ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡିଶାରେ 51260 ନକଲି ସିମ୍ କାର୍ଡ ବାତିଲ
09 MAY 2023 5:25PM by PIB Bhubaneswar
ଟେଲିକମ୍ୟୁନିକେସନ ବିଭାଗ (ଡିଓଟି) ଟେଲିକମ୍ ସିମ୍ ସବସ୍କ୍ରାଇବର ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ନକଲି / ଜାଲ୍ ମୋବାଇଲ୍ ସଂଯୋଗକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ, ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ କରିବା ପାଇଁ ଏଏସଟିଆର ନାମକ ଫେସିଆଲ୍ ରେକଗନିସନ୍ ଟୁଲକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି। ଏହା ସହାୟତାରେ ସାଇବର ଅପରାଧକୁ କମ୍ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହା ସମସ୍ତ ଟେଲିକମ୍ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ (ଟିଏସପି) ର ମିଳିତ ଗ୍ରାହକ ଡାଟାବେସ୍ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିଥାଏ ଏବଂ ନକଲି ମୋବାଇଲ୍ ସଂଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରେ। ସିଷ୍ଟମ୍ ଗ୍ରାହକ ଚିତ୍ର ଗୁଡିକ ବ୍ୟବହାର କରେ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଗ୍ରାହକ ଚିତ୍ର ଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଏହାର ତୁଳନା କରେ। ଫଳସ୍ବରୂପ ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଭିନ୍ନ ନାମ ସହିତ ସମାନ ଚିତ୍ରର ଏକ ଆଉଟପୁଟ୍ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ।
ଓଡିଆର ବିଭିନ୍ନ ଟେଲିକମ୍ ଅପରେଟରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଜାରି କରାଯାଇଥିବା 52,088 ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ମୋବାଇଲ୍ ସଂଯୋଗକୁ ଏଏସଟିଆର ଚିହ୍ନଟ କରିଛି | ଟେଲିକମ୍ୟୁନିକେସନ ବିଭାଗ, ଓଡିଶାର ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ, ଏହି ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ମୋବାଇଲ୍ ସଂଯୋଗ ସଂପୃକ୍ତ ଟେଲିକମ୍ ଅପରେଟରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ପୁନଃଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ 51,260 ସଂଯୋଗ ନକଲି ବୋଲି ଜଣାଯାଇଥିଲା ଯାହାକୁ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ କରାଯାଇଥିଲା। ବିଶ୍ଳେଷଣ ଉପରେ ଆଧାର କରି, ମୋଟ 2,417 ନୋ ପଏଣ୍ଟ ଅଫ୍ ସେଲ୍ସ (ପିଓଏସ) / ସିମ୍ ବିକ୍ରେତା ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଠକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଜଡିତ ଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ କଳା ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ତଦନ୍ତ ତଥା ଅପରାଧୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଆବଶ୍ୟକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ପୋଲିସରେ ଏହି ଅଭିଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ଉପରୋକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଓଡିଶାରେ ସାଇବର କ୍ରାଇମ୍ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ବେଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଏହିପରି ନକଲି / ଜାଲ୍ ମୋବାଇଲ୍ ସଂଯୋଗର ବ୍ୟବହାରକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।

Ministry of Communications
Disconnection of 51260 fake SIM cards of Telecom Service Providers in Odisha
09 MAY 2023 5:25PM by PIB Bhubaneswar
Department of Telecommunication (DOT) has conceptualized and implemented AI (Artificial Intelligence) based facial recognition tool called ASTR for Telecom SIM Subscriber Verification with a vision to analyze, identify and weed out fake/forged, non-bonafide mobile connections for curbing the menace of Cyber Crimes. It analyzes the combined subscriber database of all the Telecom Service Providers (TSPs) and detects non-bonafide mobile connections. The system uses subscriber images and compares the same with other subscriber images and the output is generated in groups of similar images with different names of the same person.
ASTR has identified 52,088 suspected mobile connections issued by different Telecom operators in Odisha. As per the directions of DoT Odisha, these suspected mobile connections were re-verified by the concerned telecom operators and as a result 51,260 connections were found non bonafide and disconnected. Based on analysis, a total of 2,417 no of Point of Sales (PoSs)/SIM sellers who were involved in such fraudulent activities have been blacklisted. Further Police complaints have been made for investigation and taking necessary action against the culprits. The steps taken as above will help to prevent the usage of such fake/forged mobile connections for various illegal activities including Cyber Crimes in Odisha.
RoM