বিত্ত মন্ত্ৰালয়
আজি গুৱাহাটীত আৰম্ভ হ’ল ‘জি-২০’ৰ ‘এছএআই২০’ শীৰ্ষক প্ৰতিনিধি বৈঠক
বৈঠক উদ্বোধন কৰে ‘চিএজি অব ইণ্ডিয়া’ শ্ৰী গিৰীশ চন্দ্ৰ মুৰ্মুয়ে
পৃথিৱী গ্ৰহৰ লগতে জীৱন-জীৱিকাৰ ব্যাপক পৰিৱৰ্তনৰ সূচনা কৰিব পাৰে ‘নীলা অৰ্থনীতি’য়ে: শ্ৰী মুৰ্মু
‘এআই’ প্ৰযুক্তিৰ গণতান্ত্ৰিককৰণ অনিবাৰ্য আৰু ‘এআই’ক লক্ষ্য নিৰ্দ্ধাৰিত ৰূপত আৰু সময়সাপেক্ষ হস্তক্ষেপৰ জৰিয়তে নাগৰিক আৰু দেশক লাভান্বিত কৰিব পৰাকৈ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি: চিএজি
‘জি-২০’ৰ সদস্য ‘এছএআই’, অতিথি ‘এছএআই’ আৰু অন্যান্য আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠনৰ ৩৯ গৰাকী ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিনিধিয়ে বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰে
13 MAR 2023 3:06PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাত ‘জি-২০’ৰ ‘এছএআই২০ এনগেজমেণ্ট গ্ৰুপ’ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া পৰ্যায়ৰ প্ৰথমখন বৈঠক আজি গুৱাহাটীত আৰম্ভ হয়৷ ভাৰতৰ ‘নিয়ন্ত্ৰক আৰু মহালেখা পৰীক্ষক’ (চিএজি) শ্ৰী গিৰীশ চন্দ্ৰ মুৰ্মুয়ে ‘সৰ্বোচ্চ অডিট প্ৰতিষ্ঠান-২০’ (এছএআই২০)ৰ ‘এনগেজমেণ্ট গ্ৰুপ’ৰ অধ্যক্ষ হিচাপে আলোচনাৰ নেতৃত্ব প্ৰদান কৰে৷
উদ্বোধনী ভাষণত ‘চিএজি’-য়ে কয় যে ‘এছএআই২০’ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ ২০২৩বৰ্ষৰ বৈঠকখন হৈছে ‘জি-২০’ দেশসমূহৰ ‘সৰ্বোচ্চ অডিট প্ৰতিষ্ঠান’সমূহৰ সামগ্ৰিক বিকাশ আৰু কল্যাণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গোলকীয় সহযোগিতা আৰু সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ এক প্ৰতীক। ভাষণ প্ৰসংগত ‘চিএজি’য়ে আলোকপাত কৰি কয় যে পৃথিৱীখনে একাধিক প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে, আৰু আটাইতকৈ কঠিন প্ৰত্যাহ্বানসমূহ হৈছে বহনক্ষম উন্নয়ন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰসংগত। তেওঁ লগতে কয় যে জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ ওপৰত ইয়াৰ প্ৰভাৱ, খাদ্য সুৰক্ষা হৈছে বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যৰ প্ৰতি ভাবুকি সৃষ্টি কৰা প্ৰত্যাহ্বান। তেওঁ সকলোৰে বাবে এক সুৰক্ষিত ভৱিষ্যত নিশ্চিত কৰাৰ বাবে বিশ্ব সম্প্ৰদায়ে এই সমস্যাসমূহৰ সমাধানৰ বাবে পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ সুস্থিৰতা, বিকাশ আৰু ভূমিকাৰ গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰি তেওঁ কয় যে ‘এছএআই২০’য়ে প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰা ক্ষেত্ৰসমূহ হৈছে– "নীলা অৰ্থনীতি" আৰু "দায়িত্বশীল কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা," যিয়ে নতুন যুগৰ সুযোগ আৰু উদ্বেগক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে আৰু গোলকীয় অভিজ্ঞতা আৰু পদক্ষেপসমূহ বুজি পোৱাৰ প্ৰচেষ্টা আৰু এই ক্ষেত্ৰসমূহত বহিঃ অংশীদাৰীপক্ষসমূহে এই ক্ষেত্ৰসমূহৰ ভূমিকাক কেনেদৰে প্ৰত্যক্ষ কৰে সেয়া জানিবলৈ প্ৰকৃত সহযোগিতাৰ পোষকতা কৰে। চিএজি-য়ে জানিবলৈ দিয়ে যে তেওঁলোকে চৰকাৰ আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰৰ বিশেষজ্ঞসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপত মিলিত হোৱাৰ লগতে যোৱা মাহত এই বিষয়বস্তুসমূহৰ সন্দৰ্ভত আলোচনাচক্ৰ অনুষ্ঠিত কৰিছিল।
নীলা অৰ্থনীতিৰ প্ৰাথমিকতা প্ৰদানকাৰী ক্ষেত্ৰসমূহৰ গুৰুত্ব সন্দৰ্ভত ব্যাখ্যা দাঙি ধৰি চিএজিয়ে কয় যে নীলা অৰ্থনীতি হৈছে এক অৰ্থনৈতিক প্ৰণালী য'ত সামুদ্ৰিক আৰু সতেজ পানীৰ পৰিৱেশ সংৰক্ষণ সম্পৰ্কীয় এলানি নীতি আৰু কাৰ্যকৰী মাত্ৰা অন্তৰ্ভুক্ত থাকে যিয়ে ইয়াৰ বহনক্ষম ব্যৱহাৰ, খাদ্য আৰু শক্তি উৎপাদন, জীৱিকা নিৰ্বাহত সহযোগিতাৰ লগতে অৰ্থনৈতিক অগ্ৰগতি আৰু কল্যাণৰ চালিকাশক্তি হিচাপে ভূমিকা পালন কৰে।
নীলা অৰ্থনীতিয়ে যিহেতু পৃথিৱী গ্ৰহৰ লগতে জীৱন-জীৱিকাৰ ব্যাপক পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিব পাৰে সেয়ে, সময়ৰ সৈতে নীলা অৰ্থনীতিৰ নিৰন্তৰ বিকাশ নিশ্চিত কৰিবলৈ এই দুটা লক্ষ্যৰ মাজত এক সফল সন্তুলন গঢ়ি তোলাত ‘চিএজি’-য়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
উপকূলীয় অঞ্চলসমূহত সম্পন্ন হোৱা অপৰিকল্পিত আৰু অনিয়ন্ত্ৰিত বিকাশৰ তথ্যাৱলী গণনাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ লগতে এই অঞ্চলসমূহত বাস কৰা লোকসকলৰ জীৱন-জীৱিকাত যাতে বিৰূপ প্ৰভাৱ নপৰে সেয়া নিশ্চিত কৰাৰ বাবে সংশ্লিষ্ট চৰকাৰসমূহে প্ৰমাণিক পদক্ষেপ গ্ৰহণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে চিএজি-য়ে।
দ্বিতীয় প্ৰাথমিকতা প্ৰাদনক্ষেত্ৰ– ‘দায়িত্বশীল কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা’ (এআই)ৰ বিষয়ে কোৱাৰ সময়ত, ‘চিএজি’য়ে উল্লেখ কৰে যে ‘এআই প্ৰযুক্তিৰ গণতান্ত্ৰিককৰণ অনিবাৰ্য আৰু এআইক লক্ষ্য নিৰ্দ্ধাৰিত ৰূপত আৰু সময়সাপেক্ষ হস্তক্ষেপৰ জৰিয়তে নাগৰিক আৰু দেশক লাভান্বিত কৰিব পৰাকৈ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। ‘চিএজি’য়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে স্বাস্থ্যসেৱা, খুচুৰা, বিত্ত, কৃষি, খাদ্য, জলসম্পদ, পৰিৱেশ আৰু প্ৰদূষণ, শিক্ষা, বিশেষ প্ৰয়োজনীয়তা, পৰিবহন, শক্তি, ৰাজহুৱা সুৰক্ষা, দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা, ন্যায়পালিকা আদি ক্ষেত্ৰৰ সৈতে সম্পৰ্কিত সমস্যা সমাধান কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো ‘কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা’ই সম্ভাৱনীয়তা বহণ কৰিছে।
ৰাজহুৱা সেৱাসমূহৰ স্বতন্ত্ৰ আৰু বস্তুনিষ্ঠ পৰীক্ষা সম্পাদন কৰা আৰু উন্নয়ন আৰু সুযোগৰ ক্ষেত্ৰসমূহ চিনাক্ত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত নীতি নিৰ্মাতাসকলৰ বাবে অতি প্ৰয়োজনীয় প্ৰতিক্ৰিয়া প্ৰণালী হিচাপে কাম কৰাৰ বাবে ‘উচ্চতম অডিট প্ৰতিষ্ঠান’সমূহৰ শাসনাদেশসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি ‘চিএজি’য়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ‘নীলা অৰ্থনীতি’ আৰু ‘কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা’ দুয়োটাই যিহেতু উদীয়মান ক্ষেত্ৰ, সেয়েহে, ‘উচ্চতম অডিট প্ৰতিষ্ঠান’সমূহে এই বিশিষ্ট খণ্ডকেইটাক উপেক্ষা কৰিব নোৱাৰে। ‘এছএআই’-ক নেতৃত্ব দিয়াৰ বাবে এক ‘অডিটিং ফ্ৰেমৱৰ্ক’ আৰু ‘গ্ৰেনুলাৰ চেকলিষ্ট’ যুগুতাই উলিওৱাটো অত্যাৱশ্যকীয় বুলি উল্লেখ কৰি ‘চিএজি’-য়ে কয় যে ইয়ে ‘অডিটৰ’সকলক কেৱল বিস্তৃত নিৰ্দেশনাই প্ৰদান নকৰিব বৰঞ্চ, এই দুয়োটা খণ্ডকে অৰ্থপূৰ্ণ ভাবে ‘অডিট’ কৰাৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট ‘টুলকিট’ও প্ৰদান কৰিব।
গোলকীয় প্ৰশিক্ষণ প্ৰদানকাৰী গোট হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰিব লগা ‘এছএআই ইণ্ডিয়া’ৰ ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰিৱেশ গণনা আৰু বহনক্ষম উন্নয়ন কেন্দ্ৰ’ (আইচিইডি)টোক ‘নীলা অৰ্থনীতি’ৰ ‘উৎকৰ্ষতাৰ কেন্দ্ৰ’ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে আৰু এপ্ৰিলৰ শেষত প্ৰথম ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰা হ'ব বুলি জানিবলৈ দিয়ে ‘চিএজি’-য়ে।
বৈঠকত ‘জি-২০’ সদস্য দেশৰ ‘এছএআই’, অতিথি ‘এছএআই’ আৰু ‘বিশ্ব বেংক’ৰ ৩৯ গৰাকী ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিনিধিয়ে আমন্ত্ৰিত সংগঠনসমূহৰ প্ৰতিনিধি হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰে। ‘জি-২০’ সদস্য দেশ, অতিথি দেশ আৰু অন্যান্য আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠনৰ প্ৰতিনিধিসকলেও ‘এছএআই২০’ অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰে। অষ্ট্ৰেলিয়া, ব্ৰাজিল, ইজিপ্ত, ইণ্ডোনেছিয়া, ওমান, কোৰিয়া গণৰাজ্য, ৰাছিয়া, চৌদি আৰৱ, তুৰস্ক আৰু ইউএই-ৰ ‘এছএআই’-য়েও সভাত অংশগ্ৰহণ কৰে।

Ministry of Finance
The SAI20 delegates meeting of G20 began today in Guwahati
CAG of India Shri Girish Chandra Murmu inaugurated the meeting
Blue Economy can make all the difference to planet earth and sustenance: Shri Murmu
Democratization of AI technologies is inevitable and AI could be used to benefit citizens and the country through targeted and timely intervention: CAG
39 National and International delegates from G20 member SAIs, Guest SAIs and other International Organizations attend the event
13 MAR 2023 3:06PM by PIB Guwahati
The First Senior Officials Meeting of the SAI20 Engagement Group under India's G20 Presidency began today in Guwahati. Shri Girish Chandra Murmu, the Comptroller and Auditor General (CAG) of India , as the Chair of the Supreme Audit Institutions-20 (SAI20) Engagement Group, led the deliberations.
In his opening address, CAG highlighted that SAI20 Senior Officials Meeting 2023 is a symbol of global cooperation and collective efforts of the Supreme Audit Institutions of the member G20 countries, to ensure inclusive development and wellbeing of all. CAG highlighted that the world was seized of multiple challenges and the most daunting ones being sustainable development and climate change. CAG further stated that climate change and its impact on biodiversity, food security are emerging challenges threatening the sustainable development goals. He highlighted the need for the global community to address these problems to ensure a secure future for all.
While recognizing the importance of sustainability, growth and role of emerging technologies, he informed that the SAI20, priority areas – “Blue Economy” and “Responsible Artificial Intelligence” represents the new-age opportunities and concerns and these underline the need for genuine cooperation, CAG informed that in an effort to understand the global experiences and initiatives and to know how external stakeholders view the role of Audit in these areas, they interacted with many domain experts from government and the private sector and conducted seminars on these themes on last month.
While explaining the criticality of the priority area of Blue Economy, CAG stated that Blue economy is an economic system that encompasses a spectrum of policy and operational dimensions aimed at conserving marine and freshwater environments while promoting their sustainable use, producing food and energy, supporting livelihoods, and acting as a driver for economic advancement and welfare.
CAG emphasized that a successful balance between these two goals must be achieved to ensure sustained growth of the blue economy over time, especially as the Blue Economy could make all the difference to Planet earth and sustenance thereon.
CAG explained that the unplanned and unregulated development in the coastal areas needed to be highlighted in audit and at the same time, Governments had to be shown with evidence the importance of ensuring that the livelihoods of the people living in these areas does not get affected adversely.
While speaking about the second priority area – Responsible Artificial Intelligence(AI), CAG highlighted that democratization of AI technologies is inevitable and AI could be used to benefit citizens and the country through targeted and timely intervention. CAG also highlighted that AI had the potential to solve issues related to areas like Healthcare, retail, finance, agriculture, food, water resources, environment and pollution, education, special needs, transportation, energy, public safety, disaster management, judiciary, etc.
Highlighting the mandate of Supreme Audit Institutions to provide independent and objective examination of public services and serve as the much-needed feedback mechanism for policymakers in identifying the areas for improvements and opportunities, CAG emphasized that Blue Economy and Artificial Intelligence were, both emerging areas, and therefore, Supreme Audit Institutions could not afford to ignore these prominent sectors. CAG further stressed that it was imperative for leading SAIs to start working on an auditing framework and granular checklists so that auditors not only have broad guidelines but also specific toolkits to audit these two sectors in a meaningful way.
CAG also informed that SAI India’s International Centre for Environment Audit and Sustainable Development (ICED), which serves as global training facilities, has been established as a Centre of Excellence for the Blue Economy and the first national training programme will be rolled out at the end of April.
The meeting saw participation of 39 National and International delegates from G20 member SAIs, Guest SAIs and WB as invited organisation. The delegates from G20 member countries, guest countries and other International Organizations also attended the SAI20 event. SAIs of Australia, Brazil, Egypt, Indonesia, Oman, Republic of Korea, Russia, Saudi Arabia, Türkiye, and UAE also participated.