হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
মেতর্নেল মোর্তেলিতী রেসিয়ো (এম.এম.আর.)
12 FEB 2021 5:36PM by PIB Imphal
হৌখিবা চহি অহুমগী ওইনা রেজিস্তর জেনরেল ওফ ইন্দিয়া (আর.জি.আই.)গী সেম্পল রেজিস্ত্রেসন সিস্তেম (এস.আর.এস.) রিপোর্তকী মতুং ইন্না ভারতকী মেতর্নেল মোর্তেলিতী রেসিয়ো (এম.এম.আর.) অসি এস.আর.এস. ২০১৪-১৬দা হিংনা পোকপা ১০০,০০০দা ১৩০ ওইরম্বদগী এস.আর.এস ২০১৫-১৭দা ১২২ অমসুং এস.আর.এস ২০১৬-১৮ হিংনা পোকপা ১০০,০০০দা ১১৩দা হন্থখ্রে।
হৌখিবা চহি অহুমগী মতমগী মনুংদা রাজ্য/য়ু.তি. অমমমগী মেতর্নেল মোর্তেলিতী রেসিয়ো (এম.এম.আর.)গী অকুপ্পা মরোলশিং
ভারত অমসুং অচৌবা সহর
মেতর্নেল মোর্তেলিতী রেসিয়ো (এম.এম.আর.)
এস.আর.এস. ২০১৪-১৬
এস.আর.এস. ২০১৫-১৭
এস.আর.এস. ২০১৬-১৮
ভারত
১৩০
১২২
১১৩
অসাম
২৩৭
২২৯
২১৫
বিহার
১৬৫
১৬৫
১৪৯
ঝার্খন্দ
৭৬
৭১
মধ্য প্রদেশ
১৭৩
১৮৮
১৭৩
ছত্তিসগর
১৪১
১৫৯
ওরিশা
১৮০
১৬৮
১৫০
রাজস্থান
১৯৯
১৮৬
১৬৪
উত্তর প্রদেশ
২০১
২১৬
১৯৭
উত্তরাখন্দ
৮৯
৯৯
ই.এ.জি. অমসুং অসামগী সবতোতেল
১৮৮
১৭৫
১৬১
অন্ধ্র প্রদেশ
৭৪
৭৪
৬৫
তেলঙ্গনা
৮১
৭৬
৬৩
কর্নাতকা
১০৮
৯৭
৯২
কেরেলা
৪৬
৪২
৪৩
তামিল নাদু
৬৬
৬৩
৬০
সাউথ সবতোতেল
৭৭
৭২
৬৭
গুজরাত
৯১
৮৭
৭৫
হরিয়ানা
১০১
৯৮
৯১
মহারাস্ত্র
৬১
৫৫
৪৬
পঞ্জাব
১২২
১২২
১২৯
ৱেস্ত বেঙ্গল
১০১
৯৪
৯৮
অতোপ্পা রাজ্যশিং
৯৬
৯৬
৮৫
অতোপ্পগী সবতোতেল
৯৩
৯০
৮৩
সোর্স - রেজিস্তর জেনরেল ওফ ইন্দিয়া (আর.জি.আই.)গী সেম্পল রেজিস্ত্রেসন সিস্তেম (এস.আর.এস.) রিপোর্ত
ৱাফম অসি রাজ্য মন্ত্রী (হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল) শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবেনা ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Health and Family Welfare
Maternal Mortality Rate (MMR)
12 FEB 2021 5:36PM by PIB Delhi
As per the Sample Registration System (SRS) report by Registrar General of India (RGI) for the last three years, Maternal Mortality Ratio (MMR) of India has reduced from 130 per 100,000 live births in SRS 2014-16 to 122 in SRS 2015-17 and to 113 per 100,000 live births in SRS 2016-18.
State/ UT Wise Details of Maternal Mortality Ratio (MMR) During Last Three Years Period
India & bigger States
Maternal Mortality Ratio (MMR)
SRS 2014-16
SRS 2015-17
SRS 2016-18
India
130
122
113
Assam
237
229
215
Bihar
165
165
149
Jharkhand
76
71
Madhya Pradesh
173
188
173
Chhattisgarh
141
159
Odisha
180
168
150
Rajasthan
199
186
164
Uttar Pradesh
201
216
197
Uttarakhand
89
99
EAG AND ASSAM SUBTOTAL
188
175
161
Andhra Pradesh
74
74
65
Telangana
81
76
63
Karnataka
108
97
92
Kerala
46
42
43
Tamil Nadu
66
63
60
SOUTH SUBTOTAL
77
72
67
Gujarat
91
87
75
Haryana
101
98
91
Maharashtra
61
55
46
Punjab
122
122
129
West Bengal
101
94
98
Other states
96
96
85
OTHER SUBTOTAL
93
90
83
Source-Sample Registration System (SRS) report of Registrar General of India(RGI).
The Minister of State (Health and Family Welfare), Sh. Ashwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the Lok Sabha here today.