জল শক্তি মন্ত্রালয়
নোংগী ইশিং য়োকশিন্নবগীদমক চাদিং তৌখিবা ফন্দশিং
14 MAR 2022 4:24PM by PIB Imphal
দিপার্তমেন্ত অসিগী ওইনা লৈবাক অসিদা ইকং তোইনা থোক্লিবা মফমশিংদা লৈরিবা কংলবা তুরেলশিংবু অমুক হন্না হিংগৎহন্নবগীদমক অখন্নবা স্কিম অমতা লৈতে৷ অদুমওইনমক, কেন্দ্র সরকারনা লৈবাক অসিদা গ্রাউন্দ ৱাতর লেবেলশিং হেনগৎহনবা য়াওনা সস্তেনেবল গ্রাউন্দ ৱাতর মেনেজমেন্তগীদমক ইনিসিয়েতিব কয়া অমা লৌখৎখ্রে, মসিনা খুঙ্গং অমসুং শহরগী লেবেলশিংদা নোংগী ইশিং য়োকশিনবা য়াওনা ইকং তোইনা থোক্লিবা মফমশিংদা লৈরিবা তুরেলশিংবু অমুক হন্না হিংগৎহনবদা থৌদাং লৌরবা য়াই৷ হিরম অসিগী মতাংদা লৈরিবা মরু ওইবা ইনিসিয়েতিবশিং অদু য়ু.আর.এল.: http://jalshakti-dowr.gov.in/sites/default/files/Steps_to_control_water_depletion_Feb2021.pdfদা য়েংবা য়াগনি৷ হিরম অসিগী মতাংদা মরু ওইবা ইনিসিয়েতিব খরা অদুসু এনেক্সন Iদা পীরি৷
লৈবাক অসিদা গ্রাউন্দ ৱাতর কন্দিসনশিং য়াওনা গ্রাউন্দ ৱাতর ফংবগী চাং হেনগৎহন্নবা ভারত সরকারনা ২০১৯দা জল শক্তি অভিয়ন (জে.এস.এ.) হৌদোকখিদুনা ২০২১ ফাওবা মখা চৎথরকখি৷ মখাতানা, ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ২০২১গী মার্চ ২২দা “জল শক্তি অভিয়ন: কেতচ দি রেন” (জে.এস.এ.:সি.তি.আর.) কেম্পেন্দ হৌদোকখি৷
হাউজিং অমসুং আর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়না (এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.) লোকেল কন্দিসনশিং খুদম ওইনা ২০১৬কী দিল্লীগী য়ুনিফাইদ বিল্দিং বাই লোশিং (য়ু.বি.বি.এল.), ২০১৪গী আর্বান এন্দ রিজনেল দিবেলপমেন্ত প্লান ফোর্মুলেসন এন্দ ইমপ্লিমেন্তেসন (য়ু.আর.দি.পি.এফ.আই.) গাইদলাইনশিংদা চুনবা খোংথাংশিং লৌখৎনবা রাজ্যশিংগীদমক চৎন-কাংলোনশিং শেমখ্রে, মসিদা নোংগী ইশিং য়োকশিনবগী দরকার ওইরিবশিং অমদি ইশিং য়োকশিনবগী খোংথাংশিংদা মতিক চানা মীৎয়েং চংখ্রে৷ এম.বি.বি.এল.গী মতুং ইন্না, প্লোত সাইজ স্ক্বার মীতর ১০০ নত্রগা হেল্লিবা বিল্দিংশিংনা তঙাই ফদনা নোংগী ইশিং য়োকশিনবগী প্রপোজেল মপুং ফানা হাপচিনগদবনি৷ হায়রিবা বাই লোশিংগী ফিচরশিং অসি রাজ্য/য়ু.তি. ৩৩না শিজিন্নখ্রে৷
মসিগীসু মথক্তা, রাজ্য কয়া অমনা ইশিং য়োকশিনবগী হিরমদা খুদম ওইনা রাজস্থানদা ‘মুখ্যমন্ত্রী জল স্বাবলম্বন অভিয়ন’, মহারাস্ত্রদা ‘জলয়ুক্ত শিবর’, গুজরাত্তা ‘সুজালম সুফালম অভিয়ান’, তেলঙ্গনা ‘মিসন ককাতিয়া’, আন্ধ্র প্রদেশতা ‘নীরু চেত্তু, বিহারদা জল জীবন হরিয়ালি, হরিয়ানাদা ‘জল হাই জীবন’, অমসুং তামিল নাদুদা কুদিমারামাথ স্কিমদা শিংথানিঙাই ওইরবা থবকশিং পাংথোকখ্রে৷
কেন্দ্র সরকারনা মহাত্ম গান্ধী নেসনেল রুরেল এমপ্লোইমেন্ত গরেন্তী স্কিম (এম.জি.এম.আর.ই.জি.এ.), প্রধান মন্ত্রী কৃশি সিঞ্চায়ী য়োজনা-ৱাতরশেদ দিবেলপমেন্ত কম্পোনেন্ত (পি.এম.কে.এস.ৱাই.-দবল্যু.দি.সি.)গী খুৎথাংদা লৈবাক অসিদা ইশিং য়োকশিনবগী থবকশিং পাইখৎলিবা অমদি নোংগী ইশিং য়োকশিনবগী স্ত্রকচরশিং শেমগৎ-শাগৎপদা মহৌশানা মতেং পাংলি৷ হৌখিবা চহি অহুমদা লৈবাক অসিদা স্কিমশিংগী মখাদা রিলিজ/কাইথখিবা ফন্দশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর IIদা পীরি৷
ৱারোল অসি ঙসি রাজ্য সভাদা জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বিশ্বেশ্বর তুদুনা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি৷
এনেক্সচর I
“নোংগী ইশিং য়োকশিনবগীদমক কাইথখিবা ফন্দশিং”গী মতাংদা৷
গ্রাউন্দৱাতর রিসোর্সশিং য়েংশিনবগী মতাংদা মরু ওইবা ইনিসিয়েতিবশিং
ভারত সরকারনা ভারতকী জিলা ২৫৬কী ইশিং অৱাবা মাইয়োক্নরিবা ব্লেকশিংদা লৈরিবা গ্রাউন্দ ৱাতর কন্দিসনশিং য়াওনা ইশিং ফংবগী চাং হেনগৎহন্নবগীদমক মিসন মোদ এপ্রোচ অমগা লোইননা অকক্নবা মতম থম্বা কেম্পেন্দ অমা, জল শক্তি অভিয়ন ২০১৯দা হৌদোকখি৷ হিরম অসিগী মতাংদা, ইশিং তাংনা ফংলিবা জিলাশিংদা চৎনবা অমদি চুনবা ইন্তরবেন্সনশিং পাইখৎনবা জিলাগী থাক্তা লৈরিবা ওফিসিয়েলশিংগা লোইননা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা জল শক্তি মন্ত্রালয়গী তেক্নিকেল ওফিসরশিং য়াওনা কেন্দ্র সরকারগী ওফিসরশিংগী তীমশিং খনখি৷
মসিগীসু মথক্তা, জল শক্তি মন্ত্রালয়না ২০২১গী মার্চ ২২দগী ২০২১গী নবেম্বর ৩০ ফওবগী মতমদা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা জিলা পুম্নমক্কী (খুঙ্গং অমদি শহরগী মফমশিং) ব্লোক পুম্নমক কবর তৌনবা “কেতচ দি রেন-নোং তারকপদা মফম অদুদগী নোংগী ইশিং ফাজিনবা” হায়বা থীমসিগা লোইননা “জল শক্তি অভিয়ন: কেতচ দি রেন” (জে.এস.এ.:সি.তি.আর.) পাইখৎখ্রে৷ কেম্পেন্দ অসি ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ২০২১গী মার্চ ২২দা হৌদোকখিবনি৷
কম্ম্যুনিতী শরুক য়াহনবগা লোইননা গ্রাউন্দ ৱাতর রিসোর্সশিং নিংথিনা য়েংশিন্নবগীদমক জল শক্তি মন্ত্রালয়, দিপার্তমেন্ত ওফ ৱাতর রিসোর্সেস, আর.দি. অমসুং জি.আর. (দি.ও.দবল্যু.আর., আর.দি. অমসুং জি.আর.)না লুপা কোতি ৬,০০০কী সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা ওইরিবা অতল ভুজল য়োজনা (অতল জল) চৎনরি৷ ইশিংগী অৱাবা মাইয়োক্নরিবা জিলা ৮১দা অমদি রাজ্য তরেৎ মমিং ওইনা হায়রবদা গুজরাত, হরিয়ানা, কর্নাতকা, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র, রাজস্থান অমসুং উত্তর প্রদেশকী গ্রাম পঞ্চায়ত ৮,৭৭৪দা অতল জল চৎনরি৷
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগা তান্নরগা সেন্ত্রেল গ্রাউন্দ ৱাতর বোর্দ (সি.জি.দবল্যু.বি.)না ‘গ্রাউন্দ ৱাতর আর্তিফিসিয়েল রিচার্জ তৌনবা মাস্তর প্লান-২০২০’ শেমখ্রে৷ মাস্তর প্লান –২০২০ অসি লৈবাক্কী অরুবা তেরেনগী ফিভমশিং অসিগীদমক তোঙান তোঙানবা স্ত্রকচরশিং উৎলিবা মেক্রো লেবেল প্লান অমনি৷ মাস্তর প্লান-২০২০না নোংগী ইশিং বিলিয়ন ক্যুবিক মীতর (বি.সি.এম.) ১৮৫ লৌশিন্নবা লৈবাক অসিদা নোংগী ইশিং য়োকশিন্নবা অমদি আর্তিফিসিয়েল রিচার্জ স্ত্রকচর কোতি ১.৪২রোম শেমগৎ-শাগৎনবা ফিরেপ লৌরি৷
সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা ওইরিবা গ্রাউন্দ ৱাতর মেনেজমেন্ত এন্দ রিগুলেসন (জি.দবল্যু.এম. অমসুং আর)গী শরুক ওইনা সি.জি.দবল্যু.বি.না নেসনেল এক্বুইফর মেপ্পিং এন্দ মেনেজমেন্ত প্রোগ্রাম (এন.এ.ক্ব্যু,য়ু.ই.এম.) চৎনরি৷ লৈবাক অসিদা গ্রাউন্দৱাতর রিসোর্সশিং য়াম্না লাইনা য়েংশিন্নবা এন.এ.ক্ব্যু.য়ু.আই.এম.না এক্বুইফরশিং (ৱাতর বিয়রিং ফোর্মেসনশিং) মখোয়গী কেরেক্তিরাইজেসন মেপ্পিং তৌনবা অমদি এক্বুইফর মেনেজমেন্ত প্লানশিং শেমগৎনবা ফিরেপ লৌরি৷
*******
এনেক্সচর II
এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.গী মখাদা ইশিংগা মরী লৈনবা থবকশিংদা চহি-চহিগী ওইবা চাদিং (লুপা লাখতা)** ১০.০৩.২০২২দা ওইখিবা
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
২০১৯-২০২০
২০২০-২০২১
২০২১-২০২২ (১০.০৩.২০২২দা ওইখিবা)
ৱাতর কঞ্জরবেসন অমসুং ৱাতর হার্বেস্তিং
ৱাতর কঞ্জরবেসন অমসুং ৱাতর হার্বেস্তিং
ৱাতর কঞ্জরবেসন অমসুং ৱাতর হার্বেস্তিং
মপুং ফাখ্রবা
হৌজিক চত্থরিবা
মপুং ফাখ্রবা
হৌজিক চত্থরিবা
মপুং ফাখ্রবা
হৌজিক চত্থরিবা
থবক্কী মশিং
চাদিং (লুপা লাখতা)
থবক্কী মশিং
চাদিং (লুপা লাখতা)
থবক্কী মশিং
চাদিং (লুপা লাখতা)
থবক্কী মশিং
চাদিং (লুপা লাখতা)
থবক্কী মশিং
চাদিং (লুপা লাখতা)
থবক্কী মশিং
চাদিং (লুপা লাখতা)
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার
১১
১১.৮৪
৬৯
২০.৭১
১১
২৭
৬৬
১৮.৭২
৪
৫.৬৮
৬৩
১৭.৬৫
২
আন্ধ্র প্রদেশ
২০৯৩২
৬৩৪৯৬.০৯
৩৮০৩১
৩৭২৯.৫২
৩৯৩৫১
৯৩১৩৮.৯৭
৩৪৫০৩
২২৯০৬.৯২
২২৬৪৩
৪৩১৭৭.৯৮
৩৮৬৩৫
৫৪১২৯.৩৯
৩
অরুনাচল প্রদেশ
৮৯
৫১৯.৮৩
৬৭
৬১.৩৭
১২৫
১৬৯৫.৩৬
১০৪
১৬৩.০৫
৬৯
৭৭৯.৩৪
১২০
১০৪৮.১৮
৪
অসাম
২৯১৮
৫৮০৮.৪২
১০১৯৯
৪৬১৬.৭৭
১৮০০
১২৯৪৯.৪
২৩০২৮
২৩৭৪৮.৫৮
৪৫৯৮
৬৪৮৯.০৫
২১৯২৮
২৯৭৬৮.০৮
৫
বিহার
৫২১৯
১৭৬৪৩.৪৬
৪৪০৩৭
৪২২৮.৫৮
২০৭৭১
৩২৬৪০.০৪
৮০৮৬১
১৬১৬৩.৫২
৩৫৬৮১
১৭৬১৫.৪৫
৫৮০৩৭
২৩৮৯২.৮৮
৬
ছতিশগর
১৬৮৬৪
৫৮৭৫৬.২৭
৩৩২৭৯
১০৭১৩.২৩
২০৬১৯
৬৬৪১৫.৯৭
৪০৬১০
৩৪৮৯৫.৫৮
১৯৯৭৩
২০২৭৭.৮৩
৩৭০৭৬
৬৫১৯২.৩৮
৭
গৱা
১৭
১৪.০৫
২১
২.৩
৩২
৩৩.০৫
৩৮
১৬.৬৩
৯
১৩.৮৫
৬১
৪৪.৭৩
৮
গুজরাত
১১৪৭২
১৯২৮৯.২২
১২৯১৮
৩২৬২.৬৫
৯৮৮৬
২৩৪৭০.৯৬
১৪৪২১
৭৯৯৬.৭৪
৭২৩৫
১৬৫৪০.১
১৯৩৬৩
২৪৩৬৭.৭১
৯
হরিয়ানা
১০৯৪
৪২৬৭.৬৫
১৫৬১
৪৫৭.০৭
১১০৭
৫৩৩৬.৩১
১৭৬২
১৩৭৯.০৯
১২৩৫
২০১৬.৩৪
১৬৯৩
৩০৭১.৫৪
১০
হিমাচল প্রদেশ
৫৩০৪
৫৩৪০.৭৫
১০২৮১
৫৫৭.৫৮
৫৫২২
৪২৬২.২২
৯৯৬৬
১৮৮০.২৬
৪২৪৫
১৩৩৭.৪৮
১০৯৩৩
৪৬১২.২৩
১১
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২৪৯৪
২০৬৪.১৬
১৫৪৫৩
২০৩৮.৩২
৪৮৮৮
৪০৩৬.০৩
১৭২৬৩
৪৬৮৩.৫২
৩৮২৬
৭৪০.৭৭
২৪৮৩৬
৬২৪৯.২২
১২
ঝার্খন্দ
১১৪২৬
৭৮৪২.১৯
১৫৪২১
১১৩২.৮৮
১৮০৮২
১২৬০৯.৬৪
৩৩০৭১
৫৯১৫.৩
১৩৮৭৮
৪০৭৬.৯৪
৩০৪৩১
৯৫১৫.৬৫
১৩
কর্নাতকা
১৯৯৪৪
৭২১৮৬.১১
৪৭৮৭৫
৩৯৮৫৭.৫৩
২৬৬৯৮
৭০০২৯.৯২
৬৯০৭০
৬৭৪১৪.১
৩২১৮৪
৩১১৬৬.১৮
১১৬৯০৭
১১১৫৮৩.৫৯
১৪
কেরলা
২৫৬৫৯
৬৩১৩৫.৫৩
৪৭০৪৮
২১৫২৮.৫২
৩৪১০৯
৮৪২৯১.১৫
৬৪৫০৮
৪০৯০৭.৬৯
২৭৬৬৪
১১৯০৪.১২
৮৮৪১৪
১২০২৫২.৫৮
১৫
লদাখ
৪৮
৭৪.৫
২১১
১০১.৪৯
৩
৬.১৭
২৭০
৭৮.৬৫
১৭
১.৮৫
৩২৭
১২৫.৮৬
১৬
লক্ষদীপ
০
০
৩৬
১.৮৪
০
০
৩৭
০.১১
০
০
৩৭
০
১৭
মধ্য প্রদেশ
২১৮৪১
১৩৫৬৩২.১৩
৭০৪৯৭
১৭২২৯.৭৫
৬৬০৮১
২৬৪৭৪৬.২৬
১১৩৩৪৫
৮৪০৭৪.৬১
৭৪৯৩৩
১২৬৯৯৪.১৪
১৪৫৯২০
১৮৭৯১৫.২
১৮
মহারাস্ত্র
১৩৪৫৭
১৫১৯০.৫৬
১৮৪২০
৩৯১৭.৩৩
৫৭১৪
১৬০৪৭.৩৩
১৮০২৫
৭২৪৬.৯৭
৬৭১৭
৬২৫২.৯২
১৫১৫৯
১৪৪৫৭.৩
১৯
মনিপুর
১৪৯৬
৫১৫৭.৬৩
২২৪৯
৪৭৬.০৯
২৪০২
১৪৫৪০.৯৩
২৪৯৩
১৯৬৩.৬৩
৯৩৪
৭৮৫২.১২
৩১৫৪
৪৫৯৪.৬৭
২০
মেঘলায়া
১৯৮৬
১৪৩৮১.০৮
৬৪০৮
৪৪৬৫.০২
৩৩৫৪
১১০৮৩.১
৭২৭৩
১০৬১৬.৭
১১৯৯
১৫৪৭.১৩
৯৭৫২
১০৫৯৮.৬৫
২১
মিজোরাম
১২৬০
৩৩৪৬.০৪
১২৪
৩৭.১১
৭৪৩
২২২১.৩৬
৫৪
৬.০৭
১০৮২
২৯৮৫.৯৯
১৭৭
৩৮৩.৫৪
২২
নগালেন্দ
২৮২
৩১২৩.৯২
২৭০
৩৭৮.৭১
১৯৮
২৩৮৪.৪১
৫৪৬
১৪৭৬.২৭
২৯
৩৩৬.৯৮
৬৬১
২৭৫৫.৮৮
২৩
ওরিশা
৬৯১৫
১৪৭৭২.৪২
২১২৬৯
৪৮৫২.৪৩
৭৫৫১
৩৬৬৫৭.৯৪
৫১৯৮৮
৪১৪০৭.৪৮
১৪৭২৮
১২৬৬৮.০৯
৫২৭০৮
৭১৮১৫.৬৭
২৪
পুদুচেরী
৪৬
৪৯৫.৩৬
৩৪
২.২৩
৭৫
৭২৪.৫৪
২৩
৪৪.১২
২১
১১১.২৭
২৪
৬৭.৩৬
২৫
পঞ্জাব
৪৯৭
৮১৭.৭১
৯৬৪
২৬২.০২
৫৩৩
১০১৮.৭৪
১৭২৭
৫৯৯.১৩
৫৭৯
৪৭৬.৪৭
২০১০
১২৩৭.০৯
২৬
রাজস্থান
১০২৪০
৮৮৪০৮.২১
৪৬৫৯৫
৭৭৪৪২.৩১
১৩১১৩
১১৬৬৪৬.১২
৭২৭৯৫
২১৬৮৮৯.৫৮
১৩৪৭৭
১১১১৪.৬৯
৮৪১৪৫
৩১২৭২৬.৩৫
২৭
সিক্কিম
৩৯৯
৭০৬.২৬
১০৭৩
৯৪.৭২
৮২৬
৫৯৯.৩৩
১২৫৮
২৫৬.০৬
৫৯৫
২০৪.৪৮
১১৫৬
৩৬১.৭৯
২৮
তমিল নাদু
৬১১৭২
২৯৩৫৬২.২৫
৭০৮০০
১৪৪১১.৮
৫৯৬৯৮
৪১৮২৪২.৯৫
৯৮০৪৫
৪১০৭৬.৩৩
৮৮০৪৯
৩০৯৮৭৮.৭৫
৮১১৭৫
২৪৭২৯৯.৮৭
২৯
তেলঙ্গনা
৬৫৯৩১
২০৭৪০.৪৮
৬০৯৬২
২৪০৯৮.৩৭
১৬৮০৫
২৬৭৬৬.৭
৩৭৫১৮
২৭৮৪৮.৭৫
২৪৪৩২
১৭২১০.০৮
৩৯৫২৪
৩৯৭৬০.৫২
৩০
দাদ্রা অমসুং নগর হভেলি অমদি দামন অমসুং দ্যু
০
০
২
০
০
০
২
০
০
০
২
০
৩১
ত্রিপুরা
৫৯৪১
১৩১০৪.৮
৩৭৩৪
৫৯.৫৫
৬৬৮৬
১৪৫৭৩.৪
৫২৭০
২৯৪.১৯
৫৯১৩
৩৯৩২.৮২
৫১৪৮
৭৮২৮.১৬
৩২
উত্তর প্রদেশ
২২৯৩৯
৫০৮৩৬.০৮
৬০২১৮
২৩৩৮৪.৯৮
৩৬৩০৮
৬৮৮৩৫.৩৬
৯২৫৫৭
৭৩৬১২.৯৭
২০৬২৬
৬৩৯৯.৫৪
১০৮৩৪৫
৫২০১৬.৮৬
৩৩
উত্তরাখন্দ
৫৫৭৪
৬৩০৮.৯১
১০৩৬৭
৮৩৮.৮৭
৮৭৩৯
৬২০২.৪৮
১৫৮৪৯
৫০৮৫.৫৭
৫৫৯৭
৯৪৩.৮৭
২০১৯১
৬৭৩৫.০৪
৩৪
ৱেস্ত বেঙ্গল
২১২৬২
৩৬৪৪৪.৯৬
৫৭৭৫৬
১১৯৬১.২৫
১৯০৭৯
৩৯৫৮২.৫৪
৭০৬০৬
৩৬০১২.৮৭
৩০২২০
৬১৩৬.০৮
৬৬৭০৯
৫৭০৯১.৪৬
অপুনবা
৩৬৪৭২৯
১০২৩৪৭৮.৮৬
৭০৮২৪৯
২৭৬২২২.৯
৪৩০৯০৯
১৪৫১৮১৫.৬৮
৯৭৮৯৫২
৭৭৬৬৭৯.৭৬
৪৬২৩৯২
৬৭১১৮৮.৩৮
১০৮৪৮২১
১৪৭১৫১৭.০৮
** ইনফোর্মেসন অসি রুরেল দিবলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ. ৱেবসাইতকী মতুং ইন্ননি।
“নোং ইশিং কঞ্জারবেসনগীদমক চাদিং তৌখিবা ফন্দশিং” মরী লৈননা
পি.এম.কে.এস.ৱাই-দবল্যু.দি.সি.গী মখাদা চহি-চহিগী ওইবা ফন্দ এলোকেসনশিং (লুপা করোরদা)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২ (০৭.০৩.২০২২দা ওইখিবা)
থাদোকখিবা ফন্দশিং
থাদোকখিবা ফন্দশিং
থাদোকখিবা ফন্দশিং
আন্ধ্র প্রদেশ
১৪৪.৩৯
৪৩.৮৯০
২১.১১৬৫০
অরুনাচল প্রদেশ
৫৫.৭১
৫.৮০০
২২.৯৮১৬০
অসাম
৪৯.০৩
১৬৯.২৬০
১৬.৪৮১৪০
বিহার
৮৮.৩৬৭
১৬.০১২৬০
ছতিশগর
৪৭.০৭
২৩.০১২৩০
গুজরাত
৭৭.৯৩
২৫.৭৯২৭০
গৱা
প্রসেস তৌরিবা
হরিয়ানা
৭.১৩
১৩.৬৮০
৩.০২২২০
হিমাচল প্রদেশ
৬৬.৮৭
৮.৫০৫০০
ঝার্খন্দ
৩৬.৭৭
৪১.৯১৫
১৪.৭৫৭৪০
কর্নাতকা
২১.৭৬
৬.১৬২
২৪.০৮৪৮০
কেরলা
৪৮.৭৭
২.৭৪৭১০
মধ্য প্রদেশ
২২১.২৭৮
৮৪.৯০০
৪০.৮১০২০
মহারাস্ত্র
১০৩.০০
৫০.০৮৩৬০
মনিপুর
১.৪৬
৯.২৪৩৬০
মেঘলায়া
১.১৯
৮.৬১৯৯০
মিজোরাম
২২.২৭
৭.০২৪৫০
নগালেন্দ
১৩৭.৫৫
৩.৫৩১
৩.১৫০০০
ওরিশা
৮৩.১১
১.৭৫০
২৭.১৫০৬০
পঞ্জাব
৩.০৩১০০
রাজস্থান
১১৯.৪৩০
৪৪৯.৮৯৬
৬৯.৬৬৩৮০
সিক্কিম
২.১২৭
৩.১৫০০০
তমিল নাদু
১০.৭৫২৩০
তেলঙ্গনা
৩৩.৫০
৬০.৩৪০
১৩.৪১২১০
ত্রিপুরা
১০.৭৫
১১.৭৪০
৩.১৫০০০
উত্তর প্রদেশ
২১.৭৭৬৭০
উত্তরাখন্দ
১১.০৬১৪০
ৱেস্ত বেঙ্গল
৯২.৮৭
১৩.১৪৭৫০
য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং
২৮
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৯১.২১০
১১.৮৬৯৯০
২৯
লদাখ
৬.১৪৭
প্রোসেস তৌরিবা
অপুনবা
১৪৭২.৩৩২
৯৯০.২২০৯
৪৮৫.৬১০৭০

Ministry of Jal Shakti
FUNDS SPENT FOR CONSERVATION OF RAIN WATER
14 MAR 2022 4:24PM by PIB Delhi
This Department do not have any specific scheme for rejuvenation of dead streams in drought prone areas in the country. However, Central Government has taken various initiatives for sustainable ground water management including augmentation of ground water levels in the country which may contribute to rejuvenation of the streams in drought prone areas including conservation of rainwater at village and town levels. The important initiatives in this regard may be seen at URL: http://jalshakti-dowr.gov.in/sites/default/files/Steps_to_control_water_depletion_Feb2021.pdf. Some of the important initiatives in this regard are also given at Annexure I.
Government of India launched Jal Shakti Abhiyan (JSA) in 2019 which continued during 2021 also to improve water availability including ground water conditions in the country. Further, the campaign “Jal Shakti Abhiyan: Catch the Rain” (JSA:CTR) was launched by the Hon’ble Prime Minister on 22 March 2021.
Ministry of Housing & Urban Affairs (MoHUA) has formulated guidelines for the States to adopt measures suitable to local conditions, such as Unified Building Bye Laws (UBBL) of Delhi, 2016, Model Building Bye Laws (MBBL), 2016 and Urban and Regional Development Plan Formulation and Implementation (URDPFI) Guidelines, 2014, wherein adequate focus has been given on requirement of rainwater harvesting and water conservation measures. As per MBBL, all buildings having a plot size of 100 sq.m. or, more shall mandatorily include the complete proposal of rainwater harvesting. 33 States/ UTs have adopted the features of these Bye Laws.
In addition, a number of States have done notable work in the field of water conservation/harvesting such as ‘Mukhyamantri Jal Swavlamban Abhiyan’ in Rajasthan, ‘Jalyukt Shibar’ in Maharashtra, ‘Sujalam Sufalam Abhiyan’ in Gujarat, ‘Mission Kakatiya’ in Telangana, Neeru Chettu’ in Andhra Pradesh, Jal Jeevan Hariyali in Bihar, ‘Jal Hi Jeevan’ in Haryana, and Kudimaramath scheme in Tamil Nadu etc.
Central Government generally supports water conservation works & construction of rain water harvesting structures in the country through Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGA), Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana – Watershed Development Component (PMKSY-WDC). Details of funds released/spent under these schemes in the country in the last three years are given at Annexure II.
This Information was given by the Minister of State for Jal Shakti, Shri Bishweswar Tudu in a written reply in Rajya Sabha today.
ANNEXURE I
REGARDING “FUNDS SPENT FOR CONSERVATION OF RAINWATER”.
Important initiatives on management of groundwater resources
Government of India launched Jal Shakti Abhiyan (JSA) in 2019, a time bound campaign with a mission mode approach intended to improve water availability including ground water conditions in the water stressed blocks of 256 districts in India. In this regard, teams of officers from Central Government along-with technical officers from Ministry of Jal Shakti were deputed to visit water stressed districts and to work in close collaboration with district level officials to undertake suitable interventions.
In addition, Ministry of Jal Shakti has taken up the “Jal Shakti Abhiyan: Catch the Rain” (JSA:CTR) with the theme “Catch the Rain - Where it Falls When it Falls” to cover all the blocks of all districts (rural as well as urban areas) across the country during 22nd March 2021 to 30th November 2021. The campaign was launched by the Hon’ble Prime Minister on 22 March 2021.
Ministry of Jal Shakti, Department of Water Resources, RD & GR (DoWR, RD & GR) is implementing Atal Bhujal Yojana (Atal Jal), a Rs.6,000 crore Central Sector Scheme, for sustainable management of ground water resources with community participation. Atal Jal is being implemented in 81 water stressed districts and 8,774 Gram Panchayats of seven States viz. Gujarat, Haryana, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan and Uttar Pradesh.
Central Ground Water Board (CGWB), in consultation with States/UTs, has prepared ‘Master Plan for Artificial Recharge to Groundwater - 2020’. The Master Plan – 2020 is a macro level plan indicating various structures for the different terrain conditions of the country. The Master Plan - 2020 envisages construction of about 1.42 crore rain water harvesting and artificial recharge structures in the country to harness 185 Billion Cubic Metre (BCM).
National Aquifer Mapping and Management program (NAQUIM) is being implemented by CGWB as part of Ground Water Management and Regulation (GWM & R) Scheme, a Central Sector scheme. NAQUIM envisages mapping of aquifers (water bearing formations), their characterization and development of Aquifer Management Plans to facilitate sustainable management of groundwater resources in the country. NAQUIM outputs are shared with States/UTs for suitable interventions.
***
ANNEXURE II
Year-wise expenditure on water related works under MGNREGA (Rs in Lakhs)** as on 10.03.2022
S No.
State
2019-2020
2020-2021
2021-2022 (as on 10.03.2022)
Water Conservation and Water Harvesting
Water Conservation and Water Harvesting
Water Conservation and Water Harvesting
Completed
Ongoing
Completed
Ongoing
Completed
Ongoing
Number of works
Expenditure (Rs. in lakh)
Number of works
Expenditure (Rs. in lakh)
Number of works
Expenditure (Rs. in lakh)
Number of works
Expenditure (Rs. in lakh)
Number of works
Expenditure (Rs. in lakh)
Number of works
Expenditure (Rs. in lakh)
1
ANDAMAN AND NICOBAR
11
11.84
69
20.71
11
27
66
18.72
4
5.68
63
17.65
2
ANDHRA PRADESH
20932
63496.09
38031
3729.52
39351
93138.97
34503
22906.92
22643
43177.98
38635
54129.39
3
ARUNACHAL PRADESH
89
519.83
67
61.37
125
1695.36
104
163.05
69
779.34
120
1048.18
4
ASSAM
2918
5808.42
10199
4616.77
1800
12949.4
23028
23748.58
4598
6489.05
21928
29768.08
5
BIHAR
5219
17643.46
44037
4228.58
20771
32640.04
80861
16163.52
35681
17615.45
58037
23892.88
6
CHHATTISGARH
16864
58756.27
33279
10713.23
20619
66415.97
40610
34895.58
19973
20277.83
37076
65192.38
7
GOA
17
14.05
21
2.3
32
33.05
38
16.63
9
13.85
61
44.73
8
GUJARAT
11472
19289.22
12918
3262.65
9886
23470.96
14421
7996.74
7235
16540.1
19363
24367.71
9
HARYANA
1094
4267.65
1561
457.07
1107
5336.31
1762
1379.09
1235
2016.34
1693
3071.54
10
HIMACHAL PRADESH
5304
5340.75
10281
557.58
5522
4262.22
9966
1880.26
4245
1337.48
10933
4612.23
11
JAMMU AND KASHMIR
2494
2064.16
15453
2038.32
4888
4036.03
17263
4683.52
3826
740.77
24836
6249.22
12
JHARKHAND
11426
7842.19
15421
1132.88
18082
12609.64
33071
5915.3
13878
4076.94
30431
9515.65
13
KARNATAKA
19944
72186.11
47875
39857.53
26698
70029.92
69070
67414.1
32184
31166.18
116907
111583.59
14
KERALA
25659
63135.53
47048
21528.52
34109
84291.15
64508
40907.69
27664
11904.12
88414
120252.58
15
LADAKH
48
74.5
211
101.49
3
6.17
270
78.65
17
1.85
327
125.86
16
LAKSHADWEEP
0
0
36
1.84
0
0
37
0.11
0
0
37
0
17
MADHYA PRADESH
21841
135632.13
70497
17229.75
66081
264746.26
113345
84074.61
74933
126994.14
145920
187915.2
18
MAHARASHTRA
13457
15190.56
18420
3917.33
5714
16047.33
18025
7246.97
6717
6252.92
15159
14457.3
19
MANIPUR
1496
5157.63
2249
476.09
2402
14540.93
2493
1963.63
934
7852.12
3154
4594.67
20
MEGHALAYA
1986
14381.08
6408
4465.02
3354
11083.1
7273
10616.7
1199
1547.13
9752
10598.65
21
MIZORAM
1260
3346.04
124
37.11
743
2221.36
54
6.07
1082
2985.99
177
383.54
22
NAGALAND
282
3123.92
270
378.71
198
2384.41
546
1476.27
29
336.98
661
2755.88
23
ODISHA
6915
14772.42
21269
4852.43
7551
36657.94
51988
41407.48
14728
12668.09
52708
71815.67
24
PUDUCHERRY
46
495.36
34
2.23
75
724.54
23
44.12
21
111.27
24
67.36
25
PUNJAB
497
817.71
964
262.02
533
1018.74
1727
599.13
579
476.47
2010
1237.09
26
RAJASTHAN
10240
88408.21
46595
77442.31
13113
116646.12
72795
216889.58
13477
11114.69
84145
312726.35
27
SIKKIM
399
706.26
1073
94.72
826
599.33
1258
256.06
595
204.48
1156
361.79
28
TAMIL NADU
61172
293562.25
70800
14411.8
59698
418242.95
98045
41076.33
88049
309878.75
81175
247299.87
29
TELANGANA
65931
20740.48
60962
24098.37
16805
26766.7
37518
27848.75
24432
17210.08
39524
39760.52
30
THE DADRA AND NAGAR HAVELI AND DAMAN AND DIU
0
0
2
0
0
0
2
0
0
0
2
0
31
TRIPURA
5941
13104.8
3734
59.55
6686
14573.4
5270
294.19
5913
3932.82
5148
7828.16
32
UTTAR PRADESH
22939
50836.08
60218
23384.98
36308
68835.36
92557
73612.97
20626
6399.54
108345
52016.86
33
UTTARAKHAND
5574
6308.91
10367
838.87
8739
6202.48
15849
5085.57
5597
943.87
20191
6735.04
34
WEST BENGAL
21262
36444.96
57756
11961.25
19079
39582.54
70606
36012.87
30220
6136.08
66709
57091.46
Total
364729
1023478.86
708249
276222.9
430909
1451815.68
978952
776679.76
462392
671188.38
1084821
1471517.08
** The information is as per MGNREGA website of Ministry of Rural Development.
REGARDING “FUNDS SPENT FOR CONSERVATION OF RAIN WATER”.
Year-wise fund allocations under PMKSY-WDC (Rs in Cr)
S. No.
State
2019-20
2020-21
2021-22 (as on 07.03.2022)
Funds released
Funds released
Funds Released
Andhra Pradesh
144.39
43.890
21.11650
Arunachal Pradesh
55.71
5.800
22.98160
Assam
49.03
169.260
16.48140
Bihar
88.367
16.01260
Chhattisgarh
47.07
23.01230
Gujarat
77.93
25.79270
Goa
under process
Haryana
7.13
13.680
3.02220
Himachal Pradesh
66.87
8.50500
Jharkhand
36.77
41.915
14.75740
Karnataka
21.76
6.162
24.08480
Kerala
48.77
2.74710
Madhya Pradesh
221.278
84.900
40.81020
Maharashtra
103.00
50.08360
Manipur
1.46
9.24360
Meghalaya
1.19
8.61990
Mizoram
22.27
7.02450
Nagaland
137.55
3.531
3.15000
Odisha
83.11
1.750
27.15060
Punjab
3.03100
Rajasthan
119.430
449.896
69.66380
Sikkim
2.127
3.15000
Tamil Nadu
10.75230
Telangana
33.50
60.340
13.41210
Tripura
10.75
11.740
3.15000
Uttar Pradesh
21.77670
Uttarakhand
11.06140
West Bengal
92.87
13.14750
Union Teritories
28
Jammu & Kashmir
91.210
11.86990
29
Laddakh
6.147
under process
Grand Total
1472.332
990.2209
485.61070