বিত্ত মন্ত্ৰালয়
দুদিনীয়া কাৰ্যসূচীৰে আয়োজিত প্ৰথম বহনক্ষম বিত্তকৰ্মী গোটৰ বৈঠকৰ সফল সামৰণি
SFWG ৰ লক্ষ্য হৈছে বিশ্বব্যাপী বিকাশ আৰু স্থিৰতা নিশ্চিত কৰাত সহায় কৰিবলৈ বহনক্ষম বিত্তসংগ্ৰহ
SFWG য়ে এক জি-20 বহনক্ষম বিত্তীয় কাৰিকৰী সহায় কাৰ্যপৰিকল্পনা বিকশিত কৰিব
03 FEB 2023 8:13PM by PIB Guwahati
গুৱাহাটীত বিগত দুদিন ধৰি চলি থকা গুৰুত্বপূৰ্ণ আলোচনা সভাৰ অন্তত আজি জি-২০ বহনক্ষম বিত্ত কাৰ্যকৰী গোটৰ (এছএফডব্লিউজি) প্ৰথমখন বৈঠকৰ সফলতাৰে সমাপ্তি ঘটে।
প্ৰথম SFWGবৈঠকত জি-২০ সদস্য দেশসমূহৰ ৯৫ গৰাকী প্ৰতিনিধি, ১০ খন আমন্ত্ৰিত দেশ আৰু IMF, NGFS,বিশ্ব বেংক, UNDP, UNEP Fi, ADB, NDB, FSBৰ দৰে ১৪ টা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠনে অংশগ্ৰহণ কৰে। ইয়াৰ উপৰি বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ আন বহুতো আন্তৰ্জাতিক সংগঠনে ভাৰ্চুৱেলি এই সভাত অংশগ্ৰহণ কৰে।
বাওঁফালৰ পৰা সোঁফাললৈঃ এন জোনৰ পিআইবিৰ সঞ্চালক প্ৰধান শ্ৰী বি নাৰায়ণন, বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ উপদেষ্টা শ্ৰীমতী গীতু যোশী, বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ উপদেষ্টা শ্ৰীমতী চান্দনী ৰাইনা আৰু বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব শ্ৰী চলোমন আৰোকিয়াৰাজে সংবাদ মাধ্যমক সম্বোধন কৰা অৱস্থাত
দুদিনীয়া এই বৈঠকখন প্ৰথমটো দিনতবৈঠক উদ্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় আয়ুষ আৰু বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে জি২০ বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰিবলগীয়া প্ৰতিনিধিসকলক আদৰণি জনায়। বৈঠক উদ্বোধন কৰি প্ৰদান কৰা ভাষণত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৱাহাটীৰ বিবিধ জাতি আৰু সংস্কৃতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে গুৱাহাটীত সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য আৰু প্ৰকৃতি সংৰক্ষণৰ মনোভাৱ ভাৰতৰ ধৰা-অনুকূল আৰু জনমুখী দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতিফলন।এক বহনক্ষম ভৱিষ্যতত পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ভূমিকা ব্যাখ্যা কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, "আমাৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতৰ সুপ্ৰাচীন জ্ঞান আৰু পৰম্পৰাগত জ্ঞানক প্ৰয়োগ কৰা আৰু এক বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিবৰ বাবে ইয়াক মূলধন কৰি তোলা"।
জি-২০ SFWG ৰ লক্ষ্য হৈছে বিশ্বব্যাপী বিকাশ আৰু স্থিৰতা নিশ্চিত কৰাত সহায় কৰিবলৈ আৰু সেউজ, অধিক স্থিতিস্থাপক আৰু সামগ্ৰিক সমাজ আৰু অৰ্থনীতিৰ দিশত পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰচাৰ কৰিবলৈ বহনক্ষম বিত্ত সংগ্ৰহ কৰা।
উল্লেখ্য যে SFWG ৰ উপাধ্যক্ষ দেশ ক্ৰমে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু চীনক প্ৰতিনিধিত্ব কৰি বৈঠকত উপস্থিত থাকে ক্ৰমে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ কোষাগাৰ বিভাগৰ সহকাৰী সচিব শ্ৰীযুত লেৰী মেকডনাল্ড আৰু চীনৰ পিপলছ বেংকৰ গৱেষণা ব্যুৰোৰ মহানিৰ্দেশক ৱাং জিন।
গুৱাহাটীৰ জি-২০ বহনক্ষম বিত্ত কাৰ্যকৰী গোটে (SFWG) এই দুদিনীয়া বৈঠকত ৩টা অগ্ৰাধিকাৰযোগ্য ক্ষেত্ৰ যেনে
• জলবায়ু বিত্তৰ বাবে সময়মতে আৰু পৰ্যাপ্ত সম্পদৰ প্ৰণালীকৰণ
• বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যৰ বাবে বিত্ত সক্ষম কৰা
• বহনক্ষম বিকাশৰ বাবে বিত্তীয় যোগানৰ বাবে পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ ক্ষমতা নিৰ্মাণ।
উল্লেখ্য যে, জলবায়ু বিত্তৰ বাবে সময়মতে আৰু পৰ্যাপ্ত সম্পদ সংগ্ৰহ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ বাবে সকলোৱেই ঐক্যমত পোষণ কৰে। ভাৰত চৰকাৰে অগ্ৰাধিকাৰৰ বাবে প্ৰেচিডেন্সি ইনপুট কাকত হিচাপে প্ৰস্তুত কৰা নথিখনো আলোচনাৰ বাবে এক ভাল আধাৰ হিচাপে ঐক্যমত পোষণ কৰা হয়। বিষয়বোৰৰ ক্ষেত্ৰত এটা চুক্তি হয় যে ৰাজহুৱা খণ্ড আৰু MDB সমূহেপৰিসৰ আৰু যুক্তিসঙ্গত ব্যয়ত বিত্ত সংগ্ৰহত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। বৈঠকৰ সময়ত পৰিকল্পনা কৰা সকলো কৰ্মশালা, যেনে, প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ৰ জলবায়ু প্ৰযুক্তিক চালুকীয়া পৰ্যায়ৰ পৰাকাৰ্যক্ষম কৰালৈকে সহায়-সহযোগ কৰা আৰু মূল্যবিহীন নীতি ব্যৱস্থাৰ ওপৰত সন্মিলন আদি বিষয়ক গুৰুত্বসহকাৰে আলোচনা কৰা হয়। উপস্থিত আটাইকেইখন সদস্য দেশে একমত পোষণ কৰে যে অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত আলোচনা সময়োপযোগী হৈছে আৰু সভাসমূহৰ পাৰ্শ্বৱৰ্তী অনুষ্ঠান হিচাপে পৰিকল্পনা কৰা আটাইকেইখন কৰ্মশালাই অৰ্থবহ হৈছে।
কৰ্মী গোটৰ অগ্ৰাধিকাৰ ২য়ে বহনক্ষম উন্নয়নলক্ষ্যৰ বাবে বিত্তায়ন সাজু কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। কেইবাখনো দেশে সন্মুখীন হোৱা SDG ৰ বাবে ঘৰুৱা বিত্তীয় ব্যৱধান বিগত বছৰবোৰত বৃদ্ধি পাইছে। এজেণ্ডা ২০৩০ উপনীত হ’বলৈ মাত্ৰ সাত বছৰ বাকী থকাঅৱস্থাত, পৰিৱৰ্তনশীল পৃথিৱীৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ প্ৰতি সঁহাৰি দিবলৈ বহনক্ষম বিত্তৰ স্কেলিং অতিকৈ জৰুৰী বুলি একমত হৈছে উপস্থিত প্ৰতিনিধিসকল।
২০২৩ চনত SFWG য়ে জি-২০ বহনক্ষম বিত্তীয় ৰোডমেপৰ পৰিপূৰক হিচাপে নিৰ্বাচিত SDGসমূহৰ বাবে বিত্তীয় যোগানৰ হেতু এক বিশ্লেষণাত্মক পৰিকাঠামো তৈয়াৰ কৰিব আৰু অংশীদাৰসকলক যাৱতীয় পৰামৰ্শ দিব। ইয়াৰ উপৰিও, SFWGয়ে এক পাৰ্শ্বঘটনাৰ ফলাফল হিচাপে অধিকাৰ ক্ষেত্ৰ, IO আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ দ্বাৰা SDG-ৰ বাবে বিত্তীয় যোগানৰ ওপৰত সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতিৰ ক্ষেত্ৰ অধ্যয়নৰ এক সংকলন প্ৰস্তুত কৰিব।
এই কাৰ্যসূচীৰ বিষয়টোৰ ওপৰত বিশদভাৱে আলোচনা সম্পন্ন হয় আৰু সদস্য দেশ তথা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠনসমূহৰ পৰা এই সন্দৰ্ভত পৰ্যাপ্ত সমৰ্থন লাভ কৰিছে।
বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ সামৰ্থ্য সৃষ্টি কৰা এই তৃতীয় অগ্ৰাধিকাৰটোএইবাবেই গ্ৰহণ কৰা হৈছে যে বহুতো দেশত পৰ্যাপ্ত জ্ঞানৰ অভাৱ আৰু বহনক্ষম বিত্তৰ দিশত দক্ষ পেছাদাৰী আৰু কৰ্মশক্তিৰ অভাৱ আছে। দক্ষ কৰ্মশক্তি সদায়ে এক বৃহৎ সম্পদ, বিশেষকৈ বহনক্ষম বিত্তৰ ক্ষেত্ৰত আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত হৈছে মূল চাবিকাঠি।
এইবোৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ, ২০২৩ চনত, SFWG -য়ে এক G20 Sustainable Finance Technical Assistance Action Plan চমুকৈ TAAP সাজু কৰি তুলিব। ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব বিদ্যমান সামৰ্থ্য সৃষ্টি কাৰ্যকলাপ চিনাক্তকৰণ আৰু বিশ্লেষণ তথা বিদ্যমান বহনক্ষম বিত্তীয় দক্ষতাৰ ব্যৱধান চিনাক্তকৰণ।
ইয়াৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি, এছ.এফ.ডব্লিউ.জি.-য়ে IO, MDB, আন্তৰ্জাতিক বেচৰকাৰী সংগঠন, আৰু দেশৰ বিভাগীয় কৰ্তৃপক্ষৰ বাবে সামৰ্থ্য সৃষ্টি সেৱাৰ কেনেদৰে উত্তৰণ ঘটাব লাগে আৰু বহনক্ষম বিত্তীয় সামৰ্থ্য সৃষ্টিৰ বাবে এক বিশ্বব্যাপী নেটৱৰ্ক গঠনৰ উপায় অন্বেষণ কৰাৰ বাবে পৰামৰ্শ দিয়ে।
উল্লেখ্য যে এই কাৰ্যসূচীৰ মুখ্য বিষয়বস্তুটো আটাইকেইখন দেশেই আদৰি লোৱাৰ উপৰি যথেষ্ট সহযোগিতা প্ৰদৰ্শনো কৰে।
ভোকেল ফৰ লোকেল বিষয়বস্তুৰ প্ৰসাৰৰ দিশটো ত্বৰান্বিত কৰাসভাস্থলীত অসমৰ চাহৰ লগতে বাঁহেৰেপ্ৰস্তুত বিভিন্ন হস্তশিল্প, থলুৱা ৰেচম সামগ্ৰীৰ এক প্ৰদৰ্শনীয়ো আয়োজন কৰা হয়। ৰাজ্যৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা ৰাজ্যিক সমবায় সংস্থা, ক্ষুদ্ৰ-মঁজলীয়া উদ্যোগ, বিভিন্ন ষ্টাৰ্ট-আপ আদিয়ে এই প্ৰদৰ্শনীত অংশগ্ৰহণ কৰে।
স্থানীয় লোকসকলৰ বাবে কণ্ঠস্বৰৰ ধাৰণাটো প্ৰচাৰ কৰি, সভাৰ কাষত অসমৰ সমৃদ্ধ সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শন কৰা স্থানীয় সামগ্ৰীৰ এক প্ৰদৰ্শনী আয়োজন কৰা হৈছিল। ৰাজ্যিক সমবায়, ক্ষুদ্ৰ মজলীয়া উদ্যোগ, ষ্টাৰ্টআপকে ধৰি বহুতো সংগঠন প্ৰদৰ্শনীৰ অংশ আছিল।
উল্লেখ্য যে প্ৰতিনিধিসকলে কাজিৰঙা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানলৈ বন্যপ্ৰাণী চাফাৰী, নৌকা বিহাৰ, ব্ৰহ্মপুত্ৰ বালিচাপৰি ভ্ৰমণ আৰু পুৰণি ৰাজ্যপালৰ গৃহ ভ্ৰমণকে ধৰি অন্যান্য বিভিন্ন স্থানীয় প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্যও উপভোগ কৰে।
জি২০ বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ অহা প্ৰতিনিধিসকলৰ দলটোৰ বাবে ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ বালিচৰত অসমৰ সমৃদ্ধ সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্যৰ অনবদ্য প্ৰদৰ্শনৰ আয়োজন কৰা হয়।বিভিন্ন লোকনৃত্য, বিহুনাচ, সত্ৰীয়া নৃত্য, তিৱা নৃত্য, মিছিং বিহু নৃত্য, হাজং নৃত্য, গায়ন বায়ন, বড়ো নৃত্য, ৰাভা নৃত্য আৰু ঝুমুৰ নৃত্যৰ দৰে বিভিন্ন সাংস্কৃতিক প্ৰদৰ্শন কৰা হয়। ইয়াৰ উপৰিও দবা, শংখ, বৰঢোল আৰু মৃদংগৰ দৰে পৰম্পৰাগত বাদ্যযন্ত্ৰৰ অনবদ্য প্ৰদৰ্শন দেখুওৱা হয়। বালিচৰত অস্থায়ীভাৱে নিৰ্মাণ কৰি উলিওৱা অসমৰ থলুৱা কৃষ্টিসম্বলিত গাওঁৰ অনুপম অভিজ্ঞতাও লাভ কৰে প্ৰতিনিধি গোটটোৱে।
অহা বাংগালুৰুত ২৪-২৫ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৩ তাৰিখে ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত এই বৈঠকত প্ৰথমখন জি-২০ বিত্ত মন্ত্ৰী আৰু কেন্দ্ৰীয় বেংকৰ গভৰ্ণৰৰ (FMCBG) বৈঠকৰ বিষয়ে অৱগত কৰা হ'ব।

Ministry of Finance
2 day long 1st Sustainable Finance Working Group meeting concludes today
SFWG aims to mobilise sustainable finance to help ensure global growth and stability
SFWG will develop a G20 Sustainable Finance Technical Assistance Action Plan
03 FEB 2023 8:13PM by PIB Guwahati
The two days of intensive discussions of the first meeting of the G20 Sustainable Finance Working Group (SFWG) successfully concluded today.
The 1st SFWG meeting was attended in person by 95 delegates from G20 member countries, 10 invitee countries and 14 international organisations like IMF, NGFS, World Bank, UNDP, UNEP Fi, ADB, NDB, FSB among others. Many other international organisations joined the meeting virtually.
From L to R: Shri B.Narayanan, Director General, PIB, NE Zone, Smt Geetu Joshi, Adviser, Ministry of Finance, Smt Chandni Raina, Adviser, Ministry of Finance and Shri Solomon Arokiaraj, Joint Secretary, Ministry of Finance addressing the media
The meeting was inaugurated by Shri Sarbananda Sonowal, Union Minister of AYUSH and Minister of Ports, Shipping and Waterways where he welcomed the delegates and highlighted the diverse ethnicity and culture of Guwahati. He said “the culture and heritage and the spirit of conservation of nature in Guwahati is reflective of India’s pro-planet and people-centric approach”. Explaining the role of traditional medicine in a sustainable future he said “The aim is to channel India’s ancient wisdom and traditional knowledge, and capitalize on it to pave the way for a sustainable future”.
SFWG aims to mobilise sustainable finance to help ensure global growth and stability and promote the transition towards greener, more resilient, and inclusive societies and economies.
The co-chairs for SFWG are USA and China. Mr Larry McDonald, Assistant Secretary at U.S. Department of the Treasury, and Wang Xin, Director-General, Research Bureau, People’s Bank of China. They have been very supportive of all the agenda items in our Presidency.
The G20 Sustainable Finance Working Group (SFWG) in Guwahati discussed 3 priority areas i.e.
1. Mechanismsisation of timely and adequate resources for climate finance
2. Enabling finance for the Sustainable Development Goals
3. Capacity building of the ecosystem for financing toward sustainable development.
Priority one on mobilisation of timely and adequate resources for climate finance had wide-ranging support. The paper prepared by the Government of India as the Presidency input paper for the priority was also supported as a good basis for the discussion. As far as the issues are concerned there was an agreement that the public sector and MDBs play a critical role in the mobilisation of finance at scale and reasonable cost. All workshops planned during the meeting such as those supporting early-stage climate technology from infancy to deployment and the conference on the non-price policy measures, were well received. All member countries felt that the discussion on priority was timely and were supportive of the priority and the workshops planned as side events to the meetings.
Priority 2 of the working group focuses on enabling finance for the Sustainable Development Goals. The domestic financing gap for SDGs faced by several countries has increased over the years. With only seven years left to achieve Agenda 2030, scaling-up of sustainable finance is urgently needed to respond to the challenges of a changing world.
The SFWG in 2023 will develop an analytical framework for financing select SDGs to complement the G20 Sustainable Finance Roadmap and will make recommendations to the stakeholders. Additionally, SFWG would also compile a compendium of case studies of best practices on financing for SDGs by jurisdictions, IOs and private sector, as an outcome of a side event.
The deliberations on this agenda item have gone off well and it received a lot of support on this from the member countries and international organisations.
The third priority, which is capacity building of the ecosystem for financing sustainable development, has been taken up because in many countries there is a lack of adequate knowledge and a scarcity of skilled professionals and workforce in sustainable finance. Skilled workforce is always a huge asset especially in area of sustainable finance and forms the key to achieve the Sustainable Development Goals.
To address these challenges, in 2023, the SFWG will develop a G20 Sustainable Finance Technical Assistance Action Plan (TAAP). It would include identification and analysis of existing capacity-building activities and identifying the existing sustainable finance skill gaps.
Based on this, SFWG would give recommendations for IOs, MDBs, International NGOs, and country authorities on how to scale up capacity-building services and explore ways to form a global network for sustainable finance capacity building.
This agenda item has also been received with lot of support and cooperation from all the countries.
Promoting the idea of vocal for local, an exhibition of local products showcasing the rich culture and heritage of Assam was organised on the side lines of the meeting. Many organisations including state cooperatives, small medium enterprises, startups among others were part of the exhibition.
The delegates also participated in local sightseeing including a wildlife safari to Kaziranga National Park, visiting Brahmaputra sandbar island on the river cruise and visit to old governor house.
A phenomenal display of rich culture and heritage of Assam was organised for the delegates in Brahmaputra sandbar island. There were various cultural performances like Folk Bihu Dance, Sattriya dance, Tiwa dance, Mising bihu dance, Tal jhomok, Hajong dance, Gayan Bayan, Bodo dance, Rabha dance and Jhumur dance. The cultural performances were enhanced by using traditional musical instruments like Doba, Sankha, Bor Dhol, and Mridanga. Delegates also experienced the culture of Assam through the Ethnic village constructed in the sandbar island.
The discussions in this meeting will inform the First G20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) meeting under the Indian presidency, which will be held on 24-25 Feb, 2023 in Bengaluru.