বিত্ত মন্ত্ৰালয়
গুৱাহাটী বিশ্ববিদ্যালয়ত “এছডিজিৰ বাবে বিত্তীয় সাহায্যঃ এটি বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ ৰূপৰেখা” বিষয়ক জি-২০ আলোচনা চক্ৰ সম্পন্ন
জি-২০ ৰ গুৰুত্ব সম্পৰ্কে সজাগতা সৃষ্টিয়েই হৈছে এই আলোচনা চক্ৰৰ অন্তৰ্নিহিত উদ্দেশ্যঃ গীতু যোশী
31 JAN 2023 3:59PM by PIB Guwahati
প্ৰথম জি-২০ বহনক্ষম বিত্ত আৰু কৰ্ম গোট (SFWG) ৰ বৈঠকৰ পূৰ্বে গুৱাহাটী বিশ্ববিদ্যালয়ত আজি এছডিজিৰ বাবে বিত্তীয় সাহায্য এটি বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ ৰূপৰেখা (Financing for SDGs: Blueprint to achieve a Sustainable Future) বিষয়ক এখনি জি-২০ আলোচনা চক্ৰ অনুষ্ঠিত হয়। এই জি-২০ আলোচনা চক্ৰখনি উদ্বোধন কৰে গুৱাহাটী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ উপাচাৰ্য্য অধ্যাপক (ডঃ) প্ৰতাপ জ্যোতি সন্দিকৈয়ে। ইয়াত ভাৰত চৰকাৰৰ বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ উপদেষ্টা শ্ৰী গীতু যোশীয়ে মুকলি ভাষণ প্ৰদান কৰে। তেওঁ জি-২০ ৰ গুৰুত্ব সম্পৰ্কে সজাগতা সৃষ্টি আৰু জি-২০ ক অসমৰ ৰাইজৰ মাজলৈ লৈ যোৱাটোৱেই এই কাৰ্য্যসূচীৰ অন্তৰ্নিহিত উদ্দেশ্য বুলি কয়।
ইয়াত আইআইএম, শ্বিলঙৰ সঞ্চালক ডঃ ডি. পি. গোৱেলে মূল ভাষণ প্ৰদান কৰে। ভাষণত ডঃ গোৱেলে আইআইএম, শ্বিলং আৰু বহনক্ষমতা ওতঃপ্ৰোতভাৱে জড়িত বুলি উল্লেখ কৰি বিষয়বস্তু সন্দৰ্ভত তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰকাশ কৰে। আৰবিআইৰ চিজিএম শ্ৰী সুনীল নায়াৰে ‘এছডিজিৰ বিত্তীয় সাহায্যত বেংকসমূহৰ ভূমিকা’ সন্দৰ্ভত বিশেষ ভাষণ প্ৰদান কৰে, য’ত তেওঁ বেংকসমূহৰ প্ৰধান ভূমিকা আৰু এই ক্ষেত্ৰত বেংকসমূহে গ্ৰহণ কৰিবপৰা পদক্ষেপসমূহৰ সম্পৰ্কে আলোকপাত কৰে।
এই আলোচনা চক্ৰত দুই পেনেল আলোচনাও অনুষ্ঠিত হয়। ‘বহনক্ষম বিত্তীয় সাহায্যঃ এজেণ্ডা ২০৩০ ত উপনীত হ’বলৈ সন্মুখৰ পথ’ শীৰ্ষক প্ৰথম পেনেল আলোচনাত অধ্যক্ষতা কৰে শ্ৰী গীতু যোশীয়ে। পেনেলিষ্টসকলৰ ভিতৰত আছিল উদ্যোগ বিশেষজ্ঞসকল যথাঃ ক্লাইমেট বণ্ডছ ইনিচিয়েটিভৰ শ্ৰী নেহা কুমাৰ, চিডিপি ইণ্ডিয়াৰ শ্ৰী প্ৰাৰ্থনা বৰা, অসম চৰকাৰৰ মুখ্য অৰ্থনীতিবিদ ডঃ ৰৌহিন দেৱ, ইণ্ডাছইণ্ড বেংকৰ শ্ৰী ৰূপা সতীশ আৰু ইউনিচেফৰ ডঃ সৌমেন বাগচী। ‘এছডিজিৰ বিত্তীয় সাহায্যত বিত্তীয় খণ্ডৰ নিয়ন্ত্ৰকসমূহৰ ভূমিকা’ শীৰ্ষক দ্বিতীয় পেনেল আলোচনাত অধ্যক্ষতা কৰে আৰবিআইৰ জিএম শ্ৰী ব্রিজ ৰাজে। পেনেলিষ্টসকলৰ ভিতৰত আছিল বিত্তীয় খণ্ডৰ নিয়ন্ত্ৰকসমূহৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল, যথাঃ আৰবিআইৰ শ্ৰী অমিত সিনহা, ‘ছেবি’ ৰ শ্ৰী সুৰভি গুপ্তা, আইআৰডিএআইৰ শ্ৰী আম্মু ভেংকটৰমন আৰু আইএফএছচিএৰ শ্ৰী অভিলাষ মুলকালা। উক্ত উভয় আলোচনাতে পেনেলিষ্টসকলে বিষয়বস্তু সন্দৰ্ভত তেওঁলোকৰ বিশাল অভিজ্ঞতাৰ আধাৰত উৎকৃষ্ট অন্তৰ্দৃষ্টি আগবঢ়ায় আৰু ‘এছডিজিসমূহৰ বিত্তীয় সাহায্য’ ৰ ওপৰত কেইবাটাও উপযোগী পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰে। আলোচনা চক্ৰখনি মনোগ্ৰাহী হৈ উঠে আৰু অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে ইয়াৰ শলাগ লয়।
গুৱাহাটী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পঞ্জীয়ক ডঃ হেমন্ত কুমাৰ নাথে শলাগৰ শৰাই আগবঢ়ায়।

Ministry of Finance
G20 Seminar on “Financing for SDGs: Blueprint to achieve a Sustainable Future” held at Gauhati University
Underlying idea of this Seminar is to spread awareness about the importance of G20: Geetu Joshi
31 JAN 2023 3:59PM by PIB Guwahati
A G20 Seminar on ‘Financing for SDGs: Blueprint to achieve a Sustainable Future’ was organised at Gauhati University, Guwahati on January 31, 2023 prior to the 1stG20 Sustainable Finance and Working Group (SFWG) Meeting. The G20 Seminar was inaugurated by Prof. (Dr.) Pratap Jyoti Handique, Vice Chancellor, Gauhati University. The Opening Remarks were given by Ms. Geetu Joshi, Advisor, Ministry of Finance, Govt. of India. She highlighted that the underlying idea of the event is to spread awareness about the importance of G20 and totake G20 to the people of Assam.
The Keynote Address was given by Dr. D. P. Goyal, Director, IIM, Shillong.In his address, Dr.Goyal stated that IIM, Shillong and Sustainability are closely inter-linked and shared his perspective on the topic. Mr. Sunil Nair, CGM, RBI gave a Special Address on the ‘Role of Banks in Financing of SDGs’, in which he highlighted the key role of banks and the steps they could take in this regard.
The Seminar also had two Panel Discussions. The first Panel Discussion on ‘Sustainable Financing: Way Ahead to achieve Agenda 2030’ was chaired by Ms. Geetu Joshi. The Panelists comprised industry experts, namely Ms. Neha Kumar from Climate Bonds Initiative, Ms. Prarthana Borah from CDP India, Dr. Rouhin Deb, Chief Economist from Government of Assam, Ms. Roopa Satish from IndusInd Bank and Dr. Soumen Bagchi from UNICEF. The secondPanel Discussion on the ‘Role of Financial Sector Regulators in Financing the SDGs’ was chaired by Mr. Brij Raj, GM, RBI. The Panelists comprised senior officers from financial sector regulators, namely Mr. Amit Sinha from RBI, Ms. Surabhi Gupta from SEBI, Mr. Ammu Venkata Ramana fromIRDAI and Mr. Abhilash Mulakala from IFSCA. The Panelists in both the Sessions offered excellent insights from their vast experience on the topic and gave several useful suggestions on ‘Financing the SDGs’. The Seminar was interactive and appreciated by the participants.
Dr. Hemanta Kumar Nath, Registrar, Gauhati University gave the Vote of Thanks.