বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
আজি ডিব্ৰুগড়ত আৰম্ভ হ’ল বৃত্তাকাৰ জৈৱ-অৰ্থনীতিৰ ওপৰত জি-২০ আৰআইআইজি সন্মিলন
জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ মোকাবিলা আৰু বহনক্ষম জৈৱ-অৰ্থনীতিৰ প্ৰচাৰৰ বাবে ঐক্যৱদ্ধ হৈছে জি-২০ নেতৃত্ব
জি-২০ আৰআইআইজি সন্মিলন শূন্য আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে জনসাধাৰণক শিক্ষিত কৰি এক বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ প্ৰচাৰৰ বাবে সমৰ্পিত: ড০ এছ চন্দ্ৰশেখৰ, সচিব
24 MAR 2023 6:50PM by PIB Guwahati
আজি অসমৰ ডিব্ৰুগড়ত জি-২০ ৰিচাৰ্ছ এণ্ড ইনভেচন ইনিচিয়েটিভ গেডাৰিং (আৰআইআইজি) সন্মিলন অনুষ্ঠিত হয়। জি-২০ সদস্য দেশ, অতিথি দেশ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠনৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ লগতে বৈজ্ঞানিক সম্প্ৰদায়ে এক বহনক্ষম আৰু বৃত্তাকাৰ জৈৱ-অৰ্থনীতি গঢ়ি তোলাৰ উপায়ৰ বিষয়ে আলোচনা আৰু অন্বেষণ কৰিবলৈ এই সন্মিলনত সমবেত হয়। সন্মিলনখনত ২৬ খন দেশৰ ৫৬ জন বিদেশী প্ৰতিনিধিৰ সৈতে মুঠ ১০৩ জন অংশগ্ৰহণকাৰী উপস্থিত আছিল।
বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগৰ সচিব ড০ এছ চন্দ্ৰশেখৰৰ নেতৃত্বত অনুষ্ঠিত হোৱা এই সন্মিলনৰ উদ্দেশ্য হৈছে পৰিকল্পনা, নতুন কাৰ্যসূচী স্থাপন আৰু কৃষি, উদ্যোগৰ কাৰ্বনীকৰণ, জৈৱ-শক্তি আৰু জৈৱ সম্পদ ব্যৱস্থাপনা সম্পৰ্কীয় বিদ্যমান কাৰ্যসূচীসমূহ পৰিচালনা কৰাৰ বাবে দায়ৱদ্ধ মুখ্য কাৰকসমূহ একত্ৰিত কৰা।
ড০ এছ চন্দ্ৰশেখৰে এই সন্দৰ্ভত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে জি-২০ আৰআইআইজি সন্মিলনখন শূন্য আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে জনসাধাৰণক শিক্ষিত কৰি এক বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ প্ৰচাৰৰ বাবে সমৰ্পিত আৰু এই সমাৱেশৰ লক্ষ্য হ’ল আৱৰ্জনা হ্ৰাস কৰা আৰু আমাৰ গ্ৰহটো সংৰক্ষণ কৰাৰ দিশত পদক্ষেপ ল'বলৈ মানুহক অনুপ্ৰাণিত কৰা।
বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ জৈৱ প্ৰযুক্তি বিভাগৰ সচিব ড০ ৰাজেশ এছ গোখলেয়ে কয় যে সন্মিলনৰ উদ্দেশ্য হৈছে কৃষি, উদ্যোগৰ কাৰ্বনীকৰণ, জৈৱ-শক্তি আৰু জৈৱ সম্পদ ব্যৱস্থাপনা সম্পৰ্কীয় বিদ্যমান কাৰ্যসূচীৰ পৰিকল্পনা, নতুন কাৰ্যসূচী স্থাপন আৰু পৰিচালনাৰ বাবে দায়ৱদ্ধ মুখ্য কাৰকসকলক একত্ৰিত কৰা।
এই মত বিনিময় অনুষ্ঠানৰ অৰ্থ আছিল জনসাধাৰণ, নীতি আৰু স্থানকে ধৰি সকলো গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰৰ মাজত সক্ৰিয় সম্পৰ্ক স্থাপন কৰা। এয়া এক সামগ্ৰিক নীতি নিৰ্ধাৰণ পদ্ধতিৰ প্ৰচাৰৰ বাবে কৰা হৈছে যিয়ে বিভিন্ন খণ্ডত মূলসুঁতিৰ বৃত্তাকাৰ জৈৱ-অৰ্থনীতি মডেলবোৰক এক ধাৰণামূলক পৰিকাঠামো প্ৰদান কৰে। সন্মিলনৰ লক্ষ্য হৈছে জি-২০ সদস্য আৰু অংশীদাৰসকলৰ মাজত সহযোগিতা আৰু অংশীদাৰীত্বৰ প্ৰচাৰ কৰি অধিক বহনক্ষম আৰু বৃত্তাকাৰ জৈৱ-অৰ্থনীতিৰ দিশত বিশ্বব্যাপী প্ৰচেষ্টা শক্তিশালী কৰা, ড০ এছ চন্দ্ৰশেখৰে এইদৰে জনায়।
আজিৰ সন্মিলনখন চাৰিটা অধিৱেশনত বিভক্ত কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত অন্তৰ্ভুক্ত আছে কৃষি: প্ৰত্যাহ্বান আৰু সুযোগ, অকাৰ্বনীকৰণৰ দিশত উদ্যোগ, জৈৱ-শক্তি, আৰু জৈৱ-সম্পদ ব্যৱস্থাপনা।

Ministry of Science & Technology
G20 RIIG Conference on Circular Bio-Economy begins in Dibrugarh today
G20 Leaders Gather at to Tackle Climate Change and Promote Sustainable Bio-economy
G20 RIIG conclave is dedicated to promoting a sustainable future by educating the public on the importance of zero waste management: Dr. S. Chandrasekhar, Secretary
24 MAR 2023 6:50PM by PIB Guwahati
The G20 Research and Innovation Initiative Gathering (RIIG) Conference was held in Dibrugarh, Assam today. Delegates from G20 member countries, guest countries, and international organizations, as well as the scientific community, gathered to discuss and explore ways to build a sustainable and circular bio-economy. A total 103 no of participants, with 56 foreign delegates from 26 countries were present at the conference.
Led by Dr. S Chandrasekhar, Secretary, Department of Science and Technology, the conference aimed to bring together key factors responsible for planning, setting up new programs and managing the existing programs related to agriculture, de-carbonization of industry, bio-energy, and bioresource management.
Dr. S. Chandrasekhar emphasized that the G20 RIIG conclave is dedicated to promoting a sustainable future by educating the public on the importance of zero waste management and the goal of this gathering was to frame the conversation beautifully and inspire people to take action towards reducing waste and preserving our planet.
Dr. Rajesh S. Gokhale, Secretary of the Department of Biotechnology, Ministry of Science & Technology stated that the aim of the conference was to bring together key actors responsible for planning, setting up new programs, and managing existing programs related to agriculture, de-carbonization of industry, bio-energy, and bioresource management.
The interactive event was to facilitate active engagement among all key stakeholders, including people, policies, and places. This was done to promote an inclusive policy-making approach that provides a conceptual framework to mainstream circular bio-economy models across different sectors. By promoting collaborations and partnerships among G20 members and stakeholders, the conference aims to strengthen global efforts towards a more sustainable and circular bio-economy, informed Dr. S Chandrasekhar.
The conference today was divided into four sessions, which included Agriculture: Challenges and Opportunities, Industry towards Decarbonisation, Bio-Energy, and Bio-resource Management.