অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
প্রোজেক্ত তাইগরগিদমক্তা ফন্দশিং
28 MAR 2022 5:22PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা লৈরিবা তাইগর রিজার্বশিং অমসুং মসিগী রিজার্বশিং অসিগি মখাদা কোল্লিবা অপিনবা এরিয়া (রাজ্যগী মতুং ইন্না) অদু এনেক্সচর-Iদা য়াওরি।
নেস্নেল তাইগর কঞ্জার্বেশন ওথোরিতীনা সুনাবেদা ৱাইল্দ লাইফ সেঙ্কচুৱারী, এম.এম. হিলস ৱাইল্দ লাইফ সেঙ্কচুৱারী, রামগর বিশধারি ৱাইল্দ লাইফ সেঙ্কচুৱারী অমসুং গুরু ঘাসিদাস নেস্নেল পার্ক অমসুং তামোর পিংলা ৱাইল্দ লাইফ সেঙ্কচুৱারীবু তাইগর রিজার্ব ওইনা লাউথোক্নবগী অয়াবা পীখ্রে। রাতাপানি ৱাইল্দ লাইফ সেঙ্কচুৱারী, দিবাং ৱাইল্দ লাইফ সেঙ্কচুৱারী অমসুং কাইমুর ৱাইল্দ লাইফ সেঙ্কচুৱারীবু তাইগর রিজার্ব ওইনা লাউথোক্নবগীদমক্তা নেস্নেল তাইগর কঞ্জার্বেশন ওথোরিতীনা ইন-প্রিন্সিপল এপ্রুভল পীখ্রে।
লমলক্তা কৈশিংগী পুনশি অসি চাংচত্তা অনম্বনা ১০-১২নি অমসুং ম্শাগী ওইবা ইকোসীস্তেমগী ফেক্তরশিং খুদম ওইনা চহি লিশিল্লকপা, লাইনা, মখোয় মশেলগী মরক্তা খৎনবা, মৈনা চিংবা, লাং থাক্তুনা ফাখিবা, ঈরাক্নবা, লম্বি, রেলনা থোম্বা অসিনচিংবশিং অমসুং কৈ য়াওনা অচৌবা হৌদোংগী থারশিংদা থেংনবা ইনফেন্ত মোর্তেলিতী রেত য়াম্না ৱাংবা অসিনা কৈ অয়াম্বা শিখিবগী চাউরবা মরম অমা ওইরি। রাজ্যশিংনা থাগৎলকপা রিপোর্তকী মতুং ইন্না, চহি ২০২১দা কৈশিং শিখিবগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু এনেক্সচর-IIদা পীরি।
হৌজিক চৎথরিবা কেন্দ্রনা স্পোনসর তৌবা প্রোজেক্ত তাইগরগী স্কীমগী মখাদা হৌখিবা চহি অঊম অমসুং চৎলিবা চহি অসিগীদমক্তা খাইদোকখিবা বজেতকী অকুপ্পা মরোলশিং অদু মখাদা পীরি:
চহি
খাইদোকখিবা বজেত
(লুপা করোরদা)
২০১৮-১৯
৩৫০.০০
২০১৯-২০
২৮২.৫৭
২০২০-২১
১৯৫.০০
২০২১-২২
২২০.০০
রাজ্যশিংনা থাগৎলকখিবা রিপোর্ত অদুগী মতুং ইন্না, হৌখিবা চহি অহুম অসিগী মনুংদা কৈনা শোকহনবদগী শিখিবা মীশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু এনেক্সচর-IIIদা পীরি।
মীওইবা অমসুং লমলক্কী শা-উচেকশিংগী মরক্তা অসোক-অপন নংবগী থৌদোক অসি হন্থহন্নবা, গাইদলাইনশিং অমসুং স্তেন্দার্দ ওপরেতিং প্রোদসিজর অদু নেস্নেল তাইগর কঞ্জার্বেশন ওথোরিতীগী খুত্থাংদা কেন্দ্র সরকারনা থৌকখ্রে। হৌজিক-হৌজিক চৎথরিবা কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা প্রোজেক্ত তাইগরগী স্কীম অসিগী মখাদা ইন্তর আলিয়া এক্স গ্রেসিয়া বাওনা অমসুং মীওইবা অমসুং লমলক্কী শা-উচেকশিংগী মরক্তা চয়েৎনবালৈরিবা অসি হন্থহন্নবগীদমক্তা স্তাফকী কেপাসিতী বিল্দিংগীদমক্তা শেলগী ওইবা মতেং কাইথখ্রে।
ভারত সরকারনা, নেস্নেল তাইগর কঞ্জার্বেশন ওথোরিতীনাগি খুত্থাংদা মাইকৈ অহুম লোংবা লাল্লোং অমা মীওইবা অমসুং কৈগী মরক্তা য়েৎশিন্নবা অসি থিংনবা লৌখৎখিবা থবকশিং অদু মখাদা পীরি:-
- মেতরিয়েল অমসুং লোজিস্তিক সপোর্ত: সোর্স এরিয়াশিংদগী কৈশিং চৎথোকখিবা অদু থিংনবা ইনফ্রস্ত্রকচর অমসুং মেতরিবেলগী মতাংদা কেপাসিতী কয়া লৈনবগীদমক্তা তাইগর রিজার্বশিং অসিদা হৌজিক চৎথরিবা কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা প্রোজেক্ত তাইগরগী স্কীমগী খুত্থাংদা শেলগী তেংবাং পীবা। ৱাইলদ লাইফ (প্রোতেক্সন) এক্ত, ১৯৭২গী সেক্সন ৩৮ Vকী মখাদা মেন্দেত ওইহনখ্রবা ময়াম পুম্নমক য়াওবা তাইগর কঞ্জার্বেশন প্লান (তি.সি.পি.)দগী ওইরকপা চহি খুদিংগী এন্যুৱল প্লান ওফ ওপরেশন (এ.পি.ও.)গী খুত্থাংদা তাইগর রিজার্বশিংনা হায়রিবশিং অসি থাংগৎখি। ইন্তর আলিয়া, থবক-থৌওশিং খুদম ওইনা এক্স-গ্রেসিয়া অমসুং কমপেন্সেশন পীবা, মতম মতমগী মতুং ইন্না মীয়ামদা খঙহন্নবা এৱেয়রনেস কেমপেনশিং চৎথবা, মীওইবা অমসুং শা-উচেকশিংগী মরক্তা চয়েৎনবা অসিগী মতাংদা মীয়ামদা লমজিংবা অমসুং তাকপা, মীদিয়া মখল কয়াগী থোংদা ই-পাউশিং পীবা, ইম্মোবিলাইজেশন ইক্যুইপমেন্ত, দ্রগশিং লৈবা, চয়েৎনবা থৌদোকশিংবু য়েংশিন্নবা ফোরেস্ত স্তাফশিংগী ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং তৌবগী ৱাফম অসি থাংগৎখি।
- হেবিতেত্তা খুৎ থিংজিনবা থিংবা: তাইগর রিজার্বশিংদা লৈরিবা কৈশিং থম্বা ঙম্বগী কেপাসিতী অদুদা য়ুমফম ওইরগা ময়াম পুম্বা য়াওরবা তি.সি.পি. অমগী খুত্থাংদা হেবিতেত্তা খুৎ থিংজিনবা অসি থিংবা। করিগুম্বা কৈগী মশিং অদু থম্বা য়াবগী কেপাসিতীগী থাক্তা খক্তমক লৈবা তারবদি, কৈ য়াওনা লমলক্কী শা-উচেকশিংনা কাহেন্না স্পিল ওভর লৈতনবা হেবিতেত্তা খুৎ থিংজিনবা অসি য়ারিবমখৈ তোরোইদবনি মরমদি মসিনা মীওইবা অমসুং শা-উচেকশিংগী মরক্তা চয়েৎনবা অসি লৈহল্লোই। মখাতানা তাইগর রিজার্বকী বফর এরিয়াশিংদা, হেবিতেত্তা খুৎ থিংজিনবা থিংদুনা কৈনা মরু ওইনা তাবা মফমশিংদা অতোপ্পা হেবিতেত এরিয়া শিংদা খকক্তমক শন্দোরকপা ঙম্নবা থম্বা।
- স্তেন্দার্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (এস.ও.পি.শিং): নেস্নেল তাওগর কঞ্জার্বেশন ওথোরিতীনা মীঅমসুং শাশিংগী মরক্তা চয়েৎনবা লৈতনবা মখাগী এস.ও.পি. অহুম অসি থোকখি, হায়রিবশিং অসি পব্লিক দোমেনদা ফংঙি:
- মী নম্না তাবা মফমশিংদা কৈশিং হায়দোরকপনা মরম ওইরগা থোরকপা ইমর্জেন্সী অদুবু য়েংশিন্নবা
- অরোইবা শা-শনশিংদা কৈনা শরাক তম্বা মতমদা য়েংশিন্নবা
- লেন্দস্কেপ লেভেলদা সোর্সতগী কৈশিং রিহেবিলিতেশন তৌবগী মাইকৈদা এক্তিব মেনেজমেন্ত তৌবা।
এস.ও.পি. অহুম অসিদা কৈ চাইথোকপা, কৈনা অয়োকপা শা-শনশিং হাৎপা শেন্নবা, সোর্স এরিয়াদা চয়েৎনবা লৈতনবা সোর্স এরিয়াশিংদগী কৈশিং অদু কৈগী দেন্সিতী নেম্বা মফমদা রিলোকেত তৌবা, হায়রিবা ৱাফমশিং অসি য়াওরি।
ৱাইল্দ লাইফ হেবিতেতকী ক্বালিতী হেনগৎহন্নবগীদমক্তা তাইগর কঞ্জার্বেশন প্লানশিংগী মতুং ইন্না মথৌ তাবা অমসুং মফমগা অকক্নবা মেনেজমেন্ত ইন্তরভেন্সনশিং তৌরি, মসিগীদমক্তা হৌজিক চৎথরিবা কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা প্রোজেক্ত তাইগরগী স্কীম অসিগী মখাদা ফন্দিং থাদরি।
মসিগী ই-পাউ অসি লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্তকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী রামেস্বর তেলিনা ঙসি লোক সভাদা পীখি।
এনেক্সচর-I
এরিয়াগা লোইননা তাইগর রিজার্বশিংগী লিস্ত
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্য
তাইগর রিজার্বকী মমিং
অপুনবা এরিয়া
(স্ক্যার কিলোমিতরদা)
১
অন্ধ্র প্রদেশ
নাগর্জুনা স্রিসাইলম
৩২৯৬.৩১
২
অরুনাচল প্রদেশ
নমদফা
২০৫২.৮২
৩
অরুনাচল প্রদেশ
পক্কে
১১৯৮.৪৫
৪
অরুনাচল প্রদেশ
কমলাং
৭৮৩.০০
৫
অসাম
মানস
২৮৩৭.১০
৬
অসাম
নামেরি
৪৬৪.০০
৭
অসাম
কাজিরঙ্গা
১১৭৩.৫৮
৮
অসাম
ওরাং
৪৯২.৪৬
৯
বিহার
বালমিকি
৮৯৯.৩৮
১০
ছত্তিসগর
উদন্তি-সিতানদি
১৮৪২.৫৪
১১
ছত্তিসগর
অচানকমার
৯১৪.০২
১২
ছত্তিসগর
ইন্দরবতি
২৭৯৯.০৭
১৩
ঝারখন্দ
পালামাউ
১১২৯.৯৩
১৪
কর্নাতকা
বন্দিপুর
১৪৫৬.৩০
১৫
কর্নাতকা
ভদ্রা
১০৬৪.২৯
১৬
কর্নাতকা
কালি (দন্দেলি-অন্সি)
১০৯৭.৫১
১৭
কর্নাতকা
নগারাহোলে
১২০৫.৭৬
১৮
কর্নাতকা
বিলিগিরি রঙ্গনাথা তেম্পল
৫৭৪.৮২
১৯
কেরলা
পেরিয়ার
৯২৫.০০
২০
কেরলা
পারম্বিকুলম
৬৪৩.৬৬
২১
মধ্য প্রদেশ
কান্হা
২০৫১.৭৯
২২
মধ্য প্রদেশ
পেঞ্চ
১১৭৯.৬৩
২৩
মধ্য প্রদেশ
বন্ধবগাহ
১৫৩৬.৯৪
২৪
মধ্য প্রদেশ
পন্না
১৫৯৮.১০
২৫
মধ্য প্রদেশ
সতপুরা
২১৩৩.৩১
২৬
মধ্য প্রদেশ
সঞ্জয়-ধুব্রি
১৬৭৪.৫০
২৭
মহারাস্ত্র
মেলঘাত
২৭৬৮.৫২
২৮
মহারাস্ত্র
তাদোভা-অন্ধরি
১৭২৭.৫৯
২৯
মহারাস্ত্র
পেঞ্চ
৭৪১.২২
৩০
মহারাস্ত্র
সাহয়াদ্রি
১১৬৫.৫৭
৩১
মহারাস্ত্র
নৱেগাওন-নাগজিরা
১৮৯৪.৯৪
৩২
মহারাস্ত্র
বোর
৮১৬.২৭
৩৩
মিজোরাম
দম্পা
৯৮৮.০০
৩৪
ওরিশা
সিমিলিপাল
২৭৫০.০০
৩৫
ওরিশা
সতকোসিয়া
৯৬৩.৮৭
৩৬
রাজস্থান
রানথম্বোর
১৪১১.২৯
৩৭
রাজস্থান
সারিস্কা
১২১৩.৩৪
৩৮
রাজস্থান
মুকন্দ্রা হিলস
৭৫৯.৯৯
৩৯
তামিল নাদু
কালাকদ-মুন্দনথুরাই
১৬০১.৫৪
৪০
তামিল নাদু
মুদুমালাই
৬৮৮.৫৯
৪১
তামিল নাদু
সত্যামঙ্গলম
১৪০৮.৪০
৪২
তামিল নাদু
অনামলাই
১৪৭৯.৮৭
৪৩
তামিল নাদু
স্রিবিল্লিপুথুর মেগামলাই
১০১৬.৫৬
৪৪
তেলঙ্গনা
কাৱল
২০১৫.৪৪
৪৫
তেলঙ্গনা
অম্রাবাদ
২৬১১.৩৯
৪৬
উত্তর প্রদেশ
দুধৱা
২২০১.৭৭
৪৭
উত্তর প্রদেশ
পিলিভিত
৭৩০.২৫
৪৮
উত্তরাখন্দ
কোর্বেত
১২৮৮.৩১
উত্তর প্রদেশ
আমনগাহ
(কোর্বেত তি.আর.গী বফর)
৮০.৬০
৪৯
উত্তরাখন্দ
রাজাজি
১০৭৫.১৭
৫০
ৱেস্ত বেঙ্গল
সুন্দরবন্স
২৫৮৪.৮৯
৫১
ৱেস্ত বেঙ্গল
বুক্সা
৭৫৭.৯০
অপুনবা
৭৩৭৬৫.৫৭
এনেক্সচর-II
রাজ্যশিংনা থাগৎলকপা রিপোর্তকী মতুং ইন্না, চহি ২০২১গী মনুংদা কৈ শিখিবশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
রাজ্য
চহি ২০২১
অন্ধ্র প্রদেশ
১
অরুনাচল প্রদেশ
০
অসাম
৬
বিহার
৪
ছত্তিসগর
৪
দিল্লী
০
গোৱা
০
গুজরাত
০
ঝারখন্দ
০
কর্নাতকা
১৫
কেরলা
৬
মধ্য প্রদেশ
৪২
মহারাস্ত্র
২৭
নাগালেন্দ
০
ওরিশা
০
রাজস্থান
১
তামিল নাদু
৪
তেলঙ্গনা
৪
উত্তর প্রদেশ
৯
উত্তরাখন্দ
৩
ৱেস্ত বেঙ্গল
১
Total
১২৭
এনেক্সচর-III
রাজ্যশিংনা থাগৎলকপা রিপোর্তকী মতুং কৈনা শোকহনবনা মরম ওইরগা শিখিবা মীশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং (রাজ্যগী মতুং ইন্না)
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্য
২০১৮
২০১৯
২০২০
২০২১
(২০২১গী জুন ফাওবা )
অপুনবা
১
অন্ধ্র প্রদেশ
০
০
০
০
০
২
অরুনাচল প্রদেশ
০
০
০
০
০
৩
অসাম
১
০
০
০
২
৪
বিহার
০
০
১
৩
১
৫
ছত্তিসগর
০
০
০
০
০
৬
ঝারখন্দ
০
০
০
০
০
৭
কর্নাতকা
১
৪
০
০
৫
৮
কেরলা
০
০
১
০
১
৯
মধ্য প্রদেশ
২
১
৬
০
১৪
১০
মহারাস্ত্র
২
২৬
২৫
৫
৬০
১১
মিজোরাম
০
০
০
০
০
১২
ওরিশা
২
০
০
০
২
১৩
রাজস্থান
২
৫
০
০
৭
১৪
তামিল নাদু
০
০
১
০
১
১৫
তেলঙ্গনা
০
০
২
০
২
১৬
উত্তর প্রদেশ
৫
৮
৪
৫
৩৬
১৭
উত্তরাখন্দ
১
৩
০
১
৪
১৮
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৫
৩
৪
০
৩৪
চহি মতুং ইন্না অপুনবা মশিং
৩১
৫০
৪৪
১৪
১৬৯

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Funds for Project Tiger
28 MAR 2022 5:22PM by PIB Delhi
The number of tiger reserves and the total area conserved under these reserves in the country (State-wise) is at Annexure-I.
Approval of National Tiger Conservation Authority has been accorded to Sunabeda Wildlife Sanctuary, MM Hills Wildlife Sanctuary, Ramgarh Vishdhari Wildlife Sanctuary and Guru Ghasidas National Park & Tamor Pingla Wildlife Sanctuary for declaration as Tiger Reserve. In-principle approval has been given by the National Tiger Conservation Authority to Ratapani Wildlife Sanctuary, Dibang Wildlife Sanctuary and Kaimur Wildlife Sanctuary for declaration as Tiger Reserve.
The average life span of the tigers in the wild is generally 10-12 years and in natural ecosystem factors like old age, diseases, internecine fights, electrocution, snaring, drowning, road, rail hits etc. and a very high infant mortality observed in big cats, including tigers, accounts for majority of tiger deaths. As reported by States, the details of tiger mortality in the year 2021 are at Annexure-II.
Details of budget allocation under the ongoing Centrally Sponsored Scheme of Project Tiger for the last three years and current year are as below:
Year
Budget allocated
(Rs In Crore)
2018-19
350.00
2019-20
282.57
2020-21
195.00
2021-22
220.00
As reported by States, details of human deaths (State-wise) due to tiger attack during last three years are at Annexure-III.
To reduce the incidents of human-wildlife conflict, guidelines and Standard Operating Procedure have been issued by the Central Government through the National Tiger Conservation Authority. Under the ongoing Centrally Sponsored Scheme of Project Tiger funding assistance is provided which inter alia including ex-gratia and capacity building of staff for mitigating human-wildlife conflicts.
The Government of India, through the National Tiger Conservation Authority, has advocated a three pronged strategy to manage human-tiger negative interactions as follows:-
1. Material and logistical support: Funding support through the ongoing Centrally Sponsored Scheme of Project Tiger, is provided to tiger reserves for acquiring capacity in terms of infrastructure and material, to deal with tigers dispersing out of source areas. These are solicited by tiger reserves through an Annual Plan of Operation (APO) every year which stems out from an overarching Tiger Conservation Plan (TCP), mandated under Section 38 V of the Wildlife (Protection) Act, 1972. Inter alia, activities such as payment of ex-gratia and compensation, periodic awareness campaigns to sensitize, guide and advise the general populace on man-animal conflict, dissemination of information through various forms of media, procurement of immobilization equipment, drugs, training and capacity building of forest staff to deal with conflict events are generally solicited.
2. Restricting habitat interventions: Based on the carrying capacity of tigers in a tiger reserve, habitat interventions are restricted through an overarching TCP. In case tiger numbers are at carrying capacity levels, it is advised that habitat interventions should be limited so that there is no excessive spill over of wildlife including tigers thereby minimizing man-animal conflict. Further, in buffer areas around tiger reserves, habitat interventions are restricted such that they are sub-optimal vis-à-vis the core/critical tiger habitat areas, judicious enough to facilitate dispersal to other rich habitat areas only.
3. Standard Operating Procedure (SOPs): The National Tiger Conservation Authority has issued following three SOPs to deal with human-animal conflict, which are available in public domain:
1. To deal with emergency arising due to straying of tigers in human dominated landscapes
2. To deal with tiger depredation on livestock
3. For active management towards rehabilitation of tigers from source areas at the landscape level.
The three SOPs inter alia include the issue of managing dispersing tigers, managing livestock kills so as to reduce conflict as well as relocating tigers from source areas to areas where density of tiger is low, so that conflict in rich source areas does not occur.
Also as per Tiger Conservation Plans need based and site-specific management interventions are done for improving quality of wildlife habitat for which funding is provided under the ongoing Centrally Sponsored Scheme of Project Tiger.
This information was given by Shri Rameswar Teli, Minister of State, Ministry of Labour & Employment in Lok Sabha today.
Annexure-I
List of Tiger Reserves alongwith their area
S. No.
State
Name of Tiger Reserve
Total area
(In Sq.Kms)
1
Andhra Pradesh
Nagarjunsagar Srisailam
3296.31
2
Arunachal Pradesh
Namdapha
2052.82
3
Arunachal Pradesh
Pakke
1198.45
4
Arunachal Pradesh
Kamlang
783.00
5
Assam
Manas
2837.10
6
Assam
Nameri
464.00
7
Assam
Kaziranga
1173.58
8
Assam
Orang
492.46
9
Bihar
Valmiki
899.38
10
Chhattisgarh
Udanti-Sitanadi
1842.54
11
Chhattisgarh
Achanakmar
914.02
12
Chhattisgarh
Indravati
2799.07
13
Jharkhand
Palamau
1129.93
14
Karnataka
Bandipur
1456.30
15
Karnataka
Bhadra
1064.29
16
Karnataka
Kali (Dandeli-Anshi)
1097.51
17
Karnataka
Nagarahole
1205.76
18
Karnataka
Biligiri Ranganatha Temple
574.82
19
Kerala
Periyar
925.00
20
Kerala
Parambikulam
643.66
21
Madhya Pradesh
Kanha
2051.79
22
Madhya Pradesh
Pench
1179.63
23
Madhya Pradesh
Bandhavgarh
1536.94
24
Madhya Pradesh
Panna
1598.10
25
Madhya Pradesh
Satpura
2133.31
26
Madhya Pradesh
Sanjay-Dubri
1674.50
27
Maharashtra
Melghat
2768.52
28
Maharashtra
Tadoba-Andhari
1727.59
29
Maharashtra
Pench
741.22
30
Maharashtra
Sahyadri
1165.57
31
Maharashtra
Nawegaon-Nagzira
1894.94
32
Maharashtra
Bor
816.27
33
Mizoram
Dampa
988.00
34
Odisha
Similipal
2750.00
35
Odisha
Satkosia
963.87
36
Rajasthan
Ranthambore
1411.29
37
Rajasthan
Sariska
1213.34
38
Rajasthan
Mukandra Hills
759.99
39
Tamil Nadu
Kalakad-Mundanthurai
1601.54
40
Tamil Nadu
Mudumalai
688.59
41
Tamil Nadu
Sathyamangalam
1408.40
42
Tamil Nadu
Anamalai
1479.87
43
Tamil Nadu
Srivilliputhur Megamalai
1016.56
44
Telangana
Kawal
2015.44
45
Telangana
Amrabad
2611.39
46
Uttar Pradesh
Dudhwa
2201.77
47
Uttar Pradesh
Pilibhit
730.25
48
Uttarakhand
Corbett
1288.31
Uttar Pradesh
Amangarh
(buffer of Corbett TR)
80.60
49
Uttarakhand
Rajaji
1075.17
50
West Bengal
Sunderbans
2584.89
51
West Bengal
Buxa
757.90
Total
73765.57
Annexure-II
As reported by States, details of tiger mortality during the year 2021
State
Year 2021
Andhra Pradesh
1
Arunachal Pradesh
0
Assam
6
Bihar
4
Chhattisgarh
4
Delhi
0
Goa
0
Gujarat
0
Jharkhand
0
Karnataka
15
Kerala
6
Madhya Pradesh
42
Maharashtra
27
Nagaland
0
Odisha
0
Rajasthan
1
Tamil Nadu
4
Telangana
4
Uttar Pradesh
9
Uttarakhand
3
West Bengal
1
Total
127
Annexure-III
Details of Human deaths by tiger attack as reported by States (State-wise)
S.No.
State
2018
2019
2020
2021
(upto June 2021)
Total
1
Andhra Pradesh
0
0
0
0
0
2
Arunachal Pradesh
0
0
0
0
0
3
Assam
1
0
0
0
2
4
Bihar
0
0
1
3
1
5
Chhattisgarh
0
0
0
0
0
6
Jharkhand
0
0
0
0
0
7
Karnataka
1
4
0
0
5
8
Kerala
0
0
1
0
1
9
Madhya Pradesh
2
1
6
0
14
10
Maharashtra
2
26
25
5
60
11
Mizoram
0
0
0
0
0
12
Orissa
2
0
0
0
2
13
Rajasthan
2
5
0
0
7
14
Tamil Nadu
0
0
1
0
1
15
Telangana
0
0
2
0
2
16
Uttar Pradesh
5
8
4
5
36
17
Uttarakhand
1
3
0
1
4
18
West Bengal
15
3
4
0
34
Year wise total
31
50
44
14
169