ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡ଼ିଶା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଭାରତୀୟ ପାରମ୍ପରିକ କ୍ରୀଡ଼ା ମହୋତ୍ସବ
ମହୋତ୍ସବକୁ ଉଦଘାଟନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ସୁବାସ ସରକାର
21 APR 2023 7:54PM by PIB Bhubaneswar
ଓଡ଼ିଶା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ କ୍ରୀଡା ଭାରତୀର ମିଳିତ ଆନୁକୂଲ୍ୟରେ ଆୟୋଜିତ ଦୁଇଦିନିଆ ଭାରତୀୟ ପାରମ୍ପରିକ କ୍ରୀଡା ମହୋତ୍ସବ ୨୦୨୩ ଏପ୍ରିଲ ୨୧ ତାରିଖରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ମୁଖ୍ୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରାଙ୍ଗଣରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ସୁବାସ ସରକାର ଏହି କ୍ରୀଡା ମହୋତ୍ସବକୁ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଥିଲେ। ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏଭଳି ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ମାନ୍ୟବର କୁଳାଧିପତି ପ୍ରଫେସର ପି ଭି କ୍ରିଷ୍ଣା ଭଟ୍ଟ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ମାନ୍ୟବର କୁଳପତି ପ୍ରଫେସର ଚକ୍ରଧର ତ୍ରିପାଠୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ। କୁଳପତିଙ୍କ ଉଦ୍ ଘାଟନୀ ଭାଷଣରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସେ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ସହ 'ପାରମ୍ପରିକ କ୍ରୀଡାର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ଯୋଗରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ପାରମ୍ପରିକ କ୍ରୀଡ଼ା, ଯାହାକୁ ଆଜିକାଲି ନୂଆ ପିଢ଼ି ଅନୁସରଣ କରୁନାହାନ୍ତି, ତାକୁ ସର୍ବଦା ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବା ଉଚିତ ସେ କହିଥିଲେ ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ସୁବାସ ସରକାର ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗଦେଇ ଭାଗବତ ଗୀତାର ଶ୍ଳୋକ କୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରି କହିଲେ, "ଯିଏ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ମନର ଶୁଦ୍ଧତା ହାସଲ କରିଛି, ସେ ଠିକ୍ ସମୟରେ ହୃଦୟ ସହିତ ଏପରି ଜ୍ଞାନ ହାସଲ କରିଛି"। ସେ ଆମ ବେଦ ଓ ଉପନିଷଦ ସହିତ ରାମାୟଣ, ମହାଭାରତ ଓ ନାଟ୍ୟଶାସ୍ତ୍ରରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ଯୋଗର ମହତ୍ତ୍ୱ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଯୋଗ ଆମ ଶରୀର ସହିତ ମନକୁ ମଜବୁତ କରିଥାଏ । ଆମର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ବିକାଶ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ସର୍ବଦା କ୍ରୀଡ଼ାରେ ନିୟୋଜିତ ହେବା ଉଚିତ୍ । ସେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଦିନକୁ ଅତି କମରେ ୩୦ ମିନିଟ୍ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ । ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ ପାଇଁ ଭାରତବାସୀଙ୍କ କ୍ରୀଡ଼ା ଦୂତ ହେବା ପାଇଁ ସେ ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଭାରତରେ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ କ୍ରୀଡ଼ା ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ଓଡ଼ିଶା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ମାନ୍ୟବର କୁଳାଧିପତି ପ୍ରଫେସର ପି ଭି କ୍ରିଷ୍ଣା ଭଟ୍ଟ ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ଧରି ଆମ ସଂସ୍କୃତିରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଓ କ୍ରୀଡ଼ାର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। କେବଳ ପାଠପଢ଼ା ନୁହେଁ, ଶରୀର ଓ ମନର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ସେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । କ୍ରିଡା ଭାରତୀର ସର୍ବଭାରତୀୟ ସାଧାରଣ ସମ୍ପାଦକ ରାଜ ଚୌଧୁରୀ ଆମ ସଂସ୍କୃତିରେ କ୍ରୀଡ଼ାର ମହତ୍ତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। "ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ମଧ୍ୟ ଅନେକ କ୍ରୀଡ଼ା ଖେଳିଥିଲେ"। ସେ 'ସାବନ କା ଝୁଲା' ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ମଞ୍ଚରେ ଅର୍ଜୁନ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ତଥା ବିଶିଷ୍ଟ ଅଲିମ୍ପିଆନ୍ ଗୋପାଳ ସାଇନି ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଯୋଗ, ତୀରନ୍ଦାଜୀ, କବାଡି, ଖୋ-ଖୋ, ମାଲଖମ୍ବ ଓ ରୋପ ମାଲଖମ୍ବ (ଓଡ଼ିଶାରୁ), ଗଟ୍କା, କଲାରିପାୟଟ୍ଟୁ, ଥାଙ୍ଗ-ତା (ଆସାମ), ଆତ୍ୟା ପଟିଆ, ଗିଲି ଦଣ୍ଡା ଓ ସୂର୍ଯ୍ୟ ନମସ୍କାର ସମେତ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ପାରମ୍ପରିକ ଖେଳ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା । ଦ୍ଵୀତୀୟ ଅଧିବେଶନରେ ଓଡ଼ିଶାର ଦଉଡ଼ି ଓ ପୋଲ ମାଲଖମ୍ବ ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଭାରତୀୟ ଯୁଧ୍ୟ କୌଶଳ ଭଳି ଦୁଇଟି କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି କ୍ରୀଡ଼ା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା: ଆଧୁନିକ ଦିନରେ ଲୋକପ୍ରିୟତା ହରାଇଥିବା ଭାରତର ପାରମ୍ପରିକ ଖେଳ ଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ବିସ୍ମରଣରୁ ଉଦ୍ଧାର କରିବା ।
ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସଂସ୍କୃତି ଓ ଇତିହାସ ସବୁବେଳେ କ୍ରୀଡ଼ା ଓ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡ଼ିତ ହୋଇରହିଛି । ଖୋ ଖୋ, ପାଲାଙ୍ଗୁଜି, ଲିପ୍ପା, କବାଡି ଓ ଗିଲି ଦଣ୍ଡା ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ ଖେଳ ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ି ଭୁଲି ଯାଇଛନ୍ତି କାରଣ ସେମାନେ ଭିଡିଓ ଗେମ୍ ଖେଳିବାରେ ଏତେ ଲିପ୍ତ ଅଛନ୍ତି। ଶାରୀରିକ ବ୍ୟାୟାମ କମିଯିବା ଫଳରେ ପିଲାମାନଙ୍କଠାରେ ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଦେଖାଦେଉଛି । ତେଣୁ ପାରମ୍ପରିକ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ଦ୍ୱାରା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଅନେକ ଲାଭଦାୟକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ। ଏହି ଇଭେଣ୍ଟ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ୮ଟି କ୍ରୀଡ଼ାବିତ ଦଳ ବିଭିନ୍ନ ପାରମ୍ପରିକ କ୍ରୀଡାର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ କରିଥିଲେ । ଓଡ଼ିଶାରୁ ୫ ଟି , ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରୁ ୨ଟି ଓ ଆସାମରୁ ଗୋଟିଏ କ୍ରୀଡା ଦଳ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ସ୍ଵର୍ଣିମ ଗୁଜୁରାଟ କ୍ରୀଡା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ପୂର୍ବତନ କୁଳପତି ପ୍ରଫେସର ଯତୀନ ଏଚ୍ ସୋନି, କ୍ରିଡା ଭାରତୀର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ମଧୁମୟ ନାଥ, ଶ୍ରୀ ଦାମୋଦର ପ୍ରଧାନ, ବିଶିଷ୍ଟ ଭୁଦାନ୍ ଆନ୍ଦୋଳନ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତା ଶ୍ରୀ କୃଷ୍ଣ ସିଂ; ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଏକାଡେମିକ୍ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନ ପରାମର୍ଶଦାତା, ପ୍ରଫେସର ସୁଧେନ୍ଦୁ ମଣ୍ଡଲ,; ଜେନରାଲ ମ୍ୟାନେଜର ଏନ ଏ ଡ଼ି, କୋରାପୁଟର କୋବ୍ରା ବାଟାଲିୟନ ର ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ସ୍କୁଲ ଅଫ୍ ଲାଙ୍ଗୁଏଜ୍ ଡିନ୍ ପ୍ରଫେସର ଏନ.ସି. ପଣ୍ଡା ଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରାଯାଇଥିଲା । ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର BCNR ର ଅଧ୍ୟାପକ ଡକ୍ଟର କାକୋଲି ବାନାର୍ଜୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସଂଯୋଜନା କରିଥିଲେ |ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବହୁ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଅଧ୍ୟାପକ, କର୍ମଚାରୀ ଗଣ , ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀ ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନଅଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରଯାଇଥିଲା । ଏବଂ ଜି -20 ଜନ ଭାଗିଦାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଆଦିବାସୀ ମହୋତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା ।
RoW

Ministry of Education
Central University of Odisha Organizes Bharateeya Paramparik Kreeda Mahotsava
MoS for Education, Dr. Subhas Sarkar inaugurates the Mahotsava
21 APR 2023 7:54PM by PIB Bhubaneswar
The two days Bharateeya Paramparik Kreeda Mahotsava organized jointly by the Central University of Odisha and Kreeda Bharati began on 21st April 2023. The inaugural session of this programme was held at main Sports Ground of CUO. The Kreeda Mahotsava was inaugurated by the Hon’ble Union Minister of State for Education, Dr. Subhas Sarkar. The University organized an event of this scale for the first time. The Hon’ble Chancellor of the Central University of Odisha, Prof. P.V. Krishna Bhatta, graced the occasion as the Guest of Honour. The Hon’ble Vice-Chancellor of the University, Prof. Chakradhar Tripathi, presided over the Programme. The Programme commenced with the inaugural address by the Vice-Chancellor of Central University of Odisha, where he welcomed the dignitaries and highlighted the importance of “Paramparik Kreeda” while encouraging the students to participate in all kind of sports and yoga. Traditional sports, which are not followed by the new generation nowadays, should always be encouraged, he said.
Dr. Subash Sarkar, Hon’ble Union Minister of State for Education, Govt. of India delivered the Chief Guest address chanting with a sloka from Bhagwat Geeta, explaining, “one who attained purity of mind through the prolonged practice of yoga is in such knowledge with the heart in due course of time”. He also mentioned the significance of sports and yoga in our Vedas and Upanishads as well as in Ramayana, Mahabaharata and Natyashastra. Yoga strengthens our body as well as mind. To achieve our personal development we should indulge in sports always., He encouraged children to practice yoga for at least for 30 minutes a day. He urged the students of CUO to be sports ambassadors for the people of India to practice yoga. Various sports schemes implemented by the Government of India to encourage sports in India is in the right direction. Hon’ble Chancellor of Central University of Odisha Prof. P.V. Krishna Bhatta highlighted the importance of sports and games in our culture since generations. He urged the students not only to focus on studies, but also focus on sports for overall development of body and mind.
All India General Secretary, Kreeda Bharati, Mr. Raj Choudhry addressed the gathering by signifying the importance of sports in our culture quoting; “Lord Shri Krishna also played a lot of sports”. He also mentioned Saavan ka Jhoola and encouraged the students for sporting events. Also present on the dais was Arjuna Award winner and eminent Olympian Gopal Saini.
On the occasion various traditional games of India were showcased including Yoga, Archery, Kabaddi, Kho-Kho, Malkhamb and Rope Malkhamb (all from Odisha), Gatka, Kalarippayattu, Thang-Ta(Assam), Atya Patya, Gilli Danda and Surya Namaskar. During the second session two sports events were demonstrated, Rope and Pole Malkhamb (Odisha) and Bharatiya Yudha Kaushal (West Bengal).
The purpose of the sporting event was twofold: to create awareness about the traditional games of India, which are losing popularity in the modern days, and, to rescue them from oblivion. India’s rich culture and history have always been deeply rooted in sports and games. Traditional games like Kho Kho, Pallanguzi, Lippa, Kabaddi, and Gilli Danda have been forgotten by today’s youth since they are so absorbed in playing video games. Numerous health problems have arisen in children as a result of the decline in physical exercise. Therefore, bringing back traditional sports will have many beneficial effects on the health of our young population. For this event, eight groups of sportspersons are present in the University. Five are from Odisha, two from West Bengal and one group from Assam.
Also present on the occasion were dignitaries were Prof. Jatin H. Soni, former Vice-Chancellor, Swarnim Gujarat Sports University, Shri Madhumay Nath, Joint Secretary of Kreeda Bharati; Shri Damodar Pradhan; Eminent Bhoodan Movement activist Shri Krushna Singh, Prof. Sudhendu Mondal, Advisor, Academic and Administration of CUO; the G.M. of NAD, the Head of the Cobra Battalion of Koraput, the Principal of K.V, NAD. The Vote of Thanks was delivered by Prof. N.C. Panda, Dean of School of Languages of CUO. Dr. Kakoli Banerjee, faculty member, Dept. of BCNR of CUO coordinated the event. The event was attended by many dignitaries, sportspersons, the varsity faculty members, other staff members, research scholars and students. The students of the university presented a cultural programme in the evening. Tribal festival was also organised under the G20 Jan Bhagidari Programme.
RoW