Ministry of Development of North-East Region
Funds for North Eastern States
20 DEC 2021 4:48PM by PIB Delhi
Towards this, all 54 non-exempted Central Ministries/Departments are mandated to spend at least 10% of their Gross Budgetary Support (GBS) for Central Sector and Centrally Sponsored Schemes in North Eastern Region (NER). Actual expenditure of nearly Rs.2.66 lakh crore has been made in the period from 2014-15 to 2020-21 accordingly, the details of which are given in Table 1 below.
Table 1: Budget Estimates (BE), Revised Estimates (RE) and
Actual Expenditure under 10% GBS
( Rs. in crore)
Year
Budget
Estimates
Revised
Estimates
Actual
Expenditure
2014-15
36,107.56
27,359.17
24,819.18
2015-16
29,087.93
29,669.22
28,673.73
2016-17
29,124.79
32,180.08
29,367.9
2017-18
43,244.64
40,971.69
39,753.44
2018-19
47,994.88
47,087.95
46,054.80
2019-20
59,369.90
53,374.19
48,533.80
2020-21
60,112.11
51,270.90
48,563.82
Total (2014-15 to 2020-21)
3,05,041.81
2,81,913.20
2,65,766.67
Source: Statement 11/23 of the Union Budget, various years
Important initiatives have been taken by the Government during the last six years for improving air connectivity, rail connectivity, road connectivity, power, waterways and telecom connectivity, thereby accelerating the development of the North Eastern Region. A summary of these initiatives is given in Annexure I.
Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) has also taken steps to bridge the social and physical infrastructure gaps and facilitate development of the NER on a large scale. In addition, under the different schemes of North Eastern Council (NEC), Shillong, developmental projects have been supported across the 8 NER States. State-wise details of projects sanctioned so far under Non-Lapsable Central Pool of Resources (NLCPR)-State, North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) and specific Assam packages being administered by Ministry of DoNER and the projects sanctioned over the last 6 years under Schemes of NEC are given at Annexure-II. Further,the State-wise details of the ongoing projects of MDoNER and NEC as on 30th November 2021, are given at Annexure-III.
Under various schemes/packages of MDoNER during the financial year 2003-04 to 2013-14, funds amounting to Rs.8,271.03 crore, were released to the North Eastern States, including Assam. These funds are released to the State Governments project-wise; and at the time of release of subsequent installment, utilization certificate of funds released earlier is obtained from the State Governments, project-wise. The funds released to the State Governments under various schemes from 2003-04 to 2014-15 by NEC, Shillong amounts to Rs.7,259.18 crore.
Under Schemes of NEC, funds have been allocated to many NGOs, including NGOs from Assam and other North Eastern States. The details of the year-wise sanctioned projects/events to NGOs from 2016-17 to 2020-21 is given below:
Sanction Year
No. of Project/ Events
Approved Cost
(Rs. in Crore)
2016-17
8
0.36
2017-18
9
2.07
2018-19
36
9.17
2019-20
18
3.76
2020-21
9
12.54
Grand Total
80
28.00
Annexure-I
Initiatives taken by the Government for improving connectivity in the North East Region
• Air connectivity: Ongoing development of new Greenfield Airports at Holongi and Tezu in Arunachal Pradesh; Dibrugarh, Guwahati and Silchar Airports in Assam; Imphal Airport in Manipur; Barapani Airport in Meghalaya and Agartala Airport in Tripura, etc.
• Rail connectivity: Presently, 20 projects, for new lines as well as doubling, costing Rs.74,485 crore for 2,011 km length falling fully/partly in North Eastern Region are at different stages of planning/ approval/ execution, out of which 321 km length has been commissioned and an expenditure of Rs.26,874 crore incurred upto March, 2021.
• Road Connectivity: Major ongoing Capital Road Connectivity projects in NER include 4 Laning of Dimapur-Kohima Road (62.9 km) in Nagaland; 4 laning of Nagaon bypass to Holongi (167 km) in Arunachal Pradesh; Alternate two-lane Highway from Bagrakote to Pakyong (NH-717A) (152 km) in Sikkim; 2 laning of Aizawl – Tuipang NH-54 (351 km) in Mizoram; 4 laning of Imphal – Moreh section of NH-39 (20 km) and 2-laning of 75.4 km in Manipur. A total of 4,105.87 km of road projects have been completed by Ministry of Road Transport & Highways in NER in the last six years (including 2021-22, upto November 2021).
• Telecom connectivity projects in NER include Mobile connectivity in the 8 NER States of Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim and Tripura, seamless coverage along National Highways, as well as Bharat Net and Wi-Fi Connectivity for Village Panchayats in NER.
• Power Connectivity: Through various flagship schemes such as North Eastern Region Power System Improvement Project (NERPSIP) and Comprehensive Scheme for Strengthening of Transmission & Distribution Systems in NER States, the power connectivity in NER has been improved. Under Deendayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana (DDUGJY) and Integrated Power Development Scheme (IPDS), strengthening of sub-transmission and distribution infrastructure including rural electrification has been undertaken. Further, under Saubhagya scheme launched with the objective to achieve universal household electrification through providing electricity connections to all un-electrified households in rural areas and all poor households in urban areas, 26,14,659 households have been electrified in NER as on 31.03.2021.
• Waterway connectivity: Development of National Waterway-2 (River Brahmaputra, 891 km) Sadia to Bangladesh Border and National Waterway-16 (River Barak, 121 km) Bhanga-Lakhipur stretch including Indo-Bangladesh Protocol (IBP) route are ongoing projects in the NER.
Annexure -II
Under the erstwhile Non-Lapsable Central Pool of Resources (NLCPR) scheme, 1,635 projects worth Rs.16,233.78 crore were sanctioned, of which 1,204 projects worth Rs.9,557.20 crore have been completed, while 431 projects worth Rs.6,676.59 crore are being funded till their completion. Under North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS), for enhancing connectivity of NER, 110 projects worth Rs.2,563.14 crore have been sanctioned and are at various stages of completion. Further, under KarbiAnglong Autonomous Territorial Council (KAATC) package of Assam, 25 projects costing Rs.235.88 crore have been sanctioned, out of these 02 projects worth Rs.6.26 crore have been completed so far. In addition, 07 projects costing Rs.111.92 crore have been identified for sanction. Under Bodoland Territorial Council (BTC) package of Assam, 65 projects costing Rs.749.63 crore have been sanctioned and out of these, 54 projects costing Rs.589.11 crore have been completed. Under Dima Hasao Autonomous Territorial Council (DHATC) package of Assam, 11 projects, costing Rs.170.82 crore have been sanctioned, and 4 projects costing Rs.29 crore have been identified for sanction.
State-wise details of projects sanctioned under NLCPR-State
(Rs. crore)
S.No.
State
Sanctioned projects
Completed projects
Number of projects
Cost
Number of projects
Cost
1
Arunachal Pradesh
207
2484.01
140
1542.38
2
Assam
446
3875.97
258
1604.2
3
Manipur
177
1857.13
148
1078.44
4
Meghalaya
107
1533.96
69
709.34
5
Mizoram
159
1393.1
136
1084.68
6
Nagaland
170
1805.4
135
1271.75
7
Sikkim
247
1409.69
221
1060.93
8
Tripura
122
1874.52
97
1205.48
Total
1,635
16,233.78
1,204
9,557.20
State-wise details of the projects under NESIDS*
(Rs. in crore)
Sl. No
State
Projects sanctioned
Funds released
Funds utilized
No.
Amount
Amount
Amount
1
Arunachal Pradesh
23
495.62
289.77
119.49
2
Assam
27
648.68
270.55
81.52
3
Manipur
14
296.17
185.02
67.26
4
Meghalaya
10
237.62
110.28
60.91
5
Mizoram
10
248.91
187.63
71.37
6
Nagaland
13
233.68
114.44
57.06
7
Sikkim
5
155.09
121.99
39.56
8
Tripura
8
247.37
61.38
17.47
Total
110
2,563.14
1,341.06
514.64
*NESIDS came into being in 2017-18. As these projects were sanctioned thereafter, all these projects are presently on-going.
State-wise details of the projects sanctioned during the last 6 years under Schemes of NEC
Sl. No.
State
No. of Projects
Approved Cost
(Rs. in Crore)
1
Arunachal Pradesh
73
760.96
2
Assam
49
572.65
3
Manipur
64
602.35
4
Meghalaya
48
498.18
5
Mizoram
58
596.12
6
Nagaland
59
378.81
7
Sikkim
29
177.98
8
Tripura
18
257.07
Grand Total
398
3844.13
Annexure-III
S.No.
State
Ongoing projects under NLCPR - State
Number of projects
Cost
(Rs. crore)
1
Arunachal Pradesh
67
941.63
2
Assam
188
2271.77
3
Manipur
29
778.69
4
Meghalaya
38
824.62
5
Mizoram
23
308.42
6
Nagaland
35
533.66
7
Sikkim
26
348.76
8
Tripura
25
669.04
Total
431
6,676.59
State-wise details of ongoing projects under NEC, as on 30 November, 2021*
Sl. No.
State/ Scheme
No. of Projects
Approved Cost (Rs. in Cr.)
Schemes of NEC
1
Arunachal Pradesh
66
681.94
2
Assam
68
682.72
3
Manipur
99
670.12
4
Meghalaya
57
347.94
5
Mizoram
36
538.21
6
Nagaland
101
732.21
7
Sikkim
28
198.43
8
Tripura
33
422.41
9
Other Agency
58
399.11
Total
546
4673.10
*In addition, 22 projects with approved cost of Rs.1,503.78 crore under North East Road Sector Development Scheme (NERSDS) and 5 projects with approved cost of Rs.928.46 crore under NLCPR – Central are also on-going in North Eastern States.
This information was given by Minister for Development of North Eastern Region, Shri G. Kishan Reddy in a written reply in Lok Sabha today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংগী ফন্দশিং
20 DEC 2021 4:48PM by PIB Imphal
মাইকৈ অসিদা, নন-একজেমতেৎ সেন্ত্রেল মিনিস্ত্রী/দিপার্তমেন্ত ৫৪ পুম্বনা মখোয়গী সেন্ত্রেল সেক্তর অমসুং সেন্ত্রেলনা স্পোন্সর তৌবা স্কীমগী গ্রোস বজেত্তরী সপ্পোর্ত (জি.বি.এস.)তগী নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (এন.ই.আর.)দা য়ামদ্রবদা ১০% চাদিং তৌনবা হায়রি। ২০১৪-১৫দগীনা ২০২০-২১ মনুংদা তৌখিবা একচুএল এক্সপেন্দিচর মতুং ইন্না চাওরাক্না লুপা কোতি লাখ ২.৬৬কী মরীক চুম্বা মখাগী তেবল ১দা পীরি।
তেবল ১: জি.বি.এস. ১০%গী মখাদা বজেৎ এস্তিমেৎস (বি.ই.), রিভাইস এস্তিমেৎস (আর.ই.) অমসুং
একচুএল এক্সপেন্দিচর
(লুপা কোতিদা)
চহি
বজেৎ এস্তিমেৎস
রিভাইস এস্তিমেৎস
একচুএল এক্সপেন্দিচর
২০১৪-১৫
৩৬,১০৭.৫৬
২৭,৩৫৯.১৭
২৪,৮১৯.১৮
২০১৫-১৬
২৯,০৮৭.৯৩
২৯,৬৬৯.২২
২৮,৬৭৩.৭৩
২০১৬-১৭
২৯,১২৪.৭৯
৩২,১৮০.০৮
২৯,৩৬৭.৯
২০১৭-১৮
৪৩,২৪৪.৬৪
৪০,৯৭১.৬৯
৩৯,৭৫৩.৪৪
২০১৮-১৯
৪৭,৯৯৪.৮৮
৪৭,০৮৭.৯৫
৪৬,০৫৪.৮০
২০১৯-২০
৫৯,৩৬৯.৯০
৫৩,৩৭৪.১৯
৪৮,৫৩৩.৮০
২০২০-২১
৬০,১১২.১১
৫১,২৭০.৯০
৪৮,৫৬৩.৮২
(২০১৪-১৫ দগীনা ২০২০-২১) ফাওবা অপুনবা
৩,০৫,০৪১.৮১
২,৮১,৯১৩.২০
২,৬৫,৭৬৬.৬৭
সোর্স: চহি কয়াগী, য়ুনিয়ন বজেৎকী স্তেতমেন্ত ১১/২৩
হৌখিবা চহি তরুক অসিদা সরাকারনা অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ থৌরাংদা হেন্না খোঙজেল য়াংখৎনবা এয়র কনেক্তিবিতী, রেল কনেক্তিবিতী, লম্বীগী কনেক্তিবিতী, পাৱর, ঈশিং-লম্বী অমসুং তেলোকোম কনেক্তিবিতী ফগৎননবা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎলি। খোঙথাংশিং অসিগী শম্লপ্পা অমা এন্নেকচর Iদা পীরি।
মিনিস্ত্রী ওফ দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (এম.দি.ও.এন.ই.আর.)নসু সোসিএল অমসুং ফীজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অৱাৎপা লৈরিবশিং মেনখৎনবা অমসুং এন.ই.আর.গী চাউখৎ থৌরাংদা য়াম্না পাক চাউনা কান্নবা পীনবা খোঙথাং কয়া অমসু লৌখৎলি। মসিগী মথক্তা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (এন.ই.সি.), শিলংগী স্কীম কয়াগী মখাদা এন.ই. আর. রাজ্য শিনবা থুংনা চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া অমদা মতেং পীরি। নন-লাপসেবল সেন্ত্রেল পুল ওফ রিসোর্সেস (এন.এল.সি.পি.আর.)-স্তেত, নোর্থ ইস্ত স্পেসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত স্কীম (এন.ই.এস.আই.দি.এস.)কী মখাদা হৌজিক ফাওবা কাইথ্রখবা প্রোজেক্তশিংগী স্তেত-ৱাইজ ওইনা পীবা মরীক চুম্বা অমসুং দোনর মিনিস্ত্রীনা পীবা অখন্নবা আসম পেকেজশিং অমসুং হৌখিবা চহি ৬তা এন.ই.সি.গী স্কীমগী মখাদা কাইথখিবা প্রোজেক্তশিং এন্নেকচর -IIদা পীরি। মখা তানা, ২০২১গী নবেম্বরগী ৩০ ফাওবদা এম.দি.ও.এন.ই.আর. অমসুং এন.ই.সি.গী হৌজিক চৎথরিবা প্রোজেক্তশিংগী স্তেত-ৱাইজ ওইনা পীবা মরীক চুম্বা এন্নেকচর -IIIদা পীরি।
ফাইনান্সিএল চহি ২০০৩-০৪দগীনা ২০১৩-১৪ ফাওবগী মনুংদা এম.দি.ও.এন.ই.আর.গী স্কীম/পেকেজ কয়াগী মখাদা, লুপা কোতি ৮,২৭১.০৩গী শেনফম ওইগদবা ফন্দশিং, আসম য়াওনা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা থাদোকখি। মসিগী ফন্দশিং অসি রাজ্য সরকারগী প্রোজেক্ত-ৱাইজ ওইনা থাদোকখি; অমসুং মখা তাবা ইন্সতোলমেন্ত থাদোকপা মতমদা, রাজ্য সরকারগী, প্রোজেক্ত-ৱাইজতগী হান্না থাদোকখ্রবা ফন্দশিংগী য়ুতিলাইজেসন সর্তিফিকেত লৌরি। ২০০৩-০৪দগীনা ২০১৪-১৫ ফাওবদা এন.ই.সি., শিলংনা স্কীম কয়াগী মখাদা রাজ্য সরকারদা থাদোকখিবা ফন্দশিং লুপা কোতি ৭,২৫৯.১৮ ওইরি।
এন.ই.সি.গী স্কীমগী মখাদা, আসম অমসুং অতৈ অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী এন.জি.ও.শিং য়াওনা, এন.জি.ও.শিং কয়া অমদা ফন্দশিং পীখি। ২০১৬-১৭দগীনা ২০২০-২১ ফাওবদা এন.জি.ও.শিংদা চহি খায়না পীখিবা প্রোজেক্ত/ইভেন্তশিংগী মরীক চুম্বা মখাদা পীরি:
সেঙসন তৌখিবা চহি
প্রোজেক্ত/ইভেন্তশিংগী মশিং
এপ্রুপ কোস্ত (লুপা কোতিদা)
২০১৬-১৭
৮
০.৩৬
২০১৭-১৮
৯
২.০৭
২০১৮-১৯
৩৬
৯.১৭
২০১৯-২০
১৮
৩.৭৬
২০২০-২১
৯
১২.৫৪
অপুনবা
৮০
২৮.০০
এন্নেকচর-I
অৱাং নোংপোক লমদমদা লম্বী-থোং ফগৎননবা সরকারনা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং
- এয়র কনেক্তিবিতী : অরুনাচল প্রদেশকী হোলোংগি অমসুং তেজুদা অনৌবা গ্রীনফীল্দ এয়রপোর্ত; আসমদা দিব্রুগর, গুৱাহাতী অমসুং সিলচর; মনিপুরদা ইম্ফাল এয়রপোর্ত; মেঘলয়দা বরাপানী এয়রপোর্ত অমসুং ত্রিপুরাদা আগরতলা এয়রপোর্ত, অসিনচিংবা অসিদা চৎথরিবা চাউখৎ থৌরাংশিং।
- রেল কনেক্তিবিতী: হৌজিক্কী ওইনা, অৱাং নোংপোক্কী মফমশিংদা কিলোমিতর ২,০১১ শাংবা মফমগী মপুংওইনা/শরুক খরা ওইগদবা লুপা কোতি ৭৪,৪৮৫গী শেনফম চংগদবা প্রোজেক্ত ২০ অনৌবা লাইন লোয়ন-লোয়না শরুক অনি থোক্না হেনহগৎনবা প্লানিং/এপ্রুবেল/একজিক্যুসনগী থাক কয়া অমদা লৈরি হায়রিবা অসিদা ২০২১গী মার্চ ফাওবদা লুপা কোতি ২৬,৮৭৪ চাদিং তৌদুনা কিলোমিতর ৩২১গী অশাংবা অমা লোইশিনখ্রে।
- লম্বীগী কনেক্তিবিতী: নাগালেন্দদা দিমাপুর-কোহিমা লম্বী (কি.মি. ৬২.৯)গী ৪ লেনিং য়াওনা এন.ই.আর.দা কেপিতেল লম্বী কনেক্তিবিতীগী মপুং ওইনা চৎথরিবা; অরুনাচল প্রদেশতা নাওগাউনদগী হোলোগি (কি.মি. ১৬৭)গী ৪ লেনিং; শিক্কিমদা বগ্রাকোতেদগীনা পাক্যোং (এন.ঐচ.-৭১৭এ.) (কি.মি. ১৫২) ফাওবা অতোপ্পা লম্বী অনিগী হায়ৱে; মিজোরমদা আইজোল-তুইপাং এন.ঐচ.-৫৪ (কি.মি. ৩৫১) গী ২ লেন্নিং; মনিপুরদা ইম্ফাল-মোরে সেক্সন্দা এন.ঐচ.-৩৯ (কি.মি. ২০)গী ৪ লেন্নিং অমসুং কি.মি. ৭৫.৪গী ২ লেন্নিং। হোখিবা চহি তরুক্তা রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱে মিনিস্ত্রীনা এন.ই.আর.দা অপুনবা কি.মি. ৪,১০৫.৮৭গী লম্বীগী প্রোজেক্তশিং (২০২১-২২ য়াওনা, ২০২১গী নবেম্বর ফাওবদা) লোইশিনখি।
- এন.ই.আর. তেলোকোম কনেক্তিবিতী প্রোজেক্ত অসিদা অরুনাচল প্রদেশ, আসম, মনিপুর, মেঘালয়, নাগালেন্দ, শিক্কিম অমসুং ত্রিপুরাগী এন.ই.আর. রাজ্য ৮দা মোবাইল কনেক্তিবিতী য়াওনা, নেস্নেল হায়ৱেদা অপনবা লৈতবা কবরেজ, লোয়ন-লোয়ননা এন.ই.আর.দা খুঙ্গংগী পঞ্চায়তকী ভারত নেত অমসুং ৱাই-ফাই কনেক্তিবিতী য়াওরি।
- পাৱর কনেক্তিবিতী: নোর্থ ইস্তর্ন রিজন পাৱর সিস্তেম ইমপ্রুবমেন্ত প্রোজেক্ত (এন.ই.আর.পি.এস.আই.পি.)গুম্বা মরুওইবা স্কীম কয়াগী মখাদা অমসুং এন.ই.আর. রাজ্যশিংদা ত্রান্সমিসন অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎনবা খুমাং চাউশিনবা স্কীমশিংগী খুত্থাংদা, এন.ই.আর.দা পাৱর কনেক্তিবিতী অসি ফগৎলক্লে। দীনদয়াল উপধ্যায় গ্রাম জ্যোতি য়োজনা (দি.দি.য়ু.জি.জে.ৱাই.) অমসুং ইন্তিগ্রেতেৎ পাৱর দিবলপমেন্ত স্কীম (আই.পি.দি.এস.)কী মখাদা খুঙ্গংগী ইলেক্ত্রিফিকেসন য়াওনা সব-ত্রান্সমিসন অমসুং দিস্ত্রিব্যুসনগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং ফগৎনবা থবক লৌখৎলি। মখা তানা, খুঙ্গংদা লৈরিবা ইলেক্ত্রিক ফংদ্রিবা য়ুম্থোশিং অমসুং সহরদা লৈরিবা লায়রবা ইমুংশিংদা ইলেক্ত্রিক ফংহন্দুনা মালেম পুম্বদা ইলেক্ত্রিক ফংহন্নবগী পান্দমদা হৌদোকখিবা সৌভগ্যা স্কীমগী মখাদা ৩১.০৩.২০২১ ফাওবগী মনুংদা এন.ই.আর.দা ইমুং ২৬,১৪,৬৫৯ ইলেক্ত্রিক ফংহনখ্রে।
- ৱাতরৱেজ কনেক্তিবিতী: ইন্দো- বঙ্গলাদেশ প্রোতোকোল (আই.বি.পি.) রুত য়াওনা সাদিয়াদগীনা বঙ্গলাদেশকী ঙমখৈ ফাওবদা লৈরিবা নেস্নেল ৱাতরৱেজ-২ (ব্রহ্মপুত্র তুরেল, কি.মি. ৮৯১) অমসুং ভঙ্গা-লখিপুর (বরাক তুরেল, কি.মি. ১২১)গী নেস্নেল ৱাতরৱেজ-১৬তা চাউখৎ থৌরাংগীদমক এন.ই.আর.দা হৌজিক চৎথরিবা প্রোজেক্তশিং য়াওরি।
এন্নেকচর-II
হান্না লৈরবা নন-লাপসেবল সেন্ত্রেল পুল ওফ রিসোর্সেস (এন.এল.সি.পি.আর.) স্কীমগী মখাদা, লুপা কোতি ১৬,২৩৩.৭৮কী শেমফম ওইগদবা প্রোজেক্ত ১,৬৩৫ কাইথখ্রে, হায়রিবা অসিদা লুপা কোতি ৯,৫৫৭.২০ চংবা প্রোজেক্ত ১,২০৪ লোইশিনখ্রে, মসিদা লুপা কোতি ৬,৬৭৬.৫৯গী প্রোজেক্ত ৪৩১ অমা লোইশিন্নবা ফন্দ থাদখ্রে। নোর্থ ইস্ত স্পেসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত স্কীম (এন.ই.এস.আই.দি.এস.)কী মখাদা, এন.ই.আর.গী লম্বী থোং ফগৎহন্নবা, লুপা কোতি ২,৫৬৩.১৪গী শেনফম ওইগদবা প্রোজেক্ত ১১০ কাইথখ্রে অমসুং লোইশিনবা য়াবগী ফিভমদা লৈরে। মখা তানা আসমগী কার্বি আলোং ওতোনোমস তেরিতোরিএল কাউন্সিল (কে.এ.এ.তি.সি.)গী মখাদা, লুপা কোতি ২৩৫.৮৮গী প্রোজেক্ত ২৫ কাইথখ্রে, মসিগী মনুংদা হৌজিক ফাওবদা লুপা কোতি ৬.২৬কী শেনফম ওইগদবা প্রোজেক্ত ০২ লোইশিনখ্রে। মখা তানা লুপা কোতি ১১১.৯২ চংগদবা প্রোজেক্ত ০৭ কাইথোক্নবা লৈরে। আসমগী বোদোলেন্দ তেরিতোরিএল কাউন্সিল (বি.তি.সি.) পেকেজকী মখাদা লুপা কোতি ৭৪৯.৬৩ চংগদবা প্রোজেক্ত ৬৫ কাইথখ্রে অমসুং মসিগী মনুংদা, লুপা কোতি ৫৮৯.১১ চংবা প্রোজেক্ত ৫৪ লোইশিনখ্রে। আসমগী দিমা হাসাও ওতোনোমস তেরিতোরিএল কাউন্সিল (দি.ঐচ.এ.তি.সি.) পেকেজকী মখাদা লুপা কোতি ১৭০.৮২ চংগদবা প্রোজেক্ত ১১ কাইথখ্রে অমসুং লুপা কোতি ২৯ চংগদবা প্রোজেক্ত ৪ কাইথনবা লৈরে।
এন.এল.সি.পি.আর.-স্তেতকী মখাদা কাইথখ্রবা প্রোজেক্তশিংগী স্তেত-ৱাইজ ওইনা পীবা মরীক চুম্বা
(লুপা কোতিদা)
স: ন:
রাজ্য
কাইথখ্রবা প্রোজেক্ত
লোইশিনখ্রবা প্রোজেক্ত
প্রোজেক্ত মশিং
কোস্ত
প্রোজেক্ত মশিং
কোস্ত
১
অরুনাচল প্রদেশ
২০৭
২৪৮৪.০১
১৪০
১৫৪২.৩৮
২
আসম
৪৪৬
৩৮৭৫.৯৭
২৫৮
১৬০৪.২
৩
মনিপুর
১৭৭
১৮৫৭.১৩
১৪৮
১০৭৮.৪৪
৪
মেঘালয়
১০৭
১৫৩৩.৯৬
৬৯
৭০৯.৩৪
৫
মিজোরম
১৫৯
১৩৯৩.১
১৩৬
১০৮৪.৬৮
৬
নাগালেন্দ
১৭০
১৮০৫.৪
১৩৫
১২৭১.৭৫
৭
শিক্কিম
২৪৭
১৪০৯.৬৯
২২১
১০৬০.৯৩
৮
ত্রিপুরা
১২২
১৮৭৪.৫২
৯৭
১২০৫.৪৮
অপুনবা
১,৬৩৫
১৬,২৩৩.৭৮
১,২০৪
৯,৫৫৭.২০
এন.ই.এস.আই.দি.এস.* কী মখাদা লৈরিবা প্রোজেক্তশিংগী স্তেত-ৱাইজ ওইবা মরীক চুম্বা
(লুপা কোতিদা)
স: ন:
রাজ্য
কাইথখ্রবা প্রোজেক্তশিং
থাদোকখ্রবা ফন্দ
শিজিন্নখ্রবা ফন্দ
মশিং
শেনফম
শেনফম
শেনফম
১
অরুনাচল প্রদেশ
২৩
৪৯৫.৬২
২৮৯.৭৭
১১৯.৪৯
২
আসম
২৭
৬৪৮.৬৮
২৭০.৫৫
৮১.৫২
৩
মনিপুর
১৪
২৯৬.১৭
১৮৫.০২
৬৭.২৬
৪
মঘালয়
১০
২৩৭.৬২
১১০.২৮
৬০.৯১
৫
মিজোরম
১০
২৪৮.৯১
১৮৭.৬৩
৭১.৩৭
৬
নাগালেন্দ
১৩
২৩৩.৬৮
১১৪.৪৪
৫৭.০৬
৭
শিক্কিম
৫
১৫৫.০৯
১২১.৯৯
৩৯.৫৬
৮
ত্রিপুরা
৮
২৪৭.৩৭
৬১.৩৮
১৭.৪৭
অপুনবা
১১০
২,৫৬৩.১৪
১,৩৪১.০৬
৫১৪.৬৪
*এন.ই.এস.আই.দি.এস. ২০১৭-১৮দা ওইরকখিবনি। প্রোজেক্তশিং অসি কাইথরকখিবদগী, প্রোজেক্তশিং অসি হৌজিকসু চৎথরি
এন.ই.সি.গী স্কীমগী মখাদা হৌখিবা চহি ৬কী মনুংদা কাইথখিবা প্রোজেক্তশিংগী স্তেত-ৱাইজ ওইবা মরীক চুম্বা
স: ন:
রাজ্য
প্রোজেক্তকী মশিং
এপ্রুব কোস্ত
(লুপা কোতিদা)
১
অরুনাচল প্রদেশ
৭৩
৭৬০.৯৬
২
আসম
৪৯
৫৭২.৬৫
৩
মনিপুর
৬৪
৬০২.৩৫
৪
মঘালয়
৪৮
৪৯৮.১৮
৫
মিজোরম
৫৮
৫৯৬.১২
৬
নাগালেন্দ
৫৯
৩৭৮.৮১
৭
শিক্কিম
২৯
১৭৭.৯৮
৮
ত্রিপুরা
১৮
২৫৭.০৭
অপুনবা
৩৯৮
৩৮৪৪.১৩
এন্নেকচর III
স: ন:
রাজ্য
এন.এল.সি.পি.আর.-স্তেতকী মখাদা হৌজিক পায়খৎলিবা প্রোজেক্তশিং
প্রোজেক্তকী মশিং
কোস্ত
(লুপা কোতিদা)
১
অরুনাচল প্রদেশ
৬৭
৯৪১.৬৩
২
আসম
১৮৮
২২৭১.৭৭
৩
মনিপুর
২৯
৭৭৮.৬৯
৪
মঘালয়
৩৮
৮২৪.৬২
৫
মিজোরম
২৩
৩০৮.৪২
৬
নাগালেন্দ
৩৫
৫৩৩.৬৬
৭
শিক্কিম
২৬
৩৪৮.৭৬
৮
ত্রিপুরা
২৫
৬৬৯.০৪
অপুনবা
৪৩১
৬,৬৭৬.৫৯
২০২১গী নবেম্বরগী ৩০ ফাওবদা, এন.ই.সি.গী মখাদা হৌজিক পায়খৎলিবা প্রোজেক্তশিংগী স্তেত-ৱাইজ ওইবা মরীক চুম্বা *
স: ন:
রাজ্য/স্কীম
প্রোজেক্তকী মশিং
এপ্রুব কোস্ত (লুপা কোতিদা)
এন.ই.সি.গী স্কীমশিং
১
অরুনাচল প্রদেশ
৬৬
৬৮১.৯৪
২
আসম
৬৮
৬৮২.৭২
৩
মনিপুর
৯৯
৬৭০.১২
৪
মঘালয়
৫৭
৩৪৭.৯৪
৫
মিজোরম
৩৬
৫৩৮.২১
৬
নাগালেন্দ
১০১
৭৩২.২১
৭
শিক্কিম
২৮
১৯৮.৪৩
৮
ত্রিপুরা
৩৩
৪২২.৪১
৯
অতোপ্পা এজেন্সী
৫৮
৩৯৯.১১
অপুনবা
৫৪৬
৪৬৭৩.১০
* মসিগী মথক্তা, নোর্থ ইস্ত রোদ সেক্তর দিবলপমেন্ত স্কীম (এন.ই.আর.এস.দি.এস.)কী মখাদা লুপা কোতি ১,৫০৩.৭৮কী শেমফম ওইগদবা প্রোজেক্ত ২২গী অয়াবা পীখ্রে অমসুং এন.এল.সি.পি.আর.গী মখাদা লুপা কোতি ৯২৮.৪৬কী প্রোজেক্ত ৫সু অয়াবা পীখ্রে – কেন্দ্রনসু অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা চংশিল্লি।
ইনফোর্মেসন অসি দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পাউখুম পীখিবনি।