রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা ওরিসাগী হাই কোর্তকী চহি 75 মপুং ফারকপগী ভেলেদিক্তরী থৌরমদা শরুক য়াখ্রে
লিগেল প্রোফেসন অসিনা ত্রাইএল নীংথিনা চত্থবা অমসুং অচুম্বা ৱায়েল পীবগী মাইকৈদা থবক তৌগদবনিঃ রাস্ত্রপতি মুর্মু
26 JUL 2023 2:22PM by PIB Imphal
ভারতকী রাস্ত্রপতি, শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মুনা ঙসি (জুলাই 26, 2023) কত্তক্তা পাংথোকপা ওরিসাগী হাই কোর্তকী চহি 75 মপুং ফারকপগী ভেলেদিক্তরী থৌরমদা শরুক য়াখ্রে অমসুং ৱা ঙাঙখ্রে।
রাস্ত্রপতিনা কার্গিল লান্দা পুন্সি কত্থোকখ্রবা ভারতকী থৌনা ফরবা লান্মীশিংগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎপগা লোয়ননা মহাক্কী ৱারোল হৌদোকখি। ভারত ইমাগীদমক্তা থৱাই থাখিবা লান্মী কয়াগী মনুংদা ওরিশাদগী লান্মী কয়াসু য়াওখি হায়না মহাক্না হায়খি। মেজর পদ্মাপানী অচার্য়বু মহা বীর চক্রা পীদুনা মহাক্কী সেবাগীদমক্তা ইকায় খুম্নখি। লান্মীশিং অসিগী মথৌনা ফবগী মতৌনা ঐখোয়গী লৈবাক মীয়ামগী মফমদা মতম পুম্বদা ইথিল পীগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
ওরিসা হাই কোর্তকী চহি 75 মপুং ফাবগী থৌরমগী মতাংদা ঙাংলদুনা, রাস্ত্রপতিনা ওরিসাগী হাই কোর্তনা মহাক্কী চহি 75কী খোঙচৎ অসিদা অৱাংবা স্তেন্দর্দ কয়া থমম্লে হায়খি। হাই কোর্ত অসিগী লুমিনারীশিংগী মনুংদা বাবু জগন্নাথ দাস, রঙ্গনাথ মিশ্রা, রাধা চরন পত্নাইক, দেব প্রিয়া মহাপাত্রা, গোপালা বল্লব পত্নাইক, অরিজিত পসায়ত, অনঙ্গা কুমার পত্নাইক অমসুং দিপক মিশ্রাগুম্বা জস্তিস কয়া য়াওরি অমসুং মখোয়না সুপ্রীম কোর্তকী জজসু ওইখি অমসুং খরদি ভারতকী চীফ জস্তিসকী ফম ফাওবা পায়খি হায়না মহাক্না হায়খি। কোর্ত অসিগী মমিংগী মরুমদা হান্নগী অমসুং হৌজিক্কী চীফ জস্তিস, জজ, উকিল অমসুং হাই কোর্ত অসিগী স্তাফশিংগী মথৌ খঙবা, লুনা খনবা, খোঙফম চেৎপগী থৌওং লৈরি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মতমগী অহোংবগা লোয়ননা অহোংবা লাক্তবা ইন্সতিত্যুসন খুদিংনা তুংদা অদুমক লৈহৌগনি হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। ওরিসা হাই কোর্তনা অচুম্বা ৱায়েল পীবগী থৌওংদা তেক্নোলোজীনা চাউখৎলক্লিবা অসিগী কান্নবা লৌনবা হোৎনদুনা লাকখি হায়না মহাক্না পনখি। মতমগা চুনবা, ইন্নোভেতিব ওইবা অমসুং তেক্নোলোজীনা শাফু পীদুনা অহোংবা পুরকপগী থৌওং কয়াগী খুত্থাংদা অচুম্বা ৱায়েল পীবগী থৌওং হেন্না ফগৎহন্নবা হোৎনবগীদমক্তা মহাক্না ওরিসা হাই কোর্তপু থাগৎপা ফোংদোকখি।
লিগেলগী থবকশিং অসিনা ভারত্তা মীয়ামগী থাজবা ফংবা ঙম্লে হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। মসিনা মালেমগী খ্বাইদগী মপাঙ্গল লৈবা গনতন্ত্রগী মপাঙ্গল লৈবা য়ুম্বী অমা ওইনা লেপ্তুনা লৈরিবনি। লিগেল প্রোফেস্নেলশিংনা ত্রাইএল নীংথিনা পাংথোক্তুনা অচুম্বা ৱায়েল পীনবা হোৎনসি হায়না মহাক্না হায়খি। অরানবা মরালদগী জেলদা লৈরিবা মরাল লৈতবা ফাদোকশিংবু মসিনা মনিং তমহনবা ঙমগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
ৱাইয়েল পীরবা মরালগী মখা পোনবা ফাদোক্কী মতমদগী য়াম্না হেন্দোক্না ফাদোক তাদুনা লৈবগী থৌওং কয়া লৈ হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। মসিনা মরম ওইরগা, মরাল লৈজদবা মীওই কয়ানা পুন্সিগী তাঙলবা মতম কয়া মাঙলি। নাকল অমদনা, মরাল লৈবশিংনা আইনগী চৈরাক ফংদবা মরম্না অৱাবা তারবশিংনা থাজবা মাঙবগী থৌদোক কয়াসু লৈ। মসিগুম্বা থৌওং অসি মিৎয়েং চঙফম থোকই। ওরিসা হাই কোর্তকা মরী লৈনরিবা মীপুম খুদিংনা অচুম্বা ৱায়েল অথুবা মতমদা পীনবা হোৎনদুনা লৈবাক মীয়াম মাঙদা খুদম অমা থম্নবা মহাক্না হায়খি।
ঐখোয়গী সংবিধান শেম্বশিংনা খুন্নাইগী সোসিএল অমসুং ইকোনোমিক্কী হীরমদা শোত্থরবা মীওইশিংদা অচুম্বা ৱায়েল পীবদা অহেনবা প্রাইওরিতী পীনবা হায়রম্মি হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। অচুম্বা ৱায়েল তান্নবগীদমক্তা মতিক চাবা লৌশিং নত্ত্রগা রিসোর্স অসি শোত্থরবা খুন্নাইশিংগী মীওইশিংগী মফমদা লৈতে। মরম অদুনা ‘মখোয়না মতৌ করম্না অচুম্বা ৱায়েল ফংগনি’ হায়বসি ৱাহং অমা ওইরি। ৱাহং অসিগী মতাংদা কুপ্না খন্ন-নৈনবগী মথৌ তারি।
মহৌশাগী অমাঙ-অতা থোকপগী থৌদোক্না মীওইবা খুন্নাইদা অচৌবা শিংনবা অমা পীরি হায়না রাস্ত্রপতিনা হায়খি। মহৌশাগী চুননা লৈমিন্নবা হায়বসি হৌজিক মতমগী খ্বাইদগী তঙাই ফদবনি। একজেক্যুতিব অমসুং লেজিসলেচরগা লোয়ননা, জুদিসিএরীনসু অকোয়বগী ফিভম ঙাক শেনবা অমসুং লম্লক্কী শা-উচেক ঙাক শেনবদা অহেনবা মিৎয়েং চঙফম থোকই হায়না মহাক্না হায়খি।

President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA GRACES THE VALEDICTORY FUNCTION OF 75TH YEAR CELEBRATIONS OF HIGH COURT OF ORISSA
LEGAL PROFESSIONALS SHOULD WORK TOWARDS EXPEDITIOUS TRIAL AND QUICK JUSTICE: PRESIDENT MURMU
26 JUL 2023 2:22PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu graced and addressed the valedictory function of 75th year celebrations of the High Court of Orissa at Cuttack today (July 26, 2023).
The President commenced her address by paying tributes to the brave soldiers who sacrificed their lives in the Kargil War. She noted that many soldiers from Odisha are among those who sacrificed their lives in the service of Mother India. Major Padmapani Acharya was honoured with Maha Vir Chakra for his contribution. She said that the bravery of these soldiers will always remain a source of inspiration for our citizens.
Speaking about the 75th year celebrations of the High Court of Orissa, the President said that the High Court of Orissa has set many high standards in its glorious journey of 75 years. The luminaries of this High Court include a long list of Justices like Babu Jagannath Das, Ranganath Misra, Radha Charan Patnaik, Deba Priya Mohapatra, Gopala Ballav Patnaik, Arijit Pasayat, Ananga Kumar Patnaik and Dipak Misra who became Judges of the Supreme Court and some of them also served as the Chief Justice of India. She stated that behind the reputation of this Court is the contribution, loyalty, dedication towards work and vast amount of knowledge of the past and present Chief Justices, Judges, advocates and staff of this High Court.
The President said that any institution which doesn’t change with the change of time, lags behind. She noted that the High Court of Orissa has endeavoured to incorporate the technological advancements in the justice delivery system. She appreciated the High Court of Orissa for streamlining and accelerating the justice delivery system through several modern, innovative and technology-driven changes.
The President said that the legal profession in India has earned the trust and respect of the citizens. It stands strong as one of the important pillars of the world’s largest democracy. She urged legal professionals to work towards expeditious trial and quick justice. She said that it can set free those innocents who are languishing in jail on trivial charges.
The President said that there are instances of people imprisoned for periods longer than the punishment stipulated for the crimes of which they were accused. Due to this, innocent persons lose their important period of life. On the other side, victims also lose the hope for not seeing the guilty facing the legal consequences. Such delays are a major concern. She urged all associated with the High Court of Orissa to work towards speedy dispensation of justice and set an example for the entire country.
The President said that our Constitution-makers have given priority to the delivery of justice to the socially and economically underprivileged sections of the society. People from the deprived sections of the society neither have much knowledge nor have resources to access the justice. Therefore, it is a question before us ‘how would they get justice?’ There is a need for deep churning on this question.
The President said that natural calamities pose a challenge to humanity. Adaptation to nature is the need of the hour. She said that along with the Executive and Legislature, the Judiciary should also give top priority to environment and wildlife protection.