वित्त मन्त्रालय
राज्यपालले नाबार्डको 42औँ स्थापना दिवसको अवसरमा ग्रामीण क्षेत्रको विकासमा गरेको महत्त्वपूर्ण योगदानको लागि नाबार्डको गरे प्रशंसा गरे
14 JUL 2023 6:00PM by PIB Gangtok
नाबार्डको 42औँ स्थापना दिवस आज राजभवन, सिक्किमको आशीर्वाद हलमा पालन गरियो। यस अवसरमा नाबार्ड सिक्किम आरओद्वारा विभिन्न विकास गतिविधिहरू आयोजना गरिएको थियो। कार्यक्रममा सिक्किमका राज्यपाल श्री लक्ष्मण प्रसाद आचार्य प्रमुख अतिथि थिए भने सहकारिता विभाग, धर्म विभाग र ग्रामीण विकास विभाग, सिक्किम सरकारका माननीय मन्त्री श्री सोनाम लामा विशिष्ट अतिथि रहेका थिए। कार्यक्रममा कृषि विभाग, पशुपालन तथा पशु चिकित्सा सेवा विभाग, बागवानी विभाग र श्रम विभागका माननीय मन्त्री श्री लोकनाथ शर्मा स्वास्थ्य समस्याका कारण उपस्थित हुन नसकेपछि उनले आफ्नो बधाई सन्देश पठाएका थिए। कार्यक्रममा उपस्थित अन्य गणमान्य व्यक्तिहरूमा सिक्किमका सबै जिल्लाका जिल्ला अध्यक्ष र उपाध्यक्षगण लगायत पीआरआईका निर्वाचित प्रतिनिधिगण, श्री डी आनन्दन, आईएएस, आयुक्त तथा सचिव, ग्रामीण विकास विभाग, सिक्किम सरकार; श्रीमती यशोदा भण्डारी, आयुक्त तथा सचिव, सहकारिता; श्री जिग्मी दोर्जी भुटिया, सचिव, राजभवन र कृषि विभाग; डा. बीएम छेत्री, प्रधान निर्देशक, पशुपालन तथा पशु चिकित्सा सेवा विभाग; श्री डेन्जोङ्पा, निर्देशक, पञ्चायत; सीईओ, एसआरएलएम, सिक्किम, आरबीआई सिक्किमका उप महाप्रबन्धक, एसएलबीसी सिक्किम, सिस्को ब्याङ्कका प्रतिनिधिहरू, एसएचजी र उनीहरूका महासङ्घका अधिकारी र सदस्यहरू, नाबार्डका विकास परियोजनाहरूका लाभार्थी एजेन्सीहरू र अन्य उपस्थित थिए।
श्री सञ्जय कुमार गुप्ता, महाप्रबन्धक तथा ओआईसी, नाबार्ड, सिक्किमले आफ्नो सम्बोधनमा देशको ग्रामीण विकास सम्बन्धी नाबार्डको व्यापक जनादेशलाई स्पर्श गर्दै आजको कार्यक्रमको उद्देश्यलाई रेखाङ्कित गर्दै 2022-23 मा राज्यमा नाबार्डले गरेका विभिन्न विकासात्मक पहल र परियोजनाहरूलाई ग्रामीण अर्थतन्त्रको विकासको लागि सोच्ने अगुवाको रूपमा प्रकाश पारे तथा चालू वर्षको लागि नाबार्डका प्रमुख प्राथमिकताहरूबारे उपस्थित सबैलाई जानकारी गराए।
कार्यक्रमले विभिन्न विकास गतिविधि आयोजना गर्ने, जस्तै, पूर्वाधार विकास र अन्य महत्त्वपूर्ण योजना र भारत सरकार / नाबार्डको नीतिगत प्रयासहरूमा पीआरआईका कार्यकर्ताहरूका लागि ज्ञान तथा सूचना आदानप्रदान सत्रको आयोजन; राज्यका लागि नाबार्डका हस्तक्षेप/प्राथमिकताहरूको प्रस्तुति; सिक्किममा ड्राइभिङ एग्रीकल्चर एण्ड रुरल डेभलपमेन्ट - 2022-23 र कृषि तथा सम्बद्ध क्षेत्रहरू अन्तर्गत ब्याङ्कहरूद्वारा लगानी गतिविधिहरूको वित्तपोषणको लागि एकाइ लागत पुस्तिकाहरू विमोचन; माइक्रो-एटीएम/ब्याङ्किङ किओस्कको कार्यप्रणालीको प्रत्यक्ष प्रदर्शनको प्रदर्शन; वित्तीय र डिजिटल समावेशीकरणमा लोक भाषामा नुक्कड नाटकको प्रदर्शन, नाबार्डका केही विकासात्मक हस्तक्षेपहरूका परियोजना लाभार्थीहरूद्वारा अनुभव साझेदारी; सिक्किममा एसएचजीहरूको समग्र वृद्धिलाई प्रभाव पार्न एसआरएलएमसँग एमओयूको कार्यान्वयन आदि प्रमुख रहेका छन्।
सहकारिता, धर्म र ग्रामीण विकास विभागका मन्त्री श्री सोनाम लामाले आफ्नो सम्बोधनमा नाबार्डलाई राष्ट्रको सेवामा 41 वर्ष पूरा गरेकोमा र सिक्किम राज्यको 37 वर्ष सेवा गरेकोमा बधाई दिए। उनले डीएवाई - एनआरएलएम अन्तर्गत परिकल्पना गरिए अनुसार एसएचजीलाई लघु उद्यमहरूमा परिवर्तन गर्नको लागि समग्र समर्थन प्रदान गर्न नाबार्ड र एसआरएलएम, सिक्किमबीच एमओयूमा हस्ताक्षर गर्न पहलको लागि आफ्नो प्रशंसा पनि व्यक्त गरे। उनले अन्य सबै सरोकारवाला विभागहरूलाई अगाडि आउन र राज्यका एसएचजीहरूलाई उनीहरूको पूर्ण क्षमतामा विकास गर्न सहयोग गर्न आफ्नो भाग गर्न आग्रह गरे।
सिक्किमका राज्यपालले आफ्नो मुख्य सम्बोधनमा नाबार्डलाई राष्ट्रको सेवाको 41 वर्ष पूरा गरेकोमा बधाई दिए र पीआरआईका निर्वाचित सदस्यहरूका लागि कार्यशाला सञ्चालन गर्ने पहलको प्रशंसा गरे। उनले ग्रामीण विकास र तल्लो तहको आत्मनिर्भरता र सशक्तिकरणलाई महात्मा गान्धीका सिद्धान्तहरूसँग पङ्क्तिबद्ध गर्नका लागि नाबार्डले गरेको महत्त्वपूर्ण योगदानलाई जोड दिए। उनले राज्यका विभिन्न भागहरूमा एसएचजीहरूसँगको आफ्नो अन्तरक्रिया र भ्रमणको क्रममा राज्यका एसएचजीहरूको अद्वितीय उत्पादहरू राष्ट्रिय/अन्तर्राष्ट्रिय बजारमा प्रदर्शन गर्ने आवश्यकतालाई जोड दिए। नाबार्डका नीतिहरूको प्रशंसा गर्दै उनले ग्रामीण क्षेत्रका महिलाहरूको उत्थानका लागि नाबार्डको प्रयासको प्रशंसा गरे।

Ministry of Finance
Governor appreciated NABARD for its significant contribution for development of rural areas on the occasion of 42nd Foundation Day of NABARD
14 JUL 2023 6:00PM by PIB Gangtok
The 42nd Foundation Day of NABARD was celebrated today in the Ashirvad hall of Raj Bhavan, Sikkim on which occasion, a number of developmental activities were organised by NABARD Sikkim RO. While Shri Laxman Prasad Acharya, Governor of Sikkim was the Chief Guest on the occasion, Shri Sonam Lama, Minister, Cooperation Department, Ecclesiastical Department and Rural Development Department, GoS was the Guest of Honour. Shri Lok Nath Sharma, Hon’ble Minister, Agriculture Department, Animal Husbandry & Veterinary Services Department, Horticulture Department and Labour Department, the other guest of Honour for the programme couldn’t attend it due to ill health but sent his congratulatory message for the occasion. The other dignitaries who attended the programme included elected representatives of PRIs including Zila Adyakshas and Upadhyakshas of all districts of the Sikkim, Shri D Anandan, IAS, Commissioner cum Secretary, Rural Development Department, Govt of Sikkim ; Shrimati Yashoda Bhandari, Commissioner cum Secretary, Cooperation; Shri Jigmee Dorjee Bhutia, Secretary, Raj Bhavan and Agriculture Department, ; Dr. B M Chhetri, Principal Director, Department of AH &VS, ; Shri Denzongpa, Director, Panchayats, ; CEO, SRLM, Sikkim, Deputy General Manager of RBI Sikkim, representatives of SLBC Sikkim, SISCO bank, officials and members of SHGs and their federations, beneficiary agencies of NABARD’s developmental projects and others.
Shri Sanjay Kumar Gupta, General Manager cum OIC, NABARD, Sikkim, in his address, while touching upon the broad mandate of NABARD concerning rural development of the country, underlined the objectives of the today’s programme, highlighted various developmental initiatives and projects undertaken by NABARD in the state during 2022-23 as thought leader for development of rural economy and underlined NABARD’s major priorities for the current year.
The programme witnessed organising of various developmental activities, viz, conduct of a knowledge and information sharing session for the functionaries of PRIs on infrastructure development and other important schemes and policy thrusts of GoI/NABARD; a presentation on NABARD’s interventions/priorities in/for the State; release of booklets – Driving Agriculture and Rural development in Sikkim – 2022-23 and Unit Cost for financing of investment activities by Banks under agriculture and allied sectors; showcasing of live demonstration of functioning of micro-ATM/banking Kiosk; performance of a Nukkad Natak in folk language on financial and digital inclusion, experience sharing by project beneficiaries of a few of NABARD’s developmental interventions; execution of MoU with SRLM to effect a holistic growth of SHGs in Sikkim;
Shri Sonam Lama, Minister, Dept. of Cooperation, Ecclesiastical and Rural Development, in his address congratulated NABARD for completing 41 years in the service of the nation and 37 years serving the state of Sikkim. He also expressed his appreciation for the initiative taken for signing of MoU between NABARD and SRLM, Sikkim for providing holistic support to SHGs for their transition to micro-enterprises as envisioned under DAY-NRLM. He urged all other stakeholder departments to come forward and do their parts in supporting the SHGs of the state to develop to their fullest potential.
The Governor of Sikkim in his keynote address, congratulated NABARD for completing 41 years of service to the nation and appreciated the initiative to conduct a workshop for elected members of PRIs. He underlined the significant contribution made by NABARD to bring about rural development and alignment of its initiatives with the principles of Mahatma Gandhi promoting self-sufficiency and empowerment of grassroots levels. He mentioned that during his interactions and visits to SHGs at various parts of the state, he has underlined the need of showcasing of unique products of SHGs of the state at national/ international markets. Appreciating NABARD’s policies he applauded NABARD’s efforts towards upliftment of women in rural areas.