জল শক্তি মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা লৈরিবা ৱাতর বোদীশিংগী দাতা
07 FEB 2022 4:49PM by PIB Imphal
১৯৮৬-৮৭তগী হৌদুনা ভারত সরকারগী জল শক্তি মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ ৱাতর রিসোর্সেস, রিবর দিবেলপমেন্ত অমসুং গঙ্গা রেজুবিনেসন(দি.ও.দবল্যু.আর., আর.দি. অমসুং জি.আর.)না চহি মঙা খুদিংগী মাইনর ইরিগেসন স্ত্রকচরশিংগী সেন্সেস পাংথোক্তুনা লাক্লি৷ মাইনর ইরিগেসন সেন্সেসনা হকথেংননা লৈবাক অসিদা লৈরিবা ইশিং-ইপাকশিংগী মশিং অসি থাবা তৌদে৷ অদুমওইনমক, ইশিং-ইপাকশিংগী দাতা অসি ইন্দাইরেক্লী সেন্সেসতগী লৌথোক্তুনা পুনশিনবনি৷, অদুবু ই-পাউ অসি খুঙ্গংশিংদা মাইনর ইরিগেসনগীদমক শিজিন্নরিবা ইশিং- ইপাকশিংগী মশিং অদুতমক ওইরি৷৷ ৫শুবা মাইনর ইরিগেসন সেন্সেসতগী (রিফরেন্স ইয়র ২০১৩-১৪)দিরাইব তৌখিবা ইরিগেসনগীদমক শিজিন্নখিবা ইশিং-ইপাকশিংগী মশিং অসি ৫,১৬,৩০৩ ওইখি(রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা ই-পাউ এনেক্সর Iদা লৈরে)৷
দি.ও.দবল্যু.আর., আর.দি. অমসুং জি.আর.না সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কিম “ইরিগেসন সেন্সন”কী মখাদা মাইনর ইরিগেসন সেন্সস(রিফরেন্স ইয়র ২০১৭-১৮)কী তরুকশুবা রাউন্দগা কনবর্জেন্স তৌদুনা ইশিং-ইপাকশিংগী অহানবা সেন্সস হৌদোকখ্রে৷ ইশিং-ইপাকশিংগী সাইজ, ফিভম, এনক্রোচমেন্তশিং, শিজিন্নরিবা, স্তোরেজ কেপাসিতীগী স্তেতসনচিংবা য়াওনা হিরম অসিগী মতাংদা মরু ওইবা এস্পেক্ত পুম্নমক্তা ই-পাউ খোমজিন্দুনা ইশিং-ইপাক পুম্নমক্কী নেস্নেল দাতাবেজ অমা শেমগৎপা হায়বা অসিনা ইশিং-ইপাকশিংগী সেন্সেসকী ওবজেক্তিব ওইরি৷ হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা, ইশিং-ইপাকশিংগী অহানবা সেন্সসকী ফিল্দ ৱার্ক অমসুং দাতা প্রোসেসিং এক্তিবিতীশিং অসি তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা লোইশিল্লক্লে৷ মরম অদুনা, লৈবাক অসিদা লৈরিবা ইশিং-ইপাকশিংগী অপুনবা মশিং অসি ফংদে৷ অদুমওইনমক, হৌজিক হৌজিক ফংলিবা দাতাগী মতুং ইন্না, ইশিং-ইপাকশিংগী রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা তেন্তেতিব ফিগরশিং অসি এনেক্সর IIদা পীরি৷
৬শুবা মাইনর ইরিগেসন সেন্সস অসি হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা মপুং ফানা লোইশিনদ্রিবনা ৫শুবা মাইনর ইরিগেসন সেন্সস দাতা অমসুং ৬শুবা মাইনর ইরিগেসন সেন্সস দাতাগী মরক্তা চাংদম্নবা হায়বসি ওইথোক্লোই৷
ইশিং-ইপাকশিংগী অহানবা সেন্সসকী হৌজিক হৌজিক ফংলিবা দাতাগী মতুং ইন্না, ইশিং-ইপাকশিং এনক্রোচমেন্ত তৌবগী রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা কেস মশিং অসি এনেক্সর IIদা পীরি৷
ইশিং-ইপাকশিং মশিং থিবগী থবকশিং, এনক্রোচমেন্তদগী মখোয়বু ঙাকপি-শেনবিবা, নত্রগা অতোপ্পা হিরমশিংগীদমক তোঙান তোঙানবা মওংদা শিজিন্নহনবা হায়বসি মরী লৈনবা রাজ্য সরকারগী মীৎয়েং মখাদা ওইরি৷ সোসিয়ো ইকোনোমিক দিবেলপমেন্ত অমসুং লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীয়ামদা সস্তেনেবল ওইবা ইশিংগী সেক্যুরিতী লৈহন্নবদা ইশিং-ইপাকশিংগী তঙাই ফদনা মরু ওইরিবশিং অদুগী মতাংদা ভারত সরকারনা রাজ্য রাজ্যশিং অসি সেন্সিতাইজিং তৌরি৷ লেন্দ রেকোর্দশিংদা ইশিং-ইপাকশিং য়াওহনবা অমদি মখোয়বু তাউন প্লানিং প্রোসেসকী য়াম্না মরু ওইবা শরুক ওইহনবা, এনক্রোচমেন্ত লৌথোকপনচিংবগুম্বা ইশিং-ইপাক পুম্নমক এনক্রোচমেন্ত ফ্রী ওইহন্নবগীদমক তঙাই ফদবা খোংথাংশিং মতম মতমগী ওইনা লৌখৎনবসু রাজ্য সরকারশিংদা খঙহল্লি৷
ৱারোল অসি ঙসি রাজ্য সভাদা জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বিশ্বেশ্বর তুদুনা অইবা পাউখুম অমা ওইনা পীখিবনি৷
*****
এনেক্সর-I
৫শুবা মাইনর ইরিগেসন সেন্সস (২০১৩-১৪) মাইনর ইরিগেসনগীদমক শিজিন্নবা ৱাতর বোদীশিংগী রাজ্যশিংগী ওইবা মশিং
(সর্ফেস ফ্লো স্কিমশিং- রিজার্বরশিং, তেঙ্কশিং, অতোপ্পা স্তোরেজশিং) (সর্ফেস লিফত স্কিমশিং- তেঙ্কশিং/পুখ্রিশিংদা থাংগৎলিবা)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
ৱাতর বোদীশিং (এম.আই.স্কিমগা লোয়ননা)
১
আন্ধ্র প্রদেশ
৪১,২০৯
২
অরুনাচল প্রদেশ
৬৭
৩
অসাম
২,২২৪
৪
বিহার
২,৫৫৭
৫
ছতিশগর
৯,২৯৭
৬
গৱা
৭৪০
৭
গুজরাত
৩৯,৩৩৩
৮
হরিয়ানা
১৭০
৯
হিমাচল প্রদেশ
১,৯৪১
১০
জম্মু & কাশ্মীর
৯১
১১
ঝার্খন্দ
৪৮,১৪৪
১২
কর্নাতকা
৩৯,৭৪৪
১৩
কেরলা
১০,৮৮৫
১৪
মধ্য প্রদেশ
২৬,৫১৩
১৫
মহারাস্ত্র
১,১৪,৯৮৮
১৬
মনিপুর
২৪
১৭
মেঘলায়া
২৬১
১৮
মিজোরাম
৩৬৭
১৯
নগালেন্দ
২৯১
২০
ওরিশা
৩৫,৫৩৬
২১
পঞ্জাব
৯৬
২২
রাজস্থান
১২,২৯৬
২৩
সিক্কিম
০
২৪
তমিল নাদু
৩২,১০৮
২৫
তেলঙ্গনা
৩৭,০১৪
২৬
ত্রিপুরা
১৭
২৭
উত্তরাখন্দ
১১,২৯২
২৮
উত্তর প্রদেশ
৮,৩৪৩
২৯
ৱেস্ত বেঙ্গল
৩৯,৫৮০
৩০
অন্দমান & নিকোবার
৯৮০
৩১
চান্দিগর
০
৩২
দিল্লী
০
৩৩
পুদুচেরী
১৯৫
অপুনবা :
৫,১৬,৩০৩
এনেক্সর-II
রাজ্যশিংগী ওইবা ৱাতর বোদীশিংগী মশিং অমসুং ৱাতর বোদীশিং (প্রোবিজনেল)গী অহানবা সেন্সসতা রিপোর্ত তৌরবা এনক্রোচমেন্তশিংগী মশিং
সেরিএ নম্বর
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং
রিপোর্ত তৌরবা ৱাতর বোদীশিংগী অপুনবা মশিং
রিপোর্ত তৌরবা এনক্রোচমেন্তশিংগী অপুনবা মশিং
(১)
(২)
(৩)
(৪)
১
আন্ধ্র প্রদেশ
১,৯০,৭৭৭
৩,৯২০
২
অরুনাচল প্রদেশ
৯৯৩
০
৩
বিহার
৪৫,৭৯৩
৮৭১
৪
চান্দিগর
১৮৮
০
৫
গৱা
১,৪৬৩
৮
৬
গুজরাত
৫৪,০৬৯
২২
৭
ঝার্খন্দ
১,০৭,৫৯৮
৫৬০
৮
কেরলা
৫৫,৭৩৪
১১১
৯
মনিপুর
১,৬৫৮
৬
১০
মেঘলায়া
১৩,৩৩২
৬
১১
মিজোরাম
২,১৮৫
৭
১২
নগালেন্দ
১,৪৩২
১
১৩
পঞ্জাব
১৬,০১২
১,৫৭৮
১৪
সিক্কিম
১৩৪
০

Ministry of Jal Shakti
DATA ON WATER BODIES IN THE COUNTRY
07 FEB 2022 4:49PM by PIB Delhi
The Department of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation (DoWR, RD & GR), Ministry of Jal Shakti (MoJS), Government of India (GoI) has been conducting census of minor irrigation structures, quinquennially since 1986-87. Minor irrigation census does not count the number of water bodies in the country directly. However, data on water bodies is indirectly compiled from the census; but this information is limited to number of water bodies in villages used for minor irrigation. The number of water bodies used for irrigation derived from 5th minor irrigation census (reference year 2013-14) was 5,16,303 (State-wise information at Annexure I).
DoWR, RD & GR has launched the first census of water bodies in convergence with the sixth round of minor irrigation census (reference year 2017-18) under the centrally sponsored scheme “Irrigation Census”. The objective of the census of water bodies is to develop a national database for all water bodies by collecting information on all important aspects of the subject including their size, condition, status of encroachments, use, storage capacity etc. Presently, the field work and data processing activities of the first census of water bodies is nearing completion in various States/UTs. Therefore, the total number of water bodies in the country is not available. However, as per currently available data, the tentative figures of State-wise number of water bodies is provided in Annexure II.
Comparison between 5th minor irrigation census data and 6th minor irrigation census data is not feasible because the 6th minor irrigation census is not yet completed.
As per currently available data of first census of water bodies, the State-wise number of cases of encroachment of water bodies is provided in Annexure II.
Works related to enumeration of water bodies, their protection from encroachment, or diversion for use for other purposes, come under the purview of the State Government concerned. GoI has been sensitising State Governments regarding the importance of water bodies for socio economic development and sustainable water security to the local population. Need for taking necessary steps for keeping all the water bodies encroachment free, such as inclusion of water bodies in land records and making them integral part of town planning process, removal of encroachments, etc. is also being emphasised to the State Governments from time to time.
This Information was given by the Minister of State for Jal Shakti, Shri Bishweswar Tudu in a written reply in Rajya Sabha today.
*****
Annexure-I
5th Minor Irrigation Census (2013-14) State wise Number of Water Bodies used for Minor Irrigation
(Surface Flow Schemes - Reservoirs, Tanks, Other Storages) (Surface Lift Schemes - Lift on Tanks/Ponds)
S. No
State
Water bodies
(with MI scheme)
1
ANDHRA PRADESH
41,209
2
ARUNACHAL PRADESH
67
3
ASSAM
2,224
4
BIHAR
2,557
5
CHHATTISGARH
9,297
6
GOA
740
7
GUJARAT
39,333
8
HARYANA
170
9
HIMACHAL PRADESH
1,941
10
JAMMU & KASHMIR
91
11
JHARKHAND
48,144
12
KARNATAKA
39,744
13
KERALA
10,885
14
MADHYA PRADESH
26,513
15
MAHARASHTRA
1,14,988
16
MANIPUR
24
17
MEGHALAYA
261
18
MIZORAM
367
19
NAGALAND
291
20
ODISHA
35,536
21
PUNJAB
96
22
RAJASTHAN
12,296
23
SIKKIM
0
24
TAMIL NADU
32,108
25
TELANGANA
37,014
26
TRIPURA
17
27
UTTARAKHAND
11,292
28
UTTAR PRADESH
8,343
29
WEST BENGAL
39,580
30
ANDAMAN & NICOBAR
980
31
CHANDIGARH
0
32
DELHI
0
33
PUDUCHERRY
195
Total :
5,16,303
Note 1:-Water bodies cover all natural or artificial units with some or no masonry work used for storing water for minor irrigation. These are usually of various types known by different names like tank, reservoir, pond.
Note 2:-In MI Census information is collected for villages/ rural areas only.
Note 3:-The above data pertains to only those water bodies where some minor irrigation scheme(s) is/are installed or those water bodies which function as surface flow schemes.
Note 4:-5th Minor Irrigation Census was not conducted in Lakshadweep, Dadra and Nagar Haveli and Daman & Diu
Annexure-II
State wise number of water bodies and number of encroachments reported in the first Census of Water bodies (Provisional)
S.No.
States/UTs
Total number of water bodies reported
Total number of encroachments reported
(1)
(2)
(3)
(4)
1
ANDHRA PRADESH
1,90,777
3,920
2
ARUNACHAL PRADESH
993
0
3
BIHAR
45,793
871
4
CHANDIGARH
188
0
5
GOA
1,463
8
6
GUJARAT
54,069
22
7
JHARKHAND
1,07,598
560
8
KERALA
55,734
111
9
MANIPUR
1,658
6
10
MEGHALAYA
13,332
6
11
MIZORAM
2,185
7
12
NAGALAND
1,432
1
13
PUNJAB
16,012
1,578
14
SIKKIM
134
0