ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଚେନାବ ନଦୀ ଉପରେ ବିଶ୍ଵର ଉଚ୍ଚତମ ରେଳ ବ୍ରିଜ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ
ମାନନୀୟ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ବିନୀ ବୈଷ୍ଣବଙ୍କ ଚେନାବ ନଦୀ ଠାରୁ ସାମ୍ବାଦିକ ମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା I
26 MAR 2023 3:17PM by PIB Bhubaneswar
1. ଚେନାବ ନଦୀ ଉପରେ ବହୁ ପ୍ରତୀକ୍ଷିତ 359 ମିଟର (1,178 ଫୁଟ) ଉଚ୍ଚ ଓ ଦୁନିଆର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରେଳ ବ୍ରିଜ୍ ଟି ପ୍ୟାରିସ ର ଆଇଫେଲ ଟାୱାରଠାରୁ 35 ମିଟର ଉଚ୍ଚ ଅଟେ|
2. ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର ରେସି ଜିଲ୍ଲାର ବକ୍କାଲ ଏବଂ କାସୁରୀ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଆର୍କ ବ୍ରିଜ୍ ନଦୀ କୂଳଠାରୁ 1,178 ଫୁଟ ଉଚ୍ଚରେ ରହିଛି, ଯାହା କାଟ୍ରା ଠାରୁ ବାନିହାଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି | ଏହା ଉଦାମପୁର-ଶ୍ରୀନଗର-ବାରାମୁଲ୍ଲା ରେଳ ଲିଙ୍କ (USBRL) ର ଏକ ଅଂଶ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ର ମୂଲ୍ୟ 35000 କୋଟି ଟଙ୍କା |
3. ବ୍ରିଜ୍ ସମସ୍ତ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ପରୀକ୍ଷାରେ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି |
4. ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର ଲୋକମାନେ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ଅପେକ୍ଷା କରିବା ପରେ ଏହି ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ହୋଇପାରିଛି | ପ୍ରଥମେ 2003 ରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନୁମୋଦନ ହୋଇଥିଲା କିନ୍ତୁ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ଭୟ ହେତୁ କିଛି ସମୟ ବିଳମ୍ବ ହୋଇଥିଲା। 2008 ମସିହାରେ, ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରେଳ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଚୁକ୍ତିନାମା କରାଯାଇଥିଲା |
5. କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚେନାବ ରେଳ ବ୍ରିଜ ଉପରେ ସମସ୍ତ ପରୀକ୍ଷା ଚାଲିଛି ଏବଂ ସଫଳ ହୋଇଛି।ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସେତୁର ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ଏହି ପରୀକ୍ଷଣରେ ଉଚ୍ଚ-ବେଗ ପବନ ପରୀକ୍ଷା, ଅତ୍ୟଧିକ ତାପମାତ୍ରା ପରୀକ୍ଷା, ଭୂକମ୍ପ ପ୍ରବଣ ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ଜଳ ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ହେତୁ ହାଇଡ୍ରୋଲୋଜିକାଲ୍ ପ୍ରଭାବ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ |
6. ଥରେ ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ, ବ୍ରିଜ୍ 260 କିଲୋମିଟର ବେଗରେ ପବନକୁ ସହ୍ୟ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବ ଏବଂ ଏହାର ଆୟୁ 120 ବର୍ଷ ହେବ | ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରେଳ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି ଭାରତର ଇତିହାସରେ ଯେକୌଣସି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବା ସବୁଠାରୁ ବଡ ସିଭିଲ-ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ | ଗତ ତିନିବର୍ଷ ହେଲା ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନେ ଚେନ୍ନାବର ଉଭୟ କୂଳରେ ଦୁଇଟି ମାମୋଥ୍ କେବୁଲ୍ କ୍ରେନ୍ ସାହାଯ୍ୟରେ ଆର୍କ ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି |
RoW

Ministry of Railways
SALIENT FEATURES OF HIGHEST RAILWAY BRIDGE ON RIVER CHENAB
Hon’ble Minister of Railways Shri Ashwini Vaishnaw's Media Brief from Chenab Bridge
26 MAR 2023 3:17PM by PIB Bhubaneswar
1. The much-awaited world's highest railway bridge spans the Chenab River at a height of 359 m (1,178 ft) above the river, which is 35 meters taller than Paris' Eiffel Tower.
2. The arch bridge between Bakkal and Kauri in the Reasi district of Jammu and Kashmir is 1,178 feet above the riverbed, forming a crucial link from Katra to Banihal. It is part of the Udhampur-Srinagar-Baramulla Railway Link (USBRL), a dream project worth Rs 35000 crore.
3. The bridge has passed all the mandatory tests.
4. The people of Jammu and Kashmir will get the bridge after two decades of waiting since the project was approved in 2003 but was delayed shortly due to fears of stability and safety. In the year 2008, the contract for constructing one of the highest railway bridges was awarded.
5. Union Minister of Railway, Communications and Electronic and Information Technology, Ashwini Vaishnaw has said that all the tests on Chenab Railway Bridge have been conducted and were successful.
The tests that have been conducted to check the stability and safety of the world's highest bridge include high-velocity winds test, extreme temperatures test, earthquake-prone test and hydrological impacts due to water level increase.
6. Once completed, the bridge will be able to withstand winds with speeds up to 260 kmph and will have a lifespan of 120 years. The construction of the highest railway bridge was the biggest civil-engineering challenge faced by any railway project in India in recent history. Over the last three years, engineers have been building the arch with the help of two mammoth cable cranes installed on both banks of the Chenab -- the Kauri end and the Bakkal end.
RoW