Prime Minister's Office
Text of PM’s Speech at the 90th INTERPOL General Assembly
18 OCT 2022 3:32PM by PIB Delhi
My colleague in the Union Cabinet, Shri Amit Shah, Interpol President Shri Ahmed Naser Al-Raisi, Interpol Secretary General Shri Jurgen Stock, Director of CBI Shri S.K. Jaiswal, Distinguished Delegates and Participants.
I extend a warm welcome to everyone for the 90th INTERPOL General Assembly. It is great to have you here at a time that is significant for both India and the INTERPOL. India is celebrating 75 years of independence in 2022. It is a celebration of our people, culture and achievements. It is a time for looking back at where we came from. And also for looking ahead at where we want to go. The INTERPOL is also approaching a historic milestone. In 2023, INTERPOL will be celebrating 100 years of its founding. This is a good time to rejoice and reflect. Learn from setbacks, celebrate victories, and then, look to the future with hope.
Friends,
The concept of INTERPOL finds a connect with various aspects of Indian philosophy. The motto of the INTERPOL is: connecting police for a safer world. Many of you may have heard of the Vedas as one of the world’s oldest scriptures. One of the verses in the Vedas says: आ नो भद्राः क्रतवो यन्तु विश्वतः It means, let noble thoughts come from all directions. This is a call for universal cooperation to make the world a better place. There is a unique global outlook in India’s soul. This is why: India is one of the top contributors in sending brave men and women to the United Nations Peacekeeping operations. Even before our own independence, we made sacrifices to make the world a better place. Thousands of Indians fought and died in the world wars. From climate targets to COVID vaccines, India has shown willingness to take the lead in any kind of crisis. And now, at a time when nations and societies are becoming inward-looking, India calls for more, not less, international cooperation. Global cooperation for local welfare – is our call.
Friends,
The philosophy of law enforcement is best explained by Chanakya, the ancient Indian philosopher. आन्वीक्षकी त्रयी वार्तानां योग-क्षेम साधनो दण्डः। तस्य नीतिः दण्डनीतिः; अलब्धलाभार्था, लब्धपरिरक्षणी, रक्षितविवर्धनी, वृद्धस्य तीर्थेषु प्रतिपादनी च । It means, the material and spiritual welfare of a society is through law enforcement. Law enforcement, according to Chanakya, helps in gaining what we do not have, protecting what we have, increasing what we have protected, and distributing it to the most deserving. This is an inclusive view of law enforcement. Police forces across the world are not just protecting people, but are furthering social welfare. They are also at the frontline of society’s response to any crisis. It was most visible during the COVID-19 pandemic. Across the world, police personnel put their own lives at risk to help people out. Many of them even made the ultimate sacrifice in service of the people. I pay my respects to them. Even if the world comes to a halt, the responsibility of keeping it safe does not go away. The INTERPOL remained functional 24 by 7 even during the pandemic.
Friends,
India’s diversity and scale are hard to imagine for those who have not experienced it. It is home to the highest mountain ranges, one of the driest deserts, some of the thickest forests, and many of the world’s most densely populated cities. India packs the features of continents in just one country. For example, India’s most populous state, Uttar Pradesh, has a population close to that of Brazil. Our capital, Delhi, has more people than the whole of Sweden.
Friends,
The Indian police at the federal and state levels, cooperate to implement more than 900 national and around ten thousand state laws. Add to this, the diversity of India’s society. People from all the major religions of the world live here. There are hundreds of languages and dialects spoken. Massive festivals attract millions of devotees. For example, Kumbh Mela, the largest and longest spiritual mass gathering in the world, had 240 million pilgrims. With all this, our police forces work while respecting the diversity and rights of the people promised by the Constitution. They not only protect the people but also serve our democracy. Take the scale of India’s free, fair and massive elections. Elections involve arrangements for around 900 million electors. This is close to the population of North and South American continents taken together. About 2.3 million police personnel are deployed to help with the elections. In upholding diversity and democracy, India is a case study for the world.
Friends,
Over the last 99 years, the INTERPOL has connected police organizations globally across 195 countries. This is despite differences in legal frameworks, systems and languages. In recognition of this, a commemorative stamp and coin have been released today.
Friends,
Despite all the past successes, today, I want to remind the world about a few things. There are many harmful globalised threats that the world faces. Terrorism, corruption, drug trafficking, poaching and organised crime. The pace of change of these dangers is faster than earlier. When threats are global, the response cannot be just local! It is high time that the world comes together to defeat these threats.
Friends,
India has been combating trans-national terrorism for several decades. Long before the world woke up to it, we knew the price of safety and security. Thousands of our people made the ultimate sacrifice in this fight. But it is no longer enough that terrorism is fought only in the physical space. It is now spreading its presence through online radicalization and cyber threats. At the click of a button, an attack can be executed or systems can be brought to their knees. Each nation is working on strategies against them. But what we do within our borders is no longer enough. There is a need to further develop international strategies. Establishment of early detection and warning systems, protecting transportation services, security for communication infrastructure, security for critical infrastructure, technical and technological assistance, intelligence exchange, many of these things need to be taken to a new level.
Friends,
Some of you may be thinking why I spoke of corruption as a dangerous threat. Corruption and financial crimes have harmed the welfare of the citizens of many countries. The corrupt find a way to park the proceeds of crime in different parts of the world. This money belongs to the citizens of the country from which they have been taken. Often, this has been taken from some of the poorest people in the world. Further, it is such money that is pushed into evil activities. This is one of the major sources of terror funding. From illegal drugs that destroy young lives to human trafficking, from weakening democracies to the sale of illegal arms, this dirty money funds many destructive enterprises. Yes, there are diverse legal and procedural frameworks to deal with them. However, there is a need for the global community to work even faster to eliminate safe havens. There can be no safe havens for the corrupt, terrorists, drug cartels, poaching gangs or organized crime. Such crimes against people in one place are crimes against everyone, crimes against humanity. Further, these not only harm our present but also impact our future generations. Police and law enforcement agencies need to devise procedures and protocols to increase cooperation. INTERPOL can help by speeding up Red Corner Notices for fugitive offenders.
Friends,
A safe and secure world is our shared responsibility. When the forces of good cooperate, the forces of crime cannot operate.
Friends,
Before I conclude, I have an appeal to all the guests. Do consider visiting the National Police Memorial and National War Memorial in New Delhi. You can pay respects to the heroes who laid down their lives to keep India safe. These were men and women, just like many of you, ready to do anything for their nation.
Friends,
Let communication, collaboration and cooperation defeat crime, corruption and terrorism. I hope the 90th INTERPOL General Assembly proves to be an effective and successful platform for this. Once again, I welcome you all to this important programme.
Thank you.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৯০ সংখ্যক ইণ্টাৰপ’ল সাধাৰণ সভাত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ লিখিত পাঠ
18 OCT 2022 3:32PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী অমিত শ্বাহ, ইণ্টাৰপ’লৰ সভাপতি শ্ৰী আহমেদ নাছেৰ আল ৰাইছি, ইণ্টাৰপ’লৰ মহাসচিব শ্ৰী জুৰ্গেন ষ্টক, চি বি আইৰ সঞ্চালক শ্ৰী এছ. জয়ছোৱাল, বিশিষ্ট প্ৰতিনিধি আৰু অংশগ্ৰহণকাৰী সকল।
৯০ সংখ্যক ইণ্টাৰপ’ল সাধাৰণ পৰিষদৰ বাবে সকলোকে উষ্ম আদৰণি জনাইছো। ভাৰত আৰু ইণ্টাৰপ’ল উভয়ৰে বাবে অতি তাৎপৰ্যপূৰ্ণ এই সময়ত আপোনালোকক ইয়াত দেখিবলৈ পাই বৰ ভাল লাগিছে। ২০২২ চনত ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপিত হৈছে। এয়া আমাৰ জনসাধাৰণ, সংস্কৃতি আৰু সফলতা উদযাপনৰ সময়। আমি ক’ৰ পৰা আহিলোঁ তাক পিছলৈ ঘূৰি চোৱাৰ সময়৷ আৰু লগতে আমি ক’লৈ যাব বিচাৰো তাক আগলৈ চোৱাৰ বাবে। ইণ্টাৰপ’লেও এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটিৰ কাষ চাপিছে। ২০২৩ চনত ইণ্টাৰপ’ল প্ৰতিষ্ঠাৰ ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ’ব। আনন্দ আৰু চিন্তা-চৰ্চা কৰাৰ এয়া উৎকৃষ্ট সময়। বিপৰ্যয়ৰ পৰা শিকি লওক, জয়ৰ উদযাপন কৰক, আৰু তাৰ পিছত, আশাৰে ভৱিষ্যতলৈ চাওক।
বন্ধুসকল,
ইণ্টাৰপ’লৰ ধাৰণাটোৱে ভাৰতীয় দৰ্শনৰ বিভিন্ন দিশৰ সৈতে এক সংযোগ বিচাৰি পায়। ইণ্টাৰপ’লৰ মূলমন্ত্ৰ হ’ল: এখন সুৰক্ষিত পৃথিৱীৰ বাবে আৰক্ষীক সংযোগ কৰা। আপোনালোকৰ বহুতেই হয়তো বেদক বিশ্বৰ অন্যতম পুৰণি শাস্ত্ৰ বুলি শুনিছে।
বেদৰ এটা শ্লোকত কোৱা হৈছেঃ সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা ভাল ত্যাগ আমাৰ ওচৰলৈ আহে। ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল, সকলো দিশৰ পৰা উন্নত চিন্তা আহিব। বিশ্বক এখন উন্নত স্থান হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ সাৰ্বজনীন সহযোগিতাৰ আহ্বান। ভাৰতৰ আত্মাত এক অনন্য বিশ্ব দৃষ্টিভংগী আছে৷ এই কাৰণেই: ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ শান্তিৰক্ষা অভিযানলৈ সাহসী পুৰুষ-মহিলা পঠোৱাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত অন্যতম শীৰ্ষ অৱদানকাৰী। নিজৰ স্বাধীনতাৰ আগতেও আমি পৃথিৱীখনক এখন উন্নত স্থান হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ ত্যাগ কৰিছিলোঁ। বিশ্বযুদ্ধত হাজাৰ হাজাৰ ভাৰতীয়ৰ যুদ্ধ হৈছিল আৰু মৃত্যু হৈছিল। জলবায়ুৰ লক্ষ্যৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ক’ভিড ভেকচিনলৈকে ভাৰতে যিকোনো ধৰণৰ সংকটত আগভাগ ল’বলৈ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰিছে। আৰু এতিয়া যি সময়ত জাতি-সমাজবোৰ অন্তৰ্মুখী হৈ পৰিছে, সেই সময়ত ভাৰতে কম নহয়, অধিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ আহ্বান জনাইছে। স্থানীয় কল্যাণৰ বাবে বিশ্বব্যাপী সহযোগিতা আমাৰ আহ্বান।
বন্ধুসকল,
প্ৰাচীন ভাৰতীয় দাৰ্শনিক চাণক্যই আইন প্ৰণয়নৰ দৰ্শন সুন্দৰভাৱে ব্যাখ্যা কৰিছে। সংবাদৰ অনুসন্ধানমূলক ত্ৰিলজী হৈছে যোগ আৰু নিৰাপত্তা, শাস্তিৰ মাধ্যম। তেওঁৰ নীতি শাস্তিমূলক; ই অপ্ৰাপ্যৰ উপকাৰৰ বাবে, প্ৰাপ্তৰ সুৰক্ষাৰ বাবে, সংৰক্ষিতৰ বৃদ্ধিৰ বাবে, আৰু পবিত্ৰ স্থানত পুৰণিৰ প্ৰতিনিধিত্বৰ বাবে। ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল, এখন সমাজৰ বস্তুগত আৰু আধ্যাত্মিক কল্যাণ আইন প্ৰয়োগৰ জৰিয়তে হয়। চাণক্যৰ মতে আইন প্ৰয়োগে আমাৰ হাতত নথকাখিনি লাভ কৰাত, যি আছে তাক ৰক্ষা কৰাত, আমি যিখিনি সুৰক্ষিত কৰিছো তাক বৃদ্ধি কৰাত, আটাইতকৈ যোগ্যসকলক বিতৰণ কৰাত সহায় কৰে। আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থাৰ ক্ষেত্ৰত এয়া এক সৰ্বাংগীন দৃষ্টিভংগী। সমগ্ৰ বিশ্বৰ আৰক্ষী বাহিনীয়ে কেৱল মানুহক সুৰক্ষা দিয়াই নহয়, সমাজ কল্যাণক আগুৱাই লৈ গৈছে। যিকোনো সংকটৰ প্ৰতি সমাজৰ সঁহাৰিৰ ক্ষেত্ৰতো তেওঁলোক সন্মুখৰ লাইনত থাকে। ই আটাইতকৈ বেছি দেখা গৈছিল ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত। সমগ্ৰ বিশ্বতে আৰক্ষীৰ লোকে মানুহক সহায় কৰিবলৈ নিজৰ জীৱন বিপদত পেলাইছে। আনকি তেওঁলোকৰ বহুতেই জনসাধাৰণৰ সেৱাত চূড়ান্ত ত্যাগ কৰিছিল। তেওঁলোকৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিলোঁ। পৃথিৱীখন স্তব্ধ হৈ পৰিলেও তাক সুৰক্ষিত ৰখাৰ দায়িত্ব নাযায়। মহামাৰীৰ সময়তো ইণ্টাৰপ’ল সপ্তাহৰ ২৪ ঘণ্টাই কাৰ্যক্ষম হৈ থাকিল।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু পৰিসৰ যিসকলে ইয়াৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰা নাই তেওঁলোকৰ বাবে কল্পনা কৰাটো কঠিন। ইয়াত আটাইতকৈ ওখ পৰ্বতমালা, আটাইতকৈ শুকান মৰুভূমিৰ ভিতৰত অন্যতম, ঘন অৰণ্য, বিশ্বৰ বহুকেইখন ঘন জনবসতিপূৰ্ণ চহৰ আছে। ভাৰতে মাত্ৰ এখন দেশতে মহাদেশৰ বৈশিষ্ট্য ধাৰণ কৰে। উদাহৰণস্বৰূপে ভাৰতৰ সৰ্বাধিক জনবহুল ৰাজ্য উত্তৰ প্ৰদেশৰ জনসংখ্যা ব্ৰাজিলৰ প্ৰায় সমান। আমাৰ ৰাজধানী দিল্লীত সমগ্ৰ ছুইডেনতকৈ অধিক লোক আছে।
বন্ধুসকল,
ফেডাৰেল আৰু ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত ভাৰতীয় আৰক্ষীয়ে ৯০০ৰো অধিক ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু প্ৰায় দহ হাজাৰ ৰাজ্যিক আইন কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ সহযোগিতা কৰে। ইয়াৰ লগত যোগ কৰক ভাৰতৰ সমাজৰ বৈচিত্ৰ্য। পৃথিৱীৰ সকলো প্ৰধান ধৰ্মৰ মানুহ ইয়াত বাস কৰে। শ শ ভাষা আৰু উপভাষা কথিত হৈছে। বৃহৎ উৎসৱবোৰে লাখ লাখ ভক্তক আকৰ্ষণ কৰে। উদাহৰণস্বৰূপে, বিশ্বৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ আৰু দীঘলীয়া আধ্যাত্মিক গণ সমাৱেশ কুম্ভ মেলাত ২৪ কোটি তীৰ্থযাত্ৰী আছিল। এই সকলোবোৰৰ সৈতে আমাৰ আৰক্ষী বাহিনীয়ে সংবিধানে প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়া জনসাধাৰণৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু অধিকাৰক সন্মান জনাই কাম কৰে। কেৱল জনসাধাৰণক সুৰক্ষা দিয়াই নহয় আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ সেৱাও কৰে। ভাৰতৰ মুক্ত, ন্যায্য আৰু বৃহৎ নিৰ্বাচনৰ পৰিসৰ লওক। নিৰ্বাচনত প্ৰায় ৯০ কোটি নিৰ্বাচকৰ ব্যৱস্থা জড়িত হৈ থাকে। উত্তৰ আৰু দক্ষিণ আমেৰিকা মহাদেশৰ জনসংখ্যা একেলগে ল’লে ইয়াৰ ওচৰ চাপিছে। নিৰ্বাচনত সহায় কৰিবলৈ প্ৰায় ২৩ লাখ আৰক্ষী জোৱান মোতায়েন কৰা হৈছে। বৈচিত্ৰ্য আৰু গণতন্ত্ৰক ৰক্ষা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ বাবে এক কেছ ষ্টডি।
বন্ধুসকল,
যোৱা ৯৯ বছৰত ইণ্টাৰপ’লে ১৯৫ খন দেশত বিশ্বজুৰি আৰক্ষী সংগঠনসমূহক সংযোগ কৰিছে। আইনী পৰিকাঠাম, ব্যৱস্থা আৰু ভাষাৰ পাৰ্থক্য থকাৰ পিছতো এনে কাম সম্ভৱ হৈছে। ইয়াৰ স্বীকৃতি স্বৰূপে আজি এটা স্মৃতি ষ্টাম্প আৰু মুদ্ৰা মুকলি কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
বিগত সকলো সফলতাৰ মাজতো আজি দুই এটা কথা বিশ্ববাসীক সোঁৱৰাই দিব খুজিছোঁ। বিশ্বই সন্মুখীন হৈছে বহুতো ক্ষতিকাৰক গোলকীয় ভাবুকি। সন্ত্ৰাসবাদ, দুৰ্নীতি, ড্ৰাগছ সৰবৰাহ, চোৰাং চিকাৰ আৰু সংগঠিত অপৰাধ। এই বিপদসমূহৰ পৰিৱৰ্তনৰ গতি আগৰ তুলনাত বহু বেছি দ্ৰুত। যেতিয়া ভাবুকিবোৰ বিশ্বব্যাপী হয়, তেতিয়া সঁহাৰি কেৱল স্থানীয় হ’ব নোৱাৰে! এই ভাবুকিবোৰক পৰাস্ত কৰিবলৈ বিশ্বই একত্ৰিত হোৱাৰ সময় আহি পৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে কেইবাটাও দশক ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দি আহিছে। বিশ্বই ইয়াৰ প্ৰতি সাৰ পোৱাৰ বহু আগতেই আমি জানিছিলোঁ যে নিৰাপত্তা আৰু নিৰাপত্তাৰ মূল্য কি। এই যুঁজত আমাৰ হাজাৰ হাজাৰ লোকে চূড়ান্ত ত্যাগ কৰিছিল। কিন্তু কেৱল ভৌতিক স্থানতহে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াটোৱেই এতিয়া যথেষ্ট নহয়। ই এতিয়া অনলাইন ৰেডিকেলাইজেচন আৰু চাইবাৰ ভাবুকিৰ জৰিয়তে নিজৰ উপস্থিতি বিয়পাইছে। এটা বুটাম ক্লিক কৰিলেই এটা আক্ৰমণ নিষ্পাদন কৰিব পাৰি বা চিষ্টেমসমূহক আঁঠুলৈ আনিব পাৰি। প্ৰতিটো জাতিয়ে তেওঁলোকৰ বিৰুদ্ধে কৌশলৰ কাম কৰি আছে। কিন্তু আমি আমাৰ সীমাৰ ভিতৰত যি কৰিম সেয়া আৰু যথেষ্ট নহয়। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কৌশল আৰু অধিক প্ৰস্তুত কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। আগতীয়াকৈ ধৰা পেলোৱা আৰু সতৰ্কবাণী ব্যৱস্থা স্থাপন কৰা, পৰিবহণ সেৱা সুৰক্ষিত কৰা, যোগাযোগ আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে সুৰক্ষা, জটিল আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে সুৰক্ষা, কাৰিকৰী আৰু প্ৰযুক্তিগত সহায়, চোৰাংচোৱা বিনিময়, এইবোৰৰ বহুতো কথা নতুন স্তৰলৈ লৈ যোৱাৰ প্ৰয়োজন আছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ মাজৰ কিছুমানে হয়তো ভাবিছে যে মই কিয় দুৰ্নীতিক বিপদজনক ভাবুকি বুলি কৈছিলো। দুৰ্নীতি আৰু বিত্তীয় অপৰাধে বহু দেশৰ নাগৰিকৰ কল্যাণৰ ক্ষতি কৰিছে। দুৰ্নীতিগ্ৰস্তসকলে বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত অপৰাধৰ পৰা পোৱা উপাৰ্জন পাৰ্ক কৰাৰ উপায় বিচাৰি পায়। এই ধন যিখন দেশৰ পৰা লোৱা হৈছে সেই দেশৰ নাগৰিকৰ। প্ৰায়ে এই কথা পৃথিৱীৰ কিছুমান দৰিদ্ৰ লোকৰ পৰা লোৱা হৈছে। তদুপৰি, এনে ধনেই দুষ্ট কামত ঠেলি দিয়া হয়। সন্ত্ৰাসবাদী পুঁজিৰ অন্যতম প্ৰধান উৎস। যুৱক-যুৱতীসকলৰ জীৱন ধ্বংস কৰা অবৈধ ড্ৰাগছৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মানৱ সৰবৰাহলৈকে, গণতন্ত্ৰক দুৰ্বল কৰাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি অবৈধ অস্ত্ৰ বিক্ৰী কৰালৈকে এই লেতেৰা ধনে বহুতো ধ্বংসাত্মক উদ্যোগক পুঁজিৰ যোগান ধৰে। হয়, ইয়াৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ বৈচিত্ৰময় আইনী আৰু পদ্ধতিগত কাঠামো আছে। কিন্তু নিৰাপদ আশ্ৰয়স্থলসমূহ নিৰ্মূলৰ বাবে বিশ্ব সমাজে আৰু অধিক ক্ষীপ্ৰতাৰে কাম কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত, সন্ত্ৰাসবাদী, ড্ৰাগছ কাৰ্টেল, চোৰাং চিকাৰী গেং বা সংগঠিত অপৰাধৰ বাবে কোনো নিৰাপদ আশ্ৰয় থাকিব নোৱাৰে। এঠাইত মানুহৰ ওপৰত হোৱা এনে অপৰাধ সকলোৰে বিৰুদ্ধে কৰা অপৰাধ, মানৱতাৰ বিৰুদ্ধে কৰা অপৰাধ। তদুপৰি, এইবোৰে আমাৰ বৰ্তমানৰ ক্ষতি কৰাই নহয়, আমাৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মকো প্ৰভাৱিত কৰে। আৰক্ষী আৰু আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থাসমূহে সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে পদ্ধতি আৰু প্ৰট’কল ৰচনা কৰাটো প্ৰয়োজন। পলাতক অপৰাধীৰ বাবে ৰেড কৰ্ণাৰ জাননী ক্ষিপ্ৰ কৰি ইণ্টাৰপ’লে সহায় কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
এখন নিৰাপদ আৰু সুৰক্ষিত পৃথিৱী গঢ়াতো আমাৰ নিজৰ দায়িত্ব। ভাল শক্তিবোৰে যেতিয়া সহযোগিতা কৰে তেতিয়া অপৰাধৰ শক্তিবোৰে কাম কৰিব নোৱাৰে।
বন্ধুসকল,
ভাষণ সমাপ্ত কৰাৰ আগতে সকলো অতিথিলৈ মোৰ এটা আবেদন আছে। নতুন দিল্লীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আৰক্ষী স্মাৰক আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় যুদ্ধ স্মাৰক চোৱাৰ কথা আপোনালোকে বিবেচনা কৰিব পাৰে। ভাৰতক সুৰক্ষিত ৰখাৰ বাবে প্ৰাণ ত্যাগ কৰা বীৰ সকলক আপোনালোকে শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিব পাৰে। এইসকলো আছিল পুৰুষ-মহিলা, ঠিক আপোনালোকৰ বহুতৰ দৰেই, নিজৰ জাতিৰ বাবে যিকোনো কাম কৰিবলৈ তেওঁলোক সাজু আছিল।
বন্ধুসকল,
যোগাযোগ, সহযোগিতা আৰু সহযোগিতাই অপৰাধ, দুৰ্নীতি আৰু সন্ত্ৰাসবাদক পৰাস্ত কৰক। আশাকৰোঁ ৯০ সংখ্যক ইণ্টাৰপ’ল সাধাৰণ সভাই ইয়াৰ বাবে এক ফলপ্ৰসূ আৰু সফল মঞ্চ হিচাপে প্ৰমাণিত হ’ব। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানলৈ আদৰণি জনাইছো।
ধন্যবাদ।