রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
নেস্নেল বোর্দ ফোর ৱাইল্দলাইফ (এন.বি.দব্লিউ.এল.)না পীবগী মতুং ইন্না লমলক্কী শা উচেক ঙাকথোক্নবগীদমক মথৌ তাবা খোঙথাঙ পুম্নমক রোদ ত্রান্সপোর্ত অমদি হাইৱেজ মন্ত্রালয়না লৌখৎলি
23 MAR 2023 3:03PM by PIB Imphal
নেস্নেল বোর্দ ফোর ৱাইল্দলাইফ (এন.বি.দব্লিউ.এল.) পীবগী মতুং ইন্না লমলক্কী শা উচেক ঙাকথোক্নবগীদমক মথৌ তাবা খোঙথাঙ পুম্নমক রোদ ত্রান্সপোর্ত অমদি হাইৱেজ মন্ত্রালয়না লৌখৎলি‍। এনভাইরনমেন্ত অমদি ফোরেস্ত মন্ত্রালয়না (ৱাইল্দলাইফ প্রোতেক্সনগী নোদেল মন্ত্রালয় ওইরিবা) অসিগুম্বা ফীভমশিং ঙাকথোক্নবগীদমক লৌখৎপা অচৌবা খোঙথাঙশিং মখাদা পীরি:
১. মন্ত্রালয়না মাগী সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কীম (সি.এস.এস.)শিং মমিং ওইনা পল্লবদা ‘প্রোজেক্ত তাইগর’, ‘প্রোজেক্ত ইলিফেন্ত’ অমদি ‘দিভেলপমেন্ত ওফ ৱাইল্দলাইফ হেবিতেত (দি.দব্লিউ.ঐচ.) হায়রিবশিং অসিগী খুত্থাঙদা মহৌশাগী ওইবা ঈশিং তুংফমশিং হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিনহনবা, খুৎশেমগী ওইবা ইকোনশিং শেমগৎবা, ঈশিং মখুলশিং তৌবা, মী অমদি শাশিংগী মরক্তা থেংনবা হন্থহন্নবগীদমক প্রোতেক্তেদ এরিয়া মনুংদা তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা চীঞ্জাক/শজিক ফগৎহনবনচিংবা হেবিতেত ফগৎহনবগী তোঙান তোঙানবা থবকশিং পায়খৎনবগীদমক স্তেত অমদি য়ু.তি.শিংদা ফন্দশিং পীরি‍।
প্রোতেক্তেদ এরিয়া অমদি ইকো-সেন্সিতিব জোনশিংগী মনুংদা দাইভর্জনগী প্রপোজেলশিং ৱাইল্দলাইফ ইনস্তিত্যুৎ ওফ ইন্দিয়ানা শেম্বা চৎন-পথাপ, ইকো-ফ্রেন্দলী মীজর্স তু মিতিগেৎ ইম্পেক্ত ওফ লাইনিয়র ইনফ্রাস্ত্রকচর ওন ৱাইল্দলাইফতা য়ুম্ফম ওইরগা শেম্বা এনিমেল পাসেজ প্লানগা লোয়ননা থাগৎলক্নবা পাউতাক মন্ত্রালয়না স্তেত/য়ু.তি.শিংদা পীখ্রে‍। চৎন-পথাপশিং অসিনা লাইনিয়া ইনফ্রাস্ত্রকচর পরিংদা লমলক্কী শা উচেকশিং শাফগদবা মওংদা চত্থোক চৎশিন য়াহন্নবগীদমক ইকো-ফ্রেন্দলী ওইবা স্ত্রকচর হাপ্তুনা লাইনিয়র ইনফ্রাস্ত্রকচরগী দিজাইনশিং শেমদোক্নবা ৱাফম পীরি‍।
নেস্নেল পার্ক, সেংচুএরী, কঞ্জার্বেসন রীজর্ব অমদি কম্ম্যুনিতী রীজর্বশিং হায়রিবা প্রোতেক্তেদ এরিয়াশিংগী ওইবা নেৎৱর্ক অমা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা মরুওইবা ৱাইল্দলাইফ হেবিতেৎশিং কোনশিন্দুনা লমলক্কী শা উচেকশিং অমদি মখোয়গী হেবিতেতশিং ঙাক শেন্দুনা থম্নবগীদমক ৱাইল্দ লাইফ (প্রোতেক্সন) এক্ত, ১৯৭২গী মখাদা শেম্লে‍।
মহৈ মরোং থাবা লৌফমশিংদা লমলক্কী শা উচেকশিং চঙশিল্লকপা থিংনবগীদমক বার্ব ৱাইয়র ফেন্স, সোলার পৱার্দ ইলেকত্রিক ফেন্স, কেক্তস শীজিন্নদুনা বাই-ফেন্সিং খাবা, বাউন্দরী ৱালনচিংবা ফীজিকেল বেরিয়রশিং খাগৎপা‍।
হ্যুমেন-ৱাইল্দলাইফ কনফ্লিক্ত হেন্দল তৌনবগীদমক স্তেতশিংনা লৌখৎপা য়াবা তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিং তাকপা হ্যুমেন-ৱাইল্দলাইফ কনফ্লিক্তকী এদভাইজরী অমা মন্ত্রালয়না স্তেত পুম্নমক্তা ০৬.০২.২০২১দা পীখ্রে‍। মসিদা খুৎশম্ননা পায়খৎমিন্নবা ইন্তরদিপার্তমেন্তেল এক্সন, স্তেত অমদি দিস্ত্রিক্ত লেবেল কম্মিতীশিং শেমবা, কনফ্লিক্ত হোৎ স্পোৎশিং খঙদোকপা, স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর ঙাক্না চৎপা, অমদি রেপিদ রেসপোন্স তীমশিং শেম্বা য়াওরি‍।
ৱাইল্দ লাইফ সেংচুএরীশিং/ নেস্নেল পার্কশিং ফাওদুনা চৎপা নেস্নেল হাইৱে (এন.ঐচ.) শিং শেমগৎ শাগৎপগী থবকশিং অয়াম্বনা তৌদে অদুগা হেক য়াবা মফমশিংদা হাইৱেনা ৱাইল্দলাইফ হেবিতেত্তা অপনবা অপনবা কা হেন্না পীদনবগীদমক বাইপাস/দিতুর অমা প্রপোজ তৌই‍। করিগুম্বা মদুনা অতোপ্পা পাম্বৈ লৈত্রগদি অসিগুম্বা মফমশিংদা থবক পাখৎত্রিঙৈগী মাঙওইননা চৎনরিবা কাঙলোনশিংগী মখাদা মথৌ তাবা ক্লিয়রেন্স পুম্নমক লৌই অমদি ফোরেস্ত এন্দ ৱাইল্দলাইফ ওথোরিতিজ অমদি মরী লৈনবা আই.আর.সি. কোদশিংগী কাঙলোন অমদি পথাপকী মতুং ইন্না থৌরাং পুম্নমক লৌখৎলি‍। লৌখৎলিবা তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিংগী মনুংদা লম্বীগী খুদমশিং থেৎপা, খোঙজেল হন্থহন্নবা থৌরাংশিং হাপ্পা, হান্না খন্দোক্লবা মফমশিংদা কেত্তল/এনিমেল অন্দর পাস (সি.য়ু.পি./এ.য়ু.পি.)নচিংবা শেম্বা, রাইত ওফ ৱেগী মপান্দা ফেন্সিং খাবনচিংবা য়াওরি‍।
মখা তানা, এন.ঐচ.শিংদা শা/লমলক্কী শা উচেকশিং শাফগদবা মওংদা চত্থোক চৎশিন তৌবা য়াননবা থম্লিবা স্ত্রকচরশিংগী দিতেল এনেক্সচরদা হাপ্লি‍।
এনেক্সচর
নেস্নেল হাইৱেশিংদা ৱাইল্দলাইফ ফেতেলিতীগী এনেক্সচর
এন.ঐচ.শিংদা শা/লমলক্কী শা উচেকশিং শাফগদবা মওংদা চত্থোক চৎশিন তৌবা য়াননবা থম্লিবা স্ত্রকচরশিংগী দিতেল:-
সেরিএল মশিং
প্রোজেক্ত মমিং
স্ত্রকচরগী দিতেলশিং
1.
এন.ঐচ.-৫৮ অমদি ৭২গী হরিদ্বার-দেহরাদুন সেক্সন
এন.ঐচ.-৭২গী লাল তপ্পর, তীন পানি, অমদি এন.ঐচ.-৫৮গী মোতিচুরদা ইলিফেন্ত অন্দরপাস-৩
এন.ঐচ.-৭গী এম.পি./এম.ঐচ.-সিওনি সেক্সন
মিতর ১৪০০গী এলিবেতেদ কোরিদোর, মিতর ৫০০গী মশিং ০২, মিতর ৩০০গী মশিং ০১, মিতর ১২০গী মশিং ০১ অমদি লেমহৌরিবা ১০না মিতর ১০০ দগী মিতর ৩০ ফাওব‍।
স্ত্রকচর পুম্নমক্তা নোইজ বেরিয়র/এন্তি লাইত গ্লে্য়র
1.
এন.ঐচ.-৭কী এম.পি./এম.ঐচ. ঙমখৈদগী মন্সর সেক্সন ফাওবা
এনিমেল অন্দরপাস ৩, অতৈ স্ত্রকচর ৬, থোং মচা ১৫ অমদি উকু ৬৬
1.
জম্মু-উধম্পুর প্রোজেক্ত
তনেল ৪ (অপুনবা অশাংবা কিলোমিতর ১.৭৮) অমদি তনেল মরক্তা ভিয়াদক্ত ৪
1.
চেননি-নস্রি তনেল
কিলোমিতর ৮.৯৮গী তনেল অমদি হান্না লৈরিবা কিলোমিতর ৪১.০০গী অশাংবগী মহুত্তা কিলোমিতর ১.৯১ শাংবা চঙফম
1.
ক্বাজিগন্দ – বনিহল তনেল
কিলোমিতর ৮.৪৫গী তনেল অমদি হান্না লৈরিবা কিলোমিতর ৩১.৩৫গী অশাংবগী মহুত্তা কিলোমিতর ৬.৯০ শাংবা চঙফম
1.
উদম্পুর-রম্বন
মিতর ৯০০ শাংবা লেন ২ লৈবা তনেল ১
1.
রম্বন-বনিহল
কিলোমিতর ২.৯৬৭ শাংবা তনেল ৬
1.
এন.ঐচ.-৩গী ধুলে – নাসিক সেক্সন (অনরদাম সেংচুএরী)
কিলোমিতর ৫.৫গী রিএলাইনমেন্ত
1.
ওন.ঐচ.-১৪ (অরিবা) অনৌবা এন.ঐচ.-২৭গী পালনপুর-স্বরুপগঞ্জ সেক্সন
অন্দরপাস ০৩ অমদি বোগ কল্ভর্ত ১০
1.
কোতা বাইপাস
নেস্নেল চম্বল সেংচুএরীদা কিলোমিতর ১ শাংবা কেবল স্তেদ থোং
1.
এন.ঐচ.-৩গী ধোলপুর-মোরেনা সেক্সন (চম্বল সেংচুএরী)
থোংগী অৱাংবা অমদি অপাকপা হান্নগী চাংদগী হেনগৎহল্লে, খোঞ্জেল অমদি মঙালগী পল স্ত্রকচরদা হাপ্লে‍।
1.
এন.ঐচ.-১৭ (অরিবা) এন.ঐচ.-৬৬ (অনৌবা)গী পনবেল-ইন্দপুর সেক্সন
অন্দরপাস ০৪, বোক্স কলভর্ত ১৯, মঙ্কী লেদ্দর
1.
এন.ঐচ.-৩গী গ্বালিয়র-সিবপুরী সেক্সন
ৱাইল্দ লাইফ সেংচুএরী ফাওদুনা চৎলিবা কিলোমিতর ৫.৫ শাংবা পরিংদা এলিবেতেদ কোরিদোর অমদি অন্দরপাস
1.
এন.ঐচ.-৫৯গী গুজরাত-এম.পি. ঙমখৈদগী ইন্দোর ফাওবা
ৱাইল্দ লাইফ সেংচুএরী ফাওদুনা চৎলিবা কিলোমিতর ৯.০৪ শরুক্তা অন্দরপাস, ফেন্সিং
1.
এন.ঐচ.-৫৪ (লুমদিং রীজর্ব)কী লুদিং সেক্সন
ইলিফেন্ত অন্দরপাস ০২ অমদি থোং মচা ০৪, য়োং কৈরাক ০২গী অশাংবা হেনগৎহনবা‍।
1.
কাইথলঘাৎ-সিম্লা
তনেল ০১
1.
এন.ঐচ.-২৪গী হাপুর-গর্মুক্তেস্বর সেক্সন
অন্দরপাস
1.
এন.ঐচ.-৪৭গী বদক্কঞ্চেরী – ত্রিসুর সেক্সন লেন ৬ ওইহনবা
থোং অচৌবা – ১গী অশাংবা হেনগৎহনবা, তনেল – কিলোমিতর ১.০
1.
এন.ঐচ.৪এগী বেলগুৱাম-খানপুর সেক্সন (দন্দেলী ৱাইল্দলাইফ সেংচুএরী)
অন্দরপাস ০৫, কলভর্ত অমদি থোংগী পাক চাউবা হেনগৎহনবা, নোইজ এন্দ লাইত বেরিয়র
1.
এন.ঐচ.-৭৩গী য়মুনানগর-পঞ্চকুলা সেক্সন
ইকোদক্ত ২, শম্বল, কলভর্ত অমদি থোংগী পাক চাউবা হেনগৎহনবা, নোইজ বেরিয়র
1.
এন.ঐচ.-২গী ঔরঙ্গবাদ-বর্ৱা অদ্দা সেক্সন (গৌতম বুদ্ধ ৱাইল্দলাইফ সেংচুএরী)
ঈশিং তেঙ্ক ৯, বোর-ৱেল, অন্দরপাস
1.
এন.ঐচ.-৬কী গুজরাত/এম.ঐচ. ঙমখৈদগী জলগাউ ফাওবগী সেক্সন
অন্দরপাস, য়োং কৈরাক, শম্বল, কলভর্ত অমদি থোংগী পাক চাউবা হেনগৎহনবা, নোইজ বেরিয়র
1.
এন.ঐচ.-৪২গী কতক-অঙ্গুল সেক্সন
অন্দরপাস, শম্বল, কলভর্ত অমদি থোংগী পাক চাউবা হেনগৎহনবা
1.
এন.ঐচ.-২১৫গী পানিকুলি-রিমুলী সেক্সন
অন্দরপাস ০৬, শম্বল, কলভর্ত অমসুং থোংগী পাক পাউবা হেনগৎহনবা
1.
এন.ঐচ.-২১৫গী রিমুলী-রজামুন্দা সেক্সন
অন্দরপাস ০২, শম্বল, কলভর্ত অমসুং থোংগী পাক চাউবা হেনগৎহনবা
1.
এন.ঐচ.-১১গী অগ্রা-ভারতপুর সেক্সন
অন্দরপাস, শম্বল, উচেকশিংগী ঈশিং ফংফম, নোইজ বেরিয়র
1.
এন.ঐচ.-১২৩গী উঞ্চা নগ্লা ধোলপুর সেক্সন
অন্দরপাস, শম্বল, কলভর্ত অমসুং থোংগী পাক চাউবা হেনগৎহনবা
1.
এন.ঐচ.-৬কী ছত্তিসগর/এম.ঐচ. ঙমখৈ – ৱাইগঙ্গা থোং
অন্দরপাস ৩, শম্বল, কলভর্ত অমসুং থোংগী পাক চাউবা হেনগৎহনবা
1.
এন.ঐচ.-১৩গী স,লাপুর-বিচাপুর সেক্সন লেন মরি ওইহনবা
অন্দরপাস ০৩
1.
এন.ঐচ.-৭২এগী গনেসপুর-দেররাদুন সেক্সন
অন্দরপাস ৪, কিলোমিতর ১১.৬গী এলিবেতেদ কোরিদোর, মিতর ৩৬০গী তনেল, স্ত্রক পুম্নমক্তা সাইন্দ অমদি লাইত বেরিয়র
1.
হরিদ্বার-নাগিনা
অন্দরপাস ৫, এলিবেতেদ কোরিদোর, থোংগী অৱাংবা হেনগৎহনবা অমদি লাইত/সাউন্দ বেরিয়র
1.
এন.ঐচ.১৪৮এন.গী রাজস্থান্দা লৈবা দিল্লী-বদোদরা এক্সপ্রেসৱে
কিলোমিতর ২.৭গী এলিবেতেদ কোরিদোর
শাগী অন্দরপাস ৫
কিলোমিতর ৩.৯গী কৎ-ওভর
এন.সি.এস.তা মিতর ৭০০কী থোং
কৎ-ওবর মিতর ৪৫০গা লোয়াননা কিলোমিতর ৪.৯গী তনেল
1.
ভি.এম.ই. ফেজ-২
কংফালগী থোং/শাগী ওভরপাস ২
দেদিকেতেদ এনিমেল ক্রোসিং ৩৮
অপীকপা গারী/শাগী অন্দরপার ৫০
1.
ভি.এম.ই.গী এস.পি.য়ু.আর.
কংফালগী থোং/শাগী ওভরপাস ২
দেদিকেতেদ এনিমেল ক্রোসিং ৫৩
অপীকপা গারী/শাগী অন্দরপার ৩৩
1.
এন.ঐচ. ৩৪৭জি. – ইন্দোরদগী বলৱারা ফাওবা
তনেল ২, শা লান্থোক লানশিন তৌনবগীদমক মিতর ১৫৯০ শাংবা ভিয়াদক্ত ৪
থোং অচৌবা ০৪গী অশাংবা হেনগৎহনবা
1.
এন.ঐচ.-১২গী হেরোন তুরেলদগী সন্দুর ফাওবগী সেক্সন
অন্দরপাস ০৩, এলিবেতেদ কোরিদোর ০১, বোক্স কলভর্তকী অশাংবা হেনগৎহনবা
1.
রাতাপানি ৱাইল্দলাইফ সেংচুএরীদা কিলোমিতর ১২ শাংবা লম্বী লেন ৪দা ওন্থোকপা
এলিবেতেদ কোরিদোর, অন্দরপাস অমদি বোক্স কলভর্তকী অশাংবা হেনগৎহনবা
1.
রাঞ্চি-জমসেদপুর সেক্সন
অন্দরপাস ০৭
1.
ছত্তিসগরদা রাইপুর-ভিসাখপত্নম
কিলোমিতর ২.৭৯গী তনেল, অন্দরপাস ২৭, য়োং কৈরাক ১৭
1.
ওরিসাদা রাইপুর-ভিসাখপত্নম
তনেল ০২গী অপুনবা অশংবা (কিলোমিতর ৬.২৯), অন্দরপাস ১৪, য়োং কৈরাক ১৭
1.
অন্ধ্র প্রদেশতা রাইপুর-ভিসাখপত্নম
ভিয়াদক্ত কম ইলিফেন্ত অন্দরপাস ০৩
1.
মঞ্চেরিএলদগী তেলঙ্গনা/মহারাস্ত্র ঙমখৈ ফাওবা
অন্দরপাস ০২
1.
নাগপুর – উমরেদ ভিৱাপুর
এলিবেতেদ কোরিদোর
1.
বেঙ্গলোর হসনদগী মেঙ্গলোর ফাওবা এন.ঐচ.-৭৫
অন্দরপাস ০২
1.
বেঙ্গলোর-মৈসুর মদিকেরি-মেঙ্গলোর এন.ঐচ.-২৭৫
অন্দরপাস ০২, ওভরপাস (ইকোদক্ত) ০৩
1.
চিত্রদুগ্রা-হোস্পেৎ-বিজাপুর এন.ঐচ.-৫০
অন্দরপাস ০৫
1.
তুমকুর দগী সিবমোগা এন.ঐচ.-২০৬
অন্দরপাস ০৭
1.
খম্মমদগী মেঙ্গলোর এন.ঐচ.-৫৬৫
বোক্স কলভর্তকী পাক চাউবা হেনগৎহনবা
1.
জমুনানগরদগী পঞ্চকুলা ফাওবা
অন্দরপাস ০২
1.
রিবাদগী জবলপুর সেক্সন
অন্দরপাস ০৫
1.
ইতার্সি বেতুল
অন্দরপাস ০৫, এলিবেতেদ কোরিদোর, ওভরপাস/ ইকোদক্ত
1.
গ্বালিয়র-সিবপুরী সেক্সন
অন্দরপাস ০৯ অমদি এলিবেতেদ কোরিদোর
1.
অহমদনগর-ভাবনগর এন.ঐচ.-৭৫১
এলিবেতেদ কোরিদোর ১৩৪০ অমদি অন্দরপাস ০৩
1.
সঞ্চোরদগী সন্তলপুর ফাওবা
এলিবেতেদ কোরদোর ০১ অমদি অন্দরপাস ১২
1.
ভাবনগর-সোমনাথ দ্বার্কা
অন্দরপাস ১০
1.
সৱাইমাধোপুর-সিওপুর
অন্দরপাস ০৯
1.
অনৌবা এন.ঐচ.-৫৮গী ইদয়পুর-অজমের সেক্সন
অন্দরপাস ১৩
1.
অম্বিকাপুর-বিলাসপুর
অন্দরপাস ০৮
1.
কৱর্ধ-রাইপুর এন.ঐচ.-৩০
অন্দরপাস ০৬
1.
ঝার্খন্দদা বরানসি-কোলকতা
ঝার্খন্দদা স্ত্রকচর পুন্না ৮২ (এলিবেতেদ কোরিদোর, অন্দরপাস, ভিয়াদক্ত, থোং মচা অমদি অচৌবশিংগী অশাংবা হেনগৎহনবা)
1.
বিহারদা বরানসি-কোলকতা
তনেল অমদি এলিবেতেদ কোরিদোর
1.
পঞ্জাবতা দিল্লী-কত্রা
অচৌবা থোংশিং পাকপা হেনগৎহনবা অমদি ভিয়াদক্তশং হাপ্পগা লোয়ননা শাংবা হেনগৎহনবা
1.
বেঙ্গলোর-বিজয়ৱাদা
তনেল, এলিবেতেদ কোরিদোর অমদি অন্দরপাসশিং
1.
দিমাপুর বাইপাস (নগালেন্দগী শরুক)
কেত্তল অন্দরপাস মশিং ০২
1.
দিমাপুর বাইপাস (অসামগী শরুক)
কেত্তল অন্দরপাস মশিং ২
শামুগী অন্দরপাস মশিং ২
1.
এন.ঐচ.-৫৫২দা রানাথম্বোর ৱাইল্দলাইফ সেংচুএরী
শাগী অন্দরপাস ৪
ৱাফম অসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা রোদ ত্রান্সপোর্ত এন্দ হাইৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী নিতিন গারকরীনা ফোঙদোকখিবনি‍।

Ministry of Road Transport & Highways
Ministry of Road Transport and Highways taking all steps necessary for Wildlife protection as prescribed by National Board for Wildlife (NBWL)
23 MAR 2023 3:03PM by PIB Delhi
Ministry of Road Transport and Highways takes all steps necessary for Wildlife protection as prescribed by National Board for Wildlife (NBWL). Major steps taken by the Ministry of Environment & Forest (which is the nodal Ministry for Wildlife Protection) to avoid such incidents are as follows:
1. Ministry through its Centrally Sponsored Schemes (CSS) namely ‘Project Tiger’, ‘Project Elephant’ and ‘Development of Wildlife Habitats (DWH)’ provides funds to States and UTs for carrying out various activities for habitat improvement works namely restoration of natural water bodies, creation of artificial ponds, waterholes, augmenting food/fodder sources at various places within Protected Areas to minimize the human animal conflict.
2. Ministry has issued advisory to States/UTs for submission of proposals for diversion within the protected areas and Eco-sensitive Zones along with animal passage plan prepared on the basis of guidelines prepared by Wildlife Institute of India, namely, Eco-friendly Measures to Mitigate Impacts of Linear Infrastructure on Wildlife. The guidelines suggest for modifications in the designs of the linear infrastructures by way of providing eco-friendly structure which will ensure safe movement of wildlife across these linear infrastructures.
3. A network of Protected Areas namely viz., National Park, Sanctuaries, Conservation Reserves and Community Reserves covering important wildlife habitat have been created all over the country under the provisions of the Wild Life (Protection) Act, 1972 to conserve wild animals and their habitats.
4. Construction/erecting of physical barriers, such as barbed wire fence, solar powered electric fence, bio-fencing using cactus, boundary wall etc. to prevent the entry of wild animals into crop field.
5. An advisory on handling human-wildlife conflict has been issued by the Ministry to all States on 06.02.2021 which suggests various measures that may be adopted by States for handling human-wildlife conflict. These include coordinated interdepartmental action, formation of State and district level committees, identification of conflict hot spots, adherence to Standard Operating Procedures, and establishment of rapid response teams.
Development activities on National Highways (NHs) passing through wild Life Sanctuaries / National Parks are generally avoided and wherever possible a bypass/detour is proposed so that there is minimum impact of highways on the wildlife habitat. If it is absolutely unavoidable then all necessary clearances required under statutory norms are obtained before any work is undertaken in such areas and measures are taken as per the manuals and guidelines of Forest and Wildlife Authorities and relevant IRC codes. The various measures that are taken include installation of road signs, speed calming measures, provision for construction of cattle/animal under pass (CUP/AUP) at pre-defined locations, fencing at the edge of Right of Way, etc.
Further, the available details of structures on NHs provided for safe passage of animals/wildlife are annexed as per Annexure.
Annexure
ANNEXURE REGARDING WILDLIFE FATALITIES ON NATIONAL HIGHWAYS.
Details of structures on National Highways provided for safe passage of animals/wildlife : -
Sl. No.
Name of the Project
Details of Structures
1.
Haridwar-Dehradun Section of NH-58 & 72
3-Elephant Underpasses at Lal Tappar, Teen Pani on NH-72 and Motichur on NH-58
1.
MP/MH-Seoni Section of NH-7
1400 meter elevated corridor, 500 meter 02 number, 300 meter 01 number, 120 meter 01 number and rest 10 number 100 meter to 30 meter.
Noise barrier / anti light glare on all structures
1.
MP/MH Border to Mansar Section of NH-7
3 Animal underpasses, 6 other structures, 15 Minor bridges and 66 Culverts.
1.
Jammu-Udhampur Project
4 tunnels (total length 1.78 km) and 4 viaducts in between tunnels
1.
Chenani-Nashri Tunnel
8.98 km tunnel and 1.91 km approaches in lieu of 41.00 km existing length
1.
Quazigund – Banihal Tunnel
8.45 km tunnels & 6.90 km approaches in lieu of existing length of 31.35 kms
1.
Udhampur-Ramban
1 tunnel of 900 meter of 2 lane
1.
Ramban-Banihal
6 tunnels of 2.967 km length
1.
Dhule _Nashik Section of NH-3 (Anerdam Sanctuary)
5.5 Km Realignment
1.
Palanpur-Swaroopganj section of NH-14 (Old) New NH-27
03 underpasses and 10 box culvert
1.
Kota Bypass
Cable stayed bridge of 1 km on National Chambal Sanctuary
1.
Dholpur-Morena Section of NH-3 (Chambal Sanctuary)
Height and span of bridges increased from existing level, sound and light barrier on the structure.
1.
Panvel-Indapur Section of NH-17 (Old) NH-66 (New)
04 underpasses, 19 box culvert, Monkey Ladder
1.
Gwalior-Shivpuri Section of NH-3
Elevated corridor and under pass for the stretch of 5.5 km passing through wild life sanctuary
1.
Gujarat-MP Borer to Indore Section of NH-59
Underpass, fencing for 9.04 km passes through wild life sanctuary
1.
Lumding Section of NH-54 (Lumding Reserve)
02 Elephant passes and increase the length of 04 number of minor bridges, 02 number, Monkey ladders.
1.
Kaithalghat-Shimla
01 tunnel
1.
Hapur-Garhmukteshwar Section of NH-24
Underpass
1.
6-laning of Vadakkanchery – Thrissur section of NH-47
Increase of length of 1 - Major bridge, Tunnel – 1.0 Km
1.
Belgaum-Khanpur Section of NH-4A (Dandeli Wildlife Sanctuary
05 underpasses, Increase of dimension of culverts and bridges, noise and light barrier
1.
Yamunanagar-Panchkula section of NH-73
2 ecoduct, fencing , increase of dimension of culverts and bridges, noise barrier
1.
Aurangabad-Barwa Adda Section of NH-2 (Gautam Buddha Wildlife Sanctuary)
9 water tanks, bore well, underpass
1.
Gujarat/MH Border to Jalgaon section of NH-6
Underpass, monkey ladder, fencing, increase of dimension of culverts and bridges, noise barrier
1.
Cuttak-Angul section of NH-42
Underpass, fencing, increase of dimension of culverts and bridges,
1.
Panikuli -Rimuli- section of NH-215
06 Underpasses, fencing, increase of dimension of culverts and bridges,
1.
Rimuli-Rajamunda section of NH-215
02 Underpasses, fencing, increase of dimension of culverts and bridges,
1.
Agra-Bharatpur Sec of NH-11
Underpass, fencing, water resources for birds, noise barrier
1.
Uncha Nagla Dholpur Sec of NH-123
Underpass, fencing, increase of dimension of culverts and bridges
1.
Chhatrishgarh/MH Boarder –Wainganga Bridge of NH-6
3 Underpasses, fencing, increase of dimension of culverts and bridges
1.
Four Laning of Solapur – Bijapur section of NH-13
03 underpasses
1.
Ganeshpur-Dehradun NH-72A
4 underpasses, 11.6 km elevated corridor, 360 m tunnel. Sound and light barrier on all structures.
1.
Haridwar-Nagina
5 underpasses, elevated corridor, increase in height of bridges and light/sound barrier.
1.
Delhi-Vadodara Expressway in Rajasthan NH-148N
2.7 km elevated corridor.
5 animal underpasses
3.9 km cut-cover
700 meter bridge at NCS
4.9 km tunnel width 450 meter cut-cover
1.
VME phase II
2 Land Bridge/ Animal overpass
38 Dedicated Animal Crossing
50 Small Vehicular/ Animal Underpasses
1.
SPUR of VME
2 Land Bridge/ Animal overpass.
53 Dedicate Animal Crossing.
33 Small Vehicular/ Animal Underpasses
1.
NH 347BG- Indore to Balwara
2 tunnel, 4 viaduct having length of 1590 meter for animal crossing.
Increase in length of 4 nos. Major bridges
1.
Heron River to Sindur section NH-12
03 underpasss, 01 elevated corridor, increasing the length of box culvert
1.
4-laning of 12 km stretch in Ratapani Wildlife Sanctuary
Elevated corridor, underpasses and increasing the dimension of box culvert
1.
Ranchi-Jamshedpur section
07 underpasses
1.
Raipur-Vishakhpatnam in Chhatisgarh
2.79 km tunnel, 27 underpasses, Monkey ladder 17
1.
Raipur-Vishakhpatnam in Orissa
Total length of 02 tunnel (6.29 km), 14 underpasses, Monkey ladder 17
1.
Raipur-Vishakhpatnam in Andhra Pradesh
03 Viaduct cum elephant underpasses
1.
Mancherial to Telangana/Maharashtra Border
02 underpasses
1.
Nagpur- Umred Bhiwapur
Elevated corridor
1.
Bangalaore Hasan to Mangalore NH-75
02 underpasses
1.
Bangalore-Mysore Madikeri -Mangalore NH-275
02 underpasses, 03 overpasses (ecoduct)
1.
Chitradugra-hospet-Bijapur NH-50
05 underpasses
1.
Tumkur to Shivamogga NH-206
07 underpasses
1.
Khammam to Mangalore NH-565
Increase of dimension of box culvert
1.
Jamunanagar to Panchkula
02 underpasses
1.
Riva to Jabalpur Section
05 underpasses
1.
Itarsi Betul
05 underpasses, elevated corridor, overpass/ ecoduct
1.
Gawalior Shivpuri Section
09 underpasses and elevated corridor
1.
Ahmedabad-Bhavnagar NH-751
1340 elevated corridor and 03 underpasses
1.
Sanchore to Santalpur
01 elevated corridor and 12 underpasses
1.
Bhavnagar-Somnath Dwarka
10 underpasses
1.
Sawaimadhopur-Sheopur
09 underpasses
1.
Udaipur-Ajmer Section New NH-58
13 underpasses
1.
Ambikapur-Bilaspur
08 underpasses
1.
Kawardha–Raipur New NH-30
06 underpasses
1.
Varanasi-Kolkata in Jharkhand
Total 82 number of structures in Jharkhand (elevated corridor, underpass, viaduct increase in length of minor and major bridge)
1.
Varanasi-Kolkata in Bihar
Tunnel and elevated corridor
1.
Delhi-Katra in Punjab
Increase of length of major bridge with longer span and viaduct
1.
Bangalore-Vijayawada
Tunnel elevated corridor and underpasses
1.
Dimapur Bypass
(Nagaland Portion)
2 Number of Cattle underpasses
1.
Dimapur Bypass
(Assam Portion)
2 Number of Cattle underpasses
2 Number of Elephant underpasses
1.
Ranathambore Wildlife sanctuary on NH-552
8 animal underpasses
This information was given by the Union Minister of Road Transport and Highways, Shri Nitin Gadkari in a written reply to the Lok Sabha.