লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধী স্কিম
08 AUG 2023 6:46PM by PIB Imphal
লৈবাক্কী লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা চলায়রিবা স্কিমশিং এনেক্সর-Iদা পীরি।
সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা ওইরিবা প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধী (PM-কিসান) অসিনা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈবা লৌউ-উজনবা লম লৈজবা লৌমীশিংদা শেলগী তেংবাং পীবগী পান্দম থম্লি, অদুবু মসিনা কোন্দবা কাঙলুপ খরদি অদুমক লৈরি। স্কিম অসিগী মখাদা লুপা 6000গী শেনফম অসি লুপা 2000গী চপ মান্নবা শেনফমগী ইন্সতোলমেন্ত অহুম থোক্না লৌমীশিংগী আধারগা শম্নরবা বেক একাউন্তশিংদা হকথেংননা হাপ্লি।
লৌমীশিংদা মপুং ওইবা মিৎয়েং চঙবা দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরনা ময়াইদা লৈবা মীওই অমত্তা য়াওহন্দনা, বেনিফিশরী রেজিস্তর তৌবা অমসুং অচুম অরান খঙদোকপগী থৌওংশিংবু নুং-পান ফাওনা উহন্দুনা লৈবাক শিনবা থুংবগী লৌমীশিংদা স্কিমগী কান্নবা খুদিংক ফংহল্লি। ভারত সরকারনা লৌমী করোর 11 হেনবগী মফমদা হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর লাক্ষ 2.60 য়েন্থোকখ্রে।
PM-কিসান হেক হৌদোকখিবদগী, স্কিম অসিগী মখাদা চহিগী ওইনা, রাজ্যগী ওইনা খুদোংচাবা ফংখিবা বেনেফিশরীশিংগী অকুপ্পা মরোল এনেক্সর IIদা পীরি।
PM-কিসান স্কিম অসি ফেব্রুৱারী 2019দা হৌদোকখিবনি। নোংচুপ বেঙ্গলনা স্কিম অসিদা 8শুবা ইন্সতোলমেন্ত (এপ্রিল-জুলাই, 2021)তগী য়াওবা হৌখি। মসিগী মরমদি, রাজ্যসিনা PM-কিসান স্কিমগী ফন্দবু রাজ্য সরকারদা পীরক্তুনা, মখোয়না লৌমীশিংদা অমুক পীথবা পাম্লম্বদগীনি।
মমাংগী শেনবা চহি, হায়বদি, 2022-23দা মতিক চাবা বেনেফিশরীশিংদা লুপা করোর 58,201.85কী শেনফম থাদোকখি।
এনেক্সর I
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল বিভাগনা চলায়বা মরু ওইবা স্কিমশিংগী শম্লপ্পা ৱারোল
মথং-মনাও
স্কিম মমিং
পান্দম
1
প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধী (PM-কিসান)
PM-KISAN হায়বসি মসিনা কোন্দবা কাঙলুপ খরা লৈদুনা, মশাগী লম লৈজবা লৌমীশিংদা শেলগী তেংবাং পীনবা ফেব্রুৱারী 2019দা হৌদোকখিবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমনি। স্কিম অসিগী মখাদা, লুপা 6000গী শেনফম্বু লৈবাক শিনবা থুংবগী লৌমীশিংগী ইমুংশিংগী বেঙ্ক একাউন্ততা দাইরেক্ত বেনেফিত ত্রান্সফর (DBT)মোদকী খুত্থাংদা থা-মরিগী ওইবা চপ মান্নবা শেনফমগী ইন্সতোলমেন্ত অহুমদা য়েন্থোকই।
2
প্রধান মন্ত্রী কিসান মনধনয়োজনা (PM-KMY)
ভারত সরকারনা অৱাবা য়াম্না নংবা লৌমীশিংগী ইমুংশিংদা সেক্যুরিতী অমসুং শেলগী তেংবাং পীবগী পান্দম থমদুনা অপীকপা অমসুং মার্জিনেল লৌমীশিংদা পেন্সনগী খুদোংচাবা পীনবগীদমক্তা 12-09-2019দগী হৌনা প্রধান মন্ত্রী কিসান মনধন য়োজনা হৌদোকখি। PM KMY অসি হেক্ত্যার 2 ফাওবা চাওবা মশাগী লৌ-উবা য়াবা লম লৈজবা চহি 18-40গী মনুংদা লৈবা অপীকপা অমসুং মার্জিনেল লৌমীশিংগীদমক্তনি। মখোয়না মশাগী চহি 60 হেক শুবগা, লুপা 3000গী ওইবা থাগী পেন্সন পীবগী পান্দম স্কিম অসিনা থম্লি।
3
প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনা (PMFBY)
PMFBY অসি মহৈ-মরোং হুনবদগী হৌনা খাওবা ফাওবগী মনুংদা কনবা ঙমদবা মহৌশাগী ওইবা অমাঙ অতা থোকপা মতমদা লৌমীশিংদা মহৈ-মরোংশিংগী পোত্থোক্কী অচম্বা অমসুং শেল য়ামদবা ইন্স্যুরেন্স পীনবা অমসুং মতিক চাবা ক্লেমগী শেনফম তানবা য়াহন্নবগীদমক্তা 2016দা হৌদোকখিবনি। স্কিম অসি দিমান্দ দ্রিভন ওই অমসুং লৌমী খুদিংনা ফংগনি।
4
ইন্তরেস্ত সবভেন্সন স্কিম (ISS)
ইন্তরেস্ত সবভেন্সন স্কিম (ISS) অসিনা ক্রোপ হসবেন্দরী অমসুং এনিমেল হসবেন্দরী, দাইরিয়িং অমসুং ফিশরীনচিংবা মরী লৈনবা থৌওং চত্থবা লৌমীশিংগী মফমদা কন্সেস্নেল শোর্ত তর্ম এগ্রি লোন পীরি। ISS অসি লুপা লাক্ষ 3 ফাওবগী শোর্ত তর্ম ক্রোপ লোন লৌরিবা লৌমীশিংনা চহি অমগী ওইনা চহিদা 7%গী শেন্দোইগী চাংদা ফংগনি। লোন মতম চানা শিংদোকপা লৌমীশিংদা 3%গী অহেনবা সবভেন্সন অমসু পীগনি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা, মখোয়না পীগদবা শেন্দোইগী চাংবু চহিদা 4%গী চাংদা হন্থহনগনি। ISS অসি মহৌশাগী অমাঙ অতা থোকপা মতমদা, কিসান ক্রেদিত কার্দ (KCC) লৈবা অপীকপা অমসুং মার্জিনেল লৌমীশিংনা মহৈ-মরোং লোক্লবা মতুংগী থা তরুক অমগসু ফংগনি। হায়রিবা অসি, ক্রোপ লোনগী নেগোসিএবল ৱেয়র্হাউস রিসিপ (NWR)কী পোস্ত হারভেস্ত লোনশিংগীনি।
5
এগ্রিকলচরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ (AIF)
ইনফ্রাস্ত্রকচর ৱাৎপগী হৌজিক লৈরিবা ফিভম য়েংশিন্নবা অমসুং এগ্রিকলচরেল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইভেস্তমেন্ত পুরক্নবগীদমক্তা এগ্রি ইনফ্রা ফন্দ অসি আত্মানির্ভর ভারত পেকেজকী মখাদা হৌদোকখিবনি। AIF অসি লৈবাক্কী এগ্রিকলচরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর লেন্দস্কেপ্তা অওনবা পুরক্নবগীদমক্তা হৌদোকখিবনি। AIF অসিদি ইন্তরেস্ত সবভেন্সন অমসুং ক্রেদিত গেরেন্তী সপ্পোর্তকী খুত্থাংদা পোস্ত হার্ভেস্ত মেনেজমেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং কম্ম্যুনিতী ফার্মিং এসেতকী চুনবা প্রোজেক্তশিংদা ইনভেস্ত তৌবগী মেদিয়ম-লোং তর্ম দেত ফাইনান্সিং ফেসিলিতী অমনি। স্কিম অসিগী মখাদা লুপা করোর লাক্ষ 1গী ফন্দবু FY 2020-21দগী FY 2025-26 ফাওবা থাদোক্কনি অমসুং স্কিম অসিগী কান্নবশিংবুনা FY 2020-21দগী FY 2032-33গী মনুংদা পীগনি।
স্কিম অসিগী মখাদা, বেঙ্ক অমসুং ফাইনেন্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংনা লুপা করোর লাক্ষ 1বু চহিদা 3% শেন্দোই কোকপা লোন ওইনা পীগনি অমসুং লুপা করোর 2 ফাওবগী লোনশিংগীনা CGTMSEগী মখাদা ক্রেদিত গেরেন্তী কবরেজ ওইনা পীগনি। মখা তারকপদা, এন্তাইতী খুদিংনা LGDগী তোঙান-তোঙানবা কোদতা লৈবা প্রোজেক্ত 25 ফাওবদা স্কিম অসিগী কান্নবা লৌবা য়াগনি।
মতিক চাবা বেনেফিশরীশিংগী মনুং চনবশিংদি – লৌমী, এগ্রি ওন্তোপ্রিনর, স্তার্তঅপ, প্রাইমারী এগ্রিকলচর ক্রেদিত সোসাইতী (PACS), মার্কেতিং কোওপরেতিব সোসাইতী, ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (FPO), সেল্ফ হেল্প গ্রুপ (SHG), জোইন্ত লাইএবিলিতী গ্রুপ (JLG), মলতিপর্পজ কোওপরেতিব সোসাইতী, কেন্দ্র/রাজ্যগী এজেন্সী নত্ত্রগা লোকেল বোদীনা স্পোন্সর তৌবা পব্লিক প্রাইভেত পার্ত্নরশিপ প্রোজেক্ত, স্তেত এজেন্সী, এগ্রিকলচরেল প্রদ্যুস মার্কেত কম্মিত্তী (মন্দী), নেস্নেল & স্তেত ফেদেরেসন ওফ কোওপরেতিব, ফেদেরেসন ওফ FPO, অমসুং ফেদেরেসন ওফ SHG অসিনি।
6
অনৌবা FPO 10,000 শেম্বা অমসুং চাউখৎহনবা
“অনৌবা ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসন (FPO) 10,000 শেম্বা অমসুং চাউখৎহনবা” হায়বসিগীদমক্তা ভারত সরকারনা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম (CSS) অমা ইং 2020দা হৌদোকখি। স্কিম অসিগী ওইনা লুপা করোর 6865কী শেন্থং কাইথখি। থৌওং অসি ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী (IA)শিংগী খুত্থাংদা পাংথোক্কদবনি, অমসুং চহি 5গী মতমদা FPOশিংদা প্রোফেস্নেল ওইনা লমজিং লমতাকপীনবগীদমক্তা ক্লস্তর বেজ ব্যুজিনেস ওর্গনাইজেসনশিংসু শিজিন্নগনি।
FPO অমমম্না চহি 3গী ওইনা লুপা লাক্ষ 18গী শেলগী তেংবাং ফংগনি। মসিগী মথক্তা, FPO অমমদা লুপা লাক্ষ 15গী অকক্নবগা লোয়ননা FPOগী মেম্বর অমমমদা লুপা 2000 ফাওবগী চুনবা ইকুইতী গ্রান্ত পীবা অমসুং FPOশিংনা মতিক চাবা লেন্দিং ইন্সতিত্যুসনশিংদগী ইন্সতিত্যুস্নেল ক্রেদিত ফংবা য়াহন্নবগীদমক্তা FPO অমদা লুপা করোর 2 ফাওবগী প্রোজেক্ত লোনগী ওইবা ক্রেদিত গেরেন্তী ফেসিলিতী পীবগী কাঙলোন য়াৎখ্রে। FPOশিংগী ত্রেনিং অমসুং স্কিল দিভেলপমেন্তকীদমক্তা চুনবা কাঙলোন কয়াসু শেমখ্রে।
মখা তারকপদা, FPOশিংবু নেস্নেল এগ্রিকলচরেল মার্কেত (e-NAM) প্লেতফোর্মদা হাপ্লে, মসিনা নুং পান ফাওনা উবা প্রাইস দিস্কবরী মেথদকী খুত্থাংদা মখোয়গী লৌ-উ শিংউগী পোত্থোকশিংবু ওনলাইন্দা য়োনবা য়াহনগনি। মসিনা FPOশিংদা মখোয়গী পোত্থোক্কী অফবা মমল ফংবা ঙমহনগনি।
7
পর দ্রোপ মোর ক্রোপ (PDMC)
পর দ্রোপ মোর দ্রোপ স্কিম্না প্রেসিসন/মাইক্রো ইরিগেসনগী খুত্থাংদা ফার্ম লেভেলদা ঈশিং নীংথিনা শিজিন্নহনবদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। লৈরিবা ৱাতর রিসোর্সশিংগী মতিক চাবা কান্নবা লৌনবগীদমক্তা প্রেসিসন ইরিগেসন (দ্রিপ অমসুং স্প্রিংক্লর ইরিগেসন সীস্তেম) অমসুং ফার্মদা ঈশিং নীংথিনা শিজিন্নবগী থৌওং পুক্নিং থৌগৎপগী মথক্তা, কম্পোনেন্ত অসিনা মাইক্রো লেভেল ৱাতর স্তোরেজ নত্ত্রগা ঈশিং য়োকশিনবগী থোউওংশিংবু মাইক্রো ইরিগেসনদা মতেং পাংহনবা ঙমহন্নবগীদমক্তা মপুং ফানা শৌগৎলি।
8
সব-মিসন ওন এগ্রিকলচর এক্সতেন্সন (SMAE)
পুম্নমক্না শরুক য়াদুনা এক্সতেন্সন রিফোর্ম পুরক্নবগীদমক্তা জিলাগী থাক্তা লৈবা এগ্রিকলচরেল তেক্নোলোজী মেনেজমেন্ত এজেন্সী (ATMA)গুম্বা অনৌবা ইন্সতিত্যুস্নেল এরেঞ্জমেন্তকী খুত্থাংদা এক্সতেন্সন সীস্তেম্বু ফার্মর দ্রিবন ওইহনবা অমসুং লৌমীশিংদা তেক্নোলোজী শিজিন্নহন্দুনা মখোয়গী থৌদাং য়াহন্নবা স্কিম অসিনা পান্দম থম্লি।
9
সব-মিসন ওন এগ্রিকলচর মেকানাইজেসন (SMAM)
সব-মিসন ওন এগ্রিকলচর মেকানাইজেসন (SMAM) অসি এপ্রিল 2014দগী হৌদুনা চৎনবা হৌখি অমসুং অপীকপা অমসুং মার্জিনেল লৌমীশিংদা ফার্ম মেকানাইজেসনগী থৌওং হেন্না ফংহনবা অমসুং ফার্ম পাৱর নেম্বা মফমদা হেনগৎহন্দুনা এগ্রিকলচরেল মেকানাইজেসনবু ভারত্তা খোঙজেল য়াঙনা ইনক্লুসিব ওইবা শাহৌ লৌহনবগী পান্দম থম্লি। মসিনা লম পীক্না লৈবা অমসুং মশাগী লম শেন্নবগী শেনফম য়াম্না চঙলিবা অসিনা মরম ওইরগা শেন্মিৎলোনগী স্কেলদা খেন্নবা লাক্লিবা অসিবু লৌথোক্নবা ‘কস্তম হাইরিং সেন্তর’ পুক্নিং থৌগৎপা, হাইতেক অমসুং হাই ভেল্যু ফার্ম ইক্বিপমেন্তকী হব শেম্বা, থবক্না উত্তুনা তাকপা অমসুং কেপাসিতী বিলদিং তৌবগী খুত্থাংদা স্তেকহোলদরশিংগী মরক্তা এৱিয়র্নেস লৈহনবা অমসুং লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা শকখঙলবা তেস্তিং সেন্তরশিংদা পর্ফোরমেন্স তেস্তিং অমসুং সর্তিফিকেসন পীবগী পান্দমসু থম্লি।
10
সব মিসন ওন সীদ অমসুং প্লান্তিং মেতরিএল (SMSP)
ন্যুক্লিয়স সীদ পুথোকপদগীনা সর্তিফাই তৌরবা সীদশিংবু লৌমীশিংদা য়ৌহনবা ফাওবগী সীদ প্রদক্সন চেন শেম্বা, সীদ সেক্তর চাউখৎহনবদা চুনগদবা ইনফাস্ত্রকচর শেম্নবা তেংবাংবা, সীদ প্রদক্সনগী কেপাসিতী অমসুং ক্বালিতী ফগৎহন্নবা পব্লিক সীদ প্রদ্যুসিং ওর্গনাইজেসনশিংদা তেংবাংবা, মাংজৌননা খঙবা ঙমদবা মহৌশাগী অমাঙ-অতা থোকপা মতমদা মাইয়োক্ননবা অখন্নবা সীদ বেঙ্ক শেম্বগী থৌওং পুম্নমক SMSPনা কোল্লি।
11
পরমপরাগত কৃষি বিকাস য়োজনা (PKVY)
পরমপরাগত কৃষি বিকাস য়োজনা (PKVY) অসিনা লৈবাক-লৈহাগোগী মগুন মতম শাংনা লৈহন্নবা অমসুং রিসোর্সশিংবু ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা নাৎকী লৌশিং অমসুং মতমগা চুনবা সাইন্সকী অপুনবা পথাপকী খুত্থাংদা ওর্গানিক ফার্মিংগী তুং কোইনা চৎকদবা মোদেল শেম্বগী পান্দম থম্লি অমসুং মসিনা ক্লাইমেত চেঞ্জকা চুনহনবা অমসুং পামদবা থৌওং হন্থহনবদসু তেংবাংই। মসিগী মপুং ওইবা পান্দমদি লৈহাও চেনবা হেনগৎহনবনি অমসুং মসিগী মখা পোন্না, এগ্রো-কেমিকেল য়াওদবা ওর্গানিক ওইবা থৌওংগী খুত্থাংদা হকশেলদা কান্নগদবা চিঞ্জাক পুথোকপদা তেংবাংবনি।
12
নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী মিসন (NFSM)
মিসন অসিনা লৈবাক্কী শকখঙলবা জিলাশিংদা সস্তেনেবল ওইবা মওংদা লম অমসুং পোত্থোক পুথোকপগী থৌওং পাকথোক চাউথোকহন্দুনা চেং, গেহু, হৱাই, অপৌবা হৱাই (মাইজ অমসুং বার্লী), ন্যুত্রি সিরিএল (জোৱার, বাজ্রা, রাগী অমসুং অতোপ্পা অপীকপা মিল্লেত) অমসুং শেন্দান্নবা মহৈ-মরোং (চনান, লশিং অমসুং চু) অমদি থাউ থোকপা মরুশিং পুথোকপগী পান্দম থম্মি।
13
ইন্তিগ্রেতেদ স্কিম ফোর এগ্রিকলচর মার্কেতিং (ISAM)
ISAMনা মার্কেত স্ত্রকচর শেম্বা অমসুং হান্না লৈরিবশিংবু ফগৎহনবা, কেপাসিতী বিলদিং তৌবা অমসুং মার্কেতকী ই-পাউ ফংহনবগী খুত্থাংদা লৌ-উ শিংউগী পোত্থোকশিং য়োনবগী কাঙলোন শেন্নবদা রাজ্য সরকারশিংদা তেংবাংই। ইং 2017-18গী মনুংদা, মীয়াম্না e-NAM স্কিম হায়না হেন্না খঙনবা নেস্নেল এগ্রিকলচর মার্কেত স্কিম অসিবু স্কিম অসিগী মনুং চলহনখি। রাজ্য 22 অমসুং UT 3গী মন্দী 1260বু e-NAM প্লেতফোর্মদা য়াওহনখ্রে।
14
মিসন ফোর ইন্তিগ্রেতেদ দিভেলপমেন্ত ওফ হোর্তিকলচর (MIDH)
কেন্দ্রনা শেন্থং পীথবা স্কিম ওইরিবা মিসন ফোর ইন্তিগ্রেতেদ দিভেলপমেন্ত ওফ হোর্তিকলচর (MIDH) অসি উহৈ, এন্সাং-নাপী, মরা অমসুং ত্যুবর মহৈ-মরোং, চেঙ্গুম, মরু-মরাং, লৈ, মনম নুংশিবা পাম্বী, য়ুবী, কেশিয়ু, কোকা অমসুং ৱা য়াওনা হোর্তিকলচর সেক্তরগী মপুং ওইবা শাহৌ লৌহন্নবগীদমক্তা ইং 2014-15দা হৌদোকখিবনি।
15
সোইল হেল্থ কার্দ (SHC)
সোইল হেল্থ কার্দ অসি লৈবাক লৈহাওগী হৌজিক ওইরিবা ফিভম য়েংশিন্নবা, অমসুং লেন্দ মেনেজমেন্তনা মরম ওইরগা সোইল হেল্থতা লাকপা অহোংবশিংবু য়েংশিন্নবা শিজিন্নৈ। সোইল হেল্থ কার্দ অমনা সোইল হেল্থ ইন্দিকেতর অমসুং মরী লৈনবা মরোল তাকপা ৱাহৈশিং উৎলি। ইন্দিকেতরশিং অসি অয়াম্বা মতমদা লৌমীশিংনা থেংনরকপা থবক-থৌরম অমসুং লোকেল নেচরেল রিসোর্সকী মতাংদা লৈবা লৌশিংদা য়ুম্ফম ওইগল্লি। কার্দ অসিদা তেক্নিকেল নত্ত্রগা লেবোরেতরী খুৎলায় য়াওদনা য়েংশিনবা য়াবা সোইল হেল্থ ইন্দিকেতরশিং পীরি।
16
রেনফেদ এরিয়া দিভেলপমেন্ত (RAD)
স্কিম অসিনা মলতি ক্রোপ্পিং, ক্রোপ রোতেসন অমসুং শা-শন, এপিকলচরগুম্বা মরী লৈনবা থৌওংশিংদা মিৎয়েং চঙদুনা ইন্তিগ্রেতেদ ফার্মিং সীস্তেম খুমাং হেন্না চাউশিলহন্নবা পান্দম থম্লি। ইন্তিগ্রেতেদ ফার্মিং সীস্তেম্না তোঙান-তোঙানবা পথাপকী খুত্থাংদা মহৈ-মরোং পানবা ঙমদবগী চৈথেং হন্থহনবদা তেংবাংই। পথাপশিং অসিনা প্রদক্সন অমসুং নোংনা ঈশিং পীবা মফমশিংগী পোত্থোক পুথোকপগী মতিক হেনগৎহল্লি। মসিনা অইং-অশাগী অহোংবা লৈবা মতম ফাওবদা, অপীকপা অমসুং মার্জিনেল লৌমীশিংগী শেন্থোক শোইদনা লৈহল্লি।
17
রাস্ত্রিয় কৃষি বিকাস য়োজনা (RKVY)
স্কিম অসিনা লৌমীশিংদা ক্বালিতী ইনপুত, মার্কেত ফেসিলিতীনচিংবা পীবদা তেংবাংবা লৌ-উ শিংউ অমসুং মরী লৈনবা সেক্তরগী লৌরোক মমাং অমসুং মতুংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্বদা মিৎয়েং চঙই। মসিনা লৌমীশিংগী তঙাই ফদবগী মখা পোন্না লৌ-উ শিংউ অমসুং মরী লৈনবা সেক্তরগী থবক থৌরম কয়াগী মনুংদগী খন্দুনা প্রোজেক্ত চলায়বগী শক্তি রাজ্যশিংগী মফমদা পীরি। স্কিম অসিনা লৌ-উ শিংউ অমসুং মরী লৈনবা সেক্তরনা মপুং ওইনা চাউখৎপা অমসুং লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা থবক-থৌরম কয়া পায়খৎপদা মথৌ তাবা শেলগী তেংবাং রাজ্যশিংদা পীদুনা লৌ-উ শিংউ অমসুং মরী লৈনবা সেক্তরদা লৈরিবা রিসোর্স গেপ মেনশিনবগী পান্দম থম্মি। ইং 2022-23গী মনুংদা স্কিম অসিগীদমক্তা থাদখিবা শেনফম অসি লুপা করোর 3031.08নি।
18.
নেস্নেল মিসন ওন ইদিবল ওইল (NMEO)-ওইল পাল্ম
নেস্নেল মিসন ওন ইদিবল ওইল (NMEO)-ওইল পাল্ম অসি ইং 2021-22দা হৌদোকখি। ওইল পাল্মগী লম পাকথোক-চাউথোকপা, CPO প্রদক্সন হেনগৎহন্দুনা লৈবাক অসিদা চাবা য়াবা থাউ ফংবগী চাং হেনগৎহনবা অমসুং মীরমদগী ইম্পোর্ত তৌবা হন্থহনবনা মিসন অসিগী পান্দম্নি। মিসন অসিনা ওইল পাল্ম থানবগীদমক্তা ঐচ.এ. লাক্ষ 6.5গী অহেনবা লম পীগনি। ইং 2022-23গী মনুংদা স্কিম অসিগীদমক্তা থাদখিবা শেনফম অসি লুপা করোর 900নি।
19.
মার্কেত ইন্তর্ভেন্সন স্কিম অমসুং প্রাইস সপ্পোর্ত স্কিম (MIS-PSS)
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না হৱাই, থাউ থোকপা মরু অমসুং কোপ্রা লৈবগী প্রাইস সপ্পোর্ত স্কিম (PSS) হৌদোকখি। মহৌশাগী ওইনা পৎথ-পুমথবা নাইবা অমসুং প্রাইস সপ্পোর্ত স্কিমগী মনুং চন্দবা এগ্রিকলচর অমসুং হোর্তিকলচর কম্মোদিতী লৈবগী ওইনা মার্কেত ইন্তর্ভেন্সন স্কিম (MIS) হৌদোকখি। পীক এরাইবেল পেরিয়দকী মনুংদা মমলনা শেন্মিৎলোনগী থাক অমসুং মসিবু পুথোকপগী মমলদগী তাথরকপা মতমদা বম্পর ক্রোপকী থৌওং থোক্তুনা দিস্ত্রেস সেল তৌবা মতমদা কম্মোদিতীশিং অসিবু থারিবা মীওইশিংবু ঙাক শেনবা হায়বসিনা ইন্তর্ভেন্সনগী পান্দম্নি।
20.
মেস্নেল বেম্বু মিসন (NBM)
ক্লাইমেত চেঞ্জ মাইয়োক্নবা ঙম্নবা অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংগী ক্বালিতী রো মেতরিএল ফঙ্ঘন্দুনা ফার্ম ইনকম হেনগৎহন্নবা সরকারগী নন-ফোরেস্ত অমসুং লন্নাইগী লমদা লৈরিবা ৱা থাবগী লম হেনগৎহনবা হায়বা অসিনা মিসন অসিগী পান্দম্নি।
21.
নেস্নেল বী কিপিং অমসুং হনী মিসন (NBHM)
নেস্নেল বী কিপিং অমসুং হনী মিসন (NBHM) অমা আত্মানির্ভর ভারত অভিয়ানগী শরুক অমা ওইনা ইং 2020দা হৌদোকখি। খোই য়োকপগী সেক্তরগীদমক্তা ইং 2020-21দগী 2022-23 ফাওবগী ওইনা লুপা করোর 500 কাইথখি।
22.
মিসন ওর্গানিক ভেল্যু চেন দিভেলপমেন্ত ফোর নোর্থ ইস্তর্ন রিজন
পোৎলম থারিবা মীওইগা শিজিন্নরিবা মীওইওগা শম্নহন্নবগীদমক্তা কম্মোদিতীগা অখন্নবা, তাশিনবা, সর্তিফাই তৌরবা ওর্গানিক প্রদক্সন ক্লস্তরবু ভেল্যু চেন মোদতা চাউখৎহন্নবা অমসুং ইনপুত, মরু, সর্তিফিকেসন তৌবদগী হৌরগা খোমজিনবা, কাঙলুপ খায়বা, প্রোসেস তৌবা, মার্কেতিং তৌবা অমসুং অৱাং নোংপোক লমদমদা ব্রান্দ শেমগৎপগী থৌওংশিং মনুং চনবা মপুং ওইবা ভেল্যু চেন শেমগৎপদা তেংবাংবগী পান্দম MOVCDNER স্কিম্না থম্লি।
এনেক্সর II
PM-KISANগী রাজ্য, চহিগী ওইবা বেনেফিশরীশিংগী হৌজিক ফাওবগী ওইবা অকুপ্পা মরোলঃ
মথং-মনাও
রাজ্য/UT
FY 2018-19
FY 2019-20
FY 2020-21
FY 2021-22
FY 2022-23
FY 2023-24 (জুলাই 31, 2023 ফাওবদা)
বেনেফিশরী মশিং
বেনেফিশরী মশিং
বেনেফিশরী মশিং
বেনেফিশরী মশিং
বেনেফিশরী মশিং
বেনেফিশরী মশিং
1
অন্ধ্র প্রদেশ
33,16,854
50,31,470
49,45,845
46,18,283
47,82,509
41,35,131
2
আসম
11,55,408
27,24,021
19,02,296
16,69,706
9,17,349
8,75,203
3
বিহার
2,50,812
62,13,753
77,45,589
82,93,339
83,54,595
75,66,322
4
ছত্তিশগড়
1,13,042
21,20,833
30,14,415
32,56,736
29,45,209
20,24,062
5
গোৱা
2,439
8,730
9,680
9,451
9,118
5,663
6
গুজরাত
28,59,550
51,89,570
56,69,073
58,84,289
59,61,296
45,17,823
7
হরিয়ানা
9,66,454
16,51,975
18,77,573
18,85,795
18,62,362
15,36,690
8
হিমাচল প্রদেশ
4,57,032
8,86,568
9,18,875
9,51,384
9,46,568
7,38,113
9
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
4,57,861
9,89,801
11,49,567
11,19,284
11,07,064
7,31,489
10
ঝাড়খণ্ড
5,63,642
15,07,690
23,82,894
17,85,101
22,61,419
13,02,842
11
কর্ণাটক
19,872
50,79,278
53,84,844
53,10,984
51,89,062
49,34,483
12
কেরালা
9,57,982
29,47,160
34,88,754
35,58,098
34,97,724
23,40,980
13
মধ্য প্রদেশ
9,288
65,53,531
82,72,406
85,42,655
85,39,843
76,42,635
14
মহারাষ্ট্র
21,84,073
92,38,725
1,08,22,008
1,05,36,980
1,04,51,126
85,60,082
15
ওডিশা
9,73,860
36,10,474
25,55,023
33,02,891
33,88,102
26,93,118
16
পাঞ্জাব
11,81,206
23,14,347
19,09,417
17,75,305
17,07,198
8,56,639
17
রাজস্থান
64,977
56,32,554
67,66,430
73,27,319
72,59,624
56,88,783
18
তামিলনাড়ু
21,61,268
37,50,066
44,58,723
37,81,819
32,29,940
20,95,315
19
তেলাঙ্গানা
20,27,893
35,24,059
36,38,250
36,52,568
35,81,172
29,50,888
20
উত্তর প্রদেশ
1,11,93,799
2,03,92,039
2,35,75,708
2,45,56,300
2,42,98,615
1,86,53,967
21
উত্তরাখণ্ড
4,15,409
7,59,942
8,62,054
8,97,748
9,00,557
7,59,553
22
নোংচুপ বেঙ্গল
-
-
-
46,44,261
48,69,233
44,70,797
অপুনবাঃ
3,13,32,721
9,01,26,586
10,13,49,424
10,73,60,296
10,60,59,685
8,50,80,578
অতোপ্পা রাজ্য/UTশিংগী অপুনবা
2,82,864
9,86,388
14,22,374
12,09,622
11,03,920
5,81,895
পুম্নমক্কী অপুনবা:
3,16,15,585
9,11,12,974
10,27,71,798
10,85,69,918
10,71,63,605
8,56,62,473
ৱাফম অসি লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা লোক সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

HtmlSanitizer+SanitizeResult
Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Scheme
08 AUG 2023 6:46PM by PIB Delhi
The Schemes which are running for the welfare of farmers in the country is enclosed in Annexure I.
The Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN), a Central Sector Scheme, aims at providing financial assistance to all cultivable landholding farmer families across the country, subject to certain exclusion criteria. Under the Scheme, an amount of Rs. 6000/- is transferred annually in three equal installments of Rs.2000/- directly into the Aadhaar Seeded bank accounts of the farmers.
A farmer-centric digital infrastructure has ensured the benefits of the scheme reach all the farmers across the country without any involvement of the middlemen, maintaining absolute transparency in registering and verifying beneficiaries. The Government of India has disbursed over Rs 2.60 Lakhs Crores to more than 11 Cr farmers.
The details of beneficiaries who received benefits under PM KISAN scheme state-wise, year wise, since inception are enclosed in Annexure II.
The PM-KISAN Scheme was launched in Feb. 2019. The state of West Bengal joined the Scheme from 8th installment (April-July, 2021) as initially the State desired that the funds under PM-KISAN Scheme be transferred to the State Government for onward disbursement to the farmers through the State Government.
In the last financial year i.e 2022-23, a total amount of Rs. 58,201.85crores was disbursed to eligible beneficiaries.
Annexure I
Brief details of major schemes implemented by the Department of Agriculture and Farmers Welfare
Sl No
Name of the Scheme
Purpose
1
Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN)
PM-KISAN is a central sector scheme launched on 24th February 2019 to supplement financial needs of land holding farmers, subject to exclusions. Under the scheme, financial benefit of Rs 6000/- per year is transferred in three equal four-monthly installments into the bank accounts of farmers’ families across the country, through Direct Benefit Transfer (DBT) mode.
2
Pradhan Mantri Kisan MaanDhanYojana (PM-KMY)
In order to provide financial support and security to the most vulnerable farmer families, Government launched Pradhan Mantri Kisan Maandhan Yojana w.e.f. 12.09.2019 to provide pension benefits to small and marginal farmers. PM KMY is meant for Small and Marginal Farmers falling in the entry age between 18 to 40 years having cultivable land up to 2 hectares The scheme seeks to provide Rs 3,000/- monthly pension to the Small and Marginal Farmers once they attain 60 years of age.
3
Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY)
PMFBY was launched in 2016 in order to provide a simple and affordable crop insurance product to ensure comprehensive risk cover for crops to farmers against all non-preventable natural risks from pre-sowing to post-harvest and to provide adequate claim amount. The scheme is demand driven and available for all farmers.
4
Interest Subvention Scheme (ISS)
The Interest Subvention Scheme (ISS) provides concessional short term agri-loans to the farmers practicing crop husbandry and other allied activities like animal husbandry, dairying and fisheries. ISS is available to farmers availing short term crop loans upto Rs.3.00 lakh at an interest rate of 7% per annum for one year. Additional 3% subvention is also given to the farmers for prompt and timely repayment of loans thus reducing the effective rate of interest to 4% per annum. The benefit of ISS is also available for post-harvest loans against Negotiable Warehouse Receipts (NWRs) on crop loans for a further period of six months post-harvest to small and marginal farmers having Kisan Credit Cards (KCCs), on occurrence of natural calamities and severe natural calamities.
5
Agriculture Infrastructure Fund (AIF)
In order to address the existing infrastructure gaps and mobilize investment in agriculture infrastructure, Agri Infra Fund was launched under Aatmanirbhar Bharat Package. AIF was introduced with a vision to transform the agriculture infrastructure landscape of the country. The Agriculture Infrastructure Fund is a medium - long term debt financing facility for investment in viable projects for post-harvest management infrastructure and community farming assets through interest subvention and credit guarantee support. The Fund of Rs. 1 lakh crore under the scheme will be disbursed from FY 2020-21 to FY2025-26 and the support under the scheme will be provided for the duration of FY2020-21 to FY2032-33.
Under the scheme, Rs. 1 Lakh Crore will be provided by banks and financial institutions as loans with interest subvention of 3% per annum and credit guarantee coverage under CGTMSE for loans up to Rs. 2 Crores. Further, each entity is eligible to get the benefit of the scheme for up to 25 projects located in different LGD codes.
Eligible beneficiaries include Farmers, Agri-entrepreneurs, Start-ups, Primary Agricultural Credit Societies (PACS), Marketing Cooperative Societies, Farmer Producers Organizations(FPOs), Self Help Group (SHG), Joint Liability Groups (JLG), Multipurpose Cooperative Societies, Central/State agency or Local Body sponsored Public Private Partnership Projects, State Agencies, Agricultural Produce Market Committees (Mandis), National & State Federations of Cooperatives, Federations of FPOs (Farmer Produce Organizations) and Federations of Self Help Groups (SHGs).
6
Formation & Promotion of new 10,000 FPOs
The Government of India has launched the Central Sector Scheme (CSS) for “Formation and Promotion of 10,000 Farmer Producer Organizations (FPOs)” in the year 2020. The scheme has a total budgetary outlay of Rs.6865 crores. Formation & promotion of FPOs are to be done through Implementing Agencies (IAs), which further engage Cluster Based Business Organizations (CBBOs) to form & provide professional handholding support to FPOs for a period of 5 years.
FPOs get a financial assistance upto Rs 18.00 lakh per FPO for a period of 03 years. In addition to this, provision has been made for matching equity grant upto Rs. 2,000 per farmer member of FPO with a limit of Rs. 15.00 lakh per FPO and a credit guarantee facility uptoRs. 2 crore of project loan per FPO from eligible lending institution to ensure institutional credit accessibility to FPOs. Suitable provisions have been made for training and skill development of FPOs.
Further, FPOs are onboarded on National Agriculture Market (e-NAM) platform which facilitate online trading of their agricultural commodities through transparent price discovery method to enable FPOs to realize better remunerative prices for their produce.
7
Per Drop More Crop (PDMC)
Per Drop More Crop scheme mainly focuses on water use efficiency at farm level through precision/micro irrigation. Besides promoting precision irrigation (drip and sprinkler irrigation systems) and better on-farm water management practices to optimize the use of available water resources, this component also supports micro level water storage or water conservation/management activities to supplement micro irrigation.
8
Sub-Mission on Agriculture Extension (SMAE)
The scheme aims at making the extension system farmer driven and farmer accountable by disseminating technology to farmers through new institutional arrangements viz. Agricultural Technology Management Agency (ATMA) at district level to operationalize extension reforms in a participatory mode.
9
Sub-Mission on Agriculture Mechanization (SMAM)
Sub Mission on Agricultural Mechanization (SMAM) is being implemented w.e.f April, 2014 which aims at catalyzing an accelerated but inclusive growth of agricultural mechanization in India with the objectives of Increasing the reach of farm mechanization to small and marginal farmers and to the regions where availability of farm power is low, Promoting ‘Custom Hiring Centres’ to offset the adverse economies of scale arising due to small landholding and high cost of individual ownership, Creating hubs for hi-tech& high value farm equipments, Creating awareness among stakeholders through demonstration and capacity building activities and Ensuring performance testing and certification at designated testing centers located all over the country.
10
Sub-Mission on Seed and Planting Material (SMSP)
SMSP covers the entire gamut of seed production chain, from production of nucleus seed to supply of certified seeds to the farmers, to provide support for creation of infrastructure conducive for development of the seed sector, support to the public seed producing organisations for improving their capacity and quality of seed production, create dedicated seed bank to meet unforeseen circumstances of natural calamities, etc.
11
Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY)
Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY) aims at development of sustainable models of organic farming through a mix of traditional wisdom and modern science to ensure long term soil fertility build-up, resource conservation and helps in climate change adaptation and mitigation. It primarily aims to increase soil fertility and thereby helps in production of healthy food through organic practices without the use of agro-chemicals.
12
National Food Security Mission (NFSM)
The Mission aims at increasing production of rice, wheat, pulses coarse cereals (maize & barley), nutri-cereals (jowar, bajra, ragi& other small millets) and commercial crops (jute, cotton & sugarcane) and oilseeds through area expansion and productivity enhancement in a sustainable manner in the identified districts of the country.
13
Integrated Scheme for Agriculture Marketing (ISAM)
ISAM supports state governments in governing the agricultural produce marketing through creation and improvement of market structures, capacity building and generating access to market information. During 2017-18, National Agriculture Market Scheme popularly known as e-NAM scheme has also been made part of the same.1260 mandis of 22 States and 03 UTs have been integrated to e-NAM platform.
14
Mission for Integrated Development of Horticulture (MIDH)
Mission for Integrated Development of Horticulture (MIDH), a Centrally Sponsored Scheme was launched during 2014-15 for holistic growth of the horticulture sector covering fruits, vegetables, root and tuber crops, mushrooms, spices, flowers, aromatic plants, coconut, cashew, cocoa and Bamboo.
15
Soil Health Card (SHC)
Soil Health Card is used to assess the current status of soil health and, when used over time, to determine changes in soil health that are affected by land management. A Soil Health Card displays soil health indicators and associated descriptive terms. The indicators are typically based on farmers' practical experience and knowledge of local natural resources. The card lists soil health indicators that can be assessed without the aid of technical or laboratory equipment.
16
Rainfed Area Development (RAD)
The Scheme aims to promote integrated farming systems by focusing on multi-cropping, crop rotation and allied activities like livestock, apiculture etc. Integrated farming systems helps in minimizing adverse impact of crop failure through diversified systems thereby enhancing production and productivity of rainfed area and helping in sustaining the income of small and marginal farmers even in climatic variability.
17
Rastriya Krishi Vikas Yojana (RKVY)
The scheme focuses on creation of pre & post-harvest infrastructure in agriculture and allied sectors that help in supply of quality inputs, market facilities, etc to farmers. It provides flexibility and autonomy to states to implement projects as per the local farmers’ needs and priorities from a bouquet of activities in agriculture and allied sectors. The scheme aims to fill the resources gap of agriculture and allied sectors by providing financial support to states for undertaking various activities to increase in overall growth of agriculture and allied sectors and farmers’ income. Allocation for the scheme during 2022-23 is Rs 3031.08 crore.
18.
National Mission on Edible Oils (NMEO)-Oil Palm
National Mission on Edible Oil (NMEO)-Oil Palm (NMEO-OP) has been launched during the year 2021-22 with the aim to enhance the edible oils availability in the country by harnessing Oil Palm area expansion, increasing CPO production and to reduce the import burden on edible oil. The Mission will bring additional area of 6.5 lakh ha under Oil Palm plantation. Allocation for the scheme during 2022-23 is Rs 900 crore.
19.
Market Intervention Scheme and Price support Scheme (MIS-PSS)
Ministry of Agriculture & Farmers Welfare implements the Price Support Scheme (PSS) for procurement of pulses, oilseeds and copra. Market Intervention Scheme (MIS) for procurement of agricultural and horticultural commodities which are perishable in nature and are not covered under the Price Support Scheme (PSS). The objective of intervention is to protect the growers of these commodities from making distress sale in the event of a bumper crop during the peak arrival period when the prices tend to fall below economic levels and cost of production.
20.
National Bamboo Mission (NBM)
To increase the area under bamboo plantation in non-forest Government and private lands to supplement farm income and contribute towards resilience to climate change as well as availability of quality raw material requirement of industries.
21.
National beekeeping and Honey Mission (NBHM)
A National Beekeeping and Honey Mission (NBHM) has been launched in 2020 as part of the AtmaNirbhar Bharat Abhiyan. Rs. 500 crore for the period 2020-2021 to 2022-2023 has been allocated for beekeeping sector.
22.
Mission Organic Value Chain Development for North Eastern Region
The MOVCDNER scheme aims at development of commodity specific, concentrated, certified organic production clusters in value chain mode to link growers with consumers and to support the development of entire value chain starting from inputs, seeds, certification, to the creation of facilities for collection, aggregation, processing, marketing and brand building initiative in Northeast Region (Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim, and Tripura).
Annexure II
State-wise, Year-wise Details of Beneficiaries under PM-KISAN as on date
Sr. No.
State/UT
FY 2018-19
FY 2019-20
FY 2020-21
FY 2021-22
FY 2022-23
FY 2023-24 (till 31st July 2023)
No. of Beneficiaries
No. of Beneficiaries
No. of Beneficiaries
No. of Beneficiaries
No. of Beneficiaries
No. of Beneficiaries
1
ANDHRA PRADESH
33,16,854
50,31,470
49,45,845
46,18,283
47,82,509
41,35,131
2
ASSAM
11,55,408
27,24,021
19,02,296
16,69,706
9,17,349
8,75,203
3
BIHAR
2,50,812
62,13,753
77,45,589
82,93,339
83,54,595
75,66,322
4
CHHATTISGARH
1,13,042
21,20,833
30,14,415
32,56,736
29,45,209
20,24,062
5
GOA
2,439
8,730
9,680
9,451
9,118
5,663
6
GUJARAT
28,59,550
51,89,570
56,69,073
58,84,289
59,61,296
45,17,823
7
HARYANA
9,66,454
16,51,975
18,77,573
18,85,795
18,62,362
15,36,690
8
HIMACHAL PRADESH
4,57,032
8,86,568
9,18,875
9,51,384
9,46,568
7,38,113
9
JAMMU AND KASHMIR
4,57,861
9,89,801
11,49,567
11,19,284
11,07,064
7,31,489
10
JHARKHAND
5,63,642
15,07,690
23,82,894
17,85,101
22,61,419
13,02,842
11
KARNATAKA
19,872
50,79,278
53,84,844
53,10,984
51,89,062
49,34,483
12
KERALA
9,57,982
29,47,160
34,88,754
35,58,098
34,97,724
23,40,980
13
MADHYA PRADESH
9,288
65,53,531
82,72,406
85,42,655
85,39,843
76,42,635
14
MAHARASHTRA
21,84,073
92,38,725
1,08,22,008
1,05,36,980
1,04,51,126
85,60,082
15
ODISHA
9,73,860
36,10,474
25,55,023
33,02,891
33,88,102
26,93,118
16
PUNJAB
11,81,206
23,14,347
19,09,417
17,75,305
17,07,198
8,56,639
17
RAJASTHAN
64,977
56,32,554
67,66,430
73,27,319
72,59,624
56,88,783
18
TAMIL NADU
21,61,268
37,50,066
44,58,723
37,81,819
32,29,940
20,95,315
19
TELANGANA
20,27,893
35,24,059
36,38,250
36,52,568
35,81,172
29,50,888
20
UTTAR PRADESH
1,11,93,799
2,03,92,039
2,35,75,708
2,45,56,300
2,42,98,615
1,86,53,967
21
UTTARAKHAND
4,15,409
7,59,942
8,62,054
8,97,748
9,00,557
7,59,553
22
WEST BENGAL
-
-
-
46,44,261
48,69,233
44,70,797
Sub-Total:
3,13,32,721
9,01,26,586
10,13,49,424
10,73,60,296
10,60,59,685
8,50,80,578
Other States/UTs Total:
2,82,864
9,86,388
14,22,374
12,09,622
11,03,920
5,81,895
Grand Total:
3,16,15,585
9,11,12,974
10,27,71,798
10,85,69,918
10,71,63,605
8,56,62,473
This information was given by the Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Narendra Singh Tomar in a written reply in Lok Sabha today.