
9
Haryana
3.30
180.9
187.4
3.35
173.9
179.2
3.32
177.6
183.6
10
Himachal Pradesh
1.03
169.5
174.9
0.26
177.0
181.4
0.67
170.9
176.1
11
Jharkhand
1.96
175.8
184.1
1.39
181.9
188.9
1.69
178.1
185.9
12
Karnataka
5.09
182.3
188.8
6.81
188.3
192.7
5.89
185.5
190.9
13
Kerala
5.50
189.3
191.4
3.46
187.2
188.6
4.55
188.6
190.4
14
Madhya Pradesh
4.93
177.6
185.2
3.97
183.2
190.1
4.48
179.9
187.2
15
Maharashtra
8.25
184.1
188.8
18.86
176.3
179.2
13.18
178.9
182.4
16
Manipur
0.23
213.3
215.6
0.12
177.4
178.0
0.18
201.9
203.7
17
Meghalaya
0.28
165.3
169.2
0.15
175.2
178.3
0.22
168.4
172.0
18
Mizoram
0.07
197.7
198.6
0.13
173.3
173.4
0.10
182.8
183.2
19
Nagaland
0.14
189.6
191.8
0.12
175.9
178.7
0.13
183.8
186.2
20
Odisha
2.93
181.3
189.6
1.31
177.1
184.3
2.18
180.1
188.1
21
Punjab
3.31
176.8
181.5
3.09
168.9
174.7
3.21
173.3
178.5
22
Rajasthan
6.63
176.9
185.7
4.23
176.5
186.8
5.51
176.8
186.1
23
Sikkim
0.06
196.5
202.3
0.03
181.2
184.7
0.05
191.5
196.6
24
Tamil Nadu
5.55
189.7
194.1
9.20
189.0
193.1
7.25
189.3
193.5
25
Telangana
3.16
198.0
203.1
4.41
188.9
193.8
3.74
193.0
198.0
26
Tripura
0.35
200.3
204.5
0.14
190.4
192.7
0.25
197.7
201.5
27
Uttar Pradesh
14.83
179.2
185.7
9.54
180.1
186.9
12.37
179.5
186.1
28
Uttarakhand
1.06
178.8
182.9
0.73
182.1
188.0
0.91
180.0
184.8
29
West Bengal
6.99
187.3
192.3
7.20
185.0
188.0
7.09
186.2
190.3
30
Andaman & Nicobar Islands
0.05
199.7
201.0
0.07
179.1
179.8
0.06
189.2
190.2
31
Chandigarh
0.02
180.7
187.6
0.34
169.3
173.9
0.17
169.9
174.7
32
Dadra & Nagar Haveli
0.02
168.5
175.9
0.04
177.1
184.6
0.03
174.2
181.7
33
Daman & Diu
0.02
183.1
192.1
0.02
179.8
184.8
0.02
181.7
189.0
34
Jammu & Kashmir*
1.14
188.0
191.9
0.72
188.4
191.7
0.94
188.1
191.8
35
Lakshadweep
0.01
194.6
203.3
0.01
184.3
188.9
0.01
189.3
195.9
36
Puducherry
0.08
192.4
196.0
0.27
186.0
188.9
0.17
187.6
190.7
All India
100.00
181.9
187.6
100.00
179.9
184.7
100.00
181.0
186.3
Notes:
1. Prov.: Provisional
2. --: indicates the receipt of price schedules is less than 80% of allocated schedules and therefore indices are not compiled.
3. *: Figures of this row pertain to the prices and weights of the combined Union Territories of Jammu & Kashmir
and Ladakh (erstwhile State of Jammu & Kashmir).
Annex IV
Year-on-year inflation rates (%) of major@ States for Rural, Urban and Combined for July 2023 (Provisional)
(Base: 2012=100)
Sl. No.
Name of the State/UT
Rural
Urban
Combined
Jul. 22 Index
(Final)
Jul. 23
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
Jul. 22 Index
(Final)
Jul. 23
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
Jul. 22 Index
(Final)
Jul. 23
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
1
Andhra Pradesh
176.4
192.1
8.90
179.4
191.5
6.74
177.5
191.9
8.11
2
Assam
179.9
186.5
3.67
174.8
183.2
4.81
178.8
185.8
3.91
3
Bihar
166.6
179.5
7.74
174.3
187.4
7.52
167.7
180.7
7.75
4
Chhattisgarh
172.0
181.4
5.47
167.7
179.3
6.92
170.3
180.6
6.05
5
Delhi
165.3
169.1
2.30
163.9
170.2
3.84
164.0
170.1
3.72
6
Gujarat
171.4
183.9
7.29
164.7
177.2
7.59
167.6
180.1
7.46
7
Haryana
171.2
187.4
9.46
167.3
179.2
7.11
169.4
183.6
8.38
8
Himachal Pradesh
163.3
174.9
7.10
169.2
181.4
7.21
164.4
176.1
7.12
9
Jharkhand
167.5
184.1
9.91
174.8
188.9
8.07
170.3
185.9
9.16
10
Karnataka
173.7
188.8
8.69
179.9
192.7
7.12
177.0
190.9
7.85
11
Kerala
179.7
191.4
6.51
177.3
188.6
6.37
178.9
190.4
6.43
12
Madhya Pradesh
174.5
185.2
6.13
176.6
190.1
7.64
175.4
187.2
6.73
13
Maharashtra
176.7
188.8
6.85
168.2
179.2
6.54
171.0
182.4
6.67
14
Odisha
175.2
189.6
8.22
167.7
184.3
9.90
173.1
188.1
8.67
15
Punjab
170.5
181.5
6.45
162.1
174.7
7.77
166.7
178.5
7.08
16
Rajasthan
169.9
185.7
9.30
169.2
186.8
10.40
169.7
186.1
9.66
17
Tamil Nadu
177.4
194.1
9.41
177.7
193.1
8.67
177.6
193.5
8.95
18
Telangana
185.1
203.1
9.72
180.1
193.8
7.61
182.4
198.0
8.55
19
Uttar Pradesh
171.6
185.7
8.22
173.0
186.9
8.03
172.1
186.1
8.13
20
Uttarakhand
170.2
182.9
7.46
170.2
188.0
10.46
170.2
184.8
8.58
21
West Bengal
181.5
192.3
5.95
177.4
188.0
5.98
179.6
190.3
5.96
22
Jammu & Kashmir*
182.8
191.9
4.98
182.6
191.7
4.98
182.7
191.8
4.98
All India
174.3
187.6
7.63
172.3
184.7
7.20
173.4
186.3
7.44
Notes:
1. Prov. : Provisional.
2. * : Figures of this row pertain to the prices and weights of the combined Union Territories of Jammu & Kashmir and Ladakh (erstwhile State of Jammu & Kashmir).
3. @ : States having population more than 50 lakhs as per Population Census 2011.
CLICK HERE TO SEE THE RELEASE IN PDF.

স্তেতিস্তিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইম্প্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয়
2023গী জুলাই থাগী ওইনা রুরেল, অর্বান অমসুং কম্বাইনগী বেস 2012=100দা লৈরিবা কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বরশিং
14 AUG 2023 5:30PM by PIB Imphal
স্তেতিস্তিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয়গী নেস্নেল স্তেতিস্তিকেল ওফিস (NSO)না প্রেস নোৎ অসিদা ২০২৩গী জুলাই থাগী (প্রোবিজনেল) ওইনা বেস 2012=100গী ওল ইন্দিয়া কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স (CPI) অমসুং রুরেল (R), অর্বান (U) অমসুং কম্বাইন (C)গী কোরেস্পোন্দিং কঞ্জুমর ফুদ প্রাইস ইন্দেক্স (CFPI) ফোঙলি। ভারত পুম্বা অমসুং রাজ্য/UT পুম্বগী সব-গ্রুপশিং অমসুং গ্রুপশিংগী CPIশিংসু ফোঙলি।
মমলশিংগী দেতা অসি চয়োলগী ওইনা MoSPIগী NSOগী ফিল্দ ওপরেসন্স দিবিজনগী ফিল্দ স্তাফকী পর্সনেল বিজিৎশিংগী খুত্থাংদা রাজ্য/UT পুম্নমক কোনশিন্দুনা খনগৎলবা অর্বান মার্কেৎ 1114 অমসুং খুঙ্গং 1181দগী খোমগৎখি। 2023গী জুলাই থা মনুংদা NSOনা খুঙ্গংশিংগী 99.5% অমসুং অর্বান মার্কেৎশিংগী 98.5% দগী মমলশিং খোমগৎখি অমরোমদা মার্কেৎ অমমমগী মমলশিং রিপোর্ত তৌরক্লিবা অসি রুরেলগী 88.6% অমসুং অর্বানগী 92.2% ওইখি।
ওল ইন্দিয়া ইনফ্লেসন রেৎশিং অসি (পোইন্ত তু পোইন্ত বেসিস্তা হায়বদি চৎলিবা থা অসিগা মমাং চহিগী চপ মান্নবা থাগা হায়বদি মদুদি জুলাই 2023 অমদি জুলাই 2022) মখাদা পীরিবা জেনরেল ইন্দেক্সশিং অমসুং CFPIশিংদা য়ুম্ফম ওইখি:
(জেনরেল) অমসুং CFPIদা য়ুম্ফম ওইবা ওল ইন্দিয়া ইয়র-ওন-ইয়র ইনফ্লেসন রেৎশিং (%): জুলাই 2023 অমদি জুলাই 2022
জুলাই 2023 (প্রোবিজনেল)
জুন 2023 (ফাইনেল)
জুলাই 2022
রুরেল
অর্বান
কম্বাইন
রুরেল
অর্বান
কম্বাইন
রুরেল
অর্বান
কম্বাইন
ইনফ্লেসন
CPI (জেনরেল)
7.63
7.20
7.44
4.78
4.96
4.87
6.80
6.49
6.71
CFPI
11.04
12.32
11.51
4.67
4.31
4.55
6.73
6.69
6.69
ইন্দেক্স
CPI (জেনরেল)
187.6
184.7
186.3
181.9
179.9
181.0
174.3
172.3
173.4
CFPI
190.1
200.6
193.8
179.2
186.4
181.7
171.2
178.6
173.8
জেনরেল ইন্দেক্সশিং অমসুং CFPIশিংদা থাগী ওইনা লাকপা অহোংবশিং অসি মখাদা পীরি:
ওল ইন্দিয়া CPI (জেনরেল) অমসুং CFPI দা লাকপা থাগী অহোংবশিং (%): জুলাই 2023 অমদি জুন 2023
ইন্দেক্সশিং
জুলাই 2023 (প্রোবিজনেল)
জুন 2023 (ফাইনেল)
থাগী অহোংবা (%)
রুরেল
অর্বান
কম্বাইন
রুরেল
অর্বান
কম্বাইন
রুরেল
অর্বান
কম্বাইন
CPI (জেনরেল)
187.6
184.7
186.3
181.9
179.9
181.0
3.13
2.67
2.93
CFPI
190.1
200.6
193.8
179.2
186.4
181.7
6.08
7.62
6.66
খঙজিনগদবা: জুলাই 2023গী ফিগরশিং অসি প্রোবিজনেলনি
ওগস্ত 2023গী CPI ফোঙবগী মথংগী রিলিস তাং অসি সেপ্তেম্বর 12 2023 (লৈবাকপোকপা)দা ফোঙগনি। অহেনবা ৱারোলশিংগীদমক ৱেবসাইৎ অসিদা চংবীয়ু www.mospi.gov.in
এনেক্সকী লিস্ত
এনেক্স
তাইতল
I
রুরেল, অর্বান অমসুং কম্বাইনগী জুন 2023 (ফাইনেল) অমসুং জুলাই 2023 (প্রোবিজনেল)গী ওল ইন্দিয়া জেনরেল, গ্রুপ অমসুং সব গ্রুপ লেবেলগী CPI অমসুং CFPI নম্বরশিং
II
রুরেল, অর্বান অমসুং কম্বাইনগী জুলাই 2023 (প্রোবিজনেল)গী ওইনা জেনরেল, গ্রুপ অমসুং সব গ্রুপ লেবেলগী ওল ইন্দিয়া ইনফ্লেসন রেৎশিং (%)গী CPI অমসুং CFPI নম্বরশিং
III
রুরেল, অর্বান অমসুং কম্বাইনগী জুন 2023 (ফাইনেল) অমসুং জুলাই 2023 (প্রোবিজনেল)গী রাজ্যশিংগী ওইবা জেনরেল CPI
IV
জুলাই 2023 (প্রোবিজনেল)গী রুরেল, অর্বান অমসুং কম্বাইনগী মরু ওইবা রাজ্যশিংগী ইয়র-ওন-ইয়র ইনফ্লেসন রেৎশিং (%)
এনেক্স I
রুরেল, অর্বান অমসুং কম্বাইনগী জুন 2023 (ফাইনেল) অমসুং জুলাই 2023 (প্রোবিজনেল)গী ওল ইন্দিয়া জেনরেল, গ্রুপ অমসুং সব গ্রুপ লেবেলগী CPI অমসুং CFPI নম্বরশিং
(বেজ: 2012=100)
গ্রুপ কোদ
সব-গ্রুপ কোদ
অকুপ্পা ৱারোল
রুরেল
অর্বান
রুরেল
ৱেতশিং
জুন 23 ইন্দেক্স
(ফাইনেল)
জুলাই 23 ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
ৱেতশিং
জুন 23 ইন্দেক্স
(ফাইনেল)
জুলাই 23 ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
ৱেতশিং
জুন 23 ইন্দেক্স
(ফাইনেল)
জুলাই 23 ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
(12)
1.1.01
সিরিএলশিং অমসুং মাগী পোত্থোকশিং
12.35
174.4
176.5
6.59
175.7
177.7
9.67
174.8
176.9
1.1.02
শা-ঙা
4.38
220.4
215.6
2.73
226.6
221.9
3.61
222.6
217.8
1.1.03
য়েরুম‌
0.49
181.1
180.0
0.36
185.4
184.8
0.43
182.8
181.9
1.1.04
শঙ্গোম অমসুং মাগী পোত্থোকশিং
7.72
180.1
180.6
5.33
179.8
180.3
6.61
180.0
180.5
1.1.05
থাও অমসুং ফেৎ
4.21
167.2
165.3
2.81
159.7
158.7
3.56
164.4
162.9
1.1.06
উহৈ-ৱাহৈ
2.88
167.0
173.5
2.90
177.8
186.7
2.89
172.0
179.7
1.1.07
মনা-মশিং
7.46
165.9
227.0
4.41
210.8
295.2
6.04
181.1
250.1
1.1.08
হৱাই-চেৱাই
2.95
180.9
185.2
1.73
183.2
187.9
2.38
181.7
186.1
1.1.09
চিনি অমসুং কনফেক্সনরী
1.70
122.8
123.8
0.97
124.9
125.8
1.36
123.5
124.5
1.1.10
মরু-মরাং
3.11
226.3
234.4
1.79
216.8
224.5
2.50
223.1
231.1
1.2.11
নন-অলকোহোলিক বেবরেজ
1.37
179.2
179.6
1.13
166.7
167.4
1.26
174.0
174.5
1.1.12
থোংদোক্লবা অচা-অথক, অথুম-অহাও
5.56
191.6
192.0
5.54
198.4
199.3
5.55
194.8
195.4
1
চান্নবা অমসুং থক্নবা
54.18
180.5
190.0
36.29
187.6
199.4
45.86
183.1
193.5
2
ক্বা, হীদাক মনা অমসুং মসিগী পোৎলমশিং
3.26
200.4
200.9
1.36
204.6
205.2
2.38
201.5
202.0
3.1.01
ফিরোল
6.32
191.9
192.4
4.72
182.0
182.2
5.58
188.0
188.4
3.1.02
খোঙউপ
1.04
188.5
189.0
0.85
168.5
169.0
0.95
180.2
180.7
3
চিরোল অমসুং খোঙউপ
7.36
191.4
191.9
5.57
179.9
180.2
6.53
186.8
187.3
4
হাউসিং
-
-
-
21.67
174.4
175.3
10.07
174.4
175.3
5
ফ্যুল অমসুং লাইৎ
7.94
181.8
185.5
5.58
184.7
187.4
6.84
182.9
186.2
6.1.01
হাউসহোল্দ গুদস অমসুং সর্ভিসেস
3.75
180.4
180.9
3.87
170.4
170.8
3.80
175.7
176.1
6.1.02
হকশেল
6.83
188.5
189.1
4.81
182.8
183.5
5.89
186.3
187.0
6.1.03
ত্রান্সপোর্ত অমসুং কম্ম্যুনিকেসন
7.60
169.9
170.5
9.73
160.8
161.0
8.59
165.1
165.5
6.1.04
রিক্রিএসন অমসুং এম্যুসমেন্ত
1.37
174.3
175.0
2.04
169.8
170.5
1.68
171.8
172.5
6.1.05
এজুকেসন
3.46
181.9
183.8
5.62
177.1
178.8
4.46
179.1
180.9
6.1.06
পর্সনেল কিয়র অমসুং ইফেক্ত
4.25
184.4
184.5
3.47
185.2
185.4
3.89
184.7
184.9
6
অতোপ্পশিং
27.26
180.0
180.7
29.53
172.2
172.9
28.32
176.2
176.9
জেনরেল ইন্দেক্স (গ্রুপ পুম্নমক)
100.00
181.9
187.6
100.00
179.9
184.7
100.00
181.0
186.3
কঞ্জুমর ফুদ প্রাইস ইন্দেক্স (CFPI)
47.25
179.2
190.1
29.62
186.4
200.6
39.06
181.7
193.8
খঙজিনগদবা:
1. CFPI: সব-গ্রুপ 12 অসিদা ‘চানবা অমসুং থক্নবা’ গ্রুপতা য়াওরিবা সব-গ্রুপ 12গী মনুংদা CFPI অসি ‘নন-অলকোহোলিক বেবরেজশিং’ অমসুং ‘থোংদোক্লবা অচা-অথক, অথুম-অহাও’ য়াওদনা সব-গ্রুপ তরাদা য়ুম্ফম ওই।
2. - : হাউসিংগী CPI (রুরেল) অসি কমপ্লাইল তৌদে।
এনেক্স II
রুরেল, অর্বান অমসুং কম্বাইনগী জুলাই 2023 (প্রোবিজনেল)গী ওইনা জেনরেল, গ্রুপ অমসুং সব গ্রুপ লেবেলগী ওল ইন্দিয়া ইনফ্লেসন রেৎশিং (%)গী CPI অমসুং CFPI নম্বরশিং
(বেজ: 2012=100)
গ্রুপ কোদ
সব-গ্রুপ কোদ
অকুপ্পা ৱারোল
রুরেল
অর্বান
রুরেল
জুলাই 23 ইন্দেক্স (ফাইনেল)
জুলাই 23 ইন্দেক্স (প্রোবিজনেল)
ইনফ্লেসন রেৎশিং (%)
জুলাই 23 ইন্দেক্স (ফাইনেল)
জুলাই 23 ইন্দেক্স (প্রোবিজনেল)
ইনফ্লেসন রেৎশিং (%)
জুলাই 23 ইন্দেক্স (ফাইনেল)
জুলাই 23 ইন্দেক্স (প্রোবিজনেল)
ইনফ্লেসন রেৎশিং (%)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
(12)
1.1.01
সিরিএলশিং অমসুং মাগী পোত্থোকশিং
155.2
176.5
13.72
159.3
177.7
11.55
156.5
176.9
13.04
1.1.02
শা-ঙা
210.8
215.6
2.28
217.1
221.9
2.21
213.0
217.8
2.25
1.1.03
য়েরুম‌
174.3
180.0
3.27
176.6
184.8
4.64
175.2
181.9
3.82
1.1.04
শঙ্গোম অমসুং মাগী পোত্থোকশিং
166.3
180.6
8.60
167.1
180.3
7.90
166.6
180.5
8.34
1.1.05
থাও অমসুং ফেৎ
202.2
165.3
-18.25
184.8
158.7
-14.12
195.8
162.9
-16.80
1.1.06
উহৈ-ৱাহৈ
169.6
173.5
2.30
179.5
186.7
4.01
174.2
179.7
3.16
1.1.07
মনা-মশিং
168.6
227.0
34.64
208.5
295.2
41.58
182.1
250.1
37.34
1.1.08
হৱাই-চেৱাই
164.4
185.2
12.65
164.0
187.9
14.57
164.3
186.1
13.27
1.1.09
চিনি অমসুং কনফেক্সনরী
119.2
123.8
3.86
121.5
125.8
3.54
120.0
124.5
3.75
1.1.10
মরু-মরাং
191.8
234.4
22.21
186.3
224.5
20.50
190.0
231.1
21.63
1.2.11
নন-অলকোহোলিক বেবরেজ
174.5
179.6
2.92
159.8
167.4
4.76
168.4
174.5
3.62
1.1.12
থোংদোক্লবা অচা-অথক, অথুম-অহাও
183.1
192.0
4.86
187.7
199.3
6.18
185.2
195.4
5.51
1
চান্নবা অমসুং থক্নবা
172.5
190.0
10.14
179.4
199.4
11.15
175.0
193.5
10.57
2
ক্বা, হীদাক মনা অমসুং মসিগী পোৎলমশিং
193.2
200.9
3.99
198.6
205.2
3.32
194.6
202.0
3.80
3.1.01
ফিরোল
182.0
192.4
5.71
172.7
182.2
5.50
178.3
188.4
5.66
3.1.02
খোঙউপ
180.3
189.0
4.83
158.7
169.0
6.49
171.3
180.7
5.49
3
চিরোল অমসুং খোঙউপ
181.7
191.9
5.61
170.6
180.2
5.63
177.3
187.3
5.64
4
হাউসিং
-
-
-
167.8
175.3
4.47
167.8
175.3
4.47
5
ফ্যুল অমসুং লাইৎ
179.6
185.5
3.29
179.5
187.4
4.40
179.6
186.2
3.67
6.1.01
হাউসহোল্দ গুদস অমসুং সর্ভিসেস
171.3
180.9
5.60
163.1
170.8
4.72
167.4
176.1
5.20
6.1.02
হকশেল
178.8
189.1
5.76
171.7
183.5
6.87
176.1
187.0
6.19
6.1.03
ত্রান্সপোর্ত অমসুং কম্ম্যুনিকেসন
166.3
170.5
2.53
157.4
161.0
2.29
161.6
165.5
2.41
6.1.04
রিক্রিএসন অমসুং এম্যুসমেন্ত
168.6
175.0
3.80
164.6
170.5
3.58
166.3
172.5
3.73
6.1.05
এজুকেসন
174.7
183.8
5.21
169.1
178.8
5.74
171.4
180.9
5.54
6.1.06
পর্সনেল কিয়র অমসুং ইফেক্ত
169.7
184.5
8.72
169.8
185.4
9.19
169.7
184.9
8.96
6
অতোপ্পশিং
171.8
180.7
5.18
164.7
172.9
4.98
168.4
176.9
5.05
জেনরেল ইন্দেক্স (গ্রুপ পুম্নমক)
174.3
187.6
7.63
172.3
184.7
7.20
173.4
186.3
7.44
খঙজিনগদবা:
১. - : হাউসিংগী CPI (রুরেল) অসি কমপ্লাইল তৌদে।
এনেক্স III
রুরেল, অর্বান অমসুং কম্বাইনগী জুন 2023 (ফাইনেল) অমসুং জুলাই 2023 (প্রোবিজনেল)গী রাজ্যশিংগী ওইবা জেনরেল CPI
(বেজ: 2012=100)
মশিং
রাজ্য/UTগী মমিংশিং
রুরেল
অর্বান
রুরেল
ৱেতশিং
জুন 23 ইন্দেক্স
(ফাইনেল)
জুলাই 23 ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
ৱেতশিং
জুন 23 ইন্দেক্স
(ফাইনেল)
জুলাই 23 ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
ৱেতশিং
জুন 23 ইন্দেক্স
(ফাইনেল)
জুলাই 23 ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
1
আন্ধ্র প্রদেশ
5.40
187.1
192.1
3.64
188.1
191.5
4.58
187.5
191.9
2
অরুনাচল প্রদেশ
0.14
185.4
187.4
0.06
--
--
0.10
185.4
187.4
3
অসাম
2.63
182.0
186.5
0.79
179.4
183.2
1.77
181.5
185.8
4
বিহার
8.21
174.5
179.5
1.62
183.0
187.4
5.14
175.7
180.7
5
ছত্তিসগর
1.68
172.2
181.4
1.22
170.9
179.3
1.46
171.7
180.6
6
দিল্লী
0.28
167.0
169.1
5.64
165.1
170.2
2.77
165.2
170.1
7
গোৱা
0.14
174.6
176.6
0.25
172.7
174.0
0.19
173.4
175.0
8
গুজরাত
4.54
178.6
183.9
6.82
170.3
177.2
5.60
173.9
180.1
9
হরিয়ানা
3.30
180.9
187.4
3.35
173.9
179.2
3.32
177.6
183.6
10
হিমাচল প্রদেশ
1.03
169.5
174.9
0.26
177.0
181.4
0.67
170.9
176.1
11
ঝারখন্দ
1.96
175.8
184.1
1.39
181.9
188.9
1.69
178.1
185.9
12
কর্নাতকা
5.09
182.3
188.8
6.81
188.3
192.7
5.89
185.5
190.9
13
কেরালা
5.50
189.3
191.4
3.46
187.2
188.6
4.55
188.6
190.4
14
মধ্য প্রদেশ
4.93
177.6
185.2
3.97
183.2
190.1
4.48
179.9
187.2
15
মহারাস্ত্র
8.25
184.1
188.8
18.86
176.3
179.2
13.18
178.9
182.4
16
মনিপুর
0.23
213.3
215.6
0.12
177.4
178.0
0.18
201.9
203.7
17
মেঘালয়
0.28
165.3
169.2
0.15
175.2
178.3
0.22
168.4
172.0
18
মিজোরাম
0.07
197.7
198.6
0.13
173.3
173.4
0.10
182.8
183.2
19
নাগালেন্দ
0.14
189.6
191.8
0.12
175.9
178.7
0.13
183.8
186.2
20
ওরিশা
2.93
181.3
189.6
1.31
177.1
184.3
2.18
180.1
188.1
21
পঞ্জাব
3.31
176.8
181.5
3.09
168.9
174.7
3.21
173.3
178.5
22
রাজস্থান
6.63
176.9
185.7
4.23
176.5
186.8
5.51
176.8
186.1
23
সিক্কিম
0.06
196.5
202.3
0.03
181.2
184.7
0.05
191.5
196.6
24
তামিল নাদু
5.55
189.7
194.1
9.20
189.0
193.1
7.25
189.3
193.5
25
তেলঙ্গানা
3.16
198.0
203.1
4.41
188.9
193.8
3.74
193.0
198.0
26
ত্রিপুরা
0.35
200.3
204.5
0.14
190.4
192.7
0.25
197.7
201.5
27
উত্তর প্রদেশ
14.83
179.2
185.7
9.54
180.1
186.9
12.37
179.5
186.1
28
উত্তরাখন্দ
1.06
178.8
182.9
0.73
182.1
188.0
0.91
180.0
184.8
29
ৱেস্ত বেঙ্গোল
6.99
187.3
192.3
7.20
185.0
188.0
7.09
186.2
190.3
30
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎ
0.05
199.7
201.0
0.07
179.1
179.8
0.06
189.2
190.2
31
চান্দিগর
0.02
180.7
187.6
0.34
169.3
173.9
0.17
169.9
174.7
32
দাদ্রা অমসুং নগর হবেলি
0.02
168.5
175.9
0.04
177.1
184.6
0.03
174.2
181.7
33
দামন অমসুং দিয়ু
0.02
183.1
192.1
0.02
179.8
184.8
0.02
181.7
189.0
34
জম্মু অমসুং কাশ্মির*
1.14
188.0
191.9
0.72
188.4
191.7
0.94
188.1
191.8
35
লক্ষদীপ
0.01
194.6
203.3
0.01
184.3
188.9
0.01
189.3
195.9
36
পুদুচেরী
0.08
192.4
196.0
0.27
186.0
188.9
0.17
187.6
190.7
অপুনবা ভারত
100.00
181.9
187.6
100.00
179.9
184.7
100.00
181.0
186.3
খঙজিনগদবা:
১. -- : মসিনা প্রাইস সেদ্যুলশিংগী রিসিপ অসি এলোকেতেদ সেদ্যুলশিংগী 80%দগী তাই তাক্লি অমসুং মরম অসিনা ইন্দেক্সশীং অসি কমপ্লাইল তৌদে।
২. * : রো অসিগী ফিগরশিং অসি জম্মু অমসুং কাশ্মির অমদি লদাখ (মমাংদা জম্মু অমসুং কাশ্মির রাজ্য ওইরম্বা) য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং অসিগী অপুনবা মমলশিং অমসুং ৱেতশিং অদুনি।
৩. # : এদমিনিস্ত্রেতিবকী ওইবা মরমশিংদগী 2023গী জুলাই থাগী ওইনা মনিপুরদগী মমলশিং ফংবা ঙমখিদ্রে।
এনেক্স IV
জুলাই 2023 (প্রোবিজনেল)গী রুরেল, অর্বান অমসুং কম্বাইনগী মরু ওইবা@ রাজ্যশিংগী ইয়র-ওন-ইয়র ইনফ্লেসন রেৎশিং (%)
(বেজ: 2012=100)
মশিং
রাজ্য/UTগী মমিংশিং
রুরেল
অর্বান
কম্বাইন
জুলাই 22 ২২ ইন্দেক্স (ফাইনেল)
জুলাই 23 ইন্দেক্স (ফাইনেল)
ইনফ্লেসন রেৎ (%)
জুলাই 22 ২২ ইন্দেক্স (ফাইনেল)
জুলাই 23 ইন্দেক্স (ফাইনেল)
ইনফ্লেসন রেৎ (%)
জুলাই 22 ২২ ইন্দেক্স (ফাইনেল)
জুলাই 23 ইন্দেক্স (ফাইনেল)
ইনফ্লেসন রেৎ (%)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
1
আন্ধ্র প্রদেশ
176.4
192.1
8.90
179.4
191.5
6.74
177.5
191.9
8.11
2
অসাম
179.9
186.5
3.67
174.8
183.2
4.81
178.8
185.8
3.91
3
বিহার
166.6
179.5
7.74
174.3
187.4
7.52
167.7
180.7
7.75
4
ছত্তিসগর
172.0
181.4
5.47
167.7
179.3
6.92
170.3
180.6
6.05
5
দিল্লী
165.3
169.1
2.30
163.9
170.2
3.84
164.0
170.1
3.72
6
গুজরাত
171.4
183.9
7.29
164.7
177.2
7.59
167.6
180.1
7.46
7
হরিয়ানা
171.2
187.4
9.46
167.3
179.2
7.11
169.4
183.6
8.38
8
হিমাচল প্রদেশ
163.3
174.9
7.10
169.2
181.4
7.21
164.4
176.1
7.12
9
ঝারখন্দ
167.5
184.1
9.91
174.8
188.9
8.07
170.3
185.9
9.16
10
কর্নাতকা
173.7
188.8
8.69
179.9
192.7
7.12
177.0
190.9
7.85
11
কেরালা
179.7
191.4
6.51
177.3
188.6
6.37
178.9
190.4
6.43
12
মধ্য প্রদেশ
174.5
185.2
6.13
176.6
190.1
7.64
175.4
187.2
6.73
13
মহারাস্ত্র
176.7
188.8
6.85
168.2
179.2
6.54
171.0
182.4
6.67
14
ওরিশা
175.2
189.6
8.22
167.7
184.3
9.90
173.1
188.1
8.67
15
পঞ্জাব
170.5
181.5
6.45
162.1
174.7
7.77
166.7
178.5
7.08
16
রাজস্থান
169.9
185.7
9.30
169.2
186.8
10.40
169.7
186.1
9.66
17
তামিল নাদু
177.4
194.1
9.41
177.7
193.1
8.67
177.6
193.5
8.95
18
তেলঙ্গানা
185.1
203.1
9.72
180.1
193.8
7.61
182.4
198.0
8.55
19
উত্তর প্রদেশ
171.6
185.7
8.22
173.0
186.9
8.03
172.1
186.1
8.13
20
উত্তরাখন্দ
170.2
182.9
7.46
170.2
188.0
10.46
170.2
184.8
8.58
21
ৱেস্ত বেঙ্গোল
181.5
192.3
5.95
177.4
188.0
5.98
179.6
190.3
5.96
22
জম্মু অমসুং কাশ্মি*
182.8
191.9
4.98
182.6
191.7
4.98
182.7
191.8
4.98
ভারত পুম্বা
174.3
187.6
7.63
172.3
184.7
7.20
173.4
186.3
7.44
Notes:
1. * : রো অসিগী ফিগরশিং অসি জম্মু অমসুং কাশ্মির অমদি লদাখ (মমাংদা জম্মু অমসুং কাশ্মির রাজ্য ওইরম্বা) য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং অসিগী অপুনবা মমলশিং অমসুং ৱেতশিং অদুনি।
2. @ : 2011গী সেন্সসকী মীশিংগী মতুং ইন্না মীশিং লাখ 50 হেন্না লৈবা রাজ্যশিং
রিলিজ অসি PDF ওইনা য়েংনবা মসিদা নম্বীয়ু