Ministry of Finance
First day of the G20 Sustainable Finance Working Group meeting concludes successfully
Union Minister Shri Sarbananda Sonowal welcomes the delegates
Culture and heritage in Guwahati is reflective of India’s people centric approach: Sarbananda Sonowal
02 FEB 2023 5:25PM by PIB Guwahati
First day of the G20 Sustainable Finance Working Group (SFWG)meeting successfully concluded today. The meeting was inaugurated by Union Minister of AYUSH and Ports, Shipping & WaterwaysShri SarbanandaSonowalwhere he welcomed the delegates and highlighted the diverse ethnicity and culture of Guwahati. He said that the culture and heritage and the spirit of conservation of nature in Guwahati is reflective of India’s pro-planet and people centric approach.
Explaining the role of traditional medicine in a sustainable future the Minister said, “The aim is to channel India’s ancient wisdom and traditional knowledge, and capitalize on it to pave the way for a sustainable future”.Mr. Larry McDonald, USA co-chair of SFWG, expressed gratitude and appreciation for the Minister on behalf of SFWG, by stating that the combination of his responsibilities like promoting green and sustainable shipping system and promoting health and well being is very relevant to the work, goals and aspirations of the SFWG.
Promoting the idea of vocal for local, on the side lines of the meeting, the Ministerenjoyed the taste of Assam tea and witnessed an exhibition of local products such as bamboo made handicrafts, local silk products etc.
The 1st SFWG meeting is attended in person by 95 delegates from G20 member countries, 10 invitee countries and 14 international organisations. Many international organisations joined the meeting virtually. The G20 SFWG aims to mobilise sustainable finance to help ensure global growth and stability and promote the transition towards greener, more resilient, and inclusive societies and economies. The G20 Sustainable Finance Working Group (SFWG) in Guwahati will discuss how to mobilise finance for tackling climate change, how to fund newly developed low carbon technologies, identify instruments to finance Sustainable Development Goals including nature and biodiversity as well as discuss ways and means to increase capacity of countries to understand and mobilise sustainable finance.
The meeting concluded with delegates visiting Brahmaputra sandbar islandon the river cruise.A phenomenal display ofrich culture and heritage of Assam was organised on the island which enthralled the delegates.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
জি-২০ বহনক্ষম বিত্ত কাৰ্যকৰী গোটৰ বৈঠকৰ প্ৰথম দিনৰ কাৰ্যসূচীৰ সফল সামৰণি
অংশগ্ৰহণ কৰিবলগীয়া প্ৰতিনিধিসকলক আদৰণি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালৰ
গুৱাহাটীৰ সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য ভাৰতৰ জনমুখী দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতিফলন: সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
02 FEB 2023 5:25PM by PIB Guwahati
জি-২০ বহনক্ষম বিত্তীয় কাৰ্যকৰী গোটৰ (SFWG) বৈঠকৰ প্ৰথম দিনাৰ কাৰ্যসূচী আজি সফলতাৰে সমাপ্ত হৈছে। আজিৰ বৈঠক উদ্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় আয়ুষ আৰু বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে জি২০ বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰিবলগীয়া প্ৰতিনিধিসকলক আদৰণি জনায়। বৈঠক উদ্বোধন কৰি প্ৰদান কৰা ভাষণত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৱাহাটীৰ বিবিধ জাতি আৰু সংস্কৃতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে গুৱাহাটীত সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য আৰু প্ৰকৃতি সংৰক্ষণৰ মনোভাৱ ভাৰতৰ ধৰা-অনুকূল আৰু জনমুখী দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতিফলন।
এক বহনক্ষম ভৱিষ্যতত পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ভূমিকা ব্যাখ্যা কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, "আমাৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতৰ সুপ্ৰাচীন জ্ঞান আৰু পৰম্পৰাগত জ্ঞানক প্ৰয়োগ কৰা আৰু এক বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিবৰ বাবে ইয়াক মূলধন কৰি তোলা"। অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকি এছএফডব্লিউজি আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ উপাধ্যক্ষ লেৰী মেকডনাল্ডে মন্ত্ৰীগৰাকীৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা ব্যক্ত কৰাৰ লগতে তেওঁক প্ৰশংসা কৰি কয় যে সেউজ আৰু বহনক্ষম জাহাজ প্ৰণালীৰ প্ৰচাৰ আৰু স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণকামী বিষয়বোৰৰ প্ৰচাৰৰ দৰে দিশবোৰৰ প্ৰতি তেওঁৰ দায়বদ্ধতা এছএফডব্লিউজিৰ কাম, লক্ষ্য আৰু আকাংক্ষাৰ সৈতে সংমিশ্ৰণ কৰাটো অতি প্ৰাসংগিক।
ভোকেল ফৰ লোকেল বিষয়বস্তুৰ প্ৰসাৰৰ দিশটো ত্বৰান্বিত কৰি, অনুষ্ঠানত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অসমৰ চাহৰ সোৱাদ লয় আৰু বাঁহেৰে প্ৰস্তুত বিভিন্ন হস্তশিল্প, থলুৱা ৰেচম সামগ্ৰী আদি এক প্ৰদৰ্শনীতো উপস্থিত থাকে।
উল্লেখ্য যে প্ৰথম SFWG বৈঠকত জি-২০ সদস্য দেশ, ১০ খন আমন্ত্ৰিত দেশ আৰু ১৪ টা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠনৰ ৯৫ গৰাকী প্ৰতিনিধিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে। ইয়াৰ উপৰিও ভালেমান আন্তৰ্জাতিক সংগঠনে সভাখনত ভাৰ্চুৱেলি যোগদান কৰে। জি-২০ SFWG ৰ লক্ষ্য হৈছে বিশ্বব্যাপী বিকাশ আৰু স্থিৰতা নিশ্চিত কৰাত সহায় কৰিবলৈ আৰু সেউজ, অধিক স্থিতিস্থাপক আৰু সামগ্ৰিক সমাজ আৰু অৰ্থনীতিৰ দিশত পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰচাৰ কৰিবলৈ বহনক্ষম বিত্তীয় সাহায্য সংগঠিত কৰা। গুৱাহাটীৰ জি-২০ বহনক্ষম বিত্ত কাৰ্যকৰী গোটে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ মোকাবিলাৰ বাবে কেনেদৰে বিত্তীয় সাহায্য সংগঠিত কৰিব পাৰি, নতুনকৈ বিকশিত নিম্ন কাৰ্বন প্ৰযুক্তিৰ বাবে কেনেদৰে পুঁজি যোগান ধৰিব লাগে, প্ৰকৃতি আৰু জৈৱ বৈচিত্ৰ্যকে ধৰি বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যসমূহৰ বাবে বিত্তীয় সঁজুলি চিনাক্ত কৰাৰ লগতে বহনক্ষম বিত্ত বুজিবলৈ আৰু সংগঠিত কৰাৰ বাবে দেশসমূহৰ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ উপায়ৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিব।
জি২০ বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ অহা প্ৰতিনিধিসকলে ক্ৰুজযোগে ব্ৰহ্মপুত্ৰ পৰিদৰ্শন কৰাৰ পিছতে আজিৰ প্ৰথমদিনটোৰ কাৰ্যসূচীৰ সামৰণি পৰে। ব্ৰহ্মপুত্ৰ পৰিদৰ্শন কালত উপস্থিত হোৱা দলটোৰ বাবে নৈৰ পাৰত অসমৰ সমৃদ্ধ সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্যৰ অনবদ্য প্ৰদৰ্শনৰ আয়োজন কৰা হয়।