PIB Headquarters
ফ্লেগ কোদ ওব ইন্দিয়া, ২০০২গী মরুওইবা মচাকশিং
06 AUG 2022 10:59AM by PIB Imphal
লৈবাক শিনবা থুংবদা চত্থরিবা #HarGharTiranga কেম্পেন্না প্রজাশিংদা মখোয়গী য়ুমশিংদা জাতিগী ফিরাল চীংখৎহন্নিংবগী পুক্নিং থৌগৎনবা পান্দম থম্মি, অমসুং লৈবাকনীংবগী ইথিল পোকহল্লি। কেম্পেনগী মাংওইননা ফ্লেগ কোদ ওফ ইন্দিয়া, ২০২২গী মরমদা মসিদা পীরি:
১. ভারতকী জাতিগী ফিরাল অসিনা ভারত মচাশিংগী আসা অমসুং অনীংবা তাক্লি। মসিনা ঐখোয়গী জাতি অমা ওইবগী চাউথোকচবগী খুদম্নি অমসুং জাতিগী ফিরাল অসিবু মালেম পুম্বগী ওইনা নুংশিবা ইকাই খুম্নবা অমসুং লোয়েলতি অদু তাক্লি। মসিনা ভারত মীয়ামগী পুক্নিং হকচাংদা অখন্নবা অমসুং মরুওইবা মফম অমা কল্লি।
২. ভারতকী জাতিগী ফিরাল অসিবু চিংখৎপা/শীজিন্নবা/থেৎপগী চৎলোনশিং অসি প্রিভেন্সন ওব ইন্সল্তস তু নেসনেল ওনর এক্ত, ১৯৭১ অমসুং ফ্লেগ কোদ ওব ইন্দিয়া, ২০০২না কোনশিল্লি। ফ্লেগ কোদ ওব ইন্দিয়া, ২০০২গী মরুওইবা ফিচর খরা মখাদা মীয়াম্না ভাপ তানবগীদমক পীরিঃ-
ক. ফ্লেগ কোদ ওব ইন্দিয়া, ২০০২ অসি দিসেম্বর ৩০, ২০২১দা থোকপা ওর্দর অমদা শেমদোক-শাদোকপা লৈখি অমসুং পোলিস্তর নৎত্রগা মেচিন্না লোনবা ফ্লেগশিংবু শীজিন্নবা অয়াবা পীখি। হৌজিক্তি, জাতিগী ফিরাল অসি খুৎনা তুবা, খুৎনা লোনবা নৎত্রগা মেচিন্না শাবা, লশিং/পোলিস্তর/শামতু/মুগাগী খাদি বন্তিংনা শারগনি।
খ. পব্লিক, প্রাইবেৎ ওর্গানাইজেসন নৎত্রগা এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসন অমগী মীহুৎনা জাতিগী ফিরালবু নুমিৎ খুদিংগী অমসুং অখন্নবা থৌরমশিংদা জাতিগী ফিরালবু ইকাইখুম্নবা অমসুং কাংলোন ঙাকপগা লোইননা চিংখৎপা/উৎপা য়াই।
গ. ফ্লেগ কোদ ওব ইন্দিয়া, ২০০২ অসি জুলাই ১৯, ২০২২দা থোকপা ওর্দর অমগী মতুং ইন্না শেমদোক-শেমজিন তৌখি অমসুং ফ্লেগ কোদ ওব ইন্দিয়াগী পার্ত ২গী পেরাগ্রাফ ২.২গী ক্লোজ (xi)বু মখাগী ক্লোজশিং অসিনা মহুৎ শিনখিঃ-
(xi) "মেম্বর ওব পব্লিক অমগী য়ুমদা নৎত্রগা অহাংবা মফমদা ফিরাল অসিবু মতমদা মদু অয়ুক নুংথিল নুমিদাং পাইহনবা য়াই;"
ঘ. জাতিগী ফিরালগী মওং অসি রেক্তেঙ্গুলার ওইগদবনি। ফিরালগী পাক চাউবসি অমা হেক্তমক ওইবা য়াই অদুবু মদুগী অশাংবা অমসুং অৱাংবা (অপাকপা)গী রেসিও অদুদি ৩:২ ওইহনগদবনি।
ঙ. জাতিগী ফিরাল অসিবু চিংখৎলিবা/উৎলিবা মফম অদু ইকাইখুম্ননিংঙাই ওইবা মফম অমা ওইগদবনি অমসুং পুম্নমক্না উবা মওংদা থমগদবনি।
চ. শেগাইবা নৎত্রগা ফিভম চাদ্রবা ফিরাল থেৎলোইদবনি।
ছ. ফিরাল অসি অতোপ্পা ফিরালশিংগা অমুক্তদা মতোন অমখক্তদা পুন্না পাইমিন্নহল্লোইদবনি।
জ. ফিরাল অসি ফ্লেগ কোদকী পার্ত IIIগী সেক্সন IXদা পল্লিবা অখন্নবা মীওইশিং হায়বদি রাস্ত্রপতি, উপ্প-রাস্ত্রপতি, প্রধান মন্ত্রী, গবর্নর অসিনচিংবশিং নত্তনা অতোপ্পা গারীশিংদা থেৎলোইদবনি।
ঝ. অতোপ্পা ফিরাল নৎত্রগা ফি অমত্তনা জাতিগী ফিরালগী মথক্তা নৎত্রগা নাক নাক্তা ৱাংনা থম্লোইদবনি।
খঙজিনবীগদবাঃ মখা তানা অকুপ্পা মরোল খঙনবগীদমক, প্রিভেন্সন ওব ইন্সল্তস তু নেসনে ওনর এক্ত, ১৯৭১ অমসুং ফ্লেগ কোদ ওব ইন্দিয়া, ২০২২ অসি গৃহ মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইৎ www.mha.gov.in দা ফংবীগনি।

PIB Headquarters
Salient Features of Flag Code of India, 2002
06 AUG 2022 10:59AM by PIB Imphal
1. The Indian National Flag represents the hopes and aspirations of the people of India. It is the symbol of our national pride and there is universal affection and respect for, and loyalty to, the National Flag. It occupies a unique and special place in the emotions and psyche of the people of India.
2. The hoisting/use/display of the Indian National Flag is governed by the Prevention of Insults to National Honour Act, 1971 and the Flag Code of India, 2002. Some of salient features of the Flag Code of India, 2002 are listed below for the information of the public:-
1. The Flag Code of India, 2002 was amended vide Order dated 30st December, 2021 and National Flag made of polyester or machine made Flag have been allowed. Now, the National Flag shall be made of hand spun and hand woven or machine made, cotton/polyester/wool/silk khadi bunting.
2. A member of public, a private organization or an educational institution may hoist/display the National Flag on all days and occasions, ceremonial or otherwise, consistent with the dignity and honour of the National Flag.
3. The Flag Code of India, 2002 was amended vide Order dated 19th July, 2022 and clause (xi) of paragraph 2.2 of Part-Il of the Flag Code of India was replaced by the following clause:-
(xi) "where the Flag is displayed in open or displayed on the house of a member of public, it may be flown day and night;"
1. The National Flag shall be rectangular in shape. The Flag can be of any size but the ratio of the length to the height (width) of the Flag shall be 3:2.
2. Whenever the National Flag is displayed, it should occupy the position of honour and should be distinctly placed.
3. A damaged or dishevelled Flag shall not be displayed.
4. The Flag should not be flown from a single masthead simultaneously with any other flag or flags.
5. The Flag should not be flown on any vehicle except of the dignitaries mentioned in Section IX of Part Ill of the Flag Code, such as President, Vice-President, Prime-Minister, Governors etc.
6. No other flag or bunting should be placed higher than or above or side by side with the National Flag.
Note:- For further details, the Prevention of Insults to National Honour Act, 1971 and the Flag Code of India, 2002 are available on Ministry of Home Affairs' website www.mha.gov.in.