বিত্ত মন্ত্ৰালয়
বিশিষ্ট সেৱাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় পৰোক্ষ কৰ আৰু শুল্ক ব’ৰ্ডৰ ২৯ বিষয়া আৰু কৰ্মচাৰীক ৰাষ্ট্ৰপতিৰ বঁটা আগবঢ়ালে কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমনে
অসম হৈছে ২০১৬ৰ ১২২ সংখ্যক সাংবিধানিক সংশোধনী বিধেয়কত অনুমোদন জনোৱা অন্যতম প্ৰথম ৰাজ্য। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত প্ৰৱৰ্তনৰেপৰা আইজিএছটি সংগ্ৰহ ১২ গুণ বৃদ্ধি পালেঃ নিৰ্মলা সীতাৰমন
চুবুৰীয়া দেশসমূহৰ সৈতে ৫০০০ কিঃমিঃ দূৰত্বৰ সীমান্ত থকা পূৰ্বোত্তৰৰ ৰাজ্যসমূহৰ ক্ষেত্ৰত লেণ্ড কাষ্টমৰ ভূমিকা অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণঃ নিৰ্মলা সীতাৰমন
21 JUL 2023 5:15PM by PIB Guwahati
২০২৩ৰ ২১ জুলাইত গুৱাহাটীত কেন্দ্ৰীয় পৰোক্ষ কৰ আৰু শুল্ক ব’ৰ্ডৰ বিষয়া-কৰ্মচাৰীসকলক - ‘বিশেষ বিশিষ্ট সেৱা’ৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ প্ৰশংসাৰ প্ৰমাণ পত্ৰ আৰু পদক প্ৰদানৰ অভিষেক অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হয়। এই অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমনে মুখ্য অতিথি হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰে। ইয়াত ৰাজহ সচিব শ্ৰী সঞ্জয় মালহোত্ৰা আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ বিশেষ সচিব আৰু কেন্দ্ৰীয় পৰোক্ষ কৰ আৰু শুল্ক ব’ৰ্ডৰ (CBIC) অধ্যক্ষ শ্ৰী বিবেক জোহৰী তথা ব’ৰ্ডৰ সদস্যসকল উপস্থিত থাকে। ২৯ গৰাকী বিষয়াক ২০২৩ৰ গণৰাজ্য দিৱসত ঘোষণা কৰা ৰাষ্ট্ৰপতিৰ প্ৰশংসাৰ প্ৰমাণ পত্ৰ আগবঢ়োৱা হয়।
চিবিআইচিৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী বিবেক জোহৰীয়ে বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলক আদৰণি জনাই কয় যে বিগত দুবছৰমানৰপৰা চিবিআইচিয়ে ৰাজহ সংগ্ৰহেই হওঁক, কৰদাতাৰ সুবিধা, অডিট, চোৰাং-কাৰবাৰ বিৰোধেই হওঁক, ব্যৱসায়িক প্ৰক্ৰিয়াৰ পুনৰ অভিযান্ত্ৰিকীকৰণেই হওঁক, আইটি আন্তঃগাঁথনিয়েই হওঁক বা ভৌতিক আন্তঃগাঁথনিয়েই হওঁক, সকলো দিশতে উৎকৃষ্টতা অৰ্জনৰ লক্ষ্যৰে নিজা কৰ্মক্ষমতাৰ অগ্ৰগতি সাধনত মনোনিৱেশ কৰিছে। তেওঁ সেৱা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত মানৱ সম্পদৰ দক্ষতাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সম্পদৰাজি যথাস্থানত ৰাখিবলৈ এই কেলেণ্ডাৰ বৰ্ষতেই ১৯০০ ৰোধিক বিষয়াক পদোন্নতি দিয়া হৈছে। পলাসমুদ্ৰমত প্ৰশিক্ষণ একাডেমী স্থাপনৰ লগে-লগে প্ৰৱেশ পৰ্য্যায়ৰ লগতে কেৰিয়াৰৰ মাজভাগত প্ৰশিক্ষণৰ জৰিয়তে সামৰ্থ্য বিকাশে অধিক অগ্ৰগতি লাভ কৰিব।
এই বিশেষ দিনটোত ৰাজহ সচিব শ্ৰী সঞ্জয় মালহোত্ৰই সকলো বঁটাপ্ৰাপক আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ লোকসকলক অভিনন্দন জনায়। তেওঁ সকলো বিষয়াকে বিভাগটোলৈ সুখ্যাতি আনিবলৈ নিজৰ সৰ্বস্ব উজাৰি সেৱা আগবঢ়াবলৈ আহ্বান জনায় আৰু তেওঁলোকে কৰা ভাল কামৰ শলাগ লয়।
এই কাৰ্য্যসূচীত সমবেতসকলক সম্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমনে সকলো বঁটাপ্ৰাপক আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালবৰ্গক অভিনন্দন জনায়। তেওঁ কয়, জিএছটিয়ে কেৱল ৰাজহ সংগ্ৰহতেই নহয়, বৰঞ্চ ৰাজ্যসমূহ আৰু কেন্দ্ৰৰ মাজত নিৰ্ধাৰিতভাৱে বিতৰণতো প্ৰভাৱ পেলাইছে। তেওঁ প্ৰাক্তন বিত্তমন্ত্ৰী অৰুণ জেটলীক স্মৰণেৰে তেওঁৰ কাৰ্য্যকালতে দেশত জিএছটি ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁ আগবঢ়োৱা অৱদানৰ ফলশ্ৰুতিত ভাৰতত “এক ৰাষ্ট্ৰ এক কৰ” ব্যৱস্থাৰ সূচনা হয় বুলি কয়।
ইয়াৰোপৰি, ২০১৬ৰ ১২২ সাংবিধানিক সংশোধনী বিধেয়কক অনুমোদন জনোৱা অসমেই প্ৰথমখন ৰাজ্য আছিল বুলি তেওঁ উল্লেখেৰে ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত জিএছটি প্ৰৱৰ্তনৰ উল্লেখযোগ্য সাফল্যৰ পথ প্ৰশস্ত হয় বুলি কয়। জিএছটি গন্তব্যস্থান / ব্যৱহাৰ ভিত্তিক হোৱাৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল এই কৰ ব্যৱস্থাৰ সৰ্ববৃহৎ হিতাধিকাৰী বুলিও তেওঁ কয়। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত জিএছটি ৰাজহ সংগ্ৰহ ২৭.৫% বৃদ্ধি পাইছে। পূৰ্বোত্তৰত ১ লাখৰপৰা ৩.৪৫ লাখলৈ যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে কৰদাতাৰ ভিত্তি। আৰু অসমত আইজিএছটিৰ সংগ্ৰহ আৰম্ভণিৰেপৰা ১২ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। পূৰ্বোত্তৰৰ আন-আন ৰাজ্য যথাঃ ছিকিম আৰু মেঘালয়তো ৰাজহ সংগ্ৰহৰ পৰিমাণ যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে।
ইয়াৰোপৰি, তেওঁ কয় যে জিএছটি আইটি আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষমতা ধাৰাবাহিকভাৱে আৰু ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে আৰু ৩৭.৭৪ লাখ ই-ৱে’ বিল, ৯.৭৮ লাখ পেমেন্ট লেনদেন আৰু ২৪.৮৫ লাখ ৰিটাৰ্ণ ফাইলিং এদিনতে সম্ভৱ হৈ উঠিছে। ইয়াৰোপৰি, এমাহত ১৭.৪৮ কোটি ই-চালান আপল’ড কৰা হৈছে।
তেওঁ উল্লেখ কৰে যে উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহত শুল্ক বিভাগৰ ভূমিকা অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই অঞ্চলৰ চাৰিখন (০৪) চুবুৰীয়া দেশৰ সৈতে ৫০০০ কিলোমিটাৰৰো অধিক ভূমি সীমান্ত আছে। তেওঁ জনোৱা মতে, পূৰ্বোত্তৰত ২৫টা স্থল কাষ্টম ষ্টেচন আছে, ইয়াৰে ১৫টা ষ্টেচন ইতিমধ্যে কাষ্টমছ ইলেক্ট্ৰনিক ডাটা ইন্টাৰচেঞ্জ (EDI) ব্যৱস্থাৰে সজ্জিত। তেওঁ চিবিআইচিক এই বৰ্ষৰ শেষৰ ফালে অৰ্থাৎ ২০২৩ৰ ডিচেম্বৰৰ ভিতৰত বাকী ১০টা স্থল কাষ্টম ষ্টেচনকো ইডিআইৰে সজ্জিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে।
তেওঁ চিবিআইচিক সোণ, গাঞ্জা, হিৰ’ইনৰ চোৰাং সৰবৰাহ ব্যৰ্থকৰণৰ কৃতিত্ব প্ৰদান কৰে। ইয়াৰোপৰি, তেওঁ কয় যে কৃত্ৰিম (synthetic) ড্ৰাগছ আৰু চিগাৰেটৰ চোৰাং সৰবৰাহ ৰোধৰ ক্ষেত্ৰত এতিয়াও কৰিবলৈ বহু কাম বাকী আছে। সমগ্ৰ বিশ্বতে মানদণ্ড নিৰ্ধাৰণেৰে ভাৰতীয় কাষ্টমক বিশ্বমানৰ এজেন্সী হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে তেওঁ চিবিআইচিক প্ৰশংসা কৰে।
কম্প্লাইয়েন্স মেনেজমেন্টৰ সদস্য শ্ৰী সঞ্জয় কুমাৰ আগৰৱালাই শলাগৰ শৰাই আগবঢ়ায়। তেওঁ সংসদৰ বৰ্ষাকালীন অধিৱেশন অব্যাহত থকাৰ সময়তে ২০২৩ৰ অভিষেক অনুষ্ঠানৰ বাবে ব্যস্ততাৰ মাজতো সময় দিয়াৰ বাবে মাননীয় কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীগৰাকীক ধন্যবাদ জনায়। ভাৰতীয় শুল্ক ইডিআই ব্যৱস্থাৰ ক’ভাৰেজৰ ক্ষেত্ৰত মাননীয় বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীৰ নিৰ্দেশনা পালন কৰা হ’ব বুলি তেওঁ আশ্বাস দিয়ে।
বঁটাৰাজি সম্পৰ্কে
১৯৬২ত এই আঁচনিখন প্ৰৱৰ্তনৰে পৰা “জীৱনৰ বিপদাশংকা নেওচি আগবঢ়োৱা ব্যতিক্ৰমী উৎকৃষ্ট সেৱা” আৰু “বিশেষ বিশিষ্ট সেৱা”ৰ স্বীকৃতিস্বৰূপে আজিলৈকে ১২৫০ জন বিষয়াক ৰাষ্ট্ৰপতিৰ প্ৰশংসাপত্ৰ প্ৰদান কৰা হৈছে। ২১-০৭-২০২৩ত এনে ২৯ জন বিষয়াক সম্বৰ্ধনা জনোৱা হয়। এই বিষয়াসকলক ধাৰাবাহিকভাৱে উৎকৃষ্ট প্ৰদৰ্শনৰ লগতে কৰ্তব্যৰ প্ৰতি নিষ্ঠা প্ৰদৰ্শনৰ বাবে নিৰ্বাচিত কৰা হৈছে। এই বছৰ নিৰ্বাচিত হোৱা বঁটাপ্ৰাপকসকলৰ ভিতৰত আছে সেৱাৰ সকলো কেডাৰৰ বিষয়া। তেওঁলোকে চোৰাং ব্যৱসায় প্ৰতিৰোধ, কৰ ফাঁকি ধৰা পেলোৱা, বাণিজ্য ভিত্তিক ধন সৰবৰাহ আৰু বৈদেশিক মুদ্ৰা উলংঘা কাৰ্য্য ধৰা পেলোৱাকে ধৰি ভিন্ন কামত ধাৰাবাহিকভাৱে অনন্য প্ৰদৰ্শন আগবঢ়াইছে। ইয়াৰোপৰি, কৰ নীতি প্ৰণয়ন, ৰাজহ সংগ্ৰহ আৰু ব্যৱসায়িক প্ৰক্ৰিয়াৰ স্বয়ংক্ৰিয়কৰণ আৰু সামৰ্থ্য বিকাশ তথা প্ৰশিক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত এটি বিশেষ ভূমিকা পালন কৰিছে।
তলত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ প্ৰশংসাপত্ৰ লাভ কৰা বিষয়াসকলৰ নাম উল্লেখ কৰা হৈছেঃ
(1) শ্ৰীমতী ৰঞ্জনা ঝা, প্ৰধান মুখ্য আয়ুক্ত, কেন্দ্ৰীয় দ্ৰব্য আৰু সেৱা কৰ, বেংগালুৰু মণ্ডল;
(2) শ্ৰী বিবেক প্ৰসাদ, আয়ুক্ত, কেন্দ্ৰীয় দ্ৰব্য আৰু সেৱা কৰ, গৌতম বুদ্ধ নগৰ;
(3) শ্ৰী প্ৰভজিত সিং গুলাটী, অতিৰিক্ত সঞ্চালক প্ৰধান, তদাৰকী সঞ্চালকালয় (সদৰ),
নতুন দিল্লী;
(4) শ্ৰী বিনায়ক চন্দ্ৰ গুপ্তা, অতিৰিক্ত সঞ্চালক প্ৰধান, চিষ্টেম আৰু ডাটা ব্যৱস্থাপনা সঞ্চালকালয়, নতুন দিল্লী;
(5) ডঃ এন. গান্ধী কুমাৰ, সঞ্চালক (ৰাজ্য কৰ), ৰাজহ (সদৰ), ৰাজহ বিভাগ, নতুন দিল্লী;
(6) শ্ৰী কোট্ৰাস্বামী মাৰেগৌদ্ৰা, অতিৰিক্ত সঞ্চালক (HRM-I), মানৱ সম্পদ উন্নয়ন সঞ্চালকালয়, নতুন দিল্লী;
(7) শ্ৰী আনন্দ গোখলে, যুটীয়া আয়ুক্ত, কেন্দ্ৰীয় দ্ৰব্য আৰু সেৱা কৰ (Audit-I), মুম্বাই;
(8) শ্ৰী অজয় কুমাৰ বানিৱাল, সহকাৰী সঞ্চালক, এনালাইটিক্স আৰু ৰিস্ক মেনেজমেন্ট সঞ্চালকালয়, নতুন দিল্লী;
(9) শ্ৰী বিৰাঞ্চি নাৰায়ণ মিশ্ৰ, সহকাৰী আয়ুক্ত (Postal Appraising Section), Import-II Commissionerate, মুম্বাই মণ্ডল-I;
(10) শ্ৰীমতী এ. গীতা দেৱানন্দ, মুখ্য একাউন্ট বিষয়া, ৰাষ্ট্ৰীয় কাষ্টম, পৰোক্ষ কৰ আৰু নাৰ্ক’টিক্স একাডেমী, বেংগালুৰু;
(11) শ্ৰী জে. ফ্ৰেডিক চৰগুৰু ডুছ, অধীক্ষক, কেন্দ্ৰীয় দ্ৰব্য আৰু সেৱা কৰ, কম্বাটুৰ, চেন্নাই মণ্ডল;
(12) শ্ৰীমতী এম. শান্থী, অধীক্ষক, তদাৰকী সঞ্চালকালয়, দক্ষিণ মাণ্ডলিক ইউনিট, চেন্নাই;
(13) শ্ৰীমতী নাদিয়া নাইম শ্বেইখ, অধীক্ষক, কেন্দ্ৰীয় দ্ৰব্য আৰু সেৱা কৰ, বেলাপুৰ, মুম্বাই মণ্ডল;
(14) শ্ৰী গাইকাৱাড নীতিন বিনায়ক ৰাও, অধীক্ষক, মুখ্য আয়ুক্তৰ কাৰ্য্যালয়, কেন্দ্ৰীয় দ্ৰব্য আৰু সেৱা কৰ, পুনে মণ্ডল;
(15) শ্ৰী প্ৰশান্ত অৰবিন্দ ৰোহানেকাৰ, অধীক্ষক, কেন্দ্ৰীয় দ্ৰব্য আৰু সেৱা কৰ, পুনে-I, পুনে মণ্ডল;
(16) শ্ৰী প্ৰকাশ মুছালিয়াথ, অধীক্ষক, কাষ্টম প্ৰিভেনটিভ ডিভিজন, কেলিকাট, কাষ্টম (প্ৰিভেনটিভ)
সঞ্চালকালয়, কোচিন, তিৰুৱন্তপুৰম মণ্ডল;
(17) শ্ৰী ৰমিঅ’ লৰেন্স আলবিউকিউৰকিউ, অধীক্ষক, ৰাষ্ট্ৰীয় কাষ্টম টাৰ্গেটিং কেন্দ্ৰ, এনালাইটিক্স আৰু ৰিস্ক মেনেজমেন্ট সঞ্চালকালয়, মুম্বাই;
(18) শ্ৰী এ. মুৰালী, জ্যেষ্ঠ চোৰাংচোৱা বিষয়া, ৰাজহ চোৰাংচোৱা সঞ্চালকালয়, চেন্নাই মাণ্ডলিক ইউনিট;
(19) শ্ৰী জ’ফী জ’ছ, জ্যেষ্ঠ চোৰাংচোৱা বিষয়া, ৰাজহ চোৰাংচোৱা সঞ্চালকালয়, কোচিন মাণ্ডলিক ইউনিট;
(20) শ্ৰী আৰ. গোবিন্দন, জ্যেষ্ঠ চোৰাংচোৱা বিষয়া, দ্ৰব্য আৰু সেৱা কৰ চোৰাংচোৱা সঞ্চালকালয়,
চেন্নাই মাণ্ডলিক ইউনিট;
(21) শ্ৰী ৰবিন্দৰ যাদৱ, জ্যেষ্ঠ চোৰাংচোৱা বিষয়া, ৰাজহ চোৰাংচোৱা সঞ্চালকালয়, দিল্লী মাণ্ডলিক ইউনিট;
(22) শ্ৰী ৰিৱাজ দুৰ্জয়, জ্যেষ্ঠ চোৰাংচোৱা বিষয়া, দ্ৰব্য আৰু সেৱা কৰ চোৰাংচোৱা সঞ্চালকালয়,
গুৱাহাটী মাণ্ডলিক ইউনিট;
(23) শ্ৰী সঞ্জয় কুমাৰ, জ্যেষ্ঠ চোৰাংচোৱা বিষয়া, ৰাজহ চোৰাংচোৱা সঞ্চালকালয়, দিল্লী মাণ্ডলিক ইউনিট;
(24) শ্ৰী শৈলেশ বাসবন নায়াৰ, জ্যেষ্ঠ চোৰাংচোৱা বিষয়া, ৰাজহ চোৰাংচোৱা সঞ্চালকালয়, মুম্বাই মাণ্ডলিক
ইউনিট;
(25) শ্ৰীৰাম কে. নেলি, জ্যেষ্ঠ চোৰাংচোৱা বিষয়া, ৰাজহ চোৰাংচোৱা সঞ্চালকালয়, বেংগালুৰু মাণ্ডলিক ইউনিট;
(26) শ্ৰী সিদ্ধাৰ্থ চক্ৰৱৰ্তী, জ্যেষ্ঠ চোৰাংচোৱা বিষয়া, ৰাজহ চোৰাংচোৱা সঞ্চালকালয়, কলকাতা মাণ্ডলিক
ইউনিট;
(27) শ্ৰী সুৰেশ ডি. পি., জ্যেষ্ঠ চোৰাংচোৱা বিষয়া, ৰাজহ চোৰাংচোৱা সঞ্চালকালয়, বেংগালুৰু মাণ্ডলিক ইউনিট;
(28) শ্ৰী ভি. মহেন্দ্ৰন, পৰিদৰ্শক, প্ৰধান আয়ুক্তৰ কাৰ্য্যালয়, চিজিএছটি কম্বাটুৰ, চেন্নাই মণ্ডল;
(29) শ্ৰী নবীন কুমাৰ, নিম্ন বৰ্গৰ ক্লাৰ্ক, ৰাজহ চোৰাংচোৱা সঞ্চালকালয় (সদৰ), নতুন দিল্লী।

Ministry of Finance
Union Minister of Finance, Smt. Nirmala Sitharaman confers Presidential Awards to 29 Officers and staff of Central Board of Indirect Taxes & Customs for exemplary service
Assam was one of the first States to ratify the 122nd Constitutional Amendment Bill in 2016. This led to the IGST collection increasing 12 times since its inception: Nirmala Sitharaman
Role of land customs is very important in the NE States which share a 5000 km long border with the neighboring countries: Nirmala Sitharaman
21 JUL 2023 5:15PM by PIB Guwahati
Investiture Ceremony for conferment of Presidential Award of Appreciation Certificates and Medals for - ‘Specially Distinguished Record of Service’ to the officers and staff of Central Board of Indirect Taxes & Customs was held at Guwahati on 21st July, 2023. The Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman was the Chief Guest on the occasion. Revenue Secretary Shri Sanjay Malhotra, and Special Secretary to Government of India and Chairman, Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) Shri Vivek Johri, along with Members of CBIC were present. The Presidential Award of Appreciation Certificates announced on the occasion of Republic Day, 2023, was presented to 29 officers.
Shri Vivek Johri, Chairman, CBIC, welcomed the dignitaries and highlighted that in the last couple of years CBIC is focused to improve its performance with a view to achieve excellence in all aspects of its work whether it is revenue collection, taxpayer facilitation, Audit, Anti-Smuggling, Business process reengineering, IT infrastructure or physical Infrastructure. He emphasized on competence of human resources in service delivery. He mentioned that more than 1900 officers have been promoted in this calendar year itself to keep the resources in place. With the setting of training academy at Palasamudram, the capacity building through training at entry level as well as mid-career will get further boost.
Shri Sanjay Malhotra, Revenue Secretary congratulated all the Awardees and their family members on this auspicious day. He urged all the officers to put their best foot forward to bring laurels to the Dept and appreciated the good work being done by them.
The gathering was addressed by the Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman. In her address, She congratulated all the awardees and their families. She highlighted that the GST has not only made impact in collection of Revenue, its but also in distribution between the States and Centre in a formulated manner. She gave the credit to the former FM, Sh. Arun Jaitley, for his contribution in implementation of GST in the country which resulted into “One Nation One Tax” regime in India.
Further, she highlighted that Assam was first state to ratify 122 constitutional amendment bill in 2016, which led the way for remarkable achievement of introduction of GST. She also highlighted that North East is the biggest beneficiary of GST as this tax regime is destination / consumption based. North East has witnessed GST Revenue growth of 27.5%. The taxpayer base has increased significantly from 1 lakh to 3.45 lakh in NE. And in Assam, IGST collection has increased 12 times since its inception. Revenue collection in other states of NE, such as Sikkim and Meghalaya has also increased significantly.
Further, she highlighted that the capacity of GST IT infrastructure has consistently and steadily been increasing and 37.74 lakh e-way Bills, 9.78 lakh payment transaction and 24.85 lakh return filing, have been handled in one day. Further, 17.48 crore e-invoices have been uploaded in one month.
She highlighted that Customs role in North Eastern States is very important, as this region has more than 5000 Km of land boundary with four (04) neighboring countries. She informed that there are 25 land Custom station in NE, out of which 15 stations are already equipped with Customs Electronic Data Interchange (EDI) systems. She directed CBIC to equip the remaining 10 Land Customs stations with EDI by end of this Year i.e. December, 2023.
She credited CBIC in checking smuggling of Gold, Ganja, and Heroine. Further, she emphasised that there is still a lot to be done in respect of preventing smuggling of synthetic Drugs and cigarettes. She praised CBIC for setting the standards across the globe and making Indian Customs a world class Agency.
Shri Sanjay Kumar Agarwal, Member Compliance Management, presented the vote of thanks. He thanked Hon’ble Union Minister of Finance and Corporate Affairs to manage time from her busy schedule for the Investiture Ceremony 2023, as the Monsoon Session of Parliament is going on. He assured that the directions of the Hon’ble FM shall be complied in respect of coverage of Indian Customs EDI system.
About the Awards
Since the introduction of the scheme in 1962, for the recognition of “Exceptionally Meritorious Service rendered at the Risk of Life” and for “Specially Distinguished Record of Service”, 1250 officers have been awarded Presidential Certificates of Appreciation till date. 29 such officers were felicitated on 21.07.2023. These officers have been selected as they have consistently shown excellent performance and have displayed exemplary devotion to duty. The awardees selected this year include officers from all cadres of the Service, who have consistently performed with distinction in their various assignments, including prevention of smuggling, detection of tax evasion, detection of trade-based money laundering and foreign exchange violations, besides contribution in tax policy formulation, revenue mobilization, and automation of business processes, and capacity building and training.
The following is the list of officers received the Presidential Award of Appreciation Certificate.
(1) Smt. Ranjana Jha, Principal Chief Commissioner, Central Goods and Services Tax, Bengaluru Zone;
(2) Shri Vivek Prasad, Commissioner, Central Goods and Services Tax, Gautam Budh Nagar;
(3) Shri Prabhjeet Singh Gulati, Additional Director General, Directorate General of Vigilance (Headquarters),
New Delhi;
(4) Shri Vinayak Chandra Gupta, Additional Director General, Directorate General of Systems and Data Management, New Delhi;
(5) Dr. N. Gandhi Kumar, Director (State Taxes), Revenue (Headquarters), Department of Revenue, New Delhi;
(6) Shri Kotraswamy Maregoudra, Additional Director (HRM-I), Directorate General of Human Resource
Development, New Delhi;
(7) Shri Anand Yeshawant Gokhale, Joint Commissioner, Central Goods and Services Tax (Audit-I), Mumbai;
(8) Shri Ajay Kumar Beniwal, Assistant Director, Directorate General of Analytics and Risk Management, New
Delhi;
(9) Shri Biranchi Narayan Mishra, Assistant Commissioner (Postal Appraising Section), Import-II Commissionerate, Mumbai Zone-I;
(10) Ms. A. Geetha Devanand, Chief Accounts Officer, National Academy of Customs, Indirect Taxes & Narcotics, Bangalore;
(11) Shri J. Fredrick Sarguru Doss, Superintendent, Central Goods and Services Tax,Coimbatore, Chennai Zone;
(12) Smt. M. Shanthi, Superintendent, Directorate General of Vigilance, South Zonal Unit, Chennai;
(13) Smt. Nadiya Naim Shaikh, Superintendent, Central Goods and Services Tax, Belapur, Mumbai Zone;
(14) Shri Gaikwad Nitin Vinayakrao, Superintendent, Chief Commissioner’s Office, Central Goods and Services Tax, Pune Zone;
(15) Shri Prashant Arvind Rohanekar, Superintendent, Central Goods and Services Tax, Pune-I, Pune Zone;
(16) Shri Prakash Musaliyath, Superintendent, Customs Preventive Division, Calicut, Customs (Preventive)
Commissionerate, Cochin, Thiruvananthapuram Zone;
(17) Shri Romeo Lawrence Albuquerque, Superintendent, National Customs Targeting Centre, Directorate General
of Analytics and Risk Management, Mumbai;
(18) Shri A. Murali, Senior Intelligence Officer, Directorate of Revenue Intelligence, Chennai Zonal Unit;
(19) Shri Joffee Jose, Senior Intelligence Officer, Directorate of Revenue Intelligence, Cochin Zonal Unit;
(20) Shri R. Govindan, Senior Intelligence Officer, Directorate General of Goods and Services Tax Intelligence,
Chennai Zonal Unit;
(21) Shri Ravinder Yadav, Senior Intelligence Officer, Directorate of Revenue Intelligence, Delhi Zonal Unit;
(22) Shri Riwaj Dorjay, Senior Intelligence Officer, Directorate General of Goods and Services Tax Intelligence,
Guwahati Zonal Unit;
(23) Shri Sanjay Kumar, Senior Intelligence Officer, Directorate of Revenue Intelligence, Delhi Zonal Unit;
(24) Shri Shailesh Vasavan Nair, Senior Intelligence Officer, Directorate of Revenue Intelligence, Mumbai Zonal
Unit;
(25) Shri Shriram K. Nelli, Senior Intelligence Officer, Directorate of Revenue Intelligence, Bangalore Zonal Unit;
(26) Shri Siddhartha Chakrabarti, Senior Intelligence Officer, Directorate of Revenue Intelligence, Kolkata Zonal
Unit;
(27) Shri Suresh D. P., Senior Intelligence Officer, Directorate of Revenue Intelligence, Bangalore Zonal Unit;
(28) Shri V. Mahendran, Inspector, Office of the Principal Commissioner, CGST Coimbatore, Chennai Zone;
(29) Shri Naveen Kumar, Lower Division Clerk, Directorate of Revenue Intelligence (Headquarters), New Delhi.