Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
INCREASING EMPLOYMENT OPPORTUNITIES IN MSMEs
14 MAR 2022 5:23PM by PIB Delhi
As per the information received from Ministry of Statistics & Programme Implementation, share of MSME Gross Value Added (GVA) in All India GDP at current prices for the year 2019-20 was 30.0%.
State wise break up of persons employed in MSMEs which are registered on Udyam Portal of the Ministry and incorporated during last 5 years are attached as Annexure.
COVID-19 epidemic has temporarily affected various sectors including Micro, Small and Medium Enterprises in the country including their employment. As MSMEs are present in both formal and informal sector, data regarding temporary or permanent loss of jobs in MSME sector are not maintained by the Government of India in Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME).
The Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) implements various schemes to increase employment opportunities of MSME sector in the country. These includes Prime Minister Employment Generation Programme (PMEGP), Micro and Small Enterprises-Cluster Development Programme (MSE-CDP), Scheme of Fund for Regeneration of Traditional Industries (SFURTI), Credit Guarantee Fund Trust for Micro and Small Enterprises (CGTMSE) and A Scheme for Promoting Innovation, Rural Industry & Entrepreneurship (ASPIRE).
Government has taken a number of initiatives under Aatma Nirbhar Bharat Abhiyan to support the MSME Sector in the country especially in Covid-19 Pandemic. Some of them are:
1. Rs 20,000 crore Subordinate Debt for MSMEs.
2. Rs 3 lakh crores Collateral free Automatic Loans for business, including MSMEs (existing overall guarantee limit under ECGLS has been enhanced from Rs. 4.5 lakh crore to Rs. 5 lakh crore).
3. Rs. 50,000 crore equity infusion through MSME Fund of Funds.
4. New revised criteria for classification of MSMEs.
5. New Registration of MSMEs through ‘Udyam Registration’ for Ease of Doing Business.
6. No global tenders for procurement up to Rs. 200 crores, this will help MSME.
Annexure
State wise break up of persons employed in MSMEs which are registered on Udyam Portal of the Ministry and incorporated during last 5 years
Sl. No.
State
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
1
ANDHRA PRADESH
173898
117225
123951
266068
370771
2
ARUNACHAL PRADESH
3707
2028
3487
7616
4474
3
ASSAM
50227
46710
64382
117717
127415
4
BIHAR
183887
177074
191091
441429
567241
5
CHHATTISGARH
66933
47153
51108
88217
95188
6
GOA
11822
5940
5757
9789
8791
7
GUJARAT
418450
275241
282037
521524
373447
8
HARYANA
221668
134166
137749
312764
256829
9
HIMACHAL PRADESH
24874
16660
24656
60681
43704
10
JHARKHAND
114921
60925
63212
239737
141722
11
KARNATAKA
369606
291854
327723
585031
773214
12
KERALA
90458
76478
102232
201865
186379
13
MADHYA PRADESH
174341
151942
143150
341260
412845
14
MAHARASHTRA
700212
606815
634334
1392726
1123000
15
MANIPUR
15474
23475
29829
47237
30691
16
MEGHALAYA
1984
1761
1626
2260
3032
17
MIZORAM
2212
3029
3073
6509
4857
18
NAGALAND
2091
2135
3450
5103
8866
19
ODISHA
147152
100505
126922
229971
236809
20
PUNJAB
162786
105769
97574
167030
141473
21
RAJASTHAN
378607
226675
249819
578555
820332
22
SIKKIM
618
915
1157
1453
2199
23
TAMIL NADU
601788
429314
501816
936255
854219
24
TELANGANA
201183
184616
228396
882674
829155
25
TRIPURA
4261
3994
5145
10031
45707
26
UTTAR PRADESH
540621
361761
361021
800146
847687
27
UTTARAKHAND
64937
34640
33537
64923
168826
28
WEST BENGAL
152774
141722
264024
251498
555317
29
ANDAMAN AND NICOBAR ISLANDS
24804
48345
75602
10994
2777
30
CHANDIGARH
6987
8172
4760
8037
8526
31
DADAR AND NAGAR HAVELI
6331
3178
4285
4399
5551
32
DAMAN AND DIU
2573
1865
2237
3492
2524
33
DELHI
231182
120991
140392
244290
177838
34
JAMMU AND KASHMIR
35176
36681
40898
96463
151304
35
LADAKH
1314
1331
1934
3383
2170
36
LAKSHADWEEP
52
28
75
240
225
37
PUDUCHERRY
8567
4426
5003
11782
9852
Total
5198478
3855539
4337444
8953149
9394957
This information was given by the Minister of State for Micro Small and Medium Enterprises, Shri Bhanu Pratap Singh Verma in a written reply to the Rajya Sabha.

মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
এম.এস.এম.ই.শিংদা থবক্কী খুদোংচাবা হেনগৎহনবা
14 MAR 2022 5:23PM by PIB Imphal
স্তেতেতিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসনগ মন্ত্রালয়দগী ফংবা পাউগী মতুং ইন্না, ২০১৯-২০গী ভারত পুম্বগী জি.দি.পি.গী হৌজিক ওইরিবা প্রাইসতা এম.এস.এম.ই. গ্রোস ভেল্যু এদেদ (জি.ভি.এ.)গী শিয়র অসি ৩০.০% ওইখি।
মন্ত্রালয় অসিগী উদ্যম পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌখিবা অমসুং হৌখিবা চহি ৫গী মনুংদা ইনকোপরেৎ তৌখিবা এম.এস.এম.ই.শিংদা থবক তৌখিবা মীওইশিংগী রাজ্য খায়না মচা খায়বা এনেকচর ওইনা পীরি।
কোবিদ-১৯ লায়চৎনা লৈবাক অসিগী মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম এন্তরপ্রাইসেসশিং য়াওনা মখোয়গী এমপ্লোইমেন্তশিং য়াওনা সেক্তর কয়া অমদা মতম খরগী ওইনা অকাইবা পীরি। এম.এস.এম.ই.শিংনা ফোর্মেল অমসুং ইনফোর্মেল অনিমক্তা য়াওবা ওইদুনা, এম.এস.এম.ই. সেক্তরদা মতম খরগী নত্ত্রগা মতম পুম্বগী ওইবা থবক তৎখিবগী মরী লৈনবা দেতা ভারত সরকারনা মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম এন্তরপ্রাইসেস (এম.এস.এম.ই.) মন্ত্রালয়দা থমদে।
মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম এন্তরপ্রাইসেস (এম.এস.এম.ই.) মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিদা এম.এস.এম.ই.দা থবক্কী খুদোংচাবা হেনগৎনবা স্কীম কয়া অমা হাপ্লি। মসিদা য়াওরিবা অসি প্রাইম মিনিস্তর এমপ্লোইমেন্ত জেনেরেসন প্রোগ্রাম (পি.এম.ই.জি.পি.), মাইক্রো এন্দ স্মোল এন্তরপ্রাইসেস-ক্লস্তর দিবলপমেন্ত প্রোগ্রাম (এম.এস.ই.-সি.দি.পি.), স্কীম ওফ ফন্দ ফোর রিজেনেরেসন ওফ ত্রেদিস্নেল ইন্দস্ত্রিজ (এস.এফ.য়ু.আর.তি.আই.), ক্রেদিৎ গুরান্তী ফন্দ ত্রস্ত ফোর মাইক্রো এন্দ স্মোল এন্তরপ্রাইসেস (সি.জি.তি.এম.এস.ই.) অমসুং এ স্কীম ফোর প্রোমোতিং ইনোভেসন, রুরেল ইন্দস্ত্রী এন্দ এন্তরপ্রিন্যুরশিপ (এ.এস.পি.আই.আর.ই.)নি।
সরকারনা লৈবক অসিদা মরুওইনা কোবিদ-১৯ লায়চৎ মনুংদা এম.এস.এম.ই. সেক্তরদা মতেং ওইনবা আত্মা নির্ভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎলি। মখোয় অদুগী মনুংদা খরা অদুদি:
1. এম.এস.এম.ই.শিংগী শেন্দোল লুপা করোর ২০,০০০ হন্থবা।
2. এম.এস.এম.ই.শিং (ই.সি.জি.এল.এস.কী মখাদা অপুনবগী গুরান্তী লিমিত লৈরিবা অসিদা লুপা করোর ৪.৫দগী লুপা করোর ৫ ফাওবা হেনগৎপা) য়াওনা, ব্যুজিনেসকী কোলেতরেল ফ্রী ওতোমেতিক লোনশিংগী লুপা করোর লাখ ৩।
3. ফন্দশিংগী এম.এস.এম.ই. ফন্দগী খুত্থাংদা লুপা করোর ৫০,০০০গী ইক্যুতী ইনফ্যুজন
4. এম.এস.এম.ই.গী ক্লাসিফিকেসনগী অনৌবা শেমদোক্লবা ক্রাইতরিয়া।
5. ইজ ওফ দুইং ব্যুজিনেসকীদমক ‘উদ্যম রেজিস্ত্রেসন’গী খুত্থাংদা এম.এস.এম.ই.শিংগী অনৌবা রেজিস্ত্রেসন।
6. লুপা করোর ২০০ ফাওবা পোৎ লৈবদা গ্লোবেল তেন্দর লৈহন্দবা, মসিনা এম.এস.এম.ই.দা মতেং ওইরগনি।
এনেকচর
মন্ত্রালয় অসিগী উদ্যম পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌখিবা অমসুং হৌখিবা চহি ৫গী মনুংদা ইনকোপরেৎ তৌখিবা এম.এস.এম.ই.শিংদা থবক তৌখিবা মীওইশিংগী রাজ্য খায়না মচা খায়বা
সে: ন:
রাজ্য
২০১৭-১৮
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
আন্ধ্র প্রদেশ
১৭৩৮৯৮
১১৭২২৫
১২৩৯৫১
২৬৬০৬৮
৩৭০৭৭১
অরুনাচল প্রদেশ
৩৭০৭
২০২৮
৩৪৮৭
৭৬১৬
৪৪৭৪
আসম
৫০২২৭
৪৬৭১০
৬৪৩৮২
১১৭৭১৭
১২৭৪১৫
বিহার
১৮৩৮৮৭
১৭৭০৭৪
১৯১০৯১
৪৪১৪২৯
৫৬৭২৪১
ছত্তিসগর
৬৬৯৩৩
৪৭১৫৩
৫১১০৮
৮৮২১৭
৯৫১৮৮
গোৱা
১১৮২২
৫৯৪০
৫৭৫৭
৯৭৮৯
৮৭৯১
গুজরাত
৪১৮৪৫০
২৭৫২৪১
২৮২০৩৭
৫২১৫২৪
৩৭৩৪৪৭
হারিয়ানা
২২১৬৬৮
১৩৪১৬৬
১৩৭৭৪৯
৩১২৭৬৪
২৫৬৮২৯
হিমাচল প্রদেশ
২৪৮৭৪
১৬৬৬০
২৪৬৫৬
৬০৬৮১
৪৩৭০৪
১০
ঝর্খন্দ
১১৪৯২১
৬০৯২৫
৬৩২১২
২৩৯৭৩৭
১৪১৭২২
১১
কর্নাতকা
৩৬৯৬০৬
২৯১৮৫৪
৩২৭৭২৩
৫৮৫০৩১
৭৭৩২১৪
১২
কেরলা
৯০৪৫৮
৭৬৪৭৮
১০২২৩২
২০১৮৬৫
১৮৬৩৭৯
১৩
মধ্য প্রদেশ
১৭৪৩৪১
১৫১৯৪২
১৪৩১৫০
৩৪১২৬০
৪১২৮৪৫
১৪
মহারাস্ত্রা
৭০০২১২
৬০৬৮১৫
৬৩৪৩৩৪
১৩৯২৭২৬
১১২৩০০০
১৫
মনিপুর
১৫৪৭৪
২৩৪৭৫
২৯৮২৯
৪৭২৩৭
৩০৬৯১
১৬
মেঘালয়
১৯৮৪
১৭৬১
১৬২৬
২২৬০
৩০৩২
১৭
মিজোরম
২২১২
৩০২৯
৩০৭৩
৬৫০৯
৪৮৫৭
১৮
নাগালেন্দ
২০৯১
২১৩৫
৩৪৫০
৫১০৩
৮৮৬৬
১৯
ওরিশা
১৪৭১৫২
১০০৫০৫
১২৬৯২২
২২৯৯৭১
২৩৬৮০৯
২০
পঞ্জাব
১৬২৭৮৬
১০৫৭৬৯
৯৭৫৭৪
১৬৭০৩০
১৪১৪৭৩
২১
রাজস্থান
৩৭৮৬০৭
২২৬৬৭৫
২৪৯৮১৯
৫৭৮৫৫৫
৮২০৩৩২
২২
সিক্কিম
৬১৮
৯১৫
১১৫৭
১৪৫৩
২১৯৯
২৩
তামিল নাদু
৬০১৭৮৮
৪২৯৩১৪
৫০১৮১৬
৯৩৬২৫৫
৮৫৪২১৯
২৪
তেলঙ্গানা
২০১১৮৩
১৮৪৬১৬
২২৮৩৯৬
৮৮২৬৭৪
৮২৯১৫৫
২৫
ত্রিপুরা
৪২৬১
৩৯৯৪
৫১৪৫
১০০৩১
৪৫৭০৭
২৬
উত্তর প্রদেশ
৫৪০৬২১
৩৬১৭৬১
৩৬১০২১
৮০০১৪৬
৮৪৭৬৮৭
২৭
উত্তরাখন্দ
৬৪৯৩৭
৩৪৬৪০
৩৩৫৩৭
৬৪৯২৩
১৬৮৮২৬
২৮
ৱেস্ত বেঙ্গাল
১৫২৭৭৪
১৪১৭২২
২৬৪০২৪
২৫১৪৯৮
৫৫৫৩১৭
২৯
আন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎ
২৪৮০৪
৪৮৩৪৫
৭৫৬০২
১০৯৯৪
২৭৭৭
৩০
চান্দিগর
৬৯৮৭
৮১৭২
৪৭৬০
৮০৩৭
৮৫২৬
৩১
দাদর অমসুং নগর হবেলি
৬৩৩১
৩১৭৮
৪২৮৫
৪৩৯৯
৫৫৫১
৩২
দামন অমসুং দিয়ু
২৫৭৩
১৮৬৫
২২৩৭
৩৪৯২
২৫২৪
৩৩
দিল্লী
২৩১১৮২
১২০৯৯১
১৪০৩৯২
২৪৪২৯০
১৭৭৮৩৮
৩৪
জম্মু অমসুং কশ্মির
৩৫১৭৬
৩৬৬৮১
৪০৮৯৮
৯৬৪৬৩
১৫১৩০৪
৩৫
লদাখ
১৩১৪
১৩৩১
১৯৩৪
৩৩৮৩
২১৭০
৩৬
লক্ষদ্বীপ
৫২
২৮
৭৫
২৪০
২২৫
৩৭
পুদুচেরী
৮৫৬৭
৪৪২৬
৫০০৩
১১৭৮২
৯৮৫২
অপুনবা
৫১৯৮৪৭৮
৩৮৫৫৫৩৯
৪৩৩৭৪৪৪
৮৯৫৩১৪৯
৯৩৯৪৯৫৭
মসিগী পাউ অসি মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম এন্তরপ্রাইসেসকী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী ভানু প্রতাপ সিংহ বর্মানা অইবা পাউখুম ওইনা রাজ্য সভাদা পীখিবনি।