জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল জীবন মিসনগী মখাদা মেঘালয়দা লুপা করোর ১৭০গী কেন্দ্রগী শেন্থঙ থাদখ্রে
২০২১-২২দা স্তেত অসিনা খুঙ্গঙগী য়ুমথোঙ লাখ ৩.৩৯দা তোতি ঈশিং শম্নবা থৌরাং তৌরি
07 DEC 2021 12:43PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্র লৈঙাক্না ওগস্ত ২০১৯দগী হৌরগা স্তেতশিংগা খোঙবু ওইদুনা জল জীবন মিসন পায়খত্তুনা লৈবাক শিনবা থুংনা খুঙ্গঙগী য়ুমথোঙ খুদিংদা তোতি ঈশিং কন্নেক্সন পীননবা মাঙজিল থানা থবক পায়খৎলি‍। মেঘালয়দা জল জীবন মিসন পায়খৎপগী খোঙজেল হেনগৎহন্নবা অকনবা মীৎয়েঙ চঙদুনা ভারত লৈঙাক্না স্তেত অসিদা লুকা করোর ১৬৯.৬০গী কেন্দ্রগী শেন্থং পীথখ্রে‍। স্তেত অসিদা ২০২১-২২দা জল জীবন মিসন পায়খৎনবগীদমক ২০২০-২১দা থাদখিবা শেনফমগী শরুক মরিরোম ওইগদবা লুপা করোর ৬৭৮.৩৯গী কেন্দ্রগী শেন্থঙ খাক্তুনা থম্লে‍।
স্তেত অসিগী খুঙ্গঙগী য়ুমথোঙ লাখ ৫.৯০ লৈ, মসিগী মনুংদা লাখ ১.৪৪ (৩১.৯৪%)দা তোতি ঈশিং শমখ্রে‍। ২০২১-২২দা স্তেত অসিনা খুঙ্গঙগী য়ুমথোঙ লাখ ৩.৩৯তা তোতি ঈশিং য়ৌহন্নবা থৌরাং তৌরি‍।
কেন্দ্র লৈঙাক্না জল জীবন মিসন্দা খ্বাইদগী লুম্না লৌদুনা মীৎয়েঙ থম্লি হায়বসি মমাঙগী চহিদা লুপা করোর ২৩,০২২ ওইরমবদগী ২০২১-২২দা লুপা করোর ৯২,৩০৯দা বদজেতরী এলোকেসন চাউনা হেনগৎহনবসিনা তাক্লি‍।
মখা তানা ২০২১-২২দা খুঙ্গঙগী লোকেল বোদীশিং/পি.আর.আই.শিংদা ঈশিং অমসুং সেনিতেসনগী ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন শেন্থং ওইবা লুপা করোর ৮২ শরুক থুংলি অমদি খুঙ্গঙগী লোকেল বোদীশিংদা লাক্কদৌরিবা চহি মঙাগী হায়বদি ২০২৫-২৬ ফাওবগী লুপা করোর ৪২৬গী শেনফম শোয়দনা থাদনবা ৱাফম লৈরি‍।
জল জীবন মিসন অসি ‘মমৈদগী মকোক্তা’ হায়বা থৌওং ইন্দুনা দিসেন্ত্রেলাইজ ওইবা মওং অমদা পায়খত্তুনা খুঙ্গঙগী মীয়াম্না খুজিন থৌরাং য়াৎপা অমদি থবক পায়খৎপদগী হৌরগা মথৌ তৌহনবা অমদি য়েংশিনবগী থবক ফাওবদা মরুওইবা থৌদাং লৌরি‍। মসিগীদমক স্তেত অসিনা ভিলেস ৱাতর এন্দ সেনিতেসন কম্মিতী (ভি.দব্লিউ.এস.সি.)/ঈশিং লুপ মপাঙ্গল কনখৎহনবা, চহি ৫গী ভিলেজ এক্সন প্লান শেমবগা লোয়ননা মীয়াম্না গ্রাম সভাদা মখোয়গীদমক পায়খৎকদৌরিবা ৱাতর সপ্লাই স্কিমশিংগী মতাঙদা শুগাইনা পাউদমদুনা এক্সন প্লান অদুবু অয়াবা পীননবা থবক থৌরমশিং লৌখৎলি‍। নুপীশিংনা ইমুং অমা হেক্তগী ঈশিং শিন লাংবগী থবক্তা মায়পুননা হোৎনবা মরম্না থৌরাং অসিনা নুপীশিং শরুক য়াহন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি‍। মিসন অসিগী মতাঙদা মীয়ামদা ৱাখল তাহন্নবা, অফবা ঈশিংগী মরুওইবশিং খঙহন্নবা, মীয়ামগা পুন্না চৎমিন্ননবা অমদি থৌরাং অসি পায়খৎপদা পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুশন্দা ঙাক্লৌ পীননবা স্তেত অসিনা ইম্প্লিমেন্তেসন সপ্পোর্ত এজেন্সীশিং (আই.এস.এ.) ওইনা শরুক য়াহল্লি‍।
২০২১-২২দা মেঘালয়না লৈঙাক্কী ওফিসিএলশিং, আই.এস.এ.শিং, পব্লিক হেল্থ ইঞ্জিনিয়রশিং, ভিলেজ ৱাতর এন্দ সেনিতেসন কম্মিতী, সর্ভিলেন্স কম্মিতী অমসুং পঞ্চায়ত মেম্বরশিং য়াওনা স্তেকহোল্দর লিশিং ১১গী ময়াগী মতিং হেনগৎহন্নবা থৌরাং তৌরি‍। মসিগী মথক্তা স্তেত অসিগী মীওই লিশিং ৯লোম স্কিল ত্রেনিং প্রোগ্রামগী মখাদা ত্রেনিং পীগদৌরি‍। লমদমদুগী মীশিংগী স্কিল হেনগৎহনবনা মিস্ত্রী, প্লমবর, ফিত্তর, ইলেক্ত্রিসিয়ন অমসুং পম্প ওপরেতর ওইনা থবকসু পীগনি‍। অসুম্না খুঙ্গঙশিংদা স্কিল্দ অমসুং সেমি স্কিল্দ সেক্সনশিংদা থবক পীবনা খুঙ্গঙগী লমশিংদা শেন্থোক মরাং কায়হনবগী খুদোংচাবশিংসু পীগনি‍।
মীয়ামগী হকশেলদা মীৎয়েঙ থমদুনা মীয়াম্না মখোয়গী ঈশিংগী সেম্পলশিং মখোয়না অপামবা মতমদা অপীকপা মমলদা চাংয়েং তৌবা য়ানবগীদমক লৈবাক পুমবদা ঈশিংগী ক্বালিতী তেস্তিং লেবোরেতরী ২,০০০ হেন্না মীয়াম্না শীজিন্নবা য়াহল্লে‍। মেঘালয়দা ঈশিংগী তেস্তিং লেবোরেতরী ৩১ লৈ‍।
মহৈশঙ অমসুং অঙ্গনৱাদি সেন্তর খুদিংমক্তা থক্ননবা, মীদ-দে মিল থোংনবা, খুৎ হাম্নবা অমদি তোইলেত্তা শীজিন্ননবা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা থৌরাং পায়খৎলি‍। ঙসি ফাওবদা মেঘালয়গী মহৈশঙ ৭,২৮১ (৫৫%) অমসুং অঙ্গনৱাদি সেন্তর ২,৪৪২ (৫৩%)দা তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে‍।
ইং ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা খুঙ্গঙগী য়ুমথোঙ খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওগস্ত ১৫, ২০১৯দা লাউথোকখিবা জল জীবন মিসন অসি স্তেতশিংগা খোঙবু ওইদুনা পায়খৎলি‍। কোবিদ-১৯ লাইচৎ অমসুং লোকদাউনগী শীংনবশিং থেংনজরবসু, মিসন অসি হেক হৌবদগী হৌজিক ফাওবদা য়ুমথোঙ করোর ৫.৩৮ (২৮%)দা তোতি ঈশিং য়ৌহনখ্রে‍। হৌজিক হৌজিক খুঙ্গঙগী য়ুমথোঙ করোর ৮.৬২ (৪৫%)দা য়ুম-য়ুমগী ওইনা তোতি পুশিন্দুনা ঈশিং য়ৌহল্লে‍। গোৱা, তেলঙ্গনা, অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎ, দদ্রা অমসুং নগর হবেলি অমদি দামন অমসুং দিউ, পুদিচেরী অমসুং হরিয়ানা খুঙ্গঙগী য়ুমথোঙ ১০০% তোতি ঈশিং য়ৌহন্দুনা ‘হর ঘর জল’ স্তেত/য়ু.তি. ওইরে‍। মেঘালয়না ২০২০ ফাওবদা ‘হর ঘর জল’ স্তেত ওইননবা পান্দম থম্লি‍।

Ministry of Jal Shakti
Central grant of ₹170 Crore released to Meghalaya under Jal Jeevan Mission
In 2021-22, the State plans to provide tap water connections to 3.39 lakh rural households
07 DEC 2021 12:43PM by PIB Delhi
Union Government led by Prime Minister Shri Narendra Modi accords top priority to make provision of tap water connection in every rural household across the country. With a focus to expedite the implementation of Jal Jeevan Mission in Meghalaya, the Government of India released 169.60 Crore to the State. Central fund of ₹678.39 Crore has been allocated to the State for 2021-22 for the implementation of Jal Jeevan Mission, which is nearly four times the allocation for 2020-21.
There are 5.90 lakh rural households in the State, out of which 1.88 lakh households (31.94%) have tap water connection. In 2021-22, the State plans to provide tap water connections to 3.39 lakh rural households.
Top priority is accorded by the Union Government to the Jal Jeevan Mission as evidenced by the massive increase in budgetary allocation to ₹92,309 Crore in 2021-22, from ₹23,022 Crore in the preceding year.
Further in 2021-22, Rs. 82 Crore is allocated to Meghalaya as 15th Finance Commission grant for water & sanitation to Rural Local Bodies/ PRIs and there is an assured funding of Rs. 426 Crore for the next five years i.e. up to 2025-26 to the rural local bodies.
Jal Jeevan Mission is implemented in a decentralized manner following the ‘bottom-up’ approach, wherein the local village community plays a key role starting from planning to implementation and from management to operation & maintenance. For this, the State undertakes activities like strengthening the Village Water and Sanitation Committee (VWSC) and developing Village Action Plan as well as approving the same in the Gram Sabha, wherein the community deliberates on water supply schemes to be implemented for them. The programme encourages participation by women in these discussions as they are the primary water managers in any household. Implementing Support Agencies (ISAs) are engaged by the department to create awareness in public about the mission, sensitize them about importance of safe water, engage with the community and extend support to the Panchayati Raj institution for implementation of the programme.
In 2021-22, Meghalaya has planned to build the capacity of nearly 11 thousand stakeholders which includes government officials, ISAs, public health engineers, village water and sanitation committee, surveillance committee and Panchayat members. Additionally, nearly 9 thousand people in the State will be trained under skill training programme. Skilling of local people will be ensured to work as mason, plumber, fitter, electrician and pump operator. Such initiative of providing employment in the villages under skilled and semi-skilled sections will provide income generating opportunities in villages.
With focus on public health, more than 2,000 water quality testing laboratories in the country have been opened to general public so that they can get their water samples tested whenever they so desire at a nominal cost. Meghalaya has 31 water testing laboratories.
Efforts are made to ensure tap water availability for drinking, cooking mid-day meal, washing hands and usage in toilets in all schools and anganwadi centres. As on date, 7,281 schools (55%) and 2,442 (53%) anganwadi centres in Meghalaya have been provided with tap water supply.
Announced by Prime Minister Shri Narendra Modi on 15th August, 2019, with the aim to provide assured tap water supply to every rural home by 2024, Jal Jeevan Mission is being implemented in partnership with States. Despite challenges faced due to COVID-19 pandemic and subsequent lockdowns, over 5.38 Crore (28%) households have been provided with tap water supply since the launch of the mission. As on date, 8.62 Crore (45%) rural households receive potable water through household taps. Goa, Telangana, Andaman & Nicobar Islands, Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu, Puducherry and Haryana have become ‘Har Ghar Jal’ State/ UT i.e. 100% coverage of tap connections in rural households. Meghalaya aims to become ‘Har Ghar Jal’ State in 2022.