কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
ইম্ফালদা নুমিৎ হুম্নি চৎথরকপা জি-২০ দাইলোগ ফোরমগী বি-২০ কনফরেন্স লোইশিনখ্রে
দেলিগেদশিং মনিপুরগী কলচর, পুৱারি অমসুং ইন্সাং মথেলশিং মশক খঙখ্রে
19 FEB 2023 5:07PM by PIB Imphal
জি-২০ দাইলোগ ফোরমগী বি-২০ কনফরেন্স মরিগী মনুংদা অহানবা কনফরেন্স ফেব্রুৱারি ১৯,২০২৩দা মনিপুরগী কোনুং ইম্ফালদা লোইনশিনখ্রে।ইম্ফালদা পাংথোকখিবা নুমিৎ হুম্নিগী থৌরম অদুদা লৈবাক ২৩গী দেলিগেদ ১০০ হেনবনা শরুক য়াখি।
নুমিৎ হুম্নিগী থৌরম অদুদা আই.সি.তি, তুরিজম, অনা-লায়য়েং অমসুং হেন্দলুমগী লমদা মালেমগী লৈবাকশিংগা ললোন-ইতিক পাংথোক্নবগী খুদোংচাবশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি। থৌরম অসিগী অহানবা নুমিত্তা জি-২০ অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মীহুৎশিংনা প্লেনারি সেসন্দা ৱা ঙাংখি।
থৌরম অদুদা অস্ত্রেলিয়া, অর্জেন্তিনা, বাংলাদেস, ভুতান, চাদ, কনাদা, চাইনা, ফ্রান্স, গ্রিস, ঘনা, আইসলেন্দ, জপান, নেপাল, রুসিয়া, সিচিলিস, শিঙ্গাপুর, সাউথ অফ্রিকা, সুইজরলেন্দ, তুনিসিয়া, তোগো, উগান্দা অমসুং য়ু.এস.এগী দেলিগেদশিং শরুক য়াখি।
কনফরেন্স অদুদা শরুক য়াখিবা মপান লৈবাকশিংগী ললোন-ইতিক্কী দেলিগেদশিংগী মনুংদা ভুতান চেম্বর ওফ কম্মর্স এন্দ ইন্দস্ত্রি, এসিয়া সপোর্তিং ওর্গনাইজেসন, এ.পি.ও, জপান, ইন্দিয়া-বাংলাদেস চেম্বর ওফ কম্মর্স এন্দ ইন্দস্ত্রি, ইন্দিয়ান এসোসিএসন ওফ জপান, ইন্দো-আইসলেন্দ বিজিনেস এসোসিএসন য়াওখি।
বি-২০ থৌরম অদুদা তুনিসিয়া এম্বেসিগী এম্বেসেদরশিং, বাংলাদেস হায় কম্মিসনগী কম্মিসন্নর, সিচিলিস হায় কম্মিসনগী হায় কম্মিসন্নর, আইসলেন্দ এম্বেসিগী দিপুতি হেদ ওফ মিসন, তোগো হায় কম্মিসনগী মিসন হেদ শরুক য়াখি।
থৌরমগী নিনি চনবা নুমিত্তা, দেলিগেদশিং আই.এন.এ মেমোরিএল কমপ্লেক্স অমসুং খা-নোংপোক এসিয়াগী খ্বাইদগী চাউবা পাৎ অমা ওইরিবা লোক্তাক পাৎ য়াওনা রাজ্য অসিগী পুৱারিগী মফমশিং অমসুং ফজরবা মফমশিং য়েংহনখি।
ঙসি মীফম লোইশিনবা নুমিত্তা, দেলিগেদশিং নুপীশিং খক্তগী ওইবা ইমা কৈথেল য়েংখি অমসুং পুৱারি ওইরবা কংলা য়েংখি।
বিজিনেস-২০(বি-২০) অসি জি-২০ ফোরমগী মনুংচনবা প্রাইভেদ সেক্তরশিংগী কাংলুপ অমনি। মসিগী লুপ অসিনা জি-২০গী মনুংদা ললোন-ইতিক্কী থবক চৎথরিবা মীওইশিংগা থবক তৌমিন্ননবা মফম অমা পীগনি অমসুং মালেমগী ওইনা চাউখৎপা অমসুং শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনবা থৌশিল কয়া পুথোক্কনি।
ইম্ফালদা পাংথোকখিবা অহানবা বি-২০ মীফম অসি ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবগী শরুক্নি অমসুং অনিশুবা বি-২০ মার্চ ১দগী মার্চ ৩ ফাওবা মিজোরমগী আইজোলদা পাংথোক্কনি অমসুং অহুমশুবা মীফম্না মার্চ ১৫দগী মার্চ ১৭ ফাওবা সিক্কিমগী কোনুংদা গেঙতোক্তা পাংথোক্কনি অমসুং মরিশুবা মীফম্না এপ্রিল ৪দগী এপ্রিল ৬ ফাওবা নাগালেন্দগী কোহিমাদা পাংথোক্কনি।
থৌরমশিং অসিগী পান্দমদি অৱাং-নোংপোক লমদা লৈরিবা শেন থাদবা য়াবা থবকশিং মালেমগী অমসুং লৈবাক অসিগী ইনভেস্তরশিংদা উৎপনি অমসুং অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংনা হেন্না খুদোংচাবা লৈবা ইন্দস্ত্রিগী সেক্তরশিংদা মালেমগী লৈবাকশিংগা পুন্না ললোন-ইতিক পাংথোকপা য়ানবা খুদোংচাবশিং খঙহনবনি।
ইম্ফালদা পাংথোকখিবা নুমিৎ হুম্নিগী থৌরম অদুদা আই.সি.তি, তুরিজম, অনা-লায়য়েং অমসুং হেন্দলুমগী লমদা মালেমগী লৈবাকশিংগা ললোন-ইতিক পাংথোক্নবগী খুদোংচাবশিংগী মতাংদা মীৎয়েং থমখি।

Ministry of Commerce & Industry
Three-day Imphal event of B20 conference of the G20 dialogue forum concludes
Delegates experience culture, history and cuisine of Manipur
19 FEB 2023 5:07PM by PIB Imphal
The first of the four B20 conferences of the G20 dialogue forum for the global business community in northeast states concluded here in Imphal (Manipur) on February 19, 2023.
Over 100 delegates from 23 countries participated in the three-day Imphal event.
The three-day meeting discussed opportunities for multilateral business partnership in ICT, tourism, healthcare and handlooms. Representatives of G20 and other countries also addressed the plenary session on the day one of the three-day event.
Delegates from Australia, Argentina, Bangladesh, Bhutan, Chad, Canada, China , France, Greece, Ghana, Iceland, Japan, Nepal, Russia, Seychelles, Singapore, South Africa, Switzerland, Tunisia, Togo, Uganda, United States participated in the event.
Delegates from Overseas Trade Delegation - Bhutan Chamber of Commerce & Industry, Asia Supporting Organization, APO, Japan, India-Bangladesh Chamber of Commerce and Industry and Bilateral Organisation - Indian Association of Japan, Indo Icelandic Business Association were among the participants.
Besides, diplomats – Ambassadors from the Embassy of The Republic of Tunisia, High Commissioner - Bangladesh High Commission, High Commissioner- High Commission of the Republic of Seychelles, New Delhi, Deputy Head of Mission - Embassy of Iceland, Chargé d’Affaires /Head of Mission - High Commission of Togo in India were part of the B20 event.
On the day two of the event, the delegates were on excursion to some historically significant and famous tourist spots of the state including the INA Memorial complex and Loktak Lake, one of the largest fresh water lakes in South Asia.
On Sunday, before concluding the three-day meeting, the delegates visited Ima Keithel, the iconic all-women-run market in the heart of the capital city of the state and the historic Kangla Fort.
The Business 20 or B20 is a group that represents the private sector within the Group of 20 (G20) Forum. This organization was created to provide a platform for the business community to engage with the G20 and to offer recommendations on policies that can support global economic growth and development.
The Imphal event was the first B-20 conferences part of India's G20 presidency and the second one will be held in Aizawl in Mizoram from March 1 to 3, the next one will be in Sikkim's capital Gangtok from March 15 to 17, while the fourth conference will be in Kohima in Nagaland from April 4 to 6.
The events aim to showcase the potential that the northeast region offers for global and local investors, as well as highlight opportunities for multilateral business partnerships in industry sectors where the northeastern states have core strengths.
The three-day conference in Imphal focused on exploring opportunities for multilateral business partnerships in the fields of information and communications technology (ICT), medical tourism, healthcare, and handlooms.