Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister Dr Jitendra Singh says, Professional Training Modules of Public Administration need a relook in the light of Prime Minister Narendra Modi’s India @2047 vision
Chairman, IIPA Dr. Jitendra Singh addresses the Convocation of 46th and 47th Advanced Professional Programme in Public Administration (APPPA)
29 APR 2022 5:36PM by PIB Delhi
While awarding postgraduate degrees in Public Administration, Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh, who is also Chairman of the Indian Institute of Public Administration (IIPA), today called for integrated curriculum. He said, the Professional Training Modules of Public Administration need a relook in the light of Prime Minister Narendra Modi’s India @2047 vision.
Speaking at the Convocation ceremony of 46th and 47th Advanced Professional Programme on Public Administration (APPPA) in New Delhi, Dr Jitendra Singh said, the current challenges also demand a healthy mix of Civil and Military disciplines and more and more integration of courses are required.
On the occasion, Dr Jitendra Singh presented postgraduate degrees of M.Phil and Diploma in Public Administration to 31 participants of 47th APPPA and M.Phil. Degree through Punjab University, Chandigarh to the participants of 46th APPPA.
Earlier, Dr Jitendra Singh presided over the signing of MoU between IIPA and Bhaskaracharya National Institute for Space Applications and Geo-informatics, BISAG-N for preparing Civil Services Mentoring Module. S. N. Tripathi, Director General, IIPA and Shri T.P.Singh, DG, BISAG-N signed the agreement. The Minister also released a report on Socio-Economic Assessment of SAP in India.
Addressing the Convocation, Dr Jitendra Singh noted with satisfaction that the APPPA Course has undergone changes and new areas like Atmanirbhar Bharat and Mission Karmayogi apart from other important government initiatives have been covered. He said, this makes the course more relevant and useful and it has given a good exposure to rural and urban development schemes. It has helped the officers in better understanding and appreciation of various socio-economic schemes, the Minister added.
Dr Jitendra Singh said, exposure to foreign training has some merits, but administrators must focus to find Indian solutions to Indian problems. He also recalled that IIPA has been resilient enough to tide over the precarious pandemic situation and dispense with the conventional mode of face-to-face training, however there was some blending whenever the circumstances demanded so.
The Minister said, 47th APPPA, besides the number it carries had many more significances as it became the first batch ever in the history of IIPA to be an audience to the oration of special address by the in-service chiefs of all three wings i.e. Army, Navy and Air force. The 47th Advanced Professional Programme on Public Administration (APPPA) has come to a conclusion after 10 momentous months.
Referring to the drastic and visible change in the work culture since May, 2014, when Prime Minister Narendra Modi took charge, Dr Jitendra Singh pointed out several out of box decisions like doing away with the time old practice of getting documents attested by a gazetted officer and replacing the same with self-attestation, doing away with interviews for lower rung selections and abolition of more than 1500 obsolete rules/laws.
The Minister was informed that in the 46th APPPA course, the participants got the opportunity to visit Gujarat, Sikkim, Darjeeling as part of their rural, urban and forward area visits and IIPA organized special lectures and talks on very relevant topics of Indo-China Border Conflicts, Indo-Pakistan Relations, Mission Karmyogi & FRAC Strategy, New Education Policy etc. which enriched the knowledge the participants of 46th APPPA.
The APPPA course got started in 1975 and was first of its kind in the Mid-career training segment designed for middle level Civil Servants and Defence forces officers. About 1600 officers have attended this course so far from 1975 and this programme has been the flagship programme of IIPA.
APPA deals in a variety of subjects useful for middle level officers to prepare them for more responsible leadership and decision-making positions. It encompasses a wide range of modules from Public Administration, Finance, Digital Governance, Cyber Security, Agriculture economics, Urban Governance and Consumer Protection to Environment and Climate Change and Social Systems.
Rashmi Chowdhary, Additional Secretary DoPT, S. N. Tripathi, Director General, IIPA, Amitabh Ranjan, Registrar IIPA, Faculty and officers of IIPA and all the participants of 46th and 47th APPPA course attended the Convocation ceremony

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী, দা. জিতেন্দ্র সিংনা হায়, পব্লিক এদমিনিস্ত্রেশনগী প্রোফেস্নেল ত্রেনিং মোদ্যুলশিং অদু প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী @ ২০৪৭ ভিজন অসিগা মরী লৈননা অসিগী মতাংদা অমুক হন্না খন্নবগী মথৌ তাই
আই.আই.পি.এ.গী চেবরমেন, দা. জিতেন্দ্র সিংনা ৪৬ অমসুং ৪৭শুবা এদভান্সদ প্রোফেস্নেল প্রোগ্রাম ইন পব্লিক এদমিনিস্ত্রেশন (এ.পি.পি.পি.এ.)গী কনভোকেশন থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
29 APR 2022 5:36PM by PIB Imphal
পব্লিক এদমিনিস্ত্রেশনদা পোস্তগ্রেজুৱেত দীগ্রী পীবা মতমদা, কেন্দ্রগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); অর্থ সাইন্সকী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); এম.ও.এস. পপি.এম.ও., পর্সোনেল, পব্লিক গ্রীভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেস, অমসুং ইন্দিংয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ পব্লিক এদমিনিস্ত্রেশন (আই.আই.পি.এ.)গী চেয়রমেনসু ওইরিবা দা. জিতেন্দ্র সিংনা ঙসি ইন্তিগ্রেতেদ করিক্যুলমগীদমক্তা হায়খ্রে। মহাক্না পব্লিক এদমিনিস্ত্রেশনগী প্রোফেস্নেল ত্রেনিং মোদ্যুলশিং অদু প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী @ ২০৪৭ ভিজন অসিগা মরী লৈননা অসিগী মতাংদা অমুক হন্না খন্নবগী মথৌ তাই হায়না হায়খি।
নই দিল্লীদা ৪৬ অমসুং ৪৭শুবা এদভান্সদ প্রোফেস্নেল প্রোগ্রাম ইন পব্লিক এদমিনিস্ত্রেশন (এ.পি.পি.পি.এ.)গী কনভোকেশন থৌরমদা ৱা ঙাংবা মতমদা দা. জিতেন্দ্র সিংনা, হৌজিক্কী শিংনবশিং অসিনা সিভিল অমসুং মিলিতরী দিসিপ্লিনশিং অসি নিংধিনা পুনশিল্লবা অমসুং কোর্স খরা হেন্না ইন্তিগ্রেশন তৌবা মথৌ তাই হায়না হায়খি।
থৌরম অদুদা, দা. জিতেন্দ্র সিংনা ৪৭শুবা এ.পি.পি.এ.গী পার্তিসিপেন্ত ৩১দা এম.ফিলগী পোস্ত গ্রেজুৱেত দিগ্রীশিং অমসুং পব্লিক এদমিনিস্ত্রেশনদা দিপ্লোমা অমসুং ৪৬শুবা এ.পি.পি.এ.গী পার্তিসিপেন্তশিংদা চন্দিগরগী পঞ্জাব য়ুনিভর্সিতীগী খুত্থাংদা এম. ফিল দিগ্রী পীখ্রে।
মমাংদা, দা. জিতেন্দ্র সিংনা সিভিল সার্বিসেস মেন্তরিং মোদ্যুল শেমবগীদমক্তা আই.আই.পি.এ. আমসুং ভাস্করাচার‍্য নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ফোর স্পেস এপ্লিকেশন্স এন্দ জিয়ো-ইনফোর্মেতিক্স, বি.আই.এস.এ.জি.-এন.গী মরক্তা এম.ও.য়ু.গ খুৎয়েক পীনবদা সভাপতি ওইখি। আই.আই.পি.এ.গী দাইরেক্তর জনরেল, এস.এন. ত্রিপাথি অমসুং বি.আই.এস.এ.জি.-এন.গী দি.জি. শ্রী তি.পি. সিংনা এগ্রীমেন্ত অসি খুৎয়েক পীনখি। মন্ত্রীনা ভারত্তা এস.এ.প.গী সোসিয়ো ইকোনোমিক এসেমেন্তকী মতাংদ রিপোর্ত অমসু থাদোকখি।
কনভোকেশন অসিদা ৱা ঙাংলদুনা , দা. জিতেন্দ্র সিংনা এপি.পি.এ. কোর্সতা অহোংবা কয়া পুরকখিবা অসিদা পেনবগা লোইননা নোত তৌখি অমসুং অতোপ্পা সরকারগী অনৌবা খোংথাংশিং নত্তনা আত্মানির্ভর ভারত অমসুং মিসন কর্মায়োগিগুম্বা অনোবা হীরমশিং অয়াম্বা য়াওখি। মসিনা কোর্স অসিবু হেন্না মরী লৈনবা অমসুং কান্নবা ওইহল্লি অমসুং মসিনা রুরল অমসুং অর্বান দেবেলপমেন্ত স্কীমশিংদা এক্সপোজর নিংথিনা ফংহল্লি হায়না মহাক্না হায়খি। মসিনা ওফিসরশিংদা সোসিয়ো ইকোনোমিক স্খিমশিং কয়া অমগী মতাংদা নিংথিনা খঙবা অমসুং মপুং ফানা খঙবদা ওফিসরশিং অসিবু মতেং পাংখি হায়না মন্ত্রী অসিনা মখা তারকখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংনা হায়খি, ফোরেন ত্রেনিংদা এক্সপোজর তোরুবগী কান্নবা খরদি লৈ, অদুবু এদমিনিস্ত্রেতরশিংনা ভারতকী প্রোব্লেমশিংগীদমক্তা ভারতকী ওইবা সোল্যুশনশীং পুথোক্নবা হোৎনগদবনি। মহাক্না নিংশিংখি মদুদি আই.আই.পি.এ.না য়াম্না খুদোংথিনিংঙাই ওইরবা লাইচৎকী ফিভম অদুদা ফাওবা মদুবু মায়োক্নবদা অখাং কনখি অমসুং কনভেনস্নেল ওইবা ফেস-তু-ফেস ত্রেনিং তৌবগী মওং অসিদা পাংথোকখি, তৌইগুম্বশুং করিগুম্বা কান্দা ফিভমগী মতুং ইন্না মথৌ তাবগী মতুং ইন্না ব্লেন্দিং খরাসু তৌখি।
মন্ত্রীনা হায়খি, ৪৭শুবা এ.পি.পি.পি.এ. অসিগী মশিং অসিনা তাক্লিবা অসিগী মথক্তা মসিগী য়াম্না মরু ওইবা কয়া অমা লৈ মরমদি মসিনা আই.আই.পি.এ.গী পুৱারিদা অহানবা ওইনা ৱিং অহুম আর্মী, নেভী অমসুং এয়র ফোর্সকী হৌজিক-হৌজিক থবক তৌরিবা চীফশিংনা পীবা অখন্নবা ৱারোলশিংবু তাবা ফংখিবা অহানবা বেচনি। ৪৭শুবা এদভান্স প্রোফেস্নেল প্রোগ্রাম ওন পব্লিক এদমিসত্রে (এ.পি.পি.পি.এ.) অসি য়াম্না মরু ওইবা থা ১০গী মতুংদা লোইশিনখ্রে।
২০১৪গী মেদগী পরধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদীনা ফম পাইবা হৌবদগী য়াম্না শাথিনা অমসুং মীৎনা উবা ফংবা মওংদা ৱার্ক কলচরদা পুরককিবা অহোংবা কয়া অদুবু পল্লদুনা, দা. জিতেন্দ্র সিংনা অউত ওফ বোক্স দিসিজন কয়া অমা পনখি খুদম ওইনা গেজেত্তেদ ওফিসরশিংনা দোক্যুমেন্তশিং এতেস্ত তৌবগী অরিবা চৎনবী অদুবু তোহনবা অমসুং অদুবু সেল্ফ-এতেস্তেশননা মহুৎ শিনখ্রে, অনেম্বা থাক্কী থবক খনবদা ইন্তরভ্যুশিং য়াওহন্দবা অমসুং মতমগা চুনদ্রবা রুল /লো ১৫০০ হেন্না মুত্থৎপা হায়নচিংবশিং অসিনি।
মন্ত্রী অসিদা খঙহনখি মদুদি ৪৬শুবা এ.পি.পি.পি.এ. কোর্সতা, পার্তিসিপেন্তশিং অদুবু মখোয়গী রুরল, অর্বান অমসুং ফোর্ৱার্দ এরিয়া ভিজিতশিংগী শরুক অমা ওইনা গুজরাত, সিক্কিম, দার্জীলিং চৎপগী খুদোংচাবা ফংখি অমসুং আই.আই.পি.এ.না ইন্দো-চাইনা বোর্দরগী চয়েৎনবা, ইন্দো-পাকিস্তানগী মরী, মিসন কর্ময়োগি অমসুং এফ.আর.এ.সি. স্ত্রেতেজী, ন্যু ইন্দিয়া পোলিসী অসিনচিংবশিং অসিগা য়াম্না মরী লৈনবা হীরমশিংগী মতাংদা অখন্নবা লেকচরশিং অমসুং তোকশিং শিনখি, মসিনা ৪৬শুবা এ.পি.পি.পি.এ.গী পার্তিসিপেন্তশিংগী ৱাখল-লৌশিং হেনগৎহনখি।
এ.পি.পি.পি.এ. কোর্স অসি ১৯৭৫তা হৌদোকখি অমসুং মসি ময়াই ওইবা থাক্কী সিভিল সর্বেন্তশিং অমসুং দিফেন্স ফোর্স ওফিসরশিংগীদমক্তা দিজাইন তৌখিবা মিদ করিয়র ত্রেনিং সেগমেন্ততা অসিগুম্বা মখলগী খ্বাইদগী অহানবা ওইখি। ১৯৭৫তগী হৌজিক ফাওবদা ওফিসর ১৬০০ মুক্না মসিগী কোর্স অসি য়াওখি অমসুং মসিগী প্রোগ্রাম অসি আই.আই.পি.এ.গী য়াম্না মরু মরু ওইবা প্রোগ্রাম ওইদুনা লাকখি।
এ.পি.পি.পি.এ.না ময়াই ওইবা থাক্কী ওফিসরশিংদা হেন্না মথৌদাং মশক খঙবা লুচিংবশিং অমসুং ৱারেপ লৌবা ফমশিংগীদমক্তা মখোয়বু শেম-শানবগীদমক্তা কান্নবা হীরমশীংগী কয়া অমদা থবক তৌরি। মসিনা পব্লিক এদমিনিস্ত্রেশন, ফাইনান্স, দিজিতেল গোবর্নেন্স, সাইবর সেকয়ুরিতী, এগ্রিকলচর ইকোনোমিক্স, অর্বান গোবর্নেন্স অমসুং কঞ্জুমর প্রোতেক্সনদগী হৌরগা এনভাইরনমেন্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জতা অমসুং সোসিয়েল সীস্তেমশিং ফাওবগী মোদ্যুলশিংগী মখল কয়া অমা য়াওরি।
দি.ও.পি.তি.গী এদিস্নেল সেক্রেতরী, রাশ্মি চৌধরী, আই.আই.পি.এ.গী দাইরেক্তর জেনরেল, এস.এন. ত্রিপাথি, আই.আই.পি.এ.গী রেজিস্ত্রার অমিতাব রঞ্জন, আই.আই.পি.এ.গী ফেকল্তী অমসুং ওফিসরশিং অমসুং ৪৬ অমসুং ৪৭শুবা এ.পি.পি.পি.এ. কোর্সকী পার্তিসিপেন্তশিং পুম্নমক্না কনভোকেশন সেরেমোনী অদুদা শরুক য়াখি।