অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস., দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দোনর) মন্ত্রালয়না থাক অমদা লৈনবা পুন্সি মহিং অমগীদমক হাপ্পা অৱাং-নোংপোক লমদমগী নারী শক্তি মপাঙ্গল কনখৎহনবা
28 MAR 2022 6:19PM by PIB Imphal
ফৌ অসি ভারত্তা য়াম্না থাবা মহৈ-মরোংগী মনুংদা অমনি; হায়রিবা অসি অৱাং-নোংপোক্কী মপুং ওইবা শরুক্তা মরুওইবা চিঞ্জাক অমসুনি। থায়নগী চৎনবী খুৎনা থাবা অমসুং লোকপা হৌজিকসু অদুমক চৎনরি। মখোয় অসি পাৎকা নক্না লৈবা মফমদগী অৱাংবা চীংগী চীংমাইদা থায়নদগী চৎনরক্লবা ইরমদমগী ওইবা ফৌ থারি অমসুং মসিনা মখোয়গী চিঞ্জাক অমসুং পুন্সি মহিংগীদমক চৎথনরি।
শ্রীমতি অর্জুন পুদি চাক্মা, অরুনাচল প্রদেশকী, দিয়ুনদা লৈবা, জ্যোৎস্নাপুর II খুঙ্গংগী, উজেবোং এন.এ.আর.এম.জি.দা লৈবা শ্রী চিত্রা বহু চাক্মাগী মচানুপীনি। ইমুং-মনুংগী মরমদগী ময়ুম লৈতবা অমা ওইরি। ইমুংগী শেন্মিৎলোনগী ফিভম অসি অদুক্কী মতিক হায়নিংঙাই লৈতনা ৱাখি। হেন্না শাফবা পুন্সি মহিংগী আশা অমত্তা য়াওদনা, মহাক্কী পুন্সি অসি খুদোংথিবা অমা ওইখি। থা অমগী মতুংদা, মহাক্কী মরী-মতাশিংনা য়ুম মচা অমা শান্ননবা মতেং পাংবিখি।
লুখ্রাবী ওইবা অমসুং মথন্তা শেল তানবা ওইবনা, মহাক্না মহাক্কী ইমুং পুবদা য়াম্না অৱাবা অমা ওইখি। মহাক্না নোংমগী খুৎশুমলদা থবক শুবা হৌখি, অমদি নোংমদা শুপ্নতগী লুপা ১০০/- নত্ত্রগা ১৫০/- খক্তমক শিজিন্নবা কোন্নদনা তানখি। পৈশা খরা অসিনা, মহাক্না মহাক্কী ইমুং-মনুংগী অৱাৎ-অপা মেনবা কোন্নরমদে।
এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস.না ২০১৮দা খুঙ্গং অসিদা লাকপদগী, উজেবোং এন.এ.আর.এম.জি.দগী এন.এ.আর.এম.জি.গী মেম্বর খুদিংমক্না এন.ই.আর.সি.আর.এম.এস. থবক-থৌরমশিংগী মখাদা লুপা ৩৮০০০/-গী শেনফম ওইবা চেংগী মিল (স্কেল মচা) অমা মঙোন্দা মতেং পাংবা য়ানখি।
চেংগী মিল অসিদগী মহাক্কী থাগী ইনকম অসি থা অমদা লুপা ৬,০০০/- ওইরি। মহাক্না মহাক্কী মচানুপী অনি মখোয়বু স্কুল থাবা অমসুং ইমুং-মনুংগী মতেং পাংলি। মহাক হৌজিক্তি হিংবদা ফিভম চানা লৈরে অমসুং মহাক্কী ব্যুজিনেস অসিবু চাউথোক্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরী।

Ministry of Development of North-East Region
Strengthening Nari Shakti of North East Regional for A Sustainable Livelihood Implemented by Nercrms, Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER).
28 MAR 2022 6:19PM by PIB Delhi
Rice is one of the most cultivated grain crops in India; it is also the staple diet of a major part of the North East. The traditional hand method of cultivation and harvesting is still practiced. They range from low-lying lake areas to sloppy land of high hills in different rice growing seasons by adopting their age-old indigenous rice growing methods and practices for their food and livelihood.
Smt. Arjun Pudi Chakma, D/o of Shri Chitra Bahu Chakma, Ujebong NaRMG, Village Jyotsnapur II, Diyun, Arunachal Pradesh. Due to family issues became homeless. The economic status of the family was inseparable. Without any hope for a better life, her life was in jeopardy. After one month, her relatives helped her build a small house.
Being a single mother and the sole breadwinner, she has endured a lot of hardship to support her family. She started working as a daily wage, earning a meagre amount of Rs 100/- or Rs 150/-only per day. With such an acute amount of money, she was unable to take care of her family's basic needs.
When NERCRMS came to light in the village in the year 2018, all the NaRMG members from Ujebong NaRMG agreed to support her with a rice mill (small scale) under NERCRMS activity at a cost of Rs. 38000/-.
Her monthly income from the rice mill is Rs 6,000/-per month. She supports her two daughters for their schooling and family livelihood. She now has a decent standard of living and is continuously looking for ways to expand her business.