Ministry of Social Justice & Empowerment
Implementation of pm-daksh
02 AUG 2022 4:54PM by PIB Delhi
Category
Number of beneficiaries registered
2021-22
2022-23
(as on 28.07.2022)
SC
28567
18191
OBC
17997
16543
EBC
13359
16355
DNT
279
141
Safai Karamcharis (including Waste Pickers)
10893
7704
Total
71095
58934
A total of 71,095 and 58,934 beneficiaries have registered themselves on the PM-DAKSH Portal for the year 2021-22 and 2022-23 (till 28th July) respectively. The details of the candidates belonging to Scheduled Castes, Other Backward Classes, Economically Backward Classes, de-Notified Tribes (DNT) and Safai Karamcharis including Waste Pickers who have been registered on Pradhan Mantri Dakshta Aur Kushalta Sampann Hitgrahi (PM-DAKSH) portal during 2021-22 and 2022-23 are as under:
1. The details of number of persons who have completed various Skill Training Programmes in West Bengal, Madhya Pradesh, Bihar and Jammu and Kashmir and the details thereof, district-wise and category-wise during 2021-22 are given at Annexure-I. So far as 2022-23 is concerned, training courses have just commenced and assessment and certification is done on completion of training.
2. The details of number of persons in West Bengal, Madhya Pradesh, Bihar and Jharkhand who have got placements after evaluation, the details thereof, district-wise during 2021-22 are given at Annexure-II. So far as 2022-23 is concerned, training courses have just commenced. Placements are made only after assessment and certification, on completion of training.
3. Post registration on the PM-DAKSH portal the beneficiaries are eligible for the following facilities:
1. Eligible beneficiaries are included in the batch for providing free of cost Skill Development Training.
2. Stipend is provided to the eligible candidates post training based on their attendance through DBT.
3. After successful completion and assessment, the candidates are provided course completion certificates of respective training programmes.
After certification, the candidates are provided opportunities for wage/self employment by the training institutes.
Annexure-I
The number of persons who have completed training from various Skill Training Programmes in West Bengal, Madhya Pradesh, Bihar and Jammu and Kashmir and the details thereof, district-wise and category-wise.
Year:- 2021-22
S. No
Name of the State
Name of the District
Beneficiaries completed training (Category-wise)
SC
OBC
EBC
DNT
Safai Karamchari including Waste Pickers
1
West Bengal
Bankura
0
16
14
1
0
Howrah
0
29
73
0
270
Jalpaiguri
29
46
5
0
0
Kolkata
0
5
35
0
0
North 24 Parganas
173
7
288
0
0
Purba Bardhaman
0
1
0
0
0
Purba Medinipur
120
2
31
0
0
South 24 Parganas
120
15
45
0
0
Darjeeling
118
0
0
0
90
Hooghly
320
0
0
0
0
Kalimpong
33
0
0
0
0
Paschim Medinipur
49
0
0
0
0
Nadia
200
0
0
0
0
Paschim Bardhaman
50
0
0
0
0
Birbhum
0
0
0
0
144
Dakshin Dinajpur
0
0
0
0
188
Total
1212
121
491
1
692
2
Madhya Pradesh
Balaghat
0
73
7
0
0
Betul
45
20
0
0
0
Bhopal
78
85
65
0
129
Hoshangabad
0
24
6
0
0
Indore
622
297
59
1
18
Jabalpur
0
20
0
0
21
Khandwa
0
13
7
0
0
Narsinghpur
0
29
1
0
0
Rewa
0
60
19
0
0
Sheopur
0
58
22
0
0
Sehore
29
0
0
0
0
Singrauli
0
44
36
0
0
Ujjain
98
38
22
0
149
Vidisha
0
19
11
0
258
Ashok Nagar
65
0
0
0
0
Balaghat
50
0
0
0
0
Dewas
75
0
0
0
0
Khargone
30
0
0
0
0
Morena
28
0
0
0
0
Damoh
0
0
0
0
192
Total
1120
780
255
1
767
3
Bihar
Aurangabad
329
26
5
0
0
Araia
0
0
0
0
111
Begusarai
0
0
2
0
135
Bhojpur
0
0
3
0
0
Buxar
0
62
20
0
0
Dharbanga
0
0
2
0
0
East Champaran
0
1
1
0
0
Gaya
92
25
82
0
100
Jamui
38
30
0
0
0
Jehanabad
115
0
0
0
0
Khagaria
0
0
1
0
0
Madhepura
0
2
0
0
0
Madhubani
46
0
0
0
0
Munger
0
30
0
0
0
Muzaffarpur
0
58
65
0
0
Nalanda
0
1
0
0
0
Nawada
38
0
1
0
0
Patna
0
223
94
0
0
Rohtas
0
0
1
0
0
Samastipur
0
0
4
0
0
Saran
0
1
7
0
0
Sheikpura
0
0
2
0
0
Sheohar
0
0
1
0
0
Sitamarhi
0
37
63
0
0
Siwan
0
100
100
0
0
Vaishali
158
18
9
0
0
Kaimur
0
1
0
0
0
Bhagalpur
0
0
1
0
0
Total
816
615
464
0
346
4
Jammu and Kashmir
Anantnag
0
0
0
0
0
Baramulla
0
0
30
0
0
Bandipora
0
0
30
0
0
Budgam
0
0
30
0
0
Kupwara
0
0
15
0
0
Jammu
40
1
69
0
0
Kathua
50
0
22
0
0
Kulgam
0
0
15
0
0
Pulwama
0
0
15
0
0
Srinagar
0
0
0
0
0
Samba
50
0
0
0
0
Udhampur
50
0
0
0
0
Total
190
1
226
0
0
Annexure-II
The details of number of persons in West Bengal, Madhya Pradesh, Bihar and Jharkhand who have got placements after evaluation, the details thereof, district-wise during 2021-22
S. No
Name of the State
Name of the District
Placements made*
1
West Bengal
Bankura
22
Howrah
74
Jalpaiguri
51
Kolkata
31
North 24 Parganas
283
Purba Bardhaman
1
Paschim Bardhaman
20
Purba Medinipur
23
Paschim Medinipur
18
South 24 Parganas
46
Kalimpong
11
Birbhum
94
Total
674
2
Madhya Pradesh
Ashok Nagar
25
Balaghat
87
Betul
34
Bhopal
150
Dewas
54
Hoshangabad
21
Indore
549
Jabalpur
35
Khandwa
20
Khargone
21
Narsinghpur
21
Rewa
57
Sheopur
58
Sehore
20
Singrauli
60
Ujjain
107
Vidisha
91
Total
1410
3
Bihar
Aurangabad
106
Begusarai
2
Bhojpur
3
Buxar
59
Dharbanga
1
East Champaran
2
Gaya
147
Jamui
33
Jehanabad
73
Khagaria
1
Madhubani
18
Munger
17
Muzaffarpur
90
Nalanda
1
Nawada
13
Patna
128
Samastipur
3
Saran
8
Sheikpura
2
Sheohar
1
Sitamarhi
61
Siwan
148
Vaishali
124
Madhepura
2
Bhagalpur
1
Kaimur (Bhabua)
1
Total
1045
4
Jharkhand
Bokaro
2
Dumka
16
Deoghar
1
Garwah
47
Giridih
40
Hazaribagh
106
Kodarma
1
Lohardaga
102
Palamu
4
Ramgarh
103
Ranchi
81
Total
503
* Placements are made only after assessment and certification.
This information was given by The Minister of Social Justice and Empowerment DR. VIRENDRA KUMAR in the Lok Sabha in a written reply today.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
পি.এম.- দক্ষ ইমপ্লিমেন্ত তৌবা
02 AUG 2022 4:54PM by PIB Imphal
কাংলুপ
রেজিস্তর তৌখিবা বেনিফিসরীশিংগী মশিং
২০২১-২২
২০২২-২৩
(২৮.০৭.২০২২ ফাওবদা)
এস.সি.
২৮৫৬৭
১৮১৯১
ও.বি.সি.
১৭৯৯৭
১৬৫৪৩
ই.বি.সি.
১৩৩৫৯
১৬৩৫৫
দি.এন.তি.
২৭৯
১৪১
সফাই কর্মচারীশিং (ৱেস্ত পিক্করশিং য়াওনা)
১০৮৯৩
৭৭০৪
অপুনবা
৭১০৯৫
৫৮৯৩৪
পি.এম. দক্ষ পোর্তেলদা মথং শিৎনা ২০২১-২২ অমসুং ২০২২-২৩ (জুলাই ২৮)গী ওইনা পুন্না বেনিফিসরী ৭১,০৯৫ অমসুং ৫৮,৯৩৪না মশাবু রেজিস্তর তৌখি। ২০২১-২২ অমসুং ২০২২-২৩গী মনুংদা প্রধান মন্ত্রী দক্ষতা ওর কুশলতা সম্পন্ন হিতগ্রাহী (পি.এম.-দক্ষ) পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌখিবা সেদ্যুল্দ কাস্ত, অদর বেকৱার্দ ক্লাসেস, ইকনোমিকেল্লী বেকৱার্দ ক্লাসেস, দি-নোতিফাইদ ত্রাইবস (দি.এন.তি.) অমসুং ৱেস্ত পিক্করশিং য়াওনা সফাই কর্মচারীশিংগী মনুং চনবা কেন্দিদেৎশিংগী অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরি:
- নোংচুপ বেঙ্গল, মধ্য প্রদেশ, বিহার অমসুং জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা স্কিল ত্রেনিং প্রোগ্রাম কয়ামরুম লোইশিনখিবা মীওইশিংগী মশিংগী অকুপ্পা মরোল এনেক্সর-Iদা ২০২১-২২গী ওইনা জিলা-জিলা অমসুং কেতগোরী-কেতগোরীগী মতুং ইন্না পীরি। হৌজিক ফাওবদা ২০২২-২৩গী ওইনা ত্রেনিং কোর্সশিং হৌখিবদা ঙাইরি অমসুং ত্রেনিং লোইবগা এসেসমেন্ত অমসুং সর্তিফিকেসন তৌগনি।
- নোংচুপ বেঙ্গল, মধ্য প্রদেশ, বিহার অমসুং খারখন্দদা ইভাল্যুএসন তৌরবা মতুংদা প্লেসমেন্তশিং ফংখ্রবা মীওইশিংগী মশিংগী অকুপ্পা মরোল এনেক্সর- IIদা ২০২১-২২গী ওইনা জিলা-জিলাগী মতুং ইন্না পীরি। হৌজিক ফাওবদা ২০২২-২৩গী ওইনা ত্রেনিং কোর্সশিং হৌখিবদা ঙাইরি। ত্রেনিং লোইবগা এসেসমেন্ত অমসুং সর্তিফিকেসন তৌরবা মতুংদা প্লেসমেন্তশিং পীগনি।
- পি.এম.-দক্ষ পোর্তেলদা রেজিস্ত্রেসন তৌরবা মতুংদা বেনিফিসরীশিংনা মখাদা পীরিবা ফেসিলিতীশিং অসিগীদমক ইলিজিবল ওইগনি:
- ইলিজিবল বেনিফিসরীশিং অসি লেম্না স্কিল দিবেলপমেন্ত ত্রেনিং ফংনবগীদমক বেচকী মনুংদা চনগনি।
- দি.বি.তি.গী খুত্থাংদা ইলিজিবল ওইবা কেন্দিদেৎশিংদা মখোয়গী এতেন্দেন্সতা য়ুম্ফম ওইরগা ত্রেনিং মতুংদা স্তাইপেন্দ পীগনি।
- মাইপাক্না লোইশিল্লবা অমসুং এসেসমেন্ত তৌরবা মতুংদা কেন্দিদেৎশিংদা মখোয়গা মরী লৈনবা ত্রেনিং প্রোগ্রামশিংগী কম্প্লিএসন সর্তিফিকেৎশিং পীগনি।
সর্তিফিকেসন তৌরবা মতুংদা কেন্দিদেৎশিংদা ত্রেনিং ইন্সতিত্যুসনশিংনা খুৎশুমল/মশানা মশা থবক পীজনবগী খুদোংচাবা পীরি।
এনেক্সর-I
নোংচুপ বেঙ্গল, মধ্য প্রদেশ, বিহার অমসুং জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা স্কিল ত্রেনিং প্রোগ্রাম কয়ামরুম লোইশিনখিবা মীওইশিংগী মশিংগী অকুপ্পা মরোল অদু ২০২১-২২গী ওইনা জিলা-জিলা অমসুং কেতগোরী-কেতগোরীগী মতুং ইন্না পীরি
চহি:- ২০২১-২২
সিরিএল মশিং
রাজ্যগী মমিং
জিলাগী মমিং
ত্রেনিং লোইশিনখ্রবা বেনিফিসরীশিং (কেতগোরীগী মুং ইন্না )
এস.সি.
ও.বি.সি.
ই.বি.সি.
দি.এন.তি.
সফাই কর্মচারীশিং (ৱেস্ত পিক্করশিং য়াওনা)
১
নোংচুপ বেঙ্গল
বঙ্কুরা
০
১৬
১৪
১
০
হাওরা
০
২৯
৭৩
০
২৭০
জলপাইগুরি
২৯
৪৬
৫
০
০
কোলকতা
০
৫
৩৫
০
০
নোর্থ ২৪ পারাগনাস
১৭৩
৭
২৮৮
০
০
পুর্বা বর্ধমন
০
১
০
০
০
পুর্ব মেদিনীপুর
১২০
২
৩১
০
০
সাউথ ২৪ পারাগনাস
১২০
১৫
৪৫
০
০
দার্জীলিং
১১৮
০
০
০
৯০
হূগলী
৩২০
০
০
০
০
কলিমপোং
৩৩
০
০
০
০
পঞ্চিম মেদিনীপুর
৪৯
০
০
০
০
নাদিয়া
২০০
০
০
০
০
পঞ্চিম বর্ধমন
৫০
০
০
০
০
বিরভুম
০
০
০
০
১৪৪
দক্ষিম দিনাজপুর
০
০
০
০
১৮৮
অপুনবা
১২১২
১২১
৪৯১
১
৬৯২
২
মধ্য প্রদেশ
বালাঘাত
০
৭৩
৭
০
০
বেতুল
৪৫
২০
০
০
০
ভোপাল
৭৮
৮৫
৬৫
০
১২৯
হোশঙ্গাবাদ
০
২৪
৬
০
০
ইন্দোর
৬২২
২৯৭
৫৯
১
১৮
জবালপুর
০
২০
০
০
২১
খান্দৱা
০
১৩
৭
০
০
নরসিংপুর
০
২৯
১
০
০
রেৱা
০
৬০
১৯
০
০
শিওপুর
০
৫৮
২২
০
০
শীহোর
২৯
০
০
০
০
সিঙ্গরোলী
০
৪৪
৩৬
০
০
উজ্জৈন
৯৮
৩৮
২২
০
১৪৯
বিদিশা
০
১৯
১১
০
২৫৮
অশোক নগর
৬৫
০
০
০
০
বালাঘাত
৫০
০
০
০
০
দেৱাস
৭৫
০
০
০
০
খারগোনে
৩০
০
০
০
০
মোরেনা
২৮
০
০
০
০
দমোহ
০
০
০
০
১৯২
অপুনবা
১১২০
৭৮০
২৫৫
১
৭৬৭
৩
বিহার
ওরঙ্গবাদ
৩২৯
২৬
৫
০
০
অরায়া
০
০
০
০
১১১
বেগুসারাই
০
০
২
০
১৩৫
ভোজপুর
০
০
৩
০
০
বুক্সর
০
৬২
২০
০
০
ধারবঙ্গা
০
০
২
০
০
ইস্ত চম্পারান
০
১
১
০
০
গায়া
৯২
২৫
৮২
০
১০০
জামুই
৩৮
৩০
০
০
০
জেহানাবাদ
১১৫
০
০
০
০
খাগারিয়া
০
০
১
০
০
মধেপুরা
০
২
০
০
০
মধুবানি
৪৬
০
০
০
০
মুঙ্গর
০
৩০
০
০
০
মুজাফ্ফরপুর
০
৫৮
৬৫
০
০
নালন্দা
০
১
০
০
০
নাৱাদা
৩৮
০
১
০
০
পতনা
০
২২৩
৯৪
০
০
রোহরাস
০
০
১
০
০
সমাস্তিপুর
০
০
৪
০
০
সারান
০
১
৭
০
০
শেখপুরা
০
০
২
০
০
শিওহর
০
০
১
০
০
সিতামারহি
০
৩৭
৬৩
০
০
সিৱান
০
১০০
১০০
০
০
বৈশালি
১৫৮
১৮
৯
০
০
কাইমুর
০
১
০
০
০
ভাগলপুর
০
০
১
০
০
অপুনবা
৮১৬
৬১৫
৪৬৪
০
৩৪৬
৪
জম্মু অমসুং কাশ্মির
অনন্তনাগ
০
০
০
০
০
বারামুল্লা
০
০
৩০
০
০
বান্দিপোরা
০
০
৩০
০
০
বদগম
০
০
৩০
০
০
কুপৱারা
০
০
১৫
০
০
জম্মু
৪০
১
৬৯
০
০
কাথুৱা
৫০
০
২২
০
০
কুলগাম
০
০
১৫
০
০
পুলৱামা
০
০
১৫
০
০
শ্রীনগর
০
০
০
০
০
সামবা
৫০
০
০
০
০
উধমপুর
৫০
০
০
০
০
অপুনবা
১৯০
১
২২৬
০
০
এনেক্সর-II
নোংচুপ বেঙ্গল, মধ্য প্রদেশ, বিহার অমসুং খারখন্দদা ইভাল্যুএসন তৌরবা মতুংদা প্লেসমেন্তশিং ফংখ্রবা মীওইশিংগী মশিংগী অকুপ্পা মরোল অসি ২০২১-২২গী ওইনা জিলা-জিলাগী মতুং ইন্না পীরি।
সিরিএল মশিং
রাজ্যগী মমিং
জিলা মশিং
পীখিবা প্লেসমেন্তশিং*
১
নোংচুপ বেঙ্গল
বঙ্কুরা
২২
হাওরা
৭৪
জলপাইগুরি
৫১
কোলকতা
৩১
নোর্থ ২৪ পারাগনাস
২৮৩
পুর্বা বর্ধমন
১
পঞ্চিম বর্ধম
২০
পুর্ব মেদিনীপুর
২৩
পঞ্চিম মেদিনীপুর
১৮
সাউথ ২৪ পারাগনাস
৪৬
কলিমপোং
১১
বিরভুম
৯৪
অপুনবা
৬৭৪
২
মধ্য প্রদেশ
অশোক নগর
২৫
বালাঘাত
৮৭
বেতুল
৩৪
ভোপাল
১৫০
দেৱাস
৫৪
হোশঙ্গাবাদ
২১
ইন্দোর
৫৪৯
জবলপুর
৩৫
খান্দৱা
২০
খারগোনর
২১
নরশিংপুর
২১
রেৱা
৫৭
শিওপুর
৫৮
শীহোর
২০
সিঙ্গরোলী
৬০
উজ্জৈন
১০৭
বিদিশা
৯১
অপুনবা
১৪১০
৩
বিহার
ওরঙ্গবাদ
১০৬
বেগুসরাই
২
ভোজপুর
৩
বুসর
৫৯
ধার্বঙ্গা
১
ইস্ত চম্পারন
২
গায়া
১৪৭
জামুই
৩৩
জেহানাবাদ
৭৩
খাগরিয়া
১
মধুবানি
১৮
মঙ্গর
১৭
মুজাফ্ফরপুর
৯০
নালন্দা
১
নাৱাদা
১৩
পতনা
১২৮
সমাস্তিপুর
৩
সারান
৮
শেখপুরা
২
শিওহর
১
সিতামারহি
৬১
সিৱান
১৪৮
বৈশালি
১২৪
কাইমুর
২
ভাগলপুর
১
কাইমুর (ভাবুৱা)
১
অপুনবা
১০৪৫
৪
ঝারখন্দ
বোকারো
২
দুমকা
১৬
দিওঘর
১
গরৱা
৪৭
গীরিদি
৪০
হাজারিবাঘ
১০৬
কোদর্মা
১
লোহারদাগা
১০২
পালামু
৪
রামঘর
১০৩
রাঞ্চি
৮১
অপুনবা
৫০৩
* এসেসমেন্ত অমসুং সর্তিফিকেসন তৌরবা মতুংদা প্লেসমেন্তশিং তৌখি।
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা সোসিএল জস্তিস এন্দ এম্পাৱরমেন্তগী মন্ত্রী দা. বিরেন্দ্র কুমারনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।