ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜରପଡା ନିକଟରେ ଏକ ହାତୀ ମୃତ୍ୟୁ ବିଷୟରେ ପୂର୍ବତଟ ରେଳପଥର ମତ
09 APR 2023 9:25PM by PIB Bhubaneshwar
ଗତ ଏପ୍ରିଲ 6 ତାରିଖ ରାତିରେ ଅନୁଗୁଳ-ସମ୍ବଲପୁର ରେଳ ସେକ୍ସନରେ ଏକ ଦୁଃଖଦ ଘଟଣା ଘଟିଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ବୋଇଣ୍ଡା ଏବଂ ଜରପଡା ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟରେ ଟ୍ରେନ ଦୁର୍ଘଟଣା ହେତୁ ଏକ ହାତୀ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲା | କିଛି ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ରେଳବାଇ ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ବିଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଅଭାବରୁ ଏହି ଘଟଣା ଘଟିଛି |
ଏଠାରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଉଛି ଯେ, ସମ୍ବଲପୁର ଏବଂ ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ ରେଳ ମଣ୍ଡଳ ମୁଖ୍ୟାଳୟରେ ୱାଇଲ୍ଡ ଲାଇଫ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ସେଲ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଯାହା ହାତୀମାନଙ୍କର ଗତିବିଧି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ବିଶେଷ ଭାବେ ଟ୍ରେନ ଲାଇନ ପାଖରେ ହାତୀ ମାନଙ୍କର ଚଳପ୍ରଚଳ ବିଷୟରେ ରେଳ ମଣ୍ଡଳ କଣ୍ଟ୍ରୋଲକୁ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ରେଲୱେ ଟ୍ରାକରେ ବନ୍ୟଜନ୍ତୁଙ୍କ ଗତିବିଧି ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବେ | ବନ୍ୟ ଜନ୍ତୁ ମାନଙ୍କର ଚଳପ୍ରଚଳ ବିଶେଷ ଭାବେ ଟ୍ରେନ ଟ୍ରାକ୍ ପାଖରେ ହାତୀ ଗତିବିଧିକୁ ନଜର ଦେଇ ବନ୍ୟଜନ୍ତୁଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ପୂର୍ବତଟ ରେଳପଥ ଟ୍ରେନ ଗୁଡିକର ବେଗକୁ କମ କରାଇବା ସହିତ ହର୍ନ ବଜାଇଥାଏ ଯାହାଦ୍ୱାରା ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ ଏବଂ ଟ୍ରେନ୍ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱକୁ ଏଡ଼ାଇ ଦିଆଯାଇ ପାରିବ |
ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଘଟଣାରେ, ସମ୍ବଲପୁର ରେଳ ମଣ୍ଡଳ ଠାରେ ଅବସ୍ଥିତ ବନ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ୱାଇଲ୍ଡ ଲାଇଫ୍ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ସେଲ୍ 06.04.2023 ସନ୍ଧ୍ୟା 06ଘ.30ମି.ରେ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳର ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ରେଳ ମଣ୍ଡଳର ଟ୍ରେନ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ଏକ ମେମୋ ଦ୍ୱାରା ଜଣାଇ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ହାତୀ ଗତିବିଧିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ବଇଣ୍ଡା ଏବଂ ଜାରପଡା ଷ୍ଟେସନ୍ ମଧ୍ୟରେ 06.04.2023 ସନ୍ଧ୍ୟା 06.30ରୁ 07.04.2023 ସକାଳ 06.30 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କି.ମି. 125/00 ରୁ 131/00 ମଧ୍ୟରେ ଟ୍ରେନ୍ ସର୍ବାଧିକ 50Kmph ବେଗରେ ଚଳାଚଳ ସୀମିତ ରହିବା ଉଚିତ୍ |
ଏହି ସୂଚନା ପାଇବା ପରେ ରେଳବାଇ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲା ଏବଂ ଲୋକୋ ପାଇଲଟଙ୍କୁ ଏହି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜଣାଯାଇଥିଲା ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେ ସତର୍କତା ଆଦେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକୁ ଅନୁସରଣ କରିଥିଲେ | ତେବେ ଏଠାରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇ ପାରେ ଯେ ଜଙ୍ଗଲ ବିଭାଗର ମେମୋ ଅନୁଯାୟୀ ଏହି ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ ଘଟଣା ଉପରୋକ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ବାହାରେ ଅର୍ଥାତ କି.ମି. 131/23-25 ମଧ୍ୟରେ ରାତ୍ରି ପ୍ରାୟ 9ଘ.21ମି.ରେ ଘଟିଛି | 20832 ସମ୍ବଲପୁର-ଶାଲୀମାର ମହିମା ଗୋସାଇଁ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ସମ୍ବଲପୁର-ଅନୁଗୁଳ ରେଳ ସେକ୍ସନର ବଇଣ୍ଡା ଠାରୁ ଜରପଡା ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟରେ ଉପରୋକ୍ତ ବେଗ ସୀମା ବଜାୟ ରଖିବା ସହିତ ହର୍ନ ବଜାଇବା ଏବଂ ସମସ୍ତ ସତର୍କତା ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା |
ଏହି ଘଟଣା ପରେ ଲୋକୋ-ପାଇଲଟ୍ ଘଟଣାସ୍ଥଳ ଯାଞ୍ଚ କରି ରାତ୍ରି 9ଘ.49ମି.ରେ ଜରପଡା ଷ୍ଟେସନକୁ ଯାଇ 9ଘ.52ମି.ରେ ଷ୍ଟେସନ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ଜଣାଇଥିଲେ | ପରେ, ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ରାତ୍ରି 10ଘ.33ମି.ରେ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଥିଲା |
7 ଏପ୍ରିଲ 2023 ରେ ରେଳ ଟ୍ରାକରୁ ହାତୀର ମୃତଦେହକୁ ହଟାଇବା ପାଇଁ ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ବିଭାଗର ଏକ ଟିମ୍ ଘଟଣାସ୍ଥଳ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ | ଏଥିପାଇଁ ଟ୍ରେନ୍ ଟ୍ରାଫିକ୍ ମୁଭମେଣ୍ଟ ବ୍ଲକକୁ ଅପରାହ୍ନ 2ଘ.45ମି.ରୁ ଅପରାହ୍ନ 3ଘ.10ମି.ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଆଯାଇଥିଲା |
ପୂର୍ବତଟ ରେଳପଥ ହାତୀ ମୃତ୍ୟୁର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ ଘଟଣାକୁ ଗୁରୁତର ସହ ନେଇଥାଏ ଏବଂ ଉପରିସ୍ଥ ପରିଚାଳନା ସ୍ତରରେ ଏହାକୁ ତଦାରଖ କରାଯାଇଥାଏ | ବନ ବିଭାଗ ସହିତ ସଠିକ୍ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ଯୋଗାଯୋଗର ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଖୋଲା ଅଛି ଏବଂ ରେଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସମନ୍ୱୟର ଅଭାବ ନାହିଁ |
ଏଠାରେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ, ଏହି ଦୁର୍ଘଟଣା ପାଇଁ କୌଣସି ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ କିମ୍ବା ଆଘାତ ହୋଇନାହିଁ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷିତ ଥିଲେ | ହାତୀ ଗତିବିଧି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ପାଇବା ପରେ ପୂର୍ବ ତଟ ରେଳବାଇ ତରଫରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଥିଲା |
ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ, ଜଙ୍ଗଲ ବିଭାଗ ସହିତ ସଠିକ୍ ସମନ୍ୱୟ ଯୋଗୁଁ, ପୂର୍ବତଟ ରେଳପଥ ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ହାତୀମାନଙ୍କ ସତର୍କତା ଆଦେଶ ପାଳନ କରିଆସୁଛି, ଯେଉଁଠାରେ ହାତୀମାନଙ୍କର ସୁରକ୍ଷିତ ଗତି ପାଇଁ ଟ୍ରେନର ଗତି ସୀମିତ କରା ଯାଇଛି | ପୂର୍ବତଟ ରେଳପଥ ପରିସୀମାର ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ହାତୀ ସତର୍କତା ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ରହିଛି, ଯେପରିକି ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ୍-ବ୍ରହ୍ମପୁର ରେଳ ସେକ୍ସନ, ନରାଜ-ରାଜଆଠଗଡ଼ ସେକ୍ସନ, ରାଜଆଠଗଡ଼-ଅନୁଗୁଳ-ସମ୍ବଲପୁର ରେଳ ସେକ୍ସନ ଯେଉଁଠାରେ ପୂର୍ବତଟ ରେଳପଥ ପରିସୀମାର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନ ମାନଙ୍କରେ ରେଳ ବିଭାଗ ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଜଙ୍ଗଲ ବିଭାଗ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରୁଛି |
RoM

Ministry of Railways
ECoR STATEMENT ON THE UNFORTUNATE DEATH OF AN ELEPHANT NEAR JARPADA
09 APR 2023 9:25PM by PIB Bhubaneshwar
On the night of April 6th, 2023, a tragic incident occurred in the Angul-Sambalpur Railway Section, where an elephant lost its life due to a train accident between Boinda and Jarapada Stations. Some media outlets have reported that the incident occurred due to a lack of coordination between the Railway and Forest Department.
It is mentioned here that, there are Wildlife Control Cells functioning at Divisional Headquarters at Sambalpur and Khurda Road Railway Division that provide information regarding movement of elephants to the Divisional Controls so that the movement of wildlife will be safe on Railway tracks. This coordination leads to the railways running the trains at a lower speed and blowing horns while moving on a particular stretch of track to avoid wildlife and train conflict.
In this particular incidence, the Wildlife Control Cell manned by Forest Department at Sambalpur Railway Division gave a Memo to the Divisional Control Office on restriction of Train Movement at 06.30p.m. on 06.04.2023 mentioning that in view of Elephant movement, train running should be restricted with Speed Limit of 50Kmph from Kms 125/00 to Kms 131/00 from both sides between Boinda and Jarapada Stations from 06.30p.m. of 06.04.2023 to 06.30a.m. of 07.04.2023.
Upon receiving this information, the Railways took necessary steps, and the instructions were clearly communicated to the Loco Pilot, who followed the orders provided to him through a caution order. However, it should be noted that the unfortunate incident occurred beyond the above-mentioned area, specifically at KMs 131/23-25, which is beyond the elephant passing zone, as per the memo of the Forest Department. The incident occurred at 2121hrs while 20832 Sambalpur-Shalimar Mahima Gosain Express was approaching Jarapada Railway Station from Boinda in Sambalpur-Angul Railway Section, with all precautions taken by maintaining the above-mentioned speed limit, blowing horns, and following all caution orders.
After the incident, the loco-pilot checked the spot and proceeded to Jarapada Station at 2149hrs and reached at 2152hrs and reported the incident to the Station authorities. Later, the Railway track was checked, and permission was given for train movement at 2233hrs.
A team of forest and Wildlife Department visited the spot to remove the elephant body from Railway Track on 7th April 2023. Railway officials also cooperated with Forest Department for removal of Elephant body from the train line. Train Traffic Movement Block was taken from 1445hrs to 1510hrs for this purpose.
ECoR takes the unfortunate incident of the elephant's death very seriously and is monitored at the top level of management. All channels of communication are open for proper coordination with the Forest Department, and there is no lack of coordination from the Railway system.
It is further mentioned here that, there was no casualty or injury to any passenger and all the passengers were safe. Swift and appropriate action had been taken by East Coast Railway on receipt of the information regarding Elephant Movement.
It is also mentioned that, with proper coordination with the Forest department, ECoR has already been following elephant caution orders, where the speed of trains is restricted for the safe movement of elephants on the track, at the cost of punctuality of the trains. Elephant caution orders exist at many places in ECoR jurisdiction, like near Rambha & Huma in Khurda Road-Brahmapur Railway Section, Naraj-Rajathgarh Section, Rajathgarh-Angul-Sambalpur Railway Sections apart from other places in ECoR jurisdiction where Railway is coordinating with Forest Department for saving wildlife.
RoM