তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
গুৱাহাটীৰ ৰাজভৱনত প্ৰদৰ্শিত হ’ব প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ‘মন কী বাত’ৰ শততম খণ্ড
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা আয়োজিত এই বিশেষ স্ক্ৰীনিঙৰ সাক্ষী হ’ব বিভিন্ন ক্ষেত্ৰৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল
28 APR 2023 4:54PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ মাহিলী ৰেডিঅ' কাৰ্যসূচী 'মন কী বাত'এ ইয়াৰ শততম খণ্ড সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ যোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে দেশৰ সকলো ৰাজভৱনত অহা ৩০ এপ্ৰিল তাৰিখে কাৰ্যসূচীটোৰ লাইভ স্ক্ৰীনিঙৰ আয়োজন কৰিছে। এই পদক্ষেপ অনুসৰি গুৱাহাটীৰ ৰাজভৱনতো "মন কী বাত"ৰ শততম খণ্ডৰ প্ৰদৰ্শন প্ৰস্তুতি চলিব ধৰিছে। ৰাজভৱনৰ সহযোগত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত গুৱাহাটীৰ মিডিয়া ইউনিটসমূহে জনপ্ৰিয় ৰেডিঅ' অনুষ্ঠানটোৰ বিশেষ স্ক্ৰীনিঙৰ আয়োজন কৰিছে।
অসমৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী গুলাব চান্দ কাটাৰিয়াই অনুষ্ঠানটোত মুখ্য অতিথি হিচাপে উপস্থিত থাকিব। বিভিন্ন ক্ষেত্ৰৰ বিশিষ্ট লোক আৰু জনপ্ৰতিনিধিসকলক কাৰ্যসূচীটোত উপস্থিত থাকিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছে। তাৰোপৰি, ‘মন কী বাত’ৰ পূৰ্বৰ কাৰ্যসূচীত উল্লিখিত তথা প্ৰশংসিত ৰাজ্যখনৰ লোকসকলকো এই শততম খণ্ডটোৰ বিশেষ স্ক্ৰীণিং চাবলৈ আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছে।
পৃষ্ঠভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মন কী বাতৰ প্ৰথম খণ্ডটো ৩ অক্টোবৰ, ২০১৪ তাৰিখে (শুকুৰবাৰ) বিজয়দশমীৰ পৱিত্ৰ ক্ষণৰ দিনা আকাশবাণীৰ জৰিয়তে সম্প্ৰচাৰ কৰা হৈছিল। ২০১৫ চনৰ এপ্ৰিলৰ পৰা, মন কী বাত প্ৰতি মাহৰ অন্তিম দেওবাৰে সম্প্ৰচাৰিত হৈ আহিছে আৰু ৯৯ তম খণ্ডটো যোৱা ২৬ মাৰ্চ, ২০২৩ তাৰিখে সম্প্ৰচাৰিত হয়। ইয়াক দূৰদৰ্শনতো ভিজুৱেলাইজ কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ সমগ্ৰ নেটৱৰ্কত সম্প্ৰচাৰ কৰা হৈছে। অনুষ্ঠানটো দূৰদৰ্শনত সাংকেতিক ভাষাত সম্প্ৰচাৰ কৰা হয়। মন কী বাতৰ শততম খণ্ডটো অহা ৩০ এপ্ৰিল ২০২৩ তাৰিখে সম্প্ৰচাৰ কৰা হ’ব।
মন কী বাতৰ প্ৰথম খণ্ডটোৰ সময়সীমা আছিল ১৪ মিনিট, দ্বিতীয় খণ্ডত এই সময় ১৯ মিনিট আৰু তৃতীয় খণ্ডত ২৬ মিনিটলৈ বৃদ্ধি হৈছিল। চতুৰ্থ খণ্ডৰ পৰা প্ৰতিটো খণ্ডৰ সময়সীমা ৩০ মিনিট ধাৰ্য কৰা হৈছে।
আৰম্ভণিতে এই সম্প্ৰচাৰ কেৱল হিন্দী ভাষাত কৰা হৈছিল আৰু পৰৱৰ্তী সময়ত ইয়াৰ ইংৰাজী সংস্কৰণ তথা সংস্কৃত সংস্কৰণ যথাক্ৰমে ৩১ জানুৱাৰী ২০১৬ আৰু ২৮ মে ২০১৭ তাৰিখৰ পৰা আৰম্ভ কৰা হৈছিল। বৰ্তমান মন কী বাত ২৩ টা ভাষা য’ত ইংৰাজীকে ধৰি ২২ টা ভাৰতীয় ভাষা, ২৯ টা উপভাষা (উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ২৫ টা আৰু ছত্তীশগড়ৰ ৪ টা) আৰু ১১ টা বিদেশী ভাষাত সম্প্ৰচাৰিত হৈ আহিছে। ভাৰতীয় ভাষাসমূহৰ ভিতৰত আছে হিন্দী, সংস্কৃত, পাঞ্জাৱী, তামিল, তেলেগু, কানাড়া, মাৰাঠী, গুজৰাটী, মালায়ালম, ওড়িয়া, কংকনী, নেপালী, কাশ্মীৰী, ডোগৰী, মণিপুৰী, মৈথিলী, বাংলা, অসমীয়া, বড়ো, সন্থলী, উৰ্দু আৰু সিন্ধি। উপভাষাবোৰ হৈছে ছত্তীশগড়ী, গোণ্ডি, হালবি, ছাৰগুজিয়া, পাহাৰী, ছীনা, গোজৰী, বাল্টি, লাডাখি, কাৰ্বি, খাচী, জয়ন্তীয়া, গাৰো, নাগামিজ, মাৰ, পাইট, থাডু, কাবুই, মাও, টাংখুল, নিছি, আদি, মনপা, আও, অংগামি, কোকবৰক, মিজো, লেচপা আৰু ছিকিমিজ (ভুটিয়া) ৷ আনহাতে ফৰাচী, চীনা, ইণ্ডোনেচিয়ান, তিব্বতীয়, বাৰ্মিজ, বালুচি, আৰবী, পাশ্বতু, পাৰ্চী, দাৰি আৰু ছোৱাহিলীৰ দৰে বিদেশী ভাষাতো এই অনুষ্ঠানৰ সম্প্ৰচাৰ কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন কী বাত কাৰ্যসূচীত এই পৰ্যন্ত ৭০০ তকৈও অধিক ব্যক্তি আৰু প্ৰায় ৩০০ টা সংগঠনৰ কথা উল্লেখ কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে বিদেশৰ ৩৭ জন ব্যক্তি আৰু ১০ টা সংগঠন।

Ministry of Information & Broadcasting
100th episode of PM’s ‘Mann Ki Baat’ to be screened at Raj Bhavan in Guwahati
Eminent people from various fields to witness the special screening organised by Ministry of I & B
28 APR 2023 4:54PM by PIB Guwahati
As Prime Minister Narendra Modi’s monthly radio broadcast ‘Mann Ki Baat’ is completing its 100th episode, the Ministry of Information and Broadcasting is all set to organise live screening of the programme at all the Raj Bhavans of the country on 30th April, 2023. In line with this initiative, the Raj Bhavan at Guwahati is also gearing up for the live screening of the 100th episode of “Mann ki Baat”. Media Units in Guwahati under the Ministry of Information of Broadcasting in collaboration with the Raj Bhavan are organising the special screening of the popular radio programme.
The Governor of Assam, Shri Gulab Chand Kataria will grace the occasion as the Chief Guest. Eminent people in various fields and public representatives have been invited for the programme. Apart from this, people from the state whose work has been appreciated in the previous Mann Ki Baat programme, have also been invited to witness the special screening of the 100th episode of “Mann Ki Baat”.
Background
The first episode of Prime Minister’s Mann Ki Baat was broadcast on 3rd October, 2014 (Friday) on the auspicious occasion of Vijayadashami through All India Radio (AIR). Since April 2015, Mann Ki Baat, the monthly radio programme is broadcast on the last Sunday of every month and the latest broadcast of 99th episode was on 26th March, 2023. Besides all networks of AIR it is visualized by Doordarshan and telecast on its entire network. It is also broadcast in sign language on Doordarshan. The 100th episode of Mann Ki Baat is scheduled on 30th April, 2023.
The first episode of Mann Ki Baat was of a duration of 14 minutes, which increased to 19 minutes in second episode and 26 minutes in third episode. Since 4th episode, the duration of each episode has remained 30 minutes.
Initially, the broadcast was in Hindi language only, and subsequently, the English version started from 31st January, 2016 and Sanskrit version from 28th May, 2017. Currently, Mann Ki Baat is broadcast in 23 languages including 22 Indian languages and English, 29 dialects (25 from North East and 4 from Chhattisgarh) and in 11 foreign languages. The Indian languages include Hindi, Sanskrit, Punjabi, Tamil, Telugu, Kannada, Marathi, Gujarati, Malayalam, Odia, Konkani, Nepali, Kashmiri, Dogri, Manipuri, Maithili, Bengali, Assamese, Bodo, Santhali, Urdu and Sindhi. The dialects are Chhattisgarhi, Gondi, Halbi, Sargujia, Pahari, Sheena, Gojri, Balti, Ladakhi, Karbi, Khasi, Jaintia, Garo, Nagamese, Hmar, Paite, Thadou, Kabui, Mao, Tangkhul, Nyishi, Adi, Monpa, Ao, Angami, Kokborok, Mizo, Lepcha and Sikkimese (Bhutia). French, Chinese, Indonesian, Tibetan, Burmese, Baluchi, Arabic, Pashtu, Persian, Dari and Swahili are the foreign languages in which the broadcast is done.
Prime Minister has mentioned over 700 Individuals and around 300 organizations so far in the Mann Ki Baat Program. These include 37 individuals and 10 Organizations from foreign countries as well.