অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং-নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবক
কেন্দ্রগী বজেত ২০২২-২৩দা অনৌবা কেন্দ্রগী স্কিম অমা ওইনা প্রাইম মিনিস্তরস দিবলপমেন্ত ইনিসিএতিপ ফোর নোর্থ ইস্ত রিজন(পি এম-দিভাইন)স্কিম লাউথোক্লে
দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন মিনিস্ত্রি(এমদোনর)না পি.এম-দিভাইন স্কিম পায়খৎকনি
16 MAR 2023 7:09PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী বজেত ২০২২-২৩দা অনৌবা কেন্দ্রগী স্কিম অমা ওইনা প্রাইম মিনিস্তরস দিবলপমেন্ত ইনিসিএতিপ ফোর নোর্থ ইস্ত রিজন(পি এম-দিভাইন)স্কিম লাউথোক্লে। মন্ত্রীমন্দলনা ওক্তোবর ১২,২০২২ দা পি.এম-দিভাইন স্কিম অয়াবা পীখ্রে। কেন্দ্রনা চাদা ১০০ পুথোকপা স্কিম অসিগীদমক চহি ৪ গী মনুং হায়বদি ২০২২-২৩দগী ২০২৫-২৬গী ওইনা (১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী লেমহৌরিবা চহিশিং)লুপা করোর ৬,৬০০গী অপুনবা শেনফম অমা খাক্তুনা থম্লগনি।
পি.এম-দিভাইন স্কিমগী পান্দমদি: (১) পি.এম গাতিশক্তিগী ৱাখল্লোন্দা ফন্দ ইনফ্রাস্ত্রকচর পুনশিনবা;(২) অৱাং-নোংপোক লমদমগী দরকার ওইবশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা খুন্নাই চাউখৎনবা প্রোজেকশিং মতেং পাংবা;(৩) নহারোলশিং অমসুং নুপীশিংদা হিংনবা লম্বী পীবা; অমসুং(৪) তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা চাউখৎ-থৌরাংগী অৱাৎপা লৈরিবশিং মেনশিনবা। পি.এম-দিভাইন স্কিম অসি হৌজিক পায়খৎলিবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী স্কিমশিংগী মহুৎ অমা নত্তে। মসিনা নহারোলশিং অমসুং নুপীশিংগী হিংনবা লম্বী শেম্বা, ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা, উদোগ মতেং পাংবা অমসুং খুন্নাই চাউখৎনবা প্রোজেকশিং পায়খৎপদা মাংজিল থাদুনা শেন্থোক লৈহনবা অমসুং থবক পীনবা হোৎনগনি।
নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল নত্ত্রগা সেন্ত্রেল মিনিস্ত্রিশিং/এজেন্সিশিং নত্ত্রগা রাজ্য সরকারগী এজেন্সিশিংগী খুৎথাংদা দোনর মিনিস্ত্রিনা পি.এম-দিভাইন স্কিম থবক ওইনা পায়খৎকনি। মতম য়াম্না চঙবা অমসুং শেন চঙবা হেনগৎলকপা ঙাকথোক্নবা, প্রোজেকশিং ইঞ্জিনিয়ারিং-প্রোকিউয়রমেন্ত-কন্সত্রক্সন(ইপিসি)দা য়ুম্ফম ওইরগা প্রোজেকশিং পায়খৎকনি। পি.এম-দিভাইন প্রোজেকশিং মতম কুইনা চৎনবা থবকশিং ওপরেসন এন্দ মেন্তেনেন্স(ও এন্দ এম)গী মতিক চাবা থৌরাং পায়খৎকনি। মসিনা দোনর মিনিস্ত্রিগী অতোপ্পা স্কিমশিং নত্ত্রগা অতোপ্পা মিনিস্ত্রিশিং/দিপার্তমেন্তশিংগী স্কিমশিংগা চপ মান্ননা পায়খৎমিন্নবা লৈহল্লোই।
বজেত ২০২২-২৩দা লাউথোকখিবা প্রোজেক ৬ অদু য়াওনা, শেনবা চহি ২০২২-২৩গী প্রোজেক ১১(অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-১) সেঙ্কসন তৌনবা খল্লে।
অৱাং-নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংগী মতাংদা মার্চ ১৬,২০২৩দা রাজ্য সভাদা হংলকপা অনস্তার ক্বেসন নম্বর ১৭৭৯গী পাউখুমগী এন্নেক্সর-১দগী পার্ত(এ দগী সি)
সেরিএল নম্বর
প্রোজেক মমিং
অয়াবা পীরবা শেনফম
(লুপা করোর)
১
অৱাং-নোংপোক ভারত্তা অঙাং অমসুং অহলগী হেমাতোলিমফোইদ কেন্সরশিং লায়য়েংনবা গুৱাহাতিগী দোক্তর বি.বরুৱা কেন্সর ইন্সতিতুৎ(বি সি সি আই)দা অখন্নবা খুদোংচাবশিং ফংহনবা
১২৯.০০
২
নেক্তার লাইফলিহুদ ইমপ্রুভমেন্ত প্রোজেক(মল্তি-স্তেৎ): কান্নবা পোৎলমশিং পুথোক্নবা লফু শীজিন্ননবা ভেলু চেন শেম্বা
৬৭.০০
৩
লৌমীশিং ত্রেনিং পীদুনা সর্তিফিগেদ পীনবা খুদোংচাবা পীদুনা অফবা লৌউ পথাপ অমসুং দিজিতেল দেতা মেনেজমেন্ত শীজিন্নদুনা অৱাং-নোংপোক লমদমদা সাইন্তিফিক ওইনা ওর্গনিক লৌউ মখল য়োকখৎপা
৪৫.০০
৪
মিজোরমদা নোংচুপ থংবা শরুক্তা আইজোল বাই-পাস শেমগৎপা
৫০০.০০
৫
মিজোরমদা লুপা করোর ৩৩.৫৮ চঙনা তুইরিএল এয়রফিল্দদগী নোর্থ চাললাং(কিমি ১৮)ফাওবা; লুপা করোর ৬৬.৪২ চঙনা লেংপুইদগী সাইফাল বেম্বু প্লান্তেসন(কিমি ৪১)ফাওবা বেম্বু লিঙ্ক রোদ শেমগৎপা অমসুং ফগৎহনবা
১০০.০০
৬
ৱেস্ত সিক্কিমদা পেল্লিংদগী শঙ্গা-চোইলিং ফাওবা পেসেঞ্জর রোপৱে সিস্তেমগী অৱাৎপা শেনফম পীবা
৬৪.০০
৭
সাউথ সিক্কিমদা ধাপ্পারদগী ভালেদুঙ্গা ফাওবা পেসেঞ্জর রোপৱে সিস্তেমগী অৱাৎপা শেনফম পীবা
৫৮.০০
৮
অসামগী কামরুপ জিলাদা অসাম সরকারগী পি.দব্লিউ.দিনা স্কুল ২০ সেন্তর ওফ এক্সলেন্স ওন্থোকপা
১৩২.৮৬
৯
মেঘালয় সরকারগী অর্বান এফেয়ার্স দাইরেক্তোরেতনা নিউ শিল্লোং তাউন্সিপতা অনৌবা লেন-৪গী লম্বী শেমগৎপা অমসুং হৌজিক লৈরিবা লেন-২গী লম্বী সাইকল লম্বী, য়ুতিলিতি দকশিং অমসুং খোঙলম্বীশিং য়াওনা লেন-৪দা শেমগৎপা
১৪৬.৭৯
১০
নাগালেন্দ সরকারগী অন্দর দিবলপ এরিয়াস দিপার্তমেন্তনা হিংনবা লম্বীগা মরী লৈনবা প্রোজেকশিং নোংপোক থংবা নাগালেন্দদা পায়খৎপা
১৮০.০০
১১
ত্রিপুরাগী মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংদা মৈ পীনবা ত্রিপুরা সরকারগী পৱার দিপার্তমেন্তনা সোলার মাইক্রো গ্রিদ লিংখৎপা
৮০.৭৯
অপুনবা
১৫০৩.৪৪
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন মিনিস্ত্রিগী মিনিস্তর শ্রী জি.কিসন রেদ্দিনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Development of North-East Region
DEVELOPMENT INITIATIVE FOR NORTH EASTERN REGION
THE PRIME MINISTER’S DEVELOPMENT INITIATIVE FOR NORTH EAST REGION (PM-DEVINE) SCHEME WAS ANNOUNCED AS A NEW CENTRAL SECTOR SCHEME IN THE UNION BUDGET 2022-23
PM-DEVINE SCHEME WILL BE IMPLEMENTED BY THE MINISTRY OF DEVELOPMENT OF NORTH EASTERN REGION (MDONER)
16 MAR 2023 7:09PM by PIB Delhi
The Prime Minister’s Development Initiative for North East Region (PM-DevINE) Scheme was announced as a new Central Sector Scheme in the Union Budget 2022-23. The Cabinet approved the PMDevINE Scheme on 12 October, 2022. The Scheme with 100% Central funding, will have a total outlay of Rs. 6,600 crore for the 4 year period from 2022-23 to 2025-26 (remaining years of the 15th Finance Commission period).
The objectives of PM-DevINE are to: (i) Fund infrastructure convergently, in the spirit of PM GatiShakti; (ii) Support social development projects based on felt needs of the North Eastern Region (NER); (iii) Enable livelihood activities for youth and women; and (iv) Fill the development gaps in various sectors. PM-DevINE will not be a substitute for existing Central and State Schemes. It will lead to creation of infrastructure, support industries, social development projects and create livelihood activities for youth and women, thus leading to income and employment generation.
PM-DevINE scheme will be implemented by the Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) through North Eastern Council or Central Ministries/agencies or State Government agencies. To limit construction risk of time and cost overrun falling on the Government, projects would be implemented on Engineering-Procurement-Construction (EPC) basis, to the extent possible. To ensure sustainability of PM-DevINE projects, adequate arrangements for Operation and Maintenance (O&M) of the assets will be made. It will be ensured that there is no duplication of project support with any of the other schemes of MDoNER or those of any other Ministry/Department.
For FY 2022-23, eleven projects (details in Annexure-I), including the seven projects announced in Budget 2022-23, have been selected for sanction.
Annexure-I to Part (a to c) of the Reply to Rajya Sabha Unstarred Question No. 1779 dated 16.03.2023 regarding Development Initiative for North Eastern Region
S. No.
Name of the project
Approved Cost
(in Rs. crore)
1
Establishment of Dedicated Services for the Management of Pediatric and Adult Hematolymphoid Cancers in North East India at Dr. B.Borooah Cancer Institute (BBCI), Guwahati
129.00
2
NECTAR Livelihood Improvement Project (Multi-State): Value Chain on Utilization of Banana Pseudo Stem for Value-Added Products.
67.00
3
Promoting Scientific Organic Agriculture in North East India, using Improved Farming Technique & Digital Data Management through Capacity Building of Farmers and Facilitating Certification (Multi State)
45.00
4
Construction of Aizwal By-pass on Western Side in Mizoram
500.00
5
Construction and upgradation of Bamboo Link Roads - from Tuirial Airfield to North Chaltlang (18 km) at a cost of Rs. 33.58 crore ; and from Lengpui to Saiphal Bamboo Plantation (41 km) at a cost of Rs. 66.42 crore, in Mizoram
100.00
6
Gap funding for Passenger Ropeway System from Pelling to Sanga-Choeling in West Sikkim
64.00
7
Gap funding for Passenger Ropeway from Dhapper to Bhaleydunga in South Sikkim
58.00
8
Transformation of 20 schools as Centre of Excellence in the Kamrup District of Assam by Public Works Department, Government of Assam
132.86
9
Construction of new four-lane road and conversion of existing two-lane road into four-lane with cycling tracks, utility ducts, footpaths, etc. at New Shillong Township by Directorate of Urban Affairs, Government of Meghalaya
146.79
10
Livelihood projects relating to Special Development of Eastern Nagaland by Department of Under Developed Areas (DUDA), Government of Nagaland
180.00
11
Establishment of Solar Micro Grid for supply of reliable power to Remote Habitations in Tripura by Department of Power, Government of Tripura
80.79
Total
1503.44
This information was given by the The Minister of the Ministry of Development of North Eastern Region shri G. Kishan Reddy, in a written reply in Rajya Sabha, today.