তুরিজম মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী তুরিজম মন্ত্রী, কিশন রেদ্দীনা নুমিৎ ১০নি চুপ্না পাঙথোক্কদবা মনিপুর সঙাই ফেস্তিবেল হৌদোকখ্রে
রেদ্দীনা হায়খি কুহ্মৈ অসিনা মনিপুরগী তুরিজমদা শাহৌ লৈহল্লগনি
21 NOV 2022 5:46PM by PIB Imphal
নীংথৌকাবা নুমিৎতা মপুং ওইবা থৌরম পাঙথোকফম ওইরিবা বিষ্ণুপুর জিলাগী মোইরাং খুন্নৌদা লৈবা সঙাই ইথনিক পার্ক্তা নুমিৎ ১০নি চুপ্না পাঙথোক্কদবা লমকোই কুহ্মৈ ওইরিবা মনিপুর সঙাই ফেস্তিবেল কেন্দ্রগী কলচর, তুরিজম অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী চাউখৎ-থৌরাং (দোনর) মন্ত্রী গঙ্গাপুরম কিশন রেদ্দীনা হৌদোক্তুনা চহি অনিগী মতুংদা অমুক হন্না পাঙথোকখ্রে।
মনিপুরগী মুখ্য মন্ত্রী, এন. বিরেন সিংহ, রাজ্য সভাগী এম.পি. লৈশেম্বা সনাজাওবা, মন্ত্রীশিং, এম.এল.এ.শিং, রাজ্য সরকারগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা লমকোই কুহ্মৈ অসিগী হৌদোকপগী থৌরমদা শরুক য়াখি।
‘ফেস্তিবেল ওফ ৱাননেস’ হায়বা থিমগী মখাদা পাঙথোক্লিবা কুহ্মৈ অসিগী হৌদোকপগী থৌরমদা ৱা ঙাংলদুনা জি. কিশন রেদ্দীনা কুহ্মৈ অসি পাঙথোকপনা রাজ্য অসিগী তুরিজম ইন্দস্ত্রীদা শাহৌ পীরগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি।
কুহ্মৈ অসি নোংমদি মালেম শিনবা থুংবদগী লমকোইবশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লিবা লৈবাক্কী খ্বাইদগী চাউবা লমকোই কুহ্মৈ ওইরক্কনি হায়না রেদ্দীনা ফোঙদোকখি।
মহাক্না সঙাই কৌবা শজিগী লৈফম – ফ্লোতিং কৈবুল লমজাও নেস্নেল পার্ক, ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা ফ্রেশ ৱাতর লেক – লোক্তাক পাৎ, নুপী খক্তনা চল্লাইবা মমিং লৈরবা – ইমা কৈথেল অসিনচিংবা রাজ্য অসিগী তোঙান-তোঙানবা লমকোইবশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লিবা মফমশিং পনখি অমসুং মফমশিং অসি মালেমদা তোপ-তোপ্পা মফমশিং ওইরি হায়না ফোঙদোকখি।
ভারতকী প্রজাশিংনা স্বিৎজরলেন্দ, ন্যু জিলেন্দ, ওস্ত্রেলিয়া, অফ্রিকা অসিনচিংবা মফমশিংদা চৎলি। অদুম ওইনমক হৌজিক্তি লৈবাক্কী লমকোইবশিংনা মফমশিং অসি চৎপগী মথৌ তাদ্রে।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি, “মনিপুর অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী লমদমদা হেন্না ফজবা মফমশিং লৈ। অৱাং নোংপোক ভারতকী চাউথোকচনীংঙাই ওইরবা মনিপুর অসি লমকোইবশিংগী লমথুংফম অমা ওইরক্লি হায়না ঐহাক্না চাউথোক্না ফোঙদোকচনীংই”।
রেদ্দীনা হায়খি তোপ-তোপ্পা মফমশিং অসিগী মথক্তা মনিপুরগী ফজরবা কলচরেল হেরিতেজ লৈজৈ মহাক্না মমিং লৈরবা রাস লিলা, মনিপুরগী ক্লাসিকেল দান্স অসি পনখি।
থৌরম অদুদা পীখিবা মহাক্কী ৱারোলদা মনিপুরগী মুখ্য মন্ত্রী, এন. বিরেন সিংহনা হায় কুহ্মৈ অসি “ৱাননেস” হায়বা থিমদা পাঙথোকপনি অমসুং মসিনা মনিপুরগী তোঙান-তোঙানবা ফুরুপশিংগী মরক্তা অপুনবগী লিপুন্না পুল্লগনি অমসুং ভারতকী অপুনবগী শক্তম মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
কুহ্মৈ অসিগী হৌদোকপগী থৌরম পাঙথোকফম ওইরিবা সঙাই ইথনিক পার্ক অসিনা রাজ্য অসিদা লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা ফুরুপশিংগী মরক্তা অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন পোকহনগনি হায়না সিংহনা থাজবা ফোঙদোকখি।
ইথনিক পার্ক অসি চহি খুদিংগী সঙাই ফেস্তিবেল পাঙথোক্নবা শাখিবনি অমসুং পার্ক অসিদা রাজ্যগী তোঙান-তোঙানবা ত্রাইবেল কাংলুপশিংগী মশক তাক্লিবা শঙশিং শারি।
পার্ক অসি ঙসি অঙনবদা মুখ্য মন্ত্রীনা কুহ্মৈ অসি হৌদোক্ত্রিঙৈদা শঙ্গাখি।
কুহ্মৈ অসিগী তোঙান-তোঙানবা ফীচরশিংগী মতাংদা শন্দোক্না হায়রদুনা মুখ্য মন্ত্রীনা হায় মরু ওইবা লমকোইবগী মফমশিংদা লাকপা লমকোইবশিংগী ঙাকশেল হেনগৎহন্নবা রাজ্য সরকারনা “তুরিজম পুলিস” হাংদোকখি।
রাজ্যগী হোম দিপার্তমেন্তনা তুরিজম পুলিস হাংদোকখি অমসুং লমকোইফমশিংদা দিপ্লোই তৌগনি।
মখোয়না লমকোইবশিং শাফনা থম্নবা অমসুং খুদোংচানবা অখন্ননা য়েংশিনগনি। মসিনা রাজ্য অসিদা লাকপা লমকোইবশিংদা শাফবা অমসুং নুংঙাইবা পোকহনগনি হায়না মুখ্য মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
সঙাই ফেস্তিবেল অসি মনিপুরগী চহি খুদিংগী পাঙথোকপা কলচরেল-কম-তুরিজম ফেস্তিবেলনি। মসি ২০১০দগী হৌদুনা নবেম্বর ২১দগী ৩০ ফাওবা পাঙথোকই।
অদুম ওইনমক কোবিদ লাইচৎনা মরম ওইদুনা ২০২০ অমসুং ২০২১দা মসি পাঙথোকখিদে অমসুং লাইচৎকী ফীভম ফগৎলকপগা লোয়ননা চহি অসিদা অমুক হন্না পাঙথোকপা ঙম্লি।
মমাংগী চহিশিংগা মান্নদবা মওংদা মাগী ভেন্যুশিং অসি ইম্ফাল খক্তা নত্তনা কুহ্মৈ অসি রাজ্য অসিগী চীং অমসুং তম্পাক্কী জিলা ১৩দা পাঙথোক্লি।

Ministry of Tourism
Union Minister for tourism Kishan Reddy opens 10-day Manipur Sangai Festival
The festival will boost tourism in Manipur, Reddy says
21 NOV 2022 5:46PM by PIB Imphal
After two years, the Manipur Sangai Festival is back with Union Minister for culture, tourism and development of north eastern region (DoNER) Gangapuram Kishan Reddy opening the 10-day-long tourism festival at its main venue at Sangai Ethnic Park at Moirang Khunou in Bishnupur district on Monday.
Manipur chief minister N Biren Singh, Rajya Sabha MP Leishemba Sanajaoba, ministers, MLAs, top officials of the state government were among others who attended the opening function of the tourism festival.
Addressing the opening function of the festival being held under the theme ‘Festival of Oneness’, G Kishan Reddy hoped that the hosting of the festival will boost tourism industry of the state.
The festival, one day, will become the country's biggest tourism event that attracts tourists from across the globe, Reddy said.
He highlighted various tourism attraction centres of the state like the floating Keibul Lamjao National Park -the home of the Sangai deer, Loktak Lake –the biggest fresh water lake in India, Ima Keithel - iconic all-women-run market, etc. and said that these places were unique places in the globe.
Indian citizens used to visit Switzerland, New Zealand, Australia, Africa, etc. However, now a day, country’s tourists need no more visiting these places.
“More beautiful places are in Manipur and the north-east region. Manipur, the pride of Northeast India, is ever-blooming as a tourist destination. I can say it proudly,” the Union minister said.
Reddy said that besides these unique places, Manipur has its rich cultural heritage while mentioning the famous Ras Lila, the classical dance of Manipur among others.
In his speech on the occasion, Manipur chief minister N Biren Singh said that the festival is being organized on the theme of “oneness” and it will not only bring unity among the different communities of Manipur but also strengthen the integrity of India.
Singh hoped that the Sangai Ethnic Park where the opening function of the festival is being held will create the sense of belongingness among the different ethnic communities living together in the state.
The ethnic park is being built to host the Sangai Festival which is an annual event and huts representing different tribal groups of the state would be set up in the park.
The park was inaugurated by the chief minister earlier in the day, before the opening of the festival.
While highlighting various features of the festival, the chief minister informed that the state government has spruced up the security of tourists visiting major tourist attractions by setting up the “tourism police”.
The state home department set up the tourism police and it will be deployed at tourist places.
They will take special care of the safety and convenience of the tourists. This will make the tourists visiting the state feel safer and better, the chief minister said.
The Sangai Festival is an annual cultural-cum-tourism festival of Manipur. It has been held from November 21 to 30 every year since 2010.
However, it was not held in 2020 and 2021 due to the COVID-19 pandemic and is back this year with the pandemic situation improved.
Unlike the previous years in which its venues were concentrated in Imphal only, the festival is being held in as many as 13 venues across the hills and valley districts of the state.