Ministry of Education
Yuva Sangam Team Odisha returns from the Sikkim gaining learnings, knowledge, and memories
10 MAR 2023 6:48PM by PIB Bhubaneswar
The team of 31 students from Odisha and five coordinators from NIT Rourkela touring Sikkim under the Yuva Sangam programme by the Ministry of Education under the Ek Bharat Shrestha Bharat initiative of the Govt. of India concluded their tour and reached Rourkela on 8th March 2023. The team that arrived in Sikkim on 2nd March were acquainted with various socio-cultural aspects of the State of Sikkim and visited numerous tourist sites and places of religious and economic interest.
NIT Sikkim hosted the visiting students and coordinators at Ravangla, South Sikkim. A vibrant cultural programme had held at the NIT Sikkim campus on 3rd March, where Sikkim students showcased Sikkim's cultural diversity to the visiting delegation through dance, skits, and musical performances. The visiting students from Odisha also performed folk dances representing the state's culture. Team Odisha visited "The Buddha Park" (Ravangla, Sikkim), also known as Tathagata Tsal. Apart from the surrounding view of this iconic park, the highlight was a 130ft. high statue of Buddha installed to mark the 2550th birth anniversary of Lord Gautam Buddha. Furthermore, the team visited the Siddheswar Dham (at Namchi), also known as Char Dham Temple, picturising 108ft. statue of Lord Shiva, a Kirateshwar Mahadev statue and a replica of 4 shrines, along with 12 jyotirlingas.
Sikkim is the world's first organic state. The sustainable and eco-friendly nature of economic activities in Sikkim that aligns with a vision of conservation of local heritage, flora and fauna and natural resources along with economic development were presented to the visiting students. The team also visited the only tea garden in Sikkim, 'The Temi Tea Garden'. It is an organic tea garden. The Temi Tea Garden officials led the group to give an insight into the functioning of the processing plant, various aspects of the organic cultivation of tea and its processing into marketable products, etc. Estd. in 1969, this beautiful garden covers around 400+ acres of plantation. The exposure tour further interacted with organic farmers at Jhaubhari Village at Namchi, Sikkim. Students from Odisha also had a whole new perspective on organic farming and how it is beneficial both in terms of profit and health. Next was a short stay at the widely prevalent concept of 'Homestay' that provided a first-hand experience of the day-to-day lives of Sikkimese people. The team spent half the day experiencing the home-like comfort at a homestay in Namchi District. The team also tested the famous "Dalle Khursani", or the red cherry pepper chilli, grown in Sikkim and considered one of the world's hottest varieties. The group also spent some time in the sanctity of Do-drul Chorten, a stupa in Gangtok, Sikkim.
The students from Odisha also got a chance to visit Raj Bhavan in Gangtok. The Hon'ble Governor of Sikkim, Shri Laxman Prasad Acharya interacted with the students of Odisha and said, "Knowledge of diverse languages, religions, cultures and customs inculcates mutual understanding and depth in relations, strengthening our nation's unity and integrity. I wish that people from the land of Shree Jagannath get a lifetime of memory while connecting to the people of Sikkim". He urged the Odisha delegates to take some helpful lifestyle habits and ways of living followed in this tiny state, Sikkim, as a take-home message. He mentioned that youth is more significant in this diverse country to make it Shreshtha Bharat.
The last day of the tour of Gnathang Village (Also called Nathang), a border village (Indo-China) along the old silk route located at an altitude about 13,400ft from the sea level in the Eastern Himalayan mountain range in Gangtok District, Sikkim, was held on 6th March. This tiny village, surrounded by an army cantonment and 70 km away from Gangtok, has been selected under the vibrant village programme of the Government of India. The Odisha Team also witnessed snowfall in Tsomgo Lake or (Changgu Lake).
The send-off event had the presence of Prof M.C Govil (Director NIT Sikkim) and the Nodal Officer of Ek Bharat Shrestha Bharat, Mr Ram Nepal. Prof. Govil thanked the students for being wonderful guests and taking a keen interest in the various activities during their stay in Sikkim. He also encouraged other students, friends and family to visit the great state of Sikkim and enjoy its warm hospitality.
The Odisha team returned on 8th March and had a grand welcome at NIT Rourkela. Prof. Rohan Dhiman (Registrar), Prof. S. Jena (Dean, Student Welfare), Prof. Winny Routray (Nodal Officer of the program), Prof. Anil Singh (Head, Safety and Security Unit) and other coordinators of this Yuva Sangam program received the troop. The participant also received the certificate of participation.
Prof. K. Umamaheshwar Rao (Director, NIT Rourkela) extended best wishes to all the participants for their future endeavors and urged them to carry forward the spirit of Ek Bharat Shrestha Bharat to their friends. He also encouraged them to promote the aim of Yuva Sangam program through all the learnings gained during this exposure trip.
The Yuva Sangam is focusing on conducting exposure tours of the youth comprising of students & off-campus youngsters from North Eastern States to other states & vice versa. It is providing an immersive, multidimensional experience of various facets-under four broad areas of Paryatan (Tourism), Parampara (Traditions), Pragati (Development) and Paraspar Sampark (People-to-people connect).
RoW

ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସିକ୍କିମରୁ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଅନୁଭୁତି ହାସଲ କରି ଫେରିଲେ ଓଡ଼ିଶାର ଯୁବାସଙ୍ଗମ ଟିମ୍
10 MAR 2023 6:48PM by PIB Bhubaneswar
ଓଡିଶାର ୩୧ ଜଣ ଛାତ୍ର ଏବଂ ଏନଆଇଟି ରାଉରକେଲାର ପାଞ୍ଚଞ୍ଜଣିଆ ସଂଯୋଜକ ଦଳ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁବାସଙ୍ଗମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସିକ୍କିମ୍ ଭ୍ରମଣ ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ଯାତ୍ରା ଶେଷ କରି ୮ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ ରେ ରାଉରକେଲାରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ । ସିକ୍କିମରେ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨ ତାରିଖରେ ପହଞ୍ଚଥିବା ଦଳ ସିକ୍କିମ ରାଜ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ସାମାଜିକ-ସାଂସ୍କୃତିକ ଦିଗ ସହିତ ପରିଚିତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ବହୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ତଥା ଧାର୍ମିକ ତଥା ଅର୍ଥନୈତିକ ଆଗ୍ରହ ଥିବା ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ।
ଦକ୍ଷିଣ ସିକ୍କିମର ରାଭଙ୍ଗଲା ଠାରେ ଏନ୍‍ଆଇଟି ସିକ୍କିମ୍ ପକ୍ଷରୁ ଛାତ୍ର ଏବଂ ସଂଯୋଜକମାନଙ୍କର ଗସ୍ତର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ । ମାର୍ଚ୍ଚ ୩ ରେ ଏନଆଇଟି ସିକ୍କିମ୍ କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଏକ ଉଚ୍ଛସ୍ୱିତ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ସିକ୍କିମ୍ ଛାତ୍ରମାନେ ନୃତ୍ୟ, ନାଟକ ଏବଂ ବାଦ୍ୟ ପରିବେଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଭ୍ରମଣକାରୀ ପ୍ରତିନିଧୀଙ୍କୁ ସିକ୍କିମର ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ଓଡିଶାରୁ ଯାଇଥିବା ଛାତ୍ରମାନେ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ଲୋକ ନୃତ୍ୟ ପରିବେଷଣ କରିଥିଲେ । ଟିମ୍ ଓଡିଶା ବୁଦ୍ଧ ପାର୍କ (ରାଭଙ୍ଗଲା, ସିକ୍କିମ୍) ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ତଥାଗତ ସ୍ଥଳ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଜଣାଶୁଣା । ଏହି ଆଇକନିକ ପାର୍କର ଆଖପାଖ ଦୃଶ୍ୟ ବ୍ୟତୀତ, ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ଥିଲା ଗୌତମ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ୨୫୫୦ ତମ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ପାଇଁ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ୧୩୦ ଫୁଟ ଉଚ୍ଚର ଭଗବାନଙ୍କ ସୁଉଚ୍ଚ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା । ଅଧିକନ୍ତୁ, ଏହି ଟିମ୍ ସିଦ୍ଧେଶ୍ୱର ଧାମ (ନାମଚିରେ) ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଚାର୍ ଧାମ ମନ୍ଦିର ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଜଣାଶୁଣା, ୧୦୮ ଫୁଟ ଚିତ୍ରିତ ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି, କିରେଟେଶ୍ୱର ମହାଦେବଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଏବଂ ୧୨ ଟି ଜ୍ୟୋର୍ତିଲିଙ୍ଗ ସହିତ ୪ ଟି ଦେବସ୍ଥଳୀର ପ୍ରତିକୃତି ।
ସିକ୍କିମ୍ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ଜୈବିକ ରାଜ୍ୟ । ସିକ୍କିମରେ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ପ୍ରକୃତି ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ ଐତିହ୍ୟ, ଉଦ୍ଭିଦ ଏବଂ ଜୀବଜନ୍ତୁ ତଥା ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦର ସଂରକ୍ଷଣର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ପରିଦର୍ଶକ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଟିମ୍ ସିକ୍କିମର ଏକମାତ୍ର ଚା ବଗିଚା ‘ଦି ଟେମି ଚା ବଗିଚା' ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ଏହା ଏକ ଜୈବିକ ଚା ବଗିଚା । ଟେମି ଚା ବଗିଚାର ଅଧିକାରୀମାନେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କାରଖାନାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା, ଚା'ର ଜୈବିକ ଚାଷର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଇତ୍ୟାଦି ବିଷୟରେ ଏକ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ । ୧୯୬୯ ରେ, ଏହି ସୁନ୍ଦର ଉଦ୍ୟାନ ପ୍ରାୟ ୪୦୦+ ଏକର ବୃକ୍ଷରୋପଣ ସହିତ ଆଚ୍ଛାଦିତ । ଏହି ଅଭିଜ୍ଞତା ଅର୍ଜନ ଯାତ୍ରା ସିକ୍କିମର ନାମଚି ସ୍ଥିତ ଝାଉବାରୀ ଗ୍ରାମରେ ଜୈବିକ ଚାଷ କରୁଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ଅଧିକ ଯୋଗାଯୋଗ କରିଥିଲା । ଜୈବିକ ଚାଷ ଏବଂ ଏହାର ଲାଭ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହା କିପରି ଲାଭଦାୟକ ତାହା ଉପରେ ଓଡିଶାର ଛାତ୍ରମାନେ ମଧ୍ୟ ଏକ ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରଖିଥିଲେ । ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ‘ହୋମଷ୍ଟେ'ର ବ୍ୟାପକ ବିସ୍ତାରିତ ଧାରାରେ କିଛି ସମୟ ରହିଥିଲା ଯାହାକି ସିକ୍କିମି ଲୋକଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ପ୍ରଥମ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା । ଦଳ ନାମଚି ଜିଲ୍ଲାର ଏକ ହୋମଷ୍ଟେରେ ଘର ଭଳି ଆରାମ ଅନୁଭବ କରି ଅଧା ଦିନ ବିତାଇଥିଲେ । ଏହି ଟିମ୍ ସିକ୍କିମରେ ବଢୁଥିବା ଏବଂ ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ରାଗ କିସମ ମଧ୍ୟରୁ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଡାଲ୍ ଖୁରସାନି ବା ଲାଲ୍ ଚେରି ଲଙ୍କା ଗୁଣ୍ଡକୁ ମଧ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା କରିଥିଲା । ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀ ସିକ୍କିମର ଗ୍ୟାଙ୍ଗଟକର ଏକ ଷ୍ଟୁପ୍ ଡୋ-ଡ୍ରୁଲ୍ ଚର୍ଟେନଙ୍କ ପବିତ୍ରତାରେ କିଛି ସମୟ ବିତାଇଥିଲେ ।
ଓଡ଼ିଶାର ଛାତ୍ରମାନେ ମଧ୍ୟ ଗାଙ୍ଗଟକରେ ରାଜ ଭବନ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲେ । ସିକ୍କିମର ମାନ୍ୟବର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଲକ୍ଷ୍ମଣ ପ୍ରସାଦ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଓଡିଶାର ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷା, ଧର୍ମ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ରୀତିନୀତି ବିଷୟରେ ଜ୍ଞାନ ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣା ଏବଂ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଜବୁତ କରି ଆମ ଦେଶର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ଦୃଢ କରିଥାଏ । ଶ୍ରୀଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ଭୂମିରୁ ଆସିଥିବା ଲୋକମାନେ ସିକ୍କିମର ଲୋକଙ୍କ ସହ ଯୋଡି ହେବାବେଳେ ଆଜୀବନ ସ୍ମୃତି ପାଆନ୍ତି । ସେ ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରତିନିଧୀଙ୍କୁ କିଛି ସାହାଯ୍ୟକାରୀ ଜୀବନଶୈଳୀ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଏହି ଛୋଟ ରାଜ୍ୟ ସିକ୍କିମରେ ଅନୁସରଣ କରାଯାଉଥିବା ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ଏକ ଘରୋଇ ବାର୍ତ୍ତା ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବିବିଧତା ଦେଶରେ ଯୁବକମାନେ ଏହାକୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ଭ୍ରମଣର ଅନ୍ତିମ ଦିବସରେ ମାର୍ଚ୍ଚ ୬ ତାରିଖରେ ସିକ୍କିମର ଗାଙ୍ଗଟକ ଜିଲ୍ଲାର ପୂର୍ବ ହିମାଳୟ ପର୍ବତ ସୀମାରେ ସମୁଦ୍ର ପତ୍ତନଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୧୩,୪୦୦ ଫୁଟ ଉଚ୍ଚରେ ଅବସ୍ଥିତ ପୁରୁଣା ରେଶମ ମାର୍ଗରେ ଥିବା ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମ (ଇଣ୍ଡୋ-ଚୀନ୍‌) ଗନାଥାଙ୍ଗ ଗ୍ରାମ (ନାଥାଙ୍ଗ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ) ପରିଦର୍ଶନରେ ଯାଇଥିଲେ । ଗ୍ୟାଙ୍ଗଟକ ଠାରୁ ୭୦ କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ଏକ ସେନା କ୍ୟାଣ୍ଟନମେଣ୍ଟ ଦ୍ୱାରା ଘେରି ରହିଥିବା ଏହି ଛୋଟ ଗାଁକୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗ୍ରାମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଚୟନ କରାଯାଇଛି । ଓଡ଼ିଶା ଟିମ୍ ମଧ୍ୟ ତୋମଗୋ ହ୍ରଦ କିମ୍ବା (ଚାନଗୁ ହ୍ରଦ) ରେ ତୁଷାରପାତ ଦେଖିଥିଲେ ।
ଏହି ପରଦର୍ଶନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଫେସର ଏମ.ସି ଗୋଭିଲ (ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏନଆଇଟି ସିକ୍କିମ) ଏବଂ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ନୋଡାଲ ଅଧିକାରୀ ଶ୍ରୀ ରାମ ନେପାଳଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଥିଲେ । ପ୍ରଫେସର ଗୋଭିଲ୍ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଚମତ୍କାର ଅତିଥି ହୋଇଥିବାରୁ ଏବଂ ସିକ୍କିମରେ ରହିବା ସମୟରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ସେ ଅନ୍ୟ ଛାତ୍ର, ବନ୍ଧୁ ଏବଂ ପରିବାରକୁ ସିକ୍କିମର ମହାନ ରାଜ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଏବଂ ଏହାର ଉଷ୍ମ ଆତିଥ୍ୟକୁ ଉପଭୋଗ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
ଓଡ଼ିଶା ଦଳ ୮ ମାର୍ଚ୍ଚରେ ଫେରିଥିବାବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏନଆଇଟି ରାଉରକେଲାରେ ଏକ ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଯୁବାସଙ୍ଗମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଫେସର ରୋହନ ଧିମାନ (ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର), ପ୍ରଫେସର ଏସ ଜେନା (ଡିନ୍‌, ଛାତ୍ର କଲ୍ୟାଣ), ପ୍ରଫେସର ୱିନି ରାଉତରାୟ (କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ନୋଡାଲ୍ ଅଫିସର), ପ୍ରଫେସର ଅନିଲ ସିଂହ (ମୁଖ୍ୟ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ୟୁନିଟ୍‌) ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସଂଯୋଜକ ମାନେ ଏହି ଦଳରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଫେସର କେ ଉମାମାହେଶ୍ୱର ରାଓ (ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ଏନଆଇଟି ରାଉରକେଲା) ସମସ୍ତ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଅଭିନନଦନ ଜଣାଇôବା ସହିତ ସେମାନେ ନିଜର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ମନୋଭାବକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବାକୁ ଆଗ୍ରହ ଦେଖାଇବାକୁ କହିଥିଲେ । ଏହି ଏକ୍ସପୋଜର ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ମିଳିଥିବା ସମସ୍ତ ଶିକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବାସଙ୍ଗମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
ଯୁବାସଙ୍ଗମର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ତଥା ଛାତ୍ର ଏବଂ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ବାହାରେ ଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ଯୁବକମାନଙ୍କର ଏକ୍ସପୋଜର୍ ଟୁର୍ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲେ । ଏହା ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ପରମ୍ପରା, ପ୍ରଗତି (ବିକାଶ) ଏବଂ ପରସ୍ପର ସମ୍ପର୍କ (ଲୋକ-ରୁ-ଲୋକ ସଂଯୋଗ) ର ଚାରୋଟି ବିସ୍ତୃତ କ୍ଷେତ୍ର ଅନ୍ତର୍ଗତ ବିଭିନ୍ନ ଦିଗଗୁଡିକର ଏକ ବ୍ୟାପକ, ବହୁମୁଖୀ ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।