জল শক্তি মন্ত্রালয়
‘হর ঘর নল সে জল’ স্কীম
31 JUL 2023 6:35PM by PIB Imphal
২০১৯গী ওগস্ততগী, ভারত সরকারনা রাজ্যশিংগা খুৎশম্নদুনা ২০২৪ ফাওবদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতিগী ঈশিং সপ্লাইগী খুদোংচাবা পীনবা জল জীৱন মিসন (জে.জে.এম.) – হর ঘর জল গী থবক পাইখৎলি। ঈশিং হায়বসি রাজ্যগী ওইবা ৱাফম্নি অমসুং মরম অদুনা, য়ুমথোং খুদিংদা তোতিগী ঈশিং পীনবা পাইপতা ঈশিং সপ্লাই পীনবগী প্লানিং অমসুং থবক পাইখৎনবগীদমক্তা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অসি মরি লৈনবা রাজ্য/য়ু.তি.দা লৈ। জে.জে.এম.গী মখাদা তেক্নিকেল অমসুং শেল-থুমগী ওইবা তেংবাং পীদুনা ভারত সরকারনা রাজ্যশিংনা হোৎনরিবশিং অদুবু মতেং পাংলি।
জে.জে.এম. হেক হৌদোকখিবদগী, অহেনবা খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ৯.৪২দা তোতিগী কেনেক্সন পীখ্রে। অসুম্না, ২৬.০৭.২০২৩ ফাওবদা, লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ১৯.৪২গী মনুংদা, য়ুমথোং করোর ১২.৬৫ (৬৫%)দা তোতিগী ঈশিং সপ্লাইগী খুদোংচাবা পীখ্রে। জে.জে.এম.-আই.এম.আই.এস.গী মতাংদা রাজ্যশিংনা খঙহল্লকখিবগী মতুং ইন্না, রাজ্য/য়ু.তি.গী মতুং ইন্না অমসুং চহিগী মতুং ইন্না তোতিগী কনেক্সন পীখিবগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু এনেক্স- Iদা পীরি। চহিগী মতুং ইন্না অমসুং রাজ্য/বু.তি.গী মতুং ইন্না, হৌখিবা চহি মঙা অসিগী মনুংদা কাইথখিবা জে.জে.এম. সেন্ত্রেল ফন্দ অমসুং রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা লৌথোকখিবা ফন্দশিং অদুগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু এনেক্স- IIদা পীরি।
২৬.০৭.২০২৩ ফাওবদা, রাজ্য ৬, গোৱা, গুজরাত, হরিয়ানা, পঞ্জাব, হিমাচল প্রদেশ অমসুং তেলঙ্গনা অমসুং য়ু.তি. ৩, অন্দমান অমসুং নিকোবার আইলেন্দশিং, দাদ্রা অমসুং নাগর হেভেলি অমসুং দামন অমসুং দ্যু অমসুং পুদুচেরীনা মখোয়গী রাজ্য/য়ু.তি.দা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিংগী কনেক্সন পীখ্রে হায়না খঙহল্লকখি।
জে.জে.এম.গী মখাদা, নিংথিনা মথৌ তৌবা য়ুমগী ওইবা তোতি কনেক্সন হায়বা অসি পঞ্চায়ত/ভিলেজ ৱাতর এন্দ সেনিতেশন কমিতী (ভি.দবল্যু.এস.সি.)না লেপ্পা মতম অদুগী মতুং ইন্না চাং নাইনা ক্বান্তিতী মতিক চানা (পর কেপিতা পর দেদা লিতর ৫৫), প্রেসক্রাইব তৌবা ক্বালিতী (বি.আই.এস.: ১০৫০০ নোর্মশিংগী মতুং ইন্না)গী সর্বিসশিং পিবা অদুবুনি।
জে.জে.এম.গী ওপরেস্নেল গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না, খুঙ্গং অমদা লৈরিবা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতি কনেক্সনগী প্রোভিজন লৈহল্লবা মতুংদা, স্কীম অসিবু থবক ওইনা পাইখৎলিবা অদুনা গ্রাম পঞ্চায়ত্তা কমপ্লিশন সর্তিফিকেত পী আমসুং জে.জে.এম.এস.-আই.এম.আই.এস.তা ‘হর ঘর জল’ খুঙ্গং অমা ওইনা খুঙ্গং অদুবু মার্ক তৌই। মসিগী মতুংদা, গ্রাম সভানা মখোয়গী মীফমদা থবক অদু লোইশিনবগী রিপোর্ত অদুবু লাউনা পাথোক্লদুনা ‘হর ঘর জল’ খুঙ্গং অমা ওইনা সর্তিফাই তৌরদুনা ফোর্মেল ওইবা মওংদা রিজোল্যুশন পাস তৌই। থবক পাইখৎলিবা দিপার্তমেন্ত অদুনা পীবা সর্তিফিকেত অদুগী কোপী, গ্রাম সভানা পাস তৌখিবা রিজোল্যুশন, অমসুং গ্রাম সভা অদুবু নিংথিনা নম্বা অতেনবা ভীদিও অমা জে.জে.এম.গী দাশবোর্দতা উৎলি অমসুং খুঙ্গং অদুবু জে.জে.এম.এস.-আই.এম.আই.এস.তা সর্তিফাই তৌরে হায়না মার্ক তৌই। অসিগুম্না, সর্তিফিকেশন অসি খুঙ্গংগী থাক্তা খক্তদা পাংথোকই, অসিগুম্বা খুঙ্গংশিং অসিদা তোতিগী ঈশিংগী কনেক্সনশিং অসি য়ুমথোং খুদিংদা পীখ্রে হায়না রিপোর্ত তৌখি।
২৬.০৭.২০২৩ ফাওবদা, রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা থবক পাইখৎলিবা দিপার্তমেন্তশিংনা ‘হর ঘর জল’ ওইনা রিপোর্ত তৌরকখিবা খুঙ্গং ১,৭৬,৩৬৩গী মনুংদা, খুঙ্গং ৬৫,৮২৬ দি গ্রাম সভানা ‘হর ঘর জল’ খুঙ্গং ওইনা সর্তিফাই তৌখ্রে।
মসিগী ই-পাউ অসি পব্লিক দোমেনদা লৈ অমসুং মসিবু https://ejalshakti.gov.in/jjmreport/JJMIndia.aspx ৱেবলিঙ্ক অসি শিজিন্নদুনা এক্সেস তৌবা য়াগনি।
মসিগী ই-পাউ অসি জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী প্রহলাদ সিং পতেলনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
****
এ.এস.
এনেক্স-I
(মশিং লাখতা)
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.
হৌজিক ফাওবদা অপুনবা খুঙ্গংগী ঐচ.ঐচ.শিং
১৫/০৮/০১৯ ফাওবদা তোতি ঈশিংগী কনেক্সন লৈরবা খুঙ্গংগী ঐচ.ঐচ.শিং
তোতি ঈশিংগী কনেক্সন পীরবা খুঙ্গংগী ঐচ.ঐচ.শিং
তোতিগী ঈশিং সপ্লাই লৈরবা অপুনবা খুঙ্গংগী ঐচ.ঐচ.শিং (২৬/০৭/২০২৩ ফাওবদা)
No.
In %
১৯-২০
২০-২১
২১-২২
২২-২৩
২৩-২৪
No.
In%
১.
অনদমান অমসুং নিকোবার আইলেন্দশিং
০.৬২
০.২৯
৪৬.০২
-
০.৩৩
-
-
-
০.৬২
১০০.০০
২.
অন্ধ্র প্রদেশ
৯৫.৫৫
৩০.৭৪
৩২.১৮
১.১৯
১২.৭৭
৯.৫৯
১২.১২
০.৫৪
৬৬.৯৫
৭০.০৮
৩.
অরুনাচল প্রদেশ
২.৩০
০.২৩
৯.৯১
০.১৩
০.৬৫
০.৪২
০.৩৪
০.২০
১.৯৭
৮৫.৬৪৫
৪.
অসাম
৬৮.২৬
১.১১
১.৬৩
০.৪৯
৫.০৭
১৬.৫২
৮.৭৯
৩.৯৬
৩৫.৯৪
৫২.৬৭
৫.
বিহার
১৬৬.৩০
৩.১৬
১.৯০
২৮.৯৭
১০৩.৪৬
১৯.৮৬
৩.৬৩
১.২১
১৬০.২৯
৯৬.৩৮
৬.
ছত্তিসগর
৫০.০৯
৩.২০
৬.৩৮
০.৯৬
১.৫১
৪.৪৫
১০.৮১
৬.১৬
২৭.১১
৫৪.১৩
৭.
দি.এন.ঐচ. অমসুং দি.দি.
০.৮৫
০.০০
০.০০
-
০.২৫
০.৬১
-
-
০.৮৫
১০০.০০
৮.
গোৱা
২.৬৩
১.৯৯
৭৫.৭০
০.৩১
০.৩৩
-
-
-
২.৬৩
১০০.০০
৯.
গুজরাত
৯১.১৮
৬৫.১৬
৭১.৪৬
১.০৬
১০.৯৫
৮.৯৯
৫.০৩
-
৯১.১৮
১০০.০০
১০.
হরিয়ান
৩০.৪১
১৭.৬৬
৫৮.০৮
১.৩৫
৭.৯১
৩.৪৯
-
-
৩০.৪১
১০০.০০
১১.
হিমাচল প্রদেশ
১৭.০৯
৭.৬৩
৪৪.৬৪
১.৫৯
৩.৭৯
২.৮৭
০.৯৩
০.২৯
১৭.০৯
১০০.০০
১২.
জে. অমসুং কে.
১৮.৬৬
৫.৭৫
৩০.৮৪
২.০৭
২.১৬
০.৫৮
০.৪০
১.৪৮
১২.৪৫
৬৬.৭২
১৩.
ঝারখন্দ
৬১.২৮
৩.৪৫
৫.৬৩
০.৯৫
৩.০০
৪.১৯
৮.৭৭
৩.৫৮
২৩.৯৫
৩৯.০৮
১৪.
কর্নাতকা
১০১.১৭
২৪.৫১
২৪.২৩
০.২১
৩.৪৩
১৮.৭০
২০.৫৭
২.২০
৬৯.৬৩
৬৮.৮৩
১৫.
কেরলা
৭০.৮২
১৬.৬৪
২৩.৫০
০.৮৫
৪.০৪
৬.৬৪
৫.২৯
১.৮৫
৩৫.৩২
৪৯.৮৯
১৬.
লদাখ
০.৪২
০.০১
৩.৩৩
০.০১
০.০২
০.০৯
০.১৮
০.০২
০.৩৩
৭৮.৫৭
১৭.
লক্সদ্বীপ
০.১৩
০.০০
-
-
-
-
০.০০
০.০০
০.৪২
১৮.
মধ্য প্রদেশ
১১৯.৬৪
১৩.৫৩
১১.৩১
৪.১৯
১৯.৮৭
১০.৮৯
৯.০৭
৩.৭১
৬১.২৭
৫১.২১
১৯.
মহারাস্ত্র
১৪৬.৭৩
৪৮.৪৪
৩৩.০১
৫.৪৫
৩৭.০৯
১০.৬৬
৮.২২
৪.১৬
১১৪.০১
৭৭.৭০
২০.
মনিপুর
৪.৫২
০.২৬
৫.৭৪
০.০৪
১.৯৬
০.৭০
০.৪৯
০.০১
৩.৪৬
৭৬.৭২
২১.
মেঘালয়া
৬.৫২
০.০৫
০.৭০
০.০২
০.৮৭
১.৩৪
০.৮০
০.৪৩
৩.৫১
৫৩.৮৯
২২.
মিজোরাম
১.৩৩
০.০৯
৬.৯১
০.১৬
০.৩৪
০.২১
০.৩০
০.১০
১.২০
৯০.৬৯
২৩.
নাগালেন্দ
৩.৬৯
০.১৪
৩.৭৬
০.০২
০.৪৮
০.৯২
০.৮৭
০.৩১
২.৭৪
৭৪.২৫
২৪.
ওরিশা
৮৮.৬৪
৩.১১
৩.৫১
৪.৩৭
১৫.৪৭
১৭.৪৭
১২.২২
২.৭১
৫৫.৩৬
৬২.৪৫
২৫.
পুদুচেরী
১.১৫
০.৯৪
৮১.৩৩
০.০৬
০.০৮
০.০৭
০.০০
-
১.১৫
১০০.০০
২৬.
পঞ্জাব
৩৪.২৬
১৬.৭৯
৪৯.০০
০.৭৬
৮.১৮
৮.৪০
০.১৩
-
৩৪.২৬
১০০.০০
২৭.
রাজস্থান
১০৮.০২
১১.৭৪
১০.৮৭
১.০২
৬.৮১
৫.৩৮
১৪.১৩
৫.৫২
৪৪.৬০
৪১.৩০
২৮.
সিক্কিম
১.৩২
০.৭০
৫৩.৩৪
-
০.১০
০.০৮
০.১৯
০.০৬
১.১৪
৮৬.৪০
২৯.
তামিল নাদু
১২৫.৫৩
২১.৭৬
১৭.৩৩
০.১৭
১৬.১৩
১৪.৯০
২৬.৫২
৯.২০
৮৮.৬৮
৭০.৬৩
৩০.
তেলঙ্গনা
৫৩.৯৮
১৫.৬৮
২৯.০৫
২০.১৮
১৮.২০
-০.১৯
০.১১
-
৫৩.৯৮
১০০.০০
৩১.
ত্রিপুরা
৭.৪৪
০.২৫
৩.৩০
০.৪৬
১.৪২
১.৬৫
০.৮১
০.৩৪
৪.৯৩
৬৬.২৭
৩২.
উত্তর প্রদেশ
২৬৬.৫৬
৫.১৬
১.৯৪
৪.৬৬
১৯.১৬
৫.৮১
৬০.৩৩
৪৭.৮৩
১৪২.৯৪
৫৩.৬৩
৩৩.
উত্তরাখন্দ
১৪.৯৪
১.৩০
৮.৭২
০.৮৭
৪.৩২
২.৭৫
২.২৪
০.২৯
১১.৭৭
৭৮.৭৯
৩৪.
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৮৪.৫৬
২.১৫
১.১৬
০.০৫
১২.৪৮
২৩.৩১
২০.৭৭
৪.৭৮
৬৩.৫৩
৩৪.৪২
অপুনবা
১,৯৪৬.৬০
৩২৩.৬৩
১৬.৬৩
৮২.৬২
৩২২.৬২
২০১.৩৪
২৩৪.০৭
১০০.৯৪
,২৬৫.৩২
৬৫.০০
দিল্লী অমসুং চন্দিগরদা খুঙ্গংগী মীশিং লৈতে ঐচ.ঐচ.: হাউসহোল্দ
সোর্স: জে.জে.এম. – আই.এম.আই.এস.
****
এনেক্স-II
(শেনফম লুপা করোরদা)
S. No.
State/ UT
জে.জে.এম.- সেন্ত্রেল শিয়র
২০১৮-১৯*
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
২০২২-২৩
খাইদোকখিবা ফন্দ
লৌথোকখিবা ফন্দ
খাইদোকখিবা ফন্দ
লৌথোকখিবা ফন্দ
খাইদোকখিবা ফন্দ
লৌথোকখিবা ফন্দ
খাইদোকখিবা ফন্দ
লৌথোকখিবা ফন্দ
খাইদোকখিবা ফন্দ
লৌথোকখিবা ফন্দ
1.
অনদমান অমসুং নিকোবার আইলেন্দশিং
০.৬২
০.৩১
১.৭৮
০.৫০
২.৯৩
১.৪৬
৮.২৬
২.০৬
৯.১৫
২.১৬
1.
অন্ধ্র প্রদেশ
১৯৭.৫৬
১৮৫.৮৫
৩৭২.৬৪
৩৭২.৬৪
৭৯০.৪৮
২৯৭.৬২
৩,১৮২.৮৮
৭৯১.০৬
৩,৪৫৮.২০
এন.দি.
1.
অরুনাচল প্রদেশ
৯৬.৯৫
৯০.৮৯
১৩২.৫৫
১৭৭.৪৭
২৫৪.৮৫
৩৪৪.৮৫
১,০১৩.৫৩
১,৫৫৫.৫৩
১,১১৬.৩৫
১,১১৬.৩৫ ১,১১৬.৩৫৪,
1.
অসাম
৫৬৭.৮৯
৩০০.৭৬
৬৯৪.৯৫
৪৪২.৩৬
১,৬০৮.৫১
৫৫১.৭৭
৫,৬০১.১৬
৪,২০০.৮৭
৬,১১৭.৬১
৪,৫৮৮.২১
1.
বিহার
৪৭৬.৬৩
২৩৪.৮৪
৭৮৭.৩১
৪১৭.৩৫
১,৮৩৯.১৬
৩৫৩.৬০
৬,৬০৮.২৫
ND
৪,৭৬৬.৯০
এন.দি.
1.
ছত্তিসগর
৯৫.৪৭
৪৮.১৯
২০৮.০৪
৬৫.৮২
৪৪৫.৫২
৩৩৪.১৪
১,৯০৮.৯৬
৪৭৭.২৪
২,২২৩.৯৮
২,২২৩.৯৮
1.
গোৱা
৩.৩৪
১.৬৭
৭.৫৭
৩.০৮
১২.৪১
৬.২০
৪৫.৫৩
২২.৭৭
৪৯.৯৮
এন.দি.
1.
গুজরাত
২৩৭.০৯
২২২.২৭
৩৯০.৩১
৩৯০.৩১
৮৮৩.০৮
৯৮৩.০৮
৩,৪১০.৬১
২,৫৫৭.৯৬
৩,৫৯০.১৬
৩,৫৯০.১৬
1.
হরিয়ানা
৮১.৮৮
৭৬.৭৬
১৪৯.৯৫
১৪৯.৯৫
২৮৯.৫২
৭২.৩৮
১,১১৯.৯৫
৫৫৯.৯৮
১,১৫৭.৪৪
৪৬৩.০০
1.
হিমাচল প্রদেশ
৯১.১২
৮৫.৪৩
১৪৮.৬৭
২০৫.৮৩
৩২৬.২০
৫৪৭.৪৮
১,২৬২.৭৮
২,০১২.৭৮
১,৩৪৪.৯৪
১,৩৪৪.৯৪
1.
জে. অমসুং কে.
৩০৯.০৭
২৪৯.৩৪
৩২২.০৩
৩২২.০৩
৬৮১.৭৭
৫৩.৭২
২,৭৪৭.১৭
৬০৪.১৮
৩,০৩৯.১১
১,৪৩৯.৫০
1.
ঝারখন্দ
২০৭.৯৭
৮৫.১২
২৬৭.৬৯
২৯১.১৯
৫৭২.২৪
১৪৩.০৬
২,৪৭৯.৮৮
৫১২.২২
২,৮২৫.৫২
২,১১৯.১৪
1.
কর্নাতকা
৩৩১.০৪
২৭৬.০৬
৫৪৬.০৬
৫৪৬.০৬
১,১৮৯.৪০
৪৪৬.৩৬
৫,০০৮.৮০
২,৫০৪.৪০
৫,৪৫১.৮৫
২,৭২৫.৯৩
1.
কেরলা
৯০.৩৭
৮৪.৮৬
২৪৮.৭৬
১০১.২৯
৪০৪.২৪
৩০৩.১৮
১,৮০৪.৫৯
১,৩৫৩.৪৪
২,২০৬.৫৪
২,২০৬.৫৪
1.
লদাখ
-
-
১৬৬.৬৫
৬৭.৮৬
৩৫২.০৯
ND
১,৪২৯.৯৬
৩৪০.৬৮
১,৫৫৫.৭৭
৩৮২.৭৬
1.
লক্সদ্বীপ
-
-
-
-
-
-
-
-
৩৬.৯৯
৯.২৫
1.
মধ্য প্রদেশ
২৭৪.০৯
২৪৩.৬২
৫৭১.৬০
৫৭১.৬০
১,২৮০.১৩
৯৬০.০৯
৫,১১৬.৭৯
৩,৮৩৭.৫৯
৫,৬৪১.০২
২,৮২০.৫১
1.
মহারাস্ত্র
৪৭৪.১৬
২৩৯.০৬
৮৪৭.৯৭
৩৪৫.২৮
১,৮২৮.৯২
৪৫৭.২৩
৭,০৬৪.৪১
১,৬৬৬.৬৪
৭,৮৩১.২৫
৩,৯১৫.৬২
1.
মনিপুর
৪০.২৫
৩৭.৭৩
৬৭.৬৯
৯১.১৭
১৩১.৮০
১৪১.৮০
৪৮১.১৯
৬০১.১৯
৫১২.০৫
২৫৬.০৩
1.
মেঘালয়া
৫২.৪৩
৪৯.১৫
৮৬.০২
৪৩.০১
১৭৪.৯২
১৮৪.৯২
৬৭৮.৩৯
১,০৭৮.৩৯
৭৪৭.৭৬
১,০৪৭.০০
1.
মিজোরাম
২৮
২৬.২৫
৩৯.৮৭
৬৮.০৫
৭৯.৩০
১০৪.৩০
৩০৩.৮৯
৩০৩.৮৯
৩৩৩.৯১
৪৪৮.৫৮
1.
নাগালেন্দ
৩৪.৭২
১৭.৩৬
৫৬.৪৯
৫৬.৪৯
১১৪.০৯
৮৫.৫৭
৪৪৪.৮১
৩৩৩.৬১
৪৮৪.২৮
৪৮৪.২৮
1.
ওরিশা
১৫৪.৯৯
১২৮.৮২
৩৬৪.৭৪
৩৬৪.৭৪
৮১২.১৫
৬০৯.১১
৩,৩২৩.৪২
২,৪৯২.৫৬
৩,৬০৮.৬২
১,৭৬৮.৭৩
1.
পুদুচেরী
১.২৯
২.৫০
ND
৪.৬৪
১.০৬
৩০.২২
৭.৪৭
১৭.৮৩
এন.দি.
1.
পঞ্জাব
১২৫.৯৭
১১৯.৪১
২২৭.৪৬
২২৭.৪৬
৩৬২.৭৯
ND
১,৬৫৬.৩৯
৪০২.২৪
২,৪০৩.৪৬
এন.দি.
1.
রাজস্থান
৬৯২.১৩
৬৫৫.৪১
১,৩০১.৭১
১,৩০১.৭১
২,৫২২.০৩
৬৩০.৫১
১০,১৮০.৫০ ১০,১৮০.৫০
২,৩৪৫.০৮
১৩,৩২৮.৬০
৬,০৮১.৮০
1.
সিক্কিম
১১.৬২
১০.৮৯
১৫.৪১
২৬.১৫
৩১.৩৬
৩৯.৩৬
১২৪.৭৯
১৯৪.৭৯
১৩৬.১৭
১৮৮.৯২
1.
তামিল নাদু
১৮০.৯৯
১৬৭.৩১
৩৭৩.৮৭
৩৭৩.১০
৯২১.৯৯
৬৯০.৩৬
৩,৬৯১.২১
৬১৪.৩৫
৪,০১৫.০০
৮৭২.৯৬
1.
তেলঙ্গনা
১৩১.৪
১২৩.১৮
২৫৯.১৪
১০৫.৫২
৪১২.১৯
৮২.৭১
১,৬৫৩.০৯
ND
১,৬৫৭.৫৬
এন.দি.
1.
ত্রিপুরা
৫৫.১৮
৫১.৭৩
১০৭.৬৪
১৪৫.৩৭
১৫৬.৬১
১১৭.৪৬
৬১৪.০৯
৭১৪.০৯
৬৬৬.৯৭
৮৪৯.৯১
1.
উত্তর প্রদেশ
৭১৩.৯৫
৬৭০.৭২
১,২০৬.২৮
১,৫১৩.১৪
২,৫৭০.৯৪
১,২৯৫.৪৭
১০,৮৭০.৫০
৫,৪৩৫.২৫
১২,৬৬২.০৫
৯,৪৯৬.৫৪
1.
উত্তরাখন্দ
৯৯.১৭
৯২.৯৭
১৭০.৫৩
১৭০.৫৩
৩৬২.৫৮
২৭১.৯৩
১,৪৪৩.৮০
১,০৮২.৮৫
১,৬১২.৫০
১,২০৯.৩৮
1.
ৱেস্ত বেঙ্গল
৯১৭.৮২
৮৯০.২৮
৯৯৫.৩৩
৯৯৪.৭৫
১,৬১৪.১৮
৮০৭.০৮
৬,৯৯৮.৯৭
১,৪০৪.৬১
৬,১৮০.২৫
৩,০৯০.১২
সোর্স: জে.জে.এম. – আই.এম.আই.এস. এন.দি.: নোত দ্রোন
* নেস্নেল রুরল দ্রিংকিং ৱাতর প্রোগ্রামগী মখাদা (এন.আর.দি.দবল্যু.পি.)

Ministry of Jal Shakti
'HAR GHAR NAL SE JAL' SCHEME
31 JUL 2023 6:35PM by PIB Delhi
Since August 2019, Government of India, in partnership with States, is implementing Jal Jeevan Mission (JJM) – Har Ghar Jal to make provision of tap water supply to every rural household by 2024. Water is a state subject and therefore, the primary responsibility for planning and implementing piped water supply schemes to provide tap water to their households, lies with the respective State/UT. Government of India supplements the efforts of the States by providing technical and financial assistance under JJM.
Since launch of JJM, additional 9.42 Crore rural households have been provided tap connections. Thus, as on 26.07.2023, out of 19.42 crore rural households in the country, provision of tap water supply has been made to 12.65 Crore (65%) households. As reported by States on JJM-IMIS, State/ UT-wise and year-wise details of tap connections provided, are at Annex-I. The year-wise and State/ UT-wise details of JJM central fund allocated and fund drawn by the States/ UTs under during last five years, are at Annex-II.
As on 26.07.2023, 6 States of Goa, Gujarat, Haryana, Punjab, Himachal Pradesh and Telangana, and 3 UTs of Andaman & Nicobar Islands, Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu, and Puducherry reported to have provided tap water connection to every rural household in their State/UT.
Under JJM, a functional household tap connection is defined as having service levels of adequate quantity (55 liters per capita per day), of prescribed quality (as per BIS:10500 norms) on regular basis as per the schedule decided by the Pnachayat/ Village Water and Sanitation Committee (VWSC).
As per Operational Guidelines of JJM, after making provision of tap connections to all rural households in a village, the Department implementing the scheme provides completion certificate to Gram Panchayat and marks the village as ‘Har Ghar Jal’ village on JJM-IMIS. Subsequently, Gram Sabha while reading out aloud the work completion report in its meeting, formally passes resolution certifying itself as ‘Har Ghar Jal’ village. The copy of certificate provided by implementing department, resolution passed by Gram Sabha, and a small video capturing the Gram Sabha is reflected on JJM Dashboard and village is marked certified in JJM-IMIS. As such, certification is carried out only at village level, in such villages where all households are reported to have been provided tap water connections.
As on 26.07.2023, out of 1,76,363 villages are reported as ‘Har Ghar Jal’ by implementing departments in States/ UTs, 65,826 villages have been certified by gram sabhas, as ‘Har Ghar Jal’ villages.
This information is in public domain that can be accessed using weblink:
https://ejalshakti.gov.in/jjmreport/JJMIndia.aspx.
This information was given by the Minister of State for Jal Shakti, Shri Prahlad Singh Patel in a written reply in Rajya Sabha today.
****
AS
Annex-I
(Number in lakhs)
S. No.
State/ UT
Total rural HHs as on date
Rural HHs with tap water connection as on 15/08/019
Rural HHs provided tap water connections
Total Rural HHs with tap water supply (As on 26/07/2023)
No.
In %
19-20
20-21
21-22
22-23
23-24
No.
In%
1.
A & N Islands
0.62
0.29
46.02
-
0.33
-
-
-
0.62
100.00
2.
Andhra Pr.
95.55
30.74
32.18
1.19
12.77
9.59
12.12
0.54
66.95
70.08
3.
Arunachal Pr.
2.30
0.23
9.91
0.13
0.65
0.42
0.34
0.20
1.97
85.645
4.
Assam
68.26
1.11
1.63
0.49
5.07
16.52
8.79
3.96
35.94
52.67
5.
Bihar
166.30
3.16
1.90
28.97
103.46
19.86
3.63
1.21
160.29
96.38
6.
Chhattisgarh
50.09
3.20
6.38
0.96
1.51
4.45
10.81
6.16
27.11
54.13
7.
DNH and DD
0.85
0.00
0.00
-
0.25
0.61
-
-
0.85
100.00
8.
Goa
2.63
1.99
75.70
0.31
0.33
-
-
-
2.63
100.00
9.
Gujarat
91.18
65.16
71.46
1.06
10.95
8.99
5.03
-
91.18
100.00
10.
Haryana
30.41
17.66
58.08
1.35
7.91
3.49
-
-
30.41
100.00
11.
Himachal Pr.
17.09
7.63
44.64
1.59
3.79
2.87
0.93
0.29
17.09
100.00
12.
J&K
18.66
5.75
30.84
2.07
2.16
0.58
0.40
1.48
12.45
66.72
13.
Jharkhand
61.28
3.45
5.63
0.95
3.00
4.19
8.77
3.58
23.95
39.08
14.
Karnataka
101.17
24.51
24.23
0.21
3.43
18.70
20.57
2.20
69.63
68.83
15.
Kerala
70.82
16.64
23.50
0.85
4.04
6.64
5.29
1.85
35.32
49.89
16.
Ladakh
0.42
0.01
3.33
0.01
0.02
0.09
0.18
0.02
0.33
78.57
17.
Lakshadweep
0.13
0.00
-
-
-
-
0.00
0.00
0.42
18.
Madhya Pr.
119.64
13.53
11.31
4.19
19.87
10.89
9.07
3.71
61.27
51.21
19.
Maharashtra
146.73
48.44
33.01
5.45
37.09
10.66
8.22
4.16
114.01
77.70
20.
Manipur
4.52
0.26
5.74
0.04
1.96
0.70
0.49
0.01
3.46
76.72
21.
Meghalaya
6.52
0.05
0.70
0.02
0.87
1.34
0.80
0.43
3.51
53.89
22.
Mizoram
1.33
0.09
6.91
0.16
0.34
0.21
0.30
0.10
1.20
90.69
23.
Nagaland
3.69
0.14
3.76
0.02
0.48
0.92
0.87
0.31
2.74
74.25
24.
Odisha
88.64
3.11
3.51
4.37
15.47
17.47
12.22
2.71
55.36
62.45
25.
Puducherry
1.15
0.94
81.33
0.06
0.08
0.07
0.00
-
1.15
100.00
26.
Punjab
34.26
16.79
49.00
0.76
8.18
8.40
0.13
-
34.26
100.00
27.
Rajasthan
108.02
11.74
10.87
1.02
6.81
5.38
14.13
5.52
44.60
41.30
28.
Sikkim
1.32
0.70
53.34
-
0.10
0.08
0.19
0.06
1.14
86.40
29.
Tamil Nadu
125.53
21.76
17.33
0.17
16.13
14.90
26.52
9.20
88.68
70.63
30.
Telangana
53.98
15.68
29.05
20.18
18.20
-0.19
0.11
-
53.98
100.00
31.
Tripura
7.44
0.25
3.30
0.46
1.42
1.65
0.81
0.34
4.93
66.27
32.
Uttar Pr.
266.56
5.16
1.94
4.66
19.16
5.81
60.33
47.83
142.94
53.63
33.
Uttarakhand
14.94
1.30
8.72
0.87
4.32
2.75
2.24
0.29
11.77
78.79
34.
West Bengal
184.56
2.15
1.16
0.05
12.48
23.31
20.77
4.78
63.53
34.42
Total
1,946.60
323.63
16.63
82.62
322.62
201.34
234.07
100.94
1,265.32
65.00
Delhi & Chandigarh have no rural population. HH: Household Source: JJM – IMIS
****
Annex-II
(Amount in Rs. Crore)
S. No.
State/ UT
JJM-Central share
2018-19*
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
Fund allocated
Fund drawn
Fund allocated
Fund drawn
Fund allocated
Fund drawn
Fund allocated
Fund drawn
Fund allocated
Fund drawn
1.
A & N Islands
0.62
0.31
1.78
0.50
2.93
1.46
8.26
2.06
9.15
2.16
1.
Andhra Pr.
197.56
185.85
372.64
372.64
790.48
297.62
3,182.88
791.06
3,458.20
ND
1.
Arunachal Pr.
96.95
90.89
132.55
177.47
254.85
344.85
1,013.53
1,555.53
1,116.35
1,116.35 1,116.354,
1.
Assam
567.89
300.76
694.95
442.36
1,608.51
551.77
5,601.16
4,200.87
6,117.61
4,588.21
1.
Bihar
476.63
234.84
787.31
417.35
1,839.16
353.60
6,608.25
ND
4,766.90
ND
1.
Chhattisgarh
95.47
48.19
208.04
65.82
445.52
334.14
1,908.96
477.24
2,223.98
2,223.98
1.
Goa
3.34
1.67
7.57
3.08
12.41
6.20
45.53
22.77
49.98
ND
1.
Gujarat
237.09
222.27
390.31
390.31
883.08
983.08
3,410.61
2,557.96
3,590.16
3,590.16
1.
Haryana
81.88
76.76
149.95
149.95
289.52
72.38
1,119.95
559.98
1,157.44
463.00
1.
Himachal Pr.
91.12
85.43
148.67
205.83
326.20
547.48
1,262.78
2,012.78
1,344.94
1,344.94
1.
Jammu & Kashmir
309.07
249.34
322.03
322.03
681.77
53.72
2,747.17
604.18
3,039.11
1,439.50
1.
Jharkhand
207.97
85.12
267.69
291.19
572.24
143.06
2,479.88
512.22
2,825.52
2,119.14
1.
Karnataka
331.04
276.06
546.06
546.06
1,189.40
446.36
5,008.80
2,504.40
5,451.85
2,725.93
1.
Kerala
90.37
84.86
248.76
101.29
404.24
303.18
1,804.59
1,353.44
2,206.54
2,206.54
1.
Ladakh
-
-
166.65
67.86
352.09
ND
1,429.96
340.68
1,555.77
382.76
1.
Lakshadweep
-
-
-
-
-
-
-
-
36.99
9.25
1.
Madhya Pr.
274.09
243.62
571.60
571.60
1,280.13
960.09
5,116.79
3,837.59
5,641.02
2,820.51
1.
Maharashtra
474.16
239.06
847.97
345.28
1,828.92
457.23
7,064.41
1,666.64
7,831.25
3,915.62
1.
Manipur
40.25
37.73
67.69
91.17
131.80
141.80
481.19
601.19
512.05
256.03
1.
Meghalaya
52.43
49.15
86.02
43.01
174.92
184.92
678.39
1,078.39
747.76
1,047.00
1.
Mizoram
28
26.25
39.87
68.05
79.30
104.30
303.89
303.89
333.91
448.58
1.
Nagaland
34.72
17.36
56.49
56.49
114.09
85.57
444.81
333.61
484.28
484.28
1.
Odisha
154.99
128.82
364.74
364.74
812.15
609.11
3,323.42
2,492.56
3,608.62
1,768.73
1.
Puducherry
1.29
0
2.50
ND
4.64
1.06
30.22
7.47
17.83
ND
1.
Punjab
125.97
119.41
227.46
227.46
362.79
ND
1,656.39
402.24
2,403.46
ND
1.
Rajasthan
692.13
655.41
1,301.71
1,301.71
2,522.03
630.51
10,180.50 10,180.50
2,345.08
13,328.60
6,081.80
1.
Sikkim
11.62
10.89
15.41
26.15
31.36
39.36
124.79
194.79
136.17
188.92
1.
Tamil Nadu
180.99
167.31
373.87
373.10
921.99
690.36
3,691.21
614.35
4,015.00
872.96
1.
Telangana
131.4
123.18
259.14
105.52
412.19
82.71
1,653.09
ND
1,657.56
ND
1.
Tripura
55.18
51.73
107.64
145.37
156.61
117.46
614.09
714.09
666.97
849.91
1.
Uttar Pr.
713.95
670.72
1,206.28
1,513.14
2,570.94
1,295.47
10,870.50
5,435.25
12,662.05
9,496.54
1.
Uttarakhand
99.17
92.97
170.53
170.53
362.58
271.93
1,443.80
1,082.85
1,612.50
1,209.38
1.
West Bengal
917.82
890.28
995.33
994.75
1,614.18
807.08
6,998.97
1,404.61
6,180.25
3,090.12
Source: JJM - IMIS ND: Not Drawn
*Under National Rural Drinking Water Programme (NRDWP)