|
লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়
লিগেল এদ প্রোগ্রাম
22 JUL 2022 5:03PM by PIB Imphal
লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতীজ (এল.এস.এ.) এক্ত, ১৯৮৭কী মখাদা এক্ত অসিগী সেক্সন ১২গী মখাদা কোনশিল্লিবা বেনিফিসরীশিং য়াওনা খুন্নাইদগী শোত্থরবা শরুকশিংদা লেম্না অমসুং কম্পিতেন্ত লিগেল সর্ভিসশিং ফংহন্নবা, শেল-থুম নত্ত্রগা অতোপ্পা অশোইদবা অমা হেক্তনা মরম ওইদুনা প্রজা অমা হেক্তনা ৱায়েল ফংনবগী খুদোংচাবশিং ফংহনদবা তৌদনবা, অমসুং চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং হায়বা অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা ৱায়েল ফংহন্নবা লিগেল সিস্তেম লৈহন্নবা লোক অদালতশিং পাঙথোক্নবা নেস্নেল লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতী (এ.এ.এল.এস.এ.) শেমখি।
হীরম অসিদা তলুক কোর্তকী থাক্তগী সুপ্রিম কোর্ত ফাওবা লিগেল সর্ভিসেস ইন্সতিত্যুসনশিং লিংখৎখি। লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতীশিংনা পাইখৎখিবা থবক-থৌরমশিং/প্রোগ্রামশিংদা লিগেল এদ অমসুং এদভাইস; লিগেল এৱের্নেস প্রোগ্রামশিং; লিগেল সর্ভিসেস/এম্পাৱর্মেন্ত কেম্পশিং; লিগেল সর্ভিসেস ক্লিনিকশিং; লিগেল লিতরেসী ক্লবশিং; লোক অদালতশিং অমসুং ভিক্তিম কম্পেন্সেসন স্কিম য়াওখি। ফন্দশিং অসি গ্রান্ত-ইন-এদকী মখাদা এলোকেৎ তৌখি অমসুং চহিগী ওইনা সরকারনা এন.এ.এল.এস.এ.দা সেঙ্কসন তৌখি। এন.এ.এল.এস.এ.না হৌখিবা চহি অহুমগী মনুংদা লিগেল এদ প্রোগ্রামশিং পাঙথোক্নবা লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতীশিংদা এলোকেৎ তোখিবা ফন্দশিংগী অকুপ্পা মরোল এনেক্সর-এদা পীরি। হৌখিবা চহি অহুম অসিদা লেম্নে লিগেল সর্ভিসশিং ফংখিবা মীওইশিংগী মশিংগী মতাংদা অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর-বিদা পীরি।
মীপুম খুদিংমক্তা ৱায়েল ফংহনবা ঙম্নবা নেস্নেল লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতী (এ.এ.এল.এস.এ.)না মীচম প্রজাশিংদা লিগেল এদ লায়না এক্সেস তৌবা ফংহন্নবা এনদ্রোইদ অমসুং আই.ও.এস. ভর্জনশিংদা কিগেল সর্ভিসেস মোবাইল এপ লোঞ্চ তৌখি।
মখা তানা, তেলি-লো: রীচিং দি অনরীচগী খুত্থাংদা প্রি-লিতিগেসন এদভাইস অমসুং কনসলতেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা; ন্যায়া বন্ধু (প্রো বোনো লিগেল সর্ভিসেস) প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা প্রো বোনো লিগেল সর্ভিসেস ফংহন্নবা পান-ইন্দিয়া দিস্পেন্সন ফ্রেমৱার্ক লৈহন্নবা; মাগী ন্যায়া মিত্রা প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা জিলাগী ধাক্তা চহি ১৫রোম পন্দুনা লৈরুরবা কেসশিং দিস্পোজেল তৌহন্নবা অমসুং আন ইন্দিয়া লিগেল লিতরেসী অমসুং লিগেল এৱের্নেস প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা প্রজাশিং শক্তি পীনবা পান্দম থম্বগা লোয়ননা “দিজাইনিং ইনোভেসন সোল্যুসন্স ফোর হোলিস্তিক এক্সেস তু জস্তিস ইন ইন্দিয়া” কৌবা এক্সেস তু জস্তিসকী স্কিম অমা লোঞ্চ তৌখি। স্কিম অসিদা তেক্নোলোজী শীজিন্নখি অমসুং মাগী খোঙথাংশিং তেংবাংনবা অমসুং খুন্নাইগী লায়রবা অমসুং শোত্থরবা শরুকশিংনা লিগেল সর্ভিসেসকী এক্সেসিবিলিতী লায়না ফংবা ঙম্নবা রিজনেল/লোকেল দাইলেক্ততা কন্তেকচুএলাইজ আই.ই.সি. (ইনফোর্মেসন, এজুকেসন এন্দ কম্ম্যুনিকেসন) মেতরিএল দিবেলপ তৌখি।
এনেক্সর-এ
সিরিএল মশিং
রাজ্য/য়ু.তি. ওথোরিতীগী মমিং
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং
২,০০,০০,০০০
৩,৪০,০০,০০০
৫,০০,০০,০০০
২
আন্ধ্র প্রদেশ
২,০০,০০,০০০
১,০০,০০,০০০
১,৪০,০০,০০০
৩
অরুনাচল প্রদেশ
৩,০০,০০,০০০
৩,৭০,০০,০০০
৬,৪০,০০,০০০
৪
অসাম
৪,৫০,০০,০০০
৩,৭০,০০,০০০
৭,৬০,০০,০০০
৫
বিহার
৬,০০,০০,০০০
৩,৯৫,০০,০০০
৫,২৫,০০,০০০
৬
চন্দিগর
০
৫০,০০,০০০
১৫,০০,০০০
৭
ছত্তিশগর
৩,৫০,০০,০০০
৩,৪৫,০০,০০০
৫,৭৫,০০,০০০
৮
দ্রদা অমসুং নগর হভেলি
৯,০০,০০,০০০
৪,৫০,০০,০০০
৬,৫০,০০,০০০
৯
দামন অমসুং দ্যু
৪,০০,০০,০০০
১,৮৫,০০,০০০
২,৪৫,০০,০০০
১০
দিল্লী
৬,০০,০০,০০০
৩,৫০,০০,০০০
৪,৬৫,০০,০০০
১১
গোৱা
৪,০০,০০,০০০
৪,০০,০০,০০০
৭,৩৫,০০,০০০
১২
গুজরাত
৭,০০,০০,০০০
৬,২৫,০০,০০০
৭,৫০,০০,০০০
১৩
হরিয়ানা
১১,০০,০০,০০০
৫,২৫,০০,০০০
৯,৯০,০০,০০০
১৪
হিমাচল প্রদেশ
৪,৫০,০০,০০০
৩,০০,০০,০০০
৫,০০,০০,০০০
১৫
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
৬,০০,০০,০০০
৬,২৫,০০,০০০
৮,২৫,০০,০০০
১৬
ঝারখন্দ
৪,০০,০০,০০০
১,০০,০০,০০০
১,০৫,০০,০০০
১৭
কর্নাতকা
১,০০,০০,০০০
৫০,০০,০০০
৫০,০০,০০০
১৮
কেরেলা
২,৫০,০০,০০০
৫০,০০,০০০
১,১৫,০০,০০০
১৯
লক্ষদীপ
২,৫০,০০,০০০
৫০,০০,০০০
১,১৫,০০,০০০
২০
মৈধ্য প্রদেশ
৬,০০,০০,০০০
৩,২৫,০০,০০০
৪,২৫,০০,০০০
২১
মহারাস্ত্র
১০,০০,০০,০০০
৩,২৫,০০,০০০
৬,৪০,০০,০০০
২২
মনিপুর
৬,৫০,০০,০০০
৪,৫৫,০০,০০০
৭,০০,০০,০০০
২৩
মেঘালয়
২,৫০,০০,০০০
৫০,০০,০০০
৬৫,০০,০০০
২৪
মিজোরাম
৫,০০,০০,০০০
৪,২০,০০,০০০
৬,০০,০০,০০০
২৫
নগালেন্দ
৩,৫০,০০,০০০
৩,৫০,০০,০০০
৪,১০,০০,০০০
২৬
ওরিশা
৩,০০,০০,০০০
২,৮০,০০,০০০
২,৬৫,০০,০০০
২৭
পুদুচেরী
৩,০০,০০,০০০
৬,৫০,০০,০০০
৬,০০,০০,০০০
২৮
পঞ্জাব
২,০০,০০,০০০
২,৫০,০০,০০০
২,৫৫,০০,০০০
২৯
রাজস্থান
৯,০০,০০,০০০
৫,২০,০০,০০০
৭,০০,০০,০০০
৩০
সিক্কিম
০
০
০
৩১
তমিল নাদু
১,০০,০০,০০০
৮০,০০,০০০
৫৫,০০,০০০
৩২
তেলঙ্গনা
০
২,৫০,০০০
০
৩৩
ত্রিপুরা
০
২,৫০,০০০
০
৩৪
উত্তর প্রদেশ
৮,০০,০০,০০০
৫,০০,০০,০০০
৯,৩০,০০,০০০
৩৫
উত্তরাখন্দ
০
০
০
৩৬
নোংচুপ বেঙ্গল
০
১০,০০,০০০
২০,০০,০০০
৩৭
লদাখ
০
০
৬৫,০০,০০০
৩৮
সুপ্রিম কোর্ত লিগেল সর্ভিসেস কম্মিতি
০
১,০০,০০,০০০
১০০০০০০০
অপুনবা
১,৪২,০০,০০,০০০
১,০০,০০,০০,০০০
১,৪৫,৩০,০০,০০০
এনেক্সর-বি
সিরিএল মশিং
রাজ্য/য়ু.তি. ওথোরিতীগী মমিং
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং
৪৩
৬৫
৭৯
২
আন্ধ্র প্রদেশ
৪,৩৯৬
৪,৪৭৪
৬,৩৭১
৩
অরুনাচল প্রদেশ
৩,৯৩২
১,৯৮৪
২,৬৫৭
৪
অসাম
৮,০০২
১০,০২৭
১,১০,২৫৪
৫
বিহার
৬০,১৩৯
৩৮,৬৫৩
১৬,৮৯,১৫৮
৬
চন্দিগর
২,২৬১
১,২৪২
১,৭৮১
৭
ছত্তিশগর
৮১,৭১৩
২৬,৮১৪
৪২,৩৯৪
৮
দ্রদা অমসুং নগর হভেলি
২৮
১০
২৭
৯
দামন অমসুং দ্যু
০
০
১৭
১০
দিল্লী
৭৯,৪৫৮
৮২,১৩১
৭৯,০৫৫
১১
গোৱা
৩,০০৬
৮৭৫
১,১০১
১২
গুজরাত
২৬,৮৮৭
৮,৩০২
২১,৯৫৩
১৩
হরিয়ানা
১৯,০১৯
১১,০৫৯
২৩,২৬০
১৪
হিমাচল প্রদেশ
৪,৩৬৮
২,০৮৩
৪,৮০৬
১৫
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
৪,৯৬১
৭,৬৭৫
৮,৮৭০
১৬
ঝারখন্দ
৩০,৫৩০
১,৩১,৬৯১
৬,৪৯,৪৮১
১৭
কর্নাতকা
১,৪৫,০১৫
২৩,২১১
৩২,৭৯৪
১৮
কেরেলা
৭১,০৫৮
১১,২৪২
১৬,৮৯৫
১৯
লদাখ
০
৯৩
২,৪০৮
২০
লক্ষদীপ
০
০
০
২১
মৈধ্য প্রদেশ
২,৬৮,৩৫১
৮৭,৮৪৩
৩৩,৪৩,৮০০
২২
মহারাস্ত্র
২৪,০৬০
১২,২৭৮
২২,৫৯৫
২৩
মনিপুর
১৮,২৫৭
৫৬,৬৩৫
২২,৬৫১
২৪
মেঘালয়
২,৯১৪
২,১৩১
২,৩৪৬
২৫
মিজোরাম
৯,৪৭৩
১,৬৭০
৩,২০১
২৬
নগালেন্দ
৩,৬৯১
৪,২৩১
৭,৭৫০
২৭
ওরিশা
৮,০২৫
৬,০২৯
৮,৮৪৯
২৮
পুদুচেরী
১,২৯৫
৩০৯
৮৮৪
২৯
পঞ্জাব
১,২৭,৮২৯
২৭,০৯৬
৩৬,৪০৪
৩০
রাজস্থান
৩২,৪১৩
১২,২৭৪
১৩,৮৩৩
৩১
সিক্কিম
৯২৮
৭০২
৯৮৬
৩২
তমিল নাদু
৩৫,৫৫২
২৬,৪৯১
৩৮,১৮১
৩৩
তেলঙ্গনা
১৫,১৪৫
৩,৪৮৮
৬,৭১২
৩৪
ত্রিপুরা
১৩,৫৯৫
২,১৫৬
২,৬৭১
৩৫
উত্তর প্রদেশ
৬০,৮১৯
৩,৫৪৫
১,৩২,৬২৯
৩৬
উত্তরাখন্দ
৩,০১৮
২,৩৪৩
৩,৭৭৫
৩৭
নোংচুপ বেঙ্গল
৪১,৯৫৬
২০,৯০৬
২৯,০১৫
অপুনবা
১২,১২,১৩৭
৬,৩১,৭৫৮
৬৩,৬৯,৬৪৩
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা হংলকপা ৱাহংদা লো অমসুং জস্তিসকী মন্ত্রী, শ্রী কিরেন রিজিজুনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Law and Justice
Legal Aid Programme
22 JUL 2022 5:03PM by PIB Delhi
National Legal Services Authority (NALSA) has been constituted under the Legal Services Authorities (LSA) Act, 1987 to provide free and competent legal services to the weaker sections of the society including beneficiaries covered under Section 12 of the Act, to ensure that opportunities for securing justice are not denied to any citizen by reason of economic or other disabilities, and to organize Lok Adalats to secure that the operation of the legal system promotes justice on the basis of equal opportunities.
For this purpose, the legal services institutions have been setup from the Taluk Court level to the Supreme Court. The activities/programmes undertaken by Legal Services Authorities include legal aid and advice; legal awareness programmes ; legal services/empowerment camps ; legal services clinics ; legal literacy clubs ; Lok Adalats and implementation of victim compensation scheme. Funds under Grant-in-Aid are allocated and sanctioned to NALSA by the Government on yearly basis. The details of funds allocated by NALSA to Legal Services Authorities for organizing legal aid programmes during last three years are at Annexure – A. The details regarding number of persons who were provided free legal services during last three years are at Annexure – B.
To enable equitable access to justice, National Legal Services Authority (NALSA) has launched Legal Services Mobile App on Android and iOS versions to enable easy access to legal aid to common citizens.
Further, a scheme on Access to Justice titled “Designing Innovative Solutions for Holistic Access to Justice in India“ has been launched with aim to strengthen pre-litigation advice and consultation through Tele-Law: Reaching the Unreached; ensure pan - India dispensation framework to deliver Pro Bono legal Services through Nyaya Bandhu (Pro Bono Legal Services) programme; facilitate disposal of 15 year old pending cases at the district level through its Nyaya Mitra programme and to empower citizens through Pan India legal literacy and legal awareness programme. The Scheme embeds use of technology and developing contextualized IEC (Information, Education and Communication) material in regional / local dialect to supports its intervention and to achieve easy accessibility of legal services to the poor and weakest sections of the society.
Annexure-A
S.No.
Name of State/UT Authority
2019-20
2020-21
2021-22
1
Andhra Pradesh
2,00,00,000
3,40,00,000
5,00,00,000
2
Arunachal Pradesh
2,00,00,000
1,00,00,000
1,40,00,000
3
Assam
3,00,00,000
3,70,00,000
6,40,00,000
4
Bihar
4,50,00,000
3,70,00,000
7,60,00,000
5
Chhattisgarh
6,00,00,000
3,95,00,000
5,25,00,000
6
Goa
0
50,00,000
15,00,000
7
Gujarat
3,50,00,000
3,45,00,000
5,75,00,000
8
Haryana
9,00,00,000
4,50,00,000
6,50,00,000
9
Himachal Pradesh
4,00,00,000
1,85,00,000
2,45,00,000
10
Jammu & Kashmir
6,00,00,000
3,50,00,000
4,65,00,000
11
Jharkhand
4,00,00,000
4,00,00,000
7,35,00,000
12
Karnataka
7,00,00,000
6,25,00,000
7,50,00,000
13
Kerala
11,00,00,000
5,25,00,000
9,90,00,000
14
Madhya Pradesh
4,50,00,000
3,00,00,000
5,00,00,000
15
Maharashtra
6,00,00,000
6,25,00,000
8,25,00,000
16
Manipur
4,00,00,000
1,00,00,000
1,05,00,000
17
Meghalaya
1,00,00,000
50,00,000
50,00,000
18
Mizoram
2,50,00,000
50,00,000
1,15,00,000
19
Nagaland
2,50,00,000
50,00,000
1,15,00,000
20
Odisha
6,00,00,000
3,25,00,000
4,25,00,000
21
Punjab
10,00,00,000
3,25,00,000
6,40,00,000
22
Rajasthan
6,50,00,000
4,55,00,000
7,00,00,000
23
Sikkim
2,50,00,000
50,00,000
65,00,000
24
Tamil Nadu
5,00,00,000
4,20,00,000
6,00,00,000
25
Telangana
3,50,00,000
3,50,00,000
4,10,00,000
26
Tripura
3,00,00,000
2,80,00,000
2,65,00,000
27
Uttar Pradesh
3,00,00,000
6,50,00,000
6,00,00,000
28
Uttarakhand
2,00,00,000
2,50,00,000
2,55,00,000
29
West Bengal
9,00,00,000
5,20,00,000
7,00,00,000
30
Andaman & Nicobar Islands
0
0
0
31
Chandigarh
1,00,00,000
80,00,000
55,00,000
32
Dadra & Nagar Haveli
0
2,50,000
0
33
Daman & Diu
0
2,50,000
0
34
Delhi
8,00,00,000
5,00,00,000
9,30,00,000
35
Lakshadweep
0
0
0
36
Puducherry
0
10,00,000
20,00,000
37
Ladakh
0
0
65,00,000
38
Supreme Court Legal Services Committee
0
1,00,00,000
10000000
TOTAL
1,42,00,00,000
1,00,00,00,000
1,45,30,00,000
Annexure-B
S. No.
Name of State/UT Authority
2019-20
2020-21
2021-22
1
Andaman & Nicobar
Islands
43
65
79
2
Andhra Pradesh
4,396
4,474
6,371
3
Arunachal Pradesh
3,932
1,984
2,657
4
Assam
8,002
10,027
1,10,254
5
Bihar
60,139
38,653
16,89,158
6
Chandigarh
2,261
1,242
1,781
7
Chhattisgarh
81,713
26,814
42,394
8
Dadra & Nagar Haveli
28
10
27
9
Daman & Diu
0
0
17
10
Delhi
79,458
82,131
79,055
11
Goa
3,006
875
1,101
12
Gujarat
26,887
8,302
21,953
13
Haryana
19,019
11,059
23,260
14
Himachal Pradesh
4,368
2,083
4,806
15
Jammu & Kashmir
4,961
7,675
8,870
16
Jharkhand
30,530
1,31,691
6,49,481
17
Karnataka
1,45,015
23,211
32,794
18
Kerala
71,058
11,242
16,895
19
Ladakh
0
93
2,408
20
Lakshadweep
0
0
0
21
Madhya Pradesh
2,68,351
87,843
33,43,800
22
Maharashtra
24,060
12,278
22,595
23
Manipur
18,257
56,635
22,651
24
Meghalaya
2,914
2,131
2,346
25
Mizoram
9,473
1,670
3,201
26
Nagaland
3,691
4,231
7,750
27
Odisha
8,025
6,029
8,849
28
Puducherry
1,295
309
884
29
Punjab
1,27,829
27,096
36,404
30
Rajasthan
32,413
12,274
13,833
31
Sikkim
928
702
986
32
Tamil Nadu
35,552
26,491
38,181
33
Telangana
15,145
3,488
6,712
34
Tripura
13,595
2,156
2,671
35
Uttar Pradesh
60,819
3,545
1,32,629
36
Uttarakhand
3,018
2,343
3,775
37
West Bengal
41,956
20,906
29,015
Total
12,12,137
6,31,758
63,69,643
This information was given by the Minister for Law and Justice, Shri Kiren Rijiju in a written reply to a question in Lok Sabha today.