ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ଏକକ ଇ-ଅକ୍ସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କୋଇଲା କମ୍ପାନୀମାନେ ଏବେ କୋଇଲା ବିକିବେ: ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ଅନୁମୋଦନ
ଆଉ ରହିବନାହିଁ କ୍ଷେତ୍ରଭିତ୍ତିକ କୋଇଲା ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା
26 FEB 2022 2:02PM by PIB Bhubaneswar
ଅର୍ଥନୀତିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟିର ବୈଠକ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏଥିରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପ୍ରସ୍ତାବମାନ ଅନୁମୋଦନ ଲାଭ କରିଛି ।
୧) ସିଂଗାରେଣୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ କୋଇଲା କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତ ଅଣ-ଲିଙ୍କେଜ କୋଇଲା ଯୋଗାଣ ସିଆଇଏଲର ଗୋଟିଏ ଇ-ଅକ୍ସନ୍ ଉଇଣ୍ଡୋ(ଏକକ ବାତାୟନ ଇ-ନିଲାମ) ଦ୍ୱାରା କରାଯିବ । ଶକ୍ତିକ୍ଷେତ୍ର, ଅଣନିୟନ୍ତ୍ରିତ କ୍ଷେତ୍ର ଓ ବ୍ୟବସାୟ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରକୁ କ୍ଷେତ୍ରଭିତ୍ତିରେ କୋଇଲା ଯୋଗାଇବାର ଯେଉଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବର୍ତ୍ତମାନ ରହିଛି ତାହାର ଅବସାନ ଘଟିବ ଏବଂ ସବୁକ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏହି ଇ-ଅକ୍ସନ ମାଧ୍ୟମରେ କୋଇଲା ଯୋଗାଇ ସେସବୁର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରାଯିବ ।
୨) ଉପରୋକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା କୋଲଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ/ ସିଂଗାରେଣୀ କୋଲିଆରି କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡର କୋଇଲା ଲିଙ୍କେଜ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦେଖି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ । ଏବେ ଏହି କମ୍ପାନୀମାନେ ଲିଙ୍କେଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଚୁକ୍ତିବଦ୍ଧ ମୂଲ୍ୟରେ ଶକ୍ତି ଓ ଅଣଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଯେଉଁ କୋଇଲା ଯୋଗାଉଛନ୍ତି ତାହାକୁ ପ୍ରଥମ ପୂରଣ କରିବେ । ସେହି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ କମ୍ପାନୀଙ୍କ ପାଖରେ ଯଦି କୋଇଲା ଉପଲବ୍ଧ ହୁଏ, ତେବେ ସେମାନେ ଅଣ-ଲିଙ୍କେଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ତାହାକୁ ଅନ୍ୟ ଶକ୍ତିକ୍ଷେତ୍ର ଓ ଅଣଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ଖାଉଟିଙ୍କୁ ଯୋଗାଇବେ ।
୩) ଏକକ ବାତାୟନ ଓ ସିଙ୍ଗଲ ଉଇଣ୍ଡୋ ଇ-ଅକ୍ସନ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବାକୁ ଥିବା କୋଇଲା କେଉଁ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିବହନ କରାଯିବ ତାହା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବା ସ୍ପଷ୍ଟ ନୁହେଁ । ତେବେ କ୍ରେତା ଏହି କୋଇଲା ରେଳ ପଥରେ ନେବାର ବିକଳ୍ପ ପାଇବେ । ଖାଉଟି ବିକ୍ରେତା ଚାହିଁଲେ ନିଜ ସୁବିଧା ଅନୁସାରେ ସଡକ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଥରେ କୋଇଲା ନେଇପାରିବେ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ କମ୍ପାନୀକୁ ଅତିରିକ୍ତ ଦେୟ କିମ୍ବା ଡିସକାଉଣ୍ଟ ଦେବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ ।
୪) ସିଆଇଏଲ ଏସ୍‌ସିସଏଲ୍‌ରେ ନିଜର କୋଇଲା ବାଷ୍ପୀକରଣ ପ୍ଳାଣ୍ଟକୁ କମ୍ପାନୀ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମୂଲ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘମିଆଦି ନୀତିରେ କୋଇଲା ଯୋଗାଇବାକୁ ଅନୁମତି ପାଇବେ । ତେବେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଥମ ସର୍ତ୍ତ ହେଲା ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନର କୋଲ ଲିଙ୍କେଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଯେଉଁ କୋଇଲା ଯୋଗାଉଛନ୍ତି ତାହାକୁ ଅବ୍ୟାହତ ରଖିବାକୁ ପଡିବ । ନିଜସ୍ୱ ବାଷ୍ପୀକରଣ ଫ୍ଲାଣ୍ଟକୁ କୋଇଲ ଯୋଗାଣ ଜନିତ ଟିକସ, ଶୁଳ୍କ ଓ ରୟାଲିଟି ଆଦିକୁ କମ୍ପାନୀକୁ ଦେବାକୁ ହେବ । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା କୋଇଲାର ଯେଉଁ ବିଜ୍ଞପିତ ମୂଲ୍ୟ ରହିଛି ସେହି ମୂଲ୍ୟ ଅନୁସାରେ ଟିକସ, ଶୁଳ୍କ ଓ ରାଜଭାଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହେବ ।
ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପ୍ରଭାବ:- ଇ-ଅକ୍ସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା କୋଇଲା ବଜାରରେ ଥିବା ଅସଂଗତି ଦୂର ହେବ । ସବୁ ଶ୍ରେଣୀର ଖାଉଟିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକପ୍ରକାର ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଚଳନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ତିଆରି ହେବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା କୋଇଲା କମ୍ପାନୀଗୁଡିକର ପରିଚାଳନା ଓ କାର୍ଯ୍ୟ ଦକ୍ଷତା ବଢିବ ଏବଂ ଘରୋଇ କୋଇଲାର ଚାହିଦା ବଢିବ । ଏବେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର କୋଇଲା ଖାଉଟିଙ୍କୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ କୋଇଲା ଯୋଗାଣର ଯେଉଁ ନୀତି ପ୍ରଚଳିତ ଅଛି ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ତାହାର ଅବସାନ ଘଟିବ ଏବଂ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ସମାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅବଲମ୍ବନ କରାଯିବ । ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କୋଇଲା କମ୍ପାନୀମାନେ ନିଜସ୍ୱ ଖଣିରୁ ସଂଗୃହୀତ କୋଇଲା ନିଜର କୋଇଲା ବାଷ୍ପୀକରଣ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ଯୋଗାଇପାରିବ । ଏହାଫଳରେ ସେମାନେ ନୂଆ ବାଷ୍ପୀକରଣ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ହେବେ। ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦେଶର ସ୍ୱଚ୍ଛ କୋଇଲା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ପାଦନ ବଢିବ ।
ଇ-ଅକ୍ସନ ଦ୍ୱାରା ସମାନ ମୂଲ୍ୟରେ ସବୁ ଶ୍ରେଣୀର ଖାଉଟି କୋଇଲା କିଣିବାର ସୁବିଧା ପାଇବା ଦ୍ୱାରା ଘରୋଇ କୋଇଲାର ଚାହିଦା ବଢିବ । ଲୋକେ ଦେଶୀ କୋଇଲା କିଣିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ହେବେ । ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ କୋଲଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ ଏକ ବୃହତାକାଂକ୍ଷୀ ଉତ୍ପାଦନନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ୨୦୨୩-୨୪ରେ ଏକ ବିଲିୟନ ଟନ୍ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ସିଆଇଏଲ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ଅତଏବ ଦେଶୀ କୋଇଲା ଭଲଦାମରେ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ମିଳିଲେ ବଜାର ସ୍ଥିର ରହିବ ଏବଂ କୋଇଲା ଆମଦାନୀ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଭାରତ କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହୋଇପାରିବ । ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଦ୍ୱାରା କୋଇଲା ବାଷ୍ପୀକରଣ କାମ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇ ଦେଶରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ପାଦନ ବଢିବ ଏବଂ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷାରେ ଏହା ସହାୟକ ହେବ ।
ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଭାବ:- ଇ-ଅକ୍ସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏକକ କରାଯିବ ।ଫଳରେ କୋଇଲା କମ୍ପାନୀଗୁଡିକୁ କୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ ଖର୍ଚ୍ଚ ବହନ କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:- ଦେଶର କୋଇଲା ବଜାର ବିଖଣ୍ଡିତ ଓ ବିିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ହୋଇ ରହିବା ଫଳରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବଜାରରେ ବିକ୍ରେତାମାନେ ଏକା ମାନର କୋଇଲାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ମୂଲ୍ୟ ନିଜ ନିଜ ବଜାରରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରି ତାହା ବିକୁଥିଲେ । କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ସଂସ୍କାର ଫଳରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରେଡର କୋଇଲା ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ବଜାରରେ ସମାନ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକ୍ରିହେବ । ଏହାଫଳରେ ‘ୱାନଗ୍ରେଡ, ୱାନ ରେଟ୍‌’ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ । କୋଇଲା ପରିବହନରେ ରେଳବାଇକୁ ଡିଫିଲ୍ଡ ମୋଡ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବାରୁ ଇ-ଅକ୍ସନ ଓ କୋଇଲା ପରିବହନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆସିବ । ଏକକ ଇ-ଅକ୍ସନ ଦ୍ୱାରା କୋଇଲା କମ୍ପାନୀମାନେ ବଜାର ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଣ୍ଣିତ ମୂଲ୍ୟରେ କୋଇଲା ବିକିବାକୁ ସମର୍ଥ ହେବେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସବୁ ବର୍ଗର ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳିବ । ଏବେ ପାରମ୍ପରିକ କୋଇଲା ଉତ୍ତୋଳନ, ବିକ୍ରିବଟା ଓ ବ୍ୟବହାର ଆଉ ଯୁଗଉପେଯାଗୀ ହୋଇନାହିଁ । ନୂଆ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି । କୋଇଲାରୁ ପ୍ରଦୂଷଣମୁକ୍ତ ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ତାହାର ବହୁଳ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ପହଞ୍ଚିଛି । କୋଇଲା ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ ପ୍ଳାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରି କୋଇଲା କମ୍ପାନୀମାନେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ ଶସ୍ତାରେ ଉତ୍ପାଦନ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ପରିବେଶ ସହିତ ଖାଉଟିଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳିବ ।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves offering of coal by coal companies through a common e-auction window instead of sector specific auctions
26 FEB 2022 2:02PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, today approved the following:
i. Offering of all the non-linkage coal by coal companies through one e-auction window of CIL (CIL) / Singareni Collieries Company Limited (SCCL). This e-auction will cater to all the Sectors namely Power Sector and Non Regulated Sector (NRS) including traders and coal would be offered through this auction in place of the present system of sector specific auctions.
ii. The above will be subject to CIL / SCCL meeting the coal linkage requirements against existing linkages and do not impact the current linkages to power and non-power consumers at contracted prices.
iii. Coal offered through the single e-auction window shall be transport mode agnostic with default option being through Rail mode. However, coal may be lifted by the consumers through the road mode/other modes depending upon their choice and suitability without paying any additional charges or discount to the coal companies.
iv. Long term allotment of coal by CIL/SCCL, without affecting the supplies against existing coal linkages, to their own gasification plants shall be allowed at prices as may be decided by the coal company. However, the taxes, duties, royalty etc shall be paid by the coal companies on the notified prices of coal for power sector.
Major impact, including employment generation potential:
Market distortions would be removed and single rate for all the consumers will evolve in the e-auction market. It shall increase operational efficiencies and lead to an increase in domestic coal demand by efficiency in domestic coal market. Besides the discretion presently vested in coal companies of allocating coal to different end use sectors will be eliminated. Further the coal companies shall be able to establish coal gasification plants by availing coal from their own mines. It shall help in developing clean coal technology in the country.
Removal of market distortions through offer of coal under a single e-auction window at the same rate for all the consumers of the economy will attract more consumers towards domestic coal. Thus, the demand of domestic coal is expected to increase. CIL also has ambitious coal productions plans for the future with an aim of producing 1 BT (Billion Tonne) coal by 2023-24. Hence, with better availability of domestic coal with better price stability and predictability, the import of coal is expected to come sown drastically. This would reduce the dependence on imported coal and would help to make Atmanirbhar Bharat.
This measure would ensure sustainability and development of the coal gasification technology. Use of clean coal technology like coal gasification would mitigate the adverse environmental impacts of coal usage.
Financial Implications:
Clubbing of the e-auction windows would not involve any additional cost to the coal companies.
Background:
The coal market is segmented and regulated and consequently there are many different market-discovered rates for same grade of coal in each segment of market. Segmentation with rate differentiation results in coal market distortions. By these reforms in the coal market coal of any particular grade may be sold in the market at one rate (one grade, one rate), with default mode of transport being Railways, through a transparent and objective e-auction mechanism. A single e-auction window would enable the coal companies to sell coal through the market discovered price mechanism to all the consumers. Besides the above, the need of the hour is to move away from the conventional coal use to clean coal technologies. The coal companies are planning to diversify business via coal gasification route. In coal block allocation mechanism, coal gasification is being encouraged through incentives like rebate in the revenue share. Similar incentivization is necessary to help early establishment of this new use of coal and related technologies. The coal companies would have flexibility to supply coal to their coal gasification projects.