কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
জি-২০ দেলিগেদশিংগী মনিপুর খোঙচৎকী নিনি চনবা নুমিত্তা পুৱারিগা শাগোন্নবা মফমশিং অমসুং লমকোয়ফমশিংদা য়েংখ্রে
18 FEB 2023 8:24PM by PIB Imphal
জি-২০ দেলিগেদশিংগী মনিপুর খোঙচৎকী নিনি চনবা নুমিত্তা, মনিপুর সরকারনা শীন্দুনা পুৱারিগী মরুওইবা মফমশিং অমসুং মমিং লৈরবা লমকোয়ফমশিং য়েংহনখ্রে।
চীফ মিনিস্তর শ্রী এন.বিরেন সিংহনা লুচিংদুনা দেলিগেদশিং ইম্ফাল ইস্তকী মার্জিং পোলো কমপ্লেক্সতা লৈবা পোলো শান্নরোয় অমনা শগোল মথক্তা তোংবা নিংথিরবা মীতম অমা য়েংহনখি। মীতম অসি মালেমদা খ্বাইদগী ৱাংবা পোলো শান্নরোয় অমগী মীতম্নি। মসি পোলো মনিপুরদগী হৌরকখিবা অদু নিংশিংনবা শাখিবনি। মফম অদুগী মীয়াম্না দেলিগেদশিং অদু তরাম্না ওকখি।
কমপ্লেক্স অদুদা নৌনা শেমগৎপা পোলো গ্রাউন্দদা শান্নবা পোলো একজিবিসন মেতচ অমা অমসুং অরাম্বাই হুনবগী দেমোন্সত্রেসন অমা দেলিগেদশিংনা য়েংখি।
ভুতানগী দিলেগেদ সোনম ফুন্তোসোনা হায়খি রাজ্য অসিগী মীয়োক-মীচান ফজবা অসিদা মখোয় অঙকপা ফাওই অমসুং রাজ্য অসিদা শেন থাদবা য়াবা মফমশিং খঙদোক্নবা হোৎনগনি।
মপান লৈবাকশিংগী বিজিনেস দেলিগেদ ২৬ অমসুং দিপ্লোমেত ২৪ য়াওনা লৈবাক ২৩গী দেলিগেদশিং মোইরাংদা লৈবা ইন্দিয়ান নেসনেল আর্মি হেদক্বাতর্স য়েংখি। মখোয়না লাকপদা , মশিং য়াম্লবা মীয়াম্না মচু কয়াগী লৈশিং পায়দুনা অমসুং জগোয় শাদুনা দেলিগেদশিং তরাম্না ওকখি অমসুং রাজ্য অসিগী মীয়োক-মীচান ফজবা অদু উৎখি।
ইন্দিয়ান নেসনেল আর্মি হেদক্বাতর্স কমপ্লেক্স অসি নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী মখাদা আই.এন.এগী থৌনা ফরবা লান্মীশিং ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা মনিপুর সরকারনা শেমগৎখিবনি। ভারতকী নিংতম লালহৌদা ইন্দিয়ান নেসনেল আর্মিগী থৌদাং অমসুং থৌনা অদু কমপ্লক্স অসিনা খুদম ওইরে। এপ্রিল ১৪, ১৯৪৪দা, হঙ্গাম মপাল মচু, অচৌবা অমসুং অশংবা অমসুং ময়াইদা কৈ য়েকপা আই.এন.এগী ফিরাল অদু অনিরকশুবা ওইনা, মনিপুরগী কোনুং ইম্ফালদগী কিলোমিতর ৪৫ লাপ্পা মোইরাংদা চিংখৎখি। কমপ্লেক্স অসিগী মনুংদা লৈরিবা অরিবা য়ুম অদু আই.এন.এনা মসিগী ওফিস ওইনা শীজিন্নখি।
তুংদা, দেলিগেদশিংনা হি তোংদুনা লোক্তাক পাৎকী ফজবশিং য়েংখি। তুংদা সঙাই ইথনিক পার্কতা মনিপুরগী তোঙান-তোঙানবা ফুরুপশিংগী মীয়াম্না নাৎকী ফিজোলশিং অমসুং জগোয়গা লোয়ন্না মখোয়গী নাৎকী ওইবা শক্তমশিং উৎপা অদু য়েংখি।
হয়েং দেলিগেদশিংনা এসিয়াদা খ্বাইদগী চাউবা ইমা কৈথেল য়েংগনি অমসুং ইম্ফাল থাদোক্ত্রিঙৈ মমাংদা পুৱারি ওইরবা কংলা য়েংগনি।

Ministry of Commerce & Industry
Excursion to historic and places of tourists interest marks the second day of G20 delegates visit to Manipur
18 FEB 2023 8:24PM by PIB Imphal
On the second day of G20 delegates visit to Manipur ,an excursion was organised by the State Government to showcase places of historic significance and famous tourists spots.
Led by Chief Minister N Biren Sing, the delegates visited the Marjing Polo Complex located in Imphal East district where an iconic statue of polo player mounted on a horse statue has been erected. It is the world's tallest statue of a polo player. It was built to commemorate the game of "modern polo" being originated from Manipur. They were accorded a warm reception by the locals of the area.
The delegation also witnessed an exhibition polo match at the newly developed polo ground in the Complex along with a demonstration of ‘Arambai’ (iron tipped feathered weapons used by Manipuri warriors).
One of the delegates from Bhutan ,Sonam Phuntsho talking to our official said that they are mesmerized by the hospitality of the state and look forward to explore investment avenues.
The delegates from 23 nations consisting of 26 overseas business delegates and 24 diplomates also visited the Indian National Army Headquarters located at Moirang in Bishnupur district. On their way, the delegates were greeted with flowers and dances by a large number of people showing the hospitable nature of the State.
The Indian National Army (INA) Headquarters Complex that stands today, embodies the commitment of the Government of Manipur to give fitting tribute to the brave hearts of INA under Netaji Subhas Chandra Bose. The Complex symbolizes the spirit and the role played by the Indian National Army in India's Freedom Movement. It was on 14th April 1944, that the flag of the INA, carrying yellow, white and green stripes with the image of springing tiger in the middle, was for the second time hoisted here on Indian soil at Moirang, about 45 kilometres from Imphal, the capital of Manipur. The old house standing in the Complex was used by the INA as its office.
Later the delegates visited the Loktak Lake,where they enjoyed boat ride at Loktak Lake. At the Sangai Ethnic Park they planted trees. Later in the Sangai Ethnic Park, people belonging to different communities showcased showcased their ethnicity and uniqueness with their traditional attires and dances which enthralled the visiting delegation.
The delegates will visit Ema Market ,the largest all women market in Asia and the historical Kangla Fort before leaving Imphal tomorrow.