জল শক্তি মন্ত্রালয়
দামশিং শাবা
12 FEB 2021 4:40PM by PIB Imphal
দাম মপুশিংনা পীরকপা ই-পাউশিংগী মতুংইন্না, নেসনেল রেজিস্তার ওফ লার্জ দামস(এন আর এল দি) হায়না লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা অচৌবা দামশিংগী মরমদা রেকোর্দশিং সেন্ত্রেল ৱাতর কমিসন(সি দব্লিউ সি)না খোমজিল্লি অমসুং থম্লি। নেসনেল রেজিস্তার ওফ লার্জ দামসগী খ্বাইদগী নৌবা ইদিসন জুন ২০১৯দা ফোঙখ্রে। নেসনেল রেজিস্তার ওফ লার্জ দামস ২০১৯গী মতুংইন্না, লৈবাক অসিদা শাবা লোইরবা অচৌবা দাম ৫৩৩৪ অমসুং শাগৎলিবা অচৌবা দাম ৪১১ লৈরি।
দামশিং অশোই-অঙাম থোকহন্দবা, ঙাক-শেনবা অমসুং য়েংশিনবগী থৌদাং দামশিংগী মপু ওইরিবা রাজ্য সরকারশিং, কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী পি.এস.য়ুশিং অমসুং লনাই কম্পেনিশিংগীনি। লৈবাক অসিদা দাম অশোই-অঙাম থোকহন্দনবা থবকশিং পায়খৎনবা সেন্ত্রেল ৱাতর কমিসন্না হোৎনরি অমসুং নোংচু থা মমাঙ অমসুং মতুংদা য়েংশিনবগী থবক পাংথোক্নবা স্তেৎ দাম সেফতি ওর্গনাইজেসন/দাম সেফতি সেল শেম্নবা দাম মপুশিংদা চাংনাইনা পাউতাকশিং পীরি অমসুং দাম সেফতি রিভিউ পেনেল শেম্নবা পাউতাক পীরি। রাজ্য অয়াম্বা এস.সি.এস.ও অমসুং দি.এস.আর.পি লৈরে অমসুং দামশিং নোংচু থা মমাঙ অমসুং মতুংদা য়েংশিল্লে। দাম মপুশিংনা হায়জরকপা মতুংইন্না, সি.দব্লিউ.সিনা দামশিং য়েংশিল্লে অমসুং মপুশিংদা পাউতাক পীরে।
ভারতকী ফিবমশিংদা চুনবা খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজশিং শীজিন্নদুনা দামশিং অশোই-অঙাম থোক্তনবা থবকশিংগী পাউতাক পীবগী থবক বোদি অমা নেসনেল কমিতি ওন দাম সেফতিনা হায়রি অমসুং অরিবা দামশিংগী চেকশিন-থৌরাংশিংগী শীজিন্নরিবা তেক্নিকশিং য়েংশিনবগী ফোরম অমা ওইনা থবক তৌরি। হৌজিক ফাওবদা কমিতি অসিগী মীফম ৩৯ পাংথোকখ্রে।
খনগৎলবা দামশিং অশোই-অঙাম থোক্তনবা ফিবম ফগৎনবা অমসুং থবক ফজনা পাংথোক্নবা পান্দমদা জল শক্তি মিনিস্ত্রি, ৱাতর রিছোর্সেস, রিভর দিবলপমেন্ত অমসুং গঙ্গ রিজুবিনেসন দিপার্তমেন্তনা ৱার্ল্দ বেঙ্কগী মতেংগা লোয়ন্না এপ্রিল ২০১২দা দাম রিহেবিলিতেসন এন্দ ইমপ্রুপমেন্ত প্রোজেক(দি আর আই পি) হৌখ্রে। মসি রাজ্য তরেৎ হায়বদি, কেরলা, মৈধ্য প্রদেস, ওরিসা, তামিল নাদু, কর্নাতাকা, ঝরাখান্দ অমসুং উত্তরখান্দদা লৈবা দাম ২২৩না শোকহল্লবশিং খুন্দা-লৈতাহন্নবা খুদোংচাবা য়াওবা স্তেৎ সেক্তর স্কিম অমনি। স্কিম অসিগী বজেতকী শেনফম লুপা কোতি ৩৪৬৬নি অমসুং মসি মার্চ ৩১,২০২১দা লোইশিন্নবা পান্দম থম্লি।
দি.আর.আই.পিগী মখাদা দামশিং অশোই-অঙাম থোক্তনবগা মরী লৈনবা চৎন-কাংলোন ১৪ ফোঙলে। হায়রিবা চৎন-কাংলোনশিং অসি ইন্নবা সি.দব্লিউ.সিনা দাম মপুশিংদা খঙহনখ্রে। হায়রিবা চৎন-কাংলোনশিং অদু ওফিসিএল ৱেবসাইত https://damsafety.in দা ফংলে।
দাম হেল্থ এন্দ রিহেবিলিতেসন মোনিতরিং এপ্লিকেসন(ধারমা) অমসুং সৈস্মিক হাজার্দ এনালাইসিস ইনফোর্মেসন সিস্তেম(সাইসিস) কৌবা ৱেবতা য়ুম্ফম ওইবা তুলশিং সি.দব্লিউ.সিনা পুথোক্লে। লৈবাক অসিদা লৈরিবা অচৌবা দামশিংগী ফিবম অমসুং মপোৎ-মচৈশিংগী মতাংদা ই-পাউ খোমজিনবা অমসুং য়েংশিনবগী থবক ধারমানা পাংথোক্লি। মসিনা দাম মপুশিং নত্রগা মথৌ পাংথোকলিবা অমসুং শেন্নরিবা এজেন্সিশিংদা দামগী ফিবম অমসুং লন-থুমশিংগী মতাংদা হকথেংন্না পাউ পীনবা অমসুং মখা তানা অনৌবা পাউশিং পীনবা অপুনবা মফম অমা ওইনা থবক তৌরি। ধারমা শীজিন্নবগী লাইসেন্স দাম মপুশিংদা পীখ্রে। সৈস্মিক তুলনা য়ুহা হাবগী কনবগী চাং ওনবা অমসুং মসিদগী দামশিং অশোই-অঙাম থোকহন্দনবা হোৎন্নবা পান্দম থম্লি।
ওক্তোবর ২৯.২০২০দা কেবিনেত কমিতি ওন ইকোনোমিক এফেয়ার্সনা দি.আর.আই.পি ফেজ ২ অমসুং ফেজ ৩ অয়াবা পীখ্রে। স্কিম অসিনা রাজ্য ১৯দা লৈবা দাম ৭৩৬ অমসুং সেন্ত্রেল এজেন্সি অহুম খুন্দা লৈতাহনগনি অমসুং ৱার্ল্দ বেঙ্ক অমসুং এসিয়ান ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনভেস্তমেন্ত বেঙ্কতগী শেন্থং পীগনি। দি.আর.আই.পি অসি চহি ১০গী মনুংদা পাংথোক্কনি অমসুং ফেজ-২ অমসুং ফেজ-৩ লৈগনি অমসুং প্রোজেক্কী অপুনবা শেনফম্না লুপা কোতি ১০,২১১নি । মসিগী মনুংদা লুপা কোতি ৭০০০না এক্সতর্নেল লোন্নি অমসুং অমসুং লুপা কোতি ৩২১১না মরী লৈনবা রাজ্যশিং অমসুং সেন্ত্রেল এজেন্সিশিংনা পুথোক্কনি।
অগস্ত ২, ২০১৯দা লোক সভাদা দাম সেফতি বিল ২০১৯ পাস তৌখ্রে। বিল অসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা দামশিং য়েংশিনবা, মথৌ পাংথোকপা অমসুং শেমজিনবগী থবক পাংথোক্কনি। বিল অসি অথুবদা রাজ্য সভাদা পুথোক্লবা য়ারি।
নেসনেল রেজিস্তার ওফ লার্জ দামস(এন আর এল দি) ২০১৯গী মতুংইন্না, গুজরাত্তা শাগৎলিবা অচৌবা দাম ১২ লৈ। মসিগী মথক্তা পার-তাপি-নরমাদা লিঙ্ক প্রোজেক(গুজরাত অমসুং মহারাস্ত্রা)গী দি.পি.আর মতুংইন্না দাম ৫ শানবা অয়াবা লৌনবা সি.দব্লিউ.সিদা পীশিনখ্রে।
নেসনেল রেজিস্তার ওফ লার্জ দামস অমসুং সি.দব্লিউ.সিনা দামশিং শাবা চঙবা শেনফমগী দেতা থমদে। পার-তাপি-নরমাদা লিঙ্ক প্রোজেক অসি প্রোজেক অমনি অমসুং জিলাশিংগী ওইনা চঙবা শেনফমগী ই-পাউ ফংদে।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা জল শক্তি অমসুং সোসিএল জজতিস অমসুং ইমপ্বারমেন্তগী মিনিস্তর শ্রী রত্তন লাল কাতারিয়ানা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Jal Shakti
Construction of Dams
12 FEB 2021 4:40PM by PIB Delhi
Central Water Commission (CWC) compiles and maintains nation-wide register of Large Dams i.e.National Register of Large Dams (NRLD), as per information provided by dam owners. Latest edition ofNRLD was published in June 2019. As per NRLD 2019, the country has 5334 completed large dams and411 under- construction large dams.
Responsibility for safety, conservation and protection of dams primarily lies with Dam Ownerswho are State Govts, Central and State PSUs and some private players. Central Water Commission (CWC)has been working towards evolving unified practices of dam safety in the country and routinely advisesdam owners to constitute State Dam Safety Organization (SDSO)/ Dam Safety Cell, to carry out pre-monsoonand post-monsoon inspections and take necessary remedial measures and to constitute DamSafety Review Panel (DSRP). Most of the states have SDSO and DSRP and carry out pre-monsoon andpost monsoon inspection of Dams. On request of dam owning agencies, CWC also inspects the dams andguides the dam owners.
National Committee on Dam Safety (NCDS) is an advisory body which suggests ways to bringdam safety activities in line with the latest advancements in the field, suitably modified for Indianconditions and acts as a forum for exchange of views on techniques adopted for remedial measures torelieve distress in old dams. So far, 39 meetings of NCDS have been held.
Ministry of Jal Shakti, Department of Water Resources, River Development and GangaRejuvenation initiated World Bank assisted Dam Rehabilitation and Improvement Project (DRIP) in April2012, with an objective to improve safety and operational performance of selected dams, institutionalstrengthening and adopting a systems management approach. It is a State Sector Scheme with centralcomponent with a provision of rehabilitation for 223 dams located in seven States i.e. Kerala, MadhyaPradesh, Odisha, Tamil Nadu, Karnataka, Jharkhand and Uttarakhand. The budget outlay of the Scheme isRs.3466 Crore with scheduled closure on March 31, 2021.
Under DRIP, 14 nos. of guidelines/manuals related to dam safety have been revised/published.CWC recommends to the dam owners to implement these guidelines and manuals. These Guidelines areavailable on official website at https://damsafety.in.
CWC has developed web based asset management tools named Dam Health and RehabilitationMonitoring Application (DHARMA) and Seismic Hazard Analysis Information System (SHAISYS).DHARMA supports effective collection and management of authentic asset and health data for all largedams in India. It also provides a platform for multilateral collaboration of all dam owning or operating andmaintaining agencies to directly enter dam asset and health data and update the same on a continuing basis.License of access to DHARMA has been issued to almost all the dam owning agencies. SHAISYS toolaims to ascertain the extent of seismic forces and its implication on safety of the dam structures.
Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved the next Phase of DRIP i.e.DRIP Phase II and Phase III on October 29, 2020. The Scheme envisages comprehensive rehabilitation of736 dams located in 19 States and 3 Central Agencies and entails financial assistance from the World Bank(WB) and the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). It is a State Sector Scheme with Centralcomponent, with duration of 10 years, to be implemented in two Phases i.e. Phase-II and Phase-III, each ofsix years duration with an overlap of two years. The total cost of the Project is Rs.10,211 Cr. Out of thiscost, Rs.7000 Cr. is an external loan, Rs.3211 Cr. would be borne by the respective participating States andCentral agencies.
The Dam Safety Bill 2019 has been passed in Lok Sabha on 2nd August, 2019. The Billprovides for the surveillance, inspection, operation, and maintenance of all specified dams across thecountry. The Bill is likely to be introduced in Rajya Sabha in near future.
As per National Register of Large Dams (NRLD) 2019, 12 large dams are under constructionphase in Gujarat. Besides this, total 5 Nos. of dams have been proposed to be constructed as per detailedproject report of Par-Tapi-Narmada Link Project (Gujarat & Maharashtra) submitted to CWC for appraisal.
Under National Register of Large Dams (NRLD), CWC does not maintain the data of cost ofconstruction of dams. Further, Par-Tapi-Narmada Link Project is one project and district wise bifurcationof its cost is not available.
This information was given by the Minister of State for Jal Shakti & Social Justice and Empowerment Shri Rattan Lal Kataria in Lok Sabha.