ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କରୋନା ଟିକାକରଣର ସଦ୍ୟତମ ସ୍ଥିତି
08 APR 2022 9:13AM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶରୁ କରୋନା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବିନାମୂଲ୍ୟରେ ଟିକାଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗତ ୨୦୨୧ ଜାନୁଆରୀ ୧୬ ତାରିଖରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଟିକାଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସେହିବର୍ଷ ଜୁନ ୨୧ ତାରିଖଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି ନିଶୁଳ୍କ ଟିକାଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଟିକାର ସୁଲଭତା, ଟିକାର ଆଗତୁରା ସଂଗ୍ରହ, ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡିକୁ ଯୋଗାଇ ଦେବା ନିମିତ୍ତ ଉନ୍ନତ ଧରଣର ଯୋଜନା ଏବଂ ଟିକା ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରାଯିବା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିଥାଏ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏ ଦିଗରେ ତତ୍ପର ଅଛନ୍ତି ।
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଟିକାକରଣ ନିମିତ୍ତି ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଓ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ଯୋଗାଇ ଦେବା ନିମିତ୍ତ ସାର୍ବଜନୀନ ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଟିକାକରଣରେ ଉତ୍ପାଦକ ମାନଙ୍କଠାରୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୭୫ ଶତାଂଶ ନିଶୁଳ୍କ ବିତରଣ ନିମିତ୍ତ ସଂଗ୍ରହ କରୁଛନ୍ତି ।
ଏପ୍ରିଲ ୮ ତାରିଖ ସକାଳ ୭ଟା ସୁଦ୍ଧା ୧,୮୭,୦୩,୪୫,୦୯୫ ଡୋଜ ଟିକା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡିକୁ ଯୋଗାଇ ଦେଲେଣି । ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ ୧୬,୩୬,୧୧,୩୧୬ ଡୋଜ ଟିକା ଏବେ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଓ ରାଜ୍ୟ ମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ରହିଛି । ଏହି ଟିକା ସେଠାରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଉଛି ।

Ministry of Health and Family Welfare
Update on COVID-19 Vaccine Availability in States/UTs
More than 187.03 Crore vaccine doses provided to States/UTs
More than 16.36 Crore balance and unutilized vaccine doses still available with States/UTs
08 APR 2022 9:13AM by PIB Delhi
The Union Government is committed to accelerating the pace and expanding the scope of COVID-19 vaccination throughout the country. The nationwide COVID 19 vaccination started on 16th January 2021. The new phase of universalization of COVID-19 vaccination commenced from 21st June 2021. The vaccination drive has been ramped up through availability of more vaccines, advance visibility of vaccine availability to States and UTs for enabling better planning by them, and streamlining the vaccine supply chain.
As part of the nationwide vaccination drive, Government of India has been supporting the States and UTs by providing them COVID Vaccines free of cost. In the new phase of the universalization of the COVID19 vaccination drive, the Union Government will procure and supply (free of cost) 75% of the vaccines being produced by the vaccine manufacturers in the country to States and UTs.
VACCINE DOSES
(As on 8th April 2022)
SUPPLIED
1,87,03,45,095
BALANCE AVAILABLE
16,36,11,316
More than 187.03 crore (1,87,03,45,095) vaccine doses have been provided to States/UTs so far through Govt. of India (free of cost channel) and through direct state procurement category.
More than 16.36 Cr (16,36,11,316) balance and unutilized COVID Vaccine doses are still available with the States/UTs to be administered.