মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯না অপিকপা ব্যুজিনেসশিংদা পীবা শাফু
10 FEB 2022 5:28PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা লৈরিবা কোবিদ-১৯না পীরিবা অৱাবা শাফু অসি খরা হন্থনবা অমসুং মখোয়গী শেন্মিৎলোন অমসুং মার্কেত এসেস ফগৎনবা আত্মা নির্ভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা হন্দক্তা খোঙথাং কয়া অমা সরকারনা লৌখৎখ্রে। মখোয়শিং অদুগী মনুংদা খরা অদুদি:
1. স্ত্রেস ওইরবা এম.এস.এম.ই.শিংগী লুপা করোর ২০,০০০ গী শেন্দোন হন্থহনবা।
2. এম.এস.এম.ই.শিং (২০২২-২৩ বজেত্তা লাওথোকখিবা মতুং ইন্না, মখা তানা লুপা করোর লাখ ৫ ফাওবা হেনগৎখিবা) য়াওনা ব্যুজিনেশশিংগীদমক লুপা লাখ করোর ৩গী ইমর্জেন্সী ক্রেদিত লাইন গুরান্তী স্কীম (ই.সি.এল.জি.এস.)।
3. এম.এস.এম.ই. সেলফ-রিলিএন্ত ইন্দিয়া ফন্দগী খুত্থাংদা লুপা করোর ৫০,০০০গী ইক্যুতী ইনফ্যুজন।
4. এম.এস.এম.ই.শিংগী ক্লাসিফিকেসনগী অনৌবা রিভাইস ক্রাইতরিয়া।
5. ইজ ওফ দুইং ব্যুজিনেসকী ‘উদ্যাম রেজিস্ত্রেসন’গী খুত্থাংদা এম.এস.এম.ই.শিংগী অনৌবা রেজিস্ত্রেসন।
6. লুপা করোর ২০০ ফাওবদা পোৎ লৈবদা মালেমগী তেন্দর থমদবা।
ইকাই খুম্নজরিবা প্রধান মন্ত্রীনা ওনলাইন পোর্তেল অমা, ‘চেম্পিওন্স’, ০১.০৬.২০২০দা হৌদোকখি। হায়রিবা অসিনা রেদ্রেসেল ওফ গ্রীবেন্সেস য়াওনা ই-গবর্নান্সকী অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংগী মতেং পীনবা মফম কয়া অমা কোলশিল্লি। কোবিদ-১৯ লায়চৎ মনুংদা এম.এস.ই.শিংগী মতেং পীনবা, এম.এস.ই.শিংগী মার্কেত এসেস হেনগৎনবা মসিগী মন্ত্রালয়না হান্না লৈরিবা প্রোক্যুরমেন্ত অমসুং মার্কেত সপ্পোর্ত (পি.এম.এস.) স্কীম মখাদা “ভর্চুএল ত্রেদ ফেয়র”গী অখন্নবা মচাক অমা হৌদোরক্লি।
২০২১গী জুলাইগী ২দগী, সরকার অসিনা রিতেল অমসুং হোলসেল ত্রেদরসবু এম.এস.এম.ই.শিং ওইনা য়াওরি। মখোয়বু উদ্যাম রেজিস্ত্রেসন পোর্তেল রেজিস্ত্রেসন অমসুং প্রাইওরিতী সেক্তর লেন্দিংগী কান্নবা ফংহল্লি।
মসিগী পাউ অসি মাইক্রো, শ্মোল অমসুং মেদিয়ম এন্তরপ্রাইসেসকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী নরায়ন রানেনা লোক সভাদা অইবা অমা ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
IMPACT OF COVID-19 ON SMALL BUSINESSES
10 FEB 2022 5:28PM by PIB Delhi
The Government has taken a number of recent initiatives under the Aatma Nirbhar Bharat Abhiyan to mitigate the negative impact of Covid-19 on small businesses in the country and to improve their financial and market access. Some of them are:
1. Rs. 20,000 crore Subordinate Debt for stressed MSMEs.
2. Rs.3 lakh crores Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) for Businesses, including MSMEs (which has subsequently been increased to Rs. 5 lakh crore, as announced in Budget 2022-23).
3. Rs. 50,000 crore equity infusion through MSME Self-Reliant India Fund.
4. New Revised criteria of classification of MSMEs.
5. New Registration of MSMEs through ‘Udyam Registration’ for Ease of Doing Business.
6. No global tenders for procurement up to Rs. 200 crores.
An Online Portal, “Champions”, has been launched on 01.06.2020 by Hon’ble Prime Minister. This covers many aspects of e-governance including redressal of grievances and handholding of MSMEs. In order to support the MSEs during COVID-19 pandemic, a special component of "Virtual Trade Fairs" has been introduced under the existing Procurement & Marketing Support (PMS) scheme of this Ministry to enhance market access of MSEs.
From 2nd July, 2021, the government has included Retail and Wholesale Traders as MSMEs. They are allowed to be registered on Udyam Registration Portal and avail benefits of Priority Sector Lending.
This information was given by Union Minister for Micro, Small and Medium Enterprises, Shri Narayan Rane in a written reply in Lok Sabha.