|
জল শক্তি মন্ত্রালয়
অফবা ঈশিং ফংদবা
28 MAR 2022 2:43PM by PIB Imphal
ইং কুমজা ২০১৯দগী হৌনা ভারত সরকারনা রাজ্যশিংগা লোয়ননা চুংশিন্নদুনা ২০২৪ ফাওবদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা থক্নবা অফবা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা প্রোবিজনশিং লৈহন্নবা জল জীবন মিসন (জে.জে.এম.) – হর ঘর জল ইমপ্লিমেন্ত তৌরি।
জল জীবন মিসন লাউথোকখিবা মতমদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ১৮.৯৩গী মনুংদা, য়ুমথোং করোর ৩.২৩ (১%)না তোতি ঈশিং ফংই হায়না রিপোর্ত তৌরকখি। হৌজিক ফাওবদা, হৌখিবা চহি অনি তঙ্খাই অসিদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ৬.০৩ (৩১.২১%)দা তোতি ঈশিং ফংহনবা ঙমখ্রে। অসুম্না হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ১৯.৩২গী মনুংদা য়ুমথোং করোর ৯.২৬ (৪৭.৯৭%)দা মখোয়গী য়ুমশিংদা তোতি ঈশিংগী সপ্লাই তৌহনখ্রে হায়না রিপোর্ত তৌরকখি। The রাজ্য/য়ু-তিশিংগী ওইবা অকুপ্পা মরোল এনেক্সর -I দা পীরি।
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা রিপোর্ত তৌরকপগী মতুং ইন্না ২৪.০৩.২০২২ ফাওবদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী মফম লাখ ১৭.০২গী মনুংদা মীশিং ৭৮.০৬% লৈবা মফম ১৩.২৫(৭.৮৯%)দা লিতর পর কেপিতা পর দে (এল.পি.সি.দি.) ৪০ হেনবা সপ্লাই লেবেল অমসুং রিজনেল দিস্তেন্স অমদা সোর্সশিং লৈবগা লোয়ননা এল.পি.সি.দি. ৪০দগী তাবা সপ্লাই লেবেলগা লোয়ননা মীশিং ২০.৫৭% লৈবা মফম ৩.৪৭ লাখ (২০.৩৮%)দা থবক্নবা অফবা ঈশিংগী প্রোবিসন ফংহনবা ঙমখ্রে অমসুং মীশিং ১.৩৭% লৈবা খুঙ্গংগী মফম লাখ ০.২৯ (১.৭৩%)দা থক্নবা ঈশিংগী সোর্সশিংদা ঈশিংগী ক্বালিতীগী ইস্যুশিং লৈ হায়না রিপোর্ত তৌরি।
২০১৯-২০দা, মিসন অসিগীদমক লুপা করোর ১০,০০০.৬৬ এলোকেৎ তৌখি অমসুং অপুনবা শেনফম অসি শীজিন্নখ্রে। মসিগা মান্ননা, ২০২০-২১সা লুপা করোর ১১,০০০ এলোকেৎ তৌখি অমসুং শীজিন্নখি। মখা তানা ২০২১-২২দা হৌজিক ফাওবদা মিসন অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা লুপা করোর ৩৭,৭৬৫ শীজিন্নখ্রে।
হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়না পীরকপা ই-পাউগী মতুং ইন্না অমৃত অসি জুন ২৫, ২০১৫দা রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী খুদিংমক্কী খনগৎলবা সহর ৫০০দা ৱাতর সপ্লাই, সিৱেজ অমসুং সেপ্তেজ মেনেজমেন্ত, স্তোর্ম ৱাতর দ্রেনেজ, নন-মোতোরাইজ অর্বান ত্রান্সপোর্ত অমসুং গ্রীন স্পেস অমসুং পার্কনচিংবা সেক্তরশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর পীনবা পান্দমদা হৌদোকখি। হৌজিক ফাওবদা খনগৎলবা সহরশিংদা য়ুনিভর্সেল ৱাতর সপ্লাই কভরেজ ফংনবা তোতি ঈশিং কন্নেক্সন লাখ ১৩৯ পীননবা পান্দমগী মনুংদা অমৃত অমসুং মসিগী মরী লৈনবা স্কিমশিংগী মখাদা য়ুমথোং লাখ ১২৬তা তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে। অমৃত অমসুং মসিগা মরী লৈনবা স্কিমশিংগী মখাদা য়ুমথোংশিংদা তোতি ঈশিং ফংহনখিবগী রাজ্য রাজ্যগী ওইবা অকুপ্পা মরোল অদু এনেক্সর – IIদা পীরি। মসিগী মখা তারকপা ওইনা ভারত সরকারনা লৈবাক অসিগী স্তেচ্যুতরী তাউন খুদিংমক্তা ফঙ্কস্নেল হাউসহোল্দ তেপ কন্নেক্সনশিংগী খুত্থাংদা ৱাতর সপ্লাইগী য়ুনিভর্সেল কভরেজ ফংহন্নবা পান্দমদা চহি ০৫গী মতমগী (এফ.ৱাই. ২০২১-২২ দগী ২০২৫-২৬) ওইনা ওক্তোবর, ২০২১দা অমৃত ২.০ হৌদোকখি। অমৃত ২.০না ত্রিৎ তৌরবা সিৱেজ সিসাইকল/রিয়ুজ তৌবা, ৱাতর বোদীশিং রিজুবেনেসন তৌবা অমসুং ৱাতর কঞ্জরবেসনগী খুত্থাংদা সহরগী ঈশিং সিক্যুর ওইহন্নবা পান্দম থম্লি। অমৃত ২.০না সহরশিং ‘মীপাল তাংদনবা’ অমসুং ‘ৱাতর সিক্যুর’ ওইহন্নবা মীৎয়েং চংলি।
অমৃতকী মখাদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা এম.এল.দি. ৬,০০০দগী হেনবা অপুনবা কেপাসিতীগী সেৱেজ ত্রিৎমেন্ত প্লান্তশিং (এস.তি.পি.শিং) শেমগৎনবা প্রোজেক্তশিং পাইখৎখ্রে অমসুং মসিগী মনুংদা এম.এল.দি. ২,০২০ কেপাসিতীদি হান্ননা শেমখ্রে অমসুং লেমহৌরিবা এস.তি.পি.শিং শেমগৎনবা থবক পাইখৎলি। অমৃতকী মখাদা শেমগৎখ্রবা/ শেমগৎলিবা এস.তি.পি.শিংগী রাজ্য রাজ্যগী ওইবা অকুপ্পা মরোল এনেক্সর – IIIদা পীখ্রে।
মসিগী ই-পাউ অসি জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেলনা রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা ঙসি পীখি।
*****
খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিংদা পীখিবা তোতি ঈশিংগী ওইবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী লৈরিবা স্তেতস
(২৪.০৩.২০২২ ফাওবদা)
(মশিং অসি লাখতা পীরি)
সিরিএল মশিং
রাজ্য/য়ুতি
১৫.০৮.২০১৯ ফাওবদা অপুনবা খুঙ্গংগী ঐচ.ঐচ.শিং
১৫.৮.২০১৯ ফাওবদা তোতি ঈশিং ফংলবা খুঙ্গংগী ঐচ.ঐচ.শিং
হৌজিক ফাওবদা লৈরিবা অপুনবা খুঙ্গংগী ঐচ.ঐচ.শিং
তোতি ঈশিং ফংলবা খুঙ্গংগী ঐচ.ঐচ.শিং
তোতি ৱাতর সপ্লাই ফংলবা খুঙ্গংগী ঐচ.ঐচ.শিং
মশিং
%দা
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
অপুনবা
%দা
মশিং
%দা
১.
এন এন্দ ঈথৎশিং
০.৬৫
০.২৯
৪৩.৯২
০.৬২
-
০.৩৩
-
০.৩৩
৫৩.৯৮
০.৬২
১০০.০০
২.
অন্ধ্র প্রদেশ
৯৫.৬৬
৩০.৭৪
৩২.১৪
৯৫.১৭
১.১৯
১২.৭৭
৮.৬২
২২.৫৮
২৩.৭২
৫৩.৩২
৫৬.০৩
৩.
অরুনাচল প্রদেশ
২.১৮
০.২৩
১০.৪৬
২.২০
০.১৩
০.৬৫
০.৩৪
১.১২
৫০.৯৬
১.৩৫
৬১.৩০
৪.
অসাম
৬৩.৩৫
১.১১
১.৭৬
৬৩.৩৫
০.৪৯
৫.০৭
১৫.৩৪
২০.৯০
৩৩.০০
২২.০২
৩৪.৭৫
৫.
বিহার
১,৮৩.৫৪
৩.১৬
১.৭২
১,৭২.২১
২৮.৯৭
১০৩.৪৬
২০.৪৬
১৫২.৮৯
৮৮.৭৮
১৫৬.০৫
৯০.৬২
৬.
ছত্তিশগর
৪৫.৪৮
৩.২০
৭.০৩
৪৮.৫৯
০.৯৬
১.৫১
৪.১৮
৬.৬৫
১৩.৬৮
৯.৮৫
২০.২৬
৭.
দি.দি.ঐচ. অমসুং দি.এন্দ দি.
০.৬
০.০০
০.০০
০.৮৫
-
০.২৫
০.৬১
০.৮৫
১০০.০০
০.৮৫
১০০.০০
৮.
গোৱা
২.৬৩
১.৯৯
৭৫.৭০
২.৬৩
০.৩১
০.৩৩
-
০.৬৪
২৪.৩০
২.৬৩
১০০.০০
৯.
গুজরাত
৯৩.০৩
৬৫.১৬
৭০.০৪
৯১.৭৭
১.০৬
১০.৯৫
৯.০৯
২১.০৯
২২.৯৮
৮৬.২৫
৯৩.৯৮
১০.
হরিয়ানা
২৮.৯৪
১৭.৬৬
৬১.০৪
৩০.৯৭
১.৩৫
৭.৯১
৪.০৪
১৩.৩০
৪২.৯৬
৩০.৯৭
১০০.০০
১১.
হিমাচল প্রদেশ
১৭.০৪
৭.৬৩
৪৪.৭৬
১৭.২৮
১.৫৯
৩.৭৯
৩.০৩
৮.৪১
৪৮.৬৬
১৬.০৩
৯২.৮১
১২.
জে অমসুং কে
১৮.১৭
৫.৭৫
৩১.৬৭
১৮.৩৫
২.০৭
২.১৬
০.৬১
৪.৮৪
২৬.৩৮
১০.৬০
৫৭.৭৩
১৩.
ঝার্খন্দ
৫৪.০৯
৩.৪৫
৬.৩৮
৫৯.২৩
০.৯৫
৩.০০
৪.০৯
৮.০৪
১৩.৫৭
১১.৪৯
১৯.৪০
১৪.
কর্নাতকা
৮৯.৬১
২৪.৫১
২৭.৩৫
৯৭.৯২
০.২১
৩.৪৩
১৮.৬৭
২২.৩১
২২.৭৯
৪৬.৮৩
৪৭.৮২
১৫.
কেরেলা
৬৭.১৫
১৬.৬৪
২৪.৭৮
৭০.৬৯
০.৮৫
৪.০৪
৬.২৩
১১.১৩
১৫.৭৪
২৭.৭৭
৩৯.২৯
১৬.
লদাখ
০.৪৪
০.০১
৩.২১
০.৪৩
০.০১
০.০২
০.০৯
০.১১
২৬.১১
০.১৩
২৯.৪২
১৭.
মধ্য প্রদেশ
১,২১.২৪
১৩.৫৩
১১.১৬
১,২২.২৮
৪.১৯
১৯.৮৭
১০.৪২
৩৪.৪৮
২৮.২০
৪৮.০১
৩৯.২৬
১৮.
মহারাস্ত্র
১,৪২.৩৬
৪৮.৪৪
৩৪.০৩
১,৪৬.০৯
৫.৪৫
৩৭.০৯
১১.০৪
৫৩.৫৮
৩৬.৬৮
১০২.০২
৬৯.৮৩
১৯.
মনিপুর
৪.৫২
০.২৬
৫.৭৩
৪.৫২
০.০৪
১.৯৬
০.৬৭
২.৬৮
৫৯.৩৪
২.৯৪
৬৫.০৮
২০.
মেঘালয়
৫.৯
০.০৫
০.৭৭
৫.৯০
০.০২
০.৮৭
১.২৮
২.১৭
৩৬.৮১
২.২২
৩৭.৫৮
২১.
মিজোরাম
১.২৭
০.০৯
৭.২৪
১.৩৩
০.১৬
০.৩৪
০.১০
০.৬০
৪৪.৯৪
০.৬৯
৫১.৮৫
২২.
নাগালেন্দ
৩.৮৬
০.১৪
৩.৬০
৩.৭৭
০.০২
০.৪৮
০.৯০
১.৩৯
৩৬.৯০
১.৫৩
৪০.৫৮
২৩.
ওরিশা
৮৩.০৬
৩.১১
৩.৭৪
৮৮.৩৪
৪.৩৭
১৫.৪৭
১৬.৭৬
৩৬.৬০
৪১.৪৩
৩৯.৭১
৪৪.৯৫
২৪.
পুদুচেরী
১.১৫
০.৯৪
৮১.৩১
১.১৫
০.০৬
০.০৮
০.০৭
০.২১
১৮.৬৩
১.১৫
১০০.০০
২৫.
পঞ্জাব
৩৫.০৭
১৬.৭৯
৪৭.৮৬
৩৪.৪০
০.৭৬
৮.১৮
৮.৫৩
১৭.৪৭
৫০.৭৮
৩৪.২৫
৯৯.৫৭
২৬.
রাজস্থান
১,০১.৩২
১১.৭৪
১১.৫৯
১,০৫.৬৯
১.০২
৬.৮১
৫.০১
১২.৮৫
১২.১৫
২৪.৫৯
২৩.২৬
২৭.
সিক্কিম
১.০৫
০.৭০
৬৭.০০
১.০৫
-
০.১০
০.০৮
০.১৮
১৬.৯৪
০.৮৮
৮৩.৯০
২৮.
তামিল নাদু
১,২৬.৮৯
২১.৭৬
১৭.১৫
১,২৬.৮৯
০.১৭
১৬.১৩
১৪.৪৬
৩০.৭৬
২৪.২৪
৫২.৫২
৪১.৩৯
২৯.
তেলঙ্গনা
৫৪.৩৮
১৫.৬৮
২৮.৮৪
৫৪.০৬
২০.১৮
১৮.২০
-
৩৮.৩৮
৭০.৯৯
৫৪.০৬
১০০.০০
৩০.
ত্রিপুরা
৮.০১
০.২৫
৩.০৬
৭.৬০
০.৪৬
১.৪২
১.৪৭
৩.৩৫
৪৪.০৩
৩.৫৯
৪৭.২৬
৩১.
উত্তর প্রদেশ
২,৬৩.৩৯
৫.১৬
১.৯৬
২,৬৪.২৮
৪.৬৬
১৯.১৬
৬.৫০
৩০.৩২
১১.৪৭
৩৫.৪৮
১৩.৪৩
৩২.
উত্তরাখন্দ
১৪.৬২
১.৩০
৮.৯১
১৫.১৮
০.৮৭
৪.৩২
২.৪১
৭.৬০
৫০.০৪
৮.৯০
৫৮.৬২
৩৩.
নোংচুপ বেঙ্গোল
১,৬৩.২৬
২.১৫
১.৩১
১,৭৭.২৩
০.০৫
১২.৪৮
২২.৭৩
৩৫.২৫
১৯.৮৯
৩৭.৪০
২১.১০
অপুনবা
১৮,৯৩.৯১
৩,২৩.৬২
১৭.০৭
১৯,৩২.০০
৮২.৬২
৩,২২.৬২
১,৯৭.৮২
৬,০৩.০৬
৩১.২১
৯,২৬.৬৮
৪৭.৯৭
সোর্স: জে.জে.এম.-আই.এম.আই.এস. এন.আর.: নোৎ রিপোর্তেদ ঐচ.ঐচ.: হাউসহোল্দ
এনেক্সর -II
রাজ্য/য়ু.তি. অমমমগী তোতি ঈশিং ফংবগী স্তেতস
সিরিএল মশিং
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী মশিং
পুন্না তোতি ঈশিং ফংহনখিবা (অমৃত অমসুং মসিগী মখাদা)
রাজ্যশিং
১.
অন্ধ্র প্রদেশ
৩,৯৩,০৭৩
২.
অরুনাচল প্রদেশ
৭৫০
৩.
অসাম
৬৪,৭৭৫
৪.
বিহার
৫,৭৫,৫৩৬
৫.
ছত্তিশগর
৩,০৯,২৪৮
৬.
গোৱা
১৫০
৭.
গুজরাত
৫,৭২,৮৬৪
৮.
হরিয়ানা
৩,৩০,৮৩৬
৯.
হিমাচল প্রদেশ
২২,৫৬৩
১০.
ঝার্খন্দ
২,৫৪,৪২৩
১১.
কর্নাতকা
৭,৮০,৫০৯
১২.
কেরেলা
২,১৬,৪৭৪
১৩.
মধ্য প্রদেশ
১৩,৫১,১৪০
১৪.
মহারাস্ত্র
৮,২০,২৩৪
১৫.
মনিপুর
২৮,৯৪৭
১৬.
মেঘালয়
১৯০
১৭.
মিজোরাম
৫৬,৫৩৫
১৮.
নাগালেন্দ
৩,৭৫৫
১৯.
ওরিশা
৪,৯২,৭২৩
২০.
পঞ্জাব
২,৩৩,৯১৫
২১.
রাজস্থান
৬,৮৬,৭০৪
২২.
সিক্কিম
৩,৯০৭
২৩.
তামিল নাদু
১৪,৯৯,৮০১
২৪.
তেলঙ্গনা
৫,৪৩,৭১০
২৫.
ত্রিপুরা
৪৩,১৩৭
২৬.
উত্তর প্রদেশ
৭,৯৩,৯৫৮
২৭.
উত্তরাখন্দ
৭১,৩০৮
২৮.
নোংচুপ বেঙ্গোল
১৫,০৩,৩৯৪
য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং
২৯.
এ.অমসুং এন ঈথৎশিং
৭,১৯৮
৩০.
চান্দিগর
১,৭৬,৪৩৪
৩১.
দদ্রা অমসুং নাগর হবেলি
২১,৪৫৮
৩২.
দামন অমসুং দিয়ু
৭,০০০
৩৩.
দিল্লী
৭,৫৩,৭৯১
৩৪.
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
১৭০
৩৫.
লদাখ
১,৬২০
৩৬.
লক্ষদীপ
-
৩৭.
পুদুচেরী
১,০৫০
অপুনবা
১,২৬,২৩,২৮০
এনেক্সর -III
অমৃতকী মখাদা শাখিবা এস.তি.পি.শিংগী ওইবা রাজ্য-রাজ্যগী অকুপ্পা মরোল
সিরিএল মশিং
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী মশিং
লোইশিনখিবা
চত্থরিবা
অপুনবা
এস.তি.পি.শিংগী মশিং
সিৱেজ ত্রীৎমেন্ত কেপাসিতী
(এম.এল.দি.দা)
এস.তি.পি.শিংগী মশিং
সিৱেজ ত্রীৎমেন্ত কেপাসিতী
(এম.এল.দি.দা)
এস.তি.পি.শিংগী মশিং
সিৱেজ ত্রীৎমেন্ত কেপাসিতী
(এম.এল.দি.দা)
রাজ্যশিং
১
অন্ধ্র প্রদেশ
-
-
২২
১৮৭
২২
১৮৭
২
অরুনাচল প্রদেশ
-
-
১
৩
১
৩
৩
ছত্তিশগর
-
-
৪
২৬৩
৪
২৬৩
৪
গুজরাত
২৩
১,০৮২
১৭
৬০৬
৪০
১৬৮৮
৫
হরিয়ানা
১৪
৫৬
৮
২৩২
২০
২৮৮
৬
হিমাচল প্রদেশ
-
-
২
২১
২
২১
৭
ঝার্খন্দ
-
-
১
৫০
১
৫০
৮
কর্নাতকা
১৯
১৮৭
৪
৮৫
২৩
২৭২
৯
কেরেলা
১
৫
৯
৩৫
১০
৪০
১০
মধ্য প্রদেশ
১৮
৪৪১
১৩
৫২৯
৩১
৯৭০
১১
মহারাস্ত্র
২
৫০
২৩
৯৩২
২৫
৯৮২
১২
মেঘালয়
-
-
১
২
১
২
১৩
ওরিশা
১
১
-
-
১
১
১৪
পঞ্জাব
২
৩৫
৭
৪৪৬
৯
৪৮১
১৫
রাজস্থান
৭
২৭
১০
৯২
১৭
১১৯
১৬
তামিল নাদু
৩
৯২*
৯
৩৫৮
১২
৪৫০
১৭
তেলঙ্গনা
২
১৮
-
-
২
১৮
১৮
উত্তর প্রদেশ
১
২০
১১
৩৭০
১২
৩৯০
১৯
উত্তরাখন্দ
-
-
৪
৪৯
৪
৪৯
২০
নোংচুপ বেঙ্গোল
-
-
১
৪
১
৪
য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং
২১
দি এন্দ এন হবেলি
১
৪
-
-
১
৪
২২
দিল্লী
-
-
১
৩২
১
৩২
২৩
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
১
৪
১
২
২
৬
অপুনবা
৯৫
২,০২৩
১৪৯
৪,২৯৭
২৪৪
৬,৩২০
*
খঙজিনগদবা: তামিল নাদুদা শাখিবা ত্রীৎমেন্ত কেপাসিতী এম.এল.দি. ৯২গী মনুংদা এম.এল.দি. ৯০দি তরসিয়রী ত্রীৎমেন্তগীদমক্তা ওইরি।

Ministry of Jal Shakti
Unavailability of Clean Water
28 MAR 2022 2:43PM by PIB Delhi
Since August, 2019, Government of India in partnership with States is implementing Jal Jeevan Mission (JJM) – Har Ghar Jal to make provision of potable tap water supply to every rural household of the country by 2024.
At the time of announcement of Jal Jeevan Mission, out of 18.93 Crore rural households, 3.23 Crore (17%) households were reported to have tap water connections. So far, 6.03 Crore (31.21%) rural households have been provided with tap water connections in last two and half years. Thus, as of date, out of 19.32 Crore rural households in the country, 9.26 Crore (47.97%) households are reported to have tap water supply in their homes. The State/ UT-wise details are at Annexure -I.
As reported by States/ UTs, as on 24.03.2022, out of 17.01 lakh rural habitations of the country, 13.25 lakh (77.89%) habitations having 78.06% population have provision of potable drinking water with supply level of more than 40 litre per capita per day (lpcd) and 3.47 lakh (20.38%) habitations having 20.57% population with supply level of less than 40 lpcd with sources at a reasonable distance and 0.29 lakh (1.73%) rural habitations having 1.37% population are reported to have water quality issues in drinking water sources.
In 2019-20, a sum of Rs. 10,000.66 Crore was allocated for the mission and the entire amount was utilized. Similarly, in 2020-21, Rs. 11,000 Crore was allocated and utilized. Further, in 2021-22, so far, more than Rs. 37,765 Crore has been utilized for implementation of the mission.
As informed by Ministry of Housing and Urban Affairs, AMRUT was launched on 25 June, 2015 in selected 500 cities across all States /Union Territories (UTs) with focus on providing infrastructure in the sectors of water supply, sewerage and septage management, storm water drainage, non-motorized urban transport, and green spaces and parks. So far, out of target of providing 139 lakh tap connections to achieve universal water supply coverage in the selected cities, 126 lakh household water tap connections have been provided under AMRUT and in convergence with other schemes. State-wise details of household tap connections provided under AMRUT and in convergence with other schemes at given at Annexure – II. Further, Government of India has launched AMRUT 2.0 on 01 October, 2021 for the period of 05 years (FY 2021-22 to 2025-26), with the objective of providing universal coverage of water supply through functional household tap connections in all statutory towns in the country. AMRUT 2.0 focuses on making cities water secure through recycle/reuse of treated sewage, rejuvenation of water bodies and water conservation. AMRUT 2.0 focuses on making the cities ‘self-reliant’ and ‘water secure’.
Under AMRUT, States/UTs have taken projects for developing Sewage Treatment Plants (STPs) of total capacity of more than 6,000 MLD, of which ~2,020 MLD capacity have already created and development of remaining STPs are under progress. State-wise details of STPs set up / being set up under AMRUT are given at Annexure - III.
This Information was given by the Minister of State for Jal Shakti, Shri Prahlad Singh Patel in a written reply in Rajya Sabha today.
*****
State/ UT-wise status of tap water connections in rural households
(as on 24.03.2022)
(Number in lakhs)
S. No.
State/ UT
Total rural HHs as on 15.08.2019
Rural HHs with tap water connection as on 15.8.2019
Total rural HHs as on date
Rural HHs given tap water connections
Rural HHs with tap water supply
No.
In %
2019-20
2020-21
2021-22
Total
In %
No.
In%
1.
A & N Islands
0.65
0.29
43.92
0.62
-
0.33
-
0.33
53.98
0.62
100.00
2.
Andhra Pradesh
95.66
30.74
32.14
95.17
1.19
12.77
8.62
22.58
23.72
53.32
56.03
3.
Arunachal Pradesh
2.18
0.23
10.46
2.20
0.13
0.65
0.34
1.12
50.96
1.35
61.30
4.
Assam
63.35
1.11
1.76
63.35
0.49
5.07
15.34
20.90
33.00
22.02
34.75
5.
Bihar
1,83.54
3.16
1.72
1,72.21
28.97
103.46
20.46
152.89
88.78
156.05
90.62
6.
Chhattisgarh
45.48
3.20
7.03
48.59
0.96
1.51
4.18
6.65
13.68
9.85
20.26
7.
DNH and D&D
0.6
0.00
0.00
0.85
-
0.25
0.61
0.85
100.00
0.85
100.00
8.
Goa
2.63
1.99
75.70
2.63
0.31
0.33
-
0.64
24.30
2.63
100.00
9.
Gujarat
93.03
65.16
70.04
91.77
1.06
10.95
9.09
21.09
22.98
86.25
93.98
10.
Haryana
28.94
17.66
61.04
30.97
1.35
7.91
4.04
13.30
42.96
30.97
100.00
11.
Himachal Pradesh
17.04
7.63
44.76
17.28
1.59
3.79
3.03
8.41
48.66
16.03
92.81
12.
J&K
18.17
5.75
31.67
18.35
2.07
2.16
0.61
4.84
26.38
10.60
57.73
13.
Jharkhand
54.09
3.45
6.38
59.23
0.95
3.00
4.09
8.04
13.57
11.49
19.40
14.
Karnataka
89.61
24.51
27.35
97.92
0.21
3.43
18.67
22.31
22.79
46.83
47.82
15.
Kerala
67.15
16.64
24.78
70.69
0.85
4.04
6.23
11.13
15.74
27.77
39.29
16.
Ladakh
0.44
0.01
3.21
0.43
0.01
0.02
0.09
0.11
26.11
0.13
29.42
17.
Madhya Pradesh
1,21.24
13.53
11.16
1,22.28
4.19
19.87
10.42
34.48
28.20
48.01
39.26
18.
Maharashtra
1,42.36
48.44
34.03
1,46.09
5.45
37.09
11.04
53.58
36.68
102.02
69.83
19.
Manipur
4.52
0.26
5.73
4.52
0.04
1.96
0.67
2.68
59.34
2.94
65.08
20.
Meghalaya
5.9
0.05
0.77
5.90
0.02
0.87
1.28
2.17
36.81
2.22
37.58
21.
Mizoram
1.27
0.09
7.24
1.33
0.16
0.34
0.10
0.60
44.94
0.69
51.85
22.
Nagaland
3.86
0.14
3.60
3.77
0.02
0.48
0.90
1.39
36.90
1.53
40.58
23.
Odisha
83.06
3.11
3.74
88.34
4.37
15.47
16.76
36.60
41.43
39.71
44.95
24.
Puducherry
1.15
0.94
81.31
1.15
0.06
0.08
0.07
0.21
18.63
1.15
100.00
25.
Punjab
35.07
16.79
47.86
34.40
0.76
8.18
8.53
17.47
50.78
34.25
99.57
26.
Rajasthan
1,01.32
11.74
11.59
1,05.69
1.02
6.81
5.01
12.85
12.15
24.59
23.26
27.
Sikkim
1.05
0.70
67.00
1.05
-
0.10
0.08
0.18
16.94
0.88
83.90
28.
Tamil Nadu
1,26.89
21.76
17.15
1,26.89
0.17
16.13
14.46
30.76
24.24
52.52
41.39
29.
Telangana
54.38
15.68
28.84
54.06
20.18
18.20
-
38.38
70.99
54.06
100.00
30.
Tripura
8.01
0.25
3.06
7.60
0.46
1.42
1.47
3.35
44.03
3.59
47.26
31.
Uttar Pradesh
2,63.39
5.16
1.96
2,64.28
4.66
19.16
6.50
30.32
11.47
35.48
13.43
32.
Uttarakhand
14.62
1.30
8.91
15.18
0.87
4.32
2.41
7.60
50.04
8.90
58.62
33.
West Bengal
1,63.26
2.15
1.31
1,77.23
0.05
12.48
22.73
35.25
19.89
37.40
21.10
Total
18,93.91
3,23.62
17.07
19,32.00
82.62
3,22.62
1,97.82
6,03.06
31.21
9,26.68
47.97
Source: JJM – IMIS NR: Not Reported HH: Household
Annexure -II
State/ UT-wise status of tap water connections
S. No.
Name of States/UTs
Total Tap Connection provided (Under AMRUT and in convergence)
States
1.
Andhra Pradesh
3,93,073
2.
Arunachal Pradesh
750
3.
Assam
64,775
4.
Bihar
5,75,536
5.
Chhattisgarh
3,09,248
6.
Goa
150
7.
Gujarat
5,72,864
8.
Haryana
3,30,836
9.
Himachal Pradesh
22,563
10.
Jharkhand
2,54,423
11.
Karnataka
7,80,509
12.
Kerala
2,16,474
13.
Madhya Pradesh
13,51,140
14.
Maharashtra
8,20,234
15.
Manipur
28,947
16.
Meghalaya
190
17.
Mizoram
56,535
18.
Nagaland
3,755
19.
Odisha
4,92,723
20.
Punjab
2,33,915
21.
Rajasthan
6,86,704
22.
Sikkim
3,907
23.
Tamil Nadu
14,99,801
24.
Telangana
5,43,710
25.
Tripura
43,137
26.
Uttar Pradesh
7,93,958
27.
Uttarakhand
71,308
28.
West Bengal
15,03,394
Union Territories
29.
A&N Islands
7,198
30.
Chandigarh
1,76,434
31.
Dadra & Nagar Haveli
21,458
32.
Daman & Diu
7,000
33.
Delhi
7,53,791
34.
Jammu & Kashmir
170
35.
Ladakh
1,620
36.
Lakshadweep
-
37.
Puducherry
1,050
Total
1,26,23,280
Annexure -III
State-wise details of STPs constructed under AMRUT
S. No.
Name of States/UTs
Completed
Ongoing
Total
No. of STPs
Sewage treatment capacity
(in MLD)
No. of STPs
Sewage treatment capacity
(in MLD)
No. of STPs
Sewage treatment capacity (in MLD)
States
1
Andhra Pradesh
-
-
22
187
22
187
2
Arunachal Pradesh
-
-
1
3
1
3
3
Chhattisgarh
-
-
4
263
4
263
4
Gujarat
23
1,082
17
606
40
1688
5
Haryana
14
56
8
232
20
288
6
Himachal Pradesh
-
-
2
21
2
21
7
Jharkhand
-
-
1
50
1
50
8
Karnataka
19
187
4
85
23
272
9
Kerala
1
5
9
35
10
40
10
Madhya Pradesh
18
441
13
529
31
970
11
Maharashtra
2
50
23
932
25
982
12
Meghalaya
-
-
1
2
1
2
13
Odisha
1
1
-
-
1
1
14
Punjab
2
35
7
446
9
481
15
Rajasthan
7
27
10
92
17
119
16
Tamil Nadu
3
92*
9
358
12
450
17
Telangana
2
18
-
-
2
18
18
Uttar Pradesh
1
20
11
370
12
390
19
Uttarakhand
-
-
4
49
4
49
20
West Bengal
-
-
1
4
1
4
Union Territories
21
D&N Haveli
1
4
-
-
1
4
22
Delhi
-
-
1
32
1
32
23
Jammu – Kashmir
1
4
1
2
2
6
Total
95
2,023
149
4,297
244
6,320
*
Note: Out of 92 MLD treatment capacity created in Tamil Nadu, 90 MLD is for tertiary treatment.