|
স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
ভারত্তা স্কিল য়ুথশিংগী স্তেতস
13 FEB 2021 8:35PM by PIB Imphal
সোর্ত তর্ম ত্রেনিংগী(এস.তি.তি.) খুৎথাংদা অতেনবা মতমগী স্কিল দিভেলপমেন্ত ত্রেনিং ফংহন্নবগীদমক অমসুং রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিদা লৈরিবা নহাশিং অসিদা প্রাইয়র লর্নিং রিকোগনিসন(আর.পি.এল.) তৌনবগীদমক স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং এন্তরপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়(এম.এস.দি.ই.) অসিনা মহাক্কী ফ্লেগশিপ দিমান্দ দ্রিবন সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কিম অমা ওইরিবা প্রধান মন্ত্রী কৌশল ভিকাস য়োজনা(পি.এম.কে.ভি.ৱাই.) চৎনরি৷ হৌখিবা চহী মঙা অসিদা রাজ্য/য়ু.তি.শিং অসিগী ওইনা অমসুং পি.এম.কে.ভি.ৱাই.গী মখাদা চহী চহীগী ওইনা ত্রেন তৌখ্রবা অমসুং থবক ফংহনখ্রবা মীওইশিং অদুগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু এনেক্সর-I পীরি৷
প্লেসমেন্তগা মরী লৈনদবা এম.এস.দি.ই.না চৎনরিবা অতোপ্পা মরু ওইবা স্কিমশিং অদু মখাদা পীরি:
(i) জন শিক্সন সন্সথান(জে.এস.এস.)স্কিম: মসিগী স্কিম অসিনা নন-লিতরেৎ, নিও-লিতরেৎ অমসুং স্কুল কাবদগী তোকখ্রবা মহৈরোইশিং অসিদা মফম অদুদা লৈরিবা ইস্তাব্লিসমেন্ত অদুগী মার্কেৎতা ৱাৎলিবা স্কিলশিং অদু খন্দোক্তুনা ভোকেস্নেল স্কিলশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লি৷ হৌখিবা চহী মঙা অসিদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী ওইনা ত্রেন তৌখ্রবা মীওইশিং অদুগী অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর-IIদা পীরি৷
(ii) নেস্নেল এপ্রেন্তাইজ প্রমোসন স্কিম(এন.এ.পি.এস.): এপ্রেন্তাইজ এক্স ১৯৬১ অসিগী মখাদা এপ্রেন্তাইজ প্রোগ্রাম পাংথোক্লিবা ইন্দস্ত্রিয়েল ইস্তাব্লিসমেন্তশিং অসিদা ফাইনান্সিয়েল সপোর্ত ফংহন্দুনা এপ্রেন্তাইজকী এনগেস্মেন্ত হেনগৎনবা অমসুং এপ্রেন্তাইজশিপ ত্রেনিং হেন্না পাংথোক্নবা মসিগী স্কিম অসিনা হোৎনৈ৷ মনুং চল্লিবা ত্রেনিং অদুদি বেসিক ত্রেনিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী থবক শুফমদা প্রেক্তিকেল ত্রেনিং/ওন-দি-জোব ত্রেনিং তৌবা অসিনি৷ হৌখিবা চহী মঙা অসিদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী ওইনা ত্রেন তৌখ্রবা মীওইশিং অদুগী অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর- IIIদা পীরি৷
(iii) ক্রাফতসমেন ত্রেনিং স্কিম(সি.তি.এস.): লৈবাক অসিদা লৈরিবা আই.তি.আই. ১৪,৭৮৮দা ত্রেদ ১৩৭কী লোঙ্গ তর্ম ত্রেনিং প্রোগ্রাম ফংহল্লি৷ হৌখিবা চহী মঙা অসিদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী ওইনা ত্রেন তৌখ্রবা মীওইশিং অদুগী অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর- IVদা পীরি৷
মসিগী ৱারোল অসি স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং এন্তরপ্রিনরশিপকী রাজ্যগী মন্ত্রী রাজ কুমার সিংহনা রাজ্য সভাদা অইবা চেরোল অমা ওইনা পীশিনখি৷
******
এনেকচর I
এনেকচর অসি ‘স্তেতস ওফ স্কিল্দ য়ুথস ইন ইন্দিয়া’গা মরী লৈননা ১২.০২.২০২১দা পাউখুম পীগদবা আর.এস.য়ু.এস.ক্যু. নম্বর ১৪৩৯গী পাউখুদা রিফর তৌই।
পি.এম.কে.ভি.ৱাই.গী মখাদা ত্রেন তৌখিবা অমসুং থমখিবা কেন্দিদেৎশিংগী রাজ্য/য়ু.তি.গী ওইবা অমসুং চহিগী ওইবা অকুপ্পা ৱারোল
সে.নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.
২০১৫-১৬
২০১৬-১৭
২০১৭-১৮
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১ (১৯.০১.২০২১দা ওইখিবা)
ত্রেন তৌরবা
থমখিবগী রিপোর্ত তৌরবা
ত্রেন তৌরবা
থমখিবগী রিপোর্ত তৌরবা
ত্রেন তৌরবা
থমখিবগী রিপোর্ত তৌরবা
ত্রেন তৌরবা
থমখিবগী রিপোর্ত তৌরবা
ত্রেন তৌরবা
থমখিবগী রিপোর্ত তৌরবা
ত্রেন তৌরবা
থমখিবগী রিপোর্ত তৌরবা
১
অন্দমান অমসুং নিকোবারগী ঈথৎশিং
১৯৪
-
০
০
০
০
৭৪
০
১,২৫৯
১২৪
১,১২৯
০
২
অন্ধ্র প্রদেশ
১৩৫,৯২০
১৮,৫৮৯
৯,৯০০
০
৫৭,৪৮৪
২১,৪১০
৬২,৮৪৮
৩১,১২৭
১০২,৬২৮
২৫,৪৮৬
৫৫,৫১০
৪,১৯০
৩
অরুনাচল প্রদেশ
১,০১৭
৮৮
০
০
১,০২২
০
৪,৫৪৫
২৭৬
১৫,৭০১
২,৯৪৩
৪৬,৫৭১
১,১৭১
৪
অসাম
৩৩,৩৭৮
৩,৬৮৬
৫,২৫৬
৫৯
৩৭,৫৮২
৭,৪৩০
৪৯,৯৪৫
৯,৮৬৬
১৯৩,২৯৬
১৯,৩৭৪
৩৩৫,৮৫১
৪,৫০৯
৫
বিহার
৯২,০১৮
১২,০১৫
১৭,৫৬২
১০
৯০,৯৮৮
১৫,৮১৭
৮৪,৫৭৬
৩৪,৪৫৬
২০৮,০৬৪
৩৫,৩৩৬
৫১,৭২৯
৫,৬১৮
৬
চান্দিগর
৫,০৩২
৩৯৬
৪২
০
১,৯২৩
৪৯৮
৫,২৪০
১,৪৮০
৮,৬২৫
১,৬৬১
২,৩৬৭
১,২২৯
৭
ছত্তিসগর
৩৭,৩০২
১,৩৪০
১৬৩
০
২২,৯৯০
৩,৩৯৫
৪২,৭৪৬
১১,১৬৭
৪০,১৩৪
৯,৭২৪
৪,৪০০
৭৭৮
৮
দিল্লী
১০৫,৬৮২
৫,২২২
৫,৪৪১
০
৮৬,৩২১
১৮,৩৪২
৮১,৫০৪
৩১,৪১৮
১৪১,৩৮৬
১১,৮৮১
৪৩,৬২৫
৪,৭৫০
৯
গোৱা
৫৬৯
২১৩
১৮০
০
৮৪৬
৪১১
১,৭৫১
২১৯
৩,৪৩১
১৯৮
৬৩৭
৭
১০
গুজরাত
৪৩,৯৯৯
৩,১১৭
৬,৫৯১
০
৩১,৬৬১
৭,৬২৭
৮৫,২১৮
১১,৯৮১
১৬৩,৮০৩
৩২,২৩০
৪১,০৮৩
৭,৫৬৭
১১
হরিয়ানা
৮৬,৮৮৪
৮,৪৪১
৮,৮৬১
০
১৮৩,৫৬৫
৩৯,৫২৯
১১৫,৪০৬
৬৮,১৬৫
১৭২,৩৫৬
৩০,৮৮৪
৪২,৯১৮
৪,৮৬১
১২
হিমাচল প্রদেশ
২২,৮৯১
২,১৫৭
৪৩০
০
১৬,৬২৭
২,৪৪৩
৩২,২২৬
৮,৩০৮
৪৪,২৩৮
১০,১০১
১৩,০৮৭
৬৪৬
১৩
জম্মু অমসুং কাশ্মির
১৮,১৭৭
২৭৪
২,৬৯১
০
৪৪,৭৫২
১২,৫৭৫
৩৫,৪৫৫
১৭,২০১
১১৯,১৮২
১২,২০৩
৫২,৩০২
৬,০৭১
১৪
ঝার্খন্দ
২৮,৭৭৩
১,৮৫৫
২,৯২৬
০
৩০,৯৩৯
৪,৫০৯
৩৬,৪৮৭
৮,৯৮২
১৬৪,১৫৬
৯,১৮৬
২৭,৫৩৭
১,৪৭৪
১৫
কর্নাতকা
৭৭,২২৬
১৩,৮৫২
৯,৭১৩
১০৪
৭০,৪৮৭
৫,৮১৭
১১০,১৩৪
২২,২৯৯
১৫৯,১২৯
২০,৮৪৫
৬৪,২৭৫
২,৫৫৫
১৬
কেরেলা
১৫,৩৩৯
১,৪৮৭
১১,৯৫৩
০
৬৩,০৬৮
৪,৯৬০
৩৫,৯৭৩
৬,৫০১
৯৫,৭৫০
৮,২৬৩
২০,০৪৫
৫০৫
১৭
লদাখ
-
-
০
০
০
০
১৪৯
০
১,৯৩৭
৮৭৭
১৮১
৬৬
১৮
লক্ষদীপ
-
-
০
০
০
০
০
০
৬০
০
৯০
০
১৯
মধ্য প্রদেশ
১৬৮,৮৬৮
২১,৬২৪
১০,০৯৭
০
১৮৭,৭১১
৩৯,১০৪
১৫৪,৮৫৯
৭০,৫০৭
২২৪,৮৫২
৫৬,৬২৩
৭৪,১৪৬
১০,৮৫২
২০
মহারাস্ত্র
১০৯,৪৩৫
১০,৭৪২
৬,৯৮০
০
৯৫,৩৯০
১০,৮০৩
১৬৫,৩৫৪
১৮,৮২৪
৬০২,৭৬৫
২৩,৯৭৩
১১৮,৩৫৮
৪,৩৮৫
২১
মনিপুর
১,৬০৩
৪৯৯
৮,৪০৬
০
৪,৮৭৬
৩৭০
৪,৪৩০
৮৩৩
২৮,৯০৯
৬,১২৭
২৯,৩২৫
৩,৬৮৭
২২
মেঘালয়
১,৮৯৯
১১০
৮০
০
৪,৪৪০
৮৫৯
৭,১১৭
১,০৬১
১১,৯৯৯
৩,১৬৬
১৪,০৯০
৮৪২
২৩
মিজোরাম
১,০৩০
৯৩
০
০
০
০
৩,০৮৩
২৯৬
১১,১৮৭
৬,১১২
১০,৩৭৭
২৯৬
২৪
নাগালেন্দ
১,২৭১
৭৭
১৮১
২৯
১,৭১৮
৮০৮
১,৪২২
৪১৩
১৭,০৪৪
৮৭৯
১০,৯৫৮
২,০৭০
২৫
ওরিশা
৬১,৩৫৭
১০,৪৩০
৪,৪১১
০
৬৫,৭৯৯
১০,৬৪৮
৮৯,০৮৮
২২,৫৯২
২৩৭,০৪৩
১৯,১৮৮
৫৮,৬৯২
১,৬৯৭
২৬
পুদুচেরী
৭,৩০১
৯০৪
৬০০
০
৩,৩৮৫
১,১৫০
৬,৩১৭
৮২১
৭,১৪৮
৪,৬৮৪
১,৪৪৪
১,৫২২
২৭
পঞ্জাব
৮৪,৬২৪
১০,৬২০
৩,৬৯৬
০
১০২,২৫১
২২,৬১৬
৬৩,৯৩৬
৩৮,৩৯১
১১৪,৯৭১
২৯,৫৯৯
৫৫,৬৬৮
৭,৭৩৪
২৮
রাজস্থান
১৩৩,৫৬৭
১৩,১৭০
১৭,২৭৭
০
২১১,৯১৬
৪৮,৪৬৪
১৩৯,০২৫
৫৫,৯২৪
৪০০,৭৭৮
৩৪,১৩৫
১৪০,৪৮১
১২,৫৯০
২৯
সিক্কিম
৮৮৬
১৩
০
০
৫২৫
৭৯
১,৯৩২
০
৫,০২১
১,৩১৩
২,৮০৩
৩২৭
৩০
তামিল নাদু
১৬৯,২০৬
৪৪,৭২৯
৪০,৭২২
০
১৩১,৭১০
৪০,০৪৯
১২৩,৮৯৩
৪২,০৮০
১৬৩,৯৭৯
৩৪,২৬৩
৬০,০৮৫
৩,৪৮২
৩১
তেলঙ্গনা
১০৯,৪৭৮
২০,৮৬০
২,৮৬৪
০
৮৯,৯২২
৩০,৮৩৩
৫৭,৭১৩
২৯,০৭৯
১০১,২৫৪
২০,০৫৯
২৫,৭৩১
৩,৫৫৫
৩২
দদ্রা অমসুং নগর হবেলি অমসুং দামনম অমসুং দ্যু
৪৮৮
২০৭
০
০
৪২৬
০
৩,৪১৫
৭১০
৫,৮৫০
১,৬৩৮
৪২৮
৩০
৩৩
ত্রিপুরা
১৫,১৪০
৫,২৩৫
৫৯০
০
১৩,২৯০
১,৭১৪
৭,৫১৬
২,৪৩৭
৪৮,৯০৩
৪,০৩৫
৪৭,৪৩২
৯২৫
৩৪
উত্তর প্রদেশ
২৭২,০০২
২৪,১৮৪
২৯,৫৭৩
৩৪
৩৫১,৬৪৩
৭০,৭৬৯
৩০৩,৯১৮
১০৭,৫৫৩
৬৮৮,৬৪৪
৮৪,১৯৮
২১৩,৫৩৬
২০,৬৫১
৩৫
উত্তরাখন্দ
১৪,৩০১
১,১৭০
৩,০১৬
০
২৭,৫৯৭
৫,৩৫৭
৪৭,০১৭
১৫,৪১৭
১০১,৫৯৪
১৭,৩০৪
৩৭,৩২০
৩,৫৩৯
৩৬
ৱেস্ত বেঙ্গল
১২৯,০৮০
১৪,২৯০
১১,২৩৭
৪৩
৯০,২৮০
২৪,৬৯০
৮০,৬২১
৩৩,৮৩৬
১৬৪,৪১৬
২৯,৭৭৭
৩০,৮৭৩
৫,০৬২
অপুনবা
১,৯৮৫,৯৩৭
২৫১,৬৮৯
২২১,৪৩৯
২৭৯
২,১২৩,১৩৪
৪৫৩,০৭৬
২,০৪৪,৯৩৩
৭০৪,২২০
৪,৫৭১,৪৯২
৬০৮,৩৮৯
১,৭৩৫,০৮৪
১২৯,২৪৩
এনেকচর II
এনেকচর অসি ‘স্তেতস ওফ স্কিল্দ য়ুথস ইন ইন্দিয়া’গা মরী লৈননা ১২.০২.২০২১দা পাউখুম পীগদবা আর.এস.য়ু.এস.ক্যু. নম্বর ১৪৩৯গী পাউখুদা রিফর তৌই।
জে.এস.এস.কী মখাদা ত্রেন তৌখিবা কেন্দিদেৎশিংগী রাজ্য/য়ু.তি.গী ওইবা অমসুং চহিগী ওইবা অকুপ্পা ৱারোল
সে. নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.
২০১৫-১৬
২০১৬-১৭
২০১৭-১৮
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১*
১
অন্ধ্র প্রদেশ
১২৭২২
৭১৪৩
৩০৩৪
৪৭৬২
১০৯০১
১০২০
২
অরুনাচল প্রদেশ
১৭০৫
১১৫৬
৯৬০
১৫৬
৫৭০
০
৩
অসাম
৯২৬৯
৭০১০
৩৫৮৮
৩৯২৩
৯২৪৩
৪৯৩
৪
বিহার
২৩৩১১
১৮৫৬৫
১৭২৩৩
৯৫৬৭
২২৭০৮
৩৪২৬
৫
চান্দিগর
১৪৫৫
৯৮০
৫১৪
৭১৮
১৮৩৬
১৪০
৬
ছত্তিসগর
১১১১৭
৯০২৭
৭৯৩৬
৪৭৯২
১৩৪৮৩
১২৯২
৭
দাদ্রা & নগর হভেলি
১৫০৮
১২৪১
৫৯৭
৫৩৪
১৫৫৮
৮০
৮
দিল্লী
৬৪৭২
৪৫৩৮
২৬২৯
২৫১৮
৫৪৮৭
২২০
৯
গোৱা
১৯৬৯
৯০৫
২৩০
৬০২
১৭৪১
৫৩১
১০
গুজরাত
১৯৬৩৭
১৪৬১২
৯৪৯৭
৭৭২৬
১৮৬৪০
১৪২০
১১
হরিয়ানা
৮৫০৭
৭৪৯৩
৬৩৩০
৪০৫৫
৯০০২
৬৮৮
১২
হিমাচল প্রদেশ
১০৩০
১২৬১
১২০৫
৭০৩
১৪০০
১০২১
১৩
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৩৪৬৪
২৬০৯
১৯০৩
১২৭৭
৩৪২৯
৩৪১
১৪
ঝার্খন্দ
৪৬৮৬
১৭৮৩
৪৮৭
২৪৬৯
৫৩৮৩
১৪০
১৫
কর্নাতকা
১২৮০৭
৮০৩৪
৪৩৫২
৬২১১
১৬২০১
৪৪০০
১৬
কেরেলা
১৩৫৮৮
১১৯৪৭
৬৪৬৩
৬৩৪২
১৬২৪৭
৭৯৮
১৭
মধ্য প্রদেশ
৫৭৯৯৮
৪২০৬৮
১২৯৩২
২০৬৭৯
৫০৪৪৯
৭৮২৩
১৮
মহারাস্ত্র
৩৮৪৭৭
৩৩৫৩৮
৩১৪৫০
১৬০৫১
৩৮০২৩
৫৮০৪
১৯
মনিপুর
৫৭৭১
৪২৯২
৩১৬৫
১৯৩৭
৫৩৮৭
১৯৮
২০
নাগালেন্দ
১৮৯৫
১৯১৭
১৭৬০
৬৬০
১৮০০
৪০
২১
ওরিশা
২৭৯১০
২০৭৮৯
১১৬২৩
১২২৪০
৩০৬৭৭
২২১৯
২২
পঞ্জাব
৩৬৮৫
৩০৪৭
১৮৫৪
১৩৮৭
৩৪৩৪
১৮০
২৩
রাজস্থান
১২৪২৩
৬৪১৫
২২০৪
৪০০২
৯০৬৯
২৮০
২৪
তামিল নাদু
১৩১৩৯
৭৯৭৩
৮৮৪৮
৪৩২৯
১৪২৪৪
৯৯৩
২৫
তেলঙ্গনা
১২৮৬৯
৫৭৪৭
২২৫৬
৪২৭৪
১২৪৫২
৩৮০০
২৬
ত্রিপুরা
১৬৫৫
১২১৮
৬০
৬৪৬
১৬৩১
২৭৮
২৭
উত্তর প্রদেশ
৮৩৯২৪
৪৯১৫৮
২৩৭২৭
৩৪০৮৭
৮৫৪২৬
১১৫৭৭
২৮
উত্তরাখন্দ
৮৭৯৬
৪৭৯৩
১৭২৭
৪৮০৭
১০৭৭৬
২২৭৫
২৯
ৱেস্ত বেঙ্গল
১১২৭৮
৯৯৬৬
৪৯১২
৫৮২৯
১৪১২৫
৯০৯
অপুনবা
৪১৩০৬৭
২৮৯২২৫
১৭৩৪৭৬
১৬৭২৮৩
৪১৫৩২২
৫২৩৮৬
* ঙসি ফাওবদা
এনেকচর III
এনেকচর অসি ‘স্তেতস ওফ স্কিল্দ য়ুথস ইন ইন্দিয়া’গা মরী লৈননা ১২.০২.২০২১দা পাউখুম পীগদবা আর.এস.য়ু.এস.ক্যু. নম্বর ১৪৩৯গী পাউখুদা রিফর তৌই।
এন.এ.পি.এস.কী মখাদা ত্রেন তৌখিবা কেন্দিদেৎশিংগী রাজ্য/য়ু.তি.গী ওইবা অমসুং চহিগী ওইবা অকুপ্পা ৱারোল
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.
২০১৫-২০১৬
২০১৬-২০১৭
২০১৭-২০১৮
২০১৮-২০১৯
২০১৯-২০২০
২০২০-২০২১
-
অন্দমান অমসুং নিকোবারগী ঈথৎশিং
০
০
০
০
০
০
-
অন্ধ্র প্রদেশ
৫০৪৮
৪৫৫৫
৪৩০১
৬৭২৬
৫৪৯৮
২৯৯৮
-
অরুনাচল প্রদেশ
০
০
০
০
০
২
-
অসাম
২৯৫
৬৫০
১১১৫
২২০৩
২৮৩১
১৯৭১
-
বিহার
২৯৩
৪৮০
৭৩২
১৫৩৯
১২২০
৯১১
-
চান্দিগর
১৩৮
২৭৭
২০৯
২০৩
৪২৬
১৫২
-
ছত্তিসগর
৮৩৭
৯২০
১৫৮১
৪৯২৮
৭৪৯৮
১০৩৩
-
দাদ্রা অমসুং নগর হভেলি
৩২
২১৪
৫৮
৭৪
১৬
২৮৮
-
দামন অমসুং দ্যু
০
২৩
৪৫
১৩
৬০
৭১
-
দিল্লী
৬৫৪
১০৯৬
১৯৬৯
২১০২
৫২৫২
৪৪৪৬
-
গোৱা
২৩৬
২১০
২৪৯
৪৬৫
১৫৯৯
১৬৪৩
-
গুজরাত
১৫৮৬৯
১৩৮৫৪
৩৬৯৬৪
৪০৪১০
৫৩১৫০
৪৩০৭১
-
হরিয়ানা
৯৯১৩
১২০৪৫
২৭৯৩২
২২৬৩৮
২৫২৫৩
২২৫৩২
-
হিমাচল প্রদেশ
৫৬৯
১২৪৭
১০৪৫
১৬২৩
২০৪২
১২২৩
-
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৩৮৩
২১৪
৩৪৩
১৬৪
২৫১
২০৪
-
ঝার্খন্দ
৪৪১১
২৯০৫
৪৭৫৮
৩৭২১
৪৩৪৪
৩২৮২
-
কর্নাতকা
১১২৮৫
১০০৭৪
৯৩৫৫
৯৭২৬
১৩৬৬৮
১১৯৪১
-
কেরেলা
৩২১৬
৩৩৬৩
৩৬৫৮
৪৭২২
৫৭৯৯
৪৩৬৬
-
লক্ষদীপ
০
০
০
০
০
১১
-
মধ্য প্রদেশ
২৬৫২
৩১৪১
৫২৬০
৮৮৩৮
৯১০৪
৬২১১
-
মহারাস্ত্র
২১০৬৩
২৮৮১৮
২৯৭৯৭
৩৪০৩২
৪৭২২৯
৪০৮৩৫
-
মনিপুর
০
৫
৫
০
৯
৪
-
মেঘালয়
০
০
৩
৪০
২৯
১১
-
মিজোরাম
০
০
০
০
৪
১
-
নাগালেন্দ
০
০
০
০
১২
১
-
ওরিশা
৩৫২৪
২৮০১
২২১০
৪০১০
৫২৯৭
২২২৩
-
পুদুচেরী
৫০৫
৩৭০
৩৮৯
৫০১
৬২০
১৬০
-
পঞ্জাব
২১৭১
১৩৪২
১৮৪৪
২৩৬২
৩৬০৮
২৯৬৫
-
রাজস্থান
১৮৩৫
২৬৩৮
২৯৩০
৪২৪০
৫২৭০
৩৬৬১
-
সিক্কিম
৩০
৩০
২
১০
৬৬
৪০
-
তামিল নাদু
৭৮৬১
৭৭৪৮
১০২৪৮
৯৭৪৩
১৪৬৯৮
১৬৮৫৮
-
তেলঙ্গনা
৪৮৬১
৫৯৮৭
৩৮২৫
৮২০০
১১১২২
১০০৩৫
-
ত্রিপুরা
২
৪৬
১
৯২৩
৩৪৬
১৫৫
-
উত্তর প্রদেশ
১৪২০০
১১২৫৬
১৩৫৬০
১৭৩২৬
১৬৬৯৬
১৩৬৬৫
-
উত্তরাখন্দ
১৬১১
১৯৮৩
২৫৭০
৩০০০
৩১৩৬
২৭৮৯
-
ৱেস্ত বেঙ্গল
১১২৯
১৭৫১
১৮৯৭
২৬৫৮
৬০৬৭
৪৪১৬
খংজিনগদবা: এন.এ.পি.এস. অসি ওগস্ত, ২০১৬দা হৌদোকখি।
এনেকচর IV
এনেকচর অসি ‘স্তেতস ওফ স্কিল্দ য়ুথস ইন ইন্দিয়া’গা মরী লৈননা ১২.০২.২০২১দা পাউখুম পীগদবা আর.এস.য়ু.এস.ক্যু. নম্বর ১৪৩৯গী পাউখুদা রিফর তৌই।
সি.তি.এস.কী মখাদা ত্রেন তৌখিবা কেন্দিদেৎশিংগী রাজ্য/য়ু.তি.গী ওইবা অমসুং চহিগী ওইবা অকুপ্পা ৱারোল
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.
২০১৫-১৬
২০১৬-১৭
২০১৭-১৮
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
-
অন্দমান অমসুং নিকোবারগী ঈথৎশিং
২৯২
৩৭১
৩৫৫
৩৮৫
৪৪১
-
অন্ধ্র প্রদেশ
৫৩৪৪৪
৫৬৫৩৮
৫২৭৩৬
৬০৩৩৯
৫৫৪৪৬
-
অরুনাচল প্রদেশ
৪১১
৬০৬
৫৯৮
৬৪৮
৫৬৬
-
অসাম
৩০৫৪
২৬৭৪
২৬৯৭
২৮২৭
৩৬১১
-
বিহার
৮২২৩২
৯৫১৯৯
১০০৩৭০
১০৭৬০৩
১১১৬৭০
-
চান্দিগর
১০২৯
৯৩৭
১০৭০
৯০৭
১০৪৩
-
ছত্তিসগর
১৪৯৪১
১৬১৮৯
১৭৬৩৮
২১৮৩৮
২২০৭৭
-
দাদ্রা অমসুং নগর হভেলি
১১২
১১৩
১১৪
১১৬
১১২
-
দামন অমসুং দ্যু
২২২
২০৬
২২৩
২০৭
১৫২
-
দিল্লী
৮০৮৩
৯৩৯২
৮৬২৪
১৩১৭৭
১০৫৫৯
-
গোৱা
১৮৫১
২০৫৩
২০৮১
১৯১৩
১৮৩৭
-
গুজরাত
৬৫৩০৭
৬৬২৮৫
৭১৯৯৪
৯২০৮২
৭০৯৬৭
-
হরিয়ানা
৪৫৮৮৫
৪৪৩৭১
৪৪৪১০
৬৮৪৪০
৫৫৮২২
-
হিমাচল প্রদেশ
১৭২১২
২১৭১৫
২০৭১২
২১৫৫৬
২১৭২৬
-
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২৫৪৫
২৬৫৩
২৭২১
২৮৪৭
৫০৪০
-
ঝার্খন্দ
২৮৭৮১
৩২১৮৭
২৯৪১৩
২৯৯৭২
৩৩৪৭৫
-
কর্নাতকা
৭০৯৯৯
৭১৪০৫
৭২২৭৫
৮১৮৯৩
৭৪৩৪২
-
কেরেলা
২৮৬৯০
২৯৭২৫
২৯৬২৫
৩৮৪১১
৩৬০০৪
-
লক্ষদীপ
৯০
৯৩
৮৭
৮৭
২৬৮
-
মধ্য প্রদেশ
৬১৫৭৫
৬৪০৩৬
৫৭১৫৪
৮২৭০৩
৭১৬৮৫
-
মহারাস্ত্র
১০৮৭৬৫
১১৭১৪০
১১৮০৫০
১২২২১৯
১১১৯০৯
-
মনিপুর
৯৪
৭৯
১২২
১১৭
৮৮
-
মেঘালয়
৪৭৯
৬৪৫
৫৬৮
৬৮৩
৬১৩
-
মিজোরাম
৪৩৬
৪৮৮
৪২১
৪৪৩
৩২৯
-
নাগালেন্দ
৭৫
১৭১
১১১
১৬৮
২৬৫
-
ওরিশা
৪৯১৯৯
৪৯১৭৪
৪৮৫০৮
৫১৩৩৭
৪৯৯৮৪
-
পুদুচেরী
৯৬৫
৯৭৮
১০৩৮
৯৪৩
৮৫৮
-
পঞ্জাব
৪৪১৪৩
৩৭৩৬৩
৩৭১৯৩
৪১৯৩৪
৪০৩০৯
-
রাজস্থান
১৩২৫৫৬
১২২৪২৬
১৩৫৪৪৭
১২৫৫২৭
১৫৭১৮১
-
সিক্কিম
২১৯
২৮২
৩৩৯
৪০১
২১৬
-
তামিল নাদু
৪০৬১৮
৪১২৪০
৩৮৪৪৩
৪২৯৩৪
৩৬৪৭০
-
তেলঙ্গনা
৩৪১৩২
৩৬৫৬৪
৩৩৭৩২
৩৬২৪২
৩২৬৮৭
-
ত্রিপুরা
১১৪৪
১৫৯৩
১৫০৪
২৭৯২
১৭৪৫
-
উত্তর প্রদেশ
১৭৭১৫৮
২৩৬৪৭৪
২৪৭৭৮৪
৩৫৫৩৯৯
৩৭১১০৩
-
উত্তরাখন্দ
১০৩০৭
১০৭২২
১০৫৫৮
১২৮৭৯
১০৮৭৭
-
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৫২১১
২৯১৫২
২৮৯৩৩
৩৩৪৬১
৩২৭৬২
অপুনবা
১১০২২৫৬
১২০১২৩৯
১২১৭৬৪৮
১৪৫৫৪৩০
১৪২৪২৩৯

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Status of Skilled Youths in India
13 FEB 2021 8:35PM by PIB Delhi
The Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) is implementing its flagship demand-driven Centrally Sponsored Scheme, Pradhan Mantri Kaushal VikasYojana (PMKVY), for imparting short duration skill development training through Short-Term Training (STT) and Recognition of Prior Learning (RPL) to youth across all States/ Union Territories (UTs). Details of persons trained and placed under PMKVY year-wise and State/UT-wise during last five years is at Annexure-I.
Other important schemes being implemented by MSDE which are not linked to placement are given below:
(i) Jan ShikshanSansthan (JSS) Scheme: This Scheme aims at providing vocational skills to non-literates, neo-literates as well as school dropouts by identifying skills that have a market in the region of their establishment. Details of persons trained State/UT-wise during last five years is at Annexure-II.
(ii) National Apprenticeship Promotion Scheme (NAPS): This Scheme is for promoting apprenticeship training and increasing the engagement of apprentices by providing financial support to industrial establishments undertaking apprenticeship programme under The Apprentices Act, 1961. Training consists of Basic Training and On-the-Job Training / Practical Training at workplace in the industry. Details of persons trained State/UT-wise during last five years is at Annexure-III
(iii) Craftsmen Training Scheme (CTS): Long term training programme in 137 trades are provided through 14,788 ITIs in the country. Details of persons trained State/UT-wise during last five years is at Annexure-IV.
This information was given by the Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship Raj Kumar Singh in a written reply in Rajya Sabha.
****
BN/MR
Annexure I
Annexure referred to in reply to RSUSQ No. 1439 to be answered on 12.02.2021 regarding ‘STATUS OF SKILLED YOUTHS IN INDIA
State/UT-wise and year-wise details of candidates trained and placed under PMKVY
Sl.No.
State / UT
2015-16
2016-17
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21 (as on 19.01.2021)
Trained
Reported Placed
Trained
Reported Placed
Trained
Reported Placed
Trained
Reported Placed
Trained
Reported Placed
Trained
Reported Placed
1
Andaman And Nicobar Islands
194
-
0
0
0
0
74
0
1,259
124
1,129
0
2
Andhra Pradesh
135,920
18,589
9,900
0
57,484
21,410
62,848
31,127
102,628
25,486
55,510
4,190
3
Arunachal Pradesh
1,017
88
0
0
1,022
0
4,545
276
15,701
2,943
46,571
1,171
4
Assam
33,378
3,686
5,256
59
37,582
7,430
49,945
9,866
193,296
19,374
335,851
4,509
5
Bihar
92,018
12,015
17,562
10
90,988
15,817
84,576
34,456
208,064
35,336
51,729
5,618
6
Chandigarh
5,032
396
42
0
1,923
498
5,240
1,480
8,625
1,661
2,367
1,229
7
Chhattisgarh
37,302
1,340
163
0
22,990
3,395
42,746
11,167
40,134
9,724
4,400
778
8
Delhi
105,682
5,222
5,441
0
86,321
18,342
81,504
31,418
141,386
11,881
43,625
4,750
9
Goa
569
213
180
0
846
411
1,751
219
3,431
198
637
7
10
Gujarat
43,999
3,117
6,591
0
31,661
7,627
85,218
11,981
163,803
32,230
41,083
7,567
11
Haryana
86,884
8,441
8,861
0
183,565
39,529
115,406
68,165
172,356
30,884
42,918
4,861
12
Himachal Pradesh
22,891
2,157
430
0
16,627
2,443
32,226
8,308
44,238
10,101
13,087
646
13
Jammu And Kashmir
18,177
274
2,691
0
44,752
12,575
35,455
17,201
119,182
12,203
52,302
6,071
14
Jharkhand
28,773
1,855
2,926
0
30,939
4,509
36,487
8,982
164,156
9,186
27,537
1,474
15
Karnataka
77,226
13,852
9,713
104
70,487
5,817
110,134
22,299
159,129
20,845
64,275
2,555
16
Kerala
15,339
1,487
11,953
0
63,068
4,960
35,973
6,501
95,750
8,263
20,045
505
17
Ladakh
-
-
0
0
0
0
149
0
1,937
877
181
66
18
Lakshadweep
-
-
0
0
0
0
0
0
60
0
90
0
19
Madhya Pradesh
168,868
21,624
10,097
0
187,711
39,104
154,859
70,507
224,852
56,623
74,146
10,852
20
Maharashtra
109,435
10,742
6,980
0
95,390
10,803
165,354
18,824
602,765
23,973
118,358
4,385
21
Manipur
1,603
499
8,406
0
4,876
370
4,430
833
28,909
6,127
29,325
3,687
22
Meghalaya
1,899
110
80
0
4,440
859
7,117
1,061
11,999
3,166
14,090
842
23
Mizoram
1,030
93
0
0
0
0
3,083
296
11,187
6,112
10,377
296
24
Nagaland
1,271
77
181
29
1,718
808
1,422
413
17,044
879
10,958
2,070
25
Odisha
61,357
10,430
4,411
0
65,799
10,648
89,088
22,592
237,043
19,188
58,692
1,697
26
Puducherry
7,301
904
600
0
3,385
1,150
6,317
821
7,148
4,684
1,444
1,522
27
Punjab
84,624
10,620
3,696
0
102,251
22,616
63,936
38,391
114,971
29,599
55,668
7,734
28
Rajasthan
133,567
13,170
17,277
0
211,916
48,464
139,025
55,924
400,778
34,135
140,481
12,590
29
Sikkim
886
13
0
0
525
79
1,932
0
5,021
1,313
2,803
327
30
Tamil Nadu
169,206
44,729
40,722
0
131,710
40,049
123,893
42,080
163,979
34,263
60,085
3,482
31
Telangana
109,478
20,860
2,864
0
89,922
30,833
57,713
29,079
101,254
20,059
25,731
3,555
32
The Dadra And Nagar Haveli And Daman And Diu
488
207
0
0
426
0
3,415
710
5,850
1,638
428
30
33
Tripura
15,140
5,235
590
0
13,290
1,714
7,516
2,437
48,903
4,035
47,432
925
34
Uttar Pradesh
272,002
24,184
29,573
34
351,643
70,769
303,918
107,553
688,644
84,198
213,536
20,651
35
Uttarakhand
14,301
1,170
3,016
0
27,597
5,357
47,017
15,417
101,594
17,304
37,320
3,539
36
West Bengal
129,080
14,290
11,237
43
90,280
24,690
80,621
33,836
164,416
29,777
30,873
5,062
Grand Total
1,985,937
251,689
221,439
279
2,123,134
453,076
2,044,933
704,220
4,571,492
608,389
1,735,084
129,243
Annexure II
Annexure referred to in reply to RSUSQ No. 1439 to be answered on 12.02.2021 regarding ‘STATUS OF SKILLED YOUTHS IN INDIA
State/UT-wise and year-wise details of candidates trained under JSS
Sl. No.
State /UT
2015-16
2016-17
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21*
1
Andhra Pradesh
12722
7143
3034
4762
10901
1020
2
Arunachal Pradesh
1705
1156
960
156
570
0
3
Assam
9269
7010
3588
3923
9243
493
4
Bihar
23311
18565
17233
9567
22708
3426
5
Chandigarh
1455
980
514
718
1836
140
6
Chhattisgarh
11117
9027
7936
4792
13483
1292
7
Dadra & Nagar Haveli
1508
1241
597
534
1558
80
8
Delhi
6472
4538
2629
2518
5487
220
9
Goa
1969
905
230
602
1741
531
10
Gujarat
19637
14612
9497
7726
18640
1420
11
Haryana
8507
7493
6330
4055
9002
688
12
Himachal Pradesh
1030
1261
1205
703
1400
1021
13
Jammu & Kashmir
3464
2609
1903
1277
3429
341
14
Jharkhand
4686
1783
487
2469
5383
140
15
Karnataka
12807
8034
4352
6211
16201
4400
16
Kerala
13588
11947
6463
6342
16247
798
17
Madhya Pradesh
57998
42068
12932
20679
50449
7823
18
Maharashtra
38477
33538
31450
16051
38023
5804
19
Manipur
5771
4292
3165
1937
5387
198
20
Nagaland
1895
1917
1760
660
1800
40
21
Odisha
27910
20789
11623
12240
30677
2219
22
Punjab
3685
3047
1854
1387
3434
180
23
Rajasthan
12423
6415
2204
4002
9069
280
24
Tamil Nadu
13139
7973
8848
4329
14244
993
25
Telangana
12869
5747
2256
4274
12452
3800
26
Tripura
1655
1218
60
646
1631
278
27
Uttar Pradesh
83924
49158
23727
34087
85426
11577
28
Uttarakhand
8796
4793
1727
4807
10776
2275
29
West Bengal
11278
9966
4912
5829
14125
909
Total
413067
289225
173476
167283
415322
52386
* As on date
Annexure III
Annexure referred to in reply to RSUSQ No. 1439 to be answered on 12.02.2021 regarding ‘STATUS OF SKILLED YOUTHS IN INDIA
State/UT-wise and year-wise details of candidates trained under NAPS
Sl. No.
State/UT
2015-2016
2016-2017
2017-2018
2018-2019
2019-2020
2020-2021
1.
Andaman and Nicobar Islands
0
0
0
0
0
0
1.
Andhra Pradesh
5048
4555
4301
6726
5498
2998
1.
Arunachal Pradesh
0
0
0
0
0
2
1.
Assam
295
650
1115
2203
2831
1971
1.
Bihar
293
480
732
1539
1220
911
1.
Chandigarh
138
277
209
203
426
152
1.
Chhattisgarh
837
920
1581
4928
7498
1033
1.
Dadra and Nagar Haveli
32
214
58
74
16
288
1.
Daman and Diu
0
23
45
13
60
71
1.
Delhi
654
1096
1969
2102
5252
4446
1.
Goa
236
210
249
465
1599
1643
1.
Gujarat
15869
13854
36964
40410
53150
43071
1.
Haryana
9913
12045
27932
22638
25253
22532
1.
Himachal Pradesh
569
1247
1045
1623
2042
1223
1.
Jammu and Kashmir
383
214
343
164
251
204
1.
Jharkhand
4411
2905
4758
3721
4344
3282
1.
Karnataka
11285
10074
9355
9726
13668
11941
1.
Kerala
3216
3363
3658
4722
5799
4366
1.
Lakshadweep
0
0
0
0
0
11
1.
Madhya Pradesh
2652
3141
5260
8838
9104
6211
1.
Maharashtra
21063
28818
29797
34032
47229
40835
1.
Manipur
0
5
5
0
9
4
1.
Meghalaya
0
0
3
40
29
11
1.
Mizoram
0
0
0
0
4
1
1.
Nagaland
0
0
0
0
12
1
1.
Odisha
3524
2801
2210
4010
5297
2223
1.
Puducherry
505
370
389
501
620
160
1.
Punjab
2171
1342
1844
2362
3608
2965
1.
Rajasthan
1835
2638
2930
4240
5270
3661
1.
Sikkim
30
30
2
10
66
40
1.
Tamil Nadu
7861
7748
10248
9743
14698
16858
1.
Telangana
4861
5987
3825
8200
11122
10035
1.
Tripura
2
46
1
923
346
155
1.
Uttar Pradesh
14200
11256
13560
17326
16696
13665
1.
Uttarakhand
1611
1983
2570
3000
3136
2789
1.
West Bengal
1129
1751
1897
2658
6067
4416
Note: NAPS was launched in August, 2016. Hence, data prior to that pertains to Apprenticeship Training undertaken earlier.
Annexure IV
Annexure referred to in reply to RSUSQ No. 1439 to be answered on 12.02.2021 regarding ‘STATUS OF SKILLED YOUTHS IN INDIA
State/UT-wise and year-wise details of candidates trained under CTS
Sl.No.
State/UT
2015-16
2016-17
2017-18
2018-19
2019-20
1.
Andaman and Nicobar Islands
292
371
355
385
441
1.
Andhra Pradesh
53444
56538
52736
60339
55446
1.
Arunachal Pradesh
411
606
598
648
566
1.
Assam
3054
2674
2697
2827
3611
1.
Bihar
82232
95199
100370
107603
111670
1.
Chandigarh
1029
937
1070
907
1043
1.
Chhattisgarh
14941
16189
17638
21838
22077
1.
Dadra and Nagar Haveli
112
113
114
116
112
1.
Daman and Diu
222
206
223
207
152
1.
Delhi
8083
9392
8624
13177
10559
1.
Goa
1851
2053
2081
1913
1837
1.
Gujarat
65307
66285
71994
92082
70967
1.
Haryana
45885
44371
44410
68440
55822
1.
Himachal Pradesh
17212
21715
20712
21556
21726
1.
Jammu and Kashmir
2545
2653
2721
2847
5040
1.
Jharkhand
28781
32187
29413
29972
33475
1.
Karnataka
70999
71405
72275
81893
74342
1.
Kerala
28690
29725
29625
38411
36004
1.
Lakshadweep
90
93
87
87
268
1.
Madhya Pradesh
61575
64036
57154
82703
71685
1.
Maharashtra
108765
117140
118050
122219
111909
1.
Manipur
94
79
122
117
88
1.
Meghalaya
479
645
568
683
613
1.
Mizoram
436
488
421
443
329
1.
Nagaland
75
171
111
168
265
1.
Odisha
49199
49174
48508
51337
49984
1.
Puducherry
965
978
1038
943
858
1.
Punjab
44143
37363
37193
41934
40309
1.
Rajasthan
132556
122426
135447
125527
157181
1.
Sikkim
219
282
339
401
216
1.
Tamil nadu
40618
41240
38443
42934
36470
1.
Telangana
34132
36564
33732
36242
32687
1.
Tripura
1144
1593
1504
2792
1745
1.
Uttar Pradesh
177158
236474
247784
355399
371103
1.
Uttarakhand
10307
10722
10558
12879
10877
1.
West Bengal
15211
29152
28933
33461
32762
Grand Total
1102256
1201239
1217648
1455430
1424239